Monitorul Oficial 264/1995

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VII, Nr. issue::0264 - Partea I - Marți, 14 noiembrie year::1995

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre cu privire la Normele metodologice privind vânzarea, contra numerar, a acțiunilor societăților comerciale cu capital de stat care se privatizează potrivit Legii nr. 55/1995

În temeiul art. 17 din Legea nr. 55/1995 pentru accelerarea procesului de privatizare,
Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - În aplicarea prevederilor art. 7 din Legea nr. 55/1995 și în baza prevederilor art. 17 din aceeași lege, acțiunile societăților comerciale aferente cotei de capital social care nu este destinată transferului cu titlu gratuit, în limita capitalului social prevăzută în Lista societăților comerciale care se privatizează, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 626/1995, așa cum a fost modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 732/1995, pot fi vândute de Fondul Proprietății de Stat către persoane fizice și/sau juridice, cu capital privat, române ori străine, prin:

a) oferte publice de vânzare de acțiuni;
b) vânzări de acțiuni pe bază de licitație deschisă sau licitație cu participanți preselecționați;
c) vânzări de acțiuni prin negociere directă;
d) orice combinație a procedurilor de mai sus.

Art. 2. - (1) Lista societăților comerciale care se privatizează, prevăzută la art. 1, va fi elaborată, în etape, de Fondul Proprietății de Stat, cu avizul Agenției Naționale pentru Privatizare și va conține, după caz, elemente privind metodele, etapele sau termenele procesului de privatizare pentru fiecare societate comercială și va fi publicată în Monitorul Oficial al României.

(2) Lunar, Fondul Proprietății de Stat și Agenția Națională pentru Privatizare vor informa Guvernul asupra îndeplinirii programului de vânzare a acțiunilor societăților comerciale.

Art. 3. - (1) Acțiunile societăților comerciale pot fi cumpărate exclusiv de către persoane fizice și/sau juridice române cu capital integral privat ori de persoane fizice sau juridice străine.

(2) Orice societate de intermediere, autorizată în condițiile Legii nr. 52/1994 privind valorile mobiliare și bursele de valori, poate dobândi acțiuni ale societăților comerciale.

(3) Asociațiile salariaților și membrilor conducerii societăților comerciale, constituite în conformitate cu Legea nr. 77/1994 privind asociațiile salariaților și membrilor conducerii societăților comerciale care se privatizează, pot participa la cumpărarea de acțiuni ale respectivelor societăți comerciale prin oricare dintre metodele de vânzare de acțiuni prevăzute la art. 1.

(4) Pentru vânzarea de acțiuni către persoane fizice sau juridice străine, Fondul Proprietății de Stat, în colaborare cu Agenția Română de Dezvoltare, organizează acțiuni de publicitate în străinătate și pot mandata persoane juridice străine pentru efectuarea operațiunilor de vânzare a acțiunilor.

Art. 4. - În vederea derulării accelerate a procesului de privatizare, Fondul Proprietății de Stat, cu avizul Agenției Naționale pentru Privatizare, va elabora, în termen de 10 zile de la adoptarea prezentei hotărâri, norme metodologice, regulamente și metodologii specifice, care să conducă la privatizarea integrală a părții de capital administrată de Fondul Proprietății de Stat.

Aceste reglementări vor fi publicate în Monitorul Oficial al României prin grija Fondului Proprietății de Stat.

Art. 5. - Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, orice dispoziții contrare își încetează aplicabilitatea.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 1 noiembrie 1995 | Nr. 887.

Contrasemnează:

Ministru de stat, președintele Consiliului pentru Coordonare, Strategie și Reformă Economică,
Mircea Coșea
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu


Anexă

Norme metodologice
privind vânzarea, contra numerar, a acțiunilor societăților comerciale cu capital de stat care se privatizează potrivit Legii nr. 55/1995
Capitolul I
Dispoziții generale

Art. 1. - Vânzarea acțiunilor societăților comerciale cu capital de stat care se privatizează potrivit Legii nr. 55/1995 pentru accelerarea procesului de privatizare (denumită în continuare lege) se face în condițiile acesteia și cu respectarea dispozițiilor prezentelor norme metodologice.

