Monitorul Oficial 253/1996

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VIII, Nr. issue::0253 - Partea I – Vineri, 18 octombrie year::1996


Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind alocarea unor sume din bugetul de stat pe anul 1996 pentru continuarea și finalizarea unor lucrări de investiții, precum și pentru reparații la obiective de interes local

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - (1) Se aprobă suplimentarea sumelor defalcate din impozitul pe salarii și a transferurilor din bugetul de stat pentru investiții cu valoarea totală de 34,7 miliarde lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 1996, în vederea finalizării unor lucrări de alimentari cu apă, cu gaze naturale, de termoficare și alte lucrări edilitare, precum și pentru întreținere și reperații la unele obiective de interes local.

(2) Sumele alocate potrivit prevederilor alin. (1) se vor repartiza pe județe, consilii locale, obiective și lucrări, de către Ministerul Finanțelor, Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului și Departamentul pentru Administrație Publică Locală.

Art. 2. - Utilizarea sumelor alocate potrivit art. 1 se va face de către ordonatorii principali de credite, cu respectarea destinațiilor stabilite și în condițiile prevederilor legale.

Art. 3. - Sumele alocate potrivit art. 1 și neutilizate până la data de 31 decembrie 1996 vor fi restituite la bugetul de stat.

Art. 4. - Ministerul Finanțelor va introduce modificările corespunzătoare în volumul și în structura bugetului de stat pe anul 1996.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 8 octombrie 1996 | Nr. 936.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Secretar de Stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă

Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului, Marin Cristea


Hotărâre privind utilizarea fondului locativ de protocol din administrarea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”

În conformitate cu prevederile legii locuinței și ale Legii nr. 112/1995, precum și ale hotărârilor Guvernului nr. 20/1996 și nr. 39/1996,

având în vedere obiectul de activitate al Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 567/1993, cu modificările ulterioare,

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Fondul locativ de protocol prevăzut în anexa la prezenta hotărâre, aflat în administrarea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”, are următoarea destinație:

a) locuințe de protocol - case de oaspeți pentru delegațiile oficiale invitate de către Președinția României, Senat, Camera Deputaților, Guvernul României, Curtea Supremă de Justiție, Curtea Constituțională, Consiliul Legislativ, Curtea de Conturi și Avocatul Poporului;
b) locuințe de protocol - reședințe oficiale pentru Președintele României, președintele Senatului, președintele Camerei Deputaților și primul-ministru;
c) locuințe de protocol pentru persoanele care sunt alese sau numite în unele funcții sau demnități publice, pe durata exercitării acestora.

Pot beneficia de locuințe de protocol, la cerere, cu plata chiriei prevăzute de lege, persoanele care îndeplinesc următoarele funcții publice: vicepreședinți ai Senatului și ai Camerei Deputaților, miniștrii de stat, miniștrii și asimilații acestora, precum și președintele Curții Supreme de Justiție, președintele Curții Constituționale, președintele Curții de Conturi, președintele Consiliului Legislativ și avocatul poporului.

Art. 2. - (1) Fondul locativ de protocol prevăzut la art. 1 este proprietate publică a statului, intrând sub incidența prevederilor art. 135 alin. (3) și (5) din Constituție, precum și ale art. 10 din Legea nr. 112/1995.

(2) Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” asigură evidența, punerea la dispoziție, întreținerea, repararea și conservarea fondului locativ de protocol, în condițiile legii.

Art. 3. - (1) Locuințele de protocol - case de oaspeți, cu toate dotările aferente, sunt puse la dispoziția instituțiilor menționate la art. 1 lit. a), la cererea acestora, de către Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de stat”.

(2) Locuințele de protocol - reședințe oficiale, cu toate dotările aferente, sunt puse la dispoziția persoanelor menționate la art. 1 lit. b), la cererea acestora, de către Guvern.

(3) Punerea la dispoziție a locuințelor de protocol prevăzute la art. 1 lit. c) se face de către Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”, cu acordul primului-ministru, la cererea instituțiilor din conducerea cărora fac parte persoanele respective.

Art. 4. - (1) Cheltuielile pentru administrarea, funcționarea, întreținerea, conservarea, dotarea și protejarea locuințelor de protocol - case de oaspeți se suportă anual din bugetul Secretariatului General al Guvernului.

(2) Pentru locuințele de protocol - reședințe oficiale, chiria legală se suportă de către instituțiile în care își desfășoară activitatea persoanele beneficiare, în baza contractelor de închiriere încheiate de Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” cu serviciile de specialitate ale instituțiilor în cauză, iar cheltuielile de întreținere pentru spațiul locativ efectiv ocupat, de către beneficiari.

(3) Pentru locuințele de protocol, chiria și cheltuielile de întreținere se suportă integral de către beneficiarii direcți, în condițiile legii.

Art. 5. - (1) Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”, în calitate de administrator general al fondului locativ de protocol, constituit potrivit art. 1, exercită atribuțiile care revin proprietarului, în conformitate cu legislația în vigoare.

