Monitorul Oficial 253/1995
Monitorul Oficial al României
Anul VII, Nr. issue::0253 - Partea I - Marți, 7 noiembrie year::1995
Hotărâri Senatului
Parlamentul României
Senatul
Hotărâre privind majorarea numărului maxim de membri ai Comisiei pentru sănătate, ecologie și sport
În temeiul art. 30 alin. 3 din Regulamentul Senatului,
Senatul adoptă prezenta hotărâre.
Articol unic. - Numărul maxim de membri ai Comisiei pentru sănătate, ecologie și sport, stabilit prin Hotărârea Senatului nr. 38/1992, se majorează de la 11 la 13.
Parlamentul României
Senatul
Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Senatului nr. 32/1993 privind aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Senatului
În temeiul art. 30 alin. 3 din Regulamentul Senatului,
Senatul adoptă prezenta hotărâre.
Articol unic. - Hotărârea Senatului nr. 32/1993 privind aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale domnii Senatului se modifică după cum urmează:
- La anexa nr. XIV - Comisia pentru sănătate, ecologie și sport se includ în componența comisiei domnii senatori Emil Negruțiu (P.A.C.) și Dumitru Pustai (P.U.N.R.).
Decrete și Legi
Președintele României
Decret privind conferirea Ordinului „Meritul Militar” unor ofițeri, maiștri militari și subofițeri din Ministerul de Interne
În temeiul art. 94 lit. a) și al art. 99 alin. (1) din Constituția României, precum și al art. 32 alin. 2 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare,
având în vedere propunerile ministrului de interne,
Președintele României decretează:
Art. 1. - Se conferă Ordinul „Meritul Militar” clasa I pentru 25 de ani vechime în activitate și rezultate meritorii ofițerilor, maiștrilor militari și subofițerilor prevăzuți în anexele nr. 1-6.
Art. 2. - Se conferă Ordinul „Meritul Militar” clasa a II-a pentru 20 de ani vechime în activitate și rezultate meritorii ofițerilor, maiștrilor militari și subofițerilor prevăzuți în anexele nr. 7 - 12.
Art. 3. - Se conferă Ordinul „Meritul Militar” clasa a III-a pentru 15 ani vechime și rezultate meritorii ofițerilor, maiștrilor militari și subofițerilor prevăzuți în anexele nr. 13-18.
Art. 4. - Anexele nr. 1-18[1] fac parte integrantă din prezentul decret.
Președintele României
Decret privind acordarea drapelului de luptă Liceului Militar „Alexandru Ioan Cuza”
În temeiul art. 99 alin. (1) din Constituția României și al art. 1 din Legea nr. 34/1995 privind acordarea drapelului de luptă marilor unități și unităților militare,
având în vedere propunerea ministrului apărării naționale,
Președintele României decretează:
Articol unic. - Se acordă drapelul de luptă Liceului Militar „Alexandru loan Cuza”.
Hotărâri ale Camerei Deputaților
Legi și Decrete
Parlamentul României
Camera Deputaților
Hotărâre privind demisia unui deputat
În temeiul art. 67 alin. (2) din Constituția României și al art. 186 din Regulamentul Camerei Deputaților,
Camera Deputaților hotărăște:
Articol unic. - Camera Deputaților ia act de cererea de demisie, de la data de 1 noiembrie 1995, prezentată de domnul Radu Livezeanu, deputat ales în Circumscripția electorală nr. 39 Vâlcea, aparținând Grupului parlamentar al Partidului Național țărănesc Creștin Democrat și al Partidului Ecologist Român, și declară vacant locul de deputat deținut de acesta.
Hotărâri ale Guvernului României
Guvernul României
Hotărâre privind procedurile de transmitere fără plată și de valorificare a bunurilor aparținând instituțiilor publice
În temeiul art. III din Ordonanța Guvernului nr. 19/1995 privind unele măsuri de perfecționare a regimului achizițiilor publice, precum și a regimului de valorificare a bunurilor scoase din funcțiune, aparținând instituțiilor publice,
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Transmiterea, fără plată, de la instituția publică deținătoare la o altă instituție publică a bunurilor care nu mai sunt necesare instituției care le are în administrare, dar care pot fi folosite în continuare, se realizează cu respectarea condițiilor și a procedurilor prevăzute în anexa nr. 1.
