Monitorul Oficial 271/1994

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::0271 - Partea I - Luni, 26 septembrie year::1994

Decrete

Decret privind acreditarea unui ambasador

În temeiul art. 91 alin. (2) și al art. 99 alin. (1) din Constituția României,
Președintele României decretează:

Art. 1. - Domnul Ion Goriță se acreditează în calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar, reprezentant permanent al României pe lângă Organizația Națiunilor Unite de la New York.

Art. 2. - Decretul nr. 206 din 30 noiembrie 1993 privind acreditarea unui ambasador se abrogă.

Președintele României, Ion Iliescu

În temeiul art. 99 alin. (2) din Constituția României, contrasemnăm acest decret.
Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu

București, 12 septembrie 1994 | Nr. 177.


Decret privind aprobarea unor grațieri individuale

În temeiul art. 94 lit. d) și al art. 99 din Constituția României,
Președintele României decretează:

Art. 1. - Se grațiază pedeapsa aplicată următorilor condamnați:

  • Damian Gheorghiță
  • Neagu Petre
  • Porumb Teodor.

Art. 2. - Se grațiază restul rămas neexecutat din pedeapsa aplicată următorilor condamnați:

  • Baciu Viorel
  • Carabulea Sonia
  • Cazacu Otilia
  • Jitaru Wilhelm
  • Tănase Nicolae.

Art. 3. - Se grațiază cu 1/2 pedeapsa aplicată următorilor condamnați:

  • Costinea Aurica
  • Gânța Maria
  • Melinte Marcel.

Președintele României, Ion Iliescu

În temeiul art. 99 alin. (2) din Constituția României, contrasemnăm acest decret.
Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu

București, 15 septembrie 1994 | Nr. 180.



Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind taxa de înscriere și de abonament pentru serviciul public de televiziune

În aplicarea art. 44 din Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune,
Guvernul României hotărăște:
Capitolul I
Dispoziții generale

Art. 1. - Posesorii receptoarelor de televiziune sunt obligați, conform legii, la plata taxelor de înscriere și de abonament pentru serviciul public efectuat de Societatea Română de Televiziune.

Art. 2. - (1) Pentru receptoarele de televiziune aflate în posesia persoanelor fizice se va plăti un singur abonament pe familie, indiferent de numărul și de felul aparatelor de recepție deținute de abonat la domiciliu.

(2) Prin familie, în sensul alineatului precedent, se înțelege: soțul, soția, copiii, precum și orice alte persoane, în cazul în care locuiesc în comun și gospodăresc împreună.

Art. 3. - (1) Persoanele juridice posesoare de receptoare de televiziune datorează taxe de abonament pentru fiecare receptor deținut, în condițiile prezentei hotărâri, conform anexei nr. 1.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică și unităților fără personalitate juridică cu cont în bancă, posesoare de receptoare de televiziune.

Art. 4. - Vânzarea, repararea și închirierea receptoarelor de televiziune se efectuează numai persoanelor fizice sau juridice care dovedesc calitatea de abonat.

Capitolul II
Dobândirea calității de abonat și încasarea taxei de abonament

Art. 5. - (1) Calitatea de abonat se obține, după achitarea taxei de înscriere, prin completarea unei cereri-tip conform modelului prezentat în anexa nr. 2; cererea-tip se depune la oficiile poștale în raza cărora își au domiciliul persoanele fizice sau își au sediile unitățile menționate la pct. 2-6 din anexa nr. 1 la prezenta hotărâre și se dovedește prin carnetul de abonat, eliberat o dată cu depunerea cererii.

(2) Cererea-tip completată de solicitant are caracterul unui act autentic care constituie titlu executoriu și se execută după aceeași procedură ca și sumele datorate fiscului.

(3) În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, posesorii de receptoare de televiziune care nu figurează ca abonați și nu plătesc în prezent taxa de abonament vor completa și vor depune cererea-tip prevăzută la alin. (1).

Art. 6. - (1) Taxa de abonament este lunară și se datorează începând cu prima zi a lunii următoare înscrierii ca abonat.

(2) Nivelul taxei de abonament, pe categorii de abonați, este prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre.

