Monitorul Oficial 234/1994

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::0234 - Partea I – Joi, 25 august year::1994


Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind aprobarea regulamentelor de desfășurare a activității Consiliului Național de Evaluare Academică și Acreditare și a comisiilor de evaluare

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se aprobă Regulamentul de desfășurare a activității Consiliului Național de Evaluare Academică și Acreditare, cuprins în anexa nr. 1, și Regulamentul de desfășurare a activității comisiilor de evaluare, cuprins în anexa nr. 2.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 10 august 1994 | Nr. 528.

Contrasemnează:

Ministrul învățământului. Liviu Maior

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

p. Ministru de stat ministrul muncii și protecției sociale, Dorel Mustățea, secretar de stat


Anexa nr. 1

Regulamentul de desfășurare a activității Consiliului Național de Evaluare Academică și Acreditare

Capitolul I

Dispoziții generale

Articolul 1

în conformitate cu Legea nr. 88/1993 privind acreditarea instituțiilor de învățământ superior și recunoașterea diplomelor, activitatea de evaluare academică și acreditare din România este realizată de Consiliul Național de Evaluare Academică și Acreditare (C.N.E.A.A.) și de comisiile de evaluare care funcționează în subordinea acestuia.

Articolul 2

C.N.E.A.A. este un organism independent, de sine stătător, cu structură proprie de organizare.

Articolul 3

Activitatea C.N.E.A.A. se desfășoară conform Legii nr. 88/1993 și prezentului regulament.

Capitolul II

Structura C.N.E.A.A.

Articolul 4

Numirea și revocarea membrilor C.N.E.A.A.

(1) Numirea membrilor C.N.E.A.A. se face conform art. 4 și 33 din Legea nr. 88/1993.

(2) Orice membru al C.N.E.A.A. poate fi revocat, la propunerea consiliului, de către Parlament, atunci când persoana a încălcat prevederile legii sau ale regulamentului, ori se află în imposibilitatea de a-și îndeplini atribuțiile. Data revocării se consideră a fi data acceptării propunerii de revocare de către Parlament.

Articolul 5

Organele C.N.E.A.A.

(1) C.N.E.A.A. este condus de un președinte, un vicepreședinte și un secretar, aleși în condițiile art. 4 alin. (6) din Legea nr. 88/1993, la propunerea ministrului învățământului.

(2) Activitatea curentă e C.N.E.A A. este coordonată de un birou alcătuit din 5 membri, respectiv președintele, vicepreședintele, secretarul și 2 membri ai consiliului, aleși de acesta.

(3) În subordinea C.N.E.A.A. se constituie și funcționează, în condițiile art. 4 alin. (7) și (8) din Legea nr. 88/1993, comisiile de evaluare alcătuite din 7-9 membri fiecare.

(4) Fiecare comisie de evaluare are un președinte, un vicepreședinte și un secretar.

(5) În desfășurarea activității sale, C.N.E.A.A. poate folosi experți români și străini și un aparat tehnic propriu, potrivit art. 4 alin. (9) din Legea nr. 88/1993.

Articolul 6

Atribuțiile C.N.E.A.A. și ale organelor sale

(1) C.N.E.A.A. stabilește, în condițiile art. 4 alin. (7) din Legea nr. 88/1993, comisiile de evaluare și numește membrii acestora.

(2) După constituire, C.N.E.A.A. stabilește bugetul propriu, conform propriilor sale estimări cu privire la activitatea pe care urmează să o desfășoare. Anual, C.N.E.A.A. hotărăște asupra sumei cu urmează a constitui propriul său buget.

(3) C.N.E.A.A. întocmește standarde de evaluare academică și acreditare pe baza criteriilor stabilite de Legea nr. 33/1993.

(4) C.N.E.A.A. stabilește numărul și profilul comisiilor de evaluare și elaborează regulamentul de desfășurare a activității acestora.

(5) C.N.E.A.A. numește președintele, vicepreședintele și secretarul fiecărei comisii de evaluare.