Art. 2. - Valorificarea bunurilor scoase din funcțiune în starea fizică în care se află, a materialelor sau, după caz, a pieselor rezultate în urma demolării sau dezmembrării acestora se realizează potrivit regulamentului prevăzut în anexa nr. 2.
Art. 3. - (1) Instituțiile publice pot valorifica bunurile de natura mijloacelor fixe fără organizare de licitații, prin schimbarea acestora cu alte bunuri noi de același fel, având cel puțin aceiași parametri.
(2) În cazul în care la schimbarea bunurilor se solicită diferențe de preț, plata se aprobă în prealabil de către ordonatorul principal de credite bugetare, cu avizul Ministerului Finanțelor.
Art. 4. - Prezenta hotărâre nu se aplică în cazul bunurilor care implică apărarea țării, ordinea publică și siguranța națională, pentru care procedurile de valorificare vor fi aprobate în mod distinct de către Guvern.
Art. 5. - Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 6. - Ministerul Finanțelor poate emite norme metodologice în aplicarea prevederilor prezentei hotărâri.
Contrasemnează:
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Anexa Nr. 1
Condițiile și procedurile de transmitere, fără plată, de la o instituție publică la altă instituție publică a unor bunuri aflate în stare de funcționare
1. Pot fi transmise, fără plată, către alte instituții publice orice fel de bunuri, aflate în stare de funcționare, indiferent de durata de folosință, dacă acestea nu mai sunt necesare instituției publice care le are în administrare sau dacă, potrivit reglementărilor în vigoare, instituția nu mai are dreptul să utilizeze bunul respectiv.
2. În vederea disponibilizării lor, compartimentul de specialitate va întocmi un referat de disponibilizare în care descrie bunul ce urmează a fi disponibilizat, menționând toate caracteristicile tehnice ale acestuia (marca, anul fabricației, data dării în folosință, durata de folosință, valoarea de inventar etc).
Referatul astfel întocmit va fi aprobat de către conducătorul instituției publice.
3. Instituția publică care disponibilizează bunuri va informa în scris alte instituții publice pe care le consideră că ar avea nevoie de bunurile disponibilizate.
4. În cazul în care, după 30 de zile, bunurile disponibilizate nu au fost solicitate de alte instituții publice în vederea valorificării, se va utiliza procedura prevăzută în
Regulamentul privind valorificarea bunurilor scoase din funcțiune aparținând instituțiilor publice, cuprins în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre.
5. Instituțiile publice interesate în obținerea unor bunuri pot solicita transmiterea, fără plată, a acestora și după publicarea anunțului de vânzare prin licitație, dar nu mai târziu de 5 zile anterioare datei stabilite pentru ținerea licitației de vânzare.
6. Transmiterea, fără plată, de la o instituție publică la o altă instituție publică se va face, pe bază de proces-verbal de predare-primire, cu avizul ordonatorului principal de credite al instituției publice care a disponibilizat bunul, precum și cu avizul ordonatorului principal de credite al instituției publice care a solicitat transmiterea bunului.
7. La predarea-primirea, fără plată, a bunurilor, conducătorii instituțiilor publice împreună cu conducătorii compartimentelor financiar-contabile răspund de înregistrarea în evidențele contabile a operațiunilor privind ieșirea, respectiv intrarea în gestiune a bunurilor.
Anexa Nr. 2
Regulament privind valorificarea bunurilor scoase din funcțiune aparținând instituțiilor publice
Capitolul I
Dispoziții generale
1.1. Pot fi valorificate, prin vânzare la licitație, bunurile scoase din funcțiune, după îndeplinirea procedurilor prevăzute în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre.
1.2. Valorificarea prin vânzare a bunurilor scoase din funcțiune sau, după caz, a materialelor sau pieselor rezultate în urma demolării sau dezmembrării acestora, potrivit legii, aflate în administrarea exclusivă a instituției publice se face prin organizarea de licitație publică deschisă cu strigare.
