Monitorul Oficial 250/1993

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul V, Nr. issue::0250 - Partea I - Joi, 21 octombrie year::1993

Legi și decrete

Lege privind instituirea taxei pentru folosirea terenurilor proprietate de stat în alte scopuri decât pentru agricultură sau silvicultură

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. 1. - Pentru folosirea cât mai eficientă a suprafețelor de teren proprietate de stat și pentru înlăturarea risipei sau degradării acestuia, se instituie o taxă anuală, potrivit anexei la prezenta lege.

Art. 2. - Taxa prevăzută la art. 1 se datorează de către regiile autonome, societățile comerciale, precum și de către celelalte persoane juridice pentru terenurile proprietate de stat aflate în administrarea sau în folosința acestora și care sunt utilizate în alte scopuri decât pentru agricultură sau silvicultură.

Art. 3. - Constituie contravenții la dispozițiile prezentei legi următoarele fapte, dacă, potrivit legii penale, nu sunt considerate infracțiuni:

a) nedepunerea declarației în termen și în condițiile prevăzute în anexa la prezenta lege;
b) refuzul de a pune la dispoziția organelor de control documentele privind calculul și vărsarea taxei;
c) întocmirea unor documente eronate cu privire la suprafața de teren, care conduc la diminuarea taxei legal datorate.

Contravențiile de la lit. a) și c) se sancționează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei, iar contravenția de la lit. b), cu amendă de la 30.000 la 50.000 lei.

Art. 4. - În măsura în care prezenta lege nu dispune altfel, contravențiilor prevăzute la art. 3 li se aplică dispozițiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor, cu excepția art. 25 și 26.

Art. 5. - Ministerul Finanțelor va elabora instrucțiuni de aplicare a prezentei legi.

Art. 6. - Prevederile prezentei legi se aplică de la data publicării ei în Monitorul Oficial al României.

Taxele se varsă la bugetele locale comunale și orășenești.

Art. 7. - Pe data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 251/1991 privind instituirea taxei pentru folosirea terenurilor în alte scopuri decât pentru producția vegetală, agricolă sau silvică, precum și orice alte dispoziții contrare.

Această lege a fost adoptată de Senat în ședința din 30 septembrie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

p. Președintele Senatului, Eugen Dijmărescu

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 4 octombrie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

p. Președintele Camerei Deputaților, Radu Berceanu

București, 13 octombrie 1993 | Nr. 69.


Anexă

Taxa pentru folosirea terenurilor proprietate de stat în alte scopuri decât pentru agricultură sau silvicultură

I. Taxa se datorează pentru terenurile proprietate de stat, utilizate de către regiile autonome, societățile comerciale, precum și de către celelalte persoane juridice în alte scopuri decât pentru agricultură sau silvicultură.

Taxa este anuală, stabilită în lei pe metru pătrat de teren, diferențiată pe categorii de localități, iar în cadrul localităților, pe zone, după cum urmează:

A. Pentru localitățile urbane - lei/mp -
Zona în cadrul localității Categoria localității
I II III IV
A 120,00 90,00 40,00 20,00
B 70,00 50,00 25,00 15,00
C 45,00 30,00 15,00 -
D 30,00 20,00 - -

Încadrarea localităților urbane în categoriile de mai sus se face în funcție de gradul de dezvoltare economică și socială, după cum urmează:

  1. municipiul București se încadrează în categoria I de localități;
  2. municipiile reședință de județ precum și municipiul Hunedoara se încadrează în categoria a II-a de localități;
  3. celelalte localități urbane fac parte din categoria a III-a sau a IV-a. Încadrarea acestora în categoria a III-a sau a IV-a de localități se face de consiliile județene și, respectiv, de Consiliul Sectorului Agricol Ilfov, după caz.

Încadrarea terenurilor pe zone în cadrul localităților urbane se face de către consiliile locale ale municipiilor și orașelor, în funcție de poziția terenurilor față de centrul localităților, de caracterul zonei respective (zonă de locuit sau industrială), apropierea sau depărtarea față de căile de comunicație, precum și în funcție de alte elemente care să asigure aplicarea unei taxe mai ridicate pentru folosirea terenurilor situate în zonele centrale de locuit ale localităților.

Consiliile locale vor efectua încadrarea localităților în categoria a III-a sau a IV-a și, respectiv, a terenurilor pe zone în cadrul localităților, în termen de 90 de zile de la data prezentei legi.

Pe măsura dezvoltării economice și sociale a localităților, consiliile județene și Consiliul Sectorului Agricol Ilfov vor reexamina încadrarea localităților în categoriile a III-a și a IV-a, în vederea încadrării lor într-o categorie superioară.

Trecerea localităților din categoria a IV-a în categoria a III-a este de competența consiliilor județene și a Consiliului Sectorului Agricol Ilfov.

Modificarea încadrării terenurilor pe zone în cadrul localităților se face de către consiliile locale ale municipiilor și orașelor.

Modificările prevăzute la cele două alineate precedente se pot face anual, până la 1 august, cu aplicare de la 1 ianuarie al anului următor.

Schimbarea încadrării localităților de la categoria a III-a sau a IV-a la categoria a II-a se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

În cazul în care o localitate rurală trece în categoria celor urbane, taxa corespunzătoare noii încadrări se aplică începând cu 1 ianuarie al anului următor celui în care a survenit această modificare.

B. Pentru localitățile rurale - lei/mp -
Specificare Zona de fertilitate
I II III IV V
Taxă 70,00 60,00 50,00 30,00 20,00

Încadrarea localităților rurale în zone de fertilitate este cea prevăzută de normele legale privind impunerea veniturilor realizate din activități agricole.

II. Taxa pentru terenurile ocupate de linii ferate și drumuri este anuală, în lei/km de drum și cale ferată, diferențiată după cum urmează:

  • pentru linii ferate normale: 8.300 lei/km
  • pentru linii ferate înguste: 4.200 lei/km
  • pentru drumuri: 4.200 lei/km.

Unitățile de transport feroviar datorează numai taxa în funcție de lungimea căii ferate. La stabilirea taxei se are în vedere lungimea totală a căii ferate, inclusiv lungimea desfășurată a rețelei de linii ferate din depouri, stații de cale ferată, rampe, triaje, precum și alte obiective de exploatare feroviară.

Ceilalți agenți economici datorează această taxă numai pentru liniile ferate și drumurile până la accesul în incinta unității.

III. Taxa anuală pentru folosirea terenurilor proprietate de stat nu se datorează pentru:

  • terenurile aflate în administrarea sau folosința instituțiilor publice stabilite potrivit Legii nr. 10/1991 privind finanțele publice;
  • terenurile care prin natura lor și nu prin destinația dată sunt improprii pentru agricultură sau silvicultură, inclusiv cele ocupate de iazuri, bălți sau lacuri de acumulare, precum și terenurile utilizate pentru exploatările din subsol, în măsura în care nu afectează folosirea suprafeței solului. Încadrarea terenurilor în aceste categorii se face de către organele de specialitate competente;
  • terenurile pe care sunt în curs de execuție obiective noi de investiții;
  • terenurile aflate în situațiile prevăzute de art. 71 alin. 4 din Legea fondului funciar nr. 18/1991.

IV. Taxa pentru folosirea terenurilor proprietate de stat se datorează în funcție de situația terenurilor existente la 1 ianuarie al fiecărui an, pe baza declarației depuse de plătitor.

Nivelul taxei și al amenzilor, stabilit prin prezenta lege, se va indexa anual prin hotărâre a Guvernului, în funcție de evoluția prețurilor și rata inflației.

Plata taxei se face în patru rate trimestriale egale, până la 15 (inclusiv) al ultimei luni a fiecărui trimestru.

Obligația calculării și răspunderea pentru achitarea în termen a taxei revin plătitorilor.

Pentru neplata în termen a taxei se datorează majorări de 0,3% pentru fiecare zi de întârziere la plată.

Taxa nestabilită la timp se datorează pe o perioadă de 2 ani în urma celui în care are loc constatarea.

V. Contestațiile privind stabilirea și încasarea taxei, precum și a majorărilor de întârziere aferente, se depun în termen de 30 de zile de la data înștiințării unității plătitoare și se rezolvă de direcțiile generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat județene și a municipiului București, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrare.

Împotriva deciziei date se poate face contestație în termen de 30 de zile la Ministerul Finanțelor, care în cel mult 40 de zile de la înregistrare este obligat să o soluționeze.

Depunerea contestației nu absolvă plătitorul de obligația virării sumei la buget.

