Monitorul Oficial 242/1995

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VII, Nr. issue::0242 - Partea I - Luni, 23 octombrie year::1995

Acte ale organelor de specialitate ale administrației publice centrale

Ordin pentru aprobarea Regulamentului cu privire la acordarea licențelor de fabricație agenților economici care desfășoară activități în domeniul producției de produse alimentare

Ministerul Agriculturii și Alimentației

Ministrul agriculturii și alimentației,
având în vedere prevederile art. 18 din Ordonanța Guvernului nr. 42/1995,
în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 480/1994 privind organizarea și funcționarea Ministerului Agriculturii și Alimentației,
emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Regulamentul cu privire la acordarea licențelor de fabricație agenților economici care desfășoară activități în domeniul producției de produse alimentare, prevăzut în anexă, care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - Ordinul se publică în Monitorul Oficial al României.

Ministrul agriculturii și alimentației, Valeriu Tabără | București, 6 octombrie 1995 | Nr. 83.


Anexă

Regulamentul
cu privire la acordarea licențelor de fabricație agenților economici care desfășoară activități în domeniul producției de produse alimentare
Capitolul I
Generalități

1. Prezentul regulament se referă la condițiile pe care agenții economici trebuie să le îndeplinească pentru a desfășura o activitate în domeniul producției de produse alimentare, în vederea obținerii de licențe de fabricație și în scopul asigurării prelucrării superioare a materiilor prime agricole, protecției consumatorilor și a mediului, eliminării tendințelor de abuzuri, fraude sau falsificării în activitatea de fabricare a acestora.

2. Licențele de fabricație vor fi acordate agenților economici care desfășoară activități în domeniul producției de produse alimentare, în funcție de dotări, de pregătirea de specialitate a personalului, de condițiile de igienă și de posibilitățile de garantare a calității produselor fabricate.

3. Licențele de fabricație acordate agenților economici care desfășoară activități în domeniul producției de produse alimentare atestă că aceștia sunt capabili să efectueze astfel de activități în conformitate cu prevederile legale în vigoare, la un nivel de siguranță și calitate care să asigure protecția consumatorilor și a mediului.

4. Licențele de fabricație se vor acorda pentru fiecare unitate de producție, indiferent de locul unde aceasta este amplasată, și pentru fiecare activitate și produs, precum și pentru fiecare prestare de serviciu din domeniul producției de produse alimentare, conform anexei nr. 1 la prezentul regulament.

Capitolul II
Procedura de acordare a licențelor de fabricație

1. Agentul economic care desfășoară activități în domeniul producției de produse alimentare va înainta Direcției generale pentru agricultură și alimentație a municipiului București sau a județului unde este amplasată unitatea de producție cererea-tip pentru acordarea licenței de fabricație conform anexei nr. 2 la prezentul regulament, însoțită de următoarele documente:

a) statutul societății comerciale, în copie xerox;

b) certificatul de înmatriculare a societății comerciale la Oficiul Registrului comerțului, în copie xerox;

c) certificatul de înregistrare fiscală a societății comerciale, în copie xerox;

d) autorizația de funcționare a unității de producție pentru care se solicită licență de fabricație, eliberată de către Inspectoratul de Poliție Sanitară și Medicină Preventivă al municipiului București sau al județului în care se află unitatea de producție pentru care se solicită licență de fabricație, în copie xerox;

e) autorizația de funcționare sanitar-veterinară pentru unitățile de producție care prelucrează materii prime de origine animală, eliberată de către Direcția sanitară veterinară a municipiului București sau a județului în care se află unitatea de producție pentru care se solicită licență de fabricație, în copie xerox;

f) avizul Ministerului Sănătății pentru fiecare dintre produsele pentru care se solicită licență de fabricație, în copie xerox;

g) fișa unității de producție pentru care se solicita licență de fabricație, întocmită conform anexei nr. 3 la prezentul regulament;

h) specificația tehnică sau standardul elaborat și aprobat conform reglementărilor legale în vigoare al fiecărui produs pentru care se solicită licență de fabricație, care să cuprindă condițiile de calitate pe care trebuie să le îndeplinească produsul, condițiile specifice de ambalare, etichetare, manipulare, transport și depozitare, reguli de verificare a calității, precum și termenul de valabilitate a acestuia;

i) schema tehnologică de fabricație a fiecărui produs pentru care se solicită licență de fabricație, care să cuprindă toate fazele de fabricație, începând cu recepția materiilor prime până la depozitarea produsului finit;

j) instrucțiunile tehnologice de fabricație a fiecărui produs pentru care se solicită licență de fabricație, în care să fie descrise în amănunt toate operațiunile tehnologice care au loc pe fiecare fază de fabricație, modul în care sunt verificați și controlați parametrii tehnologici, precum și utilajele și instalațiile tehnologice;

k) fișa cu privire la pregătirea de specialitate a personalului, care să menționeze:

  • personalul de conducere a procesului de fabricație a produselor alimentare, care să aibă pregătire de specialitate sau calificare atestată în domeniul respectiv;
  • personalul de execuție, conform anexei nr. 4 la prezentul regulament.

