Monitorul Oficial 247/1992

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul IV, Nr. issue::0247 - Partea I - Luni, 5 octombrie year::1992

Hotărâri ale Curții Constituționale

Hotărârea nr. 35 din 4 octombrie 1992

Vasile Gionea - președinte
Viorel Mihai Ciobanu - judecător
Mihai Constantinescu - judecător
Miklós Fazakas - judecător
Ion Filipescu - judecător
Antonie Iorgovan - judecător
Ioan Muraru - judecător
Florin Bucur Vasilescu - judecător
Victor Dan Zlătescu - judecător
Gheorghe Nichita - procuror
Mihail Antoniu Roman - magistrat-asistent.


Pe rol se află examinarea contestației Biroului excutiv al Partidului Democrat Agrar din România privind modul de înregistrare a voturilor în alegeri.

Dezbaterile au loc în condițiile prevăzute de art. 14 din Legea nr. 47/1992, coroborat cu art. 85 din Legea nr. 68/1992 și art. 581 din Codul de procedură civilă.

Magistratul-asistent face referatul cauzei, arătând că cererea formulată contestă alegerile parlamentare, întrucât consideră că operațiunea de verificate a voturilor nu a fost realizată în mod corespunzător și la unele secții s-au folosit tușiere de culori diferite pentru vot.

Reprezentantul Procuraturii învederează că rezolvarea contestației este de competența Biroului Electoral Central, căruia urmează a i se trimite dosarul.

Curtea Constituțională

Luând în dezbatere contestația formulată de Biroul executiv el Partidului Democrat Agrar din România, privind modul de înregistrare a rezultatului voturilor exprimate, constată că, întrucât motivele invocate privesc alegerile parlamentare, competența de soluționare aparține, potrivit art. 25 lit. f) din Legea nr. 68/1992, Biroului Electoral Central, căruia urmează să i se trimită cauza spre soluționare.

Având în vedere și prevederile art. 158 alin. 3 din Codul de procedură civilă, Curtea, în unanimitate,

În numele legii

hotărăște:

1. Declină competența judecării contestației formulate de Biroul executiv al Partidului Democrat Agrar din România în favoarea Biroului Electoral Central.

2. Hotărârea este definitivă și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Președintele Curții Constituționale

prof. dr. Vasile Gionea

Hotărârea nr. 36 din 4 octombrie 1992

Vasile Gionea - președinte
Viorel Mihai Ciobanu - judecător
Mihai Constantinescu - judecător
Miklós Fazakas - judecător
Ion Filipescu - judecător
Antonie Iorgovan - judecător
Ioan Muraru - judecător
Florin Bucur Vasilescu - judecător
Victor Dan Zlătescu - judecător
Gheorghe Nichita - procuror
Constantin Burada - magistrat-asistent.

Pe rol soluționarea cererii de anulare a alegerilor prezidențiale și parlamentare din Circumscripția electorală nr. 24, județul Iași, formulată de Filiala Iași a Convenției Democratice din România.

Judecarea se face fără citarea părților, potrivit art. 85 din Legea nr. 68/1992, coroborat cu art. 581 din Codul de procedură civilă și art. 14 alin. (1) din Legea nr. 47/1992.

Magistratul-asistent referă că prin cerere se solicită anularea alegerilor, deoarece s-ar fi săvârșit numeroase nereguli la secțiile de votare din Circumscripția nr. 24, județul Iași, constând în existența a numeroase voturi nule, pachete de buletine de vot ștampilate cu tuș de altă culoare decât cea folosită la secția respectivă, lipsa listelor permanente la unele secții și înscrierea persoanelor respective pe cele speciale, întocmirea proceselor-verbale privind rezultatul votării cu încălcarea dispozițiilor legale, folosirea de urne subdimensionate și a unor ștampile de vot suplimentare și refuzul unui control paralel cu stabilirea oficială a rezultatului alegerilor.

Reprezentantul Procuraturii solicită respingerea cererii de anulare ca tardiv introdusă și formulată cu încălcarea regulilor privind calitatea procesuală activă. De altfel, și pe fond, consideră că cererea este neîntemeiată, ținând seama că la alegerile prezidențiale se au în vedere voturile pe întreaga țară, iar rezultatele dintr-o circumscripție nu sunt de natură să le modifice în sensul prevederilor art. 24 alin. (1) din Legea nr. 69/1992.

Curtea Constituțională

Luând în dezbatere cererea de anulare, reține următoarele:

Potrivit art. 144. lit. d) din Constituția României și art. 24 din Legea nr. 69/1992, Curtea Constituțională constată că este competentă să soluționeze cererea formulată.

În conformitate cu art. 24 alin. (2) din Legea nr. 69/1992, cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele, formațiunile politice - și nu de filialele unei coaliții electorale -, precum și de candidații care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării. Termenul este de decădere, potrivit prevederilor art. 25 alin. (3) din Legea nr. 68/1992, care se aplică în mod corespunzător și alegerilor prezidențiale, conform dispozițiilor art. 28 alin. (1) din Legea nr. 69/1992. Acest termen a expirat la data de 30 septembrie 1992. În speță, cererea a fost introdusă pe data de 1 octombrie 1992, astfel încât este tardivă, ținând seama că, potrivit art. 86 alin. (1) din Legea nr. 68/1992, termenele pe zile se calculează din ziua în care încep să curgă până în ziua în care se împlinesc.

De altfel, cererea de anulare este și neîntemeiată, întrucât, potrivit prevederilor art. 81 din Constituție și ale Legii nr. 69/1992 pentru alegerea Președintelui României, se au în vedere rezultatele votării pe întreaga țară, astfel încât nu se pot anula alegerile decât dacă rezultatele dintr-o circumscripție sunt de natură, așa cum prevăd dispozițiile art. 24 alin. (1) din Legea nr. 69/1992, să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaților care participă la al doilea tur de scrutin. Nici în cererea de anulare și nici din verificarea rezultatului de ansamblu al alegerilor nu rezultă o asemenea consecință.

De altfel, în însăși cererea de anulare, cu privire exclusiv la alegerile prezidențiale, se susține doar că în mod greșit s-ar fi considerat nule mai multe buletine de vot care erau perforate, deși opțiunea alegătorilor rezulta în mod expres din ștampila cu mențiunea „Votat” aplicată pe buletin.

Având în vedere că totalul voturilor nule din circumscripție electorală nr. 24, județul Iași, este de 24.454, așa cum rezultă din procesul-verbal privind centralizarea voturilor pentru Președintele României, încheiat la circumscripția respectivă, semnat de toți membrii biroului fără obiecțiuni, se constată, în mod indubitabil, irelevanța acestui motiv pentru modificarea rezultatului de ansamblu.

Curtea constată, totodată, că majoritatea neregulilor semnalate în cererea de anulare se referă la alegerile parlamentare. Ținând seama de prevederile art. 25 lit. f) din Legea nr. 68/1992 și art. 158 alin. 3 din Codul de procedură civilă, urmează ca, pentru soluționarea lor, Curtea să-și decline competența în favoarea Biroului Electoral Central.

Față de cele arătate, Curtea Constituțională, în unanimitate,

În numele legii

Hotărăște:

1. Respinge cererea de anulare privind alegerile prezidențiale din Circumscripția electorală nr. 24. județul Iași, formulată de Filiala Iași a Convenției Democratice din România.

2. Declină competența de soluționare a cererii de anulare a alegerilor parlamentare, formulată de Filiala Iași a Convenției Democratice din România, în favoarea Biroului Electoral Central.

3. Hotărârea este definitivă și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Preşedintele Curţii Constituţionale

prof. dr. Vasile Gionea

Hotărârea nr. 37 din 4 octombrie 1992

Vasile Gionea - președinte
Viorel Mihai Ciobanu - judecător
Mihai Constantinescu - judecător
Miklós Fazakas - judecător
Ion Filipescu - judecător
Antonie Iorgovan - judecător
Ioan Moraru - judecător
Florin Bucur Vasilescu - judecător
Victor Dan Zlătescu - judecător
Constantin Burada - magistrat-asistent.

Pe rol examinarea procesului-verbal încheiat de Biroul Electoral Central la data de 4 octombrie 1992 și a dosarelor birourilor electorale de circumscripție privind rezultatele alegerilor din 27 septembrie 1992 pentru funcția de Președinte al României.

Curtea Constituțională

Constată că, în conformitate cu prevederile art. 144 lit. d) din Constituția României, precum și ale art. 25 și 26 alin. (2) din Legea nr. 69/1992, este competentă să stabilească rezultatele alegerilor pentru funcția de Președinte al României.

Din analiza procesului-verbal din data de 4 octombrie 1992, încheiat potrivit art. 23 din Legea nr. 69/1992 de Biroul Electoral Central, și a dosarelor birourilor electorale de circumscripție privind alegerile prezidențiale, comunicate Curții Constituționale la 4 octombrie 1992, se constată ca la alegerile din 27 septembrie l992 rezultatele au fost următoarele:

  • numărul total al alegătorilor potrivit listelor electorale ale localităților unde își au domiciliul alegătorii a fost de 16.380.663;
  • numărul total al alegătorilor ce s-au prezentat la urne a fost de 12.496.430;
  • numărul total al voturilor nule a fost de 580.617;
  • numărul total al voturilor valabil exprimate a fost de 11.898.856, din care:
a) pentru domnul Ion Iliescu - 5.633.456 voturi;
b) pentru domnul Emil Constantinescu - 3.717.006 voturi;
c) pentru domnul Gheorghe Funar - 1.294.388 voturi;
d) pentru domnul Caius Traian Dragomir - 564.655 voturi;
e) pentru domnul Ioan Mânzat - 362.485 voturi;
f) pentru domnul Mircea Druc - 326.866 voturi.

Curtea Constituțională constată că Biroul Electoral Central a dispus verificarea buletinelor de vot declarate inițial nule și că, în urma acestei verificări, a rezultat că un număr de 9.159 buletine de vot erau valabile, din care:

a) pentru domnul Ion Iliescu - 4.601 voturi;
b) pentru domnul Emil Constantinescu - 2.051 voturi;
c) pentru domnul Gheorghe Funar - 820 voturi;
d) pentru domnul Caius Traian Dragomir - 968 voturi;
e) pentru domnul Ioan Mânzat - 374 voturi;
f) pentru domnul Mircea Druc - 345 voturi.

Declararea ca valabile a celor 9.159 buletine de vot nu a fost de natură să influențeze alegerile prezidențiale.

Curtea mai constată că procentul de buletine de vot nule este de 4,65%.

Rezultă din cele arătate că nici unul dintre candidați nu a întrunit majoritatea de voturi prevăzută de art. 81 alin. (2) din Constituție și, ca atare, nu poate fi declarat ales în funcția de Președinte al României.

În consecință, potrivit art. 26 alin. (2) din Legea nr. 69/1992, Curtea Constituțională urmează să aducă la cunoștința publică prenumele și numele primilor doi candidați, în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur de scrutin, între care va avea loc al doilea tur de scrutin, potrivit art. 81 alin. (3) din Constituție, precum și ziua votării.

Deliberând în vederea confirmării rezultatului votării, Curtea a examinat obiecțiunile reprezentantului Convenției Democratice din România, formulate la semnarea procesului-verbal din 4 octombrie 1992 al Biroului Electoral Central, și reține că în chiar aceste obiecțiuni recunoaște că ele nu sunt de natură să influențeze constatarea că nici unul dintre candidați nu a obținut majoritatea absolută și că la al doilea tur de scrutin urmează a participa domnii Ion Iliescu și Emil Constantinescu.

Ținând seama de rezultatele votării, cel de-al doilea tur de scrutin se va organiza între domnul Ion Iliescu și domnu Emil c0nStantinescu.

Scrutinul va avea loc, potrivit art. 26 alin. (1) din Legea nr. 69/1992, la două săptămâni de la primul tur de scrutin.

Față de cele arătate, Curtea Constituțională, în unanimitate,

În numele legii

Hotărăște:

1. Se aduc la cunoștința publică rezultatele alegerilor pentru funcția de Președinte al României în primul tur de scrutin de la data de 27 septembrie 1992, după cum urmează:

  • numărul total al alegătorilor potrivit listelor electorale ale localităților unde își au domiciliul alegătorii este de 18.380.863;
  • numărul total al alegătorilor ce s-au prezentat la urne este de 12.496.430;
  • numărul total al voturilor nule este de 580.617;
  • numărul total al voturilor valabil exprimate este de 11.898.856, din care:
a) pentru domnul Ion Iliescu - 5.633.456 voturi;
b) pentru domnul Emil Constantinescu - 3.717.006 voturi;
c) pentru domnul Gheorghe Funar - 1.294.388 voturi;
d) pentru domnul Caius Traian Dragomir - 564.655 voturi;
e) pentru domnul Ioan Mânzat - 362.485 voturi;
f) pentru domnul Mircea Druc - 326.866 voturi.

2. La al doilea tur de scrutin pentru alegerea Președintelui României, care va avea loc duminică, 11 octombrie 1992, participă domnul Ion Iliescu și domnul Emil Constantinescu.

3. Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar președintele Curții Constituționale va asigura aducerea acesteia la cunoștința publică prin presă, radio și televiziune.

Președintele Curţii Constituţionale

prof. dr. Vasile Gionea

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 385/1992 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor prevăzute în legea pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului, precum și în Legea pentru alegerea Președintelui României

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Anexa la Hotărârea Guvernului nr. 385/1992 se completează cu „Programul calendaristic pentru organizarea celui de-al doilea tur de scrutin”, prevăzut în anexa la prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 4 octombrie 1992 | Nr. 632.

Contrasemnează:

Secretarul general al Guvernului, Paul Jerbas

Anexă

Program calendaristic pentru organizarea celui de-al doilea tur de scrutin

Termen de realizare potrivit legii
(articolul)
Acţiunea Cine realizează acţiunea Modalitatea de realizare
1 2 3 4
4 octombrie, ora 16,00 (art. 26 alin. 3 din Legea nr. 69/1992) Începe campania electorală pentru al doilea tur de scrutin
Cel mai târziu la 5 octombrie, ora 14,00 (art. 26 alin. 4 din Legea nr. 69/1992) Stabilirea orarului și a timpilor de antenă la serviciile publice de radio și televiziune Birourile reunite ale celor doua Camere
Până cel mai târziu în ziua de 7 octombrie, ora 24,00 (art. 41 alin. 2 din Legea nr. 68/1992) Imprimarea buletinelor de vot și a formularelor proceselor-verbale Birourile electorale de circumscripția, prin intermediul prefecților
Imediat după imprimare (art. 42 alin. 1 din Legea nr. 68/1992) Predarea buletinelor de vot președintelui biroului electoral de circumscripție Prefecții Pe bază de proces-verbal
Cel mai târziu în ziua de 8 octombrie, ora 24,00 (art. 42 alin. 1 din Legea nr. 68/1992) Distribuirea buletinelor de vot la președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare Președintele biroului electoral de circumscripție Pe bază de proces-verbal, în pachete sigilate de câte 100 bucăți
8 octombrie, ora 24,00 (art. 44 alin. 1 din Legea nr. 68/1992) Încheierea campaniei electorale
Cel mai târziu la data de 8 octombrie (art. 49 alin 3 și 4 din Legea nr 68/1992) Predarea către președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare a ștampilelor, urnelor, cabinelor și celorlalte materiale necesare votării Primarii Pe bază de proces-verbal sau borderou de predare-primire
În ziua def 10 octombrie (art. 42 alin. 2 din Legea nr. 68/1992) Afișarea a câte 2 exemplare din buletinele de vot, vizate și anulate de președintele biroului electoral de circumscripția, la sediul judecătoriilor și la fiecare secție de votare Președintele biroului electoral de circumscripție, președintele judecătoriei și președintele biroului electoral al secției de votare
10 octombrie, ora 18,00 (art. 49 alin. 5 și art. 51 alin. 6 din Legea nr. 68/1992) Prezentarea președintelui biroului electoral al secției de votare, la sediul acesteia, pentru luarea măsurilor de asigurare a ordinii și corectitudinii alegerilor Mijloacele pentru păstrarea ordinii la secțiile de votare se vor asigura de prefecți, împreună cu Ministerul de Interne
11 octombrie, ora 5,00 (art. 50 alin. 1 din Legea nr. 68/1992) Președintele biroului electoral al secției de votare, în prezența celorlalți membri ai biroului, verifică urnele, existența buletinelor de vot, a listelor electorale și a ștampilelor, închide și sigilează urnele, aplicând ștampila de control a secției de votare
11 octombrie, ora 6,00 (art. 52 din Legea nr. 68/1992) Începe votarea
11 octombrie, ora 21,00 sau, după caz, 22,00-24,00 (art. 52 din Legea nr. 68/1992) Încheierea votării
Până cel mai târziu la data de 12 octombrie, ora 21,00 sau, după caz, 22,00-24,00 (art. 21 alin. 5 din Legea nr. 69/1992) Înaintarea la biroul electoral de circumscripție a dosarului conținând procesele-verbale și contestațiile privitoare la operațiunile electorale ale secției de votare, precum și buletinele de vot nule și cele contestate Președintele și membrii biroului electoral al secției de votare Înaintarea se face cu pază militară
În termen de 24 de ore de la primirea dosarelor de la birourile electorale ale secțiilor de votare
13 octombrie, ora 21,00 sau, după caz, până la ora 24,00 (art. 21 alin. 6 din.Legea nr. 69/1992)
Trimiterea a câte unui exemplar din procesul-verbal, întocmit de birourile electorale ale secțiilor de votare, la tribunalul în a cărui rază teritorială se află circumscripția electorală Biroul electoral de circumscripție
14 octombrie, ora 24,00 (art. 22 alin. 3 din Legea nr. 69/1992) Încheierea procesului-verbal, întocmirea și trimiterea la Biroul Electoral Central a dosarului cuprinzând procesul-verbal, întâmpinările, contestațiile și procesele-verbale primite de la birourile electorale ale secțiilor de votare Birourile electorale de circumscripție Dosarele încheiate, sigilate și semnate de membrii biroului electoral se trimit cu pază militară
15 octombrie, ora 24,00 (art. 23 alin 3 din Legea nr. 69/1992) Încheierea procesului-verbal de către Biroul Electoral Central și trimiterea acestuia, împreună cu dosarele primite de la birourile electorale de circumscripție, la Curtea Constituțională Biroul Electoral Central Cu pază militară
Art. 25 din Legea nr. 69/1992 Publicarea rezultatului alegerilor în presă și în Monitorul Oficial al României și validarea rezultatului alegerii Președintelui
Actul de validare se prezintă Parlamentului, în vederea depunerii jurământului.