Monitorul Oficial 279/1992

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul IV, Nr. issue::0279 - Partea I - Luni, 9 noiembrie year::1992

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind regimul importurilor și exporturilor de articole și tehnologii supuse controlului destinației finale, precum și cel al controlului exporturilor pentru neproliferarea armelor nucleare, chimice și biologice și a rachetelor purtătuate de asemenea arme

Guvernul României hotărăște:

Secțiunea I

Regimul importurilor și exporturilor de articole și tehnologii supuse controlului destinației finale

Art. 1. - (1) Articolele și tehnologiile supuse controlului destinației finale sunt cele prevăzute în anexa nr. 1.

(2) Termenul tehnologie, în sensul prezentei hotărâri, înseamnă informații specifice, altele decât cele de domeniul public, care sunt necesare pentru dezvoltarea, producerea sau folosirea unui produs.

Informațiile pot lua forna datelor tehnice sau asistenței tehnice.

Art. 2. - Importul și exportul, indiferent de regimul vamal, al articolelor și tehnologiilor supuse controlului destinației finale prevăzute în anexa nr. 1 se autorizează numai pe bază de licență de import tip A și, respectiv, licență de export tip B, prevăzute în anexele nr. 2.A și 2.B.

Art. 3. - (1) Intră sub incidența acestei reglementări și operațiunile comerciale cu străinătatea, care se referă la cumpărări sau vânzări de articole sau tehnologii prevăzute în anexa nr. 1, realizate fără atingerea fizică a teritoriului vamal al României, precum și reexpedierile în lanț, tranzitul sau transbordările, în cazul în care survine o modificare a destinației finale.

(2) Aceste operațiuni se pot realiza numai pe baza licenței de import tip A și, respectiv, licenței de export tip B.

Art. 4. - Prevederile prezentei hotărâri se aplică tuturor articolelor și tehnologiilor prevăzute în anexa nr. 1, indiferent de țara de origine sau fabricație, incluzând și articolele și tehnologiile produse în România.

Art. 5. - (1) Articolele și tehnologiile supuse controlului destinației finale trebuie să fie însoțite de un exemplar al licenței de export emise de țara exportatoare.

(2) Articolele și tehnologiile trebuie livrate numai importatorului, în cantitățile și conform specificației cuprinse în documente, inclusiv în licența de export.

Orice modificare a destinației sau a utilizării trebuie autorizată prealabil de către organele care au emis documentele inițiale.

Art. 6. - (1) Exportatorii și importatorii articolelor și tehnologiilor supuse controlului destinației finale sunt obligați să declare dacă acestea se încadrează în prevederile anexei nr. 1 și să solicite licența de import tip A și, respectiv, licența de export tip B.

(2) De asemenea, persoanele prevăzute la art. 10 sunt obligate să consemneze în mod expres în declarația vamală dacă marfa respectivă se încadrează în prevederile prezentei hotărâri.

(3) În cazul în care vămuirea la import se face la o vamă din interiorul teritoriului vamal al României, importatorul este obligat să prezinte la vama de destinație articolele și tehnologiile supuse controlului, în termenul stabilit de organul vamal de la punctul de trecere a frontierei.

(4) În cazul în care vămuirea la export se face la o vamă din interiorul teritoriului vamal al României, exportatorul este obligat să prezinte documentele, precum și articolele și tehnologiile la vama de frontieră, în termenul stabilit de organul vamal din interior.

Art. 7. - (1) Orice importator al unui articol sau al unei tehnologii prevăzute în anexa nr. 1 este obligat să furnizeze exportatorului un certificat de import și un certificat de control al livrării.

(2) Prin eliberarea certificatului de import sau a documentului echivalent, autoritatea emitentă acceptă:

a) să ateste că declarațiile importatorului sunt conforme cu realitatea și să sesizeze organele competente, potrivit legislației sale, pentru a sancționa declarațiile false privind utilizarea finală a articolelor și tehnologiilor supuse controlului;
b) să supravegheze folosirea articolelor și tehnologiilor supuse controlului, potrivit destinației declarate;
c) să permită autorității din țara exportatorului să efectueze verificările necesare în legătură cu încheierea și derularea tranzacției;
d) să transmită autorității din țara exportatorului, la cerere, un certificat de control al livrării;
e) să respecte orice alte cerințe specifice transferurilor de articole și tehnologii supuse controlului, potrivit convențiilor internaționale.