(3) Plata taxei de abonament se efectuează lunar, iar dovada acesteia se face prin completarea, de către persoanele autorizate, a carnetului de abonat; plata taxei după expirarea lunii atrage majorarea sumei cu 30% pe lună.

Art. 7. - (1) Titularul abonamentului are obligația sa anunțe în scris, în termen de 60 de zile, orice schimbare a domiciliului, sediului sau a posesorului, pentru efectuarea modificării respective în evidența abonaților.

(2) Denunțarea abonamentului se efectuează în scris unităților care încasează taxele de abonament, aceasta operând din luna următoare celei în care s-a formulat cererea de denunțare.

Art. 8. - (1) Încasarea taxei de abonament se efectuează prin Regia Autonomă „Poșta Română” în baza unui contract de mandat încheiat cu Societatea Română de Televiziune.

(2) Regia Autonomă „Poșta Română”, prin unitățile sale, primește cererile-tip de la abonați, eliberează carnetele de abonament, încasează taxele de înscriere și de abonament și urmărește încasarea ritmică și integrală a acestora.

Art. 9. - Procedura de executare silită a abonaților care se sustrag plății taxei de abonament se efectuează potrivit prevederilor legale stabilite pentru sumele datorate fiscului.

Capitolul III
Sancțiuni

Art. 10. - Fapta persoanei care completează cererea-tip cu date nereale sau care face declarații neadevărate în legătură cu deținerea și folosirea receptoarelor de televiziune constituie, în condițiile Codului penal, infracțiune și se pedepsește conform legii.

Art. 11. - Constituie contravenții, dacă nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, sunt considerate infracțiuni, următoarele fapte:

a) instalarea, folosirea sau deținerea receptoarelor de televiziune fără abonament eliberat în condițiile prezentei hotărâri;

b) folosirea de către fostul abonat a receptoarelor de televiziune, după denunțarea cererii-tip;

c) neanunțarea schimbării domiciliului sau sediului, ori schimbării posesorului în termen de 60 de zile.

Art. 12. - (1) Contravențiile prevăzute la art. 11 lit. a) și b) se sancționează cu amendă de la 10.000 la 50.000 lei, iar cele prevăzute la lit. c), cu amendă de la 10.000 la 15.000 iei.

(2) În cazurile prevăzute la art. 11 lit. a) și b), contravenientul va fi obligat și la plata unor despăgubiri civile în favoarea Societății Române de Televiziune, la nivelul dublului taxei prevăzute în anexa nr. 1, pe o perioadă retroactivă de 3 ani.

Art. 13. - (1) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se efectuează prin proces-verbal, de către persoane anume împuternicite de conducerea Societății Române de Televiziune.

(2) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției se poate face plângere, în conformitate cu prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor, cu modificările ulterioare.

Capitolul IV
Dispoziții finale și tranzitorii

Art. 14. - Posesorii de receptoare de televiziune neînscriși în evidența abonaților la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri pot solicita înscrierea, prin completarea cererii-tip, fără a suporta sancțiunile prevăzute la art. 12, dacă depun aceste cereri în termen de 30 de zile.

Art. 15. - (1) Societățile de televiziune prin cablu autorizate în condițiile Legii audiovizualului nr. 48/1992 sunt obligate să pună gratuit la dispoziția unităților subordonate Regiei Autonome „Poșta Română”, în raza cărora își desfășoară activitatea, precum și împuterniciților Societății Române de Televiziune, listele nominale și adresele abonaților proprii.

(2) Calitatea de abonat dobândită față de o societate de televiziune prin cablu de către orice persoană fizică sau juridică constituie dovada posesiei receptorului în sensul prevederilor art. 1 din prezenta hotărâre.

(3) Persoanele fizice și juridice prevăzute la alineatul precedent, care nu figurează ca abonați în evidențele aparținând Regiei Autonome „Poșta Română”, vor completa, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, cererile-tip conform anexei nr. 2, urmând a achita taxa de înscriere și de abonament de la data încheierii contractului cu societatea de televiziune prin cablu.

Art. 16. - Modificarea taxei de abonament se face prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Societății Române de Televiziune.

Art. 17. - Societatea Română de Televiziune poate de precizări în aplicarea prevederilor prezentei hotărâri.

Art. 18. - (1) Căminele de bătrâni, creșele, grădinițele, căminele de copii, misiunile diplomatice străine și personalul acestora (pe bază de reciprocitate), salariații și pensionarii Societății Române de Televiziune, pensionarii Radioteleviziunii Române, precum și alte categorii stabilite în baza unor dispoziții legale sunt scutite de plata taxelor de înscriere și de abonament TV.

Art. 19. - Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 20. - Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 1 octombrie 1994.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 5 august 1994 | Nr. 517.

Contrasemnează:

Ministrul comunicațiilor,
Andrei Chirică
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu


Anexa Nr. 1

Taxa de abonament pentru televiziune
- lei/lună -
1. Taxa de abonament stabilită pentru o familie 560
2. Taxa de abonament datorată de agenții economici care vând aparate de recepție tv., stabilită pentru fiecare unitate comercială în parte 5.500
3. Taxa de abonament datorată de agenții economici care repară și asamblează aparate de recepție tv., stabilită pentru fiecare unitate economică de reparație 2.200
4. Instituții publice, școli, institute de învățământ superior, spitale, centre cultural-artistice, unități militare - taxa pe aparat 560
5. Agenții economici și celelalte persoane juridice cu sediul în România, alții decât cei de la pct. 2, 3, 4, 6 - taxa pe aparat 750
6. Taxa de abonament datorată de agenții economici pentru unitățile hoteliere, moteluri, cabane sau pensiuni, unități de alimentație publică, restaurante, baruri și altele asemenea, dotate cu aparate de recepție tv. - taxa pe aparat (pentru unitățile cu activitate sezonieră taxa se percepe numai pentru perioada de funcționare) 1.200
7. Taxa de înscriere a abonaților va fi egală cu valoarea taxei de abonament pe o lună, în funcție de statutul acestora, prevăzut la pct. 1-6.


Anexa Nr. 2

Cerere-tip

Subsemnatul (agent economic) ............................................., cu domiciliul (sediul) în ....................................., fiul lui ......................... și al ........................., născut la ................................., luna ....................., anul ........., ziua ......., (nr. de înregistrare la Registrul comerțului .......................), văzând dispozițiile Legii nr. 41/1994, declar că posed ....... receptoare tv. de la data de ................. și mă oblig la plata taxei de abonament stabilită legal, cunoscând că prezenta cerere are caracterul unui act autentic și constituie titlu executoriu conform legii.

Data ..................... Semnătura
.........................


Hotărâre de aprobare a Regulamentului privind procedura de lucru a comisiilor pentru efectuarea cercetării prealabile în vederea declarării utilității publice pentru lucrări de interes național sau de interes local

În temeiul art. 9 alin. 4 din Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică,
Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă Regulamentul privind procedura de lucru a comisiilor pentru efectuarea cercetării prealabile în vederea declarării utilității publice pentru lucrări de interes național sau de interes local, prevăzut în anexa la prezenta hotărâre.

Art. 2. - Comisiile pentru efectuarea cercetării prealabile în vederea declarării utilității publice pentru lucrări de interes național se numesc de Guvern, la propunerea Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului și a organelor de specialitate ale administrației publice centrale care coordonează domeniul de activitate pentru care se realizează lucrarea de utilitate publică, pe baza solicitării inițiatorului lucrării.

Secretariatul comisiilor pentru efectuarea cercetării prealabile în vederea declarării utilității publice pentru lucrări de interes național se organizează ca o direcție de specialitate în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, fără a depăși numărul actual de posturi.

Art. 3. - Comisiile pentru efectuarea cercetării prealabile în vederea declarării utilității publice pentru lucrări de interes local, care se desfășoară pe teritoriul unui singur județ sau al municipiului București, se numesc prin decizia delegației permanente a consiliului județean, respectiv prin dispoziția primarului general al municipiului București, pe baza solicitării inițiatorului lucrării.

Reprezentanții consiliilor locale comunale, orășenești, municipale și ale sectoarelor municipiului București vor fi propuși, prin hotărâre, de către autoritățile deliberative ale administrației publice locale respective.

Art. 4. - Comisiile pentru efectuarea cercetării prealabile în vederea declarării utilității publice pentru lucrări de interes local care se desfășoară pe teritoriul mai multor județe se numesc prin decizia delegației permanente a consiliului județean, respectiv prin dispoziția primarului general al municipiului București, pe al cărui teritoriu administrativ se află ponderea cea mai mare a imobilelor propuse pentru expropriere, pe baza solicitării inițiatorului lucrării și a acordului celorlalte delegații permanente ale consiliilor județene pe al căror teritoriu se desfășoară lucrarea.

Reprezentanții consiliilor locale ale comunelor, orașelor, municipiilor și sectoarelor municipiului București, interesate, vor fi propuși prin hotărârea acestor autorități deliberative ale administrației publice.

Secretariatul comisiilor prevăzute în art. 3 alin. 1 și art. 4 alin. 1 se asigură de consiliul județean, respectiv de consiliul local al municipiului București.

Art. 5. - În caz de extremă urgență, impusă de executarea imediată a unor lucrări ce interesează apărarea țării, ordinea publică și siguranța națională și în caz de calamități naturale, situație prevăzută de art. 32 din Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, comisiile pentru efectuarea cercetării prealabile în vederea declarării utilității publice se numesc prin decizia primului-ministru, indiferent dacă lucrarea este de interes național sau de interes local.

Componența comisiei va fi supusă spre aprobare în prima ședință a Guvernului.

Secretariatul comisiilor pentru efectuarea cercetării prealabile în vederea declarării utilității publice se asigură de către Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 31 august 1994 | Nr. 583.

Contrasemnează:

p. Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului,
Teodor Gavrilă,
secretar de stat
Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală,
Octav Cozmâncă


Anexă

Regulament
privind procedura de lucru a comisiilor pentru efectuarea cercetării prealabile în vederea declarării utilității publice pentru lucrări de interes național sau de interes local
Dispoziții generale

Art. 1. - În prezentul regulament, comisiile pentru efectuarea cercetării prealabile în vederea declarării utilității publice vor fi denumite în continuare comisii, secretariatul comisiilor pentru efectuarea cercetării prealabile în vederea declarării utilității publice va fi denumit secretariat, iar Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică va fi denumită lege privind exproprierea.

Art. 2. - Pentru efectuarea cercetării prealabile în vederea declarării utilității publice pentru lucrări de interes național sau de interes local, se numește câte o comisie pentru fiecare lucrare.

Art. 3. - Cercetarea prealabilă se face pe baza unei documentații numită dosar pentru cercetarea prealabilă, întocmit de inițiatorul lucrării, având conținutul prevăzut în anexa nr. 1 la prezentul regulament.

Art. 4. - Secretariatul asigură și asistă organizarea ședințelor comisiilor, conform atribuțiilor stabilite prin prezentul regulament.

Capitolul I
Componența comisiilor

[1]Comisiile pentru lucrări de interes național și pentru situațiile prevăzute de art. 32 din Legea privind exproprierea vor avea următoarea componență:

a) reprezentantul Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului cu rang de ministru sau secretar de stat, sau un împuternicit al acestuia, care va avea calitatea de președinte al comisiei;

b) reprezentantul autorității administrației publice centrale care coordonează domeniul de activitate pentru care se realizează lucrarea de utilitate publică, cu rang de secretar de stat, subsecretar de stat sau director general;

c) reprezentantul Ministerului Finanțelor, cu rang de secretar de stat sau director general;

d) președinții consiliilor județene, respectiv primarul general al municipiului București, pe al căror teritoriu administrativ se desfășoară lucrarea de utilitate publică;

e) directorii direcțiilor de urbanism și amenajarea teritoriului din cadrul consiliilor județene, respectiv directorul Direcției de urbanism și amenajarea teritoriului din cadrul Consiliului Local al Municipiului București;

f) șefii oficiilor de cadastru ale județelor, respectiv șeful oficiului de cadastru al municipiului București;

g) primarii localităților pe raza cărora se desfășoară lucrarea de utilitate publică.

Art. 6. - Comisiile pentru lucrări de interes local care se desfășoară pe teritoriul unui singur județ sau al municipiului București vor avea următoarea componență:

a) vicepreședintele sau directorul Direcției de urbanism și amenajarea teritoriului din cadrul consiliului județean, respectiv viceprimarul municipiului București sau directorul Direcției de urbanism și amenajarea teritoriului din cadrul Consiliului Local al Municipiului București, desemnat prin decizia delegației permanente a consiliului județean, respectiv prin dispoziția primarului general al municipiului București, în calitate de președinte al comisiei;

b) viceprimarii și șefii compartimentelor de urbanism și amenajarea teritoriului din cadrul consiliilor locale ale municipiilor și orașelor și, după caz, viceprimarii comunelor pe teritoriul cărora se desfășoară lucrarea de utilitate publică, precum și reprezentanții consiliilor locale interesate în realizarea lucrărilor, altele decât cele pe teritoriul cărora se desfășoară lucrarea de utilitate publică, desemnați prin dispoziția primarilor.

Art. 7. - Comisiile pentru lucrări de interes local care se desfășoară pe teritoriul mai multor județe și, după caz, al municipiului București, vor avea următoarea componență:

a) vicepreședinții consiliilor județene sau directorii direcțiilor de urbanism și amenajarea teritoriului din cadrul consiliilor județene, respectiv viceprimarul municipiului București sau directorul Direcției de urbanism și amenajarea teritoriului din cadrul Consiliului Local al Municipiului București, desemnați prin decizia delegației permanente a consiliilor județene, respectiv prin dispoziția primarului general al municipiului București. Președinte al comisiei va fi desemnat reprezentantul consiliului județean, respectiv al Consiliului Local al Municipiului București, pe al cărui teritoriu administrativ se află ponderea cea mai mare de imobile propuse pentru expropriere;

b) viceprimarii și șefii compartimentelor de urbanism și amenajarea teritoriului din cadrul consiliilor locale ale municipiilor și orașelor și, după caz, viceprimarii comunelor pe teritoriul cărora se desfășoară lucrarea de utilitate publică, precum și reprezentanții consiliilor locale interesate în realizarea lucrărilor, altele decât cele pe teritoriul cărora se realizează lucrarea de utilitate publică, desemnați prin dispoziția primarilor.

Capitolul II
Etapele cercetării prealabile și modul de funcționare a comisiilor și secretariatului

Art. 8. - Dosarul pentru cercetarea prealabilă se depune de către inițiatorul lucrării, în două exemplare, la secretariatul comisiilor.

Secretariatul primește, înregistrează și verifică dosarul pentru cercetarea prealabilă în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data depunerii acestuia.

Art. 9. - În cazul în care dosarul pentru cercetarea prealabilă nu este complet, secretariatul îl returnează inițiatorului lucrării în vederea completării, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la înregistrare.

Art. 10. - În cazul în care dosarul pentru cercetarea prealabilă este complet, secretariatul propune spre aprobare Guvernului sau delegațiilor permanente ale consiliilor județene, respectiv primarului general al municipiului București, componența nominală a comisiei, în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la înregistrarea dosarului.

Art. 11. - Secretariatul transmite, prin notă telefonică, telefax sau poștă, fiecărui membru al comisiei și inițiatorului lucrării, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la primirea actului de numire a comisiei, înștiințarea privind data, ora și locul de desfășurare a primei ședințe a comisiei. Data se va fixa nu mai târziu de 15 zile lucrătoare de la data comunicării actului de numire a comisiei.

Art. 12. - Secretariatul transmite fiecărui membru al comisiei și inițiatorului lucrării copia actului de numire a comisiei.

Art. 13. - Inițiatorul lucrării transmite câte un exemplar din dosarul pentru cercetarea prealabilă fiecărui membru al comisiei cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de data primei ședințe.

Art. 14. - Ședințele comisiilor sunt legal constituite în prezența a cel puțin 2/3 din numărul membrilor săi și în prezența obligatorie a următorilor membri:

a) în comisiile pentru lucrări de interes național, a reprezentanților administrației publice centrale, prevăzuți în art. 5[2] lit. a), b) și c) din prezentul regulament;

b) în comisiile pentru lucrări de interes local, a reprezentanților consiliilor județene, respectiv al municipiului București, și a cel puțin doi reprezentanți ai consiliilor locale interesate, prevăzuți în art. 6 lit. b) din prezentul regulament.

Art. 15. - În situația în care prima ședință nu este legal constituită, se convoacă o nouă ședință, în termen de cel mult 10 zile lucrătoare. Noua ședință și următoarele sunt legal constituite în prezența membrilor prevăzuți în articolul precedent, lit. a) sau b).

Art. 16. - Dezbaterile din cadrul ședințelor se consemnează într-un registru unic de procese-verbale ale ședințelor, numerotat și sigilat. Procesul-verbal al fiecărei ședințe se semnează de către membrii comisiei, la sfârșitul acesteia.

Art. 17. - Hotărârile comisiei se iau cu majoritate simplă de voturi, prin vot deschis.

În cazul parității voturilor, votul președintelui comisiei este decisiv.

Art. 18. - În cadrul primei ședințe legal constituită:

a) inițiatorul lucrării susține lucrarea în față comisiei;

b) comisia analizează dosarul pentru cercetarea prealabilă și solicită inițiatorului, dacă este cazul, datele suplimentare necesare acțiunii de cercetare prealabilă și stabilește termenele de punere la dispoziția comisiei a acestor date;

c) comisia desemnează care dintre membrii săi vor efectua cercetarea la fața locului, precum și data acesteia, care se va fixa nu mai târziu de 15 zile lucrătoare;

d) comisia fixează data, ora și locul de desfășurare a ședinței următoare.

Art. 19. - În cadrul ședinței finale, membrii comisiei, după efectuarea cercetării prealabile, vor delibera asupra hotărârii de a propune ca lucrarea să fie declarată sau nu de utilitate publică, iar rezultatul cercetării prealabile va fi consemnat în procesul-verbal întocmit conform anexei nr. 2 la prezentul regulament.

Procesul-verbal care consemnează rezultatul cercetării prealabile va fi întocmit într-un număr de exemplare egal cu numărul membrilor comisiei, cărora li se va înmâna cate un exemplar la sfârșitul ședinței și două exemplare pentru secretariat.

Secretariatul va certifica cele două exemplare ale procesului-verbal și cele două exemplare ale dosarului pentru cercetarea prealabilă, aflate în posesia sa. Dosarul pentru cercetarea prealabilă poate fi consultat la solicitarea celor interesați.

Art. 20. - În caz de extremă urgență impusă de executarea imediată a unor lucrări ce interesează apărarea țării, ordinea publică și siguranța națională și în caz de calamități naturale, comisia va efectua cercetarea prealabilă la fața locului, asistată de secretariat. În aceeași zi se va consemna rezultatul cercetării în registrul unic de procese-verbale ale ședințelor și se va redacta procesul-verbal necesar declarării cauzei de utilitate publică, întocmit conform anexei nr. 2 la prezentul regulament.

Capitolul III
Etapele declarării utilității publice

Art. 21. - Pentru lucrări de interes național, secretariatul întocmește proiectul de hotărâre a Guvernului și nota de fundamentare, având conținutul prevăzut de anexa nr. 3 la prezentul regulament, pe care Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului îl înaintează Secretariatului general al Guvernului, împreună cu procesul-verbal, în original, care consemnează rezultatul cercetării prealabile și dosarul acesteia, dacă este cazul.

Art. 22. - Pentru lucrările de interes local care se desfășoară pe teritoriul unui singur județ, secretariatul întocmește proiectul de hotărâre a consiliului județean, respectiv a Consiliului Local al Municipiului București, având conținutul prevăzut în anexa nr. 3 la prezentul regulament, și îl înaintează spre aprobare acestuia, împreună cu procesul-verbal, în original, care consemnează rezultatul cercetării prealabile.

Art. 23. - Pentru lucrările de interes local care se desfășoară pe teritoriul mai multor județe, secretariatul întocmește proiectul de dispoziție comună a președinților consiliilor județene, respectiv a primarului general al municipiului București, având conținutul prevăzut de anexa nr. 3 la prezentul regulament, și îl înaintează spre aprobare acestora, împreună cu procesul-verbal, în original, care consemnează rezultatul cercetării prealabile și dosarul acesteia, dacă este cazul.

Art. 24. - În caz de dezacord, prevăzut de art. 7 alin. (2) din Legea privind exproprierea, secretariatul din cadrul consiliului județean, respectiv al Consiliului Local al Municipiului București, înaintează dosarul pentru cercetarea prealabilă în două exemplare și procesul-verbal în original, care consemnează situația de dezacord Secretariatului general al Guvernului. În cazul în care materialul prezentat nu este concludent, pentru soluționarea dezacordului Guvernul va putea dispune efectuarea unei noi cercetări prealabile pentru declararea utilității publice, în condițiile prevăzute de art. 9 alin. 1 și 2 din Legea privind exproprierea.

Art. 25. - Pentru lucrările prevăzute de art. 7 alin. (3) și (4) din Legea privind exproprierea, procedura privind cercetarea prealabilă este identică cu cea prevăzută de prezentul regulament, pentru lucrările de interes național sau local.

Secretariatul întocmește proiectul de lege și expunerea de motive pe care Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, respectiv consiliul județean, le înaintează Secretariatului general al Guvernului, împreună cu procesul-verbal, în original, care consemnează rezultatul cercetării prealabile.

Art. 26. - În caz de extremă urgență impusă de executarea imediată a unor lucrări, situație prevăzută de art. 32 din Legea privind exproprierea, secretariatul întocmește proiectul de hotărâre a Guvernului, având conținutul prevăzut de anexa nr. 3 la prezentul regulament, pe care Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului îl înaintează Secretariatului general al Guvernului, împreună cu procesul-verbal, în original, care consemnează rezultatul cercetării prealabile.

Capitolul IV
Dispoziții finale

Art. 27. - Prin actul de declarare a utilității publice se desemnează expropriatorul.

Art. 28. - Secretariatul transmite expropriatorului actul de declarare a utilității publice, în copie, în termen de 5 zile lucrătoare de la comunicarea acestuia.

Art. 29. - Expropriatorul transmite câte o copie a actului tuturor consiliilor locale pe al căror teritoriu administrativ se află imobilele propuse pentru expropriere și va proceda la aducerea la cunoștință publică a acestuia potrivit Legii privind exproprierea.

Art. 30. - Secretariatele comisiilor înregistrează toate operațiunile și documentele privind cercetarea prealabilă - corespondența, dosarele pentru cercetarea prealabilă, registrul unic de procese-verbale, propunerile și actele de numire ale comisiilor, proiectele de legi, hotărâri și decizii, după caz, actele de declarare a utilității publice - și gestionează banca de date și arhiva privind activitatea comisiilor.

Art. 31. - Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentul regulament.


Anexa Nr. 1 la regulament
Conținutul dosarului pentru cercetarea prealabilă

1. Date generale:

  • denumirea lucrării;
  • amplasamentul lucrării;
  • inițiatorul lucrării;
  • expropriatorul propus.

2. Memoriu justificativ:

  • date despre lucrare și prezentarea generală a situației juridice a imobilelor propuse pentru expropriere;
  • descrierea încadrării lucrării în documentația de urbanism sau de amenajare a teritoriului;
  • date care să justifice:
    • interesul național, respectiv interesul local, după caz;
    • avantajele economico-sociale, ecologice sau de orice altă natură care susțin necesitatea lucrării;
    • realizarea lucrării numai prin expropriere;
  • date care să descrie inconvenientele de ordin economic, social, ecologic sau de orice altă natură ale exproprierii.

3. Evaluarea costurilor lucrării (mii lei):

total .................................
din care:
- costurile legate de realizarea exproprierii ................................
- costurile legate de realizarea propriu-zisă a lucrării ................................

4. Evaluarea duratei de realizare a lucrării (luni):

total: .....................
din care:
- durata procedurii de expropriere ...................
- durata realizării propriu-zise a lucrării ......................

5. Extras din documentația de urbanism sau de amenajare a teritoriului aprobată, în ale cărei prevederi se înscrie lucrarea, însoțită de copia actului de aprobare conform legii a respectivei documentații.

6. Planul de situație al lucrării, cu evidențierea imobilelor propuse pentru expropriere și a situației lor juridice, la data întocmirii dosarului pentru cercetarea prealabilă.


Anexa Nr. 2 la regulament
Proces-verbal
pentru consemnarea rezultatului cercetării prealabile în vederea declarării utilității publice a lucrării de interes[3] ..............................

Comisia pentru efectuarea cercetării prealabile, în vederea declarării utilității publice, numită prin[4] .......................................... s-a întrunit în ședință legal constituită, la sediul ........................, la data de ............................

Din numărul total de ......... membri au fost prezenți .........

Comisia s-a mai întrunit în ședințe legal constituite la următoarele date: .............................................................

Comisia a efectuat cercetarea la fața locului la data de ........................

Rezultatul cercetării prealabile

a) Elemente care justifică interesul național/local:

................................................................................................................................

................................................................................................................................

b) Avantajele economico-sociale, ecologice sau de orice altă natură care susțin necesitatea lucrării:

................................................................................................................................

................................................................................................................................

c) Motivele pentru care lucrarea nu poate fi realizată pe alte căi decât prin expropriere:

................................................................................................................................

................................................................................................................................

d) Lucrarea se înscrie în documentația de urbanism / de amenajare a teritoriului:

................................................................................................................................

aprobată prin[5] ......................................

Comisia constată ca (nu) sunt întrunite condițiile cerute de lege[6] .......................... și propune[7] ........................................... ca lucrarea: ................................................................ să (nu) fie declarată de utilitate publică de interes național/local, având ca expropriator: ..............................................................

Rezultatul cercetării prealabile a fost adoptat cu ......... voturi pentru, ........... voturi contra și ............ abțineri.

Președintele comisiei[8]:
...................................
Membrii comisiei[8]:
...................................
...................................
...................................
...................................
...................................
...................................
...................................
...................................
...................................
...................................
Secretariatul comisiei[9] certifică prezentul proces-verbal
...................................


Anexa Nr. 3 la regulament
Conținutul actului de declarare a utilității publice[10]

Art. 1. - Se declară de utilitate publică de interes național/local lucrarea ..............................................................

Art. 2. - Expropriatorul este[11]: ..............................................................

Art. 3. - Prezentul act de declarare a utilității publice va fi adus la cunoștință publică[12] ................................................................

................................................................

................................................................



Referințe

  1. Nota civvic.ro: Aici lipsește probabil mențiunea Art. 5., numerotarea articolelor continuând cu nr. 6, iar în cuprinsul documentului se face referire la art. 5.
  2. Nota civvic.ro: Vezi nota precedentă.
  3. Se va specifica național sau locul și denumirea exactă a lucrării.
  4. Se va specifica actul de numire a comisiei.
  5. Se va specifica actul de aprobare stabilit prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării construcțiilor și unele măsuri pentru realizarea locuințelor (lege, hotărâre).
  6. Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică.
  7. Se va specifica autoritatea administrației publice în a cărei competență se află declararea utilității publice a lucrării, potrivit Legii nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică.
  8. 8,0 8,1 Se va preciza, pentru fiecare: numele, prenumele, funcția și instituția pe care o reprezintă și se va semna de către fiecare membru prezent. Pe semnătura președintelui se aplică ștampila instituției respective.
  9. Se va completa cu numele, prenumele și semnătura șefului secretariatului comisiei, pe care se va aplica ștampila secretariatului.
  10. Lege, hotărâre a Guvernului, dispoziție comună a președinților consiliilor județene, hotărâre a consiliului județean sau a Consiliului Local al Municipiului București, după caz.
  11. Se completează potrivit prevederilor art. 12 din Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică.
  12. Se completează potrivit prevederilor art. 11 din Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică.