Monitorul Oficial 249/1995

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VII, Nr. issue::0249 - Partea I - Miercuri, 1 noiembrie year::1995

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre cu privire la criteriile de salarizare în valută și celelalte drepturi în valută și în lei ale personalului trimis în misiune permanentă în străinătate

În baza prevederilor art. 35 din Legea nr. 40/1991, republicată,

Guvernul României hotărăște:

Capitolul I

Dispoziții generale

Art. 1. - Personalul trimis în misiune permanentă în străinătate la misiunile diplomatice, la oficiile consulare și la alte reprezentanțe ale României în străinătate de către Ministerul Afacerilor Externe, precum și de către celelalte ministere, organe și instituții de specialitate ale administrației publice centrale, denumite în continuare unități trimițătoare, beneficiază, în condițiile prevăzute de prezenta hotărâre, de:

a) salariu lunar în valută;

b) o indemnizație lunară în valută pentru îndeplinirea funcției de însărcinat cu afaceri ad-interim sau a unor atribuții, altele decât cele ale funcției pe care este încadrat;

c) o indemnizație lunară în valută pentru soția (soțul) aflată în întreținere în străinătate;

d) o indemnizație lunară în valută pentru maximum doi copii aflați în întreținere în străinătate;

e) o indemnizație lunară în lei pentru soția (soțul) aflată în întreținere în țară;

f) o indemnizație lunară în lei pentru copiii aflați în întreținere în țară;

g) o indemnizație lunară în lei, pe familie, pentru acoperirea cheltuielilor de întreținere a locuinței în țară.

Art. 2. - Pe lângă drepturile prevăzute la art. 1, unitățile trimițătoare suportă costul transportului în trafic internațional, cheltuielile de chirie, întreținere și de dotare a locuinței din străinătate, indemnizația pentru concediul de odihnă, cheltuielile medicale pentru cazurile și în condițiile stabilite prin prezenta hotărâre, precum și costul cazării la hotel pentru șefii de misiuni diplomatice care nu au locuință în București, pe perioada venirii în țară, în interes de serviciu.

Capitolul II

A. Salarii în valută

Art. 3. - (1) Salariile lunare în valută ale personalului trimis în misiune permanentă în străinătate se stabilesc în raport cu nivelul salariului funcției de portar, luat ca bază de calcul în cuantum net, ținând seama de costul vieții, precum și de condițiile de muncă din fiecare țară în care acesta își desfășoară activitatea.

(2) Salariile lunare în valută pentru funcția de portar - pe fiecare țară în care personalul își desfășoară activitatea -, luate ca bază de calcul, sunt cele prevăzute în anexa nr. 1.

(3) Salariile lunare în valută, pe funcții, ale personalului trimis în misiune permanentă în străinătate se determină prin aplicarea coeficienților de ierarhizare prevăzuți în anexa nr. 2 asupra salariilor în valută stabilite pentru funcția de portar.

Art. 4. - (1) Salariile și celelalte drepturi lunare în valută ale personalului trimis în misiune permanentă în străinătate se acordă în funcție de momentul trecerii frontierei de stat a României, astfel:

  • din ziua trecerii prin punctul de frontieră la plecarea în străinătate, dacă aceasta a avut loc înainte de ora 12,00;
  • până în ziua trecerii prin punctul de frontieră la sosirea din străinătate, dacă aceasta a avut loc după ora 12,00.

(2) Pe perioada prelungirii călătoriei peste limitele prevăzute de orarele internaționale de transport sau în afara rutelor stabilite, personalul este considerat în concediu fără plată sau, la cererea acestuia, în concediu de odihnă, cu excepția cazurilor în care întreruperea, respectiv prelungirea călătoriei, are loc din cauză de forță majoră.

(3) Salariile și indemnizațiile lunare în valută cuvenite pentru o zi se determină prin raportarea drepturilor lunare la numărul de zile calendaristice din luna respectivă, iar drepturile totale cuvenite se întregesc la unitatea valutară dacă depășesc 0,50 și se neglijează dacă sunt sub 0,50 inclusiv.

(4) Conducerea unităților trimițătoare poate să acorde un avans în valută, al cărui cuantum să nu depășească nivelul unui salariu lunar, pentru acoperirea primelor cheltuieli, cu ocazia prezentării la post a personalului.

(5) Avansul acordat potrivit alin. (4) se recuperează în maximum trei rate lunare consecutive, începând cu luna următoare aceleia din care a avut loc promovarea la post.

B. Indemnizații lunare în valută

Art. 5. - (1) Personalul trimis în misiune permanentă în străinătate beneficiază, pe lângă salariile lunare în valută stabilite în condițiile prevăzute la art. 3, și de:

a) o indemnizație pentru îndeplinirea funcției de însărcinat cu afaceri ad-interim, calculată asupra salariului corespunzător funcției și gradului diplomatic pe care este încadrat personalul, după cum urmează:

  • 10% pentru personalul încadrat pe funcția de consilier diplomatic;
  • 15% pentru personalul încadrat pe funcțiile de secretar I, II sau III; consul și viceconsul;

b) o indemnizație pentru soția (soțul) neîncadrată, pe timpul cât aceasta se află în întreținere permanentă în străinătate, reprezentând 25% din salariul lunar în valută al soțului (soției), precum și din indemnizația prevăzută la lit. a), acolo unde este cazul;

c) o indemnizație reprezentând 25% din salariul în valută al funcției de portar, pentru fiecare copil până la împlinirea vârstei de 18 ani, dar nu mai mult de doi copii aflați în întreținere permanentă în străinătate.

(2) Pentru personalul diplomatic care îndeplinește de la început funcția de însărcinat cu afaceri ad-interim, sporul prevăzut la alin. (1) lit. a) se acordă de la data numirii în această funcție, pe toată perioada cât o îndeplinește.

