Monitorul Oficial 217/1994

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::0217 - Partea I - Marți, 16 august year::1994

Ordonanțe ale Guvernului României

Ordonanță privind încadrarea în muncă a absolvenților instituțiilor de învățământ

În temeiul art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României și al art. 1 lit. b) din Legea nr. 72/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,
Guvernul României emite prezenta ordonanță.

Art. 1. - (1) Pentru a asigura încadrarea în muncă a absolvenților instituțiilor de învățământ superior, liceal, postliceal, profesional, precum și ai școlilor complementare și de ucenici, agenții economici, precum și instituțiile publice vor comunica anual direcțiilor județene de muncă și protecție socială sau, după caz, Direcției generale de muncă și protecție socială a municipiului București, până la data de 30 iunie, posturile vacante în care doresc să încadreze absolvenți în condițiile prezentei ordonanțe.

(2) Direcțiile județene de muncă și protecție socială și, după caz, Direcția generală de muncă și protecție socială a municipiului București vor centraliza și vor afișa la sediul lor posturile vacante comunicate de agenții economici și instituțiile publice.

(3) Posturile vacante comunicate de agenții economici și instituțiile publice, centralizate la nivelul județelor și al municipiului București, vor fi comunicate Ministerului Muncii și Protecției Sociale, care are obligația de a le centraliza și a le comunica Ministerului Învățământului până la data de 1 august a fiecărui an.

(4) Ministerul Învățământului va asigura afișarea listelor cu posturile vacante în care agenții economici și instituțiile publice doresc să încadreze absolvenți, la fiecare unitate de învățământ, în raport cu specificul locurilor de muncă.

Art. 2. - Agenții economici și instituțiile publice care încadrează absolvenți ai instituțiilor de învățământ, în condițiile prezentei ordonanțe, vor încheia cu direcțiile județene de muncă și protecție socială, respectiv cu Direcția generală de muncă și protecție socială a municipiului București, convenții prin care se precizează numărul de absolvenți și condițiile în care urmează să-i încadreze.

Art. 3. - (1) Agenții economici cu capital de stat sau privat, precum și instituțiile publice care încadrează absolvenți cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată primesc pentru fiecare absolvent astfel angajat, pe o durată de 9 luni de la angajare, o sumă reprezentând 70% din salariul lunar minim brut pe țară, indexat, pentru persoane cu studii superioare, și, respectiv, 60% din salariul lunar minim brut pe țară, indexat, pentru celelalte categorii de absolvenți.

(2) Sumele prevăzute la alin. (1) se plătesc de Ministerul Muncii și Protecției Sociale din fondul pentru plata ajutorului de șomaj.

(3) Procedura de plată se stabilește prin instrucțiuni care urmează a fi elaborate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe.

Art. 4. - (1) În convențiile încheiate potrivit art. 2, agenții economici și instituțiile publice se pot angaja să califice absolvenți încadrați într-o meserie în care aceștia au nevoie de personal calificat.

(2) Dacă formele de calificare sunt urmate de absolvenți încadrați în perioada celor 9 luni prevăzută de art. 3, cheltuielile ocazionate de calificarea acestora pot fi suportate din fondurile pentru plata ajutorului de șomaj, administrate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Art. 5. - (1) Absolvenții instituțiilor de învățământ se pot angaja în condițiile prezentei ordonanțe o singură dată, în termen de un an de la data absolvirii.

(2) În cazul în care, în timpul perioadei de 9 luni, absolvenților angajați li se desface contractul de muncă din motive neimputabile lor, aceștia se pot încadra, în condițiile prezentei ordonanțe, la alți agenți economici sau instituții publice, fără ca perioada totalizată de la angajare să depășească durata prevăzută la art. 3.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 29 iulie 1994 | Nr. 32.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale,
Dan Mircea Popescu
Ministrul învățământului,
Liviu Maior
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu


Ordonanță referitoare la perfecționarea unor reglementări privind taxa pe valoarea adăugată

În temeiul art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României și al art. 1 lit. a) din Legea nr. 72/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,
Guvernul României emite prezenta ordonanță.

Art. I. - Ordonanța Guvernului nr. 3/1992, aprobată prin Legea nr. 130/1992, așa cum a fost modificată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1993, aprobată prin Legea nr. 63/1993, și prin Ordonanța Guvernului nr. 6/1994, se modifică și se completează după cum urmează:

1. Articolul 2 punctele 2.2, 2.3 și 2.4 se modifică, având următorul cuprins:

„2.2. preluarea de către agentul economic a unor bunuri în vederea folosirii, sub orice formă, în scop personal sau pentru a fi puse la dispoziția altor persoane fizice sau juridice în mod gratuit. Același regim se aplică și prestărilor de servicii.
Se exceptează de la prevederile de mai sus bunurile și serviciile acordate în mod gratuit în limitele și potrivit destinațiilor prevăzute prin legi."

2. Articolul 5 litera c) alineatul 1 se modifică și va avea următorul cuprins:

„c) operațiuni scutite de plata taxei pe valoarea adăugată.
Aceste operațiuni sunt reglementate prin lege și nu se admite extinderea lor prin analogie, iar furnizorii sau prestatorii de servicii nu au dreptul la deducerea taxei aferente intrărilor destinate realizării produselor sau serviciilor scutite de taxă, dacă prin lege nu se prevede altfel.”

3. Articolul 6 litera A.b) se completează cu un nou alineat, care va avea următorul cuprins:

„Sunt scutite, de asemenea, unitățile de cercetare științifică și dezvoltare tehnologică pentru programele naționale de cercetare-dezvoltare, inclusiv cercetarea fundamentală, din domeniul tehnic, de prospecțiuni și lucrări geologice de cercetare pentru descoperiri de zăcăminte noi, finanțate din fonduri publice.”

4. Articolul 6 litera A.i) 6 se modifică și se completează, având următorul cuprins:

„i) 6. editarea, tipărirea și vânzarea de ziare, cu exercitarea dreptului de deducere a taxei pe valoarea adăugată aferentă hârtiei de ziar, cumpărată din țară și din import, exclusiv activitățile cu caracter de reclamă și publicitate; editarea, tipărirea și vânzarea de cărți și reviste, cu excepția publicațiilor pornografice, care defăimează țara și națiunea sau care incită la violență și la nerespectarea legii; realizarea și difuzarea programelor de radio și televiziune, cu excepția celor cu caracter de reclamă și publicitate.”

5. Articolul 6 litera A.i) 11 se completează cu un nou alineat, care va avea următorul cuprins:

„Agenții economici care produc și comercializează pâine vor deduce taxa pe valoarea adăugată aferentă bunurilor și serviciilor aprovizionate, destinate acestui produs.”

În mod corespunzător, poziția 3 din Lista produselor și serviciilor scutite de plata taxei pe valoarea adăugată se modifică astfel:

„3. Pâine".

6. Articolul 17 litera A se completează astfel:

„Cota redusă de 9%, pentru:
1. carne de animale și păsări domestice, inclusiv organe și măruntaie, vândute în stare proaspătă, ca produse și conserve;
2. pește și produse din pește, inclusiv semiconserve și conserve, exclusiv icre;
3. lapte, lapte praf și produse lactate;
4. uleiuri și grăsimi comestibile;
5. medicamente de uz uman și veterinar, substanțe farmaceutice, plante medicinale, aparatură de tehnică medicală și alte bunuri destinate exclusiv utilizării în scopuri medicale, chirurgicale, dentare sau veterinare.

Aplicarea cotei reduse se va face începând cu data de 1 ianuarie 1995, dată de la care se va modifica corespunzător Lista produselor și serviciilor scutite de plata taxei pe valoarea adăugată, conform anexei.”

7. Articolul 18 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 18. - Plătitorii de taxă pe valoarea adăugată au dreptul la deducerea taxei aferente bunurilor și serviciilor achiziționate, destinate realizării de:
    a) operațiuni supuse taxei pe valoarea adăugată conform art. 17 din prezenta ordonanță;
    b) bunuri și servicii scutite de taxa pentru care, prin lege, se prevede în mod expres exercitarea dreptului de deducere;
    c) acțiuni de sponsorizare, reclamă și publicitate, precum și pentru alte acțiuni prevăzute în legi, cu respectarea plafoanelor și destinațiilor prevăzute în acestea.

Taxa pe valoarea adăugată datorată bugetului de stat se stabilește ca diferență între valoarea taxei facturare pentru bunurile livrate și serviciile prestate și a taxei aferente intrărilor, dedusă potrivit prevederilor de mai sus.

Diferența de taxă în plus sau în minus se regularizează, în condițiile prezentei ordonanțe, pe bază de deconturi ale plătitorilor.”

Art. II. - Ordonanța Guvernului nr. 3/1992, modificată și completată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1993 și prin Ordonanța Guvernului nr. 6/1994, cu modificările din prezenta ordonanță, se va republica în Monitorul Oficial al României, cu actualizarea și renumerotarea corespunzătoare a textului.

