Monitorul Oficial 217/1992

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul IV, Nr. issue::0217 - Partea I - Luni, 31 august year::1992

Decrete

Decret privind acordarea gradului de general-maior în retragere unor colonei în retragere, veterani de război

În temeiul art. 94 lit. b) din Constituția României,

Președintele României decretează:

Articolul unic. - Se acordă gradul de general-maior în retragere următorilor colonei în retragere, veterani de război:

  • colonelului Cociș Gheorghe Gheorghe
  • colonelului Costescu Ion Ion
  • colonelului Degeratu Gheorghe Mircea
  • colonelului Dumitrescu Teodor Florea
  • colonelului Eftimie Vasile Călin
  • colonelului Geambașü Dumitru Vasile
  • colonelului Georgescu Alexandru Cornelia
  • colonelului Lițu Ilie Constantin
  • colonelului Măhuleț Toma Virgil
  • colonelului Niculescu Constantin Vasile
  • colonelului Pană Gheorghe Ion
  • colonelului Pavlovschi Gheorghe Mihail
  • colonelului Petre Oprea Teodor
  • colonelului Popescu Alexandru Ion
  • colonelului Popescu Nicolae Marin
  • colonelului Pruteanu Dumitru Neculai
  • colonelului Rufa Petrea Ioan
  • colonelului Stănculeasa Nilă Ion
  • colonelului Teică Constantin Petre
  • colonelului Teodorescu Dumitru Dumitru
  • colonelului Toma Marin Ion

Președintele României, Ion Iliescu

În temeiul art. 99 alin. (2) din Constituția României, contrasemnăm acest decret.
Prim-ministru, Theodor Stolojan

București, 7 august 1992 | Nr. 176.



Ordine

Ministerul Comunicațiilor

Ordinul nr. 110 privind autorizarea stațiilor de radiodifuziune și televiziune și a sistemelor de comunicație audiovizuală cu distribuție prin cablu

Având în vedere dispozițiile art. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 879/1990 privind organizarea și atribuțiile Ministerului Comunicațiilor;

în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului nr. 48/1992,

în temeiul Hotărârii Senatului nr. 15/1991 și Hotărârii Adunării Deputaților nr. 20/1991 privind aprobarea componenței Guvernului României, ordon:

Capitolul 1
Autorizarea stațiilor de emisie pentru radiodifuziune sau televiziune se face conform procedurii următoare:

Art. 1. - Lista frecvențelor disponibile (incluzând și datele tehnice asociate) la data de 1 iunie 1992 (coordonate, după caz, cu administrațiile de telecomunicații ale țărilor vecine) pentru localitățile importante din țară se elaborează de către Direcția generală de reglementări și va fi propusă Consiliului Național al Audiovizualului, pentru anul 1992.

Direcția generală de reglementări va elabora anual lista frecvențelor disponibile, în funcție de rezultatul coordonărilor, de evoluția solicitărilor pentru alte localități și de eliberarea unor noi porțiuni ale spectrului de frecvențe în acest scop.

Art. 2. - Avizul tehnic prealabil conține datele principale ale solicitantului și caracteristici tehnice generale ale stației de emisie pentru care se solicită autorizarea, conform formularului din anexa nr. 1. Aceste caracteristici trebuie să fie compatibile cu datele tehnice asociate frecvențelor disponibile în zona respectivă. Avizul se eliberează de către Direcția generală de reglementări în termen de maximum 30 de zile de la înregistrarea solicitării, însoțite de toate datele și actele necesare, sau de la data anunțării concursului de către Consiliul Național al Audiovizualului (pentru solicitările complete înregistrate înaintea acestei date).

Art. 3. - Parametrii tehnici ai stației de emisie (inclusiv frecvența și alte date necesare de proiectare), precum și tarifele de autorizare și utilizare a spectrului se precizează și se comunică de către Direcția generală de reglementări, în colaborare cu Inspectoratul General al Radiocomunicațiilor, în termen de maximum 20 de zile de la solicitarea autorizației tehnice de funcționare de către persoanele juridice care au obținut licența de emisie de la Consiliul Național al Audiovizualului. Solicitarea trebuie făcută în termen de maximum 30 de zile de la eliberarea licenței de emisie.

Art. 4. - Acordul de procurare a echipamentului, pentru cazul procurării din import, se eliberează de către Inspectoratul General al Radiocomunicațiilor, în cadrul aceluiași termen prevăzut la art. 3, pentru precizarea parametrilor tehnici ai stației sau în termen de 5 zile de la primirea documentației tehnice de prezentare a echipamentului.