Pentru personalul diplomatic care, în lipsa șefului misiunii diplomatice (ambasador sau consul general), îndeplinește funcția de însărcinat cu afaceri ad-interim, sporul prevăzut la alin. (1) lit. a) se acordă pe timpul îndeplinirii acestei misiuni, dacă depășește o perioadă de o lună. Sporul nu se acordă pe timpul cât șeful misiunii diplomatice se află în concediu de odihnă.

Capitolul III

Indemnizații lunare în lei

Art. 6. - (1) Personalul trimis în misiune permanentă în străinătate beneficiază, pe lângă drepturile în valută prevăzute la cap. II, și de următoarele indemnizații în lei, în țară, astfel:

a) o indemnizație lunară reprezentând 25% din salariul de bază în lei, pentru soție (soț), pe tot timpul cât aceasta se află în întreținere în țară și nu realizează venituri de orice natură, inclusiv din pensie;

b) o indemnizație lunară în sumă de 10.000 lei, impozabilă, pentru fiecare copil aflat în întreținere în țară, până la împlinirea vârstei de 18 ani;

c) o indemnizație lunară pe familie, pentru acoperirea cheltuielilor de întreținere a locuinței din țară, în sumă de 20.000 lei, impozabilă potrivit legii, în situația în care ambii soți se află permanent în străinătate. Această indemnizație nu se acordă în cazul în care personalul realizează venituri

(2) Indemnizațiile prevăzute la alin. (1) lit. a) și c) se acordă pe bază de declarație scrisă dată pe propria răspundere.

Capitolul IV

Alte drepturi

A. Pe perioada pregătirii și instruirii în țară

Art. 7. - (1) Unitățile trimițătoare sunt obligate să asigure pregătirea corespunzătoare a personalului înaintea plecării la post în străinătate, cât și instruirea cu ocazia venirii în țară în vederea efectuării concediului de odihnă.

(2) Perioadele de pregătire, pe categorii de funcții, se stabilesc de către unitățile trimițătoare, ținând seama de specificul activității, precum și de faptul dacă persoana în cauză a mai fost sau nu la post în străinătate, fără a depăși 60 de zile pentru ambasador și 30 de zile pentru restul personalului.

(3) Pe perioada de pregătire și instruire, personalul primește salariul de bază corespunzător funcției pe care a fost încadrat, la care se adaugă sporul de vechime.

B. Pe perioada concediului de odihnă

Art. 8. - (1) Personalul aflat în misiune permanentă în străinătate are dreptul la concediu anual de odihnă, precum și la concediu suplimentar pentru climă greu de suportat, în condițiile legii, care se programează la aceeași dată cu plata drepturilor în lei, dacă acesta se efectuează în țară, și cu plata drepturilor în valută, în condițiile prezentei hotărâri, dacă acesta se efectuează în străinătate.

(2) Plata indemnizației de concediu în valută se poate face numai în situația în care cheltuielile de transport pentru venirea în țară și pentru înapoierea la post a personalului și a membrilor săi de familie aflați în întreținere în străinătate, în condițiile prezentei hotărâri, sunt mai mari decât indemnizația cuvenită, stabilită la nivelul salariului lunar de încadrare în valută.

(3) Efectuarea concediului de odihnă în străinătate, cu plata drepturilor în valută, se face, la solicitarea persoanei în cauză, cu aprobarea conducerii unităților trimițătoare. în această situație, unitățile trimițătoare nu vor mai suporta alte cheltuieli legate de efectuarea concediului în anul respectiv, atât pentru personalul în cauză, cât și pentru membrii săi de familie aflați în întreținere în străinătate, în condițiile prezentei hotărâri.

Art. 9. - (1) Unitățile trimițătoare vor putea trimite personalul la post în străinătate numai după ce acesta și-a efectuat concediul de odihnă pe anul calendaristic în curs.

(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică pentru șefii misiunilor diplomatice, în cazuri deosebite stabilite de Ministerul Afacerilor Externe.

(3) În anul încheierii misiunii în străinătate, concediul de odihnă pe anul respectiv se efectuează după venirea de la post, cu plata drepturilor în lei, în țară.

Art. 10. - (1) Conducerile reprezentanțelor din străinătate sunt obligate să ia măsurile necesare ca, pe perioada efectuării concediului de odihnă, sarcinile de serviciu ale personalului respectiv să fie preluate de către alt personal care lucrează la aceste reprezentanțe, care are pregătirea necesară și îndeplinește condițiile prevăzute de lege, fără plata unor drepturi salariale suplimentare.

(2) Unitățile trimițătoare care au în străinătate un singur reprezentant, pe perioada concediului de odihnă al acestuia pot să trimită un înlocuitor, cu suportarea cheltuielilor în condițiile prezentei hotărâri.

C. Pe perioada concediului medical în străinătate

Art. 11. - (1) Personalul trimis în misiune permanentă în străinătate, aflat în incapacitate temporară de muncă din cauză de boală, accident, concediu prenatal, concediu post-natal, concediu pentru îngrijirea copilului bolnav, precum și în caz de carantină, are dreptul la o indemnizație în valută sau în lei, după caz.

Drepturile cuvenite personalului aflat în astfel de situații se determină potrivit legislației în vigoare, în raport cu salariile în valută, pentru primele 10 zile lucrătoare și se suportă din fondul de salarii în valută, iar pentru următoarele zile, în raport cu salariile de încadrare în lei, în țară, și se suportă din fondul de asigurări sociale.

(2) Pe perioada concediului medical, personalul are dreptul și la indemnizațiile integrale în valută cuvenite pentru soția (soțul) și copiii aflați în întreținere în străinătate, în condițiile prezentei hotărâri.

(3) În situația în care personalul încadrat se află în concediu medical în țară, indemnizațiile pentru membrii de familie rămași în străinătate, prevăzute la alin. (2), se acordă numai dacă, prin aducerea lor în țară, cheltuielile de transport pe distanța dus și întors sunt superioare acestor indemnizații.

Art. 12. - (1) Unitățile trimițătoare sunt obligate să ia măsuri ca trimiterea personalului în misiune permanentă în străinătate să se facă numai în baza unui examen medical, în condițiile stabilite de către Ministerul Sănătății, din care să rezulte că starea sănătății acestuia îi permite desfășurarea activității în țările respective.

Sunt supuși acestui examen medical și membrii de familie care însoțesc personalul permanent în străinătate, în condițiile prezentei hotărâri.

(2) De asemenea, Ministerul Sănătății va stabili condițiile și cazurile pentru care unitățile trimițătoare pot să suporte cheltuieli medicale pentru personalul respectiv, precum și pentru membrii de familie ai acestuia, aflați în întreținere permanentă în străinătate, privind:

  • vaccinuri și medicamente specifice țărilor și localităților cu climă greu de suportat;
  • consultații, analize și vaccinuri obligatorii, pentru mame, înainte și după naștere, precum și pentru nou-născuți;
  • consultații, spitalizare, inclusiv nașteri, intervenții chirurgicale, analize și medicamente, numai în caz de urgență; internarea în spital în străinătate pentru nașteri se face numai cu aprobarea conducerii unităților trimițătoare.

(3) Pe lângă cheltuielile medicale prevăzute la alin. (2), unitățile trimițătoare suportă pentru personalul trimis în misiune permanentă, precum și pentru membrii de familie ai acestuia aflați în întreținere permanentă în străinătate, în condițiile prezentei hotărâri, cheltuielile în legătură cu decesul în străinătate, precum și pentru aducerea în țară a celor decedați.

(4) În cazul personalului trimis în misiune permanentă în țările cu care România are încheiate acorduri în domeniul asigurărilor sociale și medicale, cheltuielile respective se suportă în condițiile stabilite prin aceste acorduri.

D. Cheltuieli pentru transportul personalului

Art. 13. - (1) Cheltuielile pentru transportul personalului trimis în misiune permanentă în străinătate, precum și al membrilor săi de familie aflați în întreținere permanentă în străinătate, în condițiile prezentei hotărâri, se suportă de către unitățile trimițătoare, în următoarele cazuri:

a) la plecarea la post și la venirea definitivă în țară;

b) pentru deplasări în interes de serviciu în țară și în străinătate;

c) pentru efectuarea în țară a concediului de odihnă pe anul calendaristic respectiv, cu excepția anilor în care are loc plecarea și, respectiv, revenirea definitivă de la post, corelat și cu prevederile art. 9 alin. (2);

d) pentru concediu medical și nașteri în țară;

e) pentru deplasarea întregii familii în țară, în caz de deces al unui copil ori al soției (soțului) aflată în țară și numai pentru deplasarea unuia dintre soți în caz de deces al unui părinte, frate sau soră;

f) în cazuri de forță majoră.

(2) De asemenea, unitățile trimițătoare pot să suporte și următoarele alte cheltuieli:

a) 50% din costul transportului (dus-întors) pentru cel mult doi copii în vârstă de până la 18 ani, aflați în întreținere în țară, pentru a-și vizita o singură dată pe an părinții aflați la post, atunci când aceștia nu au copii în întreținere în străinătate în condițiile prezentei hotărâri.

În situația în care în străinătate se află în întreținere un singur copil, unitățile trimițătoare pot suporta 50% din costul transportului pentru încă un copil;

b) costul integral al transportului, o singură dată pe an, pentru soția (soțul) rămasă în țară, pentru a-și vizita soțul (soția) la post în străinătate.

(3) Unitățile trimițătoare nu pot să suporte cheltuielile prevăzute la alin. (2) în anul în care personalul pleacă la post, precum și în anul în care acesta își încheie misiunea.

Art. 14. - (1) Personalul trimis în misiune permanentă în străinătate și membrii săi de familie aflați în întreținere în străinătate, în condițiile prezentei hotărâri, au dreptul să călătorească cu avionul, la clasa economică, sau cu trenul la clasa I, cu vagon de dormit.

(2) Cu aprobarea ministrului afacerilor externe, ambasadorii pot să călătorească cu avionul și la clasa I sau business-class, precum și cu trenul - vagon de dormit, cabină pentru o singură persoană, cu ocazia prezentării la post în străinătate, a revenirii în țară la încheierea misiunii, precum și în alte situații în care motive de ordin protocolar impun aceasta. în astfel de cazuri, membrii de familie pot să călătorească împreună cu ambasadorii.

Art. 15. - (1) Personalul trimis în misiune permanentă în străinătate poate să călătorească, individual sau împreună cu membrii săi de familie și cu mijloace auto, cu suportarea cheltuielilor de către unitățile trimițătoare, pe rutele și durata prevăzute în anexa nr. 3.

(2) În cazul transportului cu mijloace auto, unitățile trimițătoare suportă, pe bază de acte justificative, sumele necesare pentru plata carburanților, a taxelor rutiere, a celor de transbordare sau altele asemenea, precum și cheltuieli de cazare, în condițiile prevăzute în anexa nr. 3.

(3) În situația în care sumele în valută cuvenite pe durata transportului cu mijloace auto, la plecarea sau la venirea definitivă în țară sau pentru deplasări în interesul serviciului, la care se adaugă salariul și celelalte drepturi în valută calculate în condițiile prezentei hotărâri, sunt mai mari decât tariful publicat de IATA pentru călătoria cu avionul la clasa economică, drepturile în valută ale personalului respectiv nu pot să depășească nivelul acestui tarif.

(4) Dacă deplasarea cu mijloace auto are loc pentru efectuarea concediului de odihnă în țară, zilele care depășesc durata transportului cu avionul sunt considerate ca făcând parte din concediu.

E. Cheltuieli pentru transportul bagajelor personale

Art. 16. - (1) Unitățile trimițătoare suportă costul transportului bagajelor personalului trimis în misiune permanentă în străinătate pentru cantitățile și în condițiile prevăzute în anexa nr. 4.

(2) Cheltuielile menționate la alin. (1) se suportă în următoarele situații:

a) cu ocazia plecării și venirii definitive la și de la post;

b) cu ocazia mutării în interesul serviciului în țara de reședință sau într-o altă țară străină.

F. Drepturile personalului pe perioada cât este plecat de la post

I. În interesul serviciului în țara de reședință sau în altă țară străină

Art. 17. - (1) Personalul trimis în misiune permanentă în străinătate beneficiază, pentru deplasările efectuate în interesul serviciului în țara de reședință sau în altă țară străină, pe lângă drepturile în valută și în lei prevăzute în prezenta hotărâre, și de:

a) cazare, transport și 30% din diurnă pentru deplasări în țara de reședință;

b) cazare, transport și 50% din diurnă pentru deplasări în altă țară străină.

(2) Cazarea și diurna se acordă în condițiile stabilite pentru personalul român care se deplasează temporar în țările respective, calculate în funcție de categoria de diurnă la care are dreptul.

(3) Categoriile de diurnă în care se încadrează personalul sunt următoarele:

  • la categoria a II-a - ambasadorii;
  • la categoria I - restul personalului.

(4) În situația în care, din motive de ordin protocolar, șeful misiunii diplomatice sau al oficiului consular trebuie să se deplaseze în țară sau în străinătate, în interesul serviciului, împreună cu soția (soțul) nesalariată, cheltuielile de transport și de cazare pentru aceasta (acesta) se decontează în aceleași condiții ca și pentru șeful misiunii.

II. În interesul serviciului în țară

Art. 18. - Personalul trimis în misiune permanentă în străinătate beneficiază, pe perioada cât se află în interesul serviciului în țară, de:

a) salariul de bază în lei, potrivit încadrării din țară, și sporul de vechime;

b) indemnizațiile în valută pentru soția (soțul) și copiii rămași în întreținere permanentă în străinătate, în condițiile prezentei hotărâri.

III. În interes personal

Art. 19. - (1) Pe timpul deplasării în țară sau în străinătate, în interes personal, inclusiv pentru susținerea de examene, dacă această deplasare nu se suprapune cu perioada concediului de odihnă pe anul respectiv, personalul este considerat în concediu fără plată și nu beneficiază de nici un fel de drept în valută sau în lei, pentru el și pentru membrii săi de familie.

(2) Pe perioada în care membrii de familie ai personalului, aflați în întreținere permanentă în străinătate, se deplasează pe cont propriu în afara țării de reședință nu mai beneficiază de drepturile în valută în condițiile prezentei hotărâri.

(3) Dacă deplasarea pe cont propriu a soției (soțului) aflate în întreținere permanentă în străinătate are loc în țară, aceasta (acesta) beneficiază de drepturi în lei, în condițiile prezentei hotărâri.

G. Pe perioada de predare-primire a atribuțiilor

Art. 20. - (1) Unitățile trimițătoare sunt obligate ca, în vederea asigurării unei activități continue a reprezentanțelor din străinătate, să ia măsurile necesare ca atribuțiile ce revin personalului existent la post să fie transmise, cu maximum de operativitate, personalului care preia aceste atribuții.

(2) Pe perioada de predare-primire a atribuțiilor, atât personalul care predă, cât și personalul care primește beneficiază, pentru el și pentru membrii săi de familie, de drepturi în valută și în lei, după caz, în cuantumul și în condițiile stabilite prin prezenta hotărâre.

(3) În cazul în care ambii soți sunt salariați la aceeași reprezentanță, persoana care nu are obligația de a preda atribuții de serviciu este considerată în concediu fără plată, iar persoana care predă are dreptul la indemnizația în valută pentru soție (soț), precum și la indemnizațiile în valută pentru copiii aflați în întreținere în străinătate, în condițiile prezentei hotărâri.

(4) În vederea aducerii la îndeplinire a obligației menționate la alin. (1), unitățile trimițătoare vor stabili durata maximă de predare-primire a atribuțiilor, fără a depăși:

a) 10 zile calendaristice pentru personalul diplomatic;

b) 25 de zile calendaristice pentru personalul de specialitate cu sarcini de gestiune;

c) 3 zile calendaristice pentru restul personalului.

H. Spațiu de locuit în străinătate

Art. 21. - Personalului trimis în misiune permanentă în străinătate și membrilor săi de familie aflați în întreținere permanentă, în condițiile prezentei hotărâri, li se asigură spațiu de locuit, precum și dotarea corespunzătoare, potrivit funcției îndeplinite, ținând seama de specificul activității și de condițiile de climă din fiecare țară, cu suportarea chiriei și a cheltuielilor de întreținere de către unitățile trimițătoare.

Capitolul V

Dispoziții finale

Art. 22. - (1) În vederea evitării cheltuielilor ocazionate de trimiterea de personal din țară pentru desfășurarea unor activități specifice, unitățile trimițătoare pot să aprobe ca reprezentanțele din străinătate să utilizeze persoane fizice de pe plan local, cu respectarea legislației din țara respectivă. Sumele acordate se stabilesc în raport cu munca depusă și cu timpul efectiv lucrat, fără a putea depăși, la nivelul unei luni, salariul minim prevăzut pentru misiunea respectivă.

(2) În situația în care soțiile (soții) nesalariate prestează activități finanțate în regim extrabugetar, sumele în valută cuvenite pentru munca prestată nu pot depășii nivelul salariului în valută prevăzut în prezenta hotărâre pentru funcția îndeplinită și se suportă din veniturile realizate din această activitate. Pe perioada cât aceste persoane prestează astfel de servicii nu beneficiază de indemnizațiile prevăzute în prezenta hotărâre pentru soțiile (soții) nesalariate.

(3) În situația în care personalul de specialitate și tehnico-administrativ îndeplinește, în afara orelor de program, pe o durată mai mare de 30 de zile consecutive, și atribuții care revin unor posturi vacante din schema reprezentanței respective, cu aprobarea conducerii unității trimițătoare, acesta beneficiază de o indemnizație reprezentând 25% din salariul în valută al funcției pe care este încadrat.

Art. 23. - (1) Durata misiunii permanente în străinătate, precum și încadrarea pe posturile prevăzute în structura de personal, pentru fiecare reprezentanță, se aprobă de către conducerea unităților trimițătoare.

(2) În cazul în care durata inițială a misiunii este mai mică de un an, unitățile trimițătoare suportă cheltuielile în lei și în valută, în condițiile stabilite prin prezenta hotărâre, numai pentru persoana trimisă în străinătate pe perioada respectivă.

(3) Unitățile trimițătoare, precum și personalul trimis în misiune permanentă în străinătate, în condițiile prezentei hotărâri, calculează și varsă, respectiv datorează, contribuțiile prevăzute de lege, în raport cu drepturile salariale corespunzătoare funcției pe care personalul este încadrat în țară.

Art. 24. - În măsura în care prezenta hotărâre nu prevede altfel, dispozițiile sale se completează cu celelalte prevederi referitoare la drepturile și obligațiile ce revin personalului trimis în misiune permanentă în străinătate de către ministere și celelalte organe și instituții de specialitate ale administrației publice centrale.

Art. 25. - Prevederile prezentei hotărâri se aplică începând cu data publicării ei în Monitorul Oficial al României și cu încadrarea în alocațiile bugetare anuale aprobate unităților trimițătoare prin bugetul de stat. Cu aceeași dată se abrogă actele normative cuprinse în anexa nr. 5, precum și orice alte dispoziții contrare.

Art. 26. - Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 19 octombrie 1995 | Nr. 837.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul afacerilor externe, Teodor Viorel Meleșcanu

Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale, Dan Mircea Popescu

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Anexa Nr. 1

Salariile în valută ale personalului trimis în misiune permanentă în străinătate pentru funcția de portar (bază de calcul)

Nr. crt. Țara Valuta Salariul lunar în valută
1. Afganistan $ 420
2. Africa de Sud $ 450
3. Albania $ 400
4. Algeria $ 400
5. Anglia Lire st. 330
6. Angola $ 410
7. Arabia Saudită $ 450
8. Argentina $ 550
9. Armenia $ 400
10. Australia $ Aus. 680
11. Austria Sch. A 6.000
12. Azerbaidjan $ 400
13. Bangladesh $ 380
14. Belarus $ 400
15. Belgia Fr. B 18.000
16. Benin $ 300
17. Birmania $ 400
18. Bolivia $ 380
19. Botswana $ 300
20. Brazilia $ 500
21. Bulgaria $ 400
22. Burundi $ 400
23. Cambodgia $ 400
24. Camerun $ 410
25. Canada $ Can. 700
26. Cehia $ 400
27. Republica Centrafricană $ 415
28. Chile $ 390
29. R.P. Chineză $ 400
30. Ciad $ 350
31. Cipru $ 400
32. Coasta de Fildeș $ 415
33. Columbia $ 380
34. Congo $ 420
35. Coreea (R) $ 550
36. Coreea (R.P.D.) $ 400
37. Costa Rica $ 370
38. Croația $ 450
39. Cuba $ 400
40. Danemarca Kr. D. 2.800
41. Djibouti $ 410
42. Ecuador $ 400
43. Egipt $ 450
44. Elveția Sfrs. 900
45. Emiratele Arabe Unite $ 420
46. Etiopia $ 400
47. Filipine $ 400
48. Finlanda FMK 2.300
49. Franța FF 3.000
50. Gabon $ 410
51. Germania DM 900
52. Ghana $ 350
53. Grecia $ 400
54. Guatemala $ 380
55. Guineea $ 400
56. Honduras $ 390
57. India $ 400
58. Indonezia $ 400
59. Iordania $ 400
60. Irak $ 450
61. Iran $ 460
62. Irlanda Lire st. 330
63. Islanda $ 450
64. Israel $ 440
65. Italia LIT. 950.000
66. Iugoslavia $ 450
67. Japonia yeni 105.000
68. Kazahstan $ 400
69. Kenya $ 380
70. Kuwait $ 440
71. Liban $ 400
72. Liberia $ 400
73. Libia $ 450
74. Lituania $ 400
75. Luxembourg Fr.L. 18.000
76. Macedonia $ 450
77. Madagascar $ 350
78. Malayezia $ 400
79. Mali $ 350
80. Maroc $ 400
81. Mauritania $ 405
82. Mexic $ 400
83. Moldova $ 400
84. Mongolia $ 400
85. Mozambic $ 400
86. Namibia $ 450
87. Nepal $ 370
88. Nicaragua $ 360
89. Niger $ 410
90. Nigeria $ 400
91. Norvegia Kr.N. 3.500
92. Noua Zeelandă $ 500
93. Olanda H.FI. 900
94. Pakistan $ 380
95. Peru $ 450
96. Polonia $ 400
97. Portugalia Escudos 64.000
98. Quatar $ 420
99. Federația Rusă $ 500
100. Senegal $ 410
101. Singapore $ 400
102. Siria $ 450
103. Slovacia $ 400
104. Slovenia $ 450
105. Somalia $ 400
106. Spania Peseta 60.000
107. Sri Lanka $ 370
108. S.U.A. $ 600
109. Sudan $ 450
110. Suedia Kr.S. 3.000
111. Tanzania $ 400
112. Thailanda $ 400
113. Togo $ 405
114. Tunisia $ 400
115. Turcia $ 400
116. Turkmenistan $ 400
117. Ucraina $ 450
118. Ungaria $ 480
119. Uruguay $ 420
120. Uzbekistan $ 400
121. Venezuela $ 450
122. Vietnam (R.S.) $ 400
123. Yemen $ 410
124. Zair $ 400
125. Zambia $ 400
126. Zimbabwe $ 400


Anexa Nr. 2

Nomenclatorul funcțiilor și coeficienții de ierarhizare pentru determinarea salariilor în valută pentru personalul trimis în misiune permanentă în străinătate

Nr. crt. Funcțiile Nivelul studiilor Coeficientul de ierarhizare
1. Ambasador S 4,00
2. Ministru consilier S 3,80
3. Consul general S 3,30
4. Consilier diplomatic clasa I, consilier economic clasa I, atașat apărare clasa I, reprezentant militar special, șef birou presă clasa I, director centru cultural clasa I S 3,00
5. Consilier diplomatic clasa a II-a, consilier economic clasa a II-a, atașat apărare clasa a II-a,
reprezentant militar, șef birou presă clasa a II-a, director centru cultural clasa a II-a
S 2,80
6. Secretar I clasa I, secretar economic I clasa I, consul clasa I, economist principal clasa I,
atașat apărare adjunct clasa I, director adjunct centru cultural
S 2,50
7. Secretar I clasa a II-a, secretar economic I clasa a II-a, consul clasa a II-a,
economist principal clasa a II-a, atașat apărare adjunct clasa a II-a
S 2,40
8. Secretar II clasa I, secretar economic II clasa I, viceconsul clasa I, șef birou turism clasa I S 2,30
9. Secretar II clasa a II-a, secretar economic II clasa a II-a, viceconsul clasa a II-a, corespondent presă clasa I, economist clasa I S 2,20
10. Secretar III clasa I, secretar economic III clasa I, secretar militar, referent principal relații clasa I, șef birou turism clasa a II-a, corespondent de presă clasa a II-a, șef serviciu administrativ clasa I S 2,10
11. Secretar III clasa a II-a, secretar economic III clasa a II-a, economist clasa a II-a, șef serviciu administrativ clasa a II-a, referent principal relații clasa a II-a S 2,00
12. Atașat clasa I, agent consular clasa I, referent relații clasa I, bibliotecar principal

Referent de specialitate

S

M

1,80
13. Atașat clasa a II-a, agent consular clasa a II-a, referent relații clasa a II-a

Șef birou administrativ

S

M

1,70
14. Contabil principal M 1,65
15. Secretar-dactilograf principal, stenodactilograf principal, funcționar consular principal, bibliotecar, contabil M 1,50
16. Funcționar consular, intendent I M 1,30
17. Funcționar administrativ I, secretar-dactilograf, stenodactilograf

Intendent I

M

S

1,25
18. Dactilograf, telexist

șofer I, muncitor calificat I

M

G

1,20
19. Funcționar administrativ II

Șofer II, muncitor calificat II

M

G

1,10
20. Portar G 1,00
21. îngrijitor G 0,90


[1]


Anexa Nr. 3

Tabel cuprinzând rutele, distanțele și durata transportului cu autoturismele la și de la reprezentantele oficiale ale României în străinătate

Nr. crt. Ruta Distanța - km - Durata - zile -
parcurs extern parcurs intern
0 1 2 3 4
1. Budapesta-Oradea-București 890 - 1
2. Praga-Budapesta-Oradea-București 1.460 2 1
3. Berlin-Praga-Budapesta-București 1.830 3 1
4. Bratislava-Budapesta-București 1.110 1 1
5. Bonn-Stuttgart-Munchen-Viena-Budapesta- București 2.160 3 1
6. Munchen-Viena-Budapesta-București 1.600 2 1
7. Viena-Budapesta-București 1.150 1 1
8. Berna-Zurich-Viena-Budapesta-București 2.030 3 1
9. Geneva-Berna-Zurich-Viena-Budapesta- București 2.200 3 1
10. Paris-Strasbourg - Karlsruhe-Stuttgart-Munchen- Viena-Budapesta-București 2.420 4 1
11. Strasbourg-Stuttgart-Munchen-Viena- Budapesta-București 1.970 3 1
12. Marsilia-Milano-Mestre-Gorizia-Liubliana- Zagreb-Belgrad - București 2.290 3 1
13. Bruxelles-Munchen-Viena-Budapesta-București 2.400 4 1
14. Haga-Utrecht-Munchen-Viena-Budapesta- București 2.440 4 1
15. Luxemburg - Karlsruhe-Munchen-Viena- Budapesta-București 2.170 3 1
16. Londra-Dover-Ostende-Bruxelles-Munchen- Viena-Budapesta-București 2.720 4 1
17. Dublin-Dun Laoghaire-Holyhead - Birmingham-Londra-Dover-Ostende-Bruxelles-Munchen- Viena-Budapesta-București 2.990 5 1
18. Roma-Bologna-Mestre-Gorizia-Liubliana- Zagreb-Belgrad - București 2.020 3 1
19. Milano-Verona-Mestre-Gorizia-Ljiubliana- Zagreb-Belgrad - București 1.760 2 1
20. Veneția-Mestre-Liubliana-Zagreb-Belgrad - București 1.500 2 1
21. Belgrad-Timișoara-București 720 - 1
22. Zagreb-Belgrad-Timișoara-București 1.100 1 1
23. Liubliana-Zagreb-Belgrad-Timișoara-București 1.230 1 1
24. Tirana-Skhoder-Pristina-Niș-Vidin-Calafat- București 990 1 -
25. Sofia-Ruse-Giurgiu - București 430 - -
26. Atena-Sofia-Ruse-Giurgiu - București 1.300 2 -
27. Istanbul-Edirne-Stara Zagora-Kazanlâc- Târnovo-Ruse-București 700 1 -
28. Ankara- Istanbul-Edirne-Stara Zagora- Kazanlâc-Târnovo-Ruse-București 1.120 2 -
29. Varșovia-Cracovia-Miskolc-Debrecen-Oradea- București 1.480 2 1
30. Nicosia- Famagusta-Mersin-Adana-Ankara- Istanbul-Stara Zagora-Târnovo-Ruse-București 1.660 3 -
31. Copenhaga-Gedser-Warnemude-Berlin-Praga-Budapesta-București 2.190 3 1
32. Stockholm-Malmo-Trelleborg - Sassnitz (Rugen) - Berlin-Praga-Budapesta-București 2.680 4 1
33. Helsinki - St. Petersburg-Tallin-Riga-Kaliningrad-Varșovia-Cracovia-Miskolc-Debrecen-Oradea- București 3.100 5 1
34. Tallin-Riga-Kaliningrad-Varșovia-Cracovia- Miskolc-Debrecen-București 2.360 4 1
35. Moscova-Tuia-Kiev-Zitomir-Vinița-Cernăuți- Buzău - București 1.920 3 1
36. Kiev-Zitomir-Vinița-Cernăuți-Buzău - București 1.040 1 1
37. Minsk-Bobruisk-Gomei - Kiev-Zitomir-Vinița- Cernăuți-Buzău - București 1.610 2 1
38. Vilnius-Minsk-Gomei-Kiev-Zitomir-Vinița- Cernăuți-Buzău - București 1.810 2 1
39. Riga-Kaliningrad-Varșovia-Cracovia-Miskolc- Debrecen-Oradea-București 2.050 3 1
40. Chișinău - Kotovsk-Huși - Bârlad - Focșani- Buzău - București 440 - -
41. Odessa-Sarata-Bolgrad - Reni-Galați-București 540 - 1
42. Oslo-Goteborg - Malmo-Trelleborg - Sassnitz (Rugen) - Berlin-Praga-Budapesta-Oradea- București 2.650 4 1
43. Madrid - Barcelona-Marsilia-Milano-Mestre- Gorizia-Liubliana-Zagreb-Belgrad - București 3.490 6 1
44. Lisabona-Madrid - Barcelona-Marsilia-Milano- Mestre-Gorizia-Liubliana-Zagreb-Belgrad - București 4.130 7 1
45. Salonic-Sofia-Ruse-București 740 1 -
46. La Valetta-Siracusa-Catania-Messina-Taranto- Otranto-Igumenitsa-Gianitsa-Sofia-București 1.880 4 -
47. Tunis-Trapani-Palermo-Taranto-Otranto- Igumenitsa-Gianitsa-Sofia-București 2.060 4 -
48. Tripoli-Tunis-Trapani-Palermo-Taranto- Otranto-Igumenitsa-Gianitsa-Sofia-București 2.900 6 -
49. Rabat-Ceuta-Algeciras-Valencia- Marsilia- Milano-Gorizia-Liubliana-Zagreb-Belgrad - București 4.270 7 1
50. Alger-Alicante-Barcelona-Marsilia-Milano- Gorizia-Liubliana-Zagreb-Belgrad - București 3.210 5 1
51. Alexandria- Ismailia-Khan Yunis-Haifa-Adana- Ankara-Istanbul-Stara Zagora-Târnovo-Ruse- București 3.050 6 -
52. Cairo-Ismailia-Haifa-Adana- Istanbul- Stara Zagora-Târnovo-Ruse-București 2.870 6 -
53. Tel Aviv-Haifa-Adana-Istanbul - Stara Zagora-Târnovo-Ruse-București 2.390 5 -
54. Beirut-Adana-Istanbul-Stara Zagora-Târnovo- Ruse-București 2.210 4 -
55. Damasc-Beirut-Adana-Istanbul-Stara Zagora-Târnovo- Ruse-București 2.250 4 -
56. Amman - Damasc-Beirut-Adana- Istanbul- Târnovo-Ruse-București 2.490 5 -
57. Teheran-Tabriz-Bazargan-Ankara- Istanbul- Târnovo-Ruse-București 2.500 5 -
58. Din alte orașe de reședință ale reprezentanțelor României la și de la București 4.500 8 -

[2]


Anexa Nr. 4

Criterii privind transportul bagajelor personale

1. Personalul trimis în misiune permanentă în străinătate are dreptul să transporte, cu suportarea cheltuielilor de către ministere și celelalte organe și instituții de specialitate ale administrației publice centrale, următoarele cantități pe familie (în care se include și greutatea ambalajelor), diferențiate în raport cu coeficienții de ierarhizare ai funcției îndeplinite, potrivit nomenclatorului din anexa nr. 3, astfel:

a) 100 kg - personalul prevăzut la coeficienții de până la 2,0 inclusiv;

b) 125 kg - personalul prevăzut la coeficienții cuprinși între 2,1 - 3,8 inclusiv;

c) 150 kg - ambasadorii.

2. Decontarea cheltuielilor efectuate se face pe bază de documente, în limita tarifelor practicate de către companiile care efectuează transportul cu avionul, ca bagaj neînsoțit.

3. În situația în care personalul transportă bagajele în alte condiții sau cu alte mijloace de transport, cheltuielile efectuate se decontează în limita sumelor rezultate, potrivit prevederilor de la pct. 1 și 2.

4. În cantitățile de bagaje personale prevăzute mai sus nu se cuprind bagajele la care dau dreptul biletele de călătorie.

5. Orice alte cheltuieli privind transportul bagajelor (manipulare, taxe de înmagazinare, asigurări etc), altele decât cele rezultând din aplicarea tarifelor în condițiile prezentei anexe, se suportă de către personalul în cauză.


Anexa Nr. 5

Lista actelor normative care se abrogă

1. H.C.M. nr. 1.265 din 16 iulie 1966 privind retribuțiile tarifare în valută și alte drepturi materiale pentru personalul trimis în misiune permanentă în străinătate.

2. H.C.M. nr. 271 din 18 martie 1971 privind stabilirea drepturilor bănești în lei pentru personalul trimis în misiune permanentă în străinătate pe perioada concediului de odihnă.

3. H.C.M. nr. 606 din 25 mai 1971 privind drepturile bănești ale ambasadorilor pe perioada pregătirii, în vederea trimiterii la misiunile diplomatice ale României.

4. H.C.M. nr. 837 din 12 iulie 1971 privind stabilirea personalului la formele de reprezentare economică în străinătate.

5. H.C.M. nr. 1.250 din 7 octombrie 1971 privind reglementarea unor drepturi și obligații bănești ale cetățenilor români angajați ai organizațiilor internaționale, precum și pentru modificarea anexei nr. 2 la H.C M. nr. 1-265 din 16 iunie 1966 privind salarizarea și alte drepturi cuvenite personalului

6. H.C.M. nr. 1.577 din 27 decembrie 1972 privind modificarea articolelor nr. 6 și 7 din H.C.M. nr. 837/1971.

7. H.C.M. nr. 1.639 din 29 decembrie 1972 privind reglementarea unor probleme referitoare la personalul trimis în misiune permanentă în străinătate și completarea anexei nr. 3 la H.C.M. nr. 1.265/1966.

8. Hotărârea Guvernului nr. 386 din 9 aprilie 1990 privind stabilirea salariilor tarifare în valută ale personalului român trimis în misiune permanentă în Polonia și Republica Socialistă Vietnam.

9. Hotărârea Guvernului nr. 452 din 28 aprilie 1990 privind stabilirea salariilor tarifare în valută ale personalului român trimis în misiune permanentă în Ungaria.

10. Hotărârea Guvernului nr. 546 din 16 mai 1990 privind stabilirea salariilor tarifare în valută ale personalului român trimis în misiune permanentă în străinătate.

11. Hotărârea Guvernului nr. 823 din 25 noiembrie 1994 privind suportarea cheltuielilor de transport în vederea efectuării concediului de odihnă în țară, pentru personalul trimis în misiune permanentă în străinătate.


Hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 507/1993 privind asigurarea pazei și apărării cu efective militare la unele obiective feroviare, rutiere și de navigație

Guvernul României hotărăște:

Art. I. - Hotărârea Guvernului nr. 507 din 23 septembrie 1993, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 244 din 13 octombrie 1993, se modifică și se completează, astfel:

1. Articolul 1 va avea următorul cuprins:

„Art. 1. - Paza și apărarea obiectivelor feroviare, rutiere și de navigație, din coordonarea Ministerului Transporturilor, prevăzute în anexa la prezenta hotărâre, se execută cu plată de către efective ale Ministerului de Interne.”

2. Articolul 2 va avea următorul cuprins:

„Art. 2. - Ministerul Transporturilor și Ministerul de Interne vor stabili, prin convenție, condițiile în care se asigură paza, apărarea și intervenția la obiectivele prevăzute în prezenta hotărâre. în funcție de condițiile noi ce vor apărea, Ministerul Transporturilor și Ministerul de Interne, de comun acord, vor putea stabili asigurarea pazei militare și pentru alte obiective decât cele prevăzute în anexă.”

3. După articolul 3 se introduce articolul 31, cu următorul cuprins:

„Art. 31. - Efectivele Ministerului Apărării Naționale, angajate sub diferite forme în îndeplinirea misiunii prevăzute la art. 1, se trec la Ministerul de Interne cu materialele și dotările specific militare folosite în îndeplinirea misiunii, pe baza protocolului încheiat între Ministerul Apărării Naționale și Ministerul de Interne.

În mod corespunzător, efectivele Ministerului de Interne se majorează cu numărul de militari preluați potrivit protocolului prevăzut la alin. 1.”

Art. II. - Hotărârea Guvernului nr. 507/1993, astfel cum a fost modificată prin prezenta hotărâre, va fi republicată în Monitorul Oficial al României, dându-se articolelor o nouă numerotare.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 23 octombrie 1995 | Nr. 854.

Contrasemnează:

Ministrul apărării naționale, Gheorghe Tinca

Ministru de interne, Doru Ioan Tărăcilă

Ministrul transporturilor, Aurel Novac



Referințe

  1. Notă: 1. Asimilarea funcțiilor pe care este încadrat personalul trimis să deservească așezămintele Bisericii Ortodoxe Române din străinătate, în vederea stabilirii contribuției statului la drepturile acestui personal, se face astfel:
    • Arhiepiscop, cu consilier diplomatic (S)
    • Episcop vicar, cu secretar III (S)
    • Preot, cu atașat clasa I (S)
    • Preot, cu șef birou administrativ clasa a II-a (M)
    • Cântăreț, cu atașat clasa a II-a (S)
    • Cântăreț, cu funcționar principal (M).
    2. Pentru ambasadorii din țările Uniunii Europene, S.U.A. și Canada, coeficientul de ierarhizare este 4,20. 3. La trimiterea în misiune, încadrarea în clasa I a funcției se face, în cazul personalului care a mai fost trimis în misiune permanentă în străinătate, în aceeași funcție, minimum un an. Începând cu data intrării în vigoare a prezentelor reglementări, pentru personalul aflat în misiune care este avansat în funcție, încadrarea pe noua funcție se face la clasa a II-a. Trecerea personalului la clasa I se face cu respectarea condiției de vechime prevăzute la alineatul precedent. 4. La misiunile unde nu se justifică utilizarea unor funcții tehnico-administrative distincte, acestea pot fi comasate. Salariul funcției de încadrare a persoanei numite se va stabili ținând seama de sarcinile preponderente, de pregătirea profesională și de vechimea în specialitate. 5. Funcțiile și coeficienții de ierarhizare, altele decât cele prevăzute în prezenta anexă, specifice unor ministere, altor organe și instituții de specialitate ale administrației publice centrale, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
  2. Notă: 1. Cheltuielile pentru cazare sunt admise la decontare după parcurgerea unei distanțe zilnice de minimum 500 km. 2. Cheltuielile pentru carburanți se decontează în funcție de consumul specific al autoturismului, dar nu mai mult de 10 1/100 km.