Monitorul Oficial 260/1993

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul V, Nr. issue::0260 - Partea I - Vineri, 5 noiembrie year::1993

Legi și decrete

Lege pentru înființarea, organizarea și funcționarea Consiliului Legislativ

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Capitolul I
Înființarea și atribuțiile Consiliului Legislativ

Art. 1. - (1) La data intrării în vigoare a prezentei legi se înființează Consiliul Legislativ, organ consultativ de specialitate al Parlamentului, care avizează proiectele de acte normative în vederea sistematizării, unificării și coordonării întregii legislații și ține evidența oficială a legislației României.

(2) Consiliul Legislativ are sediul la Camera Deputaților.

Art. 2. - (1) Consiliul Legislativ are următoarele atribuții:

a) analizează și avizează proiectele de legi, propunerile legislative și proiectele de ordonanțe și de hotărâri cu caracter normativ ale Guvernului, în vederea supunerii lor spre legiferare sau adoptare, după caz;

b) analizează și avizează, la cererea președintelui comisiei parlamentare sesizate în fond, amendamentele supuse dezbaterii comisiei și proiectele de legi sau propunerile legislative primite de comisie după adoptarea lor de către una dintre Camerele Parlamentului;

c) realizează nemijlocit sau coordonează, din dispoziția Camerei Deputaților sau a Senatului, elaborarea unor proiecte de coduri sau de alte legi de complexitate deosebită;

d) elaborează, din dispoziția Camerei Deputaților sau a Senatului ori din proprie inițiativă, studii pentru sistematizarea, unificarea și coordonarea legislației și face, pe această bază, propuneri Parlamentului și, după caz, Guvernului;

e) examinează conformitatea legislației cu prevederile și principiile Constituției și sesizează birourile permanente ale Camerelor Parlamentului și, după caz, Guvernul asupra cazurilor de neconstituționalitate constatate; prezintă, în cel mult 12 luni de la înființare, propuneri pentru punerea de acord a legislației anterioare Constituției cu prevederile și principiile acesteia;

f) ține evidența oficială a legislației și organizează informatizarea sistemului de evidență;

g) coordonează elaborarea și editarea de repertorii legislative, culegeri de acte normative în limba română și în alte limbi și avizează, în vederea publicării, sub aspectul concordanței cu evidența oficială a legislației, culegerile elaborate de alte autorități sau persoane fizice ori juridice;

h) păstrează câte un exemplar din originalele legilor adoptate și ale decretelor de promulgare a acestora.

(2) Consiliul Legislativ prezintă anual Parlamentului raportul asupra activității sale.

Art. 3. - (1) Proiectele de legi și propunerile legislative se supun dezbaterii Parlamentului cu avizul Consiliului Legislativ.

(2) Avizul va fi dat înăuntrul termenului stabilit de Biroul permanent sau de comisia permanentă a Camerei Parlamentului care l-a solicitat. Dacă avizul nu este dat în termenul stabilit, aceasta nu împiedică desfășurarea procedurii legislative.

(3) Avizul este consultativ și are ca obiect:

a) concordanța cu Constituția a reglementării propuse, precum și natura legii;

b) înlăturarea contradicțiilor sau necorelărilor dintre prevederile proiectului de lege sau ale propunerii legislative și asigurarea caracterului complet al acestora, respectarea normelor de tehnică legislativă;

c) prezentarea implicațiilor noii reglementări asupra legislației în vigoare, prin identificarea dispozițiilor legale care, având același obiect de reglementare, urmează să fie abrogate, modificate sau unificate, precum și prin evitarea reglementării unor aspecte identice în acte normative diferite.

(4) În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii, Consiliul Legislativ va prezenta birourilor permanente ale celor două Camere normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, în vederea exercitării de către cei interesați a dreptului de inițiativă legislativă.

Art. 4. - (1) Proiectele de ordonanțe și de hotărâri cu caracter normativ se supun spre adoptare Guvernului numai cu avizul Consiliului Legislativ cu privire la legalitatea măsurilor preconizate și la modul în care sunt realizate cerințele prevăzute de art. 3 alin. (3), care se aplică în mod corespunzător.

(2) Avizul este consultativ.

(3) Avizul va fi dat înăuntrul termenului solicitat de Guvern, care nu poate fi mai mic de 10 zile în cazul proiectelor cu procedură obișnuită și de 2 zile în cazul celor cu procedură de urgență. Pentru ordonanțele prevăzute de art. 114 alin. (4) din Constituție, termenul este de 24 de ore.

Art. 5. - (1) În îndeplinirea atribuțiilor sale, Consiliul Legislativ colaborează cu autoritățile administrației publice și cu instituțiile publice de specialitate, în funcție de natura lucrărilor.

(2) Autoritățile administrației publice și instituțiile publice de specialitate sunt obligate să asigure, în termenele și în condițiile stabilite de Consiliul Legislativ, informațiile și documentațiile solicitate de acesta și să-i acorde sprijinul necesar îndeplinirii atribuțiilor sale.