(3) Certificatul de control al livrării confirmă că articolele și tehnologiile au sosit la destinație, în cantitățile și conform specificației cuprinse în documente, și au fost folosite în scopul declarat.

(4) Formularele certificatului de import (CI) și certificatului de control al livrării (CCL) sunt prevăzute în anexele nr. 3.A și, respectiv, 4.A.

Art. 8. - (1) O copie a certificatului de import prezentat de solicitant va fi transmisă, pe canale diplomatice, de autoritatea emitentă autorității competente din țara exportatorului.

(2) Eliberarea licențelor de tip A și B se va face numai dacă există identitate între certificatul de import și aceasta copie.

Art. 9. - Datele și informațiile cu privire la oricare din elementele referitoare la operațiunile prevăzute la art. 2 și 3, furnizată de importatori sau exportatori ai articolelor și tehnologiilor prevăzute în anexa nr. 1, vor fi certificate de către cei autorizați să angajeze răspunderea juridică a acestora, care răspund pentru exactitatea și conformitatea cu adevărul a documentelor respective.

Art. 10. - (1) Prevederile prezentei hotărâri se aplică tuturor persoanelor care desfășoară activități prevăzute în art. 2 și 3.

(2) Prin persoană se înțelege orice persoană fizică sau juridică, inclusiv instituțiile guvernamentale, indiferent dacă acestea sunt din România sau din străinătate.

Art. 11. - (1) Licențele de tip A și B se eliberează de către Ministerul Comerțului și Turismului, în mod individual.

(2) Cererea de eliberare a unei licențe trebuie să cuprindă în mod obligatoriu, în afara poziției tarifare, numărul articolului și paragraful corespunzător din listele prevăzute în anexele la prezenta hotărâre.

(3) Valabilitatea licențelor de tip A și B este de 6 luni. În cazul în care este necesară prelungirea valabilității, documentele menționate în prezenta hotărâre trebuie contrasemnate, reconfirmate.

(4)Licențe1e pot fi utilizate numai de persoanele înscrise la rubricile: furnizor; expeditor, vânzător, exportator și utilizator final, destinatar, cumpărător, importator.

(5) Licențele nu pot fi cesionate nici în caz de fuziune, divizare sau alte forme de reorganizare a persoanelor juridice.

(6) Persoanele prevăzute le art. 10 sunt obligate să declare, de îndată, la Ministerul Comerțului și Turismului, orice modificări sau diferențe constatate în documente sau la predarea, preluarea articolelor și tehnologiilor respective. În cazul în care asemenea modificări schimbă condițiile în temeiul cărora respectiva licență a fost emisă, declararea acestor modificări poate fi considerată ca o nouă cerere de licență și, ca urmare, licența poate fi anulată.

Art. 12. - Pentru țările care dispun de reglementări similare celor din prezenta hotărâre se vor utiliza următoarele documente:

a) documentul care permite controlul destinației finale este certificatul de import (CI); în vederea obținerii unui document CI, importatorul va completa o cerere conform anexei nr. 3.B;
b) documentul care permite controlul ulterior al destinației finale este certificatul de control al livrării (CCL); în vederea obținerii unui document CCL, importatorul va completa o cerere conform anexei nr. 4.B.;
c) în cazul în care țările partenere emit documente cu conținut echivalent, vor putea fi folosite acestea.