1.3. În acest scop, conducătorul instituției publice va numi, prin decizie, o comisie de evaluare compusă din 3-5 membri, din care, în mod obligatoriu, fac parte: conducătorul compartimentului economic al instituției publice și câte un reprezentant din compartimentele administrativ și financiar-contabile, precum și alți specialiști, după caz.
1.4. Comisia de evaluare astfel constituită va întocmi un raport de evaluare a bunurilor scoase din funcțiune, a materialelor sau pieselor rezultate în urma demolării sau dezmembrării acestora ce urmează a fi vândute.
În raportul întocmit de comisia de evaluare se va stabili prețul inițial de vânzare. Raportul va fi aprobat de ordonatorul de credite bugetare al instituției publice respective.
La evaluarea bunurilor se va avea în vedere prețul pieței la bunuri de același fel, precum și perioada de folosință a lor și gradul de uzură.
1.5. În cazul în care comisia de evaluare apreciază că operațiunea de demolare sau de dezmembrare a bunurilor scoase din funcțiune se face cu costuri mai ridicate decât sumele care s-ar obține prin valorificarea acestora ca materiale sau piese rezultate în urma demolării sau dezmembrării, aceasta poate propune conducătorului instituției publice organizarea licitației pentru valorificarea bunurilor scoase din funcțiune nedemolate sau nedezmembrate.
Capitolul II
Publicitatea
2.1. Pentru bunurile scoase din funcțiune, propuse a fi valorificate nedemolate sau nedezmembrate, cât și pentru materialele sau piesele rezultate în urma demolării sau dezmembrării, al căror preț inițial de vânzare este de peste 1.000.000 lei, instituțiile publice pot publica anunțul de vânzare în cotidianul Guvernului „Vocea României” sau, după caz, într-o publicație de răspândire locală, cu cel puțin 30 de zile înainte de data stabilită pentru licitație.
La aceeași dată, instituțiile publice afișează anunțul de vânzare la sediul propriu, iar în cazul instituțiilor publice care funcționează pe raza comunelor îl vor afișa și la sediul consiliului local.
Pentru bunurile scoase din funcțiune propuse a fi valorificate nedemolate sau nedezmembrate, cât și pentru materialele sau piesele rezultate în urma demolării sau dezmembrării, al căror preț inițial de vânzare este sub 1.000.000 lei, publicitatea se va face numai prin afișare la sediul instituției publice, iar instituțiile publice care funcționează pe raza comunelor vor afișa anunțul și la sediul consiliului local cu cel puțin 30 de zile înainte de ținerea licitației.
2.2. Anunțul de vânzare se prezintă comisiei de licitație spre avizare înainte de data publicării.
Capitolul III
Conținutul anunțului de vânzare prin licitație
3.1. Anunțul privind vânzarea prin licitație va conține următoarele informații:
a) denumirea și adresa instituției publice, precum și locul unde pot fi văzute bunurile scoase din funcțiune sau, după caz, materialele sau piesele care fac obiectul licitației;
b) data până la care pot fi trimise adresele instituțiilor publice în vederea transmiterii fără plată în condițiile prevăzute în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre;
c) adresa, data și ora ținerii licitației de vânzare a bunurilor;
d) numărul de telefon sau de fax unde se pot obține relații despre bunul sau bunurile scoase din funcțiune, materialele sau piesele rezultate în urma demolării sau dezmembrării acestora, scoase la vânzare, și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească potențialii achizitori spre a fi admiși la licitație;
e) prețul de pornire a licitației;
f) cota de cheltuieli de participare.
3.2. Documentele de participare la licitația de vânzare a bunurilor se primesc cu cel mult 5 zile înaintea datei stabilite pentru ținerea licitației de vânzare a bunurilor.
Capitolul IV
Condiții de participare la licitație
4.1. La licitațiile de vânzare a bunurilor scoase din funcțiune sau, după caz, a materialelor sau pieselor rezultate în urma demolării sau dezmembrării acestora, poate participa orice persoană fizică sau juridică potențial cumpărătoare, care prezintă, până la data ținerii ședinței de licitație, următoarele documente:
a) chitanța de achitare a cotei de cheltuieli de participare la licitație, eliberată de casieria instituției publice;
b) copie de pe certificatul de înmatriculare la Registrul comerțului și codul fiscal, pentru persoanele juridice române, sau actul de identificare pentru persoanele fizice.