2. Cererea, completată cu datele necesare, se depune la Direcția generală pentru agricultură și alimentație a municipiului București, respectiv a județului în care se află unitatea de producție pentru care se solicită licența de fabricație, unde se înregistrează în registrul de evidență a cererilor pentru acordarea licențelor de fabricație (model conform anexei nr. 5 la prezentul regulament), numai dacă aceasta este însoțită de documentația prevăzută la pct. 1.

3. Comisiile din cadrul direcțiilor generale pentru agricultură și alimentație din municipiul București și din județe, constituite prin ordin al ministrului agriculturii și alimentației, vor analiza dacă documentația depusă corespunde prevederilor prezentului regulament și vor comunica agentului economic dacă există documente necorespunzătoare, situație în care acesta va depune o nouă cerere însoțită de documentația completată conform observațiilor făcute, în termen de 15 zile.

4. În situația în care se constată că documentația depusă corespunde prevederilor prezentului regulament, inspectorii de specialitate din cadrul acestor comisii vor verifica la fața locului, la unitatea de producție pentru care se solicită licență de fabricație, realitatea datelor înscrise în documentație.

5. Rezultatul verificărilor faptice de la unitatea de producție se înscrie într-un proces-verbal, care se semnează de către inspectorul constatator și de reprezentantul împuternicit al agentului economic, redactat în trei exemplare, conform anexei nr. 6 la prezentul regulament.

6. În situația în care se constată că datele înscrise în documentație nu corespund cu realitatea de pe teren, acestea se vor menționa distinct în procesul-verbal și vor constitui motivația neacordării licenței de fabricație. Agentul economic, după înlăturarea deficiențelor constatate și menționate în procesul-verbal, va depune o nouă cerere în vederea acordării licenței de fabricație. Dacă se constată că agentul economic nu a depus, în termen de 30 de zile de la data încheierii procesului-verbal, o nouă cerere pentru acordarea licenței de fabricație și nu a înlăturat cauzele care au determinat neacordarea acesteia, inspectorul constatator va sesiza organele competente pentru retragerea autorizației de funcționare.

7. În situația în care se constată că datele înscrise în documentație corespund cu realitatea de pe teren, aceasta se va menționa în procesul-verbal, care va constitui actul în baza căruia se va elibera licența de fabricație.

8. Agentul economic va depune, la Direcția generală pentru agricultură și alimentație a municipiului București sau a județului în care este amplasată unitatea de producție pentru care se solicită licența de fabricație, documentul doveditor de plată a taxei, care poate fi: copia de pe ordinul de plată vizat pentru încasarea sumei în contul bugetului de stat de către persoanele competente din cadrul Trezoreriei statului sau de către organele financiare teritoriale, după caz, sau chitanța pentru plata taxei în numerar.

Taxa se achită, prin virare, cu ordin de plată, în contul bugetului de stat nr. 20.15.1.03 „Taxe pentru acordarea de licențe și autorizații pentru desfășurarea unei activități” deschis la Trezoreria statului în raza căreia se află domiciliul fiscal al agenților economici respectivi.

În municipiul București și în județele în care nu funcționează trezorerii ale statului, taxa se virează în contul nr. 60.15.1.03, deschis la unitățile Băncii Comerciale Române - S.A. pe seama organelor financiare teritoriale.

În ordinul de plată se specifică: „Suma reprezintă taxa pentru eliberarea licenței de fabricație conform Ordonanței Guvernului nr. 42/1995”.

În cazul în care taxa se achită în numerar, suma se depune contra chitanță la casieria Trezoreriei statului sau la unitățile C.E.C. din municipiul București și din județele în care nu funcționează trezorerii ale statului.

În baza procesului-verbal de verificare a realității datelor înscrise în documentația pentru acordarea licenței de fabricație și a documentului de achitare a taxei, Direcția generală pentru agricultură și alimentație a municipiului București sau a județului în care se află unitatea de producție pentru care se solicită licență de fabricație va elibera licența de fabricație, conform anexelor nr. 7 a) și 7 b) la prezentul regulament.

9. Licențele de fabricație eliberate se vor înregistra la Direcția generală pentru agricultură și alimentație județeană sau a municipiului București la care au fost înregistrate cererile pentru acordarea acestora, în Registrul de evidență a licențelor de fabricație, conform modelului prezentat în anexa nr. 8 la prezentul regulament.

Direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București vor transmite Ministerului Agriculturii și Alimentației - Direcția standarde și calitatea alimentelor, acreditarea agenților economici -, în copii xerox, licențele de fabricație și procesele-verbale care au stat la baza acordării acestora, în vederea înregistrării în banca de date a ministerului, conform adresei-model prezentate în anexa nr. 9 la prezentul regulament.

