Monitorul Oficial 267/1994

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::0267 - Partea I – Joi, 22 septembrie year::1994


Hotărâri ale Senatului

Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Senatului nr. 32/1993 privind aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Senatului

În temeiul art. 30 alin. 3 din Regulamentul Senatului,

Senatul adoptă prezenta hotărâre.

Articol unic. - Hotărârea Senatului nr. 32/1993 privind aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Senatului se modifică după cum urmează:

1. la anexa nr. III – Comisia pentru buget și finanțe:

  • domnul senator Dumitru Mugurel Cerăceanu (Partidul Democrat) se include în componența comisiei în locul domnului senator Constantin Dan Vasiliu (Partidul Democrat);

2. la anexa nr. XIII – Comisia pentru cercetarea abuzurilor și petiții:

  • domnul senator Vasile Strâmbu (Partidul Democrat) se include în componența comisiei în locul domnului senator Sorin-Adrian Vornicu-Nichifor (Partidul Democrat).


Președintele Senatului, prof. univ. dr. Oliviu Gherman | București, 12 septembrie 1994 | Nr. 31.


Decrete

Decret privind acordarea gradului de ambasador în centrala Ministerului Afacerilor Externe

În temeiul art. 94 lit. c) și al art. 99 alin. (1) din Constituția României,

Președintele României decretează:

Articol unic. - Se acordă domnului Ion Goriță gradul de ambasador în centrala Ministerului Afacerilor Externe.


Președintele României, Ion Iliescu | București, 12 septembrie 1994 | Nr. 175.


Decret privind acordarea gradului de general-maior în retragere unor colonei în retragere din Ministerul de Interne

În temeiul art. 94 lit. b) și al art. 99 din Constituția României,

Președintele României decretează:

Articol unic. - Se acordă gradul de general-maior în retragere următorilor:

  • colonelului în retragere Stan Ion Nicolae
  • colonelului în retragere Toropoc Petre Benone.


Președintele României, Ion Iliescu

În temeiul art. 99 alin. (2) din Constituția României, contrasemnăm acest decret.
Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu

București, 12 septembrie 1994 | Nr. 178.


Decret privind acordarea gradului de general-maior unor colonei din Ministerul de Interne

În temeiul art. 94 lit. b) și al art. 99 din Constituția României,

Președintele României decretează:

Articol unic. - Se acordă gradul de general-maior următorilor:

  • colonelului Marinescu Tudor Emil
  • colonelului-inginer Stoicheci Gheorghe Corneliu.


Președintele României, Ion Iliescu

În temeiul art. 99 alin. (2) din Constituția României, contrasemnăm acest decret.
Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu

București, 12 septembrie 1994 | Nr. 179.

Acte ale Organelor Administrației Publice

Ordin privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 28/1994 privind plata majorărilor de întârziere și a unor sume restante datorate statului

Ministru de stat, ministrul finanțelor,

  • în baza Hotărârii Guvernului nr. 449 din 29 iulie 1994 privind organizarea și funcționarea Ministerului Finanțelor,
  • având în vedere dispozițiile art. 6 din Ordonanța Guvernului nr. 28 din 22 iulie 1994 privind plata majorărilor de întârziere și a unor sume restante datorate statului și prevederile art. 16 alin. 3 din Metodologia privind pregătirea, elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 390 din 4 august 1993,

emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 28/1994 privind plata majorărilor de întârziere și a unor sume restante datorate statului, cuprinse în anexă, care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - Prezentul ordin se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 3. - Direcția generală de evaluare și executare silită a veniturilor statului, Direcția generală organizare, resurse umane și servicii generale, Direcția de presă, relații cu publicul, protocol și administrativ și direcțiile generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat județene și a municipiului București vor lua măsuri pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.


Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

București, 23 august 1994 | Nr. 1.093.


Anexă

Norme metodologice
pentru aplicarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 28/1994 privind plata majorărilor de întârziere și a unor sume restante datorate statului, se emit următoarele norme metodologice:

1. Potrivit art. 1 din Ordonanța Guvernului nr. 28/1994, se amână la plată până la 30 iunie 1995 majorările de întârziere prevăzute de lege, datorate și neplătite de către agenții economici, indiferent de forma de proprietate, calculate până la data de 31 iulie 1994 inclusiv, pentru nevirarea la termenele scadente a obligațiilor de plată către bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetele fondurilor speciale.

De amânarea prevăzută la alin. 1 beneficiază numai acei agenți economici care, în perioada pentru care s-au calculat majorările de întârziere, au avut lipsă de disponibilități bănești cauzată de plățile restante ale terților către aceștia.