Capitolul II
Organizarea Consiliului Legislativ

Art. 6. - (1) Consiliul Legislativ este alcătuit din Secția de drept public, Secția de drept privat și Secția de evidență oficială a legislației și documentare.

(2) Fiecare secție are în componența sa un număr de sectoare.

(3) Domeniile de activitate ale secțiilor și sectoarelor, precum și atribuțiile acestora se stabilesc prin regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Legislativ.

(4) Lucrările financiar-contabile ale Consiliului Legislativ se asigură de compartimentul de specialitate al Camerei Deputaților.

Art. 7. - (1) Consiliul Legislativ este condus de președintele consiliului, iar fiecare secție de un președinte de secție.

(2) Președintele Consiliului Legislativ și președinții de secții se numesc prin votul majorității deputaților și senatorilor, reuniți în ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a câte trei propuneri ale birourilor permanente pentru fiecare funcție, cu avizul comisiilor juridice reunite. Aceștia își exercită atribuțiile de la data depunerii, în mod individual, a jurământului prevăzut la alin. (3) în fața președinților celor două Camere.

(3) Jurământul va avea următorul conținut:

„Jur să respect Constituția și legile țării, să apăr interesele României, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor și să-mi îndeplinesc cu onoare și conștiință profesională atribuțiile ce-mi revin. Așa să-mi ajute Dumnezeu !”

(4) Funcția de președinte al Consiliului Legislativ este asimilată celei de ministru, iar funcția de președinte de secție, celei de secretar de stat.

Art. 8. - (1) Președintele Consiliului Legislativ îndeplinește următoarele atribuții:

a) reprezintă consiliul în fața Camerei Deputaților, a Senatului și a celorlalte autorități publice, precum și în relațiile cu persoanele fizice sau juridice;

b) semnează actele consiliului, care se pot emite numai cu acordul său;

c) angajează, potrivit legii, salariații consiliului, cu excepția celor numiți în condițiile prezentei legi;

d) exercită orice alte atribuții care îi revin potrivit legii.

(2) Președintele este ordonator de credite.

(3) Atribuțiile președinților de secții se stabilesc prin regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Legislativ.

(4) Unul dintre președinții de secții, desemnat de președintele consiliului, este locțiitorul de drept al acestuia.

Art. 9. - (1) Fiecare sector din cadrul unei secții este condus de unul dintre consilieri, cu excepția sectorului de studii și documentare și a secretariatului Consiliului Legislativ, care sunt conduse de câte un director.

(2) Consilierii și directorii se numesc de președintele consiliului, cu aprobarea birourilor permanente ale Camerelor Parlamentului.

(3) Consilierii și directorii își exercită atribuțiile de la data depunerii jurământului prevăzut de art. 7 alin. (3) din lege, în fața președintelui consiliului și a președintelui secției în pare sunt încadrați.

(4) Fiecare președinte de secție este ajutat de unul dintre consilierii prevăzuți la alin. (l), care este locțiitorul de drept al acestuia.

Art. 10. - Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Legislativ și nomenclatorul de funcții se aprobă în ședința comună a birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, cu avizul comisiilor juridice reunite.

Capitolul III
Funcționarea Consiliului Legislativ

Art. 11. - (1) Propunerile legislative făcute de deputați sau de senatori se înaintează Consiliului Legislativ, spre avizare, de către secretarul general al Camerei în care au fost depuse, în ziua înregistrării, iar proiectele de legi inițiate de Guvern sau proiectele de ordonanțe ori de hotărâri cu caracter normativ ale Guvernului, de secretarul general al acestuia.

(2) Proiectele de legi vor fi însoțite de documentele și de informațiile care au stat la baza elaborării lor.

(3) Senatorii și deputații, autori de propuneri legislative, miniștrii, secretarii de stat și subsecretarii de stat pot lua parte, din proprie inițiativă sau la invitația președintelui Consiliului Legislativ, la examinarea, în secțiile acestuia, a proiectelor de acte normative supuse avizării. Aceștia pot fi invitați de președintele Consiliului Legislativ la examinarea, pentru avizare, a proiectelor de acte din domeniul lor de activitate, indiferent de inițiator.

Art. 12. - Proiectele ce fac obiectul inițiativei legislative a cetățenilor se înaintează spre avizare Consiliului Legislativ în condițiile prevăzute de lege pentru exercitarea acestei inițiative.

Art. 13. - (1) Avizul Consiliului Legislativ se transmite în scris, sub semnătura președintelui.

(2) Avizele favorabile neînsoțite de obiecții sau propuneri nu vor fi motivate. În celelalte cazuri, avizul va cuprinde motivarea completă a fiecărei obiecții sau propuneri și va fi însoțit, după caz, de studiile, documentele și informațiile pe care se sprijină, inclusiv de cele cu caracter istoric sau de drept comparat.

(3) Avizul nu poate cuprinde considerații cu caracter politic.

(4) Inițiatorii sau autoritatea care a solicitat avizul pot cere Consiliului Legislativ lămuriri suplimentare sau îl pot invita pe președintele acestuia ori pe reprezentantul său la dezbaterea propunerilor legislative sau a proiectelor avizate.

