Monitorul Oficial 219/1992

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul IV, Nr. issue::0219 - Partea I - Miercuri, 2 septembrie year::1992

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâri [1] cuprinse în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 102/1992, astfel cum a fost modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 258/1992,republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 117 din 2 iunie 1992.

Hotărâre privind unele măsuri pentru refacerea fondului de carte al Bibliotecii Centrale Universitare din București

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Întregul fond de carte aflat în imobilele familiei fostului dictator trec în proprietatea Bibliotecii Centrale Universitare din București.

Art. 2. - Se exceptează de la prevederile art. 1 fondul de carte înregistrat la Bibliotecile și instituțiile de cultură, însușit în mod abuziv de dictatură.

Art. 3. - Se constituie o comisie de specialitate din reprezentanți ai Ministerului Culturii, Ministerului învățământului, Ministerului Finanțelor și Bibliotecii Centrale Universitare din București, care, în termen de 10 zile,-va efectua operațiunile de inventariere și predare a fondului de carte identificat în imobilele respective.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 15 ianuarie 1990 | Nr. 43.

Hotărâre privind unele măsuri pentru realizarea și exploatarea Centralei Nuclearo-Electrice Cernavodă

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă structura organizatorică specifică întreprinderilor nuclearo-electrice prevăzute în anexa nr. 1[2] la prezenta hotărâre.

Unitatea de producție de bază în centralele nuclearo-electrice este unitatea nucleară formată din reactor, mașina de încărcat-descărcat combustibil nuclear, turbină, generator și instalațiile conexe aferente, necesare producerii energiei electrice.

Conducerea fiecărei unități nucleare se asigură de câte un inginer șef, iar conducerea activității de exploatare în tură de către operatori șefi tură cu studii superioare. Coordonarea producției pe întreaga centrală se asigură de dispecerul șef tură pe centrala nuclearo-electrică. Funcțiile specifice prevăzute pentru centrale nuclearo-electrice, condițiile de studii și vechime, precum și nivelurile de salarizare sunt prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre.

Art. 2. - Se aprobă măsurile cuprinse în anexa nr. 3 la prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 16 ianuarie 1990 | Nr. 69.

Anexa nr. 2

Lista funcțiilor specifice pentru centrale nuclearo-electrice, nivel de salarizare, condiții de studii și vechime

Nr. crt. Denumirea funcției Clasele de salarizare şi tipul indemnizației de conducere Studii Vechimea minimă în specialitate
1. Inginer șef unitate nucleară 38 P absolvent al învățământului superior tehnic, de specialitate 10 ani
2. Dispecer șef tură pe centrală 33-39 absolvent al învățământului superior tehnic de specialitate 8 ani
3. Operator șef tură unitate nucleară 33-39 absolvent al învățământului superior tehnic de specialitate 8 ani
4. Operator principal cameră de comandă și mașina de încărcare-descărcare combustibil nuclear 32-38 absolvent al învățământului superior tehnic de specialitate 8 ani

Anexa nr. 3

Unele măsuri pentru realizarea și exploatarea Centralei Nuclearo-Electrice Cernavodă

1. Se aprobă pregătirea și perfecționarea personalului de exploatare, întreținere și reparații din centralele nuclearo-electrice pe durate de până la 36 luni, diferențiat pe funcții și specialități, cu scoaterea de la locul de muncă și suportarea drepturilor pe această perioadă din devizul general al investiției pentru fiecare unite nucleară în parte sau din bugetul de venituri și cheltuieli al întreprinderii după punerea în funcțiune a fiecărei unități nucleare în parte; acest personal va primi toate drepturile stabilite pentru personalul din unitățile de producție.

2. Muncitorii și maiștrii care își desfășoară activitatea în incinta întreprinderilor nuclearo-electrice se salarizează pe rețeaua tarifară „mine subteran A”.

În corelare cu salariile prevăzute la alin. 1, personalul tehnic, economic, de altă specialitate, de execuție și de conducere se salarizează la nivelul grupei I de ramuri prevăzută în Legea nr. 57/1974 pentru rețeaua „mine subteran A”.

Personalul întreprinderilor nuclearo-electrice beneficiază de un spor de până la 15% la salariul tarifar de încadrare, care se include în acesta, iar personalul care participă la activitățile de exploatare, întreținere și reparații, din momentul introducerii combustibilului nuclear în reactor, beneficiază, în plus, de un spor suplimentar de 30%, pe perioada cât lucrează la instalațiile nucleare.

3. Personalul de exploatare și întreținere care își desfășoară activitatea în unitățile nucleare din centralele nuclearo-electrice are programul zilnic de lucru de 6 ore.

4. Personalul unităților din sistemul Ministerului Energiei Electrice trimis pe șantierele centralei nuclearo-electrice, precum și personalul întreprinderii nuclearo-electrice beneficiază, după caz, de:

a) cazare gratuită în baracamente sau clădiri special amenajate și dotate corespunzător;
b) păstrarea dreptului de folosință a suprafeței locative pe care o deține în calitate de chiriaș sau proprietar în localitatea unde are domiciliul;
c) asigurarea transportului la și de la locul de muncă cu mijloace de transport în comun, pe bază de abonamente lunare sau convenții încheiate cu întreprinderile de transporturi auto, pe distanțe de până la 70 km, cu plata de către beneficiari a sumei de 30 lei lunar. Diferența până la costul integral al transportului se suportă din devizul general al obiectivului de investiții sau din bugetul de venituri și cheltuieli al întreprinderii.

5. Numărul muncitorilor specialiști se stabilește în limita a 4%, din numărul total al muncitorilor calificați.

6. Din momentul introducerii combustibilului nuclear în reactor, personalul care lucrează la instalațiile tehnologice ale centralelor nuclearo-electrice se încadrează în grupa I de muncă, iar personalul muncitor din incinta întreprinderilor nuclearo-electrice se încadrează în grupa a II-a de muncă, în vederea pensionării.