(6) C.N.E.A.A. primește rapoartele de autoevaluare de la Ministerul Învățământului, în condițiile art. 5 alin. (1) din Legea nr. 88/1993.

(7) C.N.E.A.A. elaborează un raport propriu, pe baza rapoartelor de evaluare ale comisiilor de evaluare din subordine, în care propune acordarea sau neacordarea autorizației de funcționare provizorie, pentru fiecare facultate, colegiu sau specializare în parte.

(8) C.N.E.A.A. înaintează raportul astfel întocmit Ministerului Învățământului în vederea avizării, în condițiile art. 5 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 88/1993.

(9) C.N.E.A.A. întocmește, în condițiile art. 6 din Legea nr. 88/1993, raportul de evaluare în baza căruia Guvernul elaborează proiectul de lege privind înființarea instituției de învățământ superior, cu facultățile, colegiile și specializările propuse spre acreditare.

(10) C.N E.A.A. întocmește, din 5 în 5 ani, în condițiile art. 9 din Legea nr. 88/1993, raportul de evaluare academică periodică pentru facultățile, colegiile și specializările instituțiilor de învățământ superior, pe care-l înaintează Ministerului Învățământului.

(11) În condițiile art. 10 din Legea nr. 88/1993, C.N.E.A.A. întocmește raportul de evaluare în baza căruia Guvernul elaborează proiectul de lege privind desființarea instituției de învățământ superior care nu mai îndeplinește standardele corespunzătoare criteriilor de evaluare academică.

(12) C.N.E.A.A. stabilește, în termen util, în condițiile art. 24 alin. (1) din Legea nr. 88/1993, facultățile și colegiile unde urmează a fi susținut examenul de licență sau, după caz, de absolvire, de către primele trei serii de absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior autorizate provizoriu.

(13) C.N.E.A.A. efectuează, în condițiile art. 24 alin. (6) din Legea nr. 88/1993, controale anuale la instituțiile de învățământ care au obținut autorizația provizorie de funcționare, pentru verificarea respectării standardelor care au stat la baza acordării autorizației.

(14) C.N.E.A.A. asigură publicarea listei cuprinzând facultățile, colegiile și specializările cere nu au fost autorizate provizoriu sau acreditate.

Articolul 7

Procedura de autorizare pentru funcționarea provizorie

Pentru îndeplinirea procedurii de autorizare pentru funcționarea provizorie, biroul consiliului realizează următoarele activități:

  • primește de la Ministerul Învățământului raportul de autoevaluare, în vederea acordării autorizației provizorii de funcționare - art. 5 alin. (1) din Legea nr. 88/1993;
  • verifică depunerea taxei corespunzătoare în contul C.N.E.A.A., potrivit dispozițiilor art. 13 alin. (2) din Legea nr. 88/1993;
  • desemnează, prin rezoluție, comisia de evaluare ce urmează a întocmi raportul, în condițiile art. 5 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 88/1993;
  • desemnează membrii C.N.E.A.A. care, pe baza rapoartelor primite de la comisiile de evaluare, elaborează proiectul de raport propriu al C.N.E.A.A., prin care se propune acordarea sau neacordarea autorizației de funcționare;
  • supune C.N.E.A.A., în plenul său, discutarea și aprobarea raportului întocmit și a soluției propuse;
  • înaintează ministrului învățământului, în vederea avizării, raportul propriu al C.N.E.A.A.
Articolul 8

Procedura de acreditare

(1) Biroul C.N.E.A.A. primește de la Ministerul Învățământului cererile instituțiilor interesate, în vederea declanșării procedurii de acreditare, în condițiile art. 6 din Legea nr. 88/1993.

(2) C.N.E.A.A. desemnează, dintre membrii săi, persoanele care, împreună cu comisiile de evaluare din subordine, întocmesc un raport de evaluare. După analiza și aprobarea în plenul C.N.E.A.A., acest raport va fi înaintat Guvernului, în condițiile art. 8 din lege de către biroul consiliului.

Articolul 9

Procedura de evaluare academică periodică

(1) Ministerul Învățământului transmite C.N.E.A.A. dosarele facultăților, colegiilor și specializărilor instituțiilor de învățământ superior ce se supun evaluării academice, din 5 în 5 ani, în condițiile art. 9 din Legea nr. 88/1993.

(2) Biroul C.N.E.A.A. desemnează membrii consiliului și comisiile de evaluare ce urmează a întocmi rapoartele de evaluare academică și înaintează rapoartele astfel întocmite Ministerului Învățământului după aprobarea lor în plen.

(3) C.N.E.A.A. propune Guvernului desființarea instituției de învățământ superior supusă evaluării academice periodice care nu mai îndeplinește standardele corespunzătoare criteriilor de evaluare academică conform art. 10 alin. (2) din Legea nr. 88/1993.

Articolul 10

Termene pentru procedura de autorizare și evaluare academică periodică

(1) Rapoartele și dosarele de evaluare academică în vederea autorizării provizorii se analizează în ordinea înregistrării cererilor. Rezultatul evaluării este comunicat Ministerului Învățământului, în termen de cel mult 9 luni de la data primirii acestora.

(2) Cererile pentru declanșarea procedurii de acreditare se depun la Ministerul Învățământului, cu cel puțin 3 luni înainte de începerea examenului de licență sau de absolvire de către prima serie de absolvenți.

(3) Lista instituțiilor acreditate la care studenții din instituțiile sau specialitățile autorizate să funcționeze provizoriu vor susține examenele de licență sau de absolvire va fi stabilită și comunicată instituțiilor interesate în termen de o lună de la data depunerii cererii de declanșare a procedurii de acreditare.

(4) Cererile de evaluare academică periodică se trimit C.N.E.A.A. cu cel puțin 6 luni înainte de începerea anului universitar în care urmează să aibă loc evaluarea periodică.

(5) Controalele anuale sau ad-hoc efectuate de către C.N.E.A.A. în instituțiile autorizate să funcționeze provizoriu se anunță instituțiilor controlate cu cel mult 3 zile înaintea efectuării controlului.

Capitolul III

Funcționarea internă a C.N.E.A.A.

Adoptarea hotărârilor

Articolul 11

C.N.E.A.A. se întrunește în ședințe ordinare bilunare prezidate de către președintele său, iar în lipsa acestuia, de către vicepreședinte. În cazul în care ambii sunt absenți, se alege de către plen un președinte de ședință. În perioada dintre două ședințe, membrii C.N.E.A.A. desfășoară activități de evaluare conform programului de lucru stabilit de acesta.

Articolul 12

Ședințele extraordinare ale C.N.E.A.A. se convoacă de către Biroul consiliului sau la inițiativa a cel puțin 1/3 din membrii consiliului.

Articolul 13

Cvorumul necesar pentru orice ședință a C.N.E.A.A. este de 2/3 din membrii săi. La ședințele C.N.E.A.A. pot fi invitați și membrii comisiilor de evaluare.

Articolul 14

Hotărârile privind autorizarea provizorie și acreditarea se iau în ședințele C.N.E.A.A., prin vot secret, fiind necesară majoritatea de jumătate plus unu din totalul membrilor consiliului.

Articolul 15

În cazul în care hotărârea de autorizare provizorie sau acreditare privește instituția în care își desfășoară activitatea unul dintre membrii prezenți, acesta nu are drept de vot în problema considerată particulară și nu este luat în calcul la evaluarea cvorumului.

Articolul 16

Orice hotărâre adoptată în ședință plenară a C.N.E.A.A. devine obligatorie.

Articolul 17

În cazuri speciale, Biroul consiliului poate lua hotărâri curente, nelegate de acordarea autorizației de funcționare provizorie sau a statutului de acreditare, cu obligația informării C.N.E.A.A., în ședința cea mai apropiată, și supunerii hotărârii aprobării acestuia.

Capitolul IV

Drepturile și obligațiile membrilor C.N.E.A.A.

Articolul 18

Drepturile membrilor C.N.E.A.A.