Decret pentru promulgarea Legii privind instituirea taxei pentru folosirea terenurilor proprietate de stat în alte scopuri decât pentru agricultură sau silvicultură

În temeiul art. 77 alin. (1) din Constituția României, promulgăm Legea privind instituirea taxei pentru folosirea terenurilor proprietate de stat în alte scopuri decât pentru agricultură sau silvicultură și dispunem publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

Președintele României, Ion Iliescu | București, 13 octombrie 1993 | Nr. 177.



Hotărâri ale Parlamentului României

Hotărâre privind numirea directorului Serviciului Român de Informații

În temeiul art. 23 alin. 1 din Legea nr. 14/1992 privind organizarea și funcționarea Serviciului Român de Informații,

Parlamentul României adoptă prezenta hotărâre.

Articol unic. - Domnul Virgil Măgureanu se numește în funcția de director al Serviciului Român de Informații.

Această hotărâre a fost adoptată de Camera Deputaților și Senat în ședința comună din 12 octombrie 1993.

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase

Președintele Senatului, prof. univ. dr. Oliviu Gherman

București, 12 octombrie 1993 | Nr. 35.

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 798/1992 privind organizarea și funcționarea Ministerului Transporturilor

Guvernul României hotărăște:

Art. I. - Hotărârea Guvernului nr. 798/1992 privind organizarea și funcționarea Ministerului Transporturilor se modifică după cum urmează:

1. Articolul 2 litera a) punctul 1 se modifică astfel:

„1. stabilește norme obligatorii de siguranță a navigației și circulației în transporturi și controlează respectarea acestora;”

2. Articolul 2 litera a) punctul 5 se modifică astfel:

„5. autorizează și acordă licență agenților economici pentru efectuarea transporturilor de marfă și călători pe căile de comunicații, precum și pentru lucrările care se execută la acestea;”

3. La articolul 2 litera a) punctul 6, propoziția a doua se elimină.

4. Articolul 2 litera a) punctul 8 se modifică astfel:

„8. asigură atestarea, brevetarea și autorizarea personalului navigant și a celui din domeniul operării portuare, precum și certificarea și înmatricularea navelor și aeronavelor civile;”

5. Articolul 2 litera a) punctul 9 se modifică după cum urmează:

„9. autorizează activitatea porturilor, asigură autorizarea funcționării agenților economici în perimetrul infrastructurilor de transport, precum și pentru activitățile de pilotaj, remorcaj și salvare; avizează regimul zonelor libere și lucrările de investiții pe terenurile cu restricții aeronautice;”

6. Articolul 2 litera b) punctul 3 se modifică astfel:

„3. ia măsuri, în limita competențelor stabilite prin lege, pentru funcționarea și dezvoltarea armonioasă a tuturor sectoarelor de transport și pentru asigurarea complementarității modurilor și sistemelor de transport, pe baza reglementărilor interne și internaționale în domeniu;”

7. Articolul 2 litera b) punctul 5 se modifică astfel:

„5. stabilește standarde și prescripții specifice în vederea alinierii la cerințele internaționale;”

8. Articolul 2 litera b) punctul 6, fraza a 2-a se modifică astfel:

„asigură supravegherea aplicării acestor norme și autorizează agenții economici să efectueze astfel de activități;”

9. Articolul 2 litera b) punctul 10 se modifică astfel:

„10. asigură buna organizare a activităților de supraveghere a traficului de cercetare a evenimentelor și situațiilor de pericol pentru limitarea sau, după caz, înlăturarea acestora, solicitând, la nevoie, sprijinul organelor Ministerului Apărării Naționale; coordonează sistemul de securitate în transporturi și activitățile de protecție împotriva actelor de intervenție ilicită;”

10. Articolul 2 litera b) punctul 11 se modifică astfel:

„11. aprobă, potrivit legii, instrucțiuni și regulamente obligatorii pentru activitățile specifice feroviare, auto, navale și aeriene;”

11. Articolul 3 alineatul (8) se modifică astfel:

„(8) Numărul maxim de posturi din aparatul Ministerului Transporturilor este 638, exclusiv demnitarii."

12. Articolul 5 se modifică astfel:

„Art. 5. - În cadrul Ministerului Transporturilor funcționează, ca inspecții de control și supraveghere, Inspectoratul de Stat al Navigației Civile, Inspectoratul de Stat al Căilor Ferate și Inspectoratul de Stat Auto, aflate în directă coordonare a șefilor de departamente."

13. Articolul 9 se modifică astfel:

„Art. 9. - Ministerul Transporturilor utilizează un parc auto propriu atât pentru aparatul ministerului, cât și pentru inspectoratele de stat care își desfășoară activitatea pe întreg teritoriul țării.
Modul de utilizare și normare a parcului auto se va stabili prin ordin al ministrului transporturilor."

14. Anexa nr. 1 se înlocuiește cu anexa la prezenta hotărâre.

Art. II. - Modificarea art. 3 alin. (8) va opera în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului nr. 405/1993 privind înființarea Autorității Aeronautice Civile Române.

Art. III. - Hotărârea Guvernului nr. 798/1992 privind organizarea și funcționarea Ministerului Transporturilor, cu modificările aduse prin prezenta hotărâre, se va republica în Monitorul Oficial al României.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 23 septembrie 1993 | Nr. 487.

Contrasemnează:

Ministrul transporturilor,
Paul Teodoru
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale,
Dan Mircea Popescu


Anexă

Mo250 93.jpg


Hotărâre privind asigurarea unor fonduri necesare organizării primului congres al Spiritualității românești din Balcani și din zonele învecinate

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Pentru desfășurarea în bune condiții a primului congres al Spiritualității românești din Balcani și din zonele învecinate, care va avea loc în perioada 8-10 octombrie 1993 în localitatea Băile Herculane, județul Caraș-Severin, se alocă suma de 25 milioane lei, din care 5 milioane lei din bugetul aprobat Secretariatului General al Guvernului și 20 milioane lei din fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului, prin majorarea bugetului Secretariatului General al Guvernului.

Derularea acestui fond se va efectua prin bugetul Prefecturii Județului Caraș-Severin.

Art. 2. - Ministerul Finanțelor va introduce modificările necesare în bugetul de stat aprobat pe anul 1993.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 28 septembrie 1993 | Nr. 535.

Contrasemnează:

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală,
Octav Cozmâncă
p. Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Eugeniu Corneliu Gorcea,
secretar de stat
Ministrul culturii,
Petre Sălcudeanu


Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 436/1993 privind asigurarea creditelor cu dobândă redusă pentru finanțarea lucrărilor agricole din toamna anului 1993

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Articolul 3 din Hotărârea Guvernului nr. 436/1993 privind asigurarea creditelor cu dobândă redusă pentru finanțarea lucrărilor agricole din toamna anului 1993 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 3. - Producătorii agricoli - persoane juridice -, asociațiile agricole familiale și producătorii agricoli individuali vor angaja creditele prevăzute la art. 1 și 2, de la unitățile teritoriale ale băncilor comerciale, prin Regia Autonomă „Romcereal”, Societatea Comercială „Semrom” - S.A., Societatea Comercială „Unisem" - S.A. și societățile comerciale pentru producerea de nutrețuri combinate, pe bază de contracte economice.”

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 8 octombrie 1993 | Nr. 537.

Contrasemnează:

Ministrul agriculturii și alimentației,
Ioan Oancea


Hotărâre pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 1323/1990 în legătură cu unele măsuri pentru aplicarea Legii privind societățile comerciale

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Hotărârea Guvernului nr. 1323/1990 în legătură cu unele măsuri pentru aplicarea Legii privind societățile comerciale se completează cu următoarele:

„- activități de pilotaj pe sectorul maritim al Dunării de Jos."

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 8 octombrie 1993 | Nr. 538.

Contrasemnează:

Ministrul transporturilor,
Paul Teodoru
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu


Hotărâre privind aprobarea Programului de asanare a efectivelor de animale purtătoare de boli transmisibile la om și refacerea șeptelului

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se aprobă acțiunile cuprinse în programul de asanare a efectivelor de animale purtătoare de boli transmisibile la om și refacerea șeptelului și modul de utilizare a sumelor prevăzute în acest scop în fondul special pentru agricultură, constituit potrivit art. 33 și anexei nr. 16 din Legea bugetului de stat pe anul 1993 nr. 21/1993.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 9 octombrie 1993 | Nr. 541.

Contrasemnează:

Ministrul agriculturii și alimentației,
Ioan Oancea
p. Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Eugeniu Corneliu Gorcea,
secretar de stat