Monitorul Oficial 235/1992

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul IV, Nr. issue::0235 - Partea I - Vineri, 23 septembrie year::1992

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâri [1]cuprinse în anexa la hotărârea Guvernului nr. 102/1992, astfel cum a fost modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 258/1992, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 117 din 2 iunie 1992

Hotărâre privind trecerea Institutului de Calcul din Cluj-Napoca la Academia Română

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Pe data prezentei hotărâri, Institutul de Calcul din Cluj-Napoca trece, din subordinea Ministerului Învățământului, la Academia Română, ca institut ale cercetare cu personalitate juridică.

Art. 2. - Institutul de Calcul trece la Academia Română cu întreg activul și pasivul, pe baza bilanțului la data de 31 martie 1990.

Fondurile necesare funcționării institutului vor fi prevăzute în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 1990, aprobat de conducerea Academiei Române.

Art. 3. - Institutul de Calcul va funcționa provizoriu în spațiul actual.

Art. 4. - Ministerul Economiei Naționale și Ministerul Finanțelor vor introduce modificările corespunzătoare în planul și bugetul de stat pe anul 1990, ca urmare a prezentei hotărâre.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 13 aprilie 1990 | Nr. 403.

Hotărâre privind organizarea activității de perfecționare a personalului din industria minieră și activitatea ecologică

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Activitatea de perfecționare a personalului din industria minieră și activitatea geologică se organizează în cadrul Centrului de Calcul Electronic și Organizare, unitate economică cu personalitate juridică din subordinea directă a Ministerului Minelor.

Art. 2. - Organizarea activității de perfecționare se face pe baza normelor unitare de organizare și funcționare, precum și a criteriilor de normare, selecție și încadrare a personalului, elaborate de Ministerul Învățământului.

Art. 3. - Centrul de perfecționare a personalului din industria minieră și geologică, prevăzut la pct. 1 din Hotărârea Guvernului României nr. 179/1990, se înlocuiește cu Centrul de Calcul Electronic și Organizare.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 14 aprilie 1990 | Nr. 412.

Hotărâre privind dotarea Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare cu autoturisme

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Pentru asigurarea eficienței și operativității deplasărilor pe teren, se aprobă dotarea Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare cu două autoturisme pentru transport persoane în interesul serviciului și un autoturism de teren pentru intervenții în caz de accident nuclear, completându-se în mod corespunzător, pentru Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare, anexele la Decretul nr. 277/1979.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 18 aprilie 1990 | Nr. 419.

Hotărâre privind aprobarea unor posturi de cercetare Academiei Române

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Pe data prezentei hotărâri se aprobă, pentru Academia Română, un număr de 27 posturi de cercetători și 7 personal auxiliar cercetări, care vor fi distribuite de conducerea Academiei institutelor subordonate, în funcție de necesități.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 13 aprilie 1990 | Nr. 403.

Hotărâre privind aprobarea înființării distribuției de gaze naturale în unele localități din Valea Jiului

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - În conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 399/12 aprilie 1990 privind reorganizarea activității de avizare a consumurilor de combustibili și energie, se aprobă înființarea distribuției de gaze naturale, în scopul preparării hranei la bucătăriile blocurilor de locuințe existente și noi ce se vor construi și da în folosință în perioada 1990-1995, în localitățile Petroșani, Vulcan, Lupeni, Uricani, Aninoasa și Petrila, județul Hunedoara, la un debit instalat de 35.000 Nmc/h, respectiv un consum de circa 18.000 Nmc/h și 29 milioane mc/an.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 8 mai 1990 | Nr. 492.

Hotărâre privind trecerea Institutului de Coloranți și Compuși Elementorganici din Timișoara la Academia Română

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Pe data prezentei hotărâri, Centrul de Chimie Timișoara trece, din subordinea Ministerului Industriei Chimice și Petrochimice, la Academia Romană, sub denumirea de Institutul de Coloranți și Compuși Elementorganici, cu personalitate juridică.

Art. 2. - Institutul de Coloranți și Compuși Elementorganici din Timișoara trece la Academia Română cu întreg activul și pasivul, pe baza bilanțului de la 30 aprilie 1990.