Art. 14. - (1) Proiectele de coduri și de alte legi complexe, elaborate nemijlocit de Consiliul Legislativ sau sub îndrumarea acestuia, vor fi însoțite de un raport detaliat, cuprinzând principalele soluții adoptate, rezultatele studiilor de fundamentare întreprinse, referiri la jurisprudență și la dreptul comparat în materie, eventualele soluții alternative posibile, măsurile de sistematizare a legislației, impuse de adoptarea reglementărilor propuse, și orice alte asemenea aspecte interesând dezbaterea proiectelor.

(2) Raportul împreună cu proiectul de reglementare se prezintă Parlamentului după aprobarea lor de către Guvern.

Art. 15. - (1) Avizele și celelalte lucrări ale Consiliului Legislativ se dezbat în secțiile și sectoarele acestuia.

(2) Modul de lucru în cadrul secțiilor și sectoarelor Consiliului Legislativ, precum și raporturile dintre acestea se stabilesc prin regulamentul de organizare și funcționare a consiliului.

Capitolul IV
Personalul Consiliului Legislativ

Art. 16. - (1) Pot fi numiți în funcțiile de președinte al Consiliului Legislativ, președinte de secție sau consilier persoane care au numai cetățenia română și domiciliul în țară, cu pregătire juridică superioară, o bună reputație profesională și morală și o vechime de cel puțin 15 ani în activitatea juridică.

(2) Pentru celelalte funcții din structura aparatului Consiliului Legislativ, condițiile de numire se stabilesc prin regulamentul de organizare și funcționare a acestuia.

(3) Funcțiile de specialitate de execuție se ocupă prin concurs, în condițiile legii. Concursul se organizează de către Comisia de numiri și disciplină a Consiliului Legislativ, formată din 3 consilieri, desemnați de președintele Consiliului Legislativ, care va funcționa potrivit normelor stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare.

Art. 17. - (1) Funcțiile de președinte al Consiliului Legislativ, președinte de secție, de consilier și de expert sunt incompatibile cu oricare altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul juridic superior.

(2) Personalul Consiliului Legislativ nu poate face parte din partide politice.

Art. 18. - (1) Funcția de președinte al Consiliului Legislativ, de președinte de secție, de consilier sau de expert încetează prin demisie în caz de încălcare a prevederilor art. 17, de pierdere a drepturilor electorale, în situația condamnării definitive pentru săvârșirea unei infracțiuni sau, după caz, în alte situații prevăzute de lege.

(2) Încetarea exercitării funcțiilor prevăzute la alin. (1) se constată de autoritățile în fața cărora cei care ocupă aceste funcții au prestat jurământul.

Art. 19. - (1) Încălcarea prevederilor prezentei legi și a dispozițiilor regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Legislativ atrage răspunderea celor vinovați și aplicarea sancțiunilor disciplinare prevăzute de lege pentru funcționarii publici.

(2) Președintele Consiliului Legislativ și președinții de secții sunt cercetați pentru abaterile disciplinare de comisiile juridice reunite ale celor două Camere, iar sancțiunile disciplinare se aplică de birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului.

(3) Personalul de specialitate de execuție al consiliului este cercetat, pentru abaterile disciplinare comise, de Comisia de numiri și disciplină a Consiliului Legislativ, iar sancțiunile se aplică de președintele Consiliului Legislativ, în condițiile legii și ale regulamentului de organizare și funcționare.

Art. 20. - Salarizarea funcțiilor de specialitate de execuție din Consiliul Legislativ este corespunzătoare funcțiilor similare din aparatul celor două Camere ale Parlamentului.

Art. 21. - Pentru executarea unor lucrări deosebit de importante, președintele Consiliului Legislativ poate aproba consultarea unor experți de înaltă specialitate, în calitate de colaboratori externi, care vor beneficia de drepturile corespunzătoare cuvenite, potrivit legii, colaboratorilor externi ai aparatului Camerelor Parlamentului.

Capitolul V
Dispoziții finale

Art. 22. - (1) Bugetul Consiliului Legislativ face parte integrantă din bugetul de stat.

(2) Proiectul de buget se întocmește de Consiliul Legislativ, cu avizul Ministerului Finanțelor.

(3) Pentru anul 1993 Guvernul va asigura, din rezerva bugetară aflată la dispoziția sa, fondurile necesare organizării și funcționării Consiliului Legislativ.

Art. 23. - Prevederile art. 3 se aplică după 30 de zile de la intrarea în vigoare a regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Legislativ.

Această lege a fost adoptată de Senat în ședința din 18 octombrie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituția României.

Președintele Senatului, prof. univ. dr. Oliviu Gherman

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 18 octombrie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituția României.

p. Președintele Camerei Deputaților, Radu Berceanu

București, 3 noiembrie 1993 | Nr. 73.


Decret privind promulgarea Legii pentru înființarea, organizarea și funcționarea Consiliului Legislativ

În temeiul art. 77 alin (1) din Constituția României, promulgăm Legea pentru înființarea, organizarea și funcționarea Consiliului Legislativ și dispunem publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

Președintele României, Ion Iliescu | București, 2 noiembrie 1993 | Nr. 186.