2. Majorările de întârziere amânate la plată potrivit Ordonanței Guvernului nr. 28/1994 se vor evidenția în contabilitatea agenților economici, potrivit prevederilor legale în vigoare, în creditul contului 448 „Alte datorii și creanțe cu bugetul statului” prin debitul contului 671 „Cheltuieli excepționale privind operațiunile de gestiune”, analitic 6711 „Despăgubiri, amenzi și penalizări”.

3. Pentru a beneficia de amânarea la plată conform art. 1 din Ordonanța Guvernului nr. 28/1994, agenții economici sunt obligați să depună, în termen de 60 de zile de la publicarea acestei ordonanțe în Monitorul Oficial al României, la organul fiscal în evidența căruia se află înregistrați, situația majorărilor de întârziere conform anexelor nr. 1 și 2 la prezentele norme metodologice.

Organele fiscale prevăzute la alin. 1 vor transmite direcțiilor de muncă și protecție socială județene, respectiv Direcției generale de muncă și protecție socială a municipiului București, situația prevăzută în anexa nr. 2, periodic, la un interval de 15 zile, care va face centralizarea acestora.

4. Situația majorărilor de întârziere depusă de fiecare agent economic, întocmită conform modelului din anexele nr. 1 și 2, va fi verificată, sub aspectul veridicității și al corectitudinii calculului majorărilor, numai cu ocazia controalelor ulterioare efectuate de organele fiscale teritoriale ale Ministerului Finanțelor sau de organele de control ale Ministerului Muncii și Protecției Sociale, după caz, iar în situația constatării de fapte ce constituie contravenții, organul fiscal aplică amenda prevăzută în art. 4 alin. 2 din Ordonanța Guvernului nr. 28/1994.

Pentru a se evita aglomerațiile la organele fiscale, se vor organiza primirea și înregistrarea operativă a situației majorărilor de întârziere, sub rezerva verificărilor ulterioare, și centralizarea datelor respective pe unități fiscale și pe total direcție generală a finanțelor publice și controlului financiar de stat.

Situația centralizată pe județ și municipiul București, potrivit anexei nr. 1, va fi transmisă Ministerului Finanțelor - Direcția generală de evaluare și executare silită a veniturilor statului - până la data de 30 noiembrie 1994.

Neorganizarea în bune condiții a primirii și centralizării situației majorărilor de întârziere, precum și netransmiterea până la data de 30 noiembrie 1994 a acesteia vor atrage sancțiuni disciplinare în sarcina conducerile organelor fiscale teritoriale și a persoanelor vinovate din cadrul acestora.

5. Impozitele, taxele și alte venituri cuvenite bugetului de stat, bugetelor locale și bugetelor fondurilor speciale, restante și neplătite până la 31 iulie 1994 inclusiv, pentru care s-au amânat la plată, potrivit art. 1 din Ordonanța Guvernului nr. 28/1994, majorările de întârziere datorate până la această dată sunt purtătoare, în continuare, de majorări de întârziere după data de 1 august 1994 și până la achitarea efectivă a debitelor și se urmăresc potrivit legii.

Nu beneficiază de amânarea la plată a majorărilor de întârziere agenții economici pentru care Ministerul Finanțelor sau organele fiscale teritoriale au aprobat, până la 31 iulie 1994 inclusiv, reduceri la plata majorărilor de întârziere.

6. Sumelor reprezentând majorări de întârziere pentru care s-au acordat, potrivit legii, amânări sau eșalonări la plată, care devin scadente total sau parțial după data de 31 iulie 1994, conform înlesnirii acordate, li se aplică prevederile art. 1 din Ordonanța Guvernului nr. 28/1994, pentru partea rămasă neachitată.

Nu se mai aplică până la data de 30 iunie 1995 inclusiv dispozițiile legale referitoare la normele de executare silită pentru toate sumele amânate la plată potrivit Ordonanței Guvernului nr. 28/1994. În acest sens, organele teritoriale ale Ministerului Finanțelor și ale Ministerului Muncii și Protecției Sociale vor reanaliza, de la caz la caz, situația dispozițiilor de încasare introduse în bănci până la data de 9 august 1994.

7. Plata obligațiilor fiscale pentru stingerea datoriilor reprezentând impozite, taxe și alte venituri ale statului, precum și a majorărilor aferente, se face de către contribuabili, în ordinea vechimii, astfel:

a) restanțele din anii precedenți și majorările de întârziere aferente, datorate potrivit legii;
b) restanțele anului curent și majorările de întârziere aferente, datorate potrivit legii;
c) sumele neajunse la scadență.

Fac excepție de la lit. a) și în) majorările amânate la plată prin Ordonanța Guvernului nr. 28/1994 și impozitele și taxele pentru care s-au acordat înlesniri la plată.

În situația în care contribuabilii nu efectuează plățile în aceasta ordine, organele teritoriale ale Ministerului Finanțelor pot înregistra sumele respective în evidențele nominale și centralizate, conform prevederilor alin. 1 și 2.

Operațiunile de rectificare a plăților și de stingere a obligațiilor de plată vor fi aduse la cunoștință contribuabililor în scris, în termen de 5 zile.

8. În cazul stingerii obligațiilor de plată potrivit art. 5 din Ordonanța Guvernului nr. 28/1994, majorările de întârziere prevăzute de lege, calculate începând cu 1 august 1994, pentru impozitele și taxele neplătite se datorează de către agenții economici din ziua imediat următoare termenului legal de plată și inclusiv până în ziua înregistrării la organul fiscal a cererii de compensare.

Pentru taxa pe valoarea adăugată și accize, cererea de compensare se va depune de agenții economici împreună cu cererea de rambursare.

Dacă termenul stabilit pentru efectuarea plății impozitelor și taxelor sau pentru depunerea cererilor de compensare cade într-o zi nelucrătoare, majorările de întârziere se datorează și se calculează începând cu prima zi lucrătoare care urmează acesteia,


Anexa nr. 1
ROMÂNIA
MF
Ministerul
Finanțelor
Denumirea agentului economic
(societatea comercială sau regia autonomă)
Sediul
Înregistrat la Registrul comerțului sub nr.
Cod de înregistrare fiscală
Nr. de înregistrare........../.......

Către

Direcția generală a finanțelor publice și controlului financiar de stat a județului ........................

În temeiul prevederilor art. 2 din Ordonanța Guvernului nr. 28/1994, vă prezentăm

Situația
majorărilor de întârziere pentru impozite, taxe și alte venituri cuvenite bugetului de stat, bugetelor locale și bugetelor fondurilor speciale, datorate și neplătite până la 31 iulie 1994

Nr. crt. Impozite, taxe și alte venituri cuvenite bugetului de stat, bugetelor locale și bugetelor fondurilor speciale (lei) Majorări de întârziere (lei)
0 1 2
I. Bugetul de stat - total:
1.1 Impozit pe profit
1.2 Impozit pe salarii
1.3 Impozit pe veniturile realizate de persoanele fizice și juridice nerezidente
1.4 Impozit pe dividendele societăților comerciale
1.5 I.C.M.
1.6 Accize
1.7 Impozit pe țiței și gaze naturale - Legea nr. 42/1994
1.8 T.V.A.
1.9 Impozit din vânzări de active
1.10 Vărsăminte din profitul net al regiilor autonome
1.11 Alte venituri cuvenite bugetului de stat[1] - total, din care:



II. Bugetele locale – total:
2.1 Impozit pe profit
2.2 Impozit pe clădiri și terenuri de la persoane juridice
2.3 Taxa asupra mijloacelor de transport deținute de persoanele juridice
2.4 Taxa pentru folosirea terenurilor proprietate de stat
2.5 Vărsăminte din profitul net al regiilor autonome
2.6 Impozit pe spectacole
2.7 Alte venituri cuvenite bugetelor locale[1] - total, din care:



III. Bugetele fondurilor speciale - total:
3.1 Contribuții la fondul pentru cercetare-dezvoltare
3.2 Contribuții la fondul pentru sănătate
3.3 Contribuții la fondul de risc și accident pentru protecția specială a persoanelor handicapate
3.4 Contribuții la fondul pentru dezvoltarea sistemului energetic
3.5 Contribuții la fondul pentru modernizarea drumurilor publice
Total general (I+II+III)


Sumele prevăzute mai sus sunt calculate potrivit normelor legale.


Conducătorul agentului economic,
(numele, prenumele, funcția, semnătura și ștampila)

Conducătorul compartimentului financiar-contabil
(numele, prenumele, funcția, semnătura)

Data depunerii .................


Anexa nr. 2
ROMÂNIA
MF
Ministerul
Finanțelor
Denumirea agentului economic
(societatea comercială sau regia autonomă)
Sediul
Înregistrat la Registrul comerțului sub nr.
Cod de înregistrare fiscală
Nr. de înregistrare........../.......

Către

Direcția generală a finanțelor publice și controlului financiar de stat a județului ........................

În temeiul prevederilor art. 2 din Ordonanța Guvernului nr. 28/1994, vă prezentăm

Situația
majorărilor de întârziere pentru contribuțiile la bugetele asigurărilor sociale de stat și la fondul pentru plata ajutorului de șomaj, datorate și neplătite până la 31 iulie 1994

Nr. crt. Contribuții Majorări de întârziere (lei)
1 Contribuții pentru asigurările sociale de stat
2 Contribuții la fondul pentru pensia suplimentară
3 Contribuții la fondul pentru asigurări sociale ale agricultorilor
4 Contribuții la fondul pentru plata ajutorului de șomaj
Total general:

Sumele prevăzute mai sus sunt calculate potrivit normelor legale.

Conducătorul agentului economic,
(numele, prenumele, funcția, semnătura și ștampila)

Conducătorul compartimentului financiar-contabil
(numele, prenumele, funcția, semnătura)

Data depunerii .................


Precizări privind reflectarea în contabilitate a principalelor operațiuni referitoare la privatizarea societăților comerciale prin metoda MEBO

1. La data încheierii contractelor de vânzare-cumpărare cu Fondul Proprietății de Stat și Fondurile Proprietății Private, societățile comerciale care s-au privatizat, precum și cele care urmează a se privatiza prin metoda MEBO au obligația întocmirii bilanțului contabil de închidere, din care un exemplar se depune la Direcția generală a finanțelor publice și controlului financiar de stat județeană sau a municipiului București. Structura bilanțului contabil de închidere este cea aprobată prin Normele Ministerului Finanțelor pentru întocmirea și prezentarea bilanțului contabil, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 704/1993.

2. Unitățile prevăzute la pct. 1 întocmesc bilanțul contabil de deschidere în care se vor reflecta și următoarele operațiuni ocazionate de vânzarea-cumpărarea societății comerciale:

a) societățile comerciale care s-au privatizat prin metoda MEBO pot majora capitalul social în condițiile în care adunarea generală a acționarilor a hotărât această majorare până la nivelul patrimoniului net cumpărat, prin înregistrarea în creditul contului 1012 "Capital subscris vărsat" a sumelor care nu au fost cuprinse în obligații (evidențiate în conturile: 105, 106, 111, 118 etc.);
b) diferența dintre valoarea de vânzare din contractul de vânzare-cumpărare încheiat cu Fondul Proprietății de Stat și Fondul Proprietății Private și patrimoniul (activul net), potrivit noului sistem contabil, a cărui aplicare a fost aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 704/1993, se înregistrează în debitul contului 207 "Fond comercial", prin creditul contului 1012 "Capital subscris vărsat".

Această înregistrare se efectuează în situația în care la negocierea valorii de vânzare nu s-au individualizat elementele patrimoniale din activul societății, care au fost majorate și au fost luate în calcul la determinarea patrimoniului (activul net).

Operațiunea de majorare a capitalului social se va efectua în contabilitate cu respectarea formalităților prevăzute de lege (notificarea la Notariatul de Stat, înregistrarea la Oficiul Registrului comerțului și publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a) și se va reflecta în bilanțul contabil de deschidere întocmit de societatea comercială privatizată.

3. În conformitate cu prevederile art. 25 lit. a) din Legea nr. 58/1991, ale Ordonanței Guvernului nr. 10/1992, aprobată prin Legea nr. 114/1992, și ale art. 23 lit. h) din Hotărârea Guvernului nr. 643/1992, Fondul Proprietății de Stat, Fondurile Proprietății Private și Agenția Națională pentru Privatizare și Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii au emis Normele metodologice nr. 1/1992[2] privind procedura- standard de privatizare a societăților comerciale mici prin vânzare de acțiuni (MEBO).

Potrivit prevederilor art. 15 din normele menționate, membrii conducerii și salariații societății comerciale în cauză au obligația să se constituie, în condițiile legii, într-o formă asociativă, cu personalitate juridică, având denumirea "Programul acțiunilor salariaților" (PAS). În statutul asociației sunt prevăzute: obiectul, scopul, patrimoniul, condițiile de aderare, modul de organizare și funcționare, dizolvarea, lichidarea și alte elemente ce intră în profilul de activitate al asociației.

Având în vedere statutul juridic al acestor forme de asociere, precum și prevederile Legii contabilității nr. 82/1991, acestea au obligația să organizeze și să conducă contabilitate proprie, în conformitate cu Planul de conturi pentru organizațiile obștești și instrucțiunile de aplicare a acestuia, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor nr. 315/1985, cu modificările ulterioare, și să întocmească dări de seamă contabile anuale.

Pentru reflectarea în contabilitate a operațiunilor specifice asociațiilor menționate, s-a întocmit monografia contabilă anexată, cuprinzând principalele operațiuni economico-financiare privind activitatea asociațiilor "Programul acțiunilor salariaților".

Reflectarea în contabilitate a celorlalte operațiuni privind veniturile și cheltuielile asociației "Programul acțiunilor salariaților" se face potrivit planului de conturi pentru organizațiile obștești și instrucțiunilor de aplicare a acestuia, menționat mai sus, pe baza bugetului propriu întocmit și aprobat în conformitate cu prevederile pct. 8 din Statutul asociației "PAS" (anexa nr. 3A la Normele metodologice nr. 1/1992).

Asociațiile "PAS" înființate în anul 1993 vor întocmi dări de seamă contabile pentru anul 1993 și le vor depune la direcțiile generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat județene sau a municipiului București.


p. Ministru de stat, ministrul finanțelor, Dan Mogoș, Secretar de stat

București, 5 august 1994 | Nr. 85.535.

Anexă

Monografie
privind înregistrarea în contabilitate a principalelor operațiuni economico-financiare privind obiectul de activitate al asociației "Programul acțiunilor salariaților"

Explicarea operațiunilor Cont
debitor
Cont
creditor
- Înregistrarea vânzării-cumpărării acțiunilor de către Fondul Proprietății Private personalului societății comerciale, în baza angajamentului de plată pentru acțiunile subscrise și a contractului de vânzare-cumpărare încheiat între Fondul Proprietății Private și asociație (analitic pe fiecare participant-acționar) 220.19 231
- Încasarea în numerar sau direct din contul de disponibil a cotelor-părți din angajamentele de plată la Fondul Proprietății de Stat și, după caz, la Fondul Proprietății Private, reprezentând contribuția participanților la cumpărarea de acțiuni emise de societatea comercială (analitic pe fiecare participant-acționar) %
13,107
220.19
- Depunerea numerarului la bancă 107 13
- Sumele virate din contul de disponibil la bancă, drept obligație a participanților, în limita valorilor acțiunilor alocate la Fondul Proprietății de Stat și Fondul Proprietății Private 231 107
- Primirea creditului bancar în contul de disponibil al asociației 107 704
- Plățile efectuate direct din creditele bancare pe baza documentelor prezentate la bancă 231 704
- Rambursarea din contul de disponibil la bancă a creditelor bancare la scadență 704 107
- Înregistrarea valorii certificatelor de proprietate depuse de participanți la asociație în scopul schimbării cu acțiuni 159.09 220.19
- Depunerea certificatelor de proprietate la Fondul Proprietății Private, drept obligație a participanților în limita valorii acțiunilor alocate la Fondul Proprietății Private 231 159.09
- Evidențierea în contabilitatea asociației a acțiunilor indisponibilizate la societate până la plata ratelor, respectiv până la restituirea parțială sau, după caz, integrală a creditului și dobânzilor 159.09 231.09
- Evidențierea în contabilitatea asociației a acțiunilor disponibilizate la societate ca urmare a achitării ratelor, respectiv a restituiri parțiale sau, după caz, integrale a creditului și dobânzilor 231.09 159.09
- Înregistrarea dobânzilor datorate, aferente creditelor acordate de bănci, de Fondul Proprietății de Stat sau de Fondul Proprietății Private, după caz, în baza contractelor de împrumut încheiate de asociație cu instituțiile respective (analitic pe fiecare participant-acționar; analitic pe fiecare instituție care acordă creditul) 220.19 231
- Încasarea în numerar sau direct prin contul de disponibil a dobânzilor scadente (analitic pe fiecare participant-acționar) %
13,107
220.19
- Depunerea numerarului la bancă 107 13
- Dobânzile plătite, aferente creditelor acordate asociației de bănci, de Fondul Proprietății de Stat sau Fondul Proprietății Private, după caz 231 107
- Înregistrarea veniturilor din dobânzile încasate pentru disponibilitățile din conturile bancare 107 517


Referințe

  1. 1,0 1,1 Cu nominalizări conform anexei nr. 1 la Legea bugetului de stat pe anul 1994 nr. 36/1994.
  2. Normele metodologice nr. 1/1992 au fost publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 12 din 28 ianuarie 1993.