7. Personalul din unitățile și compartimentele de muncă din sistemul Ministerului Energiei Electrice care execută lucrări de proiectare, inginerie tehnologică, de cercetare, de asistență tehnică, probe și măsurători pentru punerea în funcțiune, de supraveghere a lucrărilor la centralele nuclearo-electrice, controlul și urmărirea acestor activități beneficiază de sporul de până la 13% prevăzut în Decretul nr. 163/1975, anexa IX cap. II pct. 3.

8. Personalul nelocalnic de la întreprinderile nuclearo-electrice, care lucrează în aceleași condiții de muncă cu personalul din unitățile de construcții-montaj, pe perioada execuției lucrărilor de investiții, beneficiază, de la data prezentării pe șantier, de toate drepturile acordate personalului din unitățile care realizează obiectivele respective.

Hotărâre privind aprobarea împrumuturilor de materii prime, materiale și produse din rezervele de stat

Guvernul României hotărăște:

1. Împrumuturile de produse și materii prime din rezervele de stat se aproba de către primul-ministru al guvernului.

2. În vederea obținerii aprobării, ministerul care solicită împrumutul, împreună cu ministerul producător, întocmesc un raport care cuprinde:

  • necesitatea acordării împrumutului;
  • produsul și cantitatea solicitată;
  • termenul și resursele de restituire.

Restituirea împrumutului se face de către ministerul producător, din cotele ministerului beneficiar.

Raportul se întocmește în 2 exemplare și se semnează de către miniștrii celor două ministere.

3. Adjunctul de ministru și direcția de ramură coordonatoare din Ministerul Economiei Naționale analizează necesitatea, oportunitatea, resursele și termenele de restituire a împrumutului și consemnează pe exemplarul nr. 2 al raportului realitatea celor prezentate de ministerul solicitant.

4. Direcția Generală a Rezervelor de Stat întocmește o notă de avizare a împrumutului care cuprinde situația stocului, a stocului minim și a cantităților împrumutate anterior de la rezervele de stat, în funcție de care face propuneri.

5. În baza documentelor menționate la punctele nr. 3 și 4, ministrul economiei naționale avizează raportul de împrumut.

6. Direcția Generală a Rezervelor de Stat prezintă raportul avizat la cabinetul primului-ministru pentru aprobare.

7. După aprobare, direcția de ramură din Ministerul Economiei Naționale sau coordonatorul de balanță, după caz, va prevedea în balanțele materiale resursele pentru restituirea în termen a produselor împrumutate.

8. Livrarea din rezervele de stat a produselor aprobate ca împrumut se face numai după prezentarea la Direcția Generală a Rezervelor de Stat de către ministerul beneficiar a repartițiilor de scoatere și de restituire a împrumutului emise de coordonatorul de balanță, în vederea perfectării contractelor.

Direcția Generală a Rezervelor de Stat, ministerul beneficiar și ministerul producător vor încheia o convenție privind condițiile de restituire a împrumutului, precum și cheltuielile ocazionate de livrarea și restituirea produselor.

9. Ministerul care are obligația restituirii produselor împrumutate va raporta lunar la Ministerul Economiei Naționale, în mod distinct, stadiul livrării acestor produse la rezervele de stat.

Raportarea se va face până la restituirea integrală a împrumutului.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 24 ianuarie 1990 | Nr. 82.

Hotărâre privind structura organizatorică a Comisiei Naționale pentru Statistică

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă structura organizatorică a Comisiei Naționale pentru Statistică, în limita a 452 posturi, potrivit anexei nr. 1.

Art. 2. - Unitățile subordonate Comisiei Naționale pentru Statistică și numărul de personal al acestora sunt prevăzute în anexa nr. 2.

Art. 3. - Comisia Națională pentru Statistică are în conducere un președinte - ministru secretar de stat, un vicepreședinte - ministru adjunct și 3 directori generali.

Art. 4. - Ministerul Economiei Naționale și Ministerul Finanțelor vor lua măsuri pentru a introduce modificările corespunzătoare în indicatorii economico-financiari ai Comisiei Naționale pentru Statistică.

Art. 5. - În termen de 15 zile, Comisia Națională pentru Statistică, va prezenta proiectul de Decret privind funcționarea și atribuțiile ce-i revin.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 28 ianuarie 1990 | Nr. 84.

Anexa nr. 1

MO219 92.jpg

Anexa nr. 2

Unități subordonate Comisiei Naționale pentru Statistică și numărul maxim de personal

Nr. de unități
1. Direcții județene de statistică și a municipiului București 41
2. Centrul de Calcul Electronic 1
3. Revista de Statistică 1
Total personal: 1.954

Structura organizatorică, numărul de persoane în limita maximă de 1.954 și statele de funcții ale unităților subordonate vor fi stabilite prin ordin al președintelui Comisiei Naționale pentru Statistică.

Hotărâre privind structura organizatorică a Institutului Național de Cercetări Economice

Având în vedere prevederile Decretului nr. 10/ 1990 privind înființarea, organizarea și funcționarea Institutului Național de Cercetări Economice,

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă structura organizatorică a Institutului Național de Cercetări Economice, în limita unui număr total de 1.051 posturi, potrivit anexei.

Art. 2. - Institutul Național de Cercetări Economice și unitățile sale componente prevăzute în Decretul nr. 10/1990 se organizează și funcționează ca instituții cu personalitate juridică.

Institutul Național de Cercetări Economice promovează cercetările în mod autonom și este finanțat de la bugetul de stat. Unitățile componente ale Institutului Național de Cercetări Economice pot depăși finanțarea de la buget prin contracte cu alte unități.

Institutul Național de Cercetări Economice este condus de un director general - ministru secretar de stat, doi directori generali adjuncți și de un secretar științific. Consiliul științific al Institutului Național de Cercetări Economice este format din 31-37 membri, având un birou executiv pentru conducerea operativă a activității institutului.