Capitolul V
Organizarea procedurii de licitație
5.1. Comisia de licitație se va numi prin decizie a conducătorului instituției publice și va fi formată din minimum trei persoane:
- președintele și secretarul comisiei, din partea instituției publice care organizează vânzarea prin licitație;
- alți reprezentanți, ca membri în comisia de licitație, care trebuie să fie specialiști cu experiență profesională în domeniu și cu probitate morală.
Nu pot face parte din comisie membrii comisiei de evaluare.
Ordonatorii principali de credite bugetare pot stabili ca din comisiile de licitație organizate de instituțiile publice din subordine să facă parte și un reprezentant al lor.
5.2. Nu pot participa la licitație, în calitate de cumpărători, membrii comisiei de evaluare, membrii comisiei de licitație și nici soțul (soția), frații, copiii și părinții acestor membri.
5.3. Comisia de licitație va analiza documentele prezentate și va întocmi lista cu ofertanții acceptați, excluzând de la participare pe cei care nu au prezentat în totalitate, până la începerea licitației, documentele de participare.
5.4. ședința de licitație este condusă de președintele comisiei de licitație.
În ziua și la ora stabilite pentru începerea licitației, în cazul în care sunt minimum doi participanți la licitație, președintele comisiei de licitație anunță obiectul licitației, face prezența participanților la licitație și constată dacă sunt îndeplinite condițiile legale pentru desfășurarea acesteia, inclusiv cele de publicitate. Președintele anunță prețul inițial de vânzare de la care se pornește strigarea, cu precizarea salturilor de supralicitare stabilite de comisie.
5.5. În cazul în care nu s-au prezentat minimum doi participanți la licitație sau în care nici un ofertant nu a oferit cel puțin prețul de pornire, licitația nu va avea loc, încheindu-se proces-verbal de constatare.
5.6. Repetarea licitației se va face numai după expirarea a cel puțin 15 zile de la data repetării anunțului publicitar.
În cazul când nici de această dată nu se prezintă cel puțin doi participanți la licitație sau nu se oferă cel puțin prețul de pornire, licitația se va relua după 5 zile.
Dacă și de această dată se prezintă un singur participant la licitație, acesta este examinat și dacă îndeplinește condițiile de participare la licitație și acceptă prețul inițial de vânzare, va fi declarat câștigător.
În cazul în care nici de această dată nu s-a oferit cel puțin prețul de pornire a licitației, comisia de evaluare poate propune conducătorului instituției publice diminuarea prețului de pornire și organizarea unei noi licitații.
5.7. Participanții la licitație vor prezenta oferta de preț prin strigări, ofertă care trebuie să respecte condițiile de salt precizate la deschiderea licitației. Președintele comisiei de licitație anunță tare și clar suma oferită de licitant.
5.8. Dacă la a treia strigare a ultimei oferte nu se strigă o sumă mai mare, președintele comisiei de licitație anunță adjudecarea licitației în favoarea participantului la licitație care a oferit ultima sumă.
5.9. După anunțarea câștigătorului de către președintele comisiei de licitație, se declară închisă licitația, în urma căreia se întocmește procesul-verbal care se semnează de către comisia de licitație și de către participanții la licitație.
5.10. Procesul-verbal împreună cu documentele privind organizarea și desfășurarea licitației se arhivează la sediul instituției publice vânzătoare.
5.11. Participanții la licitație pot formula contestații în cazul în care consideră că nu s-au respectat dispozițiile legale referitoare la organizarea și desfășurarea licitației.
Contestațiile se depun la sediul instituției publice care a organizat licitația, în termen de 24 de ore de la încheierea acesteia.
5.12. Instituția publică este obligată să soluționeze contestația în termen de 5 zile de la depunerea acesteia.
5.13. Câștigătorul licitației este obligat să semneze contractul de vânzare-cumpărare și să achite integral prețul adjudecat al bunului în termen de 10 zile de la data licitației.
5.14. Materialele sau piesele rezultate în urma demolării sau dezmembrării acestora, care nu au putut fi valorificate prin licitație din lipsă de cumpărători sau pentru care ordonatorul de credite a decis pe propria răspundere că nu se justifică economic organizarea de licitații, vor fi valorificate prin unitățile care au ca obiect de activitate achiziționarea de asemenea materiale sau piese prin oferte de preț negociabile; în cazul în care s-au desfășurat negocierile de preț, acestea se vor consemna într-un proces-verbal de negociere.
5.15. Bunurile, materialele sau piesele care nu au putut fi valorificate cu respectarea prevederilor prezentului regulament pot fi declasate și casate în condițiile legii, ordonatorul de credite bugetare fiind direct răspunzător pentru organizarea operațiunilor respective, astfel încât să nu existe posibilitatea sustragerii sau înlocuirii unor bunuri noi cu bunuri vechi.
Capitolul VI
Dispoziții finale
6.1. Dispozițiile prezentului regulament nu se aplică pentru bunurile aflate la misiunile diplomatice din străinătate.
Modul de valorificare a acestor bunuri se va stabili prin norme elaborate de Ministerul Afacerilor Externe, cu avizul Ministerului Finanțelor.
6.2. Sumele rezultate din vânzarea mijloacelor fixe scoase din funcțiune sau, după caz, a materialelor sau pieselor rezultate în urma demolării sau dezmembrării acestora constituie, potrivit legii, venituri ale bugetului de stat sau ale bugetelor locale, după caz. Instituțiile publice finanțate integral din venituri extrabugetare își vor reține veniturile respective.
6.3. Cota de cheltuieli de participare la licitație se va determina astfel încât să nu depășească cheltuielile ocazionate de organizarea și desfășurarea licitației.
Guvernul României
Hotărâre privind instituirea controlului obligatoriu al valorii în vamă pentru unele produse provenite din import
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Taxele vamale și celelalte drepturi cuvenite bugetului de stat pentru produsele din import se calculează în funcție de valoarea în vamă, determinată potrivit regulilor prevăzute în Acordul pentru aplicarea art. VII din Acordul general pentru tarife și comerț și, în principal, pe baza valorii de tranzacție.
Importatorii sunt obligați să declare la autoritățile vamale valoarea reală a tranzacțiilor comerciale, dovedite cu acte justificative.
Art. 2. - Pentru produsele cuprinse în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre se instituie controlul obligatoriu al valorii declarate. în aceste cazuri, organele vamale vor proceda astfel:
a) taxele vamale și celelalte drepturi cuvenite bugetului de stat, calculate în baza prețurilor din facturile prezentate de importatori, se încasează și se virează la bugetul de stat;
b) taxele vamale și celelalte drepturi cuvenite bugetului de stat rezultă din diferența dintre valoarea prevăzută în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre și cea din factură, se încasează cu titlu de garanție, iar pentru operațiunea de import se acordă liber de vamă provizoriu pe timp de 30 de zile, potrivit art. 15 din Ordonanța Guvernului nr. 26/1993 privind Tariful vamal de import al României.
Art. 3. - Când importatorul este de acord ca taxele vamale și celelalte drepturi cuvenite bugetului de stat să fie calculate în temeiul anexei nr. 1 la prezenta hotărâre, pentru operațiunea de vămuire se acordă liber de vamă definitiv.
Art. 4. - În cazul în care se recurge la vămuirea produselor cu liber de vamă provizoriu, conform art. 2 lit. b), pe declarația de valoare în vamă organele vamale menționează că în locul valorii de tranzacție se aplică metoda comparativă de determinare a valorii în vamă potrivit art. 2 din Acordul privind aplicarea art. VII din Acordul general pentru tarife și comerț.
Art. 5. - Contestațiile la operațiunile de vămuire efectuate conform prevederilor prezentei hotărâri se depun și se soluționează conform prevederilor art. 22 din Ordonanța Guvernului nr. 26/1993.
Obligația de a face dovada realității valorii de tranzacție declarată la autoritățile vamale este în sarcina importatorului.
În vederea soluționării contestațiilor, autoritățile abilitate să efectueze controlul ulterior, precum și instanțele de judecată verifică documentele prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre și țin seama de nivelul valorilor de comercializare pe piața externă și internă.
Art. 6. - Garanțiile constituite potrivit art. 2 lit. b) se virează la bugetul de stat în termen de 10 zile de la primirea de către Direcția generală a vămilor a hotărârii judecătorești irevocabile, de respingere a contestației sau, în situația nerespectării termenelor de depunere a contestației, de la expirarea acestor termene.
Art. 7. - În cazul produselor vămuite în baza art. 2 din prezenta hotărâre, pentru garanțiile constituite și devenite exigibile nu se percep penalități de întârziere.
Pentru garanțiile constituite administrația vamală nu datorează dobândă.
Art. 8. - Se autorizează Ministerul Finanțelor ca, periodic, împreună cu Ministerul Comerțului să modifice structura listei și să actualizeze nivelul valorilor în vamă în funcție de evoluția prețurilor pe piața externă.
Art. 9. - Pe perioada aplicării prevederilor prezentei hotărâri, taxa vamală pentru produsele „Whisky” - cod tarifar 2208.30 și „Gin” - cod tarifar 2208.50 se reduce la 100%.
Art. 10. - Prevederile prezentei hotărâri se aplică experimental pe o perioadă de 6 luni de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial al României.
Contrasemnează:
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Ministrul comerțului, Petru Crișan
Anexa Nr. 1
Lista produselor pentru care sunt stabilite valori de comparație în scopul determinării garanției vamale
Nr. crt. | Produsul | Valoarea de comparație[2] |
0 | 1 | 2 |
1. | Țigarete[3] | |
- superioare | 15 $/1.000 buc. | |
- medii | 10 $/1.000 buc. | |
2. | Whisky
- mărcile: Ballantine's, Teachers, Chivas Imperial, Glenkinchie, Jim Bean, Johnie Walker, Johnie Walker Black Labei, Chivas Regal, J & B Black White, Cardhu Single Highland Malt, Seagram, White & MacKay, Cragganmore Single Malt, Black Labei, Jack Daniel's, Bell's, Glenmorangie Pure Malt și altele similare |
4 $/litru |
3. | Whisky, alte mărci | 2 $/litru |
4. | Cafea prăjită, inclusiv cu înlocuitori | 1,22 $/kg |
5. | Cafea solubilă | 4 $/kg |
6. | Bere: | |
- în cutii | 0,40 $/litru | |
- în sticle sau în alte ambalaje | 0,30 $/litru | |
7. | Lichior | 3 $/litru |
8. | Votcă | 2 $/litru |
9. | Gin | 3 $/litru |
10. | Alcool etilic nedenaturat, cu o concentrație alcoolică determinată în funcție de volum de 80% volum sau peste | 0,60 $/litru |
11. | Alcool etilic nedenaturat, cu o concentrație alcoolică determinată în funcție de volum de până la 80% volum | 0,50 $/litru |
Anexa Nr. 2
Lista justificărilor, documentelor și a evidențelor ce vor fi solicitate pentru soluționarea contestațiilor
- ofertele de preț ale producătorului mărfii;
- factura comercială (eventual vizată de societatea bancară);
- contractul de vânzare-cumpărare;
- documentul de transport;
- listele specificative;
- contractul de asigurare a mărfii;
- polița de asigurare;
- facturile privind exportul unor mărfuri identice sau similare către alte țări decât țara de import;
- statutul firmei importatoare;
- statutul firmei exportatoare;
- documentele privind legătura dintre importator sau exportator care pot influența prețul de tranzacție;
- datele privind evidența contabilă a importatorului;
- ordinele de plată în valută vizate de societatea bancară;
- extrasul contului în valută din care s-a efectuat plata;
- actul privind recepția mărfurilor;
- notele contabile privind înregistrarea mărfurilor și plata acestora;
- actele de vânzare către beneficiari interni;
- documentele pentru obținerea valutei prin schimb valutar pe piața valutară;
- orice altă justificare sau evidență legată de tranzacția respectivă.
Referințe
- ↑ Anexele nr. 1-18 se publică ulterior.
- ↑ Valoarea produselor prezentate la import se calculează proporțional cu valoarea prevăzută în lista care cuprinde unitățile de măsură specifice.
- ↑ Conform Ordinului ministrului de stat, ministrul finanțelor, nr. 444/1994, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 102 din 21 aprilie 1994.