Monitorul Oficial 221/1993

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul V, Nr. issue::0221 - Partea I - Miercuri, 8 septembrie year::1993

Decrete

Decret privind eliberarea din funcție a șefului Direcției de protocol de la Președinția României

În temeiul art. 94,lit. c) și al art. 99 alin. (1) din Constituția României, precum și al art. 10 din Legea nr. 1/1990 privind organizarea și funcționarea serviciilor Președinției României,

Președintele României decretează:

Articol unic. - Domnul Emilian Manciur, ambasador, se eliberează din funcția de şef al Direcției de protocol de la Președinția României.

Președintele României, Ion Iliescu | București, 31 august 1993 | Nr. 152.

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind aprobarea propunerii de concesionare și a caietului de sarcini al concesionarii pentru un teren situat în Portul Constanța

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se aprobă propunerea de concesionare prin licitație publică și caietul de sarcini al concesionării având ca obiect un teren în suprafață de 910 mp, situat în incinta Portului Constanța, aflat în administrarea Regiei Autonome „Administrația Portului Constanța."

Durata concesiunii este de 20 de ani și are ca scop construirea unei clădiri destinate activităților de depozitare, comercializare mărfuri și activităților de birou.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 28 iulie 1993 | Nr. 376.

Contrasemnează: Ministrul transporturilor, Paul Teodoru

Hotărâre pentru aprobarea înțelegerii dintre Ministerul de Interne al României și Ministerul de Interne al Republicii Arabe Egipt cu privire la lupta împotriva traficului ilicit și consumului de stupefiante și substanțe psihotrope

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se aprobă înțelegerea dintre Ministerul de Interne al României și Ministerul de Interne al Republicii Arabe Egipt cu privire la lupta împotriva traficului ilicit și consumului de stupefiante și substanțe psihotrope, încheiată la Cairo la 24 ianuarie 1993.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 30 iulie 1993 | Nr. 378.

Contrasemnează:

Ministru de interne, George Ioan Dănescu

Hotărâre privind împuternicirea Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați de a transmite fără plată, către persoanele sinistrate în urma accidentului navei „Rostok”, unele construcții situate în localitatea Ilganii de Sus, comuna Maliuc, județul Tulcea

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se împuternicește Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați să transmită fară plată, în condițiile dreptului comun, locuințele prevăzute în anexă, construite din fonduri proprii, situate în localitatea Ilganii de Sus, comuna Maliuc, județul Tulcea, în proprietatea persoanelor care au deținut, în calitate de proprietari, imobilele distruse în urma blocării Canalului Sulina, ca urmare a scufundării la data de 2 septembrie 1991 a navei "Rostok", sub pavilion sovietic.

Art. 2. - Se deleagă președintele Consiliului de administrație al Administrației Fluviale a Dunării de Jos să semneze la Notariatul de Stat Județean Tulcea actele legate de transmiterea dreptului de proprietate.

Art. 3. - Regimul juridic aplicabil terenurilor aferente construcțiilor este cel prevăzut în art. 35 din Legea fondului funciar nr. 18/1991.

Art. 4. - Actele de transmitere a dreptului de proprietate asupra locuințelor, către persoanele prevăzute în anexă, sunt scutite de plata taxei de timbru.

Art. 5. - Valoarea clădirilor ce se transmit, suprafețele de teren aferente, precum și persoanele fizice susceptibile de a dobândi dreptul de proprietate sunt prevăzute în anexa la prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 16 august 1993 | Nr. 411.

Contrasemnează:

Ministrul transporturilor. Paul Teodoru

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă

Anexă

Proprietățile imobiliare și terenurile situate în localitatea Ilganii de Sus, comuna Maliuc, județul Tulcea, care se transmit în proprietatea persoanelor sinistrate în urma scufundării pe Canalul Sulina a navei „Rostok”

Nr. crt. Numele și prenumele proprietarului Valoarea imobilului Suprafaţa totală a terenului atribuit
- mp -
Suprafaţa construită (mp)
din care:
locuinţă anexe
1. Iliev Grigore
Iliev Sofia
6.385.000 3.900 99,4 34,3
2. Alexe Alexei
Alexe Trofin
Lungu Maria
6.385.000 3.900 99,4 34,3
3. Ghimeș Vasile
Larion Dumitru
6.704.000 3.900 120,4 34,3
4. Samoilă Ion
Samoilă Paraschiva
6.385.000 3.900 99,4 34,3
5. Ivanov Florea 7.233.000 3.900 124,6 39,4
6. Dorașcu Nicolae
Dorașcu Agripina
6.385.000 3.900 99,4 34,3

Hotărâre privind reproducerea stemei României pe actele oficiale și sigiliile autorităților Ministerului Învățământului

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Stema României se reproduce pe filigranul hârtiei speciale pentru diplomele eliberate absolvenților din învățământul românesc de stat, pe timbrul sec aplicat pe diplomele respective și pe sigiliile Ministerului Învățământului, inspectoratelor școlare, instituțiilor de învățământ preuniversitar și de învățământ superior.

Art. 2. - Confecționarea matrițelor pentru fabricarea hârtiei speciale cu filigran, a timbrului sec și a sigiliilor cu stema României, conform anexelor nr. 1 și 2, se face la Regia Autonomă „Monetăria Statului” din București, cu aprobarea Ministerului Învățământului, pentru instituțiile de învățământ superior și pentru inspectoratele școlare, și a inspectoratelor școlare, pentru instituțiile de învățământ preuniversitar.

Art. 3. - În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, Ministerul Învățământului va elabora și difuza la inspectoratele școlare și la instituțiile de învățământ superior instrucțiuni privind procurarea, păstrarea, folosirea, scoaterea din uz și casarea aparatelor pentru timbru sec și a sigiliilor cu stema României.

Art. 4. - Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 16 august 1993 | Nr. 412.

Contrasemnează:

p. Ministrul învățământului, Romulus Gheorghe Pop, secretar de stat.

Anexa nr. 1

MO221 93 1.jpg

Anexa nr. 2

MO221 93 2.jpg

Hotărâre privind asigurarea creditelor cu dobândă redusă pentru finanțarea lucrărilor agricole din toamna anului1993

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Băncile comerciale vor acorda credite pentru finanțarea lucrărilor agricole din toamna anului 1993, în limita sumei de 255 miliarde lei, cu o dobândă de 30% pe an pană la 31 decembrie 1993, producătorilor agricoli care contractează livrarea produselor la fondul de consum, furaje și semințe cu Regia Autonomă „Romcereal”, Societatea Comercială „Semrom” - S.A., Societatea Comerciala „Unisem” - S.A., societățile comerciale pentru producerea nutrețurilor combinate și pentru realizarea necesarului propriu de consum, semințe și furaje al societăților agricole și comerciale.

Art. 2. - Creditele prevăzute la art. 1 se vor asigura de liniile de finanțare în sumă de 170 miliarde lei, acordate de Banca Națională a României cu dobândă de 13% Băncii Agricole - S.A. și altor bănci comerciale pentru lucrările agricole, în baza Hotărârii Guvernului nr. 440/1992 și Hotărârii Guvernului nr. 85/1993, pe măsura recuperării lor și din liniile de finanțare puse la dispoziție de Banca Națională a României, în sumă de 85 miliarde lei, cu dobândă de referință de 70% pe an. Liniile de finanțare sunt acordate pe bază de convenții între Banca Națională a României și băncile comerciale.

Art. 3. - Producătorii agricoli cu personalitate juridică vor angaja direct creditele de la unitățile teritoriale ale băncilor comerciale, iar producătorii agricoli individuali și asociațiile familiale vor angaja creditele prin Regia Autonomă „Romcereal”, Societatea Comercială „Semrom” - S.A., Societatea Comercială „Unisem” - S.A. și societățile comerciale pentru producerea do nutrețuri combinate, pe bază de contracte economice.

Art. 4. - Banca Națională a României, Banca Agricolă - S.A. și Ministerul Agriculturii și Alimentației vor elabora în termen de 10 zile norme metodologice pentru aplicarea prevederilor prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 3 septembrie 1993 | Nr. 436.

Contrasemnează:

Ministrul agriculturii și alimentației, Ioan Oancea

Acte ale organelor Administraţiei publice

Ordinul nr. 566 P

Ministrul comerțului,

  • având în vedere prevederile Hotărârii Guvernului nr. 206 din 7 mai 1993 privind unele măsuri pentru continuarea liberalizării prețurilor și tarifelor, ale Hotărârii Guvernului nr. 470 din 20 august 1992 privind administrarea fondului rezultat din comercializarea ajutoarelor economice din străinătate și ale Hotărârii Guvernului nr. 714 din 10 octombrie 1991 privind completarea Hotărârii Guvernului nr. 460 din 30 iunie 1991.
  • în baza Notei Direcției generale pentru fond de marfă și prețuri nr. I.3/2164/30.06.1993,
  • în baza Hotărârii Guvernului nr. 815/1992 privind organizarea și funcționarea Ministerului Comerțului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 340 din 30 decembrie 1992,

emite următorul ordin:

1. Prețurile de decontare cu ridicata și cu amănuntul maxime pentru uleiul de floarea-soarelui rafinat, ambalat în cutie metalică, conținut net 1 l, primit ca ajutor din partea Guvernului Italian, se stabilesc astfel:

lei/cutie
- prețul de decontare 561
- prețul cu ridicata franco depozit Constanța 610.75
- prețul cu care livrează Societatea Comercială „Malimp” - S.A., din depozitul București, către societățile comerciale cu activitate de desfacere cu ridicata 616
- prețul cu amănuntul 700

2. Societatea Comercială „Malimp” - S.A. are obligația de a plăti comisionul vamal.

3. Prețurile maxime stabilite la pct. 1 vor fi practicate de toți agenții economici, indiferent de natura capitalului social, și intră în vigoare la data stabilirii prețului. Pe această dată, prețurile stabilite prin Ordinul ministrului comerţului nr. 556 P din 15 martie 1993 și cele stabilite prin Ordinul ministrului comerțului nr. 564 P din 10 iunie 1993 se abrogă. Inventarierea și reevaluarea stocurilor se vor efectua în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Diferența dintre prețul cu care livrează Societatea Comercială „Malimp” - S.A. către societățile comerciale cu ridicata și prețul cu amănuntul va fi negociată între agenții economici cu activitate de desfacere cu ridicata și cei cu activitate de desfacere cu amănuntul.

4. Încasările din vânzarea uleiului de floarea-soarelui rafinat, primit ca ajutor din partea Guvernului Italian, la prețul de decontare menționat, se vor vărsa de Societatea Comercială „Malimp” - S.A., după comercializare, în contul 54.07x0160 deschis la Banca Agricolă - S.A.

5. Direcția generală pentru fond de marfă și prețuri din Departamentul comerțului interior va aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Ministrul comerțului, Constantin Teculescu

București, 20 iulie 1993.