Institutele de cercetare din Componența Institutului Național de Cercetări Economice sunt conduse de un director, doi directori adjuncți și un secretar științific.

Oficiul de calcul electronic este condus de un șef oficiu, iar Centrul de Informare și Documentare Economică de un director și un director adjunct.

Directorii generali adjuncți, directorii și directorii adjuncți ai unităților componente, precum și secretarii științifici sunt numiți prin ordin al directorului general al Institutului Național de Cercetări Economice.

Art. 3. - Structura cercetătorilor științifici din Cadrul Institutului Național de Cercetări Economice va fi următoarea:

  • 8% cercetători științifici principali gradul I;
  • 16% cercetători științifici principali gradul II;
  • 45% cercetători științifici principali gradul III;
  • 31% cercetători științifici.

Încadrarea și promovarea personalului se face pe bază de concurs organizat de fiecare unitate componentă a Institutului Național de Cercetări Economice, cu respectarea legislației în vigoare. Rezultatele concursurilor pentru ocuparea posturilor de cercetător științific vor fi confirmate de conducerea Institutului Național de Cercetări Economice.

Ponderea personalului din aparatul de administrație va fi de cel mult 6% din numărul total de salariați.

Art. 4. - Centrele teritoriale de cercetări economice din Craiova, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara sunt încadrate cu personal propriu de cercetare din efectivul unităților componente ale Institutului Național de Cercetări Economice. În cadrul acestor centre pot desfășura activitatea de cercetare științifică și cadre didactice de profil.

Art. 5.- Încadrarea Institutului Național de Cercetări Economice și a institutelor componente se face pe nivelul de salarizare I și pe grupa de ramuri III.

Încadrarea Oficiului de calcul se face potrivit reglementărilor în vigoare pentru unitățile de informatică, iar a Centrului de Informare și Documentare Economică se face pe nivelul de salarizare I al rețelei unităților de presă și editare a cărții.

Art.- 6. - Personalului de conducere din activitatea de cercetare științifică, cu excepția directorului general care are grad de ministru secretar de stat, i se acordă, pe lângă salariul corespunzător gradului profesional obținut, o indemnizație de conducere, stabilită potrivit nivelului de salarizare I. Secretarii științifici ai institutelor componente vor primi indemnizația de conducere corespunzătoare institutelor de mărime medie.

Structura pe sectoare (programe de cercetare) se stabilește de către fiecare institut component, numărul indemnizațiilor de șef de sector (program) nu va fi mai mare decât cel existent la 31 decembrie 1989.

Art. 7. - Institutul Național de Cercetări Economice organizează activitatea de doctorat și acordă titlul de doctor în economie în condițiile stabilite de lege.

Numărul locurilor scoase anual la concurs se aprobă de Consiliul științific al Institutului Național de Cercetări Economice, cu avizul Ministerului Învățământului.

Art. 8. - Institutul Național de Cercetări Economice este inclus în rândul ministerelor și organelor centrale care primesc informații de la Comisia Națională pentru Statistică, precum și de la alte organe centrale de sinteză.

Art. 9. - Personalul existent, la 31 decembrie 1989 în unitățile Institutului Central de Cercetări Economice, inclusiv cele care au avut dublă subordonare, desființat prin Decretul nr. 10/1990, se redistribuie, pe funcțiile ocupate, în cadrul Institutului Național de Cercetări Economice și al unităților sale componente și se considera transferat în interesul serviciului și în condițiile prezentei hotărâri.

Art. 10. - Ministerul Economiei Naționale și Ministerul Finanțelor, pe baza propunerilor Institutului Național de Cercetări Economice, vor introduce modificările ce decurg din aplicarea prevederilor Decretului nr. 10/1990 și a măsurilor cuprinse în prezenta hotărâre.

Bugetul Institutului Național de Cercetări Economice, inclusiv fondul valutar, se aprobă anual de conducerea institutului, cu avizul Ministerului Finanțelor.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 3 februarie 1990 | Nr. 107 bis.

Anexă

Personalul Institutului Național de Cercetări Economice și al unităților componente

Total personal din care:
cercetători auxiliari cercetării personal de administraţie
Institutul Național de Cercetări Economice
Total
1051 588 413 50
din care:
- personal propriu 13 8 - 5
- Institutul de Economie Națională 131 85 38 8
- Institutul de Economie Mondială 206 125 71 10
- Institutul de Cercetare a Relațiilor Interramuri și a Structurilor Industriale 140 94 41 5
- Institutul de Economie Agrară 123 84 35 4
- Institutul de Prognoză Economică 115 82 30 3
- Institutul de Finanţe, Prețuri și Probleme Valutare 90 55 311 4
- Institutul de Cercetare a Calității Vieții 119 55 59 5
- Oficiul de Calcul Electronic 25 - 25 -
- Centrul de Informare și Documentare Economică 89 - 83 6

Hotărâre privind dotarea Academiei Române cu mijloace de transport

În conformitate cu prevederii Decretului-lege nr. 10/1989 privind constituirea, organizarea și funcționarea Guvernului României și ale Decretului-lege nr. 4/1990 privind organizarea și funcționarea Academiei Române,

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Pe data prezentei hotărâri, se aprobă dotarea Academiei Române cu un numără de cinci autoturisme de oraș Dacia 1310, pentru deservirea președintelui, vicepreședinților, secretarului general și aparatului acestei instituții, precum și cu două autofurgonete pentru transport de materiale.

Art. 2. - Ministerul Economiei Naționale și Ministerul Finanțelor vor prevedea fondurile necesare în planul și bugetul de stat pe anul 1990.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 6 februarie 1990 | Nr. 110.

Hotărâre privind includerea în planul de investiţii, pe anul 1990, al Academiei Române, a obiectivului „Casa științei”

În conformitate cu prevederii Decretului-lege nr. 10/1989 privind constituirea, organizarea și funcționarea Guvernului României și ale Decretului-lege nr. 4/1990 privind organizarea și funcționarea Academiei Române,

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Pe data prezentei hotărâri, obiectivul de investiții „Casa științei, culturii și învățământului” trece în planul de investiții, pe anul 1990, al Academiei Române, devenind obiectivul de investiții „Casa științei”.

Art. 2. - Se aprobă continuarea lucrărilor de proiectare și execuție, în anul 1990, la obiectivul de investiții „Casa științei", după cum urmează:

  • valoarea totală: 627 milioane lei
    din care:
  • valoarea de construcții-montaj: 500 milioane lei
  • utilaje și dotări: 100 milioane lei
  • proiectare: 27 milioane lei.

Art. 3. - Ministerul Economiei Naționale și Ministerul Finanțelor vor introduce modificările corespunzătoare în planul de investiții, pe anul 1990, ca urmare a prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 6 februarie 1990 | Nr. 111.

Hotărâre privind structura organizatorică a Institutului de Fizică Atomică

În conformitate cu prevederile Decretului-lege nr. 10/1989 privind constituirea, organizarea și funcționarea Guvernului României și ale Decretului nr. 6/1990 privind înființarea Institutului de Fizică Atomică,

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă structura organizatorică a Institutului de Fizică Atomică, potrivit anexelor nr. 1 și nr. 3 [3].

Art. 2. - Pe data prezentei hotărâri își schimbă denumirea următoarele unități:

a) Centrul de Fizica Tehnică Iași se transformă în Institutul de Fizică Tehnică, unitate cu personalitate juridică;
b) Centrul de Astronomie și Științe Spațiale București se transformă în Institutul de Gravitație și Științe Spațiale, unitate fără personalitate juridică;
c) Fabrica de Aparatură Nucleară București se transformă în Întreprinderea de Aparatură Nucleară, unitate cu personalitate juridică.

Art. 3. - Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară, unitate cu personalitate juridică, asigura activitatea funcțională, utilitățile generale, întreținerea mașinilor și utilajelor pentru unitățile fără personalitate juridică ale Institutului de Fizică Atomică, cu sediul în municipiul București.

Art. 4. - Directorul general al Institutului de Fizică Atomică îndeplinește și funcția de director al Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară.

Art. 5. - Funcția de secretar științific al Institutului de Fizică Atomică poate fi ocupată de către persoanele care au grad profesional de cercetător științific principal (inginer tehnolog principal) gradele I și II, iar la institutele mari și mijlocii și de către persoanele care au grad profesional de cercetător științific principal (inginer tehnolog principal) gradul III.

Art. 6. - Normativul de personal din aparatul funcțional prevăzut în anexa nr. 5 la Decretul nr. 297/1973 privind stabilirea normelor unitare de structură pentru unitățile de cercetare și de proiectare se aplică pentru Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară la numărul total de personal al unităților cu sediul în municipiul București ale Institutului de Fizică Atomică.

Art. 7. - Personalul din aparatul funcțional al Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară se încadrează, din punct de vedere al salarizării, conform prevederilor din anexa nr. IX, pct. 1 lit. b din Decretul nr. 163/1975.

Art. 8. - Personalul care trece de la o unitate la alta, în baza prevederilor prezentei hotărâri, se consideră transferat în interesul serviciului. Personalul de cercetare și inginerie tehnologică își va păstra gradele profesionale avute la unitățile de la care provine.

Personalul din unitățile care se reorganizează, care ocupa funcții pe gradații și care, ca urmare a reorganizării va fi încadrat pe aceleași funcții sau pe alte funcții echivalente, cu aceleași sarcini și atribuții în unitățile din componenta Institutului de Fizică Atomică, la care se aplică alte niveluri de salarizare, se va încadra în conformitate cu prevederile pct. 9 din anexa nr. 6 la Decretul nr. 100/1979.

Art. 9. - Prevederile din Decretul nr. 163/1975, anexa nr. IX. cap. II, pct. 4 și pct. 6 se aplică în mod corespunzător Institutului de Fizică Atomică, Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară, Institutului de Fizică și Tehnologia Aparatelor cu Radiații, Institutului de Fizică și Tehnologia Materialelor, Institutului de Tehnologie Izotopică și Moleculară Cluj-Napoca, Institutului de Fizică Tehnică Iași, Centrului de Fizica Pământului, Institutului de Gravitație și Științe Spațiale, Întreprinderii de Aparatură Nucleară și Centrului de Pregătire și Specializare.

Art. 10. - Unitățile de cercetare și inginerie tehnologică din cadrul Institutului de Fizică Atomică se încadrează pe niveluri de retribuire și grupe de ramuri, potrivit anexei nr. 2.

Art. 11. - Anexa nr. 1 pct, 3 și 6 la Decretul nr. 168/1975 privind unele măsuri referitoare la transportul personalului nelocalnic la și de la locul de muncă, se modifica înlocuind-se denumirea „Comitetul de Stat pentru Energia Nucleară” cu denumirea „Institutul de Fizică Atomică".

Art. 12. - Personalul muncitor din unitățile subordonate Institutului de Fizică Atomică, cu sediul pe platforma Măgurele, beneficiază de alocația de stat pentru copii în cuantumul corespunzătoare mediului urban, indiferent de mediul în care domiciliază.

Art. 13. - Anexele nr. 1, 2 și 3 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 14. - Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Decretul nr. 6/1977 privind unele măsuri pentru organizarea și funcționarea Institutului Central de Fizică, precum și orice alte dispoziții contrare se abrogă.

Art. 15. - În termen de 30 de zile, Institutul de Fizică Atomică va prezenta proiectul de decret privind funcționarea și atribuțiile ce-i revin.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 8 februarie 1990 | Nr. 119.