Fondurile necesare institutului vor fi prevăzute în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 1990, aprobat de conducerea Academiei Române.

Art. 3. - Institutul va continua să funcționeze în spațiul său din cadrul Filialei din Timișoara a Academiei Române.

Art. 4. - Ministerul Economiei Naționale și Ministerul Finanțelor vor introduce modificările corespunzătoare în planul și bugetul de stat pe anul 1990, ca urmare a prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 8 mai 1990 | Nr. 497.

Hotărâre privind trecerea Institutului de Matematică din lași la Academia Română

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Pe data prezentei hotărâri, Institutul de Matematică din Iași trece, din subordinea Ministerului Învățământului, la Academia Română.

Art. 2. - Institutul de Matematică din Iași trece la Academia Romană cu întreg activul și pasivul, pe baza bilanțului de la 30 aprilie 1990.

Fondurile necesare institutului vor fi prevăzute în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 1990 aprobat de conducerea Academiei Române.

Art. 3. - Institutul de Matematică din Iași va funcționa în continuare în actualul sediu.

Art. 4. - Ministerul Economiei Naționale și Ministerul Finanțelor vor introduce modificările corespunzătoare în planul și bugetul de stat pe anul 1990, ca urmare a prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 8 mai 1990 | Nr. 498.

Hotărâre privind trecerea unor unități de cercetare din domeniul Antropologiei la Academia Română

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Pe data prezentei hotărâri, Laboratorul de Antropologie al Institutului „V. Babeș” trece, din subordinea Ministerului Sănătății, la Academia Română, sub denumirea de Centrul de Cercetări Antropologice al Academiei Române.

Art. 2. - Colectivul de paleoantropologie și ecologie umană din Iași trece, din subordinea Ministerului Învățământului, la Academia Romană, ca secție a Centrului de Cercetări Antropologice.

Art. 3. - Muzeul de Biologie Umană, din cadrul Complexului muzeal al municipiului Ploiești trece, din subordinea Ministerului Culturii, la Academia Română, ca secție a Centrului de Cercetări Antropologice.

Art. 4. - Unitățile de cercetare prevăzute la art. 1-3 din prezenta hotărâre trec la Academia Română cu întreg activul și pasivul, pe baza bilanțului de la 31 martie 1990.

Fondurile necesare funcționării acestor unități de cercetare vor fi prevăzute în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 1990, aprobat de conducerea Academiei Române.

Art. 5. - Centrul de Cercetări Antropologice și secțiile sale de la Iași și Ploiești vor funcționa în actualele localuri.

Art. 6. - Ministerul Economiei Naționale și Ministerul Finanțelor vor introduce modificările corespunzătoare în planul și bugetul de stat pe anul 1990, ca urmare a prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 8 mai 1990 | Nr. 500.

Hotărâre privind trecerea Institutului de Informatică Teoretică la Academia Română

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Pe data prezentei hotărâri, Institutul pentru Tehnica de Calcul din Iași trece, din subordinea Ministerului Industriei Electrotehnice și Electronice, la Academia Română, cu denumirea de Institutul de Informatica Teoretică.

Art. 2. - Institutul de Informatică Teoretică trece la Academia Română cu întreg activul și pasivul, pe baza bilanțului de la 30 aprilie 1990.

Fondurile necesare institutului vor fi prevăzute în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 1990, aprobat de conducerea Academiei Române.

Art. 3. - Institutul va continua să funcționeze în spațiul actual.

Art 4- - Ministerul Economiei Naționale și Ministerul Finanțelor vor introduce modificările corespunzătoare în planul și bugetul de stat pe anul 1990, ca urmare a prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 8 mai 1990 | Nr. 501.

Hotărâre privind unele completări la Hotărârea Guvernului nr. 458 din 28 aprilie 1990

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - La articolul 4 se introduce în final următorul alineat nou:

„Avizele Ministerului Muncii și Ocrotirilor Sociale sunt necesare numai în cazul unităților care nu se încadrează în criteriile prevăzute în anexă."

Art. 2. - La articolul 5, se introduce după alineatul 1:

„Pentru unitățile care lucrează numai pe bază de contract, organul de conducere al acestora va stabili numărul de posturi în limita mijloacelor financiare asigurate prin contract."

Art. 3. - La articolul 5, se introduce după alineatul 2:

„Criteriile specifice pentru concursuri vor fi stabilite de fiecare unitate în parte.”

Art. 4. - După articolul 6, se introduce articol nou:

„Procentele de ocupare a posturilor cu grade profesionale se vor propune de unități și vor fi aprobate de către organul ierarhic superior, fără limitări prestabilite."

Prim-ministru, Petre Roman | București, 8 mai 1990 | Nr. 498.

Anexă

Criterii-cadru privind organizarea unităților de cercetare științifică, dezvoltare tehnologică și de proiectare

1. Unitățile de stat de cercetare științifică, dezvoltare tehnologică și de proiectare organizate cu personalitate juridică, corelat cu mărimea sau gradul lor, pot utiliza următoarele funcții de conducere:

Funcția de conducere Mărimea sau gradul unităților în funcție de numărul total de personal
sub 400 400-1.200 peste 1.200
cercetare mic mijlociu mare
proiectare III II I
- director 1 1 1
- director științific sau tehnic 1 1-2 2-3
- secretar științific 1 1 1
- contabil șef 1 1 1

Pot face excepție de la prevederile de mai sus unitățile de cercetare și proiectare cu activitate de complexitate și importanță deosebita, situație în care mărimea și gradul se vor aproba de organul ierarhic superior cu avizul Ministerului Muncii și Ocrotirilor Sociale.

2. În unitățile de cercetare științifică, dezvoltare tehnologică și de proiectare se pot organiza, de regulă, în cadrul lor, secții, laboratoare și ateliere cu respectarea numărului minim de personal prevăzut mai jos:

- număr total de personal -

Subunitatea Cercetare Cercetare-proiectare Cercetare-producție Proiectare
- Secție 50 70 x 90
- Laborator 25 x 25 x
- Atelier x 40 x 45

Unitățile de cercetare științifică, dezvoltare tehnologică și de proiectare, în funcție de specificul activității, se pot organiza cu colective specializate sau cu colective interdisciplinare.

Secțiile și laboratoarele din unitățile de cercetare cu caracter fundamental se pot constitui cu un număr de personal redus față de nivelurile de mai sus cu până la 50%, cu avizul Ministerului Muncii și Ocrotirilor Sociale.

3. Unitățile de cercetare științifică, dezvoltare tehnologică și de proiectare pot organiza filiale, ca subunități fără personalitate juridică la nivel de unitate de mărime mică, respectiv gradul III sau de secție, laborator și atelier.

Filialele organizate ca unități de mărime mică sau de gradul III, pot fi conduse de un director-tehnic sau științific.

4. Activitățile de producție, funcționale, informatică și informare documentară se organizează în cadrul unităților de cercetare științifică, dezvoltare tehnologică și de proiectare potrivit reglementarilor de constituire specifice.

5. În cadrul unităților economice, a catedrelor și facultăților de profil din învățământul superior, precum și a altor persoane juridice, se pot organiza unități sau subunități de cercetare științifică, dezvoltare tehnologică și de proiectare, cu respectarea numărului minim de personal stabilit la pct. 2.

În întreprinderi, centrale industriale și unități asimilate acestora se pot organiza subunități de cercetare și proiectare tehnologică uzinală. Normele de constituire a acestora sunt reduse cu 30% față de cele prevăzute la pct. 2. Salarizarea personalului acestora se face potrivit legii, corespunzător grupei de ramuri pentru activitatea de bază.

6. Indemnizațiile lunare de conducere sunt cele prevăzute în reglementările în vigoare și se acordă potrivit legii.

Hotărâre privind structura organizatorică a aparatului propriu al Academiei Române

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă structura organizatorică a aparatului propriu al Academiei Române, în limita unui număr total de 119 posturi (exclusiv demnitarii), potrivit anexei[2] care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2. - Ministerul Economiei Naționale și Ministerul Finanțelor vor introduce modificările ce decurg din aplicarea prezentei hotărâri în indicatorii economici și financiari ai planului de stat și bugetului pe anul 1990.

Art. 3. - Pe data prezentei, se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 112/1990.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 18 mai 1990 | Nr. 569.