Art. 5. - Aprobarea proiectului și stabilirea împreună cu solicitantul a etapelor de realizare a stației se fac de către Direcția generală de reglementări, în colaborare cu Inspectoratul General al Radiocomunicațiilor, în termen de maximum 30 de zile de la prezentarea proiectului complet (cu toate datele și avizele necesare). Proiectul trebuie să fie realizat de o unitate autorizată de Ministerul Comunicațiilor.

Art. 6. - Măsurătorile de recepție ale stației se efectuează de către Inspectoratul General al Radiocomunicațiilor, în colaborare cu unitățile teritoriale ale Regiei Autonome „Radiocomunicații” și se referă, în mod deosebit, la respectarea parametrilor tehnici care condiționează protecția radiocomunicațiilor. Măsurătorile se efectuează în termen de maximum 10 zile de la solicitare, iar rezultatele lor se consemnează în Buletinul de măsurători eliberat de Inspectoratul General al Radiocomunicațiilor.

Art. 7. - Autorizația tehnică de funcționare cuprinde datele necesare privind persoana juridică autorizată și parametrii tehnici ai stației, conform formularului din anexa nr. 2. Autorizația se eliberează de către Direcția generală de reglementări, în termen de 15 zile de la prezentarea stației pentru măsurători, în condițiile în care rezultatele măsurătorilor sunt conforme cu parametrii precizați la art. 3. Stația de emisie trebuie realizată, conform legii, în cel mult 18 luni de la data solicitării autorizației. În cazuri de forță majoră, bine fundamentate, acest termen se va putea prelungi de către Direcția generală de reglementări, numai cu acordul Consiliului Național al Audiovizualului (obținut de solicitant).

Art. 8. - Intrarea în funcționare normală (cu program) a stației se poate face după eliberarea deciziei de autorizare de care Consiliul Național al Audiovizualului. Respectarea acestei prevederi, ca și a condițiilor tehnice privind protecția radiocomunicațiilor în cursul exploatării stației, se verifică de către Inspectoratul General al Radiocomunicațiilor, care va aplica în acest sens măsurile prevăzute de lege. În cazul înregistrării de abateri grave sau repetate, Inspectoratul General al Radiocomunicațiilor va informa Ministerul Comunicațiilor (Direcția generală de reglementări), în vederea luării deciziilor necesare.

Art. 9. - Autorizarea stațiilor care funcționează la data intrării în vigoare a Legii audiovizualului, în baza autorizațiilor provizorii eliberate de Ministerul Comunicațiilor, se face ca mai sus. Art. 3-8 se aplică numai pentru stațiile pentru care s-a obținut licența de emisie de la Consiliul Național al Audiovizualului, iar art. 4 și 5, în cazurile necesare. În toate cazurile, funcționarea, în baza autorizației provizorii, poate continua timp de 5 luni de la intrarea în vigoare a legii.

Capitolul 2
Autorizarea sistemelor de comunicație audiovizuală cu distribuție prin cablu se face conform procedurii următoare:

Art. 10. - Avizul tehnic prealabil conține datele principale ale solicitantului, caracteristicile generale ale sistemului și echipamentelor propuse și termenul de realizare a lucrărilor, convenit împreună cu solicitantul. Avizul se eliberează de către Direcția generală de reglementări, în termen de 15 zile de la solicitare, în baza licenței de emisie obținute de solicitant de la Consiliul Național al Audiovizualului și a proiectului rețelei, întocmit de o unitate autorizată de Ministerul Comunicațiilor și însoțit de toate avizele și expertizele necesare. Proiectul va fi expertizat de Inspectoratul General al Radiocomunicațiilor (pentru problemele de protecție a radiocomunicațiilor) și de alte unități din cadrul Ministerului Comunicațiilor, ce vor fi stabilite de Direcția generală de reglementări, după caz.

Art. 11. - Acordul de procurare a echipamentului, pentru cazul procurării din import, se eliberează de către Inspectoratul General al Radiocomunicațiilor, în termen de 5 zile de la acordarea avizului tehnic prealabil.

