Monitorul Oficial 233/1995

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VII, Nr. issue::0233 - Partea I - Marți, 10 octombrie year::1995


Hotărâri ale Senatului

Parlamentul României

Senatul

Hotărâre privind bugetul de venituri și cheltuieli al Senatului pe anul 1996

În temeiul art. 61 alin. (1) și al art. 64 din Constituția României, precum și al art. 24 lit. k) și al art. 179 din Regulamentul Senatului,

Senatul adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. - (1) Bugetul de venituri și cheltuieli al Senatului pe anul 1996, finanțat din resurse de la bugetul de stat, se

stabilește la suma de 24.007.946 mii lei, din care:

a) Cheltuieli curente 21.775.096 mii lei din care:

  • cheltuieli de personal 14.796.937 mii lei
  • cheltuieli materiale și servicii 6.978.159 mii lei

b) Cheltuieli de capital 2.232.850 mii lei.

(2) Detalierea cheltuielilor pe structura clasificației bugetului de stat se prezintă în anexă, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2. - Bugetul Senatului, adoptat prin prezenta hotărâre, va fi înaintat Guvernului, în vederea includerii lui în proiectul bugetului de stat pe anul 1996.

Această hotărâre a fost adoptată de Senat în ședința din 3 octombrie 1995, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

p. Președintele Senatului, Valer Surian | București, 3 octombrie 1995 | Nr. 15.


Anexă

Bugetul de venituri și cheltuieli al senatului pe anul 1996

- mii lei -

Denumirea indicatorilor Codul Suma
Total cheltuieli 24.007.946
din care:
1. Cheltuieli curente 01 21.775.096
A. Cheltuieli de personal: 02 14.796.937
- cheltuieli cu salariile 10 6.394.102
- contribuții pentru asigurările sociale de stat 11 1.587.438
- cheltuieli pentru constituirea Fondului pentru plata
ajutorului de șomaj 12 319.705
- deplasări, detașări, transferări 13 6.495.692[1]
din care:
- deplasări în străinătate 14 2.584.030
B. Cheltuieli materiale și servicii: 20 6.978.159
- cheltuieli pentru întreținere și gospodărie 24 3.120.921
- materiale și prestări de servicii cu caracter funcțional 25 558.584
- obiecte de inventar de mică valoare sau scurtă durată și echipament 26 110.000
- reparații curente 27 389.274
- reparații capitale 28 100.000
- cărți și publicații 29 188.000
- alte cheltuieli 30 2.511.380
2. Cheltuieli de capital 70 2.232.850


Hotărâri ale Guvernului României

Guvernul României

Hotărâre privind reglementarea consumului de sare iodată

Pentru prevenirea bolilor prin deficit de iod, care, în România, au un caracter endemic, de gravitate medie și mijlocie conform normelor de clasificare ale Organizației Mondiale a Sănătății,

în vederea reglementării consumului de sare iodată pe întreg teritoriul țării,

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Ministerul Industriilor, prin Regia Autonomă a Sării, ca singur producător autorizat, va asigura producția necesară de sare iodată pentru consumul uman pe întreg teritoriul țării.

Art. 2. - (1) Iodatul de potasiu folosit la iodarea sării trebuie să corespundă condițiilor de puritate prevăzute în Farmacopeea română în vigoare.

(2) Pentru profilaxia bolilor prin deficit de iod, sarea iodată utilizată pentru consumul uman trebuie să conțină minimum 40 mg și maximum 50 mg iodat de potasiu pe kg de sare.

Art. 3. - (1) Sarea iodată va fi ambalată în cutii sau pungi până la 1 kg, care vor purta sigla Regiei Autonome a Sării.

(2) Pentru consumuri colective se admite ambalarea în saci de polietilenă de până la 50 kg.

(3) Pe ambalaj se vor menționa următoarele:

a) sare iodată;

b) a se folosi pentru gătit și masă;

c) a nu se folosi pentru conservarea alimentelor;

d) concentrația de iod;

e) salina producătoare și adresa;

f) data de fabricație;

g) termenul de valabilitate.

(4) Termenul de valabilitate pentru sarea iodată este de 6 luni de la data iodării.

(5) Livrarea sării iodate de către agenții economici producători se va face în maximum 1/3 din perioada termenului de valabilitate.

Art. 4. - Pentru industria alimentară și pentru conservarea alimentelor se va utiliza sarea neiodată.

Art. 5. - Agenții economici au obligația să comercializeze sare iodată pentru consumul uman. Pentru protecția distribuției sării iodate în ambalaje de 1 kg, se interzice agenților economici să reambaleze sarea iodată din saci, în ambalaje mici de 1 kg.

Art. 6. - Inspectoratele de poliție sanitară și medicină preventivă județene și al municipiului București vor face controlul sării iodate la saline, în depozite și în rețeaua de desfacere, urmărindu-se ca modul de ambalare, etichetare, calitatea sării și concentrația iodului să fie corespunzătoare normelor în vigoare.

Art. 7. - Constituie contravenții următoarele fapte, dacă nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni și se sancționează după cum urmează:

a) livrarea de către producători a sării iodate cu un conținut necorespunzător de iodat de potasiu pentru consumul uman, cu amendă de la 500.000 lei la 800.000 lei;

b) reambalarea sării iodate din saci în ambalaje mici de 1 kg de către agenții economici, cu amendă de la 500.000 lei la 1.000.000 lei, iar la repetarea abaterii se va anula autorizația de funcționare.

Art. 8. - Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac prin proces-verbal încheiat de către inspectori ai inspectoratelor de poliție sanitară și medicină preventivă.

Art. 9. - Contravențiilor prevăzute în prezenta hotărâre le sunt aplicabile prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor, cu modificările ulterioare.

Art. 10. - Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă H.C.M. nr. 1.056/1962 privind consumul de sare iodată din zonele gușogene, precum și orice alte dispoziții contrare.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 2 octombrie 1995 | Nr. 779.

Contrasemnează:

Ministrul sănătății, Iulian Mincu

Ministrul industriilor, Dumitru Popescu

p. Ministrul comerțului, Ion Pârgaru, secretar de stat


Guvernul României

Hotărâre privind modul și condițiile în care misiunile diplomatice și oficiile consulare pot să acorde asistență, precum și unele servicii în favoarea cetățenilor români aflați temporar în străinătate, în situații deosebite

Având în vedere prevederile legislației române și ale convențiilor internaționale la care România este parte, potrivit cărora misiunilor diplomatice și oficiilor consulare le revine obligația de a acorda asistență, precum și unele servicii în favoarea cetățenilor români aflați temporar în străinătate,

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Ministerul Afacerilor Externe va lua măsurile necesare ca misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României să acorde asistență, precum și unele servicii, cetățenilor români aflați temporar în străinătate în situații deosebite, cu suportarea cheltuielilor, atunci când este cazul, de către persoanele respective.

Art. 2. - Prin situații deosebite, în condițiile prezentei hotărâri, se înțelege:

a) cazuri de îmbolnăviri grave, care necesită internarea în spital sau alte urgențe medicale;

b) cazuri de accidente, inclusiv de circulație;

c) cazuri de deces;

d) cazuri de pierdere sau de furt al biletelor de călătorie, al mijloacelor de transport, al mijloacelor bănești sau al pașapoartelor, atestate, acolo unde este posibil, de către autoritățile locale competente;

e) alte cazuri deosebite, inclusiv asistența juridică în cauze penale, pentru cetățenii români condamnați pe teritoriul altor țări.

Art. 3. - (1) Dacă persoanele aflate în situațiile prevăzute la art. 2 nu dispun de mijloace financiare, misiunile diplomatice și oficiile consulare, cu aprobarea prealabilă a Ministerului Afacerilor Externe, pot să avanseze valuta necesară în limita cheltuielilor efective la care se adaugă taxele consulare prevăzute de lege, pe bază de angajament scris, în formă autentică sau alte măsuri asigurătorii, prin care persoana în cauză se obligă să restituie suma respectivă în țară.