Hotărâre privind înființarea Institutului Medico-Militar

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Pe data prezentei hotărâri se înființează Institutul Medico-Militar, ca instituție militară de învățământ superior, subordonată Ministerului Apărării Naționale, având sediul în municipiul București și o secție în municipiul Târgu Mureș.

Art. 2. - Institutul Medico-Militar asigură:

a) Pregătirea medico-militară a studenților militari de la facultățile de medicină generală, farmacie și stomatologie din cadrul Institutului de Medicină și Farmacie București, pentru armată, precum și pentru alți beneficiari interni și externi;
b) organizarea și desfășurarea învățământului postuniversitar medico-militar pentru medicii și farmaciștii militari și civili;
c) organizarea și desfășurarea pregătirii medico-militare a ofițerilor medici și farmaciști în rezervă, care încadrează formațiunile medicale la campanie.

Institutul desfășoară activitate de cercetare științifică în domeniul medical și medico-militar.

La solicitarea unor beneficiați externi poate pregăti și specializa în domeniul medico-militar cadrele medicale ale acestora. Durata cursurilor se va stabili prin ordin al ministrului apărării naționale.

Art. 3. - Admiterea în Institutul Medico-Militar se face pe bază de concurs, la care se pot prezenta candidați absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat care îndeplinesc criteriile prevăzute în legea învățământului și în ordinele ministrului apărării naționale. Condițiile de înscriere, probele de concurs, organizarea și desfășurarea acestuia se stabilesc prin hotărârile Ministerului Învățământului, precum și prin ordine ale ministrului apărării naționale. Locurile scoase la concurs vor fi ocupate de candidați selecționați de Ministerul Apărării Naționale în ordinea descrescândă a mediilor, fără a fi condiționată de mediile candidaților admiși la profilurile similare din Institutul Medico-Farmaceutic București și din celelalte institute și facultăți de medicină și farmacie din țară.

Art. 4. - Planurile de școlarizare, profilurile și specializările pentru studenții militari și pentru cursurile de perfecționare și specializare a medicilor militari se stabilesc de Ministerul Apărării Naționale, iar pentru pregătirea medico-militară a medicilor civili de către Ministerul Apărării Naționale, împreună cu Ministerul Sănătății și Ministerul Învățământului.

Art. 5. - La absolvirea anului III de studiu, studenților Institutului Medico-Militar necesari armatei li se acordă grad de ofițer activ, iar celor pentru alți beneficiari, grad de ofițer în rezervă, potrivit prevederilor Statutului corpului ofițerilor. De la data acordării gradului de ofițer în rezervă, până la absolvirea institutului, aceștia vor continua studiile în poziția de concentrați, având aceleași drepturi și obligații ca și ceilalți studenți militari din cadrul institutului, cu excepția drepturilor de echipament, care vor fi stabilite de ministrul apărării naționale, potrivit dispozițiilor legale.

Studenții Institutului Medico-Militar își desfășoară activitatea conform normelor stabilite de Ministerul Apărării Naționale pentru învățământul superior militar.

Art. 6. - Candidații admiși în Institutul Medico-Militar vor încheia angajamente scrise cu Ministerul Apărării Naționale, prin care se obligă ca, după absolvire, sa îndeplinească serviciul în armată cel puțin 9 ani.

Candidații admiși în Institutul Medico-Militar pentru alți beneficiari vor respecta contractele încheiate cu aceștia.

În cazul nerespectării acestor angajamente și în situațiile în care au fost îndepărtați din serviciu pentru motive ce le sunt imputabile, absolvenții sunt obligați să restituie cheltuielile de întreținere, ținându-se seama de timpul servit. Aceeași obligație de restituire a cheltuielilor de întreținere pe timpul școlarizării se menține și în cazul îndepărtării din institut pentru lipsă de interes la studii sau abateri disciplinare.

Prin cheltuieli de întreținere se înțeleg cheltuielile efectuate cu hrănirea, echiparea, cazarea și transportul pe timpul vacanțelor, permisiilor, precum și alte drepturi primite de studenți.

Art. 7. - Anii de studii din cadrul Institutului Medico-Militar vor funcționa, ca formații de bază pentru activitatea didactică de predare, cu un număr minim de 30 de studenți.

Art. 8. - Absolvenților Institutului Medico-Militar li se acordă diplome de către Ministerul Învățământului, în specialitățile urmate; pentru studiile medico-:militare li se acordă acte legale de absolvire de către Institutul Medico-Militar.

Absolvenților cursurilor postuniversitare li se acordă diplome de către Ministerul Apărării Naționale.

Art. 9. - Absolvenții Institutului Medico-Militar pregătiți pentru Ministerul Apărării Naționale vor fi repartizați în funcții potrivit normelor interne stabilite de acest minister.

Art. 10. - Structura Institutului Medico-Militar se stabilește de către Ministerul Apărării Naționale. Normele didactice vor fi cele stabilite de Ministerul Învățământului, adaptate la specificul militar și aprobate de ministrul apărării naționale.

Planurile de învățământ pentru formarea medicilor și farmaciștilor necesari armatei vor fi cele elaborate pe plan național. Planurile de învățământ pentru pregătirea medico-militară se întocmesc de institutul Medico-Militar cu consultarea organelor în drept și se aprobă de ministrul apărării naționale. Programele de învățământ se aprobă de către comandantul Institutului Medico-Militar, la propunerea senatului.

Art. 11. - Numirea, promovarea și eliberarea din funcție, precum și desfășurarea activității cadrelor militare de conducere și administrative în Institutul Medico-Militar se fac pe baza normelor elaborate de Ministerul Apărării Naționale și în concordanță cu prevederile legale pe plan național.

Numirea, promovarea și eliberarea din funcție a personalului didactic se fac de Ministerul Apărării Naționale.

Art. 12. - Drepturile materiale și bănești ale personalului militar și civil de la Institutul Medico-Militar, precum și cheltuielile de școlarizare și întreținere a studenților militari sunt cele reglementate prin actele normative în vigoare pentru personalul Ministerului Apărării Naționale.

Cheltuielile efectuate potrivit alineatului precedent se suportă din planul de cheltuieli al Ministerului Apărării Naționale.

Cheltuielile de școlarizare și de întreținere a studenților destinați altor beneficiari se suportă din planul de cheltuieli al Ministerului Apărării Naționale, urmând să fie recuperate de la aceștia, pe baza deconturilor trimestriale. Cu sumele recuperate, Ministerul Apărării Naționale va reconstitui creditele bugetare din planul său de cheltuieli, la articolele de la care s-au efectuat.

Art. 13. - Fondurile necesare investițiilor pentru dezvoltarea bazei material-didactice a Institutului Medico-Militar, precum și cheltuielile privind întreținerea și funcționarea acestui institut, se asigură prin planurile Ministerului Apărării Naționale.

Art. 14. - Pe timpul studiilor, studenții Institutului Medico-Militar beneficiază de toate drepturile prevăzute de normativele legale în vigoare, pentru învățământul militar superior.

Art. 15. - Institutul Medico-Militar va funcționa pe baza unui regulament aprobat de ministrul apărării naționale.

Art. 16. - Orice alte prevederi contrare prezentei hotărâri se abrogă.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 21 mai 1990 | Nr. 585.

Hotărâre privind trecerea Ansamblului coral „Madrigal” în subordinea Ministerului Culturii

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Pe data prezentei hotărâri, Ansamblul coral „Madrigal” - unitate bugetară fără personalitate juridică - trece, din subordinea Ministerului Învățământului, în subordinea Ministerului Culturii.

Art. 2. - Pe aceeași dată, personalul, patrimoniul și indicatorii de plan ai Ansamblului coral „Madrigal” trec de la Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” la Opera Română din București, pe bază de protocol.

Art. 3. - Se autorizează Ministerul Economiei Naționale și Ministerul Finanțelor să introducă în planul și bugetul Ministerului Culturii pe anul 1990 modificările care decurg din aplicarea prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 24 mai 1990 | Nr. 602.

Referinţe

  1. Hotărâri adoptate anterior intrării în vigoare a Constituției, care, pentru punerea în aplicare, au fost trimise, la data aprobării, organelor interesate.
    Textul acestor hotărâri va coroborat cu prevederile actelor normative adoptate ulterior.
  2. Anexa se transmite de inițiator, celor interesați, la cerere.