Art. 13. - (1) În relațiile cu parteneri din țările care dispun de reglementări similare celor din prezenta hotărâre se vor respecta următoarele reguli:

a) la export:
  • exportatorul este obligat să solicite partenerului documentul CI sau echivalentul acestuia, emis de autoritățile competente din țara importatoare; acest document va fi anexat obligatoriu la cererea de licență tip B, împreună cu avizul autorității competente;
  • după ce a avut loc livrarea mărfii, dar nu mai târziu de 3 luni de la acest moment, exportatorul trebuie să obțină de la partenerul său documentul CCL sau orice alt act echivalent atestând că marfa a ajuns la destinație; exportatorul este obligat să prezinte acest document autorităților care au emis licență de tip B, în termen de 120 de zile de la data efectuării exportului;
b) la import:
  • importatorul este obligat să furnizeze partenerului documentele CI și CCL, precum și copia declarației vamale de import, la solicitarea acestuia;
  • îndeplinirea acestor obligații nu exonerează importatorul de respectarea celorlalte prevederi legale menționate în prezenta hotărâre.

(2) În cazul în care partenerul importatorului solicită o dovadă suplimentară a efectuării importului, în afara copiei declarației vamale de import, Direcția Generală a Vămilor va elibera o astfel de confirmare, atestând că marfa a trecut frontiera României și a intrat în teritoriul său vamal.

Art. 14. - (1) Pentru țările care nu dispun de reglementări similare celor din prezenta hotărâre se vor utiliza următoarele documente și se vor respecta următoarele reguli:

a) la export, eliberarea licenței tip B va fi condiționată de prezentarea unei atestări din partea utilizatorului final, destinatarului, importatorului, cumpărătorului, prin care aceștia se angajează să utilizeze produsul numai în țara lor, în scopul declarat, și să transmită o dovadă în acest sens furnizorului, expeditorului, exportatorului, vânzătorului; această atestare va fi făcută în formă scrisă, semnată de cei împuterniciți să angajeze răspunderea juridică a utilizatorului final, destinatarului, importatorului, cumpărătorului, precum și de cei care sunt abilitați să certifice exactitatea și conformitatea cu adevărul a documentelor respective, iar din text trebuie să rezulte clar angajamentul asumat;
b) la import, eliberarea licenței de tip A nu este condiționată de nici un document suplimentar, altul decât certificatul de import.

(2) Aceste reguli se aplică operațiunilor prevăzute în art. 2 și 3.

Art. 15. - (1) Controlul destinației finale a articolelor și tehnologiilor din anexa nr. 1 comportă obligația persoanelor care desfășoară activitățile prevăzute la art. 2 și 3 de a asigura ajungerea mărfurilor la destinație, precum și de a furniza documentele prevăzute în prezenta hotărâre.

(2) Obligația furnizării documentelor prevăzute la alin. (1) revine și utilizatorilor finali.

Art. 16. - Alături de numele persoanelor fizice, respectiv denumirea persoanelor juridice, pe toate documentele prevăzute în prezenta hotărâre vor fi înscrise adresa, telefonul, facsimilul și telexul acestora.

Art. 17. - Pentru eliberarea licențelor de import și export de produse militare este necesar și avizul prealabil, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 547 din 11 septembrie 1992 privind regimul importurilor și exporturilor de produse speciale.

Secțiunea a II-a

Regimul de control al exporturilor pentru neproliferarea armelor nucleare, chimice și biologice și a rachetelor purtătoare de asemenea arme

Art. 18. - (1) Tehnologiile, materialele, substanțele, echipamentele, instalațiile și componentele acestora supuse controlului sunt cele prevăzute în anexele nr. 5-8.

(2) Importul și exportul articolelor și tehnologiilor prevăzute la alin. (1) se fac potrivit dispozițiilor din secțiunea I, care se aplică în mod corespunzător, precum și cerințelor specifice cuprinse în anexele nr. 5-8.

Art. 19. - Pentru eliberarea licențelor de import și export de produse nucleare este necesar și avizul prealabil, conform prevederilor Legii nr. 61/1974.

Secțiunea a III-a

Agenția Națională de Control al Exporturilor

Art. 20. - (1) Pentru aplicarea prevederilor prezentei hotărâri se constituie Agenția Națională de Control al Exporturilor, denumită în continuare agenție, organ de specialitate subordonat Guvernului, cu personalitate juridică și buget propriu, condus de un director general și având structura organizatorică prevăzută în anexa nr. 9.