10. Agentul economic care se consideră nedreptățit de neacordarea licenței de fabricație poate depune contestație la conducerea Direcției generale pentru agricultură și alimentație la care a fost înregistrată cererea sa, în termen de 15 zile de la data respingerii solicitării, respectiv de la data expirării termenului acordat de către inspectorul constatator. Directorul general al Direcției generale pentru agricultură și alimentație va soluționa contestația în termen de 30 de zile de la data depunerii, care este data înregistrării acesteia.

11. Agentul economic care nu este mulțumit de modul de rezolvare a contestației se poate adresa instanței judecătorești, în baza Legii contenciosului administrativ nr. 29/1990.

Capitolul III
Controlul agenților economici care desfășoară activități în domeniul producției de produse alimentare

1. Controlul agenților economici privind modul de respectare a prevederilor legale în domeniul producției de produse alimentare se face de către persoanele împuternicite prin ordin al ministrului agriculturii și alimentației.

2. Persoanele împuternicite pot efectua controlul la agenții economici care desfășoară activități în domeniul producției de produse alimentare în baza legitimației de control, a ecusonului și a ștampilei, conform modelelor prezentate în anexa nr. 10 la prezentul regulament.

3. Controlul urmărește respectarea prevederilor legale în domeniul producției de produse alimentare, rezultatul acestuia înscriindu-se în procesul-verbal de control-tip, conform modelului prezentat în anexa nr. 11 la prezentul regulament.

4. În urma controlului, persoana împuternicită are obligația de a menționa în procesul-verbal de control, în funcție de constatările făcute, și de a dispune menținerea, suspendarea sau retragerea licenței de fabricație. Procesul-verbal de control se va redacta în trei exemplare.

5. Un exemplar al procesului-verbal de control va fi înaintat Direcției standarde și calitatea alimentelor, acreditarea agenților economici din cadrul Ministerului Agriculturii și Alimentației, care îl va înregistra în Registrul de evidență a proceselor-verbale de control, conform modelului prezentat în anexa nr. 12 la prezentul regulament.

6. Măsura de suspendare a licenței de fabricație se hotărăște în toate cazurile în care nu se respectă prevederile în baza cărora s-a acordat licența de fabricație. Agentul economic nu are dreptul sa producă produse alimentare pe perioada suspendării licenței de fabricație, menționată în procesul-verbal de control, respectiv până la îndeplinirea condițiilor a căror nerespectare a fost constatată.

7. Măsura de retragere a licenței de fabricație se hotărăște în toate cazurile în care agentul economic comite abateri repetate de la prevederile legale privind producția de produse alimentare, precum și în cazurile în care se pun în pericol viața și sănătatea populației. La retragerea licenței de fabricație se vor sesiza organele competente pentru retragerea autorizației de funcționare a agentului economic.

8. Amenzile stabilite de către persoanele în drept pentru nerespectarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 42/1995 se virează de către cei sancționați în contul bugetului de stat nr. 20.22.1.03. „Venituri din amenzi aplicate potrivit dispozițiilor legale”, deschis la Trezoreria statului în raza căreia agenții economici au domiciliul fiscal sau în contul nr. 60.22.1.03. deschis la unitățile Băncii Comerciale Române - S.A. din municipiul București sau din județe, după caz, pe seama organelor financiare teritoriale.

9. Agentul economic poate contesta măsurile de sancționare din procesul-verbal de control, în termen de 15 zile de la data controlului, la Direcția standarde și calitatea alimentelor, acreditarea agenților economici din cadrul Ministerului Agriculturii și Alimentației, în cazul luării împotriva sa a măsurii de suspendare sau de retragere a licenței de fabricație. Directorul Direcției standarde și calitatea alimentelor, acreditarea agenților economici va analiza contestația și o va soluționa în termen de 30 de zile de la data înregistrării acesteia.

10. Agentul economic care nu este mulțumit de modul de rezolvare a contestației se poate adresa instanței judecătorești în baza Legii contenciosului administrativ nr. 29/1990.

Capitolul IV
Dispoziții finale

1. Toate anexele menționate în prezentul regulament fac parte integrantă din acesta.

2. Evidențele prevăzute în prezentul regulament se vor ține conform formularelor prezentate.

3. Falsificarea sau emiterea frauduloasă a documentelor privind licențele de fabricație cuprinse în prezentul regulament se pedepsește potrivit legii penale.

4. Formularele de licențe de fabricație se comandă și se achiziționează de către Direcția standarde și calitatea alimentelor, acreditarea agenților economici și Direcția generală sinteze economice și financiar din cadrul Ministerului Agriculturii și Alimentației, urmând a fi distribuite direcțiilor generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București prin reprezentanții împuterniciți ai acestora.