Art. 12. - Verificarea tehnică a rețelei de distribuție după realizare se face de către Inspectoratul General al Radiocomunicațiilor numai pentru problemele de protecție a radiocomunicațiilor și de unități teritoriale ale Regiei Autonome „Radiocomunicații” sau Regiei Autonome „Romtelecom”, după caz, în termen de maximum 20 de zile de la solicitare. Rezultatele verificărilor se consemnează în Buletinul de verificări, eliberat de Inspectoratul General al Radiocomunicațiilor. Această verificare nu reprezintă un certificat de calitate pentru rețea sau pentru operator.

Art. 13. - Decizia de autorizare cuprinde datele necesare privind persoana juridică autorizată, parametrii tehnici și alte caracteristici ale rețelei de distribuție, precum și termenul de valabilitate, convenit cu solicitantul, dar nu mai mare de 10 ani. Decizia se eliberează de către Direcția generală de reglementări, în termen de 30 de zile de la prezentarea pentru verificări, în condițiile în care rezultatul verificărilor este pozitiv.

Art. 14. - Intrarea în funcționare normală (cu program) a rețelei de distribuție se face după obținerea deciziei de autorizare. Direcția generală de reglementări va informa Consiliul Național al Audiovizualului despre acordarea deciziei.

Art. 15. - Termenul de valabilitate a deciziei de autorizare se poate prelungi, la cererea titularului, de către Direcția generală de reglementări.

Capitolul 3
Tarife pentru măsurători și expertize tehnice

Art. 16. - Pentru măsurătorile și expertizele tehnice efectuate în colaborare, conform art. 6, 10 și 12, Inspectoratul General al Radiocomunicațiilor va propune, cu consultarea unităților respective, tarife corespunzătoare, care vor fi achitate de solicitant la Inspectoratul General al Radiocomunicațiilor și virate unităților colaboratoare, după caz.

Prezentul ordin intră în vigoare la data emiterii, urmând a fi pus în aplicare prin grija Direcției generale de reglementări.

Ministrul comunicațiilor,
Andrei Chirică
București, 3 iunie 1992 | Nr. 110.


Anexa Nr. 1

Ministerul Comunicațiilor

Direcția generală de reglementări

Aviz tehnic prealabil pentru stații radioelectrice

1. Titularul stației (persoană juridică publică sau privată):

Denumirea ...............................................................................

Înființată prin .............................................., nr. ..................., data .......................

Numele și prenumele reprezentantului oficial ....................................................

Adresa ...............................................................................

Telefon .....................................

2. Tipul serviciului: televiziune; radiodifuziune

3. Caracteristici generale ale serviciului:

Sistemul ...............................................................................

Banda de frecvență .............................................

Zona de serviciu estimată ...............................................................................

..........................................................................................................................

..........................................................................................................................

Puterea aparentă radiată .......................................

Amplasamentul probabil pentru:

  • stație de emisie .................................................................................................
  • studioul .................................................................................................

4. Termenul preliminat pentru realizarea stației:

..................................................... de la acordarea licenței de emisie.

5. Tipul de echipament ce se va utiliza: ........................................................................................................

............................................................................................................................

............................................................................................................................

Notă:
Activitatea legată de autorizarea tehnică a echipamentului și utilizarea frecvenței alocate implică plata unor tarife în contul Inspectoratului General al Radiocomunicațiilor, în funcție de caracteristicile stației.
Director general,
ing. Cantemir Ionescu

Prezentul aviz tehnic prealabil a fost discutat și convenit cu solicitantul

Semnătura ..........................

Data ........................


Conținutul cererii adresate Ministerului Comunicațiilor - Direcția generală de reglementări, în vederea obținerii avizului tehnic prealabil pentru stații radioelectrice

1. Titularul stației:

Denumirea .......................................................................................

Persoană juridică publică sau privată ................................................................

Înființată prin: lege sau hotărâre judecătorească, ................., nr. ....................., data .......................

Numele și prenumele reprezentantului oficial ................................................................

Adresa completă ..............................................................................................

Telefon ..............................................

2. Tipul serviciului: radiodifuziune sau televiziune

3. Caracteristicile generale ale serviciului solicitat (propunere):

Sistemul:

  • pentru radiodifuziune: monofonic sau stereofonic
  • pentru televiziune: PAL

Banda de frecvență:

  • pentru radiodifuziune: cu MA (unde medii) sau cu Modificarea formei juridice, dizolvarea, lichidarea, litigii, într-una din benzile 66-73 MHz; 87,5-104 MHz
  • pentru televiziune: VHF sau UHF

Zona de serviciu dorită ...................................

Puterea aparent radiată (puterea efectivă a echipamentului, plus câștigul antenei) ...........................................

Amplasamentul probabil pentru:

  • stație: orașul - eventual adresa completă.
    Se recomandă ca pe o rază de cca 200-300 m (în funcție de puterea stației) terenul să fie degajat și pe o rază de 60 m față de stația propusă să nu se găsească alte stații de radiodifuziune cu FM sau televiziune;
  • studiou: orașul - eventual adresa completă.
    Se recomandă ca studioul să aibă același amplasament cu stația de emisie; în caz contrar, este necesară utilizarea unei linii de radioreleu, supuse procedurii de autorizare prin Inspectoratul General al Radiocomunicațiilor.
Observație:
În funcție de posibilitățile tehnice, Ministerul Comunicațiilor va stabili caracteristicile generale ale serviciului.

4. Termenul preliminat pentru realizarea stației, de la data acordării licenței de emisie.

5. Tipul de echipament ce se va utiliza: firma producătoare/țara (dacă pot fi precizate).

Este obligatorie utilizarea de echipamente profesionale, omologate de foruri competente și care să respecte normele tehnice internaționale.

Semnătura reprezentantului oficial
Data


Se recomandă ca cererea să fie dactilografiată și să cuprindă toate informațiile solicitate.

Se vor anexa următoarele documente (copii xerox):

  • pentru persoane juridice publice: documentul, de înființare, din care să rezulte și obiectul de activitate; statutul și certificatul de înmatriculare la Registrul comerțului (după caz);
  • pentru persoane juridice private: statutul, hotărârea judecătorească de înființare, certificatul de înmatriculare la Registrul comerțului (după caz).


Anexa Nr. 2

România

Ministerul Comunicațiilor

Direcția generală de reglementări

Autorizație tehnică de funcționare pentru stații radioelectrice
Nr. ....................... din ............................

1. Titularul licenței:

Denumirea ......................................................

Reprezentantul oficial .........................................

Numele și prenumele ............................................

Adresa .........................................................

Telefon .................. Fax ........................ Telex .........................

Numărul și data licenței de emisie ..............................................

Denumirea în eter a stației .....................................

2. Tipul serviciului: ...............................................................

3. Amplasamentul stației de emisie:

Adresa ........................................................

Telefon ........................ Fax ......................... Telex ...........................

Coordonatele geografice ale amplasamentului .............................................................

Cota de teren a amplasamentului .............................

Înălțimea turnului suport antenă .............................

4. Amplasamentul sursei de program (studioul):

Adresa ........................................................

Telefon ........................ Fax ......................... Telex ...........................

Tipul liniei de program ......................................

5. Caracteristicile tehnice de emisie:

Frecvența sau canalul de emisie ..............................

Emițătorul:

tipul ............................ firma/țara ..................................
anul de fabricație ....................
puterea de ieșire radiofrecvență ............................... (în cazul emițătorului TV, separat puterea emițătorului de imagine și de sunet)

Puterea aparent radiată .................................

Antena:

tipul ............................ firma/țara ..................................
câștigul ....................................................
diagrama de radiație: ........................................ (în cazul antenei directive se anexează diagrama de radiație)
polarizarea ..................................................

6. Programul de funcționare a stației: ......................................................

7. Data prevăzută pentru începerea emisiei: ...............................

8. Durata de valabilitate a autorizației: .......................

9. Taxele și tarifele ce trebuie achitate:

...........................................................................................................

...........................................................................................................

...........................................................................................................

10. Avize:

...........................................................................................................

...........................................................................................................

...........................................................................................................

Observație:

Titularului stației îi revine întreaga responsabilitate pentru eliminarea perturbațiilor ce pot apărea datorită emisiei (interferențe, intermodulații în receptoare etc.), în vederea protejării recepției stațiilor autorizate anterior, în cazul în care aceste fenomene nu au putut fi prevăzute în calculele preliminare.

Autorizația s-a eliberat în baza următoarelor documente:

  • Legea audiovizualului nr. 48/1992;
  • Ordinul ministrului comunicațiilor nr. .................../1992;
  • Specificația tehnică pentru echipamentele de emisie nr. .................../1992;
  • Buletinul de măsurători al stației de emisie, eliberat de Inspectoratul General al Radiocomunicațiilor nr. ................/.....................
Director general,
ing. Cantemir Ionescu