Ordinele, deciziile, modelele de formulare și normele de completare referitoare la taxa pe valoarea adăugată, emise de Ministerul Finanțelor, se vor publica în Monitorul Oficial al României.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 5 august 1994 | Nr. 33.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu


Anexă

Lista produselor și serviciilor scutite de plata taxei pe valoarea adăugată
  1. Pâine.
  2. Combustibil pentru consum casnic: lemne de foc, cărbuni, combustibil tip M, tip P și lichid ușor pentru calorifer, gaz petrolier lichefiat și gaze naturale.
  3. Energie electrică pentru consum casnic.
  4. Energie termică pentru consum casnic.
  5. Prestările de servicii de salubritate, deratizare, dezinsecție, apă și canalizare.
  6. Proteze și produse ortopedice.
  7. Transportul în comun urban de călători, inclusiv cel care parcurge și o distanță în afara urbanului, dacă se practică tarife stabilite în condițiile transportului urban de călători, precum și transportul fluvial al localnicilor în Deltă și pe relațiile Orșova-Moldova Nouă, Brăila-Hîrșova, Galați-Grindu.
Notă:
Agenții economici care produc și comercializează pâine, vor deduce taxa pe valoarea adăugată aferentă bunurilor și serviciilor aprovizionate, destinate acestui produs.
Produsele și serviciile prevăzute la pct. 2-5 sunt scutite de plata taxei pe valoarea adăugată la agenții economici din rețeaua de desfacere, de distribuire și de prestare către populație, la așezămintele de creștere și ocrotire a copiilor, la azilurile și căminele de bătrâni, iar aceștia își vor exercita, pentru aceste livrări și prestări de servicii, dreptul de deducere a taxei pe valoarea adăugată aferentă cumpărărilor de bunuri și prestărilor de servicii destinate operațiunilor menționate mai sus.


Ordonanță privind acordarea de către stat de garanții pentru credite interne contractate de agenții economici de la băncile comerciale și constituirea fondului de risc pentru garanțiile acordate

În temeiul art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României și al art. 1 lit. d) din Legea nr. 72/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,
Guvernul României emite prezenta ordonanță.

Art. 1. - Se autorizează Ministerul Finanțelor să emită garanții în numele și în contul statului pentru creditele interne contractate de agenții economici selectați de către Consiliul pentru Coordonare, Strategie și Reformă Economică, Agenția de Restructurare și Fondul Proprietății de Stat, în vederea realizării programului de restructurare a acestora, pentru creditele destinate constituirii stocurilor la principalele produse strategice necesare economiei naționale, stabilite de Guvern, pentru lucrări agricole, precum și pentru producția cu ciclu lung de fabricație destinată exportului.

Art. 2. - Garanțiile care se emit de Ministerul Finanțelor, în baza prevederilor art. 1, sunt condiționate de acceptarea de către Ministerul Finanțelor a clauzelor cuprinse în contractele de credit încheiate între agenții economici și băncile comerciale.

Art. 3. - Pentru acoperirea riscurilor financiare decurgând din garantarea de către stat a creditelor bancare contractate în condițiile prezentei ordonanțe, se constituie fondul de risc, care se va alimenta din sumele încasate sub formă de comisioane negociate cu beneficiarii creditelor bancare, din dobânzile bonificate la disponibilitățile fondului de risc, penalitățile aplicate pentru neplata în termen a comisioanelor și, în completare, din sume prevăzute cu această destinație în bugetul de stat.

Art. 4. - Sumele prevăzute în bugetul de stat pentru constituirea fondului de risc aferent creditelor interne acordate agenților economici cu garanția statului se vor stabili și se vor aproba anual prin legea bugetară, în funcție de gradul minim de expunere la risc și de cuantumul celorlalte surse de alimentare ale fondului de risc.

Art. 5. - Fondul de risc pentru creditele bancare interne contractate cu garanția statului se gestionează de către Ministerul Finanțelor în regim extrabugetar, prin contul general de trezorerie al statului.

Ministerul Finanțelor va elabora, în termen de 30 de zile de la publicarea prezentei ordonanțe, Normele metodologice privind acordarea de garanții la creditele bancare interne, contractate de agenții economici cu băncile comerciale, și constituirea, administrarea și utilizarea fondului de risc pentru garanțiile acordate.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 5 august 1994 | Nr. 34.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu