Monitorul Oficial 267/1993

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul V, Nr. issue::0267 - Partea I - Joi, 18 noiembrie year::1993


Legi și Decrete

Parlamentul României

Camera Deputaților

Senatul

Lege privind protecția socială a personalului care lucrează în industria destinată apărării naționale și ordinii publice

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. 1. - Pe durata întreruperii activității, din cauza lipsei de comenzi, în uzinele, institutele, fabricile, secțiile sau alte compartimente care produc tehnică militară, personalul civil aflat în această situație primește o indemnizație egală cu 60% din ultimul său salariu de bază brut, lunar, indexat, din care s-a dedus impozitul, cu menținerea contractului de muncă.

Plata indemnizației prevăzute la alin. 1 se face din fondul pentru plata ajutorului de șomaj constituit potrivit prevederilor Legii nr. 1/1991 privind protecția socială a șomerilor și reintegrarea lor profesională [1].

Art. 2. - Prevederile prezentei legi se aplică până la 30 iunie 1994.

Această lege a fost adoptată de Senat în ședința din 10 noiembrie 1993 , cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Senatului, prof. univ. Oliviu Gherman

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 2 noiembrie 1993 , cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase

București, 15 noiembrie 1993 | Nr. 80.


Președintele României

Decret pentru promulgarea Legii privind protecția socială a personalului care lucrează în industria destinată apărării naționale și ordinii publice

În temeiul art. 77 alin. (1) din Constituția României, promulgăm Legea privind protecția socială a personalului care lucrează în industria destinată apărării naționale și ordinii publice și dispunem publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

Președintele României, Ion Iliescu | București, 13 noiembrie 1993 | Nr. 196.


Hotărâri ale Camerei Deputaților

Parlamentul României

Camera Deputaților


Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Camerei Deputaților nr. 59/1992 privind aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Camerei Deputaților

Camera Deputaților adoptă prezenta hotărâre.

Articol unic. - Hotărârea Camerei Deputaților nr. 59/1992 privind aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Camerei Deputaților se modifică după cum urmează:

  • domnul deputat Teodor Vintilescu din Grupul parlamentar liberal trece de la Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții la Comisia pentru sănătate și familie.

p. Președintele Camerei Deputaților, Marțian Dan | București, 16 noiembrie 1993 | Nr. 67.


Parlamentul României

Camera Deputaților

Hotărâre privind validarea unui mandat de deputat

În temeiul art. 66 alin. (9) din Legea nr. 68/1992 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului, al art. 159 din Regulamentul Camerei Deputaților și având în vedere Raportul Comisiei de validare,

Camera Deputaților hotărăște:

Articol unic. - Se validează mandatul de deputat al domnului Ion Danilescu, ales în Circumscripția electorală nr. 18 Galați.

p. Președintele Camerei Deputaților, Marțian Dan | București, 16 noiembrie 1993 | Nr. 68.



Hotărâri ale Guvernului României

Guvernul României

Hotărâre privind alocarea din bugetul de stat pe anul 1993 a fondurilor necesare pentru realizarea obiectivului de investiții «Grup statuar „Monument comemorativ Avram Iancu”» din Piața Victoriei, municipiul Cluj-Napoca

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - (1) Se aprobă alocarea sumei prevăzute în anexă [2]), din fondul de rezervă la dispoziția. Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 1993. pentru realizarea obiectivului de: investiții;«Grup statuar „Monument comemorativ Avram Iancu”» din Piața Victoriei, municipiul Cluj-Napoca.

(2) Corespunzător prevederilor de la art. 1 se majorează sumele defalcate din impozitul pe salarii pentru județul Cluj.

Art. 2. - Ministerul Finanțelor va introduce modificările în bugetul de stat cu suma prevăzută la art. 1, pentru finanțarea lucrărilor prevăzute în anexa la prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 26 octombrie 1993 | Nr. 579.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă


Guvernul României

Hotărâre privind transmiterea unui teren din administrarea Institutului de Cercetări pentru Protecția Plantelor București în administrarea Regiei Autonome „Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian - Romatsa”

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se transmite, din administrarea Institutului de Cercetări pentru Protecția Plantelor București în administrarea Regiei Autonome „Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian - Romatsa”, terenul în suprafață de 3.000 mp, situat în Strada Ion Ionescu de la Brad nr. 8, sectorul 1, București, având următoarele vecinătăți: la vest - drum acces Centrul de emisie al Regiei Autonome „Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian - Romatsa”, la nord - Centrul de emisie al Regiei Autonome „Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian - Romatsa”, la est - Institutul de Cercetări pentru Protecția Plantelor București și la sud - strada Ion Ionescu de la Brad, conform schiței anexă [3]), care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 26 octombrie 1993 | Nr. 580.

Contrasemnează:

Ministrul agriculturii și alimentației, Ioan Oancea

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Guvernul României

Hotărâre privind garantarea de către stat a plăților ce decurg din creditul extern tip GSM-102 în valoare de 15 milioane dolari pentru importul de bumbac ce se va efectua în trimestrul IV/1993

Guvernul României hotărăște.:

Art. 1. - Se autorizează Ministerul Finanțelor să garanteze acoperirea contravalorii în lei aferente plăților în valută pentru importul de bumbac ce se va efectua în trimestrul IV/1993, finanțat prin creditul extern tip GSM-102, în valoare de 15 milioane dolari S.U.A., acordat de către Guvernul S.U.A.

Art. 2. - Agenții economici importatori vor încheia cu Ministerul Finanțelor convenții pentru stabilirea obligațiilor ce le revin în ceea ce privește rambursarea creditului, plata dobânzilor aferente, precum și a comisionului de garantare.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 26 octombrie 1993 | Nr. 581.

Contrasemnează:

Ministrul industriilor, Dumitru Popescu

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Guvernul României

Hotărâre privind aprobarea realizării obiectivului de investiții „Extindere stație de epurare și colector de canalizare în orașul Aiud”, județul Alba

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă studiul tehnico-economic pentru obiectivul de investiții „Extindere stație de epurare și colector de canalizare în orașul Aiud”, județul Alba, cu caracteristicile principale și indicatorii tehnico-economici din anexa [2] la prezenta hotărâre.

Art. 2. - Finanțarea obiectivului de investiții se va face din surse proprii, din credite bancare, alte fonduri legal constituite cu această destinație șt în completare de la bugetul local, conform listelor de investiții aprobate potrivit legii.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 26 octombrie 1993 | Nr. 582.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului, Marin Cristea


Guvernul României

Hotărâre privind transmiterea unui imobil din administrarea Regiei Autonome de Electricitate „Renel" București în administrarea Spitalului Orășenesc Oravița, județul Caraș-Severin

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Pe data prezentei hotărâri se transmite imobilul - cămin de nefamiliști nr. 2, situat în localitatea Oravița - Zona Gării, județul Caraș-Severin, din administrarea Regiei Autonome de Electricitate „Renel” din subordinea Ministerului Industriilor, în administrarea Spitalului Orășenesc Oravița, județul Caraș-Severin, din subordinea Ministerului Sănătății, identificat prin planul de situație anexat [4], care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2. - Se modifică corespunzător Hotărârea Guvernului nr. 1199/1990 privind înființarea Regiei Autonome de Electricitate „Renel” în sensul diminuării patrimoniului acesteia cu valoarea de 118.220.200 lei, reactualizată conform Hotărârii Guvernului nr. 26/1992. Cu aceeași valoare se majorează patrimoniul Spitalului Orășenesc Oravița, județul Caraș-Severin.

Art. 3. - Predarea-primirea efectivă se va face prin protocol, în baza datelor din bilanțul contabil încheiat la data de 1 septembrie 1993.

Art. 4. - Ministerul Industriilor și Ministerul Sănătății vor aduce la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 2 noiembrie 1993 | Nr. 584.

Contrasemnează:

Ministrul sănătății, Iulian Mincu

Ministrul industriilor, Dumitru Popescu

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Guvernul României

Hotărâre privind suplimentarea efectivelor Ministerului de Interne

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Efectivele Ministerului de Interne, la pace, se suplimentează cu 3.065 posturi, din care: 680 ofițeri, 2.151 maiștri militari și subofițeri, 172 personal civil și 62 militari în termen.

Art. 2. - Cheltuielile determinate de punerea în aplicare a prezentei hotărâri, pe anul 1993, în sumă de 333,0 mil. lei, vor fi suportate din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, Ministerul Finanțelor fiind autorizat să introducă modificările corespunzătoare în bugetul Ministerului de Interne, pe anul 1993.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 2 noiembrie 1993 | Nr. 5854.

Contrasemnează:

Ministru de interne, George Ioan Dănescu

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale, Dan Mircea Popescu


Guvernul României

Hotărâre pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 107 bis/1990 privind structura organizatorică a Institutului Național de Cercetări Economice

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Denumirea Institutului de Cercetare a Relațiilor Interramuri și a Structurilor Industriale, prevăzută la liniuța a patra din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 107 bis din 3 februarie 1990, se modifică în aceea de „Institutul de Economie a Industriei”.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 2 noiembrie 1993 | Nr. 586.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Președintele Academiei Române, Mihai Drăgănescu


Guvernul României

Hotărâre privind înființarea unor societăți comerciale

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă înființarea societăților comerciale pe acțiuni, cu personalitate juridică, cu denumirea, sediul, obiectul de activitate și capitalul social inițial prevăzute în anexa nr. 1, prin desprinderea activităților respective din cadrul Administrației Portului Constanța - R.A.[5].

Art. 2. - Societățile comerciale pe acțiuni, înființate potrivit art. 1, se vor organiza și vor funcționa în conformitate cu dispozițiile legale și cu statutele prevăzute în anexele nr. 2.1 și 2.2 [6].

Art. 3. - Activul și pasivul activităților care se preiau de la Administrația Portului Constanța - R.A. de către societățile comerciale pe acțiuni înființate potrivit art. 1 vor fi preluate pe bază de proces-verbal de predare-primire.

Art. 4. - Personalul din cadrul Administrației Portului Constanța - R.A. trecut la societățile comerciale pe acțiuni înființate potrivit art. 1 se consideră transferat.

Art. 5. - Patrimoniul Administrației Portului Constanța - R.A. se va diminua cu valoarea patrimoniului societăților comerciale pe acțiuni nou-înființate.

Art. 6. - Anexele nr. 1 și 2 (2.1 și 2.2) fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 7. - Orice dispoziții contrare prezentei hotărâri se abrogă.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 2 noiembrie 1993 | Nr. 599.

Contrasemnează:

Ministrul transporturilor, Paul Teodoru

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Anexa nr. 1

Lista societăților comerciale pe acțiuni care se înființează

Nr. crt. Denumirea societății comerciale care se înființează Obiectul de activitate Sediul principal Valoarea capitalului social inițial (mii lei)

a) mijloace fixe

b) mijloace circulante

Unitatea care își încetează activitatea
1. Societatea Comercială de salubrizare, gospodărire și alte prestații „Salport” - S.A. Constanța - salubrizarea căilor publice și de acces în porturi și a grupurilor sanitare publice din porturi, transportul și depozitarea la rampă a gunoaielor (deșeuri menajere și de altă natură) de la puncte fixe și nave

- activitatea de dezinseictizare și deparazitare

- întreținerea spațiilor verzi și lucrări de peisagistică în porturile Constanța, Mangalia și Midia

- strângerea deșeurilor provenite din activități productive din porturi, transportarea, sortarea și predarea acestora

- alte prestații în acest domeniu

Municipiul Constanța, incinta portului, județul Constanța 45.324

a) 45.245

b) 79

Secția de gospodărire, salubrizare și alte prestații din cadrul Grupului de întreținere și Reparații Construcții Portuare și Salubrizare aparținând Administrației Portului Constanța - R.A.
2- Societatea Comercială de dragaje „Port Dredging” - S.A. Constanța - executarea lucrărilor de dragaj

- transportul materialelor rezultate din dragaj:-executarea de remorcaje și manevre ale mijloacelor plutitoare și prestări servicii cu nave tehnice portuare

Municipiul Constanța, incinta portului, județul Constanța 1.389.305

a) 1.385.280

b) 4.025

Activitatea de dragaj din cadrul Grupului de întreținere Căi Navigabile aparținând Administrației Portului Constanța - R.A.


Anexa nr. 2

Statutul[7] Societății Comerciale „. ............” - S.A. Constanța

Capitolul I

Denumirea, forma juridică, sediul, durata

Articolul 1

Denumirea societății

Denumirea societății este „...........” S.A. - Constanța.

În toate actele, facturile, anunțurile, publicațiile emanând de la societate, denumirea societății va fi precedată sau urmată de cuvintele „societate pe acțiuni" sau inițialele „S.A.", de capitalul social, numărul de înmatriculare la Registrul comerțului și sediul societății.

Articolul 2

Forma juridică a societății

Societatea Comercială „.........” - S.A. Constanța este persoană juridică română, având forma juridică de societate pe acțiuni își desfășoară activitatea în conformitate cu legile române și cu prezentul statut.

Articolul 3

Sediul societății

Sediul societății este:.................................................................................

Sediul societății va putea fi schimbat pe baza hotărârii adunării generale a acționarilor, în condițiile legii.

Articolul 4

Durata societății

Durata societății este nelimitată, cu începere de la data înmatriculării la Registrul comerțului.

Capitolul II

Scopul și obiectul de activitate al societății

Articolul 5

Scopul societății

Scopul societății este efectuarea unor prestații în domeniul salubrizării, gospodăririi și al altor prestații în porturi.

Articolul 6

Obiectul de activitate

Obiectul de activitate al societății este:

Capitolul III

Capitalul social, acțiunile

Articolul 7

Capitalul social

Capitalul social inițial al societății comerciale este:

Capitalul social inițial este în întregime subscris de statul român, în calitate de acționar unic, și vărsat în întregime la data constituirii, societății.

Articolul 8

Acțiunile

Acțiunile societății vor cuprinde toate elementele prevăzute de lege.

Acestea vor purta timbrul sec al societății și semnătura a doi administratori.

Societatea va ține evidența acțiunilor într-un registru numerotat, sigilat și parafat de președintele consiliului de administrație. Registrul se păstrează la sediul societății, sub îngrijirea consiliului de administrație.

Articolul 9

Reducerea sau mărirea capitalul social al societății

Capitalul social poate fi redus sau majorat pe baza hotărârii adunării generale a acționarilor, în condițiile și cu respectarea procedurii prevăzute de lege.

Articolul 10

Drepturi și obligații decurgând din acțiuni

Fiecare acțiune subscrisă și vărsată de acționari, potrivit legii, conferă acestora dreptul la un vot în adunarea generală a acționarilor, dreptul de a alege și de a fi aleși în organele de conducere, dreptul de a participa la distribuirea profitului, conform prevederilor prezentului statut și dispozițiilor legale, respectiv alte drepturi prevăzute de statut.

Deținerea acțiunii implică adeziunea de drept la statut.

Drepturile și obligațiile legate de acțiuni urmează acțiunile în cazul trecerii lor în proprietatea altor persoane.

Obligațiile societății sunt garantate cu capitalul social al acesteia, iar acționarii răspund în limita valorii acțiunilor pe care le dețin.

Capitalul social al societății nu poate fi grevat de datorii sau alte obligații personale ale acționarilor. Un creditor al unui acționar poate formula pretenții asupra părții din profitul societății ce i se repartizează de către adunarea generală a acționarilor sau a cotei-părți cuvenite, acestuia la lichidarea societății, efectuată în condițiile prezentului statut.

Articolul 11

Cesiunea acțiunilor

Acțiunile sunt indivizibile cu privire la societate, care nu recunoaște decât un proprietar pentru fiecare acțiune.

Cesiunea parțială sau totală a acțiunilor între acționari sau terți se face în condițiile și cu procedura prevăzute de lege.

Articolul 12

Pierderea acțiunilor

În cazul pierderii unei acțiuni, proprietarul va trebui să anunțe consiliul de administrație și să facă public faptul prin presă în cel puțin două ziare de largă circulație din localitatea în care se află sediul societății. După 6 luni va putea obține un duplicat al acțiunii.

Capitolul IV

Adunarea generală a acționarilor

Articolul 13

Atribuții

Adunarea generală a acționarilor, care poate fi ordinară sau extraordinară, este organul de conducere al societății care decide asupra activității acesteia și asigură politica economică și comercială a ei.

Adunarea generală a acționarilor are următoarele atribuții principale:

a) aprobă structura organizatorică a societății, numărul de posturi și normativul de constituire a compartimentelor funcționale și de producție;

b) alege membrii consiliului de administrație și ai comisiei de cenzori, inclusiv cenzorii supleanți, le stabilește salarizarea, îi descarcă de activitate și îi revocă;

c) numește directorul societății, îi stabilește salarizarea, îl descarcă de activitate și îl revocă. Directorul societății este și președintele consiliului de administrație;

d) stabilește bugetul de venituri și cheltuieli și programul de activitate pentru exercițiul economico-financiar următor;

e) examinează, aprobă sau modifică bilanțul contabil și contul de profit și pierderi după analizarea raportului consiliului de administrație și al comisiei de cenzori, aprobă repartizarea profitului;

f) hotărăște cu privire la contractarea de împrumuturi bancare pe termen lung, inclusiv a celor externe, stabilește competențele și nivelul de contractare a împrumuturilor bancare curente, a creditelor comerciale și a garanțiilor, aprobă creditele financiare acordate de societate;

g) hotărăște cu privire la înființarea și desființarea de sucursale, filiale, agenții;

h) hotărăște cu privire la mărirea sau reducerea capitalului social, la modificarea numărului de acțiuni sau a valorii nominale a acestora, precum și cu privire la cesiunea acțiunilor;

i) hotărăște cu privire la modificarea statutului, precum și la transformarea formei juridice a societății;

j) hotărăște cu privire la comasarea, divizarea, dizolvarea și lichidarea societății;

k) analizează rapoartele consiliului de administrație, poziția pe piață, nivelul tehnic, calitatea prestațiilor, forța de muncă, protecția mediului, relațiile cu beneficiarii de prestații;

l) hotărăște cu privire la acționarea în justiție a membrilor conciliului de administrație, a directorului și a cenzorilor, pentru pagubele pricinuite societății;

m) hotărăște în orice alte probleme privind societatea.

Atribuțiile adunării generale a acționarilor, ordinară și extraordinară, se diferențiază potrivit legii.

Articolul 14

Convocarea adunării generale a acționarilor

Adunarea generală a acționarilor se convoacă de către președintele consiliului de administrație sau de către vicepreședinte, pe baza împuternicirii date de președinte.

Adunările generale ordinare au loc cel puțin o dată pe an, la două luni de la încheierea exercițiului economico-financiar, pentru examinarea bilanțului contabil și a contului de profit și pierderi pe anul precedent și pentru stabilirea programului de activitate și a bugetului pe anul în curs.

Adunările generale extraordinare se convoacă la cererea acționarilor reprezentând cel puțin o treime din capitalul social, la cererea comisiei de cenzori, precum și în cazul în care capitalul social s-a diminuat-cu mai mult de 10% timp de doi ani consecutiv (cu excepția primilor doi ani de la înființarea societății).

Adunarea generală a acționarilor va fi convocată de administratori de câte ori va fi nevoie, în conformitate cu prevederile din statut, cu cel puțin 15 zile înainte de data stabilită.

Convocarea va fi publicată în Monitorul Oficial al României și într-unui din ziarele de largă circulație din localitatea în care se află sediul societății. - Convocarea va cuprinde locul și data ținerii - minării și ordinea de zi, cu menționarea explicită a tuturor problemelor care vor face obiectul dezbaterilor adunării.

Când în ordinea de zi figurează propuneri pentru modificarea statutului, convocarea va trebui sa cuprindă textul integral al propunerilor.

Adunarea generală a acționarilor se întrunește la sediul societății sau într-un alt loc din aceeași localitate.

Articolul 15

Organizarea adunării generale a acționarilor

Adunarea generală ordinară este constituită valabil și poate lua hotărâri dacă, la prima convocare, acționarii prezenți sau reprezentanții acestora dețin cel puțin două treimi din capitalul social, iar la a doua convocare dacă dețin cel puțin jumătate din capitalul social.

Adunarea generală a acționarilor este prezidată de președintele consiliului de administrație sau, în lipsa acestuia, de către vicepreședinte.

Președintele consiliului de administrație desemnează, dintre membrii adunării generale, un secretar care să verifice lista de prezență a acționarilor și să întocmească procesul-verbal al adunării.

Procesul-verbal al adunării va fi scris într-un registru sigilat și parafat. Procesul-verbal va fi semnat de persoana care a prezidat ședința și de secretarul care l-a întocmit.

La ședințele adunării generale a acționarilor la care se dezbat probleme referitoare la raporturile de muncă cu personalul societății pot fi invitați și reprezentanții salariaților sau ai sindicatului.

Articolul 16

Exercitarea dreptului de vot în adunarea generală a acționarilor

Hotărârile adunărilor generale se iau prin vot deschis.

Acționarii votează, de regulă, prin ridicarea mâinii.

La propunerea persoanei care prezidează ședința sau a unui grup de acționari sau reprezentanți ai acestora, care dețin cel puțin un sfert din capitalul social, se va putea decide ca votul să fie secret.

Votul secret este obligatoriu pentru alegerea membrilor consiliului de administrație și a cenzorilor, pentru revocarea administratorilor și pentru luarea hotărârilor referitoare la răspunderea administratorilor.

Hotărârile adunării generale a acționarilor sunt obligatorii și pentru acționarii absenți sau nereprezentați.

Articolul 17

Împuterniciții mandatați să reprezinte interesele capitalului de stat

Interesele capitalului de stat în cadrul societății comerciale vor fi reprezentate de trei împuterniciți mandatați, din care doi vor fi numiți de Ministerul Finanțelor și unul de către Ministerul Transporturilor.

Mandatarea se face pe bază de contract.

Împuterniciții nu pot face parte din consiliul de administrație și nu pot fi directori ai societății comerciale.

Până la constituirea adunării generale a acționarilor, împuterniciții mandatați să reprezinte interesele capitalului de stat îndeplinesc atribuțiile acesteia.

Împuterniciții își desfășoară activitatea în ședințe ordinare trimestriale și în ședințe extraordinare care 1 vor ține ori de câte ori este nevoie.

Convocarea ședințelor ordinare se face de către președintele consiliului de administrație la data stabilită în ședința anterioară, iar a celor extraordinare se face prin grija secretarului consiliului de administrație la cererea oricărui împuternicit.

Convocarea ședințelor se face cu cel puțin 15 zile înainte, președintele consiliului de administrație având obligația de a transmite documentele care urmează, să fie discutate în ședință cu cel puțin 10 zile înainte.

La ședință pot fi luate hotărâri numai în prezența a cel puțin doi împuterniciți mandatați să reprezinte interesele capitalului de stat.

Votul este deschis, egal și direct, votul secret putând fi folosit pentru hotărâri care vizează numirea, revocarea, descărcarea de activitate sau acționarea în justiție a directorilor, membrilor consiliului de administrație și a cenzorilor. Votul poate fi secret și la solicitarea expresă a cel puțin doi împuterniciți mandatați să reprezinte interesele capitalului de stat.

Hotărârile luate se consemnează în procesul-verbal al ședinței, care se încheie de secretarul consiliului de administrație și se înregistrează într-un registru special, parafat și sigilat, care va purta semnăturile împuterniciților mandatați să reprezinte interesele capitalului de stat și a secretarului.

Capitolul V

Consiliul de administrație

Articolul 18

Organizare

Societatea comercială este administrată de consiliul de administrație, compus din 5 administratori numiți în condițiile legii.

În cazul în care se creează un loc vacant, adunarea generală a acționarilor va putea numi un nou administrator.

Nu pot fi membri ai consiliului de administrație și ai comisiei de cenzori, precum și directori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile sau au fost condamnate pentru gestiune frauduloasă, abuz de încredere, fals, înșelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, dare sau luare de mită, precum și pentru alte infracțiuni prevăzute de lege.

Consiliul de administrație este condus de un președinte.

Consiliul de administrație se întrunește la sediul societății ori de câte ori este necesar, la convocarea președintelui sau a unei treimi din numărul membrilor săi.

Ședințele consiliului de administrație sunt prezidate de președinte sau, în lipsa acestuia, de umil dintre membrii consiliului, desemnat de președinte.

Pentru valabilitatea deciziilor este necesară prezența a cel puțin jumătate din numărul membrilor consiliului de administrație. Deciziile se iau cu majoritatea absolută a membrilor prezenți.

Dezbaterile consiliului de administrație au loc conform ordinii de zi stabilite pe baza proiectului comunicat de președinte cu cel puțin 15 zile înainte. Dezbaterile din ședințele consiliului de administrație se consemnează în procesul-verbal al ședinței care se scrie într-un registru sigilat și parafat. Procesul-verbal se semnează de persoana care a prezidat ședința și de secretar.

Consiliul de administrație poate delega unuia dintre membrii săi unele competențe ale sale. Consiliul poate recurge la experți pentru analizarea și studierea unor probleme interesând societatea comercială.

În relațiile cu terții, societatea este reprezentată de către președintele consiliului de administrație sau de un membru al consiliului de administrație, desemnat de președinte, pe baza și în limita împuternicirilor date de adunarea generală a acționarilor.

Membrii consiliului de administrație vor putea exercita orice activitate care este legată de administrarea societății în interesul acesteia și în limita drepturilor care li se conferă.

Președintele consiliului de administrație este obligat să pună la dispoziția acționarilor și a cenzorilor, la cererea acestora, toate documentele societății.

Președintele și membrii consiliului de administrație răspund individual sau solidar, după caz, față de societate pentru prejudiciile rezultate din infracțiuni sau abateri de la dispozițiile legale, pentru abaterile de la statut sau pentru greșeli în administrarea societății.

Președintele,consiliului de administrație este și directorul societății.

Articolul 19

Atribuțiile consiliului de administrație

Consiliul de administrație are, în principal, următoarele atribuții:

a) angajează și concediază personalul și stabilește drepturile și obligațiile acestuia;

b) stabilește îndatoririle și responsabilitățile personalului societății pe compartimente;

c) aprobă operațiunile de încasări și plăți, potrivit competențelor acordate;

d) aprobă operațiunile de vânzare și cumpărare de bunuri, potrivit competențelor acordate;

e) aprobă încheierea sau rezilierea contractelor, potrivit competențelor acordate;

f) stabilește tactica și strategia de marketing;

g) supune anual adunării generale a acționarilor, în termen de 60 de zile de la încheierea exercițiului economico-financiar, raportul cu privire la activitatea societății, bilanțul contabil și contul de profit și pierderi pe anul precedent, proiectul de program de activitate și proiectul de buget al societății pentru anul în curs;

h) rezolvă orice alte probleme stabilite de adunarea generală a acționarilor.

Capitolul VI

Gestiunea societății

Articolul 20

Comisia de cenzori

Gestiunea societății este controlată de acționari și de comisia de cenzori, formată din trei membri. Cenzorii se aleg de adunarea generală a acționarilor, care va desemna și trei cenzori supleanți care vor înlocui, în condițiile legii, cenzorii titulari.

Comisia de cenzori are următoarele atribuții principale:

a) verifică gospodărirea fondurilor fixe și a mijloacelor circulante, a portofoliului de efecte, casa și registrele de evidență contabilă și informează consiliul de administrație asupra celor constatate;

b) la încheierea exercițiului economico-financiar controlează exactitatea inventarului, a documentelor și informațiilor asupra conturilor societății, a bilanțului contabil și a contului de profit și pierderi, prezentând adunării generale a acționarilor un raport scris;

c) la lichidarea societății controlează operațiunile de lichidare;

d) prezintă adunării generale a acționarilor punctul său de vedere la propunerile de reducere a capitalului social sau de modificare a obiectului de activitate al societății.

Comisia de cenzori se întrunește la sediul societății și ia decizii în unanimitate. Dacă nu se realizează unanimitatea, raportul cu divergențe se înaintează adunării generale a acționarilor.

Comisia de cenzori poate convoca adunarea generală extraordinară, dacă aceasta nu a fost convocată de consiliul de administrație, în cazul în care capitalul social s-a diminuat cu mai mult de 10% timp de 2 ani consecutiv (cu excepția primilor 2 ani de la constituirea societății) sau ori de câte ori consideră necesar pentru alte situații privind încălcarea dispozițiilor legale și statutare.

Cenzorii și cenzorii supleanți se aleg pentru o perioadă de 3 ani și pot fi realeși.

Sunt incompatibile cu funcția de cenzor persoanele care intră sub incidența art. 18 alin. 3 din prezentul statut, precum și cei care sunt rude sau afini până la al patrulea grad sau soții/soțiile administratorilor, cei care primesc sub orice formă, pentru alte funcții decât aceea de cenzor, un salariu sau o remunerație de la administratori sau de la societate.

Atribuțiile și modul de funcționare a comisiei de cenzori, drepturile și obligațiile cenzorilor se completează cu dispozițiile legale în acest domeniu.

Capitolul VII

Activitatea societății

Articolul 21

Exercițiul economico-financiar

Exercițiul economico-financiar începe la 1 ianuarie și se încheie la 31 decembrie ale fiecărui an. Primul exercițiu începe la dată constituirii societății.

Articolul 22

Personalul societății

Personalul de conducere al societății și cenzorii sunt aleși de adunarea generală a acționarilor.

Personalul societății este angajat de către consiliul de administrație sau de către directorul societății comerciale.

Nivelul salariilor pentru personalul societății, pe categorii și funcții, se stabilește de adunarea generală a acționarilor în funcție de studii și munca efectiv prestată, cu respectarea limitei minime de salarizare prevăzute de lege.

Plata salariilor, a impozitelor pe salarii și a cotei de asigurări sociale se face potrivit legii.

Drepturile și obligațiile personalului societății sunt stabilite de către consiliul de administrație sau de către directorul societății.

Articolul 23

Amortizarea fondurilor fixe

Consiliul de administrație stabilește, în condițiile legii, modul de amortizare a fondurilor fixe.

Articolul 24

Evidența contabilă și bilanțul contabil

Societatea va ține evidența contabilă în lei, va întocmi anual bilanțul contabil și contul de profit și pierderi, având în vedere normele metodologice elaborate de Ministerul finanțelor.

Bilanțul contabil și contul de profit și pierderi vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, conform prevederilor legale.

Articolul 25

Calculul și repartizarea profitului

Profitul societății se stabilește pe baza bilanțului contabil aprobat de adunarea generală a acționarilor.

Din profitul anual se pot constitui, în condițiile legii, fondurile necesare pentru dezvoltarea societății, precum și pentru alte destinații.

Articolul 26

Registrele societății

Societatea ține registrele prevăzute de lege.

Capitolul VIII

Modificarea formei juridice, dizolvarea, lichidarea, litigii

Articolul 27

Modificarea formei juridice

Societatea își va putea modifica forma juridică prin hotărârea adunării generale a acționarilor.

Noua societate va îndeplini formalitățile legale de înregistrare și publicitate cerute la înființarea unei societăți comerciale.

Articolul 28

Dizolvarea societății

Următoarele situații conduc la dizolvarea societății:

  • imposibilitatea realizării obiectului de activitate;
  • hotărârea adunării generale a acționarilor;
  • falimentul;
  • pierderea unei jumătăți din capitalul social, după ce s-a consumat fondul de rezervă, dacă adunarea generală a acționarilor nu decide completarea capitalului sau reducerea lui la suma rămasă;
  • la cererea oricărui acționar, dacă împrejurările de consecințele lor durează mai mult de 8 luni, iar adunarea generală a acționarilor constată că funcționarea societății nu mai este posibilă.

Dizolvarea societății comerciale trebuie înscrisă în Registrul comerțului și publicată în Monitorul Oficial al României.

Articolul 29

Lichidarea societății

În caz de dizolvare, societatea va fi lichidată.

Lichidarea societății și repartiția patrimoniului se fac în condițiile și cu respectarea procedurii prevăzute de lege.

Articolul 30

Litigii

Litigiile societății cu persoane fizice sau juridice române sunt de competența instanțelor judecătorești din România.

Litigiile născute din raporturile contractuale dintre societate și persoanele juridice române pot fi soluționate și prin arbitraj, potrivit legii.

Articolul 31

Dispoziții finale

Prevederile prezentului statut se completează cu dispozițiile legale referitoare la societățile comerciale.


Guvernul României

Hotărâre privind alocarea unor fonduri pentru consolidarea unor blocuri de locuințe afectate de seisme în județul Covasna

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă ca din bugetul Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului pe anul 1993, de la capitolul „Cheltuieli pentru gospodărie comunală și locuințe”, să se aloce Consiliului Județean Covasna suma de 220 milioane lei pentru continuarea și realizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor de locuințe din strada Presei nr. 2 și nr. 3, cu 76 de apartamente, situate în municipiul Sfîntu Gheorghe, afectate de seisme.

Art. 2. - Suma de 220 milioane lei se pune la dispoziția Consiliului Județean Covasna într-un cont special deschis pe seama acestuia la sucursala județeană a Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A., din care se vor efectua plățile pentru lucrările de consolidare, pe bază de situații de lucrări prezentate de constructori, cu viza de control financiar a persoanelor desemnate în condițiile legii.

Art. 3. - Cheltuielile efectuate cu lucrările de consolidare a apartamentelor și a spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuințe din cadrul blocurilor de locuințe menționate la art. 1 se recuperează de la proprietarii acestora, prin grija Consiliului Județean Covasna, în cadrul unor termene stabilite în funcție de posibilitățile lor financiare.

Sumele astfel recuperate se vor face venit la bugetul de stat.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 4 noiembrie 1993 | Nr. 602.

Contrasemnează:

Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului, Marin Cristea

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă


Guvernul României

Hotărâre privind alocarea de fonduri pentru consolidarea unui bloc de locuințe afectat de seisme în municipiul Buzău

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă ca din bugetul Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului pe anul 1993, de la capitolul „Cheltuieli pentru gospodărie comunală și locuințe”, să se aloce Consiliului Județean Buzău suma de 60 milioane lei pentru executarea lucrărilor de consolidare a blocului 41 Crâng, situat în municipiul Buzău, afectat de seisme.

Art. 2. - Suma de 60 milioane lei se pune la dispoziția Consiliului Județean Buzău într-un cont special deschis la sucursala județeană a Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A. din care se vor efectua plățile pentru lucrările de consolidare pe bază de situații de lucrări prezentate de constructor, cu viza de control financiar a proiectelor desemnate în condițiile legii.

Art. 3. - Cheltuielile efectuate cu consolidarea apartamentelor proprietate personală din blocul 41 Crâng, situat în municipiul Buzău, vor fi recuperate de la proprietarii acestora, prin grija Consiliului Județean Buzău, în cadrul unor termene stabilite în funcție de posibilitățile lor financiare.

Sumele astfel recuperate se vor face venit la bugetul de stat.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 4 noiembrie 1993 | Nr. 603.

Contrasemnează:

Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului, Marin Cristea

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă


Republicări

Legea nr. 87/1992[8]privind angajarea în muncă a absolvenților învățământului superior, liceal, postliceal, profesional, complementar și de ucenici, promoția 1992

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. 1. - (1) Absolvenții învățământului superior, liceal, postliceal, profesional și ai școlilor complementare și de ucenici, cu sau fără examen de licență, de bacalaureat, ori examen de absolvire, promoția 1992, se angajează în muncă pe posturile oferite de agenții economici și instituțiile publice.

(2) Societățile comerciale, regiile autonome și ceilalți agenți economici, precum și instituțiile publice vor stabili posturile vacante, pe specialități, în care pot fi angajați absolvenți ai învățământului superior, liceal, postliceal, profesional, ai școlilor complementare și de ucenici și le vor comunica direcțiilor județene de muncă și protecție socială, în vederea transmiterii acestora Ministerului învățământului, pentru absolvenții învățământului superior, și inspectoratelor școlare județene, pentru absolvenții învățământului liceal, postliceal, profesional și ai școlilor complementare și de ucenici.

(3) Angajarea absolvenților învățământului superior universitar, medico-farmaceutic și artistic în unități de învățământ, unități sanitare sau de cultură se va face, după caz, de către Ministerul învățământului; Ministerul Sănătății - și Ministerul Culturii, în limita posturilor vacante.

Art. 2. - (1) Absolvenții de licee, promoția 1992, se pot angaja în muncă pe posturile oferite de agenții economici sau instituțiile publice, în vederea calificării într-o meserie stabilită de cei care angajează, care se va finaliza cu examen teoretic și practic și eliberarea certificatului de calificare.

(2) Absolvenții școlilor postliceale de specialitate se angajează pe posturile oferite de agenții economici sau instituțiile publice, corespunzător pregătirii profesionale dobândite prin școală,

(3) Absolvenții școlilor profesionale și ai școlilor complementare și de ucenici se angajează în posturile oferite de agenții economici sau instituțiile publice, corespunzător pregătirii profesionale dobândite prin școală.

Art. 3. - (1) Agenții economici cu capital de stat sau privat și instituțiile publice care angajează cu contract de muncă absolvenți din promoția 1992 primesc pentru fiecare absolvent, pe primele 9 luni de la angajare, fondul de salarii aferent, echivalent cu 70% din salariul minim pe țară, brut, indexat, pentru cei cu studii superioare, și 60% din salariul minim pe țară, brut, indexat, pentru absolvenții de liceu, ai școlilor postliceale, profesionale și ai școlilor complementare și de ucenici.

(2) Sumele necesare pentru plata salariilor, în condițiile prevăzute la alin (1), se virează lunar agenților economici, respectiv instituțiilor publice, de direcțiile de muncă și protecție socială, din fondul pentru plata ajutorului de șomaj, în baza prevederilor art. 23 lit. b) din Legea nr. 1/1991[1].

Art. 4. - Stabilirea și virarea către agenții economici sau instituțiile publice a fondului de salarii prevăzut la art. 3, pentru absolvenții din promoția 1992, angajați în muncă se vor face conform instrucțiunilor emise de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Art. 5. - Prevederile art. 1 alin. (1) cu privire la angajarea în muncă a absolvenților se aplică până la data de 30 iunie 199.4.

Art. 6. - Prevederile prezentei legi se aplică în mod corespunzător și absolvenților promoției 1993.

Referințe

  1. 1,0 1,1 Legea nr. 1/1991 a fost republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 199 din 14 august 1992.
  2. 2,0 2,1 Anexa se transmite numai beneficiarului de investiție.
  3. Schița se transmite celor două unități interesate.
  4. Planul de situație se transmite celor două unități interesate.
  5. Administrația Portului Constanța - R.A. a fost înființată prin Hotărârea Guvernului nr. ??/?? publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 9 din 17 ianuarie 1991.
  6. Statutul-cadru al societăților comerciale nou-înființate potrivit art. 1 este prevăzut în anxele nr. 2.1 și 2.2. Anxele nr. 2.1 și 2.2 vor fi transmise unităților interesate.
  7. Denumirea, sediul, capitalul social și obiectul de activitate pentru fiecare societate comercială nou-înființată sunt prevăzute în anexa nr. 1.
  8. Republicată în temeiul art. II din Legea nr. 75 din 8 noiembrie 1993, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 263 din 11 noiembrie 1993, dându-se articolelor o nouă numerotare.Legea nr. 87 din 22 iulie 1992 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. ??? din ?? iulie 1992.