Monitorul Oficial 244/1993
Monitorul Oficial al României
Anul V, Nr. issue::0244 - Partea I - Miercuri, 13 octombrie year::1993
Legi și decrete
Legea contractului de management
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
- Capitolul I
- Dispoziții generale
Art. 1. - Contractul de management este acordul prin care o persoană juridică ce desfășoară activitate economică, în calitate de proprietar, încredințează unui manager organizarea, conducerea și gestionarea activității sale, pe baza unor obiective și criterii de performanță cuantificabile, în schimbul unei plăți.
Art. 2. - Prezenta lege privește societățile comerciale în care statul deține peste 50% din capitalul social al acestora, precum și regulile autonome.
- Capitolul II
- Părțile în contractul de management
Art. 3. - Sunt părți în contract:
a) societatea comercială sau, după caz, regia autonomă prin reprezentantul desemnat de adunarea generală a acționarilor sau, după caz, de deținătorii de părți sociale, în condițiile statutului, în cazul societăților comerciale; reprezentantul ministerului sau al autorității executive a administrației locale, în cazul regiilor autonome;
b) managerul - una sau mai multe persoane fizice române sau străine ori o persoană juridică română sau străină, în cazul societăților comerciale, sau o persoană fizică sau juridică română, în cazul regiilor autonome.
Managerul exercită cel puțin atribuțiile prevăzute de lege pentru administrator sau pentru consiliul de administrație.
Art. 4. - Pot dobândi calitatea de manageri:
- 1. persoanele fizice române sau străine care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
- a) au capacitatea de exercițiu deplină;
- b) au experiență în domeniu sau pregătire profesională corespunzătoare, atestată prin acte oficiale;
- c) au referințe profesionale favorabile de la ultimul loc de muncă sau de la manageri ori administratori ai unor societăți comerciale sau regii autonome de profil identic sau asemănător cu cel al societății sau regiei pentru care se încheie contract de management;
- 2. persoanele juridice române sau străine care îndeplinesc următoarele condiții:
- a) au personalitate juridică dovedită cu acte oficiale;
- b) au obiect de activitate și experiență în domeniul managementului;
- c) dovedesc bonitatea prin acte.
Art. 5. - Nu pot avea calitatea de manager:
- 1. persoanele fizice care:
- a) mai au calitatea de manager sau de administrator la o altă societate comercială;
- b) au suferit condamnări penale definitive care le fac incompatibile cu această calitate;
- c) figurează pe lista managerilor și administratorilor cărora li s-a revocat mandatul;
- d) au fost sancționate pentru încălcarea dispozițiilor legale în materie fiscală;
- e) dețin părți sociale sau acțiuni ei, rudele și afinii lor pană la gradul al II-lea la altă societate comercială al cărei obiect de activitate este asemănător cu cel al societății comerciale interesate în încheierea contractului de management.
Persoanele fizice vor face declarație scrisă, la selecție, din care să rezulte că nu sunt incompatibile, depunând, după caz, și acte doveditoare;
- 2. persoanele juridice care:
- a) au fost declarate în stare de faliment;
- b) au fost sancționate pentru încălcarea dispozițiilor legale în materie fiscală, în care scop vor depune, la selecție, și o dovadă eliberată de organul financiar;
- c) figurează pe lista managerilor cărora li s-a revocat mandatul.
Art. 6. - Societatea comercială publică în două ziare de răspândire națională și locală, precum și prin afișare la sediul societății cererea de ofertă și criteriile de selecție elaborate de Fondul Proprietății de Stat, Fondul Proprietății Private la care este arondată societatea comercială și reprezentanții celorlalți acționari.
Proiectul contractului de management elaborat de Fondul Proprietății de Stat, Fondul Proprietății Private la care este arondată societatea comercială și reprezentanții celorlalți acționari, precum și datele privind societatea comercială vor fi puse la dispoziția candidaților la locul și în condițiile indicate la publicarea cererii de ofertă.
La stabilirea criteriilor de selecție vor fi avute în vedere:
- a) aptitudinile legate de procesul decizional, probate printr-un test adecvat;
- b) absolvirea unor cursuri organizate de instituții din domeniul managementului și/sau experiența de conducere într-o societate comercială sau regie autonomă;
- c) elaborarea unor propuneri de restructurare, relansare și privatizare a societății comerciale, aplicabile imediat;
- d) cunoștințe în domeniul relațiilor economice internaționale, probate prin test;
- e) pregătirea de specialitate.
Art. 7. - Managerii candidați depun ofertele, cu îndeplinirea condițiilor prevăzute de prezenta lege, precum și a criteriilor de selecție, la sediul societății comerciale care a lansat oferta, în termen de 30 de zile de la ultima publicare a cererii de ofertă.
Fondul Proprietății de Stat, Fondul Proprietății Private la care este arondată societatea comercială și reprezentanții celorlalți acționari ai acesteia procedează la selectarea ofertelor, în termen de 45 de zile de la ultima publicare a cererii de ofertă, iar desemnarea managerului se face dintre candidații selectați.
În termen de 10 zile de la desemnare se vor negocia clauzele contractuale, pornindu-se de la criteriile din ofertă ca bază minimală de negociere.
Ofertele neselectate vor fi restituite, cu specificarea motivelor, în termen de 60 de zile de la data depunerii acestora.
Art. 8. - Metodologia privind selecționarea managerilor și încheierea contractului de management va fi elaborată de Fondul Proprietății de Stat, Fondul Proprietății Private la care este arondată societatea comercială și reprezentanții celorlalți acționari, cu consultarea ministerelor de resort, în termen de 30 de zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României.
Art. 9. - Contractul de management se încheie în formă scrisă și se va depune, împreună cu semnăturile managerilor, spre înregistrare, la Oficiul Registrului comerțului în a cărui rază teritorială se află sediul societății comerciale.
- Capitolul III
- Contractul de management
Art. 10. - Contractul de management cuprinde:
- a) părțile contractante;
- b) obiectul contractului;
- c) durata contractului;
- d) drepturile și obligațiile managerului;
- e) drepturile și obligațiile persoanei juridice proprietare;
- f) indicatorii de referință, obiectivele și criteriile de performanță;
- g) clauze speciale: garanții, loialitate, confidențialitate;
- h) răspunderea părților;
- i) modificarea contractului;
- j) încetarea contractului;
- k) litigii;
- l) dispoziții finale.
Părțile pot stipula și alte clauze.
Art. 11. - Contractul de management se încheie pe o durată de maximum 4 ani. În condițiile îndeplinirii de către managerul în exercițiu a obligațiilor asumate prin contract, la expirarea termenului prevăzut, părțile pot conveni prelungirea contractului.
Art. 12. - Indicatorii de referință care definesc activitatea societății vor cuprinde elemente obiective privind situația economico-financiară a societății comerciale.
Indicatorii de referință se determină avându-se în vedere exercițiul economico-financiar anterior.
Art. 13. - Obiectivele și criteriile de performanță reprezintă în expresie cantitativă și valorică principalele rezultate ale societății comerciale pe care managerul se angajează să le obțină prin conducerea, organizarea și gestionarea activității societății.
Obiectivele și criteriile de performanță vor cuprinde obligatoriu: cifra de afaceri; profitul sau alt indicator financiar de sinteză; balanța de import-export; volumul investițiilor; productivitatea muncii.
În funcție de profilul de activitate pot fi prevăzute și alte criterii.
Fondul Proprietății de Stat și Fondul Proprietății Private la care este arondată societatea comercială pot consulta ministerul de resort cu privire la criteriile de performanță, în scopul adaptării acestora la strategia preconizată pentru domeniul respectiv.
Pe parcursul executării contractului, părțile pot, de comun acord, să modifice criteriile de performanță convenite la încheierea contractului de management, în scopul de a le adapta evoluției situației conjuncturale.
Managerul va prezenta trimestrial acționarilor sau, după caz, ministerului de resort sau autorității executive a administrației publice locale situația economico-financiară, stadiul realizării investițiilor sau orice altă documentație solicitată, vizate și certificate de cenzori.
Art. 14. - Pentru realizarea criteriilor de performanță prevăzute în contract, managerul deține deplina putere în conducerea, organizarea și gestionarea activității societății comerciale.
Managerul dispune de următoarele prerogative:
- a) concepe și aplică strategii și politici de dezvoltare a societății comerciale;
- b) selectează, angajează și concediază personalul salariat;
- c) negociază contractul colectiv de muncă;
- d) negociază contractele individuale de muncă;
- e) reprezintă societatea comercială;
- f) încheie acte juridice în numele și pe seama societății comerciale, în limita împuternicirilor acordate prin contract;
- g) alte abilitări stabilite prin contracte de adunarea generală a acționarilor.
Art. 15. - Managerul este plătit, prin acordul părților, după cum urmează:
- a) o plată lunară care stă la baza drepturilor cuvenite privind vechimea în muncă, asigurări sociale și pensie, stabilite potrivit legii;
- b) participarea la profitul unității, stabilită în raport cu gradul de realizare a obiectivelor convenite în contractul de management.
Pentru întărirea răspunderii managerului, din cota de participare la profitul societății, care-i revine acestuia, 50% va fi investit în acțiuni la societatea comercială.
Pe perioada contractului, managerul beneficiază de toate drepturile prevăzute de Codul muncii pentru salariații angajați pe perioadă nedeterminată.
Art. 16. - Contractul de management încetează prin:
- a) expirarea perioadei pentru care a fost încheiat și părțile nu l-au renegociat în vederea prelungirii;
- b) revocarea managerului în cazul neîndeplinirii obligațiilor din contract;
- c) renunțarea managerului la mandatul încredințat în situația neasigurării condițiilor prevăzute în contract ori în alte situații întemeiate;
- d) acordul părților;
- e) intervenirea unui caz de incompatibilitate;
- f) decesul sau punerea sub interdicție judecătorească;
- g) insolvabilitate, faliment.
În cazurile de la lit. b) și c), partea în cauză va acorda un preaviz de cel puțin 30 de zile.
Art. 17. - Părțile pot conveni ca soluționarea litigiilor izvorâte din interpretarea clauzelor, încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului de management să se facă prin arbitraj.
- Capitolul IV
- Protecția managerului
Art. 18. - Managerul nu poate fi sancționat, suspendat sau eliberat din funcție decât în condițiile stabilite prin contractul de management.
Art. 19. - Managerul are dreptul să solicite mediere, consultanță sau alte măsuri de protecție din partea adunării generale a acționarilor, confederației, federației sau organizației patronale din care face parte societatea comercială, în soluționarea situațiilor conflictuale cu sindicatele și alte organizații.
Conflictele nesoluționate la aceste niveluri se rezolvă de instanțele judecătorești.
Art. 20. - La încetarea mandatului, persoana juridică proprietară este obligată ca, la cererea fostului manager, să-i asigure un loc de muncă în societatea comercială pe o perioada de cel puțin 6 luni, în conformitate cu pregătirea sa profesională.
- Capitolul V
- Dispoziții tranzitorii și finale
Art. 21. - Concursurile de selecție pentru manageri vor fi organizate în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
Până la încheierea contractelor de management, administratorii în funcție își vor exercita mandatul.
Art. 22. - Dispozițiile prezentei legi sunt aplicabile și regiilor autonome, cu excepția prevederilor art. 15 alin. 2.
Selectarea, negocierea și încheierea contractului de management se fac între regia autonomă reprezentată de ministerul de resort sau, după caz, de autoritatea executivă a administrației publice locale și persoanele fizice sau juridice române, în condițiile stabilite prin hotărâre a Guvernului.
Art. 23. - Lista managerilor și administratorilor revocați se întocmește de către Fondul Proprietății de Stat și se comunică lunar pentru afișare la filialele locale ale Fondului Proprietății de Stat și ale Fondurilor Proprietății Private, la ministerele de resort, la sediile autorităților executive locale și la Oficiul Național al Registrului Comerțului.
Art. 24. - Prevederile prezentei legi se completează cu dispozițiile referitoare la administratori și cenzori cuprinse în Legea nr. 31/1990, precum și cu prevederile din Codul comercial și Codul civil, în măsura în care nu dispun altfel.
Art. 25. - Prezenta lege intră în vigoare în termen de 15 zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României.
Decret pentru promulgarea Legii contractului de management
În temeiul art. 77 alin. (1) din Constituția României, promulgăm Legea contractului de management și dispunem publicarea ei în Monitorul Oficial al României.
Lege privind constituirea și utilizarea fondului special pentru cercetare-dezvoltare
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Art. 1. - Se instituie fondul special pentru cercetare-dezvoltare, destinat finanțării programelor naționale de cercetare-dezvoltare, inclusiv cercetarea fundamentală, din domeniul tehnic, de prospecțiuni și lucrări geologice de cercetare pentru descoperiri de zăcăminte noi, subvenționarea literaturii tehnice și științifice, a activității de informare-documentare și acțiuni de promovare a rezultatelor cercetării românești, precum și cheltuieli de capital, inclusiv pentru „Casa Academiei”.
Art. 2. - Fondul special pentru cercetare-dezvoltare se constituie prin contribuția agenților economici, indiferent de forma de organizare și tipul de proprietate, cu excepția agenților economici scutiți prin lege de plata impozitului pe profit, prin aplicarea unei cote asupra încasărilor realizate, după deducerea taxei pe valoarea adăugată și a accizelor.
Art. 3. - Cuantumul fondului special pentru cercetare-dezvoltare și cota de contribuție a agenților economici se stabilesc anual prin legea bugetului de stat.
Art. 4. - Pentru produsele, serviciile și activitățile subvenționate de la bugetul public, agenții economici nu datorează contribuția la fondul special pentru cercetare-dezvoltare.
Art. 5. - Gestionarea fondului special pentru cercetare-dezvoltare se face, în condițiile prevederilor Legii nr. 10/1991 privind finanțele publice, de către Ministerul Cercetării și Tehnologiei.
Stabilirea priorităților de cercetare și desemnarea executanților temelor se vor face de Colegiul Consultativ pentru Cercetare Aplicativă și Dezvoltare, prin comisiile sale de specialitate, din care fac parte și reprezentanți ai ministerelor și ai departamentelor, pe bază de programe de cercetare-dezvoltare.
Art. 6. - Disponibilitățile fondului special pentru cercetare-dezvoltare se păstrează în cont la bancă și sunt purtătoare de dobânzi, iar acestea constituie resurse ale fondului.
Nivelul dobânzilor va fi stabilit pe bază de negociere.
Art. 7. - Agenții economici au obligația de a vira lunar sumele datorate fondului special pentru cercetare-dezvoltare, dar nu mai târziu de sfârșitul lunii următoare.
Sumele virate sunt la dispoziția Ministerului Cercetării și Tehnologiei.
Nevirarea în termen de către agenții economici a sumei reprezentând contribuția datorată se penalizează cu 0,15% pentru fiecare zi de întârziere.
Ministerul Cercetării și Tehnologiei împreună cu Ministerul Finanțelor vor emite instrucțiuni cu privire la modul de încasare a contribuției, finanțarea cheltuielilor aprobate, evidențierea și raportarea acestui fond.
Ministerul Cercetării și Tehnologiei, în colaborare cu celelalte ministere și departamente interesate, va emite instrucțiuni privind modul de urmărire și stimulare a valorificării temelor de cercetare-dezvoltare finalizate.
Art. 8. - Guvernul va prezenta semestrial Parlamentului rapoarte și propuneri privind modul de utilizare a fondului special pentru cercetare-dezvoltare.
Art. 9. - Prevederile prezentei legi se vor aplica până la începerea anului de execuție bugetară, următor datei intrării în vigoare a legii privind activitățile de cercetare-dezvoltare.
Decret pentru promulgarea Legii privind constituirea și utilizarea fondului special pentru cercetare-dezvoltare
În temeiul art. 77 alin. (1) din Constituția României, promulgăm Legea privind constituirea și utilizarea fondului special pentru cercetare-dezvoltare și dispunem publicarea ei în Monitorul Oficial al României.
Decret privind numirea în funcție a unui judecător militar la Curtea Militară de Apel
În temeiul art. 94 lit. c) din Constituția României și al art. 25 din Legea nr. 54/1993 pentru organizarea instanțelor militare.
Președintele României decretează:
Articol unic. - Domnul colonel de justiție Preoteasa Ioan Mircea-Ioan se numește în funcția de judecător militar la Curtea Militară de Apel.
Decret privind numirea în funcție a unor judecători și procurori la curțile de apel și parchetele de pe lângă acestea
În temeiul art. 94 lit. c) din Constituția României, al art. 73 lit. a), precum și al art. 51 din Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecătorească,
Președintele României decretează:
Art. 1. - Se numesc în funcția de judecător la curțile de apel persoanele cuprinse în anexa nr. 1 la prezentul decret.
Art. 2. - Se numesc în funcția de procuror la parchetele de pe lângă curțile de apel persoanele cuprinse în anexa nr. 2 la prezentul decret.
Anexa Nr. 1
Judecători la Curțile de Apel
- I. Curtea de Apel Alba Iulia
- Morcan Iosif
- Șuteu Lenuța
- Truță Ioan
- Budacu Ana
- Kutaș Iuliu.
- II. Curtea de Apel Brașov
- Bărbușoiu Marin.
- III. Curtea de Apel București
- Ciornei Nina
- Dăuceanu Claudia
- Dobrican Gheorghe
- Dragomir Romelia-Marina
- Dumitru Mariana
- Fesiuc Rodica
- Ghermeli Magdalena
- Ionescu Margareta-Angela-Sanda
- Lazăr Gheorghe-Mircea
- Neda Gheorghe
- Pană Maria
- Săndulescu Constmari
- Tudose Elena
- Țilimpea Georgeta
- Voicescu Gheorghe
- Nucă Mihail Stînjenel
- Teodorescu Silvia.
- IV. Curtea de Apel Cluj
- Meseșan Adriana Georgeta
- Nueleanu Ioan
- Burzo Viorel.
- V. Curtea de Apel Craiova
- Drăguț Nela.
- VI. Curtea de Apel Iași
- Miller Iulia Constanța
- Urziceanu George
- Volovăț Marieta.
- VII. Curtea de Apel Oradea
- Băltărete Savina
- Vârva Ioan
- Bandici Corneliu
- Meșter Pavel-Mircea.
- VIII. Curtea de Apel Pitești
- Cocaină Aurică.
- IX. Curtea de Apel Ploiești
- Jumanca Ion.
- X. Curtea de Apel Timișoara
- Ciocu Corneliu.
Anexa Nr. 2
Procurori la parchetele de pe lângă Curțile de Apel
- I. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia
- David Tiberiu Ioan
- Petruț Nicolae
- Pop Iosif
- Retegan Ion.
- II. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov
- Spînu Vasile.
- III. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București
- Atanase Valeriu
- Hirșman Francisc
- Miclescu Adrian-Horia
- Mihai Dan Constantin
- Ţîrlea Carmen-Adriana
- Teodorescu Adrian
- Stan Beatrice.
- IV. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj-Napoca
- Goga Cristian Constantin
- Pop Tiberiu Mircea.
- V. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța
- Condulimazi Dumitru
- Munteanu Vasile
- Vasile Dumitru
- Dărângă Nicolae.
- VI. Parchetul de pe lângă Curtea de apel Craiova
- Dimon Vasile
- Lazăr Marin
- Blendea Ion.
- VII. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași
- Dospinescu Stelian
- Ulianov Dumitru
- Grădinaru Mircea.
- VIII. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea
- Pop Pavel
- Teodor Ioan-Corneliu
- Bonchiș Nicolae.
- IX. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Pitești
- Gâdea Florea.
- X. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești
- Tănăsescu Alexandru
- Buliga Georgeta
- Stănescu Gheorghe.
- XI. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara
- Suciu Tiberiu-Silviu
- Stanciu Pompiliu
- Crețiu Livius.
Hotărâri ale Guvernului României
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Paza și apărarea obiectivelor feroviare, rutiere și de navigație, din coordonarea Ministerului Transporturilor, prevăzute în anexa la prezenta hotărâre, se execută, cu plată, de către efective ale Ministerului Apărării Naționale.
Efectivele ce îndeplinesc aceste activități sunt în afara necesarului armatei.
Art. 2. - Ministerul Transporturilor și Ministerul Apărării Naționale vor stabili, prin convenție, condițiile în care se asigură paza, apărarea și intervenția la obiectivele prevăzute în prezenta hotărâre. În funcție de condițiile noi ce vor apărea, Ministerul Transporturilor și Ministerul Apărării Naționale, de comun acord, vor putea stabili asigurarea pazei militare și pentru alte obiective decât cele prevăzute în prezenta hotărâre.
Art. 3. - Beneficiarii prestațiilor de pază și apărare vor prevedea în bugetul lor de venituri și cheltuieli sumele necesare pentru plata acestor activități și le vor utiliza potrivit prevederilor contractelor pe care le vor încheia cu unitățile militare care asigură paza.
Art. 4. - Orice dispoziții legale contrare prevederilor prezentei hotărâri se abrogă.
Contrasemnează: p. Ministrul transporturilor, |
Anexă
Tabel cu obiectivele la care se asigură paza militară
Nr. crt. | Denumirea obiectivului | Unitatea beneficiară a pazei |
1. | Podurile de cale ferată de la Cernavodă și Borcea | Societatea Națională a Căilor Ferate Române |
2. | Lucrările de artă din sectorul stația Grădinița și Halta Silhoasa (7 tuneluri și 7 viaducte) | |
3. | Lucrările de artă din sectorul Predeal - Timiș (2 tuneluri) | |
4. | Podul rutier peste fluviul Dunărea de la Giurgeni-Vadu Oii | Administrația Națională a Drumurilor |
5. | Ecluzele Agigea, Năvodari și Cernavodă de pe Canalul Dunăre-Marea Neagră | Administrația Canalelor Navigabile |