(2) Agenția este coordonată de un consiliu interministerial, compus din reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Comerțului și Turismului, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Economiei și Finanțelor, Ministerului Industriei, Ministerului Mediului, Ministerului de Interne, Ministerului Comunicațiilor și Ministerului Justiției, la nivel de secretar sau subsecretar de stat.

(3) Consiliul Interministerial examinează și aprobă cererile de import și export privind articolele și tehnologiile prevăzute în prezenta hotărâre, în conformitate cu obligațiile internaționale asumate de România, cu interesele economice și de securitate națională, ținând seama și de activitățile utilizatorilor finali, credibilitatea solicitanților și alte considerente relevante pentru funcționarea eficientă a regimului instituit prin prezenta hotărâre.

Art. 21. - În vederea exercitării atribuțiilor sale, agenția își constituie un corp de control, format din specialiștii agenției, precum și din alți experți, la care să se recurgă în funcție de necesități, cu suportarea de către agenție a cheltuielilor aferente exercitării controlului.

Art. 22. - Agenția are următoarele atribuții:

a) verifică conformitatea și exactitatea declarațiilor persoanelor care desfășoară operațiunile prevăzute în art. 2 și 3;
b) verifică, scriptic sau la fața locului, atunci când este necesar, aspectele relevante pentru încheierea, derularea sau finalizarea tranzacțiilor de export ori de import, având ca obiect articolele și tehnologiile supuse controlului;
c) cooperează cu autoritățile similare din statele partenere, în conformitate cu prevederile prezentei hotărâri;
d) analizează și avizează certificatul de import sau documentele echivalente emise de autoritățile competente din țările importatoare, în vederea eliberării licențelor de export tip B;
e) eliberează certificatul de import și certificatul de control al livrării pentru importurile destinate teritoriului României;
f) informează Sistemul Național de Evidență și Control al Materialelor Nucleare cu privire la avizele eliberate;
g) informează periodic Guvernul României, în cooperare cu Ministerul Comerțului și Turismului și cu Direcția Generală a Vămilor, asupra operațiunilor comerciale care se află sub incidența prezentei hotărâri;
h) avizează interzicerea încheierii sau oprirea derulării operațiunilor de la art. 2 și 3, în cazul încălcării prevederilor prezentei hotărâri;
i) inițiază, împreună cu instituțiile competente, actualizarea anexelor la prezenta hotărâre, în conformitate cu angajamentele internaționale asumate de România.

Art. 23. - Cooperarea internațională în domeniu are, în principal, ca obiect:

a) informări reciproce și consultări în cazul cererilor de licență pentru articole și tehnologii supuse controlului, dacă există indicii temeinice privind posibilitatea utilizării acestora în alte scopuri decât cele declarate;
b) actualizarea și aplicarea uniformă ai reglementărilor în materie, inclusiv a listelor de articole și tehnologii supuse controlului;
c) sesizarea încălcărilor regimului de control, în scopul sancționării acestora de către organele competente.

Art. 24. - (1) Agenția organizează, cu sprijinul ministerelor competente, un program extensiv de informare a celorlalte instituții care concură la aplicarea prezentei hotărâri, precum și a agenților economici, în legătură cu obiectivele, principiile, normele și procedurile privind regimul importurilor și exporturilor de articole și tehnologii supuse controlului destinației finale, precum și cel al controlului exporturilor pentru neproliferarea armelor nucleare, chimice și biologice și a rachetelor purtătoare de asemenea arme.

(2) Agenția și, după caz, ministerele competente acordă, la cerere, consultanță de specialitate agenților economici interesați în efectuarea operațiunilor prevăzute la art. 2 și 3, având ca obiect articole și tehnologii supuse controlului.

Secțiunea a IV-a

Sancțiuni și alte dispoziții

Art. 25. - (1) Încălcarea prevederilor prezentei hotărâri referitoare la operațiuni de import sau export, precum și a celor privind sinceritatea declarațiilor, care constituie infracțiuni potrivit legii, se pedepsește conform prevederilor Codului penal.

(2) Încălcarea prevederilor art. 6 alin. (3) și (4), art. 11 alin. (2), (4), (5) și (6), art. 13 alin. (1) lit. a), art. 15 și 16, în măsura în care faptele nu sunt considerate, potrivit legii infracțiuni, constituie contravenții și se sancționează cu amendă egală cu de la două la cinci ori valoarea tranzacției.

(3) Contravențiile se constată și amenda se aplică de salariații agenției și organele vamale, anume împuterniciți de conducătorii acestor instituții.

(4) Contravențiilor prevăzute în acest articol le sunt aplicabile și prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor.

Art. 26. - (1) Direcția Generală a Vămilor verifică realitatea și exactitatea datelor și informațiilor înscrise în documentele necesare pentru realizarea operațiunilor prevăzute în art. 2 și 3. De asemenea, Direcția Generală a Vămilor, după caz, împreună cu celelalte instituții competente:

a) previne, identifică, cercetează și sancționează activitățile care contravin prezentei hotărâri;
b) oprește și inspectează vehiculele și mărfurile în tranzit; verifică terenuri, clădiri, bunuri, depozite și prelevează probe pentru identificare; inspectează registre și corespondența și le fotocopiază; cere oricărui organ sau persoană să prezinte documentația și informațiile privind comerțul, articolele și tehnologiile supuse controlului;
c) supraveghează respectarea condițiilor de încărcare, transport, descărcare, instalare și depozitare a articolelor și tehnologiilor supuse controlului;
d) obține cooperarea și asistența persoanelor implicate în vânzarea, distribuția sau transportul articolelor și tehnologiilor supuse controlului, în scopul aplicării prezentei hotărâri.

(2) Ori de câte ori este necesar, în conformitate cu tratatele, acordurile sau alte angajamente internaționale la care România este parte, procedura de eliberare a licențelor și aplicare a dispozițiilor prezentei hotărâri poate să implice, alături de persoanele oficiale din România, persoane oficiale competente din țara exportatoare. Asemenea cooperare va include proceduri de verificare premergătoare acordării licențelor și ulterioare livrării, precum și colaborare, în plan general, în domeniul aplicării reglementărilor relevante de control al exporturilor.

(3) În cazul exporturilor, persoanele care acționează în calitate de vânzători sunt obligate să înscrie dreptul lor de control, direct sau prin intermediul agenției, asupra destinației finale a mărfurilor, în cadrul contractelor încheiate.

Art. 27. - (1) Pentru operațiunile de export sau de import prevăzute la art. 2 și 3, în curs de derulare la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, având ca obiect articole și tehnologii supuse controlului, se va solicita, în termen de maximum 30 de zile de la data intrării sale în vigoare, licența sau, după caz, reconfirmarea licenței, în conformitate cu dispozițiile prezentei hotărâri.

(2) Dacă solicitarea nu se face în acest termen, licența emisă anterior este anulată de drept, iar operațiunile aflate în derulare sunt suspendate până la obținerea altei licențe.

(3) Dacă în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri nu se obține licență sau, după caz, reconfirmarea licenței, operațiunile aflate în derulare sunt suspendate până la obținerea licenței.

Art. 28. - (1) Anexele nr. 1-9[1] fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

(2) Prezenta hotărâre intră în vigoare la 15 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.

(3) Orice dispoziție contrară se abrogă.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 23 septembrie 1992 | Nr. 594.


Contrasemnează:

Ministrul afacerilor externe, Adrian Năstase

Ministrul comerțului și turismului, Constantin Fota

Ministrul apărării naționale, general-locotenent Niculae Spiroiu

Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu

Ministrul industriei, Dan Constantinescu

Ministrul mediului, Marcian Bleahu

Ministru de interne, Victor Babiuc

Ministrul comunicațiilor, Andrei Chirică

Ministrul justiției, Mircea Ionescu-Quintus

  1. Anexele nr. 1-9 sunt publicate în broșură, care se pune la dispoziția celor interesați de către Ministerul Comerțului şi Turismului.