(1) Orice membru al C.N.E.A.A. are dreptul de a lua parte la adoptarea hotărârilor legate de procedurile privind autorizarea, acreditarea și evaluarea academică, precum și a celorlalte hotărâri adoptate în plen.

(2) Orice membru al C.N.E.A.A. are dreptul, pe perioada mandatului său, la o indemnizație stabilită prin hotărâre a Guvernului.

(3) Președintele C.N.E.A.A. este asimilat cu funcția de secretar de stat, iar vicepreședintele și secretarul C.N.E.A.A., cu funcția de subsecretar de stat.

(4) Un membru al C.N.E.A.A, care, datorită absenței din țară sau din alte motive, nu-și poate exercita atribuțiile o perioadă de peste 90 de zile, va fi înlocuit cu o altă persoană, stabilită prin procedura generală de numire.

Articolul 19

Obligațiile membrilor C.N.E.A.A.

(1) Membrii C.N.E.A.A. au obligația să respecte, pe tot parcursul mandatului lor, condițiile care au condus la numirea lor în consiliu, expres prevăzute în art. 4 alin. (5) din Legea nr. 88/1993.

(2) Orice membru al C.N.E.A.A. care a desfășurat sau desfășoară activități în instituția supusă evaluării sau are un interes personal în activitatea unei instituții supuse evaluării trebuie să informeze în scris Biroul consiliului. În cazul existenței unor conflicte de interese, membrii consiliului nu vor participa la activitatea de evaluare a instituției respective.

(3) Nici un membru al C.N.E.A.A., cu sau fără funcție de conducere, nu poate utiliza această calitate sub nici o formă în interes personal și nu are dreptul să lezeze, prin acțiunile sale, coeziunea și prestigiul C.N.E.A.A.

Capitolul V

Bugetul C.N.E.A.A.

Articolul 20

Cheltuielile privând organizarea și funcționarea C.N.E.A.A., precum și ale comisiilor de evaluare din subordine sunt prevăzute în bugetul propriu.

Articolul 21

C.N.E.A.A. stabilește anual bugetul propriu, conform propriilor sale estimări cu privire la activitățile ce urmează a fi desfășurate.

Articolul 22

Resursele financiare ale C.N.E.A.A. constau în:

  • fonduri constituite din taxele de autorizare și acreditare;
  • ajutoare, premii, donații de la organisme internaționale sau interne, pentru perfecționarea activității C.N.E.A.A.;
  • alte surse care nu contravin legii și regulamentului C.N.E.A.A.
Articolul 23

C.N.E.A.A. dispune de cont în bancă, în lei și în valută.

Articolul 24

Biroul consiliului ține o evidentă contabilă proprie a veniturilor și cheltuielilor și supune bilanțul aprobării C.N.E.A.A. în cel mult 3 luni de la închiderea anului financiar.

Articolul 25

Președintele C.N.E.A.A. este salarizat la nivelul echivalent secretarului de stat, iar vicepreședintele și secretarul la nivelul echivalent subsecretarilor de stat.

Articolul 26

Pentru participarea la ședințele ordinare și extraordinare, membrii C.N.E.A.A., cu excepția celor prevăzuți la art. 25, beneficiază de o indemnizație de ședință de 5% din salariul funcției de președinte al C.N.E.A.A.

Articolul 27

Experții și personalul din aparatul tehnic al C.N.E.A.A. sunt retribuiți potrivit anexelor nr. 10 și 11 la Hotărârea Guvernului nr. 281/1993 privind salarizarea personalului din unitățile bugetare.

Articolul 28

Experții străini utilizați pentru unele activități de evaluare academică vor fi retribuiți din fonduri de asistență tehnică externă, alocate în acest scop.

Articolul 29

Toate cheltuielile legate de funcționarea C.N.E.A.A. și a comisiilor de evaluare sunt asigurate din bugetul acestuia.

Articolul 30

În situația în care C.N.E.A.A. își încetează activitatea, activul și pasivul său se transferă Ministerului Învățământului.

Capitolul VI

Dispoziții finale

Articolul 31

Prezentul regulament, după adoptarea în plenul C.N.E.A.A., urmează a fi înaintat Guvernului României, spre aprobare, în termenul prevăzut de lege.

Articolul 32

După aprobarea lui prin hotărâre a Guvernului, regulamentul de față reprezintă baza legală de desfășurare a activității C.N.E.A.A., pentru realizarea procedurilor de autorizare, acreditare și evaluare academică periodică.

Articolul 33

C.N.E.A.A. stabilește regulamentele de organizare și funcționare pentru activitatea proprie, cât și pentru cea a comisiilor de evaluare.

Articolul 34

C.N.E.A.A. dispune de un birou de contabilitate care asigură execuția bugetară.

Articolul 35

În desfășurarea activității curente, C.N.E.A.A. dispune de un secretariat care ține evidenta lucrărilor.

Articolul 36

Biroul consiliului asigură, printr-o persoană special desemnată în acest scop, informarea opiniei publice cu privire la activitatea desfășurată de C.N.E.A.A.

Articolul 37

C.N.E.A.A. dispune de ștampilă cu însemne proprii.


Anexa nr. 2

Regulamentul de desfășurare a activității comisiilor de evaluare din cadrul Consiliului Național de Evaluare Academică și Acreditare

Capitolul I

Dispoziții generale

Art. 1. - C.N.E.A.A. își stabilește comisiile de evaluare ca organisme permanente, conform Legii nr. 88/1993.

Art. 2. - Comisiile de evaluare sunt comisii de specialitate și funcționează în subordinea C.N.E.A.A.

Art. 3. - Comisiile de evaluare își desfășoară activitatea pe baza prezentului regulament aprobat de Guvern.

Art. 4. - Regulamentul comisiilor de evaluare este corelat cu cel al C.N.E.A.A.

Capitolul II

Structura și constituirea comisiilor de evaluare

Art. 5. - Numărul și profilul comisiilor de evaluare se stabilesc de către C.N.E.A.A.

Art. 6. - Fiecare comisie este alcătuită din 7-9 specialiști și este condusă de un birou format din președintele, vicepreședintele și secretarul acesteia.

Art. 7. - În activitatea de evaluare și acreditare comisiile de evaluare folosesc experți români și străini.

Art. 8. - În activitatea lor, comisiile de evaluare beneficiază de aparatul tehnic al C.N.E.A.A.

Art. 9. - Numirea membrilor comisiilor de evaluare se face de către C.N.E.A.A. conform art. 4 alin. (7) din Legea nr. 88/1993, din rândul specialiștilor propuși de consiliile profesorale ale facultăților de profil, precum și din rândul altor specialiști.

Art. 10. - Președintele, vicepreședintele și secretarul fiecărei comisii de evaluare sunt numiți de către C.N.E.A.A.

Art. 11. - Componența comisiilor de evaluare este publică.

Art. 12. - Comisiile de evaluare se reînnoiesc o dată la patru ani, cu 1/3 din numărul membrilor conform procedurii prezentate anterior.

Capitolul III

Atribuțiile comisiilor de evaluare

Art. 13. - Comisiile de evaluare își desfășoară activitatea în domeniile de competență pentru care au fost constituite, conform metodologiei aprobate de C.N.E.A.A.

Art. 14. - Metodologia privind procesul de evaluare și acreditare prevede verificarea raportului de autoevaluare prezentat de către instituțiile de învățământ superior și întocmirea de către comisiile de evaluare a rapoartelor proprii cu concluzii și recomandări privind evaluarea-acreditarea.

Art. 15. - Termenele pentru diferitele activități ale comisiilor de evaluare sunt prevăzute în calendarul de lucru aprobat de C.N.E.A.A.

Capitolul IV

Funcționarea internă a comisiilor de evaluare

Art. 16. - Biroul comisiei de evaluare răspunde în fața C.N.E.A.A. de îndeplinirea atribuțiilor comisiei.

Art. 17. - Orice membru al unei comisii de evaluare poate fi revocat de către C.N.E.A.A. atunci când persoana în cauză a încălcat prevederile legii, ale regulamentelor C.N.E.A.A. sau ale comisiilor de evaluare, sau se află în imposibilitatea de a-și îndeplini atribuțiile. Deta revocării se consideră a fi cea specificată în nota de revocare. O persoană revocată nu mai poate candida pentru a fi numită în comisiile de evaluare.

Art. 18. – Un membru al comisiilor de evaluare care, datorită absenței din țară sau din alte motive, nu-și poate exercita atribuțiile o perioadă de peste 90 de zile, va fi înlocuit cu o altă persoană stabilită prin procedura generală de numire.

Art. 19. - Orice membru al comisiilor de evaluare care acționează cu bună-credință pentru îndeplinirea atribuțiilor sale nu poate fi învinuit de neajunsurile apărute în desfășurarea activității, fiind protejat de prevederile Regulamentului C.N.E.A.A. și al comisiilor de evaluare. Astfel de neajunsuri nu afectează coeziunea de acțiune a comisiilor de evaluare și încrederea reciprocă a membrilor săi.

Art. 20. - Nici un membru ai comisiilor de evaluare, cu sau fără funcție de conducere, nu poate utiliza această calitate, sub nici o formă, în interes personal și nu are dreptul să lezeze prin acțiunile sale coeziunea și prestigiul comisiei.

Art. 21. - Orice membru al comisiilor de evaluare care a desfășurat sau desfășoară activități în instituția supusă evaluării sau are un interes personal în activitatea unei instituții supuse evaluării trebuie să informeze în scris biroul comisiei. În cazul existenței unor conflicte de interese, membrii comisiilor de evaluare nu vor participa la activitatea de evaluare a instituției respective.

Capitolul V

Modul de adoptare a hotărârilor

Art. 22. - Comisiile de evaluare se întrunesc în plen, ori de câte ori este nevoie, la inițiativa președintelui comisiei, care informează și secretarul C.N.E.A.A.

Art. 23. - Votul în ședințele comisiilor de evaluare este supus acelorași reguli ca și votul din ședințele plenare ale C.N.E.A.A.

Art. 24. - Cvorumul pentru orice ședință a comisiei de evaluare este de 2/3 din membrii săi. La ședințele comisiei de evaluare pot fi invitați și experții români și străini care activează pe lângă comisiile de evaluare, fără drept de vot.

Art. 25. - Hotărârile în ședințele comisiilor de evaluare se iau prin vot secret, fiind necesară majoritatea de jumătate plus unu din totalul membrilor comisiei.

Art. 26. - În cazul în care hotărârea privește pe unul dintre membrii prezenți, acesta nu are drept de vot.

Art. 27. - În cazuri speciale, biroul comisiei poate lua hotărâri curente, nelegate de activitatea de evaluare-acreditare, cu obligația informării comisiei în ședința cea mai apropiată și supunerii hotărârii aprobării acesteia.

Art. 28. - Președintele comisiei are atribuții și responsabilități în organizarea tuturor activităților, pregătirea și păstrarea documentelor, informarea C.N.E.A.A. etc., în condițiile prezentului regulament.

Art. 29. - Membrii comisiilor de evaluare sunt retribuiți în raport cu volumul de muncă necesar pentru activitățile desfășurate, pe baza unui tarif orar calculat în raport cu salariul de bază maxim prevăzut pentru funcția de profesor universitar.

Fondul de timp lunar luat în calcul pentru determinarea tarifului orar este de 170 ore.

Totalul sumelor încasate lunar pentru munca depusă nu poate depăși salariul de bază în raport cu care s-a calculat tariful orar.

Art. 30. - Cheltuielile suplimentare legate de funcționarea tehnică, deplasări etc. sunt asigurate din bugetul C.N.E.A.A.

Art. 31. - Biroul comisiei urmărește cheltuielile efectuate și supuse aprobării C.N.E.A.A. propunerile de finanțare e unor activități specifice.

Art. 32. - Prezentul regulament, după adoptarea în plenul C.N.E.A.A., urmează a fi înaintat Guvernului României, spre aprobare, în termenul prevăzut de lege.