(2) Locuințele din fondul locativ de protocol prevăzute la art. 1, care nu sunt utilizate potrivit destinațiilor respective, pot fi folosite, temporar, potrivit reglementărilor legale, cu aprobarea primului-ministru.

Art. 6. - Contractul de închiriere a locuințelor de protocol și a celor cu destinație de reședință oficială, încetează, de drept, în termen de 60 de zile de la data expirării mandatului sau eliberării din funcție, după caz.

Art. 7. - Persoanele care ocupă, în prezent, locuințele din cele prevăzute la art. 1 și care nu își mai exercită mandatul sau nu mai dețin una dintre funcțiile menționate, sunt obligate să le elibereze în termen de un an, pe măsura asigurării unui spațiu corespunzător. În acest scop, vor beneficia de alte locuințe ce le vor fi puse la dispoziție, după caz, de către Primăria Municipiului București sau de către Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”, dacă nu dețin o altă locuință.

Art. 8. - Imobilele cu destinația de locuință și locuințele - apartamente sau garsoniere - din administrarea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”, altele decât cele prevăzute la art. 1, sunt proprietate privată a statului, se supun regimului juridic de drept comun și pot fi vândute, dacă sunt locuințe statornice, sau pot fi închiriate.

Art. 9. - Anexa face până integrantă din prezenta hotărâre.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 8 octombrie 1996 | Nr. 940.

Contrasemnează:

p.Secretariatul General al Guvernului, Octav Cozmâncă

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului, Marin Cristea


Anexă

Lista fondului locativ de protocol din administrarea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”, din municipiul București

Adresa imobilului
Palatul Primăverii - LAC 1, str. Mircea Eliade nr. 5-13, sectorul 1
Palatul Herăstrău - LAC 2, str. Turgheniev nr. 22-24, sectorul 1
Palatul Floreasca - K2, str. Mircea Eliade nr. 2, sectorul 1
Palatul Primăverii nr. 50, bd Primăverii nr. 50, sectorul 1
Palatul Modrogan, str. Modrogan nr. 1, sectorul 1
Casa de oaspeți din str. Turgheniev nr. 18, sectorul 1
Casa de oaspeți din str. Mircea Eliade nr. 3, sectorul 1
Casa de oaspeți din bd Primăverii nr. 48, sectorul 1
Casa de oaspeți din bd Aviatorilor nr. 86, sectorul 1
Casa de oaspeți din str. Nikolai Gogol nr. 3, sectorul 1
Casa de oaspeți din str. Moliere nr. 13-15, sectorul 1
Casa de oaspeți din str. Anton Cehov nr. 8 și garajul comun, sectorul 1
Casa de oaspeți din str. Nikolai Gogol nr. 2-4, sectorul 1
Casa de oaspeți din bd Mircea Eliade (Kalinin) nr. 12, ap. 1, 2 și 3, sectorul 1
Imobilul din str. Alexandru Puskin nr. 5 și garajul, sectorul 1
Imobilul din bd Aviatorilor nr. 57 și garajul, sectorul 1
Imobilul din str. Arhitect Grigore Cerchez nr. 3 și garajul, sectorul 1
Imobilul din bd Aviatorilor nr. 92, vila, inclusiv garajul, sectorul 1
Imobilul din str. Lev Tolstoi nr. 27 (ap. 1 și garajul și etaj 1 - ap. 2), sectorul 1
Imobilul din str. Nikolai Gogol nr. 1 (ap. 1 și etaj 1 - ap. 2), sectorul 1
Imobilul din str. Maxim Gorki nr. 26 (ap. 1 și garajul), sectorul 1
Imobilul din str. Dr. Eugen Iosif nr. 20 (ap. 1), sectorul 5
Imobilul din str. Docenților nr. 9, inclusiv garajul, sectorul 1
Imobilul din str. Armindenului nr. 4, inclusiv garajul, împrejmuiri 78 m, sectorul 1
Imobilul din str. Herăstrău nr. 33, inclusiv garajul, sectorul 1
Imobilul din str. Lev Tolstoi nr. 25 (ap. 1 și etajul 1 - ap. 2), sectorul 1
Imobilul din bd Aviatorilor nr. 70 (parter, ap. 1), sectorul 1
Imobilul din str. Crângului nr. 13, inclusiv garajul, sectorul 1
Imobilul din str. Heleșteului nr. 22A, inclusiv garajul, sectorul 1
Imobilul din bd. Primăverii nr. 11 (vilă, inclusiv garajul, împrejmuiri 53 m), sectorul 1
Imobilul din bd. Primăverii nr. 14, inclusiv garajul, sectorul 1
Imobilul din str. Pictor Daniel C. Rosenthal nr. 13, inclusiv garajul, sectorul 1
Imobilul din str. Dr. Lister nr. 57 (Corp A + B), sectorul 5.



Hotărâre privind înființarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții și Economia Construcțiilor - INCERC București

În temeiul Ordonanței Guvernului nr. 25/1995, aprobată și modificată prin Legea nr. 51/1996,

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se înființează Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții și Economia Construcțiilor – INCERC București, persoană juridică aflată în coordonarea Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, care funcționează după modelul regiilor autonome, conform Legii nr. 51/1996, prin reorganizarea Institutului de Cercetări în Construcții și Economia Construcțiilor, care se desființează.

Art. 2. - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții și Economia Construcțiilor - INCERC București are sediul în municipiul București, sos. Pantelimon nr. 266, sectorul 2.

Art. 3. - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții și Economia Construcțiilor - INCERC București are ca obiect principal de activitate efectuarea de cercetări fundamentale și aplicative, dezvoltare tehnologică, reglementări tehnice și economice, de interes public și național, care privesc asigurarea cerințelor fundamentale impuse construcțiilor și instalațiilor aferente.

Art. 4. - Structura organizatorică a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții și Economia Construcțiilor - INCERC București este prevăzută în anexa nr. 1.

Art. 5. - Patrimoniul institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții și Economia Construcțiilor - INCERC București, stabilit pe baza bilanțului contabil de la 30 iunie 1996, este de 13.690.798 mii lei, din care: imobilizări corporale și necorporale 13.089.432 mii lei și active circulante 601.366 mii lei, și se preia pe bază de protocol de predare-preluare de la Institutul de Cercetări în Construcții și Economia Construcțiilor.

Art. 6. - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții și Economia Construcțiilor - INCERC își desfășoară activitatea în conformitate cu reglementările legale în vigoare, precum și cu regulamentul de organizare și funcționare prevăzut în anexa nr. 2.

Art. 7. - Personalul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții și Economia Construcțiilor - INCERC București se preia prin transfer de la Institutul de Cercetări în Construcții și Economia Construcțiilor și își păstrează salariile avute la data transferului, până la negocierea noului contract colectiv de muncă.

Art. 8. - Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, în calitate de minister coordonator, va cuprinde în bugetul său de venituri și cheltuieli fondurile necesare realizării unor investiții, dotări, aparatură, echipamente și instalații.

Art. 9. - Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 15 octombrie 1996 | Nr. 984.

Contrasemnează:

Ministrul cercetării și tehnologiei, Doru Dumitru Palade

Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului, Marin Cristea

p. Ministru de stat. ministrul finanțelor, Dan Mogoș, secretar de stat


Anexa nr. 1

MO253 96.jpg

Anexa nr. 2

Regulamentde organizare și funcționare a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții și Economia Construcțiilor - INCERC București

Capitolul I

Dispoziții generale

Art. 1. - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții și Economia Construcțiilor - INCERC București, denumit în continuare institut este persoană juridică aflată în coordonarea Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, care funcționează după modelul regiilor autonome, conform Legii nr. 51/1996, și își desfășoară activitatea pe baza prevederilor legale în vigoare și a prezentului regulament.

Art. 2. - (1) Institutul are structura organizatorică cuprinsă în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre.

(2) Institutul are următoarele subunități:

  1. Filiala INCERC Iași, str. Uranus nr. 37, județul Iași;
  2. Filiala INCERC Timișoara, str. Traian Lalescu nr. 2, județul Timiș;
  3. Filiala INCERC Cluj-Napoca, str. Floresti nr. 117, județul Cluj.
Capitolul II

Scopul și obiectul de activitate

Art. 3. - Institutul este înființat în scopul desfășurării activității de cercetare științifică și dezvoltare tehnologica în domeniul construcțiilor și ingineriei seismice, prin participarea la elaborarea strategiei de dezvoltare a domeniului și la realizarea cu prioritate a obiectivelor științifice și tehnologice ale Programului național de cercetare științifică și dezvoltare tehnologică.

Art. 4. - obiectul de activitate al institutului cuprinde:

A. Activități de cercetare-dezvoltare

a) În cadrul Programului național de cercetare științifică și dezvoltare tehnologică institutul efectuează cercetări fundamentale și aplicative, de interes public și de interes național, care privesc asigurarea cerințelor fundamentale impuse construcțiilor și instalațiilor aferente prin Legea nr. 10/1995 și prin Directiva Comunității Europene nr. 89/106, și anume:

  • rezistența și stabilitatea;
  • siguranța în exploatare;
  • siguranța la foc;
  • igiena, sănătatea oamenilor, refacerea și protecția mediului;
  • protecția termica și hidrofugă, economia de energie;
  • protecția împotriva zgomotului, precum și asigurarea durabilității acestora.

În acest scop, institutul efectuează:

  • cercetări fundamentale de baza și orientate, pentru dezvoltarea științei construcțiilor în special în domeniul mecanicii construcțiilor, ingineriei seismice și fizicii construcțiilor;
  • cercetări aplicative pentru creșterea siguranței, funcționalității și confortului construcțiilor, precum și dezvoltarea și perfecționarea tehnicilor și tehnologiilor specifice execuției construcțiilor, incluzând și realizarea de modele experimentale, standuri, platforme și stații-pilot, încercări „in situ”, care se referă la:
  • rezistența, stabilitatea și durabilitatea construcțiilor;
  • protecția antiseismică a construcțiilor și metode de intervenții;
  • geotehnică și fundații;
  • reabilitarea și modernizarea fondului construit;
  • protecția construcțiilor contra coroziunii;
  • finisarea și estetica construcțiilor;
  • închideri și compartimentări;
  • instalații și echipamente aferente construcțiilor;
  • îmbunătățirea performanțelor produselor de construcții și instalații;
  • soluții noi de proiectare și tehnologii performante pentru execuția construcțiilor;
  • economia construcțiilor și studii prospective;
  • urmărirea comportării construcțiilor în timp;
  • studii și cercetări privind:
  • strategii ale sectorului de construcții;
  • diagnoza și prognoza privind dezvoltarea domeniului științei și tehnologiei construcțiilor;
  • sinteze tehnico-științifice;
  • informatizarea construcțiilor;
  • elaborare de standarde privind concepția, alcătuirea, calculul și execuția construcțiilor și a elementelor de construcții și instalații.

b) În afara Programului național de cercetare științifică și dezvoltare tehnologică, institutul efectuează cercetări aplicative pentru soluționarea problemelor din domeniul său de activitate, și anume:

  • dezvoltarea tehnicilor experimentale și a măsurătorilor în laborator și „in situ”;
  • elaborarea reglementărilor tehnice și economice care stau la baza activității de proiectare, execuție, exploatare și postutilizare a construcțiilor.

B. Activități conexe activității de cercetare-dezvoltare:

  • asistentă tehnică pentru proiectarea și execuția obiectivelor de construcții și instalații, precum și consultanță de specialitate;
  • expertize privind starea și situația construcțiilor, echipamentelor și instalațiilor aferente;
  • expertize de specialitate în domeniul proiectării și execuției construcțiilor și instalațiilor;
  • soluții tehnice și programe de calcul, metodologii de experimentare, proiectare și execuție de aparatură de laborator, scule și dispozitive;
  • studii de fezabilitate, evaluări de active, oferte, documentații pentru participarea la licitații pentru proiectare, execuție și expertizare în domeniu;
  • proiecte pentru execuția construcțiilor, instalațiilor, produselor și echipamentelor aferente.

Institutul, ca membru al Uniunii Europene pentru Agremente Tehnice în Construcții și în calitate de institut național de cercetare-dezvoltare, elaborează:

  • agremente tehnice pentru materiale, produse, echipamente și procedee noi în construcții și instalații atât pentru cele produse în țară, cât și pentru cele realizate în străinătate;
  • certificări de calitate pentru produse folosite în construcții;
  • certificări de conformitate a calității pentru fabrici și producători de materiale și elemente de construcții și instalații;
  • certificate și rapoarte de calitate în urma testelor efectuate.

C. Activități de formare și specializare profesională în domeniul propriu de activitate:

  • pregătire profesionala și specializare de nivel mediu;
  • pregătire profesionala de nivel universitar, postuniversitar și doctorantura, potrivit legii.

D. Activități de editare și tipărire a publicațiilor de specialitate:

  • Buletinul construcțiilor;
  • Revista „Construcții”;
  • Colecția „Reglementări” în construcții;
  • Colecția „Probleme economice” în construcții;
  • studii, rapoarte, sinteze și alte publicații în domeniul propriu de activitate.

E. Activitate de transfer tehnologic al rezultatelor cercetării din domeniul construcțiilor și instalațiilor

F. Valorificarea rezultatelor cercetărilor din domeniul reabilitării construcțiilor prin execuția experimentală de lucrări de reparații-întreținere-urmărire a comportării în timp

G. Activitate de execuție în vederea susținerii cercetării și dezvoltării tehnologice în domeniu prin unicate și serii mici de produse, microproducție (pentru valorificarea cercetărilor experimentale elaborate), precum și expoziții pe profil

Activitățile menționate la lit. A-G pot fi efectuate și în cadrul unor contracte externe.

Institutul poate efectua și activități de import-export, potrivit legii.

Capitolul III

Patrimoniul

Art. 5. - Conform bilanțului contabil la data de 30 iunie 1996, institutul are un patrimoniu propriu în valoare de 13.690.798 mii lei, din care: imobilizări corporale și necorporale 13.089.432 mii lei și active circulante 601.366 mii lei.

Art. 6. - (1) Institutul administrează cu diligența unui bun proprietar bunuri proprietate publică, precum și alte bunuri dobândite în condițiile legii. Bunurile proprietate publică, precum și cele dobândite se află în administrarea institutului și se evidențiază distinct în patrimoniul acestuia.

(2) Rezultatele cercetărilor concretizate în active corporale și necorporale, efectuate și finalizate din fonduri publice sau din alte fonduri, sunt bunuri dobândite, dacă prin contract nu se prevede altfel, și se înregistrează în evidența contabilă a institutului.

(3) În exercitarea drepturilor sale, institutul posedă și folosește bunurile aflate în patrimoniul său și, după caz, dispune de acestea în condițiile legii, în scopul realizării obiectului său de activitate, beneficiind de rezultatele utilizării acestora.

(4) Concesionarea unor subunități, servicii sau activități se poate face numai în scopul stimulării transferului rezultatelor activității de cercetare-dezvoltare, în condițiile prevederilor legale corespunzătoare și cu aprobarea Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului și a Ministerului Cercetării și Tehnologiei.

(5) Patrimoniul institutului poate fi modificat prin ordin al ministrului lucrărilor publice și amenajării teritoriului, cu avizul Ministerului Cercetării și Tehnologiei, în cazul în care aceasta se realizează ca urmare a acumulării de resurse proprii. În caz contrar, patrimoniul poate fi modificat prin hotărâre a Guvernului.

Capitolul IV

Structura organizatorică și funcțională

Art. 7. (1) - Institutul poate avea în structura subunități, secții, laboratoare și alte structuri organizatorice necesare realizării obiectului său de activitate.

(2) În funcție de specificul activității, se pot organiza colective specializate sau colective interdisciplinare.

Art. 8. - Modificarea structurii organizatorice și funcționale a institutului se propune de către directorul general, cu avizul consiliului de administrație, și se aprobă de Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului. Consiliul de administrație stabilește relațiile dintre subunitățile aflate în structura institutului, precum și relațiile acestora cu terții și le poate acorda împuterniciri de reprezentare în numele institutului.

Art. 9. - Subunitățile din structura institutului răspund în fața consiliului de administrație și a directorului general de îndeplinirea tuturor atribuțiilor, responsabilităților și competențelor încredințate de acesta.

Capitolul V

Organele de conducere

Art. 10. - (1) Conducerea institutului este asigurată de către:

  • consiliul de administrație;
  • comitetul de direcție;
  • directorul general.

(2) Orientarea și coordonarea activității tehnico-științifice din institut sunt asigurate de Consiliul științific.

Consiliul de administrație

Art. 11. - (1) Consiliul de administrație este format din 7 membri, numiți pentru un mandat de 4 ani, care poate fi reînnoit.

(2) Structura consiliului de administrație este:

  • 1 președinte;
  • 1 vicepreședinte;
  • 5 membri.

Art. 12. - (1) Din consiliul de administrație fac parte, în mod obligatoriu:

  • directorul general al institutului - președinte;
  • un reprezentant al Ministerului Cercetării și Tehnologiei;
  • un reprezentant al Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării teritoriului;
  • un reprezentant al Ministerului Finanțelor;
  • președintele Consiliului științific.

(2) Ceilalți membri din consiliul de administrație pot fi ingineri, economiști, juriști, alți specialiști din institut, precum și reprezentanți ai agenților economici de profil.

(3) Consiliul de administrație își desemnează vicepreședintele.

(4) Numirea membrilor consiliului de administrație se face prin ordin al ministrului lucrărilor publice și amenajării teritoriului, cu avizul ministrului cercetării și tehnologiei.

(5) Revocarea membrilor consiliului de administrație pentru abateri grave sau pentru inactivitate în executarea mandatului se face de același organ care a făcut numirea.

Art. 13. - Membrii consiliului de administrație sunt cetățeni români și:

a) își păstrează calitatea de angajați la instituția sau unitatea de la care provin și toate drepturile și obligațiile derivând din această calitate;
b) sunt plătiți pentru activitatea desfășurată în această calitate cu o indemnizație lunară stabilită de consiliul de administrație;
c) nu pot face parte din mai mult de două consilii de administrație sau participa în aceeași calitate la societățile comerciale cu care institutul are relații contractuale sau interese contrare;
d) sunt incompatibili cu calitatea de membru al consiliului de administrație cei care, personal ori soțul, soția sau rudele până la gradul al doilea inclusiv, sunt, în același timp, patroni sau asociați la societăți comerciale cu capital privat cu același profil sau cu care institutul se afla în relații comerciale directe.

Art. 14. - Consiliul de administrație își desfășoară activitatea în baza regulamentului propriu de funcționare și cu respectarea legislației în vigoare. El hotărăște în problemele privind activitatea institutului, cu excepția celor care, potrivit legii, sunt în competența altor organe.

Art. 15. - (1) Consiliul de administrație se întrunește o dată pe lună sau ori de câte ori interesele institutului o cer, convocarea acestuia făcându-se de către președinte sau la solicitarea a cel puțin o treime din numărul membrilor consiliului de administrație.

(2) Dezbaterile consiliului de administrație sunt conduse de președintele consiliului, iar în lipsa acestuia, de vicepreședinte.

Art. 16. - (1) Consiliul de administrație își poate desfășura activitatea în prezența a cel puțin două treimi din numărul membrilor săi. Dacă nu este îndeplinită această condiție, ședința consiliului de administrație se poate reprograma într-un interval de cel mult 15 zile, având aceeași ordine de zi.

(2) Hotărârile consiliului de administrație se iau cu majoritatea voturilor membrilor prezenți, dar nu mai puțin de jumătate plus unu din numărul total al membrilor.

Art. 17. - La ședințele consiliului de administrație este invitat și reprezentantul sindicatului.

Art. 18. - Pentru luarea unor decizii complexe, consiliul de administrație poate atrage în activitatea de analiză consilieri și consultanți din diferite sectoare de activitate. Activitatea acestora va fi compensată material, conform prevederilor legale.

Art. 19. - (1) Membrii consiliului de administrație sunt Răspunzători, în condițiile legii, pentru îndeplinirea atribuțiilor ce le revin.

(2) Membrii consiliului de administrație care s-au împotrivit luării unei decizii care s-a dovedit păgubitoare pentru institut nu răspund, dacă au consemnat expres punctul lor de vedere în registrul de ședințe al consiliului de administrație și au anunțat în scris, despre aceasta, organul coordonator.

(3) Membrii consiliului de administrație care nu au respectat prevederile art. 13 lit. c) răspund pentru daunele cauzate institutului ca urmare a acestui fapt.

Art. 20. - Consiliul de administrație are, în principal, următoarele atribuții:

a) aprobă organizarea de subunități, secții, laboratoare și alte structuri organizatorice necesare realizării obiectului de activitate al institutului în cadrul structurii organizatorice aprobate;
b) aprobă, la propunerea Consiliului științific, strategia și programele concrete de dezvoltare a institutului, de introducere a unor tehnologii de vârf și de modernizare a celor existente, în concordanță cu strategia generală a domeniului propriu;
c) propune programul anual de cercetare-dezvoltare, pe care îl înaintează Colegiului Consultativ pentru Cercetare Științifică și Dezvoltare tehnologică;
d) propune programul anual de elaborare a reglementărilor tehnice, pe care îl înaintează Comitetului tehnic de coordonare generală al Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului;
e) analizează și avizează proiectul bugetului de venituri și cheltuieli și îl depune la organul coordonator în vederea aprobării prin hotărâre a Guvernului;
f) analizează și avizează bilanțul contabil și contul de profit și pierderi, pe care le supune aprobării Ministerului Finanțelor, și aprobă raportul de gestiune asupra activității desfășurate de institut în anul precedent;
g) analizează raportarea trimestrială privind activitatea realizată de institut, aproba măsuri pentru desfășurarea acesteia în condiții de echilibru al bugetului de venituri și cheltuieli;
h) analizează, aprobă sau, după caz, propune spre aprobare, potrivit prevederilor legale, investițiile care urmează a fi realizate de institut;
i) propune spre aprobare, în condițiile legii, majorarea sau diminuarea patrimoniului, concesionarea, închirierea sau locația de gestiune a unor bunuri, servicii, subunități de producție din patrimoniul institutului;
j) aprobă asocierea institutului cu terțe persoane juridice, în vederea realizării de activități comune care prezintă interes pentru asociați și care se încadrează în obiectul de activitate al institutului, cu respectarea prevederilor legale;
k) aprobă valorificarea bunurilor dobândite și înregistrate în afara bilanțului contabil;
l) fundamentează și prezintă Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului propuneri pentru asigurarea de fonduri, prin bugetul de venituri și cheltuieli al acestuia, pentru finanțarea obiectivelor de interes public specifice activității institutului: exploatarea și dezvoltarea rețelei seismografice din teritoriu, punerea în funcțiune a platformelor seismice, dezvoltarea bazei materiale a cercetării, realizarea de soluții tehnice și echipamente specifice pentru asigurarea igienei, sănătății oamenilor, refacerii și protecției mediului etc.;
m) aprobă volumul creditelor bancare prevăzute la art. 35 alin. (1) și stabilește modul de rambursare;
n) aprobă utilizarea disponibilităților în valută;
o) adoptă sistemul de salarizare, modul de corelare stimulativă a salariilor cu nivelul studiilor, cu competența și cu munca efectiv prestată, respectându-se prevederile legale și ale contractului colectiv de muncă la nivelul institutului;
p) aprobă contractul colectiv de muncă;
r) execută orice alte atribuții stabilite, potrivit prevederilor legale.

Art. 21. - În primul trimestru al fiecărui an, consiliul de administrație prezintă organului coordonator un raport asupra activității desfășurate în anul precedent și asupra programului de activitate pentru anul în curs.

Art. 22. – Secretariatul consiliului de administrație este asigurat de institut; atribuțiile secretariatului sunt prevăzute în Regulamentul de funcționare a consiliului de administrație.

Comitetul de direcție

Art. 23. – Conducerea operativă a institutului este asigurată de un comitet de direcție, compus din directorul general și directorii din structura organizatorică a institutului.

Art. 24. – Comitetul de direcție stabilește acțiunile concrete necesare pentru realizarea obiectivelor rezultate din:

  • strategia de dezvoltare a institutului;
  • programul anual de cercetare-dezvoltare;
  • programul anual de elaborare a reglementărilor tehnice;
  • bugetul de venituri și cheltuieli;
  • programul de investiții;
  • sistemul de asigurare a calității;
  • alte obligații.

Art. 25. – Comitetul de direcție se întrunește decadal sau ori de câte ori interesele institutului o impun.

Art. 26. – (1) La nivelul filialelor din structura organizatorică a institutului se organizează și funcționează comitetul de conducere care își desfășoară activitatea în conformitate cu propriul regulament de organizare și funcționare, aprobat de consiliul de administrație al institutului, și este prezidat de directorul subunității respective.

(2) Comitetul de conducere exercită atribuții și are răspunderi în limita competențelor stabilite de conducerea institutului și aprobate de consiliul de administrație.

Directorul general

Art. 27. – Activitatea curentă a institutului este condusă de directorul general numit prin ordin al ministrului lucrărilor publice și amenajării teritoriului, cu acordul ministrului cercetării și tehnologiei, la propunerea Colegiului Consultativ pentru Cercetare Ştiințifică și Dezvoltare Tehnologică, dintre cercetătorii științifici principali care lucrează în domeniu și au pregătire managerială.

Art. 28. – Directorul general are, în principal, următoarele atribuții și responsabilități:

  • reprezintă, personal sau prin delegat, interesele institutului în relațiile cu celelalte organe, organizații și agenți economici, precum și cu persoane fizice din țară și din străinătate;
  • stabilește atribuțiile, competențele și relațiile compartimentelor de la toate nivelurile organizatorice ale institutului, precum și relațiile acestora cu terții;
  • numește și revocă pe conducătorii compartimentelor de muncă din aparatul propriu, precum și pe directorii din structura organizatorică a institutului, cu avizul consiliului de administrație;
  • angajează și concediază personalul propriu;
  • asigură negocierea contractului colectiv de muncă și a salariilor personalului din institut;
  • răspunde de administrarea întregului patrimoniu, cu respectarea prevederilor legale;
  • adoptă măsuri și urmărește realizarea operațiunilor de comerț exterior prin compartimentele proprii specializate;
  • are atribuții și răspunderi similare unui ordonator de credite pentru sumele alocate institutului de la bugetul de stat, în condițiile prevederilor art. 21 alin (1) din Ordonanța Guvernului nr. 25/1995, aprobată și modificată prin Legea nr. 51/1996;
  • exercită atribuțiile și are răspunderile care îi revin din prevederile legale, aprobă și ia măsuri privind activitatea institutului, ce excepția celor date, potrivit reglementărilor legale, în competența altor organe;
  • exercită orice alte atribuții ce îi sunt delegate de consiliul de administrație;
  • poate delega, în condițiile legii, o parte dintre atribuțiile sale celorlalte persoane din conducerea institutului.

Consiliul științific

Art. 29. – (1) Consiliul științific este format din 19 membri reprezentând toate departamentele științifice din cadrul institutului.

(2) Consiliul științific este alcătuit din cercetători cu realizări deosebite, cu capacitate de sinteză și de prospectare în domeniu, cadre didactice din învățământul superior, salariați ai institutului sau din afară, aleși prin vot secret de către cadrele cu studii superioare din institut.

(3) Consiliul științific este condus de un președinte și un vicepreședinte, aleși pe 2 ani, prin vot secret, de către membrii acestuia. Din Consiliul științific fac parte, de drept, directorul general și directorii științifici ai institutului.

(4) Consiliul științific se organizează și funcționează în conformitate cu regulamentul propriu.

Art. 30. - Atribuțiile principale ale Consiliului științific sunt următoarele:

a) participă la elaborarea strategiei de dezvoltare a activității de cercetare-dezvoltare și la elaborarea Programului național de cercetare științifică și dezvoltare tehnologică, în domeniul construcțiilor și ingineriei seismice;
b) întocmește programul anual de elaborare a reglementărilor tehnice în domeniul construcțiilor și ingineriei seismice;
c) contribuie la realizarea obiectivelor științifice și tehnologice ale Programului național de cercetare științifică și dezvoltare tehnologică;
d) examinează și avizează proiectele de cercetare științifică, precum și realizarea acestora;
e) avizează hotărârile care implică politica de cercetare a institutului și a ramurii construcții;
f) propune măsuri pentru perfecționarea profesională, încadrarea personalului de cercetare în grade profesionale;
g) face propuneri privind modul de organizare a concursurilor de încadrare ȘI promovare a personalului de cercetare;
h) aprobă comisiile de concurs pentru promovarea pe funcțiile atestabile și confirmă rezultatele concursurilor pentru funcțiile de cercetător științific și cercetător principal gradele III, II și I;
i) organizează și coordonează desfășurarea acțiunilor cu caracter științific;
j) avizează acțiunile de cooperare, interne și internaționale, cu scop științific;
k) avizează acordarea de burse de studii și stagii de perfecționare în străinătate.
Capitolul VI

Bugetul de venituri și cheltuieli și administrarea acestuia. Relații financiare

Art. 31. - (1) Institutul întocmește anual bugetul de venituri și cheltuieli, bilanțul contabil și contul de profit și pierderi, potrivit normelor metodologice elaborate de Ministerul Finanțelor.

