Monitorul Oficial 245/1994

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::0245 - Partea I - Marți, 30 august year::1994


Decizii

Parlamentul României

Senatul

Decizie privind convocarea Senatului

În temeiul art. 63 alin. (1) si (3) din Constituția României, Se convoacă Senatul în a doua sesiune ordinară a anului 1994, în ziua de 1 septembrie, ora 9,00.

Președintele Senatului, prof. univ. Oliviu Gherman | București, 25 august 1994 | Nr. 10.


Ordonanțe ale Guvernului României

Guvernul României

Ordonanță privind unele măsuri în legătură cu eliberarea și păstrarea pașapoartelor

În temeiul art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României și al art. 1 lit. b) din Legea nr. 72/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,

Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Art. 1. - Categoriile de cetățeni români cărora li se eliberează pașapoarte diplomatice și de serviciu sunt următoarele:

A. Pașapoarte diplomatice:

1. Președintele României;

2. Președintele și membrii Senatului;

3. Președintele și membrii Camerei Deputaților;

4. Primul-ministru și membrii Guvernului;

5. Președintele și judecătorii Curții Constituționale;

6. Președintele și vicepreședinții Curții Supreme de Justiție și, respectiv, ai Curții de Conturi;

7. Procurorul general al Parchetului General de pe lângă Curtea Supremă de Justiție și procurorul general al Curții de Conturi;

8. Guvernatorul Băncii Naționale a României;

9. Președintele și președinții de secție ai Consiliului Legislativ;

10. Președintele și vicepreședinții Academiei Române;

11. Patriarhul și mitropoliții Bisericii Ortodoxe Române;

12. șefii cultelor religioase recunoscute de stat;

13. Secretarii de stat și persoanele asimilate acestora;

14. Prefecții și președinții consiliilor județene;

15. Funcționarii cu grad diplomatic și consular;

16. Curierii diplomatici;

17. Șefii unor delegații guvernamentale, cu aprobarea expresă a ministrului afacerilor externe;

18. Membrii de familie (soț, soție, copii) ai persoanelor prevăzute la pct. 1-15, când îl însoțesc pe titular.

B. Pașapoarte de serviciu:

1. Subprefecții și asimilații acestora, primarii municipiilor și orașelor, când călătoresc în misiuni oficiale;

2. Funcționarii din aparatul central al administrației publice, când călătoresc în misiuni oficiale;

3. Personalul tehnico-administrativ și de serviciu al misiunilor diplomatice, reprezentanțelor permanente pe lângă organizațiile internaționale, oficiilor consulare, precum și membrii lor de familie (soț, soție, copii);

4. Președinții și vicepreședinții organizațiilor și asociațiilor profesionale la nivel național, legal constituite, când călătoresc în misiuni oficiale;

5. Președinții organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, legal constituite, membre ale Consiliului pentru Minoritățile Naționale, când se deplasează în străinătate în interes de serviciu;

6. Alte persoane, cu aprobarea ministrului afacerilor externe, când călătoresc în străinătate în misiune oficială de stat.

Art. 2. - Încetarea calității în baza căreia a fost eliberat pașaportul diplomatic sau de serviciu atrage după sine retragerea acestuia de către autoritatea emitentă.

Art. 3. - Pașapoartele diplomatice și de serviciu se eliberează de către Ministerul Afacerilor Externe și se păstrează la titulari pe toată durata mandatului sau a misiunii oficiale.

La încetarea mandatului în străinătate sau la terminarea misiunii oficiale ce a determinat eliberarea documentului, titularii de pașapoarte diplomatice și de serviciu sunt obligați să le predea în termen de 5 zile autorității care le-a eliberat.

Art. 4. - La cererea agenților economici ai căror reprezentanți se deplasează în străinătate în scop de afaceri, în pașaportul simplu se va menționa că titularul călătorește pe o anumită perioadă în interes de serviciu.

Art. 5. - Aplicarea mențiunii privind efectuarea de călătorii în interes de serviciu în pașapoartele simple se face de către serviciile de pașapoarte ale Ministerului de Interne competente, avându-se în vedere domiciliul solicitanților.

Regimul acestor mențiuni se va stabili prin ordin al ministrului de interne.

Art. 6. - Cetățenilor români care se stabilesc în străinătate li se eliberează pașapoarte simple în care se menționează țara de domiciliu.

Art. 7. - Cetățenilor români aflați în străinătate, care din diferite motive nu posedă documente de călătorie, li se eliberează pașapoarte consulare de către misiunile diplomatice și oficiile consulare române. În cazul în care solicitantul nu prezintă documente cu care sa-și dovedească identitatea, eliberarea pașaportului consular se face cu acordul Ministerului de Interne.

Aceste pașapoarte se eliberează cu o valabilitate de până la 6 luni care poate fi prelungită până la un an, și se rețin de către misiunile diplomatice și oficiile consulare române ori, în țară, de către organele cu atribuții în materie de pașapoarte, o dată cu înmânarea noilor documente de călătorie.

Art. 8. - Hotărârea Guvernului nr. 949 din 14 august 1990 se abrogă.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 5 august 1994 | Nr. 37.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul afacerilor externe, Teodor Viorel Meleșcanu

Ministru de interne, Doru Ioan Tărăcilă


Guvernul României

Ordonanță privind instituirea unei taxe de trecere a frontierei în vederea constituirii unor resurse destinate protecției sociale

În temeiul art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României și al art. 1 lit. a) din Legea nr. 72/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,

Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Art. 1. - În vederea constituirii unor resurse suplimentare pentru acordarea unor drepturi de protecție socială, se instituie o taxă de trecere a frontierei de către cetățenii români care se deplasează în străinătate în scop turistic sau personal.

Art. 2. - Cetățenii români care se deplasează în străinătate, în scop turistic sau personal, plătesc, la fiecare ieșire din țară, o taxă de 15.000 lei, respectiv de 5.000 lei la micul trafic de frontieră.

Art. 3. - Nu sunt supuși plății taxei de trecere a frontierei cetățenii români care se deplasează în străinătate în interes de serviciu, pe bază de pașapoarte de serviciu sau diplomatice, precum și în condițiile art. 4 din Ordonanța Guvernului nr. 37/1994.

Art. 4. - Sunt scutiți de plata taxei prevăzute la art. 2:

a) elevii și studenții care studiază în străinătate, pentru deplasările făcute cu această ocazie;

b) bolnavii care călătoresc în scopul de a beneficia de tratament medical, precum și însoțitorii la care aceștia au dreptul potrivit legii;

c) soțul supraviețuitor, precum și rudele până la gradul al patrulea inclusiv, ale persoanei decedate în străinătate, în cazul deplasării efectuate cu ocazia decesului.

Art. 5. - Persoanelor cărora li se refuză intrarea în țara de destinație sau care nu au efectuat călătoria preconizată li se restituie, la cerere, contravaloarea taxei plătite.

Art. 6. - Nivelul taxei se corectează periodic de Guvern, ținând seama de evoluția indicelui general de creștere a prețurilor de consum, corelat și-~cu modificările intervenite în veniturile populației.

Art. 7. - Sumele încasate din taxele stabilite prin prezenta ordonanță se fac venituri la bugetul de stat și sunt destinate pentru susținerea financiară suplimentară a cheltuielilor pentru ajutoarele sociale și alte drepturi de asistență socială, stabilite potrivit prevederilor art. VII alin. 2, lit. a) și b) din Decretul-lege nr. 70/1990 privind modificarea și completarea unor reglementări referitoare la pensii, asigurări sociale și ocrotiri sociale, precum și a cheltuielilor destinate cantinelor de ajutor social.

Art. 8. - Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii și Protecției - Sociale și Ministerul de Interne vor elabora norme comune cu privire la modul de încasare a taxelor de trecere a frontierei, datorate de cetățenii români.

Art. 9. - Prezenta ordonanță intră în vigoare în 10 zile de la dala publicării în Monitorul Oficial al României.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 12 august 1994 | Nr. 50.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale, Dan Mircea Popescu

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Ministru de interne, Doru Ioan Tărăcilă


Guvernul României

Ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1933 pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la Washington la 30 aprilie 1993

În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României, precum și ale art. 1 lit. b) din Legea nr. 72/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,

Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Art. 1. - Articolul unic din Legea nr. 50/1993 pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la Washington la 30 aprilie 1993, devine articolu1 1, cu același cuprins.

Art. 2. - După articolul 1 se introduc articolele 2 și 33 cu următorul cuprins:

„Art. 2. - Amendamentul la Acordul de împrumut, prevăzut în anexă, face parte integrantă din acord.

Art. 3. - Se autorizează Guvernul României, prin Ministerul Finanțelor, să introducă, de comun acord cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, și alte amendamente la Acordul de împrumut destinat modernizării transporturilor, semnat la Washington la 30 aprilie 1993, care privesc detaliile acestuia și nu sunt de natură să sporească obligațiile financiare ale României față de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare sau să determine noi condiționări economice față de cele convenite inițial între părți.

Guvernul va raporta periodic Parlamentului în legătură cu aceste amendamente printr-un capitol distinct în cadrul Raportului privind datoria publică externă a României.”

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 19 august 1994 | Nr. 54.

Contrasemnează:

Ministrul transporturilor, Aurel Novac

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Ministru de stat, ministrul afacerilor externe, Teodor Viorel Meleșcanu


Anexă

Amendament convenit de România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare la Acordul de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la Washington la 30 aprilie 1994

Se înlocuiește textul coloanei a treia de la Categoria (1) a) paragraful 1 din anexa nr. 1 la Acordul de împrumut, cu următorul text: „100% din cheltuielile externe și 60% din cheltuielile locale”.

Guvernul României

Ordonanță pentru ratificare unui amendament la Acordul de împrumut dintre România și Banca Mondială pentru Reconstrucție și Dezvoltare, încheiat la Washington la 7 octombrie 1991

În temeiul art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României și al art. 1 lit. b) din Legea nr, 72/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe.

Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Art. 1. - Se ratifică amendamentul convenit între Guvernul României, prin Ministerul Finanțelor, și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, la Acordul de împrumut ratificat prin Legea m. 79,1991, cuprins în anexa la prezenta ordonanță,

Punctul 1 din anexa nr. 1 la acordul ratificat prin Legea nr. 79/1991 se înlocuiește cu textul cuprins în anexa la prezenta ordonanță.

Art. 2. - Se autorizează Guvernul României să introducă prin Ministerul Finanțelor, de comun acord cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, și alte amendamente la acordul de împrumut care privesc detaliile acestuia și nu sunt de natură să sporească obligațiile financiare ale României față de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Guvernul va raporta periodic Parlamentului asupra amendamentelor introduse, în cadrul Raportului privind datoria publică externă a României.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 19 august 1994 | Nr. 57.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Ministrul sănătății, Iulian Mincu

Ministru de stat, ministrul afacerilor externe, Teodor Viorel Meleșcanu


Anexă

1. Tabelul de mai jos prezintă categoriile de articole care vor fi finanțate din împrumut, alocarea sumelor din împrumut pentru fiecare categorie și procentul cheltuielilor finanțate pentru fiecare categorie.

Categoria Suma din împrumut alocată (exprimată în echivalent dolari S.U A) % din cheltuieli care vor fi finanțate
(1) Bunuri 100% din cheltuielile externe;
a) materiale medicale 76.000.000 100% din cheltuielile locale.

(costul la ieșirea din fabrică) și

b) echipamente, materiale, piese de schimb și vehicule 45.000.000 75% din cheltuielile locale pentru alte bunuri achiziționate de la furnizori locali
(2) Servicii de consultanță și pregătire 9.000.000 100%
(3) Nealocat 20.000.000
TOTAL: 150.000 000


Guvernul României

Ordonanță privind reglementarea rambursării unor rate scadente ale datoriei publice interne

În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României și ale art. 1 lit. d) din Legea nr. 72/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe.

Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Art. 1. - Sumele datorate pentru rambursarea datoriei publice interne create în baza prevederilor Legii nr. 7/1992 - în care este inclusă și pierderea înregistrată anterior anului 1989 de către fosta societate mixtă „Oltcit” Craiova - ce nu se vor putea acoperi pe seama resurselor constituite potrivit art. 10 din legea mai sus menționată, urmează regimul prevăzut de Legea nr. 91/1993 privind datoria publică, după cum urmează:

  • contractarea de împrumuturi de stat pentru re-finanțarea parțială sau totală a ratelor scadente;
  • plata parțială sau integrală a dobânzilor aferente de la bugetul de stat, în limita prevederilor aprobate cu această destinație.

Art. 2. - Pentru a asigura rambursarea datoriei publice interne create în baza prevederilor Legii nr. 7/1992 și în condițiile acestei legi, Ministerul Finanțelor va elabora, în termen de 30 de zile de la aprobarea prezentei ordonanțe, norme metodologice de reactivare și de rambursare a creditelor bancare acordate pentru investiții, stocuri zinco-plumboase și creanțe externe, după caz, credite bancare evidențiate, potrivit legii, în conturi în afara bilanțurilor.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 19 august 1994 | Nr. 58.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Guvernul României

Ordonanță privind reglementarea operațiunilor de import-export care se derulează prin cliring, barter și cooperare economică internațională în baza acordurilor comerciale și de plăți guvernamentale

În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României și. ale art. 1 lit. f) din Legea nr. 72/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,

Guvernul României emite următoarea, ordonanță:

Art. 1. - Se autorizează Guvernul să aprobe negocierea drepturilor și obligațiilor care decurg din acorduri comerciale și de plăți guvernamentale și aranjamente tehnice bancare corespunzătoare, înregistrate în conturile de cliring. barter și cooperare economică internațională.

Acordurile comerciale și de plăți guvernamentale, în înțelesul prezentei ordonanțe, sunt cele convenite și prin care s~au reglementat relații comerciale, de cooperare economică internațională și de plăți, din care decurg drepturi ori obligații ale părții române, ce se derulează prin intermediul conturilor bancare și sunt supuse în prealabil aprobării autorităților guvernamentale.

Art. 2. - Drepturile și obligațiile părții române, decurgând din acordurile menționate la art. 1, înregistrate în conturile de cliring, barter și cooperare economică internațională, constituite în principal până ia 31.12.1990, ca urmare a denunțării Convenției cu privire la decontările multilaterale în ruble transferabile și cu privire la organizarea Băncii Internaționale de Colaborare Economică, din 1963, vor fi încasate și respectiv plătite, în conformitate cu reglementările bilaterale negociate și aprobate potrivit prevederilor din prezenta ordonanță.

Art. 3. - În vederea negocierii drepturilor și obligațiilor care decurg din acorduri comerciale și de plăți guvernamentale și aranjamente tehnice bancare, se constituie Comisia interdepartamentală pentru analiza și avizarea ofertelor referitoare la nivelul și gradul de recuperare și de angajare, precum și a modalităților de încasare a drepturilor și de plată a obligațiilor.

Comisia interdepartamentală are în componența sa un președinte și zece membri, din care: trei vor reprezenta Ministerul Finanțelor, doi Ministerul Comerțului și câte unul Ministerul Afacerilor Externe, Banca Națională a României, Ministerul Industriilor, Fondul Proprietății de Stat și Ministerul de Interne. La elaborarea avizelor comisiei interdepartamentale, reprezentantul Ministerului de Interne are calitatea de consultant. Membrii comisiei interdepartamentale vor fi nominalizați prin ordin al conducătorilor instituțiilor respective, iar în funcția de președinte se va numi un secretar de stat din cadrul ministerului stabilit de Guvern ca administrator al acordurilor comerciale și de plăți.

Art. 4. - Recuperarea drepturilor și plata obligațiilor care decurg din acorduri comerciale și de plăți guvernamentale, precum și din aranjamente tehnice bancare se pot realiza total, parțial, reeșalonat, în devize convertibile, în moneda locală sau de cont, prin import-export de mărfuri, executări de lucrări, investiții, prestări de servicii, cesiuni cu titlu oneros și prin alte modalități care pot fi convenite, ținând seama atât de condițiile concrete din țara debitoare sau creditoare, cât și de influența factorilor conjuncturali externi.

Art. 5. - Efectuarea operațiunilor de încasări și plăți în lei, corespunzătoare operațiunilor de plăți și încasări în valută efectuate în conturile de cliring, barter și cooperare economică internațională, se asigură de Banca Română de Comerț Exterior - S.A. sau de alte bănci comerciale cu sediul în țară, selectate de comisia interdepartamentală, pe bază de oferte.

Efectuarea operațiunilor de încasări și plăți în lei se aprobă numai pe baza documentelor justificative prezentate de agenții economici.

Art. 6. - În vederea derulării acordurilor comerciale și de plăți guvernamentale, prin conturile de cliring, barter și cooperare economică internațională, se va deschide la banca agreată ca agent, conform prevederilor art. 5, contul de efectuare a operațiunilor în lei. Plățile care se dispun din acest cont se vor efectua numai în măsura în care disponibilul acestuia acoperă cel puțin plățile de efectuat către agenții economici.

Art. 7. - Operațiunile de export-import decurgând din prevederile acordurilor comerciale și de plăți guvernamentale cu decontarea în conturile de cliring, barter și cooperare economică internațională se angajează de agenții economici, numai pe bază de licențe eliberate de Ministerul Comerțului, cu avizul Ministerului Finanțelor asupra stabilirii condițiilor minime de derulare a operațiunilor comerciale prin conturile de cliring, barter și cooperare economică internațională.

Art. 8. - Decontarea în lei a operațiunilor de export se va face pe baza prețului intern de livrare ia export, format în condițiile legii și certificat de exportator pe răspunderea acestuia, având ca limită maximă prețul extern exprimat în lei la cursul valutar din ziua încasării exportului conform termenelor contractuale, iar decontarea importurilor se va efectua pe baza cursului valutar din ziua plății importurilor respective.

Operațiunile de export-import realizate de agenții economici, în cadrul acordurilor guvernamentale derulate prin conturile de cliring, barter și cooperare economică internațională, exprimate în ruble transferabile, se efectuează astfel:

  • exporturile se decontează pe baza prețurilor de livrare la export ale agenților economici, formate în condițiile legii și certificate de exportatori pe răspunderea acestora, prin care se asigură acoperirea costurilor de producție și cheltuielile de livrare;
  • importurile se decontează având în vedere prețurile mondiale ale, produselor ce fac obiectul operațiunilor respective sau pe baza coeficienților de conversie stabiliți prin protocoale sau alte înțelegeri guvernamentale.

Art. 9. - Operațiunile de export-import reglementate prin acordurile comerciale și de plăți guvernamentale, cu derulare prin conturile de cliring, barter și cooperare economică internațională, cu plata la termen, pot fi efectuate numai cu aprobarea expresă a Guvernului.

Art. 10. - Pentru plata obligațiilor care decurg din acorduri comerciale și de plăți guvernamentale se vor utiliza sumele în lei constituite în contul deschis potrivit art. 6 și, în completare, sumele aprobate anual prin bugetul statului, cu această destinație.

Din resursele menționate anterior se vor restitui către trezoreria statului fondurile temporar avansate pentru decontarea producției destinate exportului, precum și a exporturilor. Costurile aferente avansurilor respective se vor suporta din prevederile bugetului de stat pentru cheltuielile cu dobânzile la datoria publică.

Art. 11. - Guvernul, la propunerea Ministerului Finanțelor și a Ministerului Comerțului, va aproba, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe, instrucțiuni cu privire la modul de derulare a operațiunilor financiare ce se efectuează prin conturile de cliring, barter și cooperare economică internațională și de organizare și funcționare a activității comisiei interdepartamentale.

Art. 12. - Orice prevedere contrară prezentei ordonanțe se abrogă.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 24 august 1994 | Nr. 59.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Guvernul României

Ordonanță privind asanarea situației financiare la Regia Autonomă „Romcereal”, ca urmare a majorării nivelului dobânzilor bancare și al tarifelor de transport aferente livrărilor de grâu pentru panificație

În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României și ale art. 1 lit. d) din Legea nr. 72/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,

Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Art. 1. - Influențele financiare înregistrate în anul 1993 de Regia Autonomă „Romcereal”, rezultate ca efect al majorării tarifelor de transport și a dobânzilor bancare aferente livrărilor de grâu pentru panificație, fără modificarea corespunzătoare a comisionului Regiei Autonome „Romcereal", precum și dobânzile plătite la creditele bancare aferente influențelor respective. În limita sumei de 25,6 miliarde lei, se vor suporta din prevederile bugetului Ministerului Agriculturii și Alimentației pe anul 1994.

Art. 2. - În vederea punerii în aplicare a prezentei ordonanțe, Ministerul Finanțelor va asigura verificarea realității și legalității sumelor solicitate a fi acoperite din prevederile bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Alimentației.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 24 august 1994 | Nr. 60.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Ministrul agriculturii și alimentației, Valeria Tabără


Guvernul României

Ordonanță privind stabilirea unor facilități pentru dezvoltarea sistemului de turism rural din zona montană, Delta Dunării și litoralul Mării Negre

În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României și ale art. 1 lit. c) din Legea nr. 72/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,

Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Art. 1. - Pentru dezvoltarea turismului și promovarea inițiativei private, statul român sprijină persoanele fizice și asociațiile familiale, autorizate potrivit legii, care asigură servicii turistice în pensiuni sau ferme agroturistice situate în mediul rural din zona montană de peste 500 m altitudine, din Delta Dunării și litoralul Mării Negre.

Art. 2. - Persoanele fizice și asociațiile familiale, autorizate potrivit legii, care desfășoară activități de turism în structuri de primire de tipul pensiunilor turistice sau al fermelor agroturistice, delimitate la art. 1 beneficiază de facilitățile acordate întreprinderile miri și mijlocii, chiar dacă nu îndeplinesc condițiile de număr de angajați și venit anual, precum și de următoarele înlesniri:

a) consiliile locale pot pune la dispoziție din terenurile disponibile, în formele și în condițiile prevăzute de lege, suprafețele de teren necesare construirii, dezvoltării și exploatării de pensiuni și ferme agroturistice;

b) acordarea de priorități la instalarea de linii pentru telecomunicații (telefon, telex, fax);

c) asistență tehnică de specialitate sub toate formele din partea Ministerului Turismului și a asociațiilor profesionale

d) cuprinderea ofertei turistice a pensiunilor și fermelor agroturistice în materiale de promovare turistică, editate de Ministerul Turismului;

e) prezentarea ofertei pensiunilor și fermelor agroturistice în acțiunile de promovare întreprinse de birourile de informare turistică din străinătate ale Ministerului Turismului;

f) includerea în programele instituțiilor de învățământ cu profil de turism sau agricol a problemelor specifice pensiunilor și fermelor agroturistice;

g) scutirea de la plată a impozitului pe venit pe o perioadă de 3 ani a pensiunilor și fermelor agroturistice, care au că obiect de activitate, înscris în autorizația de funcționare, servicii turistice.

Art. 3. - Pensiunile turistice sunt structuri de primire pentru găzduire și servirea mesei, cu capacitate cuprinsă între 3 și 20 camere, funcționând în locuințele cetățenilor sau în clădiri independente, care asigură în spații special amenajate cazarea turiștilor și servicii de pregătire și servire a mesei. Ferma agroturistică este o structură de primire pentru găzduire și servirea mesei, cu capacitate cuprinsă între 3 și 20 camere, funcționând în cadrul gospodăriilor țărănești care asigură alimentația turiștilor cu produse proaspete din surse proprii și locale.

Autorizarea pentru constituirea de pensiuni turistice și ferme agroturistice se face prin consiliile locale, în condițiile reglementărilor privind organizarea și desfășurarea unor activități economice pe baza liberei inițiative.

Art. 4. - Activitatea de turism din cadrul pensiunilor și fermelor agroturistice cuprinde servicii de cazare, de masă, de agrement, precum și alte servicii asigurate turiștilor pe perioada sejurului.

Art. 5. - În scopul protecției turiștilor, activitatea pensiunilor și fermelor agroturistice se va desfășura cu respectarea actelor normative ce reglementează turismul în România. în funcție de nivelul de dotare și de calitatea serviciilor oferite, pensiunile și fermele agroturistice se atestă și se clasifică de Ministerul Turismului conform normelor elaborate de acesta.

Clasificarea pe categorii de încadrare a pensiunilor și fermelor agroturistice se face în termen de 60 de zile de la data cererii persoanelor fizice și asociațiilor familiale.

Art. 6. - Nerespectarea obiectului de activitate și a criteriilor care au stat la baza clasificării pensiunilor și fermelor agroturistice constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 250.000 la 500.000 lei.

Art. 7. - Contravenției prevăzute la art. 6 din prezenta ordonanță îi sunt aplicabile prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor, cu excepția art. 25 și 26 din lege, completată și modificată prin Ordonanța Guvernului nr. 12/1*994.

Art. 8. - Contravențiile se constată și amenzile se aplică de către organele Gărzii financiare șl de către organele de specialitate din Ministerul Turismului eu atribuții speciale în acest domeniu.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 24 august 1994 | Nr. 62.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Ministrul turismului, Dan Matei Agathon


Guvernul României

Ordonanță privind actualizarea unor normative de cheltuieli pentru autoritățile și instituțiile publice

În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României și ale art. 1 lit. g) din Legea nr. 72/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,

Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Art. 1. - La efectuarea unor cheltuieli din fondurile publice de către autoritățile și instituțiile publice se vor avea în vedere normativele de cheltuieli pe domenii de activitate, aprobate în condițiile prevederilor legale.

Art. 2. - Normativele de cheltuieli stabilite ca limite maxime actualizate în cadrul cărora se pot aproba și efectua cheltuieli pentru acțiuni de protocol de către ministere, celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, autoritățile publice județene și locale, precum și de acele instituțiile publice din subordinea acestora, sunt redate în anexa nr. 1.

Art. 3. - Ministerele, celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, autoritățile publice județene și locale, precum și instituțiile publice din subordinea acestora aplică normativele de cheltuieli pentru dotarea cu autoturisme și pentru consumul de carburanți, actualizate potrivit anexei nr. 2.

Art. 4. - Celelalte normative de cheltuieli, stabilite în condițiile reglementărilor în vigoare, se aplică în continuare și se vor actualiza de către Guvern sau alte instituții abilitate, potrivit condițiilor prevăzute prin dispozițiile legale de aprobare a normativelor de cheltuieli respective.

Art. 5. - Președinția României, Senatul, Camera Deputaților, Curtea Constituțională, Curtea de Conturi, organele autorității judecătorești, precum și autoritățile publice subordonate Parlamentului aplică normativele de cheltuieli specifice aprobate, care se pot actualiza în condițiile reglementărilor proprii. În situația în care normativele de cheltuieli pentru aceste instituții publice nu sunt aprobate prin legi sau prin hotărâri ori decizii ale organelor de conducere ale acestora, instituțiile respective pot aplica normativele stabilite pentru ministere și celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale prin prezenta ordonanță sau, după caz, cele aprobate prin hotărâri ale Guvernului.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 24 august 1994 | Nr. 63.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Anexa Nr. 1

Limite maxim în cadrul cărora se pot aproba și efectua cheltuieli pentru acțiuni de protocol de către ministere, celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, autoritățile publice județene și locale, precum și de către instituțiile publice din subordinea acestora


Autoritățile publice și persoanele care pot efectua Limita maximă
acțiuni de protocol
I. Organizarea de mese oficiale și cocteiluri
A. Limite valorice pentru mese oficiale oferite de: - lei/persoană -
1. miniștri de stat, miniștri, secretari de stat și cei cu funcții asimilate acestora, prefecții județelor, al municipiului București și sectorului agricol Ilfov, președinții consiliilor județene și al Consiliului Sectorului Agricol Ilfov, primarii municipiilor reședință de județ și primarul general al Capitalei, conducătorii celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale 25.700
2. subsecretari de stat și cei cu funcții asimilate acestora, subprefecții județelor, ai municipiului București și sectorului agricol Ilfov, vicepreședinții consiliilor județene și ai Consiliului Sectorului Agricol Ilfov, viceprimarii municipiilor, primarii sectoarelor municipiului București, directorii generali și directorii din ministere și celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale 19.400
B. Limite valorice pentru cocteiluri care pot fi oferite de către persoanele menționate la pct. 1 și 2 de mai sus 5.800
II. Invitarea în țară a unor delegații pe cheltuiala părții române
A. Cheltuieli zilnice de masă pentru: - lei/persoană/zi -
1. delegațiile conduse de miniștri de stat, miniștri și pentru invitații miniștrilor de stat, miniștrilor și ai celor cu funcții asimilate acestora, ai prefecților județelor, al municipiului București și sectorului agricol Ilfov, ai președinților consiliilor județene și al Consiliului Sectorului Agricol Ilfov, primarului general al Capitalei și conducătorilor celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale 38.700
2. invitații secretarilor de stat, subsecretarilor de stat și ai celor eu funcții asimilate acestora, ai subprefecților județelor, al municipiului București și ai sectorului agricol Ilfov, ai vicepreședinților consiliilor județene și ai Consiliului. Sectorului Agricol Ilfov, ai primarilor municipiilor și ai sectoarelor municipiului București 32.200
3. invitații directorilor generali și ai directorilor din ministere și celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale 25.700
B. Alte cheltuieli:
1. cafele, apă minerală, sucuri sau alte tratații oferite în timpul tratativelor sau ședințelor, în limită de: 3.000
2. cadouri în limită de: 99.300 lei/delegație
III. Cheltuieli pentru însoțitori: - lei/persoană/zi -
- însoțitorii delegaților străini care se deplaseazlrmaltă localitate beneficiază de masă și cazare în condițiile stabilite prin Hotărâre a Guvernului
- cheltuieli de masă pentru șoferi 6.500
IV. Alte prevederi
1. fondul la dispoziția conducătorului ministerelor, celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, prefecturilor județene, a municipiului București și sectorului agricol Ilfov, a președinților consiliilor județene și al Consiliului Sectorului Agricol Ilfov, a primarului general al Capitalei - lei/salariat din aparatul propriu - 8.800
Din acest fond se efectuează cheltuieli de reprezentare și tratații în limită de: - lei /invitat/zi - 1.050
2. fondul la dispoziția rectorului - lei/salariat din aparatul propriu - 5.700
Din acest fond se efectuează cheltuieli de reprezentare și tratații în limită de: - lei/invitat/zi - 800

În cadrul limitei maxime prevăzute în anexa nr. 1, conducătorii instituțiilor menționate pot aproba niveluri inferioare de cheltuieli, în funcție de condițiile specifice și de modul de desfășurare a acțiunii, precum și în raport cu sursele de finanțare ce pot fi atrase, în condițiile legii, la realizarea acestora.

Periodic, în funcție de evoluția prețurilor și tarifelor, Ministerul finanțelor va actualiza limitele maxime aprobate în prezenta anexă.

În cazuri excepționale, prin hotărâre a Guvernului se pot aproba alte normative de cheltuieli pentru acțiuni de protocol cu caracter deosebit, pe bază de justificări fundamentate.

De asemenea, prin hotărâre a Guvernului se aprobă și alte măsuri necesare desfășurării acțiunilor de protocol în țară și în străinătate.

Până la aprobarea unor normative de cheltuieli pentru acțiunile de protocol specifice activității, autoritățile prevăzute la art. 5 din ordonanță și Secretariatul General al Guvernului pot majora limitele prevăzute în prezenta anexă cu până la 50%, cu aprobarea conducătorilor acestor instituții.


Anexa Nr. 2

Normativ privind dotarea cu autoturisme și consumul lunar de carburanți

I. Normativ privind dotarea cu autoturisme

A. Ministere, celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și servicii publice descentralizate ale acestora

1. Ministru de stat, ministru - 1 autoturism

2. Secretar de stat, subsecretar de stat și cei cu funcții asimilate acestora - conducători ai organelor de specialitate ale administrației publice centrale - 1 autoturism

3. Secretari de stat și cei cu funcții asimilate acestora - 1 autoturism

4. Subsecretari de stat și cei cu funcții asimilate acestora - câte 1 autoturism la 2 persoane cu astfel de funcții, în parc comun

5. Se mai pot folosi, în parc comun, autoturisme de către ministere, alte organe de specialitate ale administrației publice centrale, în funcție de numărul de personal, astfel:

  • personal aparat propriu sub 100 posturi - 1 autoturism
  • personal aparat propriu 101-250 posturi - 2 autoturisme
  • personal aparat propriu 251-400 posturi - 3 autoturisme
  • personal aparat propriu 401-700 posturi - 4 autoturisme
  • personal aparat propriu 701-1.000 posturi - 6 autoturisme
  • personal aparat propriu peste 1.000 posturi - 8 autoturisme

6. Pentru serviciile publice descentralizate ale ministerelor, celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, precum și pentru instituțiile publice se vor menține în dotare autoturismele de serviciu în parc comun, dacă a fost aprobată de către Guvern o asemenea dotare, inclusiv consumul de carburant aprobat

7. La Prefectura Municipiului București și Sectorului Agricol Ilfov

  • 1 autoturism pentru prefect
  • 4 autoturisme pentru parcul comun

8. La prefecturile județene

  • 1 autoturism pentru prefect
  • 3 autoturisme pentru parcul comun
B. Organe ale administrației publice locale

a) La Consiliul Local al Municipiului București

  • 1 autoturism pentru primarul general al Capitalei
  • 4 autoturisme pentru parcul comun

b) La consiliile județene și la Consiliul Sectorului Agricol Ilfov

  • 1 autoturism pentru președinte
  • 3 autoturisme pentru parcul comun

c) La consiliile municipiilor reședință de județ și ale sectoarelor municipiului București

  • 1 autoturism pentru primar
  • 1 autoturism pentru parcul comun

d) La consiliile municipiilor care nu sunt reședință de județ și ale orașelor cu peste 10.000 locuitori

  • 1 autoturism pentru parcul comun

II. Normativ, privind consumul lunar de carburanți - litri/lună/vehicul -

  • Ministere, celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale - 300
  • Prefectura Municipiului București și Sectorului Agricol Ilfov - 300
  • Prefecturile județene - 250
  • Consiliile județene, Consiliul Local al Municipiului București și Consiliul Sectorului Agricol Ilfov - 250
  • Consiliile municipiilor reședință de județ și ale sectoarelor municipiului București - 200
  • Consiliile municipiilor care nu sunt reședință de județ și ale orașelor cu peste 10.000 locuitori - 150
  • Alte instituții publice - 150

Numărul de autoturisme și consumul de carburanți pentru activitățile specifice desfășurate de către ministere, celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, instituțiile publice din subordinea ministerelor și a celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Nu se consideră depășiri la consumul de carburanți normat pe autoturism consumul care, la nivelul anului, se încadrează în limita combustibilului normat în raport cu numărul de autoturisme aprobat fiecărei instituții.

În cazuri excepționale, prin hotărâre a Guvernului se pot aproba alte normative de dotare cu autoturisme și consumuri lunare de carburanți, pe bază de justificări fundamentate.


Guvernul României

Ordonanță privind măsuri de regularizare a regimului spațiilor, și dotărilor care au aparținut institutelor de cercetare și proiectare tehnologică și întreprinderilor care le-au patronat

În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României.și ale art. 1 lit. j) din Legea nr. 72/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,

Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Alt. 1. - Baza materială a institutelor de cercetare și proiectare tehnologică se constituie din imobilele și dotările existente în patrimoniul lor la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, precum și din cele redobândite sau dobândite ulterior.

Art. 2. - (1) În termen de 60 de zi1e de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, Ministerul Cercetării și Tehnologiei, împreună cu Fondul Proprietății de Stat, Fondurile Proprietății Private și ministerele de resort vor identifica și vor stabili imobilele și celelalte bunuri în care la data de 1 ianuarie 1S90, își desfășurau activitatea institutele de cercetare și proiectare tehnologică, care sunt absolut necesare desfășurării normale a activității acestora, și vor prezenta Guvernului propuneri corespunzătoare.

(2) Guvernul va aproba rectificările necesare în patrimoniul societăților comerciale cu capital de stat deținătoare a imobilelor și dotărilor aferente și respectiv în patrimoniul institutelor de cercetare și proiectare tehnologică.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 24 august 1994 | Nr. 64.

Contrasemnează:

Ministrul cercetării și tehnologiei, Doru Dumitru Palade

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Președintele Fondului Proprietății de Stat, Emil Dima


Guvernul României

Ordonanță privind unele măsuri pentru organizarea regiilor autonome de interes local

În temeiul art. 107 alin. (1) și (3) din. Constituția României.și al art. 1 lit. c) din Legea nr. 72/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,

Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Art. 1. - Regiile autonome de interes local se pot organiza în următoarele domenii de activitate:

a) alimentarea cu apă, canalizare și epurarea apelor uzate;

b) producerea, transportul și distribuția energiei termice;

c) transportul urban în comun de călători;

d) administrarea și întreținerea fondului locativ, a piețelor, oboarelor, târgurilor, a drumurilor comunale și a spațiilor verzi;

e) construirea, întreținerea și modernizarea drumurilor și a podurilor de interes județean.

Art. 2. - (1) Regiile autonome de interes local pot fi organizate și funcționează sub autoritatea consiliilor locale ale municipiilor și, respectiv, ale orașelor cu o populație mai mare de 30.000 locuitori.

(2) În localitățile prevăzute la alin. (1) se va organiza o singură regie autonomă care va cuprinde toate domeniile de activitate prevăzute la art. 1 lit. a)-d).

(3) Fac excepție de la prevederile alin. (2) municipiile mari, cu peste 300.000 locuitori, în care se pot organiza până la două regii autonome, iar la municipiul București, până la trei regii autonome.

(4) Sub autoritatea consiliilor județene, a Consiliului Sectorului Agricol Ilfov, precum și a Consiliului

Local al Municipiului București se poate organiza și poate funcționa câte o regie autonomă având ca obiect de activitate construirea, întreținerea și modernizarea drumurilor de interes județean și a podurilor.

Art. 3. - (1) Regiile autonome de interes local administrează bunuri aparținând domeniului public prevăzute de art. 135 alin. (4) din Constituție sau de alte dispoziții legale.

(2) Bunurile aflate în administrarea regiei autonome se evidențiază în patrimoniul acesteia, în mod distinct de bunurile pe care le deține în proprietate.

Art. 4. - (1) Consiliile județene și locale vor lua măsuri ca în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe, să reorganizeze regiile autonome de interes local în condițiile prevăzute la art. 1 și 2.

(2) Pentru domeniile care nu constituie obiectul de activitate al regiilor autonome de interes local potrivit art. 1, consiliile județene și locale vor organiza societăți comerciale sau servicii publice de specialitate ale consiliilor locale, în condițiile legii.

Art. 5 - Regiile autonome de interes local funcționează pe bază de gestiune economică și autonomie financiară și sunt cotate potrivit reglementărilor legale în vigoare.

Art. 6. - Ministerele de resort și Departamentul pentru Administrație Publică Locală din cadrul Guvernului României vor sprijini consiliile locale și județene care au sub autoritate regii autonome, acordând asistență tehnică de specialitate inclusiv în realizarea programelor de colaborare externă a acestora.

Art. 7. - Pe data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe orice dispoziție contrară se abroga,

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 26 august 1994 | Nr. 69.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Ministru de stat, președintele Consiliului pentru Coordonare, Strategie și Reformă Economică, Mircea Coșea

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă

București, 26 august 1994. Nr. 69.