Eliberarea licențelor de fabricație către agenții economici solicitanți se face de către direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București, cu recuperarea costului editării formularelor, încasările respective virându-se la bugetul de stat.


Anexa Nr. 1 la regulament
Activitățile, produsele și prestările de servicii
pentru care Ministerul Agriculturii și Alimentației acordă licențe de fabricație

I. Industria laptelui

  1. Colectarea, transportul și preluarea materiilor prime și a semifabricatelor (lapte, caș, smântână), în vederea prelucrării, ca activitate distinctă.
  2. Fabricarea laptelui de consum și a produselor acidofile (iaurt, lapte bătut, chefir etc.).
  3. Fabricarea brânzei proaspete de vaci, a cremelor, a smântânii de consum și a frișcăi.
  4. Fabricarea untului.
  5. Fabricarea înghețatei.
  6. Fabricarea conservelor din lapte (lapte concentrat, lapte praf, produse pentru alimentația copiilor etc.).
  7. Fabricarea brânzeturilor (fermentate, cu pastă opărită, frământate, afumate, conservate în saramură etc.).
  8. Prelucrarea subproduselor din industria laptelui.
  9. Fabricarea lactozei.
  10. Fabricarea cazeinei și a cazeinaților.
  11. Conservarea prin frig a produselor lactate.

II. Industria cărnii

  1. Abatorizarea animalelor.
  2. Tranșarea cărnii.
  3. Fabricarea grăsimilor animale.
  4. Fabricarea preparatelor din carne.
  5. Fabricarea conservelor din carne.
  6. Fabricarea semiconservelor din carne.
  7. Fabricarea făinurilor proteice din carne, sânge, oase.
  8. Fabricarea semipreparatelor și a preparatelor culinare.
  9. Conservarea cărnii prin frig și antrepozitare frigorifică.
  10. Fabricarea pepsinei.
  11. Prelucrarea subproduselor comestibile și necomestibile.

III. Industria peștelui și a altor resurse acvatice

  1. Piscicultura, pescuitul și industrializarea peștelui și a altor resurse acvatice.
  2. Prelucrarea subproduselor din pește.
  3. Fabricarea conservelor și a semiconservelor din pește.
  4. Producerea uleiului cu aromă de fum.
  5. Conservarea și păstrarea produselor prin frig.

IV. Industria de morărit și panificație

  1. Fabricarea făinurilor, grișurilor și a arpacașului din grâu.
  2. Fabricarea mălaiului și a făinii de porumb.
  3. Prelucrarea orezului.
  4. Prelucrarea ovăzului și fabricarea fulgilor de ovăz.
  5. Fabricarea arpacașului din orz-orzoaică.
  6. Fabricarea pâinii și a produselor de panificație.
  7. Fabricarea produselor de patiserie.
  8. Fabricarea pastelor făinoase.
  9. Fabricarea biscuiților.
  10. Fabricarea napolitanelor.
  11. Fabricarea fulgilor de cereale.
  12. Fabricarea produselor expandate.
  13. Fabricarea sticksurilor.
  14. Fabricarea produselor complementare având ca suport făina (amelioratori).

V. Industria conservelor din legume și fructe și a băuturilor răcoritoare

  1. Fabricarea conservelor din legume și fructe, a pastei de tomate și a siropurilor din fructe.
  2. Prepararea și îmbutelierea băuturilor răcoritoare.
  3. Fabricarea conservelor mixte.
  4. Fabricarea produselor deshidratate din legume și fructe.
  5. Fabricarea de pulpe și marcuri de fructe.
  6. Fabricarea bioxidului de carbon alimentar rezultat din arderea combustibilului.
  7. Fabricarea sucului concentrat de mere.
  8. Fabricarea acidului citric.
  9. Fabricarea pectinei.
  10. Fabricarea muștarului.

VI. Industria uleiurilor

  1. Achiziționarea, condiționarea și depozitarea materiilor prime oleaginoase.
  2. Producerea uleiurilor vegetale brute.
  3. Producerea uleiurilor rafinate.
  4. Producerea uleiurilor hidrogenate.
  5. Îmbutelierea uleiului rafinat.
  6. Fabricarea margarinei și a plantolului.
  7. Fabricarea maionezei.

VII. Industria zahărului și a produselor zaharoase

  1. Fabricarea zahărului.
  2. Fabricarea ciocolatei și a produselor din ciocolată.
  3. Fabricarea drajeurilor.
  4. Fabricarea produselor gelifiate (rahat, jeleuri etc.).
  5. Fabricarea produselor de laborator (napolitane, turtă dulce etc.).
  6. Fabricarea produselor de patiserie (fursecuri, rulade etc.).
  7. Fabricarea halvalei.
  8. Fabricarea carmelajului.
  9. Fabricarea caramelei.
  10. Fabricarea pudrei de cacao.
  11. Fabricarea untului de cacao.
  12. Fabricarea produselor zaharoase expandate (tip Pufarin, Pufavit etc.).
  13. Fabricarea bomboanelor medicinale.
  14. Fabricarea zahărului brut din import.
  15. Preambalarea zahărului.
  16. Fabricarea acidului citric.

VIII. Industria vinului, berii, spirtului și băuturilor alcoolice

  1. Fabricarea vinului, șampaniei, vermutului și biterului.
  2. Fabricarea distilatelor din vin și a băuturilor pe bază de distilate din vin.
  3. Fabricarea malțului și a extractului de malț.
  4. Fabricarea berii și valorificarea subproduselor.
  5. Fabricarea alcoolului rafinat de fermentație, a alcoolului tehnic și a alcoolului sanitar.
  6. Fabricarea băuturilor spirtoase.
  7. Fabricarea țuicii și a rachiurilor naturale.
  8. Fabricarea oțetului.
  9. Fabricarea bioxidului de carbon prin procesul de fermentație.
  10. Confecționarea capsulelor metalice tip bere.
  11. Fabricarea enzimelor.

IX. Industria amidonului, glucozei și a drojdiei de panificație

  1. Fabricarea amidonului.
  2. Fabricarea glucozei, fructozei, dextrinei și dextrozei.
  3. Fabricarea drojdiei de panificație și a drojdiei furajere.
  4. Fabricarea zeamilului și a budincilor.

X. Fabricarea culturilor pure de microorganisme utilizate în industria alimentară

XI. Fabricarea aromelor și a sosurilor utilizate în industria alimentară

XII. Prestări de servicii: condiționare, preambalare, ambalare, depozitare și transport de produse alimentare

XIII. Fabricarea apelor gazoase, minerale și a altor băuturi care nu sunt cuprinse în grupa de băuturi răcoritoare sau alcoolice

XIV. Fabricarea altor produse alimentare.-


Anexa Nr. 2 la regulament

Nr. ................... din ......................

Cerere
pentru acordarea licenței de fabricație

Agentul economic ............................................................ cu sediul în ........................................., str. ......................... nr. ......, înregistrat la Registrul comerțului sub nr. ..........................., cod fiscal ......................................, telefon ......................., fax ............., telex ...................., reprezentat prin ..........................................., domiciliat în ...................................., str. .................................... nr. ......., bl. ........, sc. ....., et. ......, ap. ......, sectorul ....., județul ............................................, posesor al buletinului de identitate seria ......... nr. .................., eliberat de ...................................................., având funcția de ..................................., pe baza pieselor anexate la dosar solicit eliberarea licenței de fabricație pentru unitatea de producție cu sediul în .................................................., str. ........................................ nr. ....., sectorul/județul .............................................., în vederea fabricării următoarelor produse alimentare/prestări de servicii, în domeniul:

  1. ............................................................
  2. ............................................................
  3. ............................................................
  4. ............................................................
Data ................... Semnătura
............................
Domnului director general al Direcției generale pentru agricultură și alimentație a municipiului București/județului ....................................


Anexa Nr. 3 la regulament
Fișa unității de producție

Unitatea de producție cu sediul în ............................................., str. .........................................., nr. ........., sectorul/județul ............................................., având ca obiect de activitate fabricarea (se vor înscrie produsele pentru care se solicită licența de fabricație) .............................................................. ..............................................................

Dotarea tehnică:

a) schița-plan, care să cuprindă toate spațiile de fabricație și de depozitare ale unității de producție;
b) capacitatea de producție pe zi a unității, determinată de utilajul conducător;
c) dotarea cu instalații și utilaje:
Denumirea instalațiilor și a utilajelor din dotare Starea tehnică (gradul de uzură) Observații (se va menționa dacă asigură obținerea de produse la nivelul de calitate propus)
d) dotarea cu instrumente și aparatură de măsură și control pentru urmărirea desfășurării procesului tehnologic, precum și pentru verificarea parametrilor de calitate a materiilor prime, semifabricatelor și produselor finite:
Denumirea instrumentului sa a aparatului Parametrul măsurat Domeniul de măsurare Documentul de atestare a verificării metrologice
Notă:

Unitățile de producție care nu au organizată activitate de laborator pentru determinarea parametrilor calitativi vor anexa contractul de prestări de servicii în acest domeniu, încheiat cu un laborator specializat, autorizat sau acreditat.


Anexa Nr. 4 la regulament
Fișa
cu privire la pregătirea profesională a personalului de execuție
Activitatea Nr. total din care:
ingineri (profesia) tehnicieni (profesia) economiști maiștri (meseria) muncitori calificați (meseria) muncitori necalificați
Producție
Întreținere
Laborator
Aprovizionare
Desfacere
Cercetare-dezvoltare
Transport
Administrativ


Anexa Nr. 5 la regulament
Registrul
de evidență a cererilor pentru acordarea licențelor de fabricație
Nr. de înregistrare Data Nr. și data emiterii solicitării Numele și adresa solicitantului Data până la care, potrivit reglementărilor în vigoare, se va elibera licența de fabricație Modul de rezolvare[1] Observații






Anexa Nr. 6 la regulament
Proces-verbal Nr...... din ................
de verificare a realității datelor înscrise în documentația pentru acordarea licenței de fabricație

Subsemnatul .................................., posesor al legitimației de control seria/nr. ...................., eliberată de Ministerul Agriculturii și Alimentației, în urma verificării realității datelor înscrise în documentația depusă la Direcția generală pentru agricultură și alimentație ............................................... cu cererea nr. ........................ din .........................., pentru acordarea licenței de fabricație pentru unitatea de producție cu sediul în ........................................, str. ............................................. nr. ........, sectorul/județul ........................., în vederea fabricării următoarelor produse alimentare (se vor înscrie produsele alimentare/serviciile menționate în cerere) ............................................................... ............................................................... ............................................................... ............................................................... ............................................................... ............................................................... ............................................................... ............................................................... aparținând Societății Comerciale .........................................................., cu sediul în .............................., str. ................................ nr. ........., sectorul/județul ................................., înregistrată la Registrul comerțului la nr. .................., cod fiscal ....................., telefon ........................., fax ................., reprezentată prin ............................................, domiciliat în ............................. str. ......................... nr. ........, bl. ......, sc. ........, et. ....., ap. ....., sectorul/județul .........................., posesor al buletinului de identitate seria .................... nr. ......................... eliberat de Poliția ............................., având funcția de ...........................,

Am constatat următoarele:

  1. unitatea de producție îndeplinește condițiile legale pentru acordarea licenței de fabricație,

sau

  1. unitatea de producție nu îndeplinește condițiile legale pentru acordarea licenței de fabricație din următoarele motive:
a) ...............................................................
b) ...............................................................
c) ...............................................................
.
.

(se vor menționa distinct motivele neacordării licenței de fabricație).

Notă:

În situația în care agentul economic solicită prin cerere acordarea licenței de fabricație pentru mai multe produse, se va elibera licență de fabricație pentru fiecare produs/prestare de serviciu, conform anexei nr. 2 la Ordinul ministrului agriculturii și alimentației nr. ...............................

Inspector de specialitate
(semnătura și ștampila)
Reprezentantul agentului economic
(semnătura și ștampila)


Anexa Nr. 7 a) la regulament
ROMÂNIA
Ministerul Agriculturii și Alimentației

Direcția generală pentru agricultură și alimentație a județului[2] ............................
În baza Ordonanței Guvernului nr. 42/1995 privind producția de produse alimentare destinate comercializării,
văzând propunerea Comisiei pentru eliberarea licențelor de fabricație, constituită prin Ordinul ministrului agriculturii și alimentației nr. ................... din ...........................,
în temeiul Regulamentului cu privire la acordarea licențelor de fabricație agenților economici care desfășoară activități în domeniul producției de produse alimentare,
directorul general al Direcției generale pentru agricultură și alimentație emite următoarea
Licență de fabricație
pentru atestarea dreptului de a desfășura activități în domeniul producției de produse alimentare
Seria ............... Nr. .....................

pentru Societatea Comercială cu capital de stat/privat, înființată prin Hotărârea Guvernului/Judecătorească nr. ......................................... din ...................................., sub denumirea de .............................................................. cu sediul în (satul, comuna, orașul, municipiul) ..................................., str. ............................... nr. ......., sectorul ............, județul[2] ..............................

Societatea Comercială ............................................................... are capacitatea tehnică și profesională de a desfășura activități de producție în domeniul (activitățile, produsele și/sau prestările de servicii):

..............................................................
..............................................................
..............................................................
..............................................................
..............................................................

la unitatea de producție din (satul, comuna, orașul, municipiul)................................................., str. ........................................ nr. .........., sectorul ..........., județul[2] .....................................

Director general,


Am primit licența de fabricație astăzi (data), .................
...............................
(numele și prenumele, funcția, semnătura)
Emis la data ...........................


Anexa Nr. 7 b) la regulament
ROMÂNIA
Ministerul Agriculturii și Alimentației

Direcția generală pentru agricultură și alimentație a județului[2] ............................
În baza Ordonanței Guvernului nr. 42/1995 privind producția de produse alimentare destinate comercializării,
văzând propunerea Comisiei pentru eliberarea licențelor de fabricație constituită prin Ordinul ministrului agriculturii și alimentației nr. ................... din ...........................,
în temeiul Regulamentului cu privire la acordarea licențelor de fabricație agenților economici care desfășoară activități în domeniul producției de produse alimentare,
directorul general al Direcției generale pentru agricultură și alimentație emite următoarea
Licență de fabricație
pentru atestarea dreptului de a desfășura activități în domeniul producției de produse alimentare
Seria ............... Nr. .....................

pentru Societatea Comercială cu capital de stat/privat, înființată prin Hotărârea Guvernului/Judecătorească nr. ......................................... din ...................................., sub denumirea de .............................................................. cu sediul în (satul, comuna, orașul, municipiul) ..................................., str. ............................... nr. ......., sectorul ............, județul[2] ..............................

Societatea Comercială ............................................................... are capacitatea tehnică și profesională de a desfășura activități de producție în domeniul (activitățile, produsele și/sau prestările de servicii):

..............................................................
..............................................................
..............................................................
..............................................................
..............................................................

la unitatea de producție din (satul, comuna, orașul, municipiul)................................................., str. ........................................ nr. .........., sectorul ..........., județul[2] .....................................

Director general,


Emis la data ...........................


Anexa Nr. 8 la regulament
Registrul de evidență a licențelor de fabricație
Nr. crt. Seria și nr. licenței de fabricație Titularul licenței de fabricație Produsele alimentare și unitățile de producție pentru care se acordă licența de fabricație Procesul-verbal de control în baza căruia se acordă licența de fabricație Adresa Direcției generale pentru agricultură și alimentație privind acordarea licenței de fabricație







Anexa Nr. 9 la regulament
D.G.A.A. ..............................
str. ................................ nr. ........
Nr. ............ din ........................
Către
Ministerul Agriculturii și Alimentației
Direcția standarde și calitatea alimentelor, acreditarea agenților economici

Domnului director .............................

Alăturat vă înaintăm în copie xerox licența de fabricație pentru unitatea de producție cu sediul în ........................., str. ......................... nr. ....., sectorul/județul ........................, aparținând Societății Comerciale .........................................................., cu sediul în .............................., str. ............................... nr. ........., sectorul/județul ........................, însoțită de procesul-verbal în baza căruia a fost acordată, în vederea înregistrării în banca de date a ministerului.

Director general
.........................


Anexa Nr. 10 la regulament

1. Model legitimație de control

Mo242 95-1.jpg

2. Model ecuson

Mo242 95-2.jpg

3. Model ștampilă

Mo242 95-3.jpg


Anexa Nr. 11 la regulament
Ministerul Agriculturii și Alimentației
Direcția ................................................................
str. ......................... nr. ........., telefon ......... fax ...........
Proces-verbal de control
Nr. ...............

Încheiat astăzi ............. 199...., ora ...........

la [3].............................................................. .............................................................. .............................................................. ..............................................................

Subsemnații: .......................................... funcția ....................., ............................................... funcția ....................., posesori ai legitimațiilor de control nr. ..............................................., în data de ..................................., ora ............ ne-am prezentat la [4].............................................................. ............................................................... ............................................................... ...............................................................

unde am fost primiți de [5]..............................................................

I. Elemente referitoare la obiectul controlului [6] ............................................................... ............................................................... ............................................................... ...............................................................

II. Eșantioane prelevate (conform anexelor A și B), pentru analizarea în laboratorul [7] ............................................................... ............................................................... ............................................................... ...............................................................

III. Constatări în timpul desfășurării controlului [8] ............................................................... ............................................................... ............................................................... ...............................................................

IV. Măsuri stabilite în baza constatărilor [9] ............................................................... ............................................................... ............................................................... ...............................................................

V. Amenzi aplicate [10]

Contravenientul Adresa completă Nr. de cont sau actul de identificare (serie, nr., emitent) Articolul din Ordonanța Guvernului nr. 42/1995 încălcat/ aplicat Valoarea amenzii conform art. 31 din Ordonanța Guvernului nr. 42/1995 Semnătura contravenientului Nr. chitanței de achitare a amenzii






  1. Contravenientul va achita amenda în contul bugetului de stat, conform cap. III art. 8 din Regulamentul prevăzut de Ordonanța Guvernului nr. 42/1995, iar documentul va fi prezentat la Direcția generală pentru agricultură și alimentație a .............................. în termen de 15 zile, orice urmărire încetând la prezentarea acestuia.
  2. În caz contrar, se va proceda la executarea silită prin Direcția generală a finanțelor publice și controlului financiar de stat.
  3. Împotriva procesului-verbal de control se poate face plângere în termen de 15 zile de la comunicare. Plângerea se soluționează de judecătoria în a cărei rază teritorială a fost săvârșită contravenția.

VI. Martor [11]

Domnul/Doamna ................................., domiciliat(ă) în ..........................., str. ........................... nr. ........, bl. ......., sc. ......., ap. ........, sectorul ........., telefon ................., posesor al actului de identitate ................... seria .......... nr. ..............., emis de ...................... la data de ...................

Semnătura,

Prezentul proces-verbal s-a încheiat în ........ exemplare, din care au fost difuzate la [12].............................................................. ............................................................... ............................................................... ...............................................................

Agenți constatatori
(nume, prenume, calitatea)
Semnătura și ștampila
......................
Contravenient
Am luat cunoștință de conținutul procesului-verbal
Semnătura și ștampila
......................

VII. Observații[13]

.............................................................. .............................................................. .............................................................. ..............................................................


Anexa A la procesul-verbal de control nr. ........, din ....................
M.A.A.-D.G.A.A. ....................
telefon ............. fax ..........
Eșantioane prelevate pentru verificări
Nr. crt. Denumirea produsului Verificarea solicitată Cantitatea aflată la deținător Mărimea eșantionului Persoana care păstrează proba-martor: numele, prenumele, funcția, semnătura


Eșantioanele au fost expediate prin (numele, prenumele, funcția) ................................................... ................................................................ ............................................................... .....................................

Agent constatator
....................
.........................
Contravenient
.....................


Anexa B la procesul-verbal de control nr. ........, din ....................
Mo242 95-4.jpg


Anexa Nr. 12 la regulament
Registrul
de evidență a proceselor-verbale de control
Nr. crt. Data înregistrării Emitentul procesului-verbal de control Unitatea controlată Măsurile luate și sancțiunile aplicate Observații





Referințe

  1. Se vor înscrie adresele către:
        1. Agentul economic, de respingere;
        2. Ministerul Agriculturii și Alimentației, privind acordarea licenței de fabricație.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Se completează, după caz, municipiul București sau sectorul agricol Ilfov.
  3. Pentru agenții economici persoane juridice se va preciza:
    • denumirea, sediul, certificatul de înmatriculare la Registrul comerțului, certificatul de înregistrare fiscală, contul bancar, telefonul, faxul.
    Pentru agenții economici, persoane fizice autorizate sau asociații familiale, se va preciza:
    • numele și prenumele, actul de identitate, adresa, nr. autorizației în baza căreia desfășoară activități în domeniul producției de produse alimentare.
  4. Se vor menționa: denumirea unității de producție la care se efectuează controlul, adresa, telefonul, faxul.
  5. Numele, prenumele și calitatea persoanelor.
  6. Se vor specifica concret prevederile din Ordonanța Guvernului nr. 42/1995 încălcate.
  7. Se vor menționa: denumirea și adresa laboratorului, iar în situația în care nu se prelevează eșantioane, se va preciza în mod expres acest lucru. Etichetele se vor aplica pe fiecare eșantion, conform anexei B.
  8. Se vor menționa constatările care se referă la încălcarea Ordonanței Guvernului nr. 42/1995 și a Regulamentului cu privire la acordarea licențelor de fabricație agenților economici care desfășoară activități în domeniul producției de produse alimentare. Se vor specifica documentele (ca valoare de probă) care se anexează la procesul-verbal.
  9. Se vor menționa numai:
    • interzicerea livrării produselor conform art. 28 pct. 1 din Ordonanța Guvernului nr. 42/1995;
    • oprirea temporară a fabricației conform art. 28 pct. 2 din Ordonanța Guvernului nr. 42/1995;
    • oprirea temporară a livrării pentru comercializare conform art. 28 pct. 3 din Ordonanța Guvernului nr. 42/1995;
    • sesizarea altor organe competente pentru retragerea autorizației de funcționare conform art. 28 pct. 4 din Ordonanța Guvernului nr. 42/1995.
    În mod expres, în final se va preciza menținerea, suspendarea sau retragerea licenței de fabricație.
    Nu se vor indica măsuri care să reprezinte soluții de rezolvare a deficiențelor constatate, acestea fiind de competența exclusivă a agentului economic.
  10. Amenda poate fi aplicată agentului economic, persoană juridică, sau persoanelor fizice, conform prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 42/1995.
  11. În situațiile în care agentul economic nu este de față, refuză să ia la cunoștință și să achite amenda aplicată sau se află în imposibilitatea de a semna procesul-verbal, se va apela la un martor, care poate fi o persoană fizică neutră sau un alt inspector cu drept de acces în unitatea de producție.
  12. Se va menționa:
    • numele, prenumele și calitatea persoanei căreia i-a fost înmânată copia procesului-verbal, precum și data sau nr./data recipisei, în cazul transmiterii copiei de pe procesul-verbal prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.
  13. Se pot înscrie ulterior încheierii procesului-verbal, după caz:
    • date privind rezultatele buletinelor de analiză pentru eșantioanele transmise laboratoarelor de analize;
    • constatări la inspecțiile de verificare a îndeplinirii măsurilor stabilite la pct. 7);
    • alte organe ale administrației publice sau judecătorești la care s-a transmis procesul-verbal.