Monitorul Oficial 249/1993

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul V, Nr. issue::0249 - Partea I - Marți, 19 octombrie year::1993

Declarații și hotărâri ale Parlamentului României

Declarație

Parlamentul României, luând act cu profundă indignare de cererea procurorului pseudotribunalului de la Tiraspol (Transnistria) pentru condamnarea la moarte a patrioților români: Ilie Ilașcu, Andrei Ivanțoc și Tudor Petrov-Popa;

consideră că nu poate rămâne indiferent atunci când, în apropierea hotarelor țării, un stat fantomă, ultraconservator, urmărește să trimită la moarte trei oameni numai pentru vina că sunt români și anticomuniști;

adresează parlamentelor lumii, Consiliului Europei, O.N.U., tuturor organismelor internaționale și, în mod deosebit, președintelui Elțîn, apelul de a interveni imediat pentru a se pune capăt acestei farse judiciare, precum și de a veghea la respectarea drepturilor omului acceptate de toate popoarele civilizate;

solicită, totodată, reinstituirea drepturilor suverane ale Republicii Moldova și a ordinii de drept în această parte a Europei;

cere ca grupul celor 5 români să fie predat autorităților legale ale Moldovei, iar procesul să fie strămutat la Chișinău.

Această declarație a fost adoptată de Camera Deputaților și Senat în ședința comună din 14 octombrie 1993.

Președintele Senatului, prof. univ. dr. Oliviu Gherman

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase


Hotărâre privind unele măsuri pentru combaterea corupției

Camera Deputaților și Senatul, întrunite în ședințe comune în zilele de 30-31 august 1993 și, respectiv, 6-8 septembrie 1993, au luat în dezbatere rapoartele preliminare ale Comisiei parlamentare de anchetă privind actele de corupție, instituită prin Hotărârea Parlamentului României nr. 29 din 9 iunie 1993.
Ținând seama de concluziile desprinse în urma dezbaterii moțiunii depuse de unii parlamentari din opoziție și de rezultatul votului din plenul celor două Camere,
pornind de la constatarea că fenomenul corupției generează efecte nocive și îngrijorătoare,
Parlamentul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. - Parlamentul României cere Comisiei parlamentare de anchetă privind actele de corupție să acționeze în conformitate cu mandatul ce i-a fost încredințat prin hotărârea de instituire, în vederea adâncirii și extinderii investigațiilor asupra cazurilor de corupție cu care a fost sesizată sau s-a investit din oficiu, inclusiv asupra celor puse în sarcina unor foști și actuali demnitari și a celor ce i-au ajutat sub orice formă.

Dacă în cursul cercetărilor efectuate de Comisia parlamentară de anchetă a cazurilor de corupție se stabilește că demnitarii fac depoziții mincinoase, în sensul că ascund adevărul, prin dezinformare sau prezentare de date false, se va cere declanșarea procedurii de suspendare din funcțiile și demnitățile pe care le ocupă.

Pentru realizarea acestor obiective și finalizarea raportului ce urmează să fie prezentat Parlamentului până la 31 decembrie 1993, sunt necesare îmbunătățirea organizării activității de ansamblu a comisiei și instituirea unui climat de transparență în cadrul acesteia.

Art. 2. - Parlamentul României consideră că Guvernul, în realizarea rolului și a funcțiilor sale, trebuie să acționeze cu mai multă fermitate, angajare și operativitate pentru combaterea fenomenelor de corupție, urmărind aplicarea cu consecvență a legilor țării în toate cazurile, indiferent de funcția și de poziția socială a persoanelor implicate în acte de corupție.

Art. 3. - Curtea de Conturi, Garda financiară, Poliția, Ministerul Public și celelalte organe abilitate prin lege cu exercitarea funcțiilor de control și urmărire penală să-și facă pe deplin datoria, în spiritul și litera Constituției și legilor țării, să-și sporească operativitatea în depistarea și cercetarea cazurilor de corupție, în elucidarea, până la capăt, a acelora dintre ele care au avut o mare rezonanță în opinia publică, să aplice sancțiunile legale ce se impun.

Art. 4. - Parlamentul României, afirmând voința întregii națiuni de a se pune capăt faptelor de corupție, apreciază că Parchetul General de pe lângă Curtea Supremă de Justiție trebuie să urgenteze efectuarea cercetărilor legale cu privire la cazurile de corupție sesizate de Comisia parlamentară de anchetă a cazurilor de corupție, pentru a porni urmărirea penală în cazul săvârșirii unor infracțiuni.

Pentru facilitarea cercetărilor, ministrul justiției va acționa pentru ridicarea imunității parlamentarilor dovediți a fi implicați în cazurile de corupție, iar în cazul membrilor Guvernului, Parchetul va solicita Președintelui României suspendarea lor din funcție.

Art. 5. - Comisiile permanente ale Parlamentului României vor acorda prioritate elaborării rapoartelor la proiectele de legi referitoare la prevenirea și combaterea corupției și a fenomenului infracțional, iar Senatul și Camera Deputaților vor lua, cu prioritate, în dezbatere aceste proiecte de legi.

Această hotărâre a fost adoptată de Camera Deputaților și Senat în ședința comună din 14 octombrie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase

Președintele Senatului, prof. univ. dr. Oliviu Gherman

București, 14 octombrie 1993 | Nr. 36.

Hotărâre privind unele modificări în componența Comisiei parlamentare de anchetă privind actele de corupție

Parlamentul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. - Se eliberează din Comisia parlamentară de anchetă privind actele de corupție:

  • domnul senator Andrei Potcoavă din Grupul parlamentar liberal;
  • domnul senator Ioan Joarză din Grupul parlamentar al Partidului Unității Naționale Române.

Art. 2. - Se numesc în Comisia parlamentară de anchetă privind actele de corupție:

  • domnul senator Mircea Mancia din Grupul parlamentar al Partidului Unității Naționale Române;
  • domnul deputat Dorel Alexandru Coc, Partidul Alianței Civice.

Această hotărâre a fost adoptată de Camera Deputaților și Senat în ședința comună din 14 octombrie 1993.

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase

Președintele Senatului, prof. univ. dr. Oliviu Gherman

București, 14 octombrie 1993 | Nr. 37.



Hotărâri ale Camerei Deputaților

Hotărâre privind încuviințarea Comisiei pentru buget, finanțe și bănci de a porni o anchetă

În temeiul art. 58 din Regulamentul Camerei Deputaților,
Camera Deputaților adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. - Se încuviințează Comisia pentru buget, finanțe și bănci de a porni o anchetă cu privire la aplicarea prevederilor Legii nr. 33/1991 privind activitatea bancară la băncile cu capital majoritar de stat și ale Legii nr. 34/1991 privind Statutul Băncii Naționale a României, pe următoarele probleme:

a) modul de aplicare a prevederilor legale privind regimul valutar;
b) sistemul de acordare a creditelor bancare;
c) sistemul decontărilor;
d) modul de stabilire a dobânzilor bancare.

Raportul comisiei va fi depus până la data de 31 decembrie 1993.

Art. 2. - Activitatea de anchetă va fi efectuată de o subcomisie a Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, compusă din:

  1. Vasile Ionescu, Grupul parlamentar al P.U.N R. - președinte;
  2. Iuliu Vida, Grupul parlamentar al U.D.M.R. - vicepreședinte;
  3. Gheorghe Ana, Grupul parlamentar al P.D.S.R. - secretar;
  4. Sorin Pantiș, Grupul parlamentar liberal - membru;
  5. Dumitrescu Ion, Grupul parlamentar al P.D.S.R. - membru;
  6. Grigoraș Neculai, Grupul parlamentar al P.D.S.R. - membru;
  7. Constantin Rotaru, Grupul parlamentar socialist - membru.

Art. 3. - În efectuarea anchetei, comisia va colabora cu Curtea de Conturi, Ministerul Finanțelor și alte organe guvernamentale care participă la operațiunile de acordare a creditelor bancare cu garanții guvernamentale.

Mijloacele necesare desfășurării anchetei se asigură din fondurile Camerei Deputaților.

p. Președintele Camerei Deputaților, Ioan Gavra | București, 15 octombrie 1993 | Nr. 64.



Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre pentru completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 356/1993 privind utilizarea Fondului de contrapartidă constituit din contravaloarea în lei a ajutoarelor primite din partea Comisiei Comunităților Europene

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Capitolul III punctul 3 litera c) din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 356/1993 privind utilizarea Fondului de contrapartidă constituit din contravaloarea în lei a ajutoarelor primite din partea Comisiei Comunităților Europene se completează și va avea următorul cuprins:

Surse
———————
Program/Proiect
Beneficiar Valoare (mil. lei) Pondere în bugetul disponibil (%)
„c) Participarea la fondurile de creditare și/sau garantare pentru sectorul agricol privat
      din care:
1.500
- contribuția Ministerului Agriculturii și Alimentației la Societatea Comercială „Fondul de garantare a creditului rural” - S.A. 0,1”

p. Prim-ministru, Dan Mircea Popescu, ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale | București, 15 octombrie 1993 | Nr. 563.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
Ministrul agriculturii și alimentației,
Ioan Oancea


Hotărâre privind modificarea impozitului prevăzut la poziția 2 din anexa nr. 2 la Legea nr. 42/1993

În temeiul prevederilor Legii nr. 42/1993 privind accizele la produsele din import și din țară, precum și impozitul la țițeiul din producția internă și gazele naturale,

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Impozitul la gaz metan, gaz de sondă, precum și la amestecul de gaze naturale din producția internă și din import, livrate consumatorilor finali, prevăzut la poziția 2 din anexa nr. 2 la Legea nr. 42/1993, se modifică și va fi de 7.700 lei/1.000 mc.

p. Prim-ministru, Dan Mircea Popescu, ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale | București, 15 octombrie 1993 | Nr. 564.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu