Monitorul Oficial 22/1994

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::0022 - Partea I - Miercuri, 26 ianuarie year::1994

Ordonanțe ale Guvernului României

Ordonanță privind aprobarea Listei de concesii tarifare ale României, anexă la Acordul general pentru tarife vamale și comerț (G.A.T.T.)

În temeiul art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României și al art. 1 lit. f) din Legea nr. 4./1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe și autorizarea contractării și garantării unor credite externe,

Guvernul României emite prezenta ordonanță.

Articol unic. Ă Se aprobă Lista de concesii tarifare ale României, anexă la Acordul general pentru tarife vamale și comerț (G.A.T.T.).

Nivelul maxim al taxelor vamale de import care se aplică în relațiile comerciale ale României cu țările membre G.A.T.T. este cel prevăzut în anexa[1] la prezenta ordonanță.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 14 ianuarie 1994 | Nr. 15.

Contrasemnează;

Ministrul comerțului, Cristian Ionescu

Ministru de stat, ministrul afacerilor externe, Teodor Viorel Meleșcanu

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Ministrul industriilor, Dumitru Popescu

Ministrul agriculturii și alimentației, Ioan Oancea

Secretar de stat, Șeful Departamentului pentru Integrare Europeană, Napoleon Pop


Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind înființarea Agenției de Restructurare

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - În scopul restructurării societăților comerciale cu capital majoritar de stat de importantă deosebită pentru economia națională, începând cu data de 1 ianuarie 1994 se înființează Agenția de Restructurare în structura Consiliului pentru Coordonare, Strategie și Reformă Economică.

Bugetul anual al Agenției de Restructurare este inclus în cadrul bugetului Secretariatului General ai Guvernului.

Sediul Agenției de Restructurare este în București, Calea Victoriei nr. 152, sectorul 1.

Art. 2. - Agenția de Restructurare îndeplinește următoarele atribuții:

a) coordonează restructurarea societăților comerciale cu capital majoritar de stat, selectate de către Consiliul pentru Coordonare, Strategie și Reformă Economică împreună cu Fondul Proprietății de Stat- la propunerea ministerelor;
b) coordonează efectuarea de analize-diagnostic și elaborarea programelor de restructurare ale societăților comerciale selectate;
c) supune Guvernului spre aprobare programele de restructurare ale societăților comerciale selectate, cu avizul Consiliului pentru Coordonare, Strategie și Reformă Economică și Fondului Proprietății de Stat și le transmite, în vederea aplicării, Direcției de restructurare selectivă constituită în acest scop în structura Fondului Proprietății de Stat;
d) raportează Guvernului asupra modului de desfășurare a procesului de restructurare a societăților comerciale selectate pe baza analizelor proprii și raportărilor transmise lunar de Direcția de restructurare selectivă din cadrul Fondului Proprietății de Stat, de ministere și de alte organisme;
e) exercită orice alte sarcini stabilite de Guvern în ce privește desfășurarea procesului de restructurare.

Art. 3. - Agenția de Restructurare este condusă de un președinte și un vicepreședinte, care sunt salarizați la nivel de secretar de stat și, respectiv, subsecretar de stat.

Agenția de Restructurare are un consiliu de administrație format din președinte și câte un reprezentant al următoarelor instituții publice: Consiliul pentru Coordonare, Strategie și Reformă Economică, Fondul Proprietății de Stat, Ministerul Industriilor, Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Cercetării și Tehnologiei, Banca Națională a României și Banca Comercială Română - S.A.

Președintele Agenției de Restructurare este și președintele consiliului de administrație.

Art. 4. - Agenția de Restructurare are un număr de 75 posturi, din care 60 de specialitate, prin preluarea acestora de la ministere și alte organe de specialitate ale administrației publice centrale. Structura organizatorică a agenției este prevăzută în anexă.

Art. 5. - Lucrările cu caracter informativ necesare desfășurării activității Agenției de Restructurare vor fi realizate de către Institutul de Management și Informatică din subordinea Ministerului Industriilor.

Art. 6. - Pentru realizarea procesului de restricturare a societăților comerciale selectate se vor utiliza următoarele surse de finanțare:

  • fonduri alocate din bufetul Fondului Proprietății de stat, constituite cu această destinație, potrivit legii;
  • credite externe pentru restructurare garantate de Guvern;
  • fonduri primite în cadrul asistentei financiare externe, pentru restructurare;
  • credite acordate de bănci cu garanția statului, date de Ministerul Finanțelor pe baza studiilor de fezabilitate elaborate de societățile comerciale selectate.

Art. 7. - Pe baza prezentei hotărâri, societățile comerciale prevăzute în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 301/1993 trec în programul de restructurare al Direcției de restructurare selectivă din cadrul Fondului Proprietății de Stat.

Art. 8. - Direcția de restructurare selectivă are un buget distinct, separat de cel al Fondului Proprietății de Stat și cont propriu.

Art. 9. - Regulamentul de organizare și funcționare al Agenției de Restructurare se elaborează și se supune aprobării Consiliului pentru Coordonare, Strategie și Reformă Economică, Ministerului Finanțelor și Fondului Proprietății de Stat în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.

Art. 10. - Articolul 4 și anexa nr. 3 la Hotărârea nr. 515/1993, cu modificările ulterioare, se modifică și se completează în mod corespunzător.

Art. 11. - Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Fondul Proprietății de Stat vor lua măsurile necesare pentru aplicarea prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 30 decembrie 1993 | Nr. 780.

Anexă

MO22 94.jpg


Hotărâre privind acordarea unor indemnizații lunare tinerilor români aflați la studii în străinătate

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Tinerilor români trimiși în străinătate la studii universitare, complete sau parțiale, doctorat și stagii de specializare de minimum 3 luni, ca bursieri ai statelor în care studiază, selecționați prin Ministerul Învățământului, în baza unor programe de colaborare bilaterală, li se acordă, în completarea bursei, o indemnizație lunară în dolari S.U.A. Cuantumul indemnizației este prevăzut în anexa la prezenta hotărâre.

Art. 2. - Se acordă o indemnizație lunară de 100 dolari lectorului trimis de Ministerul Învățământului pentru a preda limba, literatura și civilizația românească în India.

Art. 3. - Sumele reprezentând valoarea indemnizațiilor prevăzute la art. 1 și 2 se suportă de Ministerul Învățământului, atât pentru lectorul și bursierii săi, cât și pentru bursierii Ministerului Afacerilor Extreme, din disponibilitățile valutare proprii, constituite potrivit legii.

Ministerul Învățământului va transfera sumele prevăzute la alin. 1 la ambasadele României din țările respective.

Plata se va face pentru perioadele în care tinerii se află în activitate în străinătate,

Art. 4. - În cazul în care indemnizațiile prevăzute în prezenta hotărâre se vor dovedi insuficiente ca urmare a creșterii costului vieții în țările respective, Ministerul Învățământului și Ministerul Afacerilor Externe vor întocmi documentația și vor prezenta Guvernului propunerile corespunzătoare pentru majorarea acestora.

Art. 5. - Ministerul Învățământului și Ministerul Afacerilor Externe vor aduce la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri, care se aplică începând cu anul universitar 1993/1994.

Art. 6. - Prevederile Hotărârii Guvernului nr. 760/1992 se abrogă.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 30 decembrie 1993 | Nr. 782.

Contrasemnează:

Ministrul învătământului Liviu Maior

p. Ministru de stat, ministrul afacerilor externe, Marcel Dinu, secretar de stat

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Anexă

Cuantumul indemnizațiilor lunare care se acordă tinerilor români aflați la studii în străinătate

1. Indemnizație de 100 dolari S.U.A. lunar pentru tinerii români aflați la studii în următoarele țări: Federația Rusă, Ucraina, Republica Belarus, Republica Populară Chineză, Mongolia și Maroc.

2. Indemnizație de 75 dolari S.U.A. pentru tinerii aflați la studii în următoarele țări: Polonia, Iran, Republica Coreea, India, Vietnam, Thailanda, Kuwait, Iordania și Pakistan.

3. Indemnizație de 50 dolari S.U.A. pentru tinerii români aflați la studii în următoarele țări: Republica Cehă, Republica Slovacă, Bulgaria și Ungaria.


Hotărâre privind stabilirea plafonului de venituri brute lunare în vederea acordării burselor sociale pentru studenții români de la cursurile de zi, fără taxă de studiu, din instituțiile de învățământ superior de stat

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - În vederea acordării burselor sociale pentru studenții români de la cursurile de zi, fără taxă de studiu, din instituțiile de învățământ superior de stat, începând cu semestrul al II-lea al anului universitar 1993/1994 se stabilesc următoarele plafoane maxime de venituri brute lunare pe membru de familie:

  • 75.000 lei pentru acordarea bursei sociale de studiu;
  • 37.500 lei pentru acordarea bursei sociale de excepție.

Art. 2. - Stabilirea venitului brut total lunar pe membru de familie se face în baza adeverințelor privind venitul realizat pe luna ianuarie 1994.

Art. 3. - Prevederile Hotărârii Guvernului nr. 285/1993, astfel cum a fost modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 561/1993, se modifică în mod corespunzător.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 30 decembrie 1993 | Nr. 785.

Contrasemnează:

Ministrul învățământului, Liviu Maior

p. Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale, Gheorghe Brehoi, secretar de stat

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Referinţe

  1. Anexa se publică ulterior.