Art. 2. - Acțiunile societăților comerciale care se privatizează potrivit legii (denumite în continuare societăți comerciale), aferente cotei de capital social care nu este destinată transferului cu titlu gratuit (denumite în continuare acțiuni), se vor vinde, contra numerar, de către Fondul Proprietății de Stat (denumit în continuare F.P.S.), prin licitație, negociere directă sau ofertă publică.

Societățile comerciale sunt cuprinse în Lista societăților comerciale care se privatizează potrivit Legii nr. 55/1995 pentru accelerarea procesului de privatizare, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 626/1995, așa cum a fost modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 732/1995, cu modificările ulterioare.

La vânzarea acțiunilor societăților comerciale care realizează producție specială pentru apărarea țării, F.P.S. asigură respectarea prevederilor Legii apărării naționale a României nr. 45/1994, ale Legii nr. 73/1995 privind pregătirea economiei naționale și a teritoriului pentru apărare și ale Legii nr. 78/1995 privind protecția personalului și a patrimoniului din sectorul producției de apărare.

Art. 3. - Acțiunile societăților comerciale pot fi cumpărate de persoane fizice și/sau juridice de drept privat, române ori străine.

Art. 4. - În funcție de mărimea capitalului social, societățile comerciale se clasifică în:

a) societăți comerciale mici, având un capital social de până la 2,5 miliarde lei;
b) societăți comerciale mijlocii, având un capital social cuprins între 2,5 miliarde lei și 18 miliarde lei;
c} societăți comerciale mari, având un capital social mai mare de 18 miliarde lei.
Capitolul II
Pregătirea societăților comerciale pentru vânzare de acțiuni

Art. 5. - În funcție de situația societăților comerciale, de interesul potențialilor investitori pentru cumpărarea de acțiuni și de metodele de vânzare a acțiunilor, împărțirea societăților comerciale pe categorii se face la propunerea F.P.S. și a Agenției Române de Dezvoltare - în cazul investițiilor străine -, cu aprobarea Agenției Naționale pentru Privatizare. Această aprobare constituie, totodată, și aprobarea prevăzută la art. 50 din Legea privatizării societăților comerciale nr. 58/1991.

Art. 6. - Categoriile de societăți comerciale sunt următoarele:

(1) Categoria 1 cuprinde un număr de până la 50 de societăți comerciale mari și cu activitate economico-financiară bună și stabilă, ale căror acțiuni vor fi puse în vânzare prin ofertă publică.

Prospectele de ofertă publică ale acestor societăți comerciale vor fi avizate de către Comisia Națională a Valorilor Mobiliare.

Vânzarea acțiunilor societăților comerciale cuprinse în această categorie se face potrivit Legii nr. 52/1994 privind valorile mobiliare și bursele de valori.

(2) Categoria a 2-a cuprinde:

A. societățile comerciale prestatoare de servicii din agricultură de tip „Agromec”, „Servagromec”, „,Agroservice”.

Vânzarea acțiunilor societăților comerciale cuprinse în subcategoria (2) A se face cu respectarea prevederilor art. 22 alin. (1) din lege și ale Hotărârii Guvernului nr. 855/1995;
B. societățile comerciale având ca obiect de activitate prelucrarea și industrializarea produselor agricole.

Vânzarea acțiunilor societăților comerciale cuprinse în subcategoria (2) B se face cu respectarea prevederilor art. 22 alin. (2) din lege, astfel:
Lista societăților comerciale cuprinse în această subcategorie se întocmește în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentelor norme metodologice, de către o comisie constituită în acest scop din reprezentanți ai F.P.S. și ai Ministerului Agriculturii și Alimentației.
Metodele de vânzare a acțiunilor sunt:
a) negocierea directă cu categoriile preferențiale de cumpărători prevăzute de lege sau cu investitorii potențiali care solicită întregul pachet de acțiuni pus în vânzare: sau
b) licitație.
Încadrarea producătorilor agricoli în prevederile art. 7 alin. (5) din lege se face la propunerea societății comerciale, cu avizul direcției generale pentru agricultură și alimentație din județul în care își are sediul societatea comercială.

(3) Categoria a 3-a cuprinde societățile comerciale pentru acțiunile cărora și-au manifestat interesul de cumpărare investitori potențiali din țară sau din străinătate, ori care au elaborat și au înaintat la F.P.S. un plan de afaceri realist, sau pentru care F.P.S. a elaborat un plan de afaceri de natură a atrage astfel de investitori.