Anexa nr. 1

Lista unităților din componența Institutului de Fizică Atomică

Nr. crt. Denumirea unităţii Localitatea
1. Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară București
2. Institutul de Fizică și Tehnologia Aparatelor cu Radiații București
3. Institutul de Fizică și Tehnologia Materialelor Cluj-Napoca
4. Institutul de Tehnologie-Izotopică și Moleculară Iași
5. Institutul de Fizică Tehnică București
6. Institutul de Gravitație și Științe Spațiale București
7. Centrul de Fizica Pământului București
8. Întreprinderea de Aparatură Nucleară București
9. Centrul de Pregătire și Specializare a Cadrelor București

Anexa nr. 2

Încadrarea unităților de cercetare științifică și inginerie tehnologică din cadrul Institutului de Fizică Atomică pe niveluri de retribuire și grupe de ramuri

Nr.crt. Nivelul de retribuire și denumirea unităților de cercetare și inginerie tehnologică Grupa de ramuri
Nivelul I de retribuire
1. Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară - București II și III
2. Institutul de Fizică și Tehnologia Aparatelor cu Radiații - București - II și III
3. Institutul de Fizica și Tehnologia Materialelor - București II și III
4. Institutul de Tehnologie Izotopică și Moleculară Cluj-Napoca III
5. Institutul de Fizică Tehnică Iași III
6. Institutul de Gravitaţie și Științe Spaţiale III
Nivelul II de retribuire
1. Centrul de Fizica Pământului III

Hotărâre cu privire la eșalonarea restituire părților sociale ale oamenilor muncii din unitățile economice de stat și la sursele financiare din care se face această restituire

Guvernul României hotărăște:

În aplicarea prevederilor art. 6 din Decretul-lege nr. 1/1989, resursele necesare restituirii părților sociale utilizate la finanțarea investițiilor și a mijloacelor circulante se vor acoperi și eșalona conform prevederilor din prezenta hotărâre.

Art. 1. - Eșalonarea restituirii părților sociale care au fost reținute oamenilor muncii din unitățile de stat se va face în anii 1990, 1991 și 1992, în proporție de o treime pe an.

Art. 2. - Restituirea părților sociale reținute se va efectua din următoarele resurse financiare:

2.1. Pentru părțile sociale utilizate la finanțarea investițiilor din:

a) resursele proprii (amortizare și beneficii) pentru finanțarea investițiilor rămase neutilizate din anii precedenți;
b) beneficiile peste plan din anul anterior (cota de 20%) care urmează să fie repartizată la fondul de dezvoltare economică;
c) sumele rămase neacoperite până la nivelul eșalonării făcute conform art. 1 vor fi prevăzute de către unitățile economice să fie asigurate din surse proprii (amortizări și beneficii) prin planul de finanțare a investițiilor pe anii 1990, 1991 și 1992.

2.2. Pentru părțile sociale utilizate la finanțarea mijloacelor circulante din:

a) beneficiile peste plan din anul anterior (cota de 5%) care urmează să fie repartizate la fondul mijloacelor circulante;
b) sumele rămase neacoperite până la nivelul eșalonării făcute conform art. 1 vor fi prevăzute pentru această destinație la repartizarea beneficiilor planificate.

Prevederile de cheltuieli cu această destinație din bugetele de venituri și cheltuieli nu vor putea depăși în nici un an o treime din suma totală a părților sociale de restituit.

Art. 3- - Ministerele, celelalte organe centrale și locale, centralele vor stabili împreună cu unitățile economice din subordine resursele pentru restituirea părților sociale și eșalonarea pe ani, în limita a o treime pe an, conform art. 1 și 2 de mai sus.

Eșalonarea pe luni a plăților, în cadrul fiecărui an, se va face de unitățile economice cu acordul unităților teritoriale ale băncilor finanțatoare.

Art. 4. - Ministerul Finanțelor va introduce, în indicatorii financiari, modificările ce rezultă din aplicarea prevederilor prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 8 februarie 1990 | Nr. 122.

Hotărâre privind înființarea Institutului de Cercetare Științifică în domeniul Muncii și Ocrotirii Sociale

Guvernul României hotărăște:

Art 1. - Se înființează, pe data prezentei hotărâri, Institutul de Cercetare Științifică în domeniul Muncii și Ocrotirilor Sociale, în subordinea Ministerului Muncii și Ocrotirilor Sociale, care va funcționa cu 135 posturi, cu sediul în București.

Art. 2. - Institutul de Cercetare Științifică în domeniul Muncii și Ocrotirilor Sociale are, potrivit Legii nr. 57/1974, nivelul I de retribuire pentru personalul atestat de cercetare științifică, grupa a III-a de ramuri pentru personalul cu studii superioare neatestat de cercetare științifică și pentru personalul fără studii superioare, iar indemnizațiile pentru funcțiile de conducere de cercetare sunt cele prevăzute pentru institutele de cercetare mici.

Art. 3. - Activitatea Institutului de Cercetare Științifică în domeniul Muncii și Ocrotirilor Sociale se finanțează de la bugetul de stat în primul an de activitate, urmând ca în următorii 2 ani să ajungă treptat la autofinanțare.

Art. 4. - Institutul de Cercetare Științifică în domeniul Muncii și Ocrotirilor Sociale editează o revistă și publicații de specialitate.

Art. 5. - Institutul de Cercetare Științifică pentru Protecția Muncii trece în subordinea Comisiei Naționale pentru Protecția Muncii, cu excepția Oficiului pentru Informare Documentară în domeniul Muncii, care trece cu tot patrimoniul său la Institutul de Cercetare Științifică în domeniul Muncii și Ocrotirilor Sociale.

Art. 6. - Ministerul Economiei Naționale și Ministerul Finanțelor vor lua măsuri pentru a introduce modificările corespunzătoare în indicatorii economico-financiari ai Ministerului Muncii și Ocrotirilor Sociale.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 10 februarie 1990 | Nr. 124.

Hotărâre privind obiectivul de investiții „Centrala Nuclearo-Electrică Cernavodă 5X700 MW”

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă execuția Centralei Nuclearo-Electrice Cernavodă, echipată cu 5 unități de 700 MW fiecare, amplasată în interiorul și în afară perimetrului construibil al orașului Cernavodă, pe un teren în suprafață totală de 292 ha, din care 161 ha ocupată definitiv.

Art. 2. - Până la aprobarea studiului tehnico-economic al obiectivului de investiții, valoarea orientativă este de 126,6 miliarde lei, din care 47 miliarde lei construcții-montaj și 18,2 miliarde lei import pentru investiții.

Art. 3. - Se aprobă continuarea cooperării cu firmele furnizoare de echipamente și servicii din străinătate, în principal Atomic Energy of Canada Limited - Canada, General Electric - S.U.A. și Ansaldo - Italia, pe baza căreia urmează să se definitiveze valorile importului pentru investiții la acest obiectiv.

Art. 4. - Se aprobă proiectarea, finanțarea și decontarea cheltuielilor de investiții pe baza detaliilor și devizelor de execuție, elaborate pe părți de obiecte și stadii fizice, liste de utilaje și devize financiare, însușite de beneficiar și aprobate de titular, în cadrul volumelor de investiții prevăzute în plan.

Art. 5. - Studiul tehnico-economic al obiectivului de investiții va fi prezentat la aprobare de către titular până la 31 martie 1990, avîndu-se în vedere punerea în funcție a capacităților de producție, eșalonat, astfel:

  • unitatea 1 anul 1993
  • unitatea 2 anul 1995
  • unitatea 3 anul 1997
  • unitatea 4 anul 1998
  • unitatea 5 anul 1999

Prim-ministru, Petre Roman | București, 8 februarie 1990 | Nr. 127.

Hotărâre privind preluarea Palatului Pionierilor și Șoimilor Patriei de către Ministerul Învățământului

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Pe data prezentei hotărâri, fostul Palat al Pionierilor și Șoimilor Patriei din București, împreună cu toate mijloacele fixe trec în folosința Ministerului Învățământului, unde vor funcționa Academia de Arte Frumoase, Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, precum și alte unități de învățământ de artă din municipiul București.

Art. 2. - Baza materială a cercurilor de activități practice și cultural-artistice ale elevilor de la fostul Palat al Pionierilor și Șoimilor Patriei va fi preluată de școlile în care se vor desfășura, în viitor, activitățile specifice fostului palat. Personalul de specialitate - cadre didactice și maiștri instructori - va fi transferat, în interesul serviciului, în învățământul preuniversitar.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 12 februarie 1990 | Nr. 128.

Hotărâre privind unele măsuri pentru continuarea lucrărilor și creșterea gradului de disponibilitate și fiabilitate a cazanelor de la „Centrala Electrică de Termoficare Timișoara, cu funcționare pe lignit”

În conformitate cu prevederile decretelor-lege nr. 10/1989 și nr. 28/1990 și având în vedere propunerile Ministerului Energiei Electrice și Ministerului Economiei Naționale privind creșterea gradului de disponibilitate și fiabilitate a cazanelor din C.E.T. - Timișoara, precum și stadiul avansat al execuției lucrărilor la acest obiectiv,

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă înlocuirea cazanelor de 525 tone/h cu cazane de 510 tone/h la Centrala Electrică de Termoficare Timișoara.

Art. 2. - Se aprobă reactualizarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Centrala Electrică de Termoficare Timișoara, cu funcționare pe lignit”, potrivit anexei [4].

Art. 3. - Se aprobă fabricarea, montarea și darea în exploatare a cazanelor de 510 tone/h la Centrala Electrică de Termoficare Timișoara, înainte de omologare, cu respectarea condițiilor de calitate.

Art. 4. - Ministerul Economiei Naționale și Ministerul Finanțelor vor introduce modificările corespunzătoare în planul și bugetul de stat pe anul 1990, ca urmare a prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 12 februarie 1990 | Nr. 133.

Hotărâre cu privire la restituirea părților sociale depuse de salariați la unitățile economice de stat

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Restituirea părților sociale care au fost reținute salariaților din unitățile economice de stat se va face în anul 1990, astfel:

  • o treime se va restitui direct oamenilor muncii, în numerar;
  • două treimi se vor depune de către întreprinderi la Casa de Economii și Consemnațiuni, pe numele depunătorilor de părți sociale, sume cu care aceștia pot cumpăra bunuri de folosință îndelungată, după regimul de cumpărare a autoturismelor (televizoare color, frigidere, congelatoare, aragaze etc.).

Art. 2. - Restituirea părților sociale reținute se va efectua din următoarele resurse financiare:

2.1. Pentru părțile sociale utilizate la finanțarea investițiilor din:

a) resurse proprii (amortizări, beneficii etc.), atât cele existente în disponibilități la începutul anului, cât și cele care se vor forma în anul în curs;
b) beneficiile peste plan din anul anterior (cota de 20%) care urmează să fie repartizate la fondul de dezvoltare economică.

2.2. Pentru părțile sociale utilizate la finanțarea mijloacelor circulante, din disponibilitățile existente în contul curent.

Art. 3. - Ministerul Finanțelor va introduce în indicatorii financiari modificările ce rezultă din aplicarea prevederilor prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 15 februarie 1990 | Nr. 145.

Hotărâre privind trecerea patrimoniului Uniunii Tineretului Comunist în administrarea unor ministere, organe centrale și locale

În conformitate cu prevederile Decretului-lege nr. 10/1989 privind Constituirea, organizarea și funcționarea Guvernului României,

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Pe data prezentei hotărâri, bunurile aflate în patrimoniul Uniunii Tineretului Comunist trec în proprietatea statului și vor fi administrate de către organele centrale și locale, după cum urmează:

a) La Ministerul Culturii:
  • Obiectele de arta și alte bunuri artistice existente în patrimoniul U.T;C.;
  • Ansamblul artistic al Uniunii Tineretului Comunist - în mod provizoriu;
  • Casele de cultură și cluburile tineretului, cu bunurile existente în dotarea acestora, potrivit anexei nr. 1[5] și 2[5] - în mod provizoriu;
b) La Ministerul Sporturilor:
  • Bazele sportive și de agrement, cu bunurile existente în dotarea acestora, potrivit anexei nr. 3[5];
c) Sediile și bunurile comitetelor județene, municipale, orășenești și comunale ale U.T.C. trec în administrarea primăriilor, cu excepția sediilor din municipiile Brașov și Tirgu Mureș care vor trece la Biroul de Turism pentru Tineret și a celui din municipiul Cluj-Napoca, care trece la Ministerul Culturii;
d) Bunurile aparținând organizațiilor U.T.C. din întreprinderi, instituții, școli și cămine de nefamiliști trec în patrimoniul și administrarea unităților respective;
e) Sediul Asociației tineretului și studenților români pentru Națiunile Unite din București, calea Victoriei nr. 120, precum și mobilierul și obiectele de inventar din fostul sediu al C.C. al U.T.C., trec la întreprinderea de Administrare a Clădirilor, iar clădirea din București, str. Cristian Tell nr. 10, trece la Biblioteca „Mihail Sadoveanu” din Capitală.

Art 2. - Disponibilitățile bănești ale Uniunii Tineretului Comunist se virează într-un cont la nivel central, iar după efectuarea plăților datorate de U.T.C. privind drepturile de salarii, furnizori neachitați, investiții, reparații capitale, reparații curente, extinderi aprobate pentru anul 1990 (conform anexelor nr. 4[5] și nr. 5[5]), precum și alte plăți prevăzut de lege se fac venit la bugetul statului.

Art. 3. - Obiectivele de investiții și alte lucrări de natura investițiilor prevăzute în anexa nr. 6[5] se sistează.

Ministerul Economiei Naționale împreună cu Ministerul Culturii vor prezenta la Guvern, în termen de 15 zile, măsurile ce se impun în legătură cu necesitatea și oportunitatea continuării acestor lucrări.

Art. 4. - Ministerul Economiei Naționale și Ministerul Finanțelor vor introduce modificările corespunzătoare în planul și bugetul de stat pe anul 1990, ca urmare a aplicării prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 16 februarie 1990 | Nr. 149.

Hotărâre privind trecerea Centrului de Statistică Matematică la Academia Română

În conformitate cu prevederile Decretului-lege nr. 10/1989 privind constituirea, organizarea și funcționarea Guvernului României și ale Decretului-lege nr. 4/1990 privind organizarea și funcționarea Academiei Romane,

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Pe data prezentei hotărâri, Centrul de Statistică Matematică trece din subordinea Institutului Național de Metrologie București, la academia Romană.

Art. 2. - Centrul de Statistică- Matematică trece la Academia Română cu întreg activul și pasivul, pe baza bilanțului de la 31 ianuarie 1990.

Fondurile necesare funcționării centrului vor fi prevăzute în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 1990, aprobat de conducerea Academiei Române.

Art. 3. - Centrul de Statistică Matematică va funcționa provizoriu în vechiul local, din b-dul Magheru nr. 22, sectorul 1 - București, până la obținerea unui spațiu adecvat.

Art. 4. - Ministerul Economiei Naționale și Ministerul Finanțelor vor introduce modificările corespunzătoare în planul și bugetul de stat pe anul 1990, ca urmare a prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 20 februarie 1990 | Nr. 155.

Hotărâre privind stabilirea unor drepturi pentru personalul din cadrul combinatelor și întreprinderilor din metalurgia neferoasă

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Personalul de la combinatele de metalurgie neferoasă Baia Mare, Zlatna, Slatina și întreprinderile, "Neferal”, „Firiza” și "Laromet", care lucrează la locuri cu condiții grele de muncă, poate beneficia de un salariu tarifar mai mare cu până la 15%.

În mod excepțional, personalul din unitățile respective, care își desfășoară activitatea nemijlocit în subunități ce extrag și prelucrează materii prime pe bază de plumb, poate beneficia de un salariu mai mare cu până la 20%.

Art. 2. - Personalul din combinatele și întreprinderile de metalurgia neferoasă pot beneficia, pe lângă salariul tarifar mai mare pentru condiții grele de muncă, și de sporul pentru condiții deosebite - nocive sau periculoase.

Art. 3. - Personalul de la locurile de muncă și activitățile care, potrivit reglementărilor existente până în anul 1969 și după aceea, erau prevăzute să fie încadrate în grupele I sau II de muncă, beneficiază de acest drept pe întreaga perioadă cât au lucrat la locurile de muncă și activitățile respective.

Locurile de muncă și activitățile care se încadrează în grupele I și II de muncă, potrivit prevederilor prezentului articol, vor fi precizate la propunerea Ministerului Industriei Metalurgice - Departamentul Metalurgiei Neferoase, de Ministerul Muncii și Ocrotirilor Sociale, Ministerul Sănătății și Comisia Națională pentru Protecția Muncii, în termen de 30 de zile de la data emiterii prezentei hotărâri.

Art. 4. - Personalul din combinatele și întreprinderile de metalurgie neferoasă are dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu de odihnă plătit în raport cu vechimea în muncă prevăzută la art. 1 din Legea nr. 26/l967[6], la care se adaugă un concediu suplimentar de odihnă pentru condiții deosebite de muncă de 3-12 zile, fără limitarea concediului total de odihnă la 30 de zile pe an.

Art. 5. - Personalul din combinatele și întreprinderile de metalurgie neferoasă beneficiază de un spor la salariu de 25% pentru orele lucrate în schimbul de noapte.

Art. 6. - Se acordă, pentru întregul personal din combinatele de metalurgie neferoasă Baia Mare și Zlatna, Combinatul de Alumină Slatina, întreprinderile „Ferneziu” și „Neferal” și Secția turnătorie de la Întreprinderea „Laromet” București, în care concentrațiile de plumb, acid fluorhidric, bioxid de sulf, arsen, pulberi de mangan, pulberi de alumină sau cupru nu se încadrează în limitele admise, program de lucru de 6 ore pe zi.

Art. 7. - Se acordă, zilnic, la intrarea în schimb personalului din unitățile sau subunitățile prevăzute la art. 6 o masă caldă gratuită în valoare de 16 lei, cu acoperire din cheltuielile de producție.

Art. 8. - Personalul din cadrul altor unități, care execută lucrări de revizii și reparații pe platformele unităților menționate mai sus și la care condițiile de muncă sunt identice, va beneficia de drepturile pre- căzute în prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 10 februarie 1990 | Nr. 164.

Hotărâre privind posibilitatea unităților cooperației meșteșugărești de a se aproviziona cu unele materii prime și materiale prin relații directe cu furnizorii

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Pe data prezentei hotărâri, unitățile de producție și prestări servicii din subordinea Uniunii Centrale a Cooperativelor Meșteșugărești pot prelua materii prime, materiale și piese ale schimb din stocuri supranormative, materiale secundare, refolosibile și recuperabile, deșeuri, resturi de partizi, cupoane, fâșii, ștraifuri, sortări din producție, materiale cu defecte de calitate, precum și alte materii prime neutilizabile industrial, existente în unitățile de stat, bazele de aprovizionare și întreprinderile județene de recuperare și valorificare a materialelor refolosibile.

Art. 2. - Întreprinderile de stat și bazele de aprovizionare vor livra, contra cost, resursele materiale prevăzute la art. 1, pe bază de comandă fermă din partea unităților de producție și prestări servicii din subordinea Uniunii Centrale a Cooperativelor Meșteșugărești.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 24 februarie 1990 | Nr. 174.

Hotărâre privind înființarea Muzeului Aviației din municipiul Bucuruști

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Pe data prezentei hotărâri se înființează Muzeul Aviației, în municipiul București, în subordinea Comandamentului Aviației Militare și a Departamentului Aviației Civile.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 2 martie 1990 | Nr. 197.

Hotărâre privind trecerea unor unități de cercetare la Academia Română

În conformitate cu prevederile Decretului-lege nr. 10/1989 privind constituirea, organizarea și funcționarea Guvernului României și ale Decretului-lege nr. 4/1990 privind organizarea și funcționarea Academiei Române,

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Pe data prezentei hotărâri, următoarele institute de cercetări trec, din subordinea Ministerului Industriei Chimice și Petrochimice, la Academia Română:

  • Centrul de Chimie Organică din București;
  • Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iași.

Art. 2. - Institutele prevăzute la art. 1 trec la Academia Română cu întreg activul și pasivul, pe baza bilanțului de la 28 februarie 1990.

Fondurile necesare funcționării institutelor vor fi prevăzute în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 1990, aprobat de conducerea Academiei Române.

Art. 3. - Institutele prevăzute la art. 1 vor funcționa în spațiile actuale.

Art. 4. - Ministerul Economiei Naționale și Ministerul Finanțelor vor introduce modificările corespunzătoare în planul și bugetul de stat pe anul 1990, ca urmare a prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 3 martie 1990 | Nr. 208.

Hotărâre privind trecerea unor unități de cercetare la Academia Română

În conformitate cu prevederile Decretului-lege nr. 10/1989 privind constituirea, organizarea și funcționarea Guvernului României și ale Decretului-lege nr. 4/1990 privind organizarea și funcționarea Academiei Române,

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Pe data prezentei hotărâri, Institutul de Cercetări Etnologice și Dialectologie trece, din subordinea Ministerului Culturii, la Academia Română, în următoarea organizare:

a) Institutul de Fonetică și Dialectologie;
b) Institutul de Etnografie și Folclor.

Art. 2. - Institutele prevăzute la art. 1 trec la Academia Română cu întreg activul și pasivul, pe baza bilanțului de la 28 februarie 1990.

Fondurile necesare funcționării institutelor vor fi prevăzute în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 1990, aprobat de conducerea Academiei Române.

Art. 3. - Institutele prevăzute la art. 1 vor funcționa în spațiile actuale.

Art. 4. - Ministerul Economiei Naționale și Ministerul Finanțelor vor introduce modificările corespunzătoare în planul și bugetul de stat pe anul 1990, ca urmare zi prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 3 martie 1990 | Nr. 210.

Hotărâre privind aprobarea Acordului financiar dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Irak și a Protocolului sesiunii a XI-a a Comisiei mixte guvernamentale româno-irakiene de cooperare economică, tehnico-științifică și de comerț

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă Acordul financiar dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Irak prezentat în anexa nr. 1.

Art. 2. - Se aprobă Protocolul sesiunii a XI-a a Comisiei mixte guvernamentale romano-irakiene de cooperare economică, tehnico-științifică și de comerț prezentat în anexa nr. 2.

Art. 3. - Anexele nr. 1 și nr. 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre și se comunică instituțiilor interesate.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 6 februarie 1990 | Nr. 219.

Referinţe

  1. Hotărâri adoptate anterior intrării în vigoare a constituției, care, pentru punerea în aplicare, au fost transmise, la data aprobării, organelor interesate.
    Textul acestor hotărâri va fi coroborat cu prevederile actelor normative adoptate ulterior.
  2. Anexa nr. 1 a fost transmisă unităților interesate.
  3. Anexa nr. 3 a fost transmisă unităților interesate.
  4. Anexa a fost transmisă unităților interesate, de către inițiator.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 Anexele nr. 1-6 au fost comunicate, de către inițiator, celor interesați.
  6. Legea nr. 26/1967 a fost abrogată prin Legea nr. 6/1992, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 16 din 10 februarie 1992.