(2) Angajamentul prevăzut la alin. (1) poate fi dat și de către un membru al familiei sau de o altă persoană din țară.

Art. 4. - (1) Sumele avansate sau cheltuite de către misiunile diplomatice și oficiile consulare, în condițiile prezentei hotărâri, se recuperează în țară, în valută, în maximum 60 de zile de la data semnării angajamentului, astfel:

a) de la beneficiari;

b) de la alte persoane din țară care s-au angajat în scris să suporte aceste cheltuieli;

c) de la unitățile trimițătoare, în cazul persoanelor care se deplasează în interes de serviciu.

(2) Cu sumele în valută, recuperate în condițiile prevăzute la alin. (1), Ministerul Afacerilor Externe își reîntregește fondurile alocate în acest scop, pentru anul calendaristic respectiv.

(3) Sumele în valută încasate în anul următor celui în care s-a făcut plata se fac venit la bugetul de stat.

Art. 5. - (1) În situația în care persoanele în cauză, altele decât cele trimise în străinătate în interes de serviciu, nu restituie sumele datorate în termenul prevăzut la art. 4, potrivit art. 376 din Codul de procedură civilă, Ministerul Afacerilor Externe va obține învestirea cu formulă executorie a angajamentului de plată, după care îl va transmite organelor financiare în vederea executării silite. Debitul va fi calculat la cursul în lei al valutei din ziua transmiterii titlului executoriu la organele financiare.

(2) Sumele de recuperat, preluate de către organele financiare, se urmăresc și se încasează în lei, în condițiile prevăzute de lege, pentru veniturile cuvenite bugetului de stat.

(3) Concomitent cu transmiterea debitului la organele financiare, Ministerul Afacerilor Externe înregistrează pe cheltuieli suma respectivă.

Art. 6. - (1) Misiunile diplomatice și oficiile consulare nu pot să suporte sau să avanseze sume în valută pentru acoperirea unor cheltuieli privind repararea mijloacelor de transport, de aducere a acestora în țară, precum și a celor reprezentând despăgubiri civile, pensii alimentare și orice alte obligații stabilite în sarcina cetățenilor respectivi.

(2) De asemenea, misiunile diplomatice și oficiile consulare nu pot să suporte sau să avanseze sume în valută reprezentând cheltuieli medicale pentru cazuri de accidente și altele asemenea, în situația în care astfel de cheltuieli revin în sarcina partenerilor externi.

Art. 7. - (1) Prestarea de către misiunile diplomatice sau oficiile consulare a unor servicii solicitate de către cetățenii români cu suportarea cheltuielilor de către aceștia, altele decât cele cu caracter consular, se organizează de către Ministerul Afacerilor Externe cu respectarea reglementărilor locale, ca o activitate finanțată în regim extrabugetar, în care sens va elabora norme de lucru corespunzătoare pentru misiunile diplomatice și oficiile consulare.

(2) Veniturile realizate potrivit alin. (1) se utilizează pentru acoperirea cheltuielilor necesare desfășurării activității respective, se evidențiază și se contabilizează în mod distinct, în conformitate cu reglementările legale în vigoare.

(3) Disponibilitățile aflate în cont la finele anului, după scăderea obligațiilor de plată, se fac venit la buget, în condițiile prevăzute de lege.

Art. 8. - Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Instrucțiunile privind asistența consulară acordată de misiunile diplomatice și oficiile consulare române unor cetățeni români aflați temporar în străinătate, când se găsesc în situații deosebite, aprobate conform Scrisorii nr. 304/XIII.C/1972 a Secretariatului General al Consiliului de Miniștri, precum și orice alte dispoziții contrare se abrogă.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 2 octombrie 1995 | Nr. 780.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul afacerilor externe, Teodor Viorel Meleșcanu

p. Ministru de stat, ministrul finanțelor, Nicolae Constantinescu, secretar de stat


Guvernul României

Hotărâre privind transmiterea, în administrarea Ministerului Finanțelor, a unui imobil situat în municipiul Hunedoara

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă transmiterea, fără plată, a imobilului compus din construcție în suprafață de 551 m2 și cota-parte din terenul aferent, situat în municipiul Hunedoara, str. George Enescu, bloc 10, parter, județul Hunedoara, din patrimoniul Băncii Comerciale Române - S.A. - Filiala Hunedoara - în proprietatea publică a statului și în administrarea Ministerului Finanțelor, în vederea utilizării acestuia ca sediu pentru organele sale teritoriale.

Art. 2. - Patrimoniul Băncii Comerciale Române - S.A. se diminuează cu valoarea imobilului prevăzut la art. 1, fără micșorarea cotei de capital aferentă Fondurilor Proprietății Private.

Art. 3. - Predarea-preluarea imobilului se face la valoarea de inventar reactualizată conform prevederilor legale, pe bază de protocol încheiat între cele două părți, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 2 octombrie 1995 | Nr. 781.

Contrasemnează:

p. Ministru de stat, ministrul finanțelor, Nicolae Constantinescu, secretar de stat


Acte ale organelor de specialitate ale administrației publice centrale

Ministerul Transporturilor

Ordin pentru aprobarea Instrucțiunilor privind acordarea licențelor de lucru în zonele libere

În temeiul Legii nr. 84/1992 privind regimul zonelor libere,

în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 452/1994 privind organizarea și funcționarea Ministerului Transporturilor,

Ministrul transporturilor emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Instrucțiunile privind acordarea licențelor de lucru în zonele libere, anexă la prezentul ordin.

Art. 2. - Agenția zonelor libere va lua măsuri pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Art. 3. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României.

Pe data publicării sale orice dispoziție contrară se abrogă.

Ministrul transporturilor, Aurel Novac

București, 29 mai 1995. Nr. 199.


Anexă

Instrucțiuni privind acordarea licențelor de lucru în zonele libere

Art. 1. - Licența de lucru în zona liberă este documentul în baza căruia administrația zonei libere permite unui agent economic, persoană fizică sau juridică română sau străină, denumit în continuare utilizator, să desfășoare activități în baza contractelor încheiate.

Aceste contracte pot fi de concesionare, de închiriere, de asociere sau de prestări de servicii, încheiate de către administrația zonei libere cu utilizatori sau între aceștia și terți.

Art. 2. - Licențele de lucru în zonele libere se eliberează numai de către administrația zonei libere, la solicitarea utilizatorilor, făcută în baza unei cereri al cărei formular-cadru este prevăzută în anexa nr. 1 la prezentele instrucțiuni.

Pentru fiecare dintre activitățile ce urmează să fie desfășurate în zona liberă, administrația va elibera câte o licență de lucru, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la data solicitării.

Licențele de lucru vor fi acordate pe durata unui an calendaristic, indiferent de data eliberării lor, și pot fi reînnoite anual în condițiile prevăzute la art. 2 alin. 2.

Licențele acordate nu sunt transmisibile de la un utilizator la altul și nu pot fi folosite în comun de către mai mulți utilizatori.

Licențele de lucru se vor elibera numai după prezentarea, de către utilizatori, a aprobărilor necesare desfășurării activității respective, obținute de la organele abilitate în acest sens.

Art. 3. - Contravaloarea taxei de licență va fi stabilită de către fiecare administrație, conform uzanțelor internaționale și cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

În fundamentarea acestor taxe se va ține seama de valoarea economică și socială a activității ce urmează a se desfășura, de volumul investiției și de durata activității.

Utilizatorul va achita taxa de licență, precum și tariful aferent serviciilor efectuate de administrația zonei libere pentru eliberarea licenței.

Taxele de licență vor avea aceleași valori pentru activități identice, desfășurate în condiții identice.

Art. 4. - În cazul în care administrația zonei libere refuză să elibereze licență pentru una sau mai multe activități propuse de solicitant, acesta poate depune contestație la Consiliul de administrație al Regiei Autonome „Administrația Zonei Libere”, care are obligația să o soluționeze în termen de 30 de zile de la înregistrarea ei.

În cazul în care modul de rezolvare se consideră necorespunzător, contestatorul poate depune dosarul, în termen de 10 zile de la comunicare, la Ministerul Transporturilor - Agenția zonelor libere, care este obligată să rezolve contestația în termen de maximum 30 de zile de la primire.

Hotărârea Agenției zonelor libere este definitivă.

Art. 5. - Dacă utilizatorul renunță la una sau la mai multe activități pentru care a primit licență, are obligația să notifice administrației zonei libere cu 15 zile lucrătoare înainte de renunțarea la respectiva activitate.

În acest caz, administrația va retrage imediat licența acordată pentru acea activitate, fără returnarea contravalorii acesteia, indiferent de durata rămasă neexecutată.

Art. 6. - Sancțiunile care privesc încălcări ale drepturilor și obligațiilor legate de obiectul licenței sunt retragerea sau anularea acesteia, dacă fapta comisă potrivit legii penale nu constituie infracțiune. Când sunt comise fapte contravenționale, acestea se constată și se sancționează în conformitate cu prevederile art. 22 și 23 din Legea nr. 84/1992.

Art. 7. - Administrația zonei libere are dreptul să retragă licența sau să o anuleze în condițiile stipulate în contract sau în caietul de sarcini.

Retragerea sau anularea licenței se va face fără retur-narea contravalorii acesteia, indiferent de durata rămasă neexecutată.

Art. 8. - Împotriva deciziei de retragere sau de anulare a licenței utilizatorul poate face contestație la Consiliul de administrație al Regiei Autonome „Administrația Zonei Libere” în termen de 10 zile de la comunicare, soluționarea acesteia urmând a se face conform procedurii prevăzute la art. 4.

Art. 9. - În cazul pierderii licenței, utilizatorului i se va elibera o nouă licență, la cererea acestuia, consemnându-se despre aceasta în registrul de evidență a licențelor eliberate.

Pentru eliberarea unei noi licențe, solicitantul va prezenta dovada publicării anunțului de pierdere într-un ziar de mare tiraj.

În această situație solicitantul va achita taxa de licență și tariful pentru eliberarea acesteia.

Art. 10. - Accesul persoanelor, al mijloacelor de transport și al utilajelor în incinta zonei libere se face numai în baza permiselor eliberate de administrația zonei libere, cu achitarea tarifelor aferente.


Anexa Nr. 1 la instrucțiuni

Cerere pentru acordarea licenței de lucru

Agentul economic .............................................................., cu sediul în ......................................................................, înregistrat .............................................................., în baza contractului .............................................. nr.............................. din ................................................................, încheiat cu Regia Autonomă„Administrația Zonei Libere” ....................................................................., solicit eliberarea licenței de lucru pentru activitatea de .................................................................................. pe care o vom desfășura pe parcela/magazia ........................................................................ din incinta......................................................................

Activitatea pentru care solicit licența de lucru se va desfășura în perioada .................................... și este prezentată în memoriul tehnic.

Semnătura,

....................

Data

..........................


Anexa Nr. 2 la instrucțiuni

Licența de lucru

Seria ............. Nr. ..............

În temeiul ............................................................................................................. în baza contractului nr. ................................, încheiat cu ....................................................................., se acordă Licența de lucru agentului economic .................................................., cu sediul în .....................................................................................................................

Această licență de lucru este valabilă în perioada .............................................................. și a fost acordată pentru activitatea de ...................................................................................................., ce se va desfășura în incinta .............................................................................................................

Valoarea licenței de lucru este de.............................................................................................

Director general,

......................

Data emiterii

....................


Referințe

  1. Din care 120 milioane lei reprezintă Fondul președintelui Senatului, constituit potrivit Legii nr. 53/1991, republicată.