Vânzarea acțiunilor societăților comerciale din categoria a 3-a se face prin negociere directă cu investitorul potențial.

În cazul existenței mai multor investitori potențiali, selectarea investitorului care urmează a participa la negocierea directă se face prin compararea ofertelor primite, pe baza următoarelor criterii principale:

  • prețul ferm oferit pentru pachetul de acțiuni scos la vânzare și condițiile de plată a prețului;
  • volumul de investiții preconizat care să asigure viabilitatea societății comerciale;
  • mărimea pachetului de acțiuni solicitat, apreciindu-se oferta care solicită pachetul integral de acțiuni scos la vânzare;
  • planul de afaceri cuprinzând cifra de afaceri, profituri estimate și destinația lor, mărimea exportului, volumul și calitatea produselor destinate pieței interne;
  • măsurile preconizate pentru protecția socială și protecția mediului.

(4) Categoria a 4-a cuprinde societățile comerciale care nu au fost incluse în celelalte trei categorii.

Vânzarea acțiunilor societăților comerciale din categoria a 4-a se face prin licitație.

Art. 7. - Vânzarea prin licitație a acțiunilor societăților comerciale se face prin licitație publică fără preselecție, organizată de F.P.S. conform Regulamentului de organizare și desfășurare a licitațiilor pentru vânzarea de acțiuni, cuprins în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice.

În cadrul acestei licitații, F.P.S. pune în vânzare întregul pachet de acțiuni deținut la societatea comercială, iar licitantul trebuie să solicite un pachet de acțiuni reprezentând minimum 5% din numărul total de acțiuni ale societății comerciale.

Licitațiile vor fi organizate de F.P.S. pentru loturi de societăți comerciale selectate din toate sectoarele de activitate, la nivelul județelor și al municipiului București, conform programelor aprobate de Consiliul de administrație al F.P.S.

Art. 8. - Pe parcursul procesului de privatizare a unei societăți comerciale, în funcție de rezultatele aplicării metodei stabilite inițial, această metoda va fi menținută sau, după caz, schimbată, cu respectarea prevederilor art. 5 din prezentele norme metodologice, în scopul vânzării integrale a acțiunilor deținute de F.P.S. la respectiva societate comercială.

Art. 9. - Vânzarea de acțiuni, la oricare dintre societățile comerciale care dețin terenuri pentru care societatea comercială nu are titlu de proprietate sau acest titlu a fost contestat de terți în justiție până la data de 1 septembrie 1995, se va efectua în limita capitalului social, fără a include valoarea acestor terenuri.

După clarificarea situației juridice a terenurilor, va fi pus în vânzare pachetul de acțiuni aferent acestora.

Capitolul III
Stabilirea prețului și vânzarea acțiunilor

Art. 10. - Prețul de vânzare a acțiunilor se stabilește astfel:

(1) Pentru societățile comerciale cuprinse în categoria 1, prețul de vânzare a acțiunilor se stabilește conform Metodologiei de evaluare rapidă a societăților comerciale pe baza unui raport de evaluare simplificat, cuprinsă în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice, și nu poate fi mai mic de 25.000 lei acțiunea.

(2) Pentru societățile comerciale cuprinse în categoria a 2-a:

a) pentru societățile comerciale cuprinse în subcategoria (2)A, prețul minim de vânzare a acțiunilor se stabilește conform normelor metodologice specifice emise în aplicarea art. 22 alin. (1) din lege;
b) pentru societățile comerciale cuprinse în subcategoria (2)B, prețul minim de vânzare a acțiunilor se stabilește conform metodologiei cuprinse în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice, cu excepția vânzării acțiunilor către un investitor potențial definit la art. 6 alin. (2) lit. B a) de mai sus, situație în care se va proceda la întocmirea de către o firmă de consultanță specializată a unui raport de evaluare a societăților comerciale, al cărui conținut-cadru este cuprins în anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice.

(3) Pentru societățile comerciale cuprinse în categoria a 3-a, prețul minim de vânzare a acțiunilor se stabilește de F.P.S. pe baza unui raport de evaluare a societății comerciale, al cărui conținut-cadru este cuprins în anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice, întocmit de o firmă de consultanță specializată.

(4) Pentru societățile comerciale cuprinse în categoria a 4-a, prețul de pornire a licitației se stabilește conform metodologiei cuprinse în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice.

Art. 11. - Acțiunile societăților comerciale, la care cererea de acțiuni este mai mică decât oferta, cât și acțiunile neschimbate în procesul privatizării cu titlu gratuit vor fi puse în vânzare de F.P.S. la un preț minim de vânzare redus față de cel stabilit conform art. 10 din prezentele norme metodologice, în cadrul unor runde succesive de licitație, care să permită privatizarea integrală a societății comerciale.

Art. 12. - În situația în care prețul minim de vânzare reprezintă mai puțin de 70% din valoarea nominală a acțiunilor unei societăți comerciale, contractul de vânzare-cumpărare de acțiuni încheiat cu cumpărătorul va cuprinde, în mod obligatoriu, următoarele trei restricții privind drepturile acționarilor:

  • într-o perioadă de 2 ani acționarii nu vor hotărî, în mod voluntar, dizolvarea și lichidarea societății comerciale;
  • într-o perioadă de 2 ani acționarii nu vor hotărî vânzarea activelor care ar afecta eficiența realizării obiectului de activitate al societății comerciale;
  • pentru o perioadă de 2 ani acționarii vor aproba un program de activitate care să asigure un număr de locuri de muncă dimensionat corespunzător realizării obiectului de activitate în condiții de eficiență economică și financiară.

Aceste atribuții speciale ale adunării generale a acționarilor vor fi menționate în statutul societății comerciale care, după adoptare, va fi prezentat la F.P.S. pentru verificare.

Art. 13. - Vânzarea acțiunilor societăților comerciale se finalizează prin încheierea contractului de vânzare-cumpărare de acțiuni în termen de 5 zile lucrătoare de la încheierea negocierilor sau de la data procesului-verbal al ședinței de licitație.

Capitolul IV
Facilități ce pot fi acordate unor categorii de cumpărători de acțiuni

Art. 14. - (1) Persoanele fizice și/sau juridice de drept privat, române, care cumpără acțiuni ale societăților comerciale pot beneficia de facilități de plată, în condițiile prevăzute la art. 2 din Ordonanța Guvernului nr. 39/1995 și în Normele metodologice nr. 1/1995 privind criteriile și condițiile vânzării cu plata în rate a acțiunilor societăților comerciale, conform Ordonanței Guvernului nr. 39/1995, emise de F.P.S.

(2) Asociațiile salariaților și membrilor conducerii societăților comerciale, constituite în conformitate cu Legea nr. 77/1994, vor beneficia de condițiile preferențiale prevăzute la art. 48 alin. 1 și 2 din Legea nr. 58/1991 în cazul cumpărării de acțiuni prin ofertă publică, licitație și negociere directă.

Capitolul V
Dispoziții finale

Art. 15. - Cheltuielile ocazionate de vânzarea acțiunilor societăților comerciale, efectuată potrivit prezentelor norme metodologice, se suportă de către F.P.S.

Art. 16. - Dispozițiile prezentelor norme metodologice se aplică în mod corespunzător și vânzării de părți sociale la societățile comerciale cu răspundere limitată.

Art. 17. - Anexele 1-3 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.


Anexa Nr. 1 la normele metodologice
Regulament
de organizare și desfășurare a licitațiilor pentru vânzarea de acțiuni

1. Licitația publică fără preselecție este licitația organizată într-o singură etapă și la care poate participa un număr nelimitat de ofertanți.

2. În sensul prezentului regulament, se denumesc:

  • vânzător este Fondul Proprietății de Stat (F.P.S.);
  • cumpărător este orice persoană fizică și/sau juridică de drept privat, română ori străină, care cumpără acțiuni puse în vânzare de F.P.S.;
  • societate comercială este societatea comercială ale cărei acțiuni sunt puse în vânzare;
  • licitator este președintele comisiei de licitație;
  • licitant (ofertant) este potențialul cumpărător admis la licitație.

3. F.P.S. va face anunțuri publicitare în presa internă - într-o publicație de răspândire națională și într-o publicație de răspândire locală - cu minimum 15 zile înainte de data stabilită pentru ținerea licitației.

4. Conținutul minim al anunțului publicitar al licitației va fi:

  • denumirea societății comerciale, sediul social, forma juridică, capitalul social, numărul total de acțiuni, valoarea nominală a unei acțiuni și structura acționariatului;
  • obiectul de activitate al societății comerciale;
  • numărul de acțiuni puse în vânzare;
  • locul de unde se pot obține alte informații;
  • prețul de pornire a licitației (pentru pachetul de acțiuni puse în vânzare);
  • data, ora și locul ținerii licitației, precum și ale rundelor ulterioare ale licitației;
  • taxa de participare la licitație, în sumă de 25.000 lei.

5. Pentru desfășurarea corespunzătoare a licitației, Consiliul de administrație al F.P.S. numește comisiile de licitație, precum și comisia de soluționare a contestațiilor cu privire la licitații, stabilind și președinții acestora.

6. Comisia de licitație este compusă din minimum trei membri. Președintele și membrii comisiei sunt salariați ai F.P.S.

Comisia de licitație va funcționa numai în prezența tuturor membrilor săi.

7. În ziua și la ora stabilite pentru ținerea licitației, licitatorul anunță deschiderea ședinței de licitație, obiectul acesteia, face prezența licitanților înscriși și constată dacă sunt îndeplinite condițiile legale pentru desfășurarea licitației, inclusiv cele de publicitate.

Dacă toate condițiile legale sunt îndeplinite, licitatorul anunță modul de desfășurare a licitației.

8. Licitatorul înmânează, spre completare, participanților la licitație câte un formular de participare la licitație.

Comisia de licitație verifică, pe loc, formularele completate de către participanți.

Prezentarea de formulare completate incorect dă dreptul comisiei de licitație de a nu admite ca licitant pe participanții respectivi.

Formularele de participare la licitație respinse vor fi anulate de comisia de licitație, făcându-se mențiune despre aceasta în procesul-verbal al ședinței de licitație.

Modelul de formular de participare la licitație pentru cumpărarea de acțiuni este prezentat în anexa nr. 1.1.

9. Comisia de licitație procedează astfel:

9.1. constată dacă sunt cel puțin două oferte care satisfac concomitent următoarele condiții:

  • prețul pe acțiune este mai mare sau egal cu prețul minim de începere a licitației anunțat;
  • se solicită cumpărarea unei pachet de acțiuni reprezentând minimum 5% din numărul total de acțiuni ale societății comerciale.

În caz contrar, închide licitația și, fără a face o nouă publicitate, organizează la intervale de cate 7 zile două noi runde de licitație, la care prețul de pornire a licitației va fi redus cu câte 5% din prețul inițial de pornire a licitației;

9.2. ordonează ofertele admise în ordinea descrescătoare a prețului pe acțiune, în limita numărului de acțiuni puse în vânzare de F.P.S.;

9.3. stabilește prețul de adjudecare ca preț mediu ponderat al ofertelor acceptate ca mai sus

pa = Σ (preț oferit pentru o acțiune × numărul de acțiuni solicitate) ;
(numărul total de acțiuni solicitate)

9.4. adjudecă fiecărui licitant un număr de acțiuni corespunzător prețului total oferit pentru acțiunile solicitate, divizat la prețul de adjudecare; se neglijează fracțiunile rezultate din împărțire.

10. După anunțarea câștigătorilor licitației de către licitator, se declară închisă ședința de licitație. Se întocmește procesul-verbal al ședinței de licitație, care se semnează de către membrii comisiei de licitație și de către câștigătorii licitației.

Momentul adjudecării pachetului de acțiuni care face obiectul licitației se consideră data și ora încheierii procesului-verbal al ședinței de licitație.

Procesul-verbal al ședinței de licitație constituie actul în baza căruia F.P.S. va încheia contractul de vânzare-cumpărare de acțiuni.

Procesul-verbal, împreună cu documentele privind organizarea și desfășurarea licitației, se păstrează la sediul F.P.S.

11. Câștigătorul licitației este obligat să semneze contractul de vânzare-cumpărare de acțiuni, cuprins în anexa nr. 1.2., în termen de 5 zile lucrătoare de la data procesului-verbal al ședinței de licitație.

12. Licitanții, cu excepția câștigătorului licitației, pot formula contestații cu privire la respectarea dispozițiilor legale și a prezentului regulament.

Contestațiile se depun pe loc la comisia de licitație.

Soluționarea contestațiilor se face de către comisia pentru soluționarea contestațiilor cu privire la licitații, în termen de 3 zile de la depunerea contestației.

În cazul respingerii contestațiilor, se definitivează rezultatul licitației, iar în caz de admitere, se anulează licitația și se organizează o nouă licitație, potrivit prezentului regulament.

13. În cazul când, în oricare dintre etapele de desfășurare a licitației, se prezintă un singur ofertant care solicită întregul pachet de acțiuni scos la vânzare și acceptă în totalitate condițiile stabilite de vânzător pentru etapa respectivă, acțiunile societăților comerciale vor fi vândute prin negociere directă unicului ofertant în conformitate cu prevederile art. 8 din prezentele norme metodologice.


Anexa Nr. 1.1. la regulament
Formular
de participare la licitație pentru cumpărarea de acțiuni ale societății comerciale ................................

(1) Numele și prenumele participantului / Denumirea persoanei juridice participante

................................................................ ................................................................

................................................................ ................................................................

(2) Reprezentată prin ..................................................... (delegație/procură autentică)

(3) Adresa / Sediul participantului:

Strada ..................................
Localitatea .............................
Codul poștal ............................
Țara ....................................
Telefon .................................
Telefax .................................

(4) Buletinul de identitate seria ....... nr. .............., eliberat de .................. la data de ..................... (în cazul participantului, persoană fizică română)

(5) Pașaport seria ............. nr. .........................

(6) Cetățenia .....................................

(7) Numărul de înregistrare la Registrul comerțului și țara de înregistrare ................................................ ................................................................

(8) Denumirea băncii prin care își desfășoară principalele operațiuni .................................................. ................................................................

Strada ..................................
Localitatea .............................
Codul poștal ............................
Țara ....................................
Telefon .................................
Telefax .................................

(9) Cerere de cumpărare de acțiuni la Societatea Comercială ..................................................

Subsemnatul/a ................................................................

a) solicit .................. acțiuni la prețul de .................. lei/acțiune, reprezentând suma totală de ........................... lei.,.

b) Mă angajez ca, în cazul în care mi se adjudecă acțiuni în limita sumei totale de .................... lei, să închei cu F.P.S. contractul de vânzare-cumpărare de acțiuni, cuprins în anexa nr. 1.2. la regulament, în termen de 5 zile lucrătoare de la data procesului-verbal al ședinței de licitație.

Data ........................ Semnătura ..........................


Anexa Nr. 1.2. la regulament
Contract
de vânzare-cumpărare de acțiuni
Nr. .................. din ........................

I. Părțile:

  • vânzător - F.P.S., cu sediul în București, str. C. A. Rosetti nr. 21, sectorul 2, reprezentat prin ........................................................... în baza împuternicirii nr. .................... emisă de ...............................................;
  • cumpărător persoană fizică/juridică ......................................., date de identificare ................................................................

II. Obiect:

  • vânzarea-cumpărarea unui număr de ........... acțiuni, numerotate de la nr. ............ la nr. .......... inclusiv, ale Societății Comerciale ........................................, cu sediul în ............................................................... ...............................................................
    adjudecate cumpărătorului cu ocazia licitației ce s-a desfășurat în data de ......................

III. Prețul și plata:

Prețul pentru acțiunile cumpărate este de ...................... lei și se plătește de cumpărător până la data de ........................ în contul F.P.S. nr. ................ deschis la Banca ..............................

IV. Alte clauze:

Cumpărătorul dobândește dreptul de proprietate asupra acțiunilor la data plății prețului.

Neplata prețului până la data prevăzută la pct. III duce la desființarea prezentului contract, fără nici o somație.

Vânzător, Cumpărător,
Notă:
Prezentul contract se completează cu clauze speciale în cazul în care:
  • plata prețului acțiunilor se face în rate;
  • prețul de vânzare a acțiunilor reprezintă mai puțin de 70% din valoarea nominală a acestora.
Anexa Nr. 2 la normele metodologice
Metodologie
de evaluare rapidă a societăților comerciale pe baza unui raport de evaluare simplificat

1. Raportul de evaluare simplificat se întocmește de către direcția de restructurare-privatizare de profil din F.P.S., în vederea stabilirii prețului minim de vânzare a acțiunilor societății comerciale (prețul de vânzare prin ofertă publică, prețul minim de vânzare prin negociere directă sau prețul de pornire a licitației, după caz), pe baza prezentei metodologii de evaluare rapidă.

2. Metodologia de evaluare rapidă utilizează două metode:

a) Metoda valorii patrimoniale nete Vpn

Valoarea patrimonială netă Vpn este egală cu activul net contabil determinat de societatea comercială conform anexei nr. 2.1., pe baza rezultatelor financiare (formular 01) și a situației patrimoniului (formular 02, completat cu balanța de verificare pe luna septembrie 1995) din trimestrul III/1995, vizat de direcția generală a finanțelor publice și controlului financiar de stat județeană sau, după caz, a municipiului București.

Conducerea societății comerciale va depune la direcția de restructurare-privatizare de profil din F.P.S. documentele de mai sus, precum și activul net contabil determinat conform anexei nr. 2.1., semnate de conducerea societății comerciale, vizate și certificate de cenzori.

Comisia de cenzori va verifica și va certifica corectitudinea datelor bilanțiere și, în mod deosebit, corectitudinea determinării valorii rămase a mijloacelor fixe pe baza reevaluării acestora conform hotărârilor Guvernului nr. 945/1990, nr. 26/1992, nr. 500/1994 și a amortizărilor conform Legii nr. 15/1994, Hotărârii Guvernului nr. 266/1994 și Ordinului ministrului de stat, ministrul finanțelor nr. 106/1995, precum și corecta evaluare a terenurilor din patrimoniul societății comerciale pe baza hotărârilor Guvernului nr. 834/1991 și nr. 500/1994.

b) Metoda profitabilității continue Vpc

Valoarea societății comerciale prin metoda profitabilității continue se va stabili în conformitate cu formula:

<math> V_{pc} = \overline{PN} + \frac {\overline{PN}}{t} </math>
în care: PN = profitul net/pierdere calculat ca medie între profitul realizat de societatea comercială în 1994 și cel estimat a fi realizat în 1995, conform formulei:
<math> \overline{PN} = VT_{95} \times \frac {PN_{94} \times 1,3 + PBR_{95} \times 0,62}{VT_{94} \times 1,3 + VT_{95}} </math>
t = rata de actualizare (t = 19%, constantă)

Semnificația mărimilor folosite în determinarea PN mediu este:

  • PN94 = rezultatul net/pierdere al anului 1994 (formular 20, rând 55/56, col. 2);
  • VT94 = veniturile totale în anul 1994 (formular 20, rând 50, col. 2);
  • PBR95 = rezultatul brut/pierdere estimat pe anul 1995 pe baza datelor financiar contabile înregistrate pe trimestrul III, prin extrapolare liniară (formular 01, rând 52/53, col. 2 × 1,33);
  • VT95 = veniturile totale estimate pe anul 1995 pe baza datelor financiar contabile înregistrate pe trimestrul III, prin extrapolare liniară (formular 01, rând 50, col. 2 × 1,33).

3. Prețul minim de vânzare a acțiunilor societății comerciale (prețul de vânzare prin ofertă publică, prețul de vânzare prin negociere directă sau prețul de pornire a licitației, după caz) va rezulta din relația:

Preț/acțiune   <math style="vertical-align:-80%;"> = \frac {K \times V_{pn} + (1 - k) \times V_{pc}}{N} </math>    (lei/acțiune)
în care:
K = coeficient specific sectorului de activitate conform tabelului din anexa nr. 2.2.;
N = numărul total de acțiuni ale societății comerciale, corespunzător ultimei mențiuni la Registrul comerțului.


Anexa Nr. 2.1. la metodologie
Determinarea activului net contabil
A. Elemente de activ
I. Active imobilizate
  1. Mijloace fixe la valoarea rămasă + terenuri 211 + 212 - 281 - 291
  2. Imobilizări necorporale la valoarea rămasă 201 + 203 + 205 + 207 + 208 - 280 - 290
  3. Imobilizări corporale și necorporale în curs 230 + 231
  4. Imobilizări financiare 261 + 262 + 263 + 267 - 296
      Total I (1 + 4)
II. Active circulante
  1. Materiale, obiecte de inventar 300 + 301 ± 308 + 321 - 322 + 323 ± 328 + 351 + 352 + 354
  2. Produse finite și semifabricate 341 + 345 + 346 ± 348
  3. Producție în curs 331 + 332
  4. Animale 361 ± 368 + 356
  5. Mărfuri și ambalaje 371 ± 378 + 381 ± 388 + 357 + 358 - 4428
  6. Conturi de regularizare 471 + 473[1]
  7. Prime privind rambursarea obligațiunilor 169
  8. Disponibilități bănești 511 + 512[1] + 518[1] + 531 + 532 + 541 + 542
  9. Titluri de plasament 502 + 503 + 505 + 506 + 508
  10. Creanțe și decontări 409 + 411 + 413 + 416 + 418 + 425 + 428[1] + 438[1] + 441[1] + 442[1] + 445 + 448[1] + 451[1] + 456 + 458[1] + 461 + 431[1] + 437[1] + 444[1] + 446[1] + 447[1]
      Total II (1 + 10)
      Total A = I + II
B. Datorii
  1. Împrumuturi și datorii asimilate 161 + 162 + 166 + 167 + 168 + 269 + 512[2] + 518[2] + 519
  2. Furnizori 401 + 403 + 404 + 405 + 408
  3. Creditori 462
  4. Dividende de plătit 457
  5. Alte decontări 419 + 421 + 423 + 424 + 426 + 427 + 428[2] + 431[2] + 437[2] + 438[2] + 441[2] + 442[2] + 444[2] + 446[2] + 447[2] + 448[2] + 451[2] + 455 + 458[2] + 509
  6. Conturi de regularizare 472 + 473[2]
      Total (1 ÷ 6)
      Activul net = A - B
Director general
(Manager)
......................[3]
Director financiar-contabil
(Contabil șef)
......................[3]
Certificat cenzori
......................[3]
......................[3]
......................[3]


Anexa Nr. 2.2. la metodologie
Tabel
Atribuirea coeficientului K în funcție de sectorul de activitate
Cod Sector K
Cod Sector K
01 resurse cărbune 0,8 22 comunicații 0,6
02 resurse petrol 0,8 23 transporturi feroviare 0,6
03 resurse gaz metan 0,8 24 transporturi auto 0,6
04 resurse feroase 0,8 25 transporturi navale 0,6
05 resurse neferoase 0,8 26 transporturi aeriene 0,6
06 resurse altele 0,8 27 construcții 0,7
07 ind. combustibil 0,6 28 informatică 0,7
08 ind. metalurgică 0,6 29 comerț interior 0,8
09 ind. constr. mașini, prelucrare 0,6 30 comerț exterior 0,4
10 ind. electronică, electrotehnică 0,6 31 finanțe, bănci, asigurări 0,4
11 ind. chimică 0,6 32 educație, cultură, artă 0,7
12 ind. materiale construcții 0,6 33 cercetare, proiectare 0,7
13 ind. lemn, celuloză, hârtie 0,5 34 sănătate, farmacie 0,7
14 ind. sticlă, porțelan, faianță 0,6 35 turism, alimentație publică, agrement 0,8
15 ind. confecții, textile 0,6 36 mediu 0,6
16 ind. piele, blană, încălțăminte 0,6 37 servicii 0,7
17 ind. alimentară 0,6 38 publicitate mass-media 0,7
18 ind. săpunuri, cosmetice 0,7 39 aprovizionare, contractări 0,7
19 ind. altele 0,7 40 educație fizică, sport 0,7
20 agricultură 0,5 41 gospodărie comunală, locativă 0,7
21 silvicultură, piscicultură 0,7 42 alte activități 0,7
43 metalurgie neferoasă 0,6
Anexa Nr. 3 la normele metodologice
Raport de evaluare
Conținut-cadru

1. Metodele de evaluare folosite

Se vor utiliza cel puțin două dintre următoarele metode:

a) metoda activului net actualizat;
b) metoda fluxurilor financiare actualizate;
c) metoda comparațiilor de piață;
d) metoda capitalizării veniturilor.

2. Scenariile de evaluare utilizate în cadrul fiecărei metode de evaluare.

3. Ipotezele tehnico-economice care stau la baza scenariilor de evaluare.

4. Alte elemente pentru fiecare metodă de evaluare și fundamentarea acestora.

5. Prezentarea calculelor aferente fiecărui scenariu.

6. Rezultatele evaluării.

7. Specificarea surselor de informații.

8. Concluzii și recomandări.



Referințe

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 Sold debitor.
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 2,13 2,14 Sold creditor.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Se completează cu numele, prenumele și, respectiv, semnătura persoanelor indicate.