(2) Bilanțul contabil anual se supune spre anrobare Ministerului Finanțelor și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.

Art. 32. - (1) Veniturile și cheltuielile institutului se stabilesc prin buget pentru fiecare exercițiu financiar.

(2) Bugetul de venituri și cheltuieli se aprobă de către Guvern la propunerea Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului.

(3) Din veniturile realizate, institutul acoperă toate cheltuielile evidențiate în costuri, precum și cheltuielile și plățile Prevăzute a fi suportate direct din venituri, potrivit legii.

Art. 33. - Corelat cu contractele încheiate pentru activitatea programată, institutul determină anual volumul de venituri de realizat și cheltuielile totale de efectuat.

Art. 34. - Salariile individuale ale personalului se stabilesc prin negociere, conform reglementărilor cuprinse în contractul colectiv de muncă, în limita fondului total destinat plății salariilor, de către directorul general, iar salariul acestuia se negociază cu ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului.

Art. 35. - (1) Pentru acoperirea cheltuielilor curente, în situația în care, în cursul unui an, resursele financiare ale institutului nu sunt suficiente, acesta poate contracta credite cu societățile comerciale bancare, în valoare de cel mult 20% din veniturile brute, în termeni reali, realizate în anul precedent.

(2) Contractarea de credite peste plafonul stabilit se face cu aprobarea Ministerului Finanțelor.

Art. 36. - (1) Institutul hotărăște cu privire la investițiile ce urmează a fi realizate, potrivit obiectului său de activitate, finanțarea efectuându-se din surse proprii și din credite bancare, cu excepția investițiilor care intră sub incidența art. 6 și art. 11 din Ordonanța Guvernului nr. 15/1993.

(2) În cazul investițiilor, altele decât cele prevăzute la art. 6 din Ordonanța Guvernului nr. 15/1993, finanțate integral sau parțial de la bugetul de stat, limita de finanțare se aprobă o dată cu legile de adoptare a acestora, iar institutul are obligația ca în execuția bugetului de venituri și cheltuieli să se încadreze în alocațiile bugetare aprobate.

(3) Execuția investițiilor prevăzute la alin. (1) și (2) se adjudecă pe bază de licitație publică potrivit Legii privind achizițiile publice.

(4) Contractarea de credite mai mari de 500 milioane lei, în vederea realizării de investiții de natura celor prevăzute la alin. (1) și (2), se efectuează cu aprobarea Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, pe baza avizului prealabil al Ministerului Finanțelor.

Art. 37. - Operațiunile de încasări și plăti ale institutului se efectuează prin conturi deschise la societăți comerciale bancare cu sediul în România.

Institutul poate efectua operațiuni de încasări și plăți în lei și în valută prin casieria proprie, cu respectarea nivelului plafonului de casă și a normativelor de disciplină financiar-valutare stabilite prin actele normative în vigoare.

Institutul poate efectua operațiuni de comerț exterior potrivit legii. Operațiunile de încasări și plăți cu străinătatea se vor efectua prin conturi deschise la societățile comerciale bancare cu sediul în România.

Art. 38. - Institutul își va organiza controlul financiar preventiv și controlul financiar de gestiune, potrivit legii.

Capitolul VII

Reglementarea litigiilor

Art. 39. - Litigiile institutului cu persoane fizice sau juridice, nesoluționate pe cale amiabilă, sunt supuse spre rezolvare instanțelor de judecată române competente.

Capitolul VIII

Dispoziții finale

Art. 40. - (1) Prezentul regulament de organizare și funcționare se completează cu celelalte reglementări legale care se referă la activitatea institutelor de cercetare-dezvoltare.

(2) Modificările și completările regulamentului de organizare și funcționare se pot face la propunerea consiliului de administrație, cu respectarea actelor normative în vigoare, cu aprobarea Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului și cu avizul Ministerului Cercetării și Tehnologiei.

Art. 41. - Pentru toate aspectele nereglementate prin prezentul regulament, se aplică prevederile care, potrivit dispozițiilor legale, sunt aplicabile regiilor autonome.

Art. 42. - Statutul de institut național de cercetare-dezvoltare se reînnoiește prin reacreditare, care are loc într-un interval de maximum 5 ani.