Monitorul Oficial 28/1993

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul V, Nr. issue::0028 - Partea I - Vineri, 12 februarie year::1993

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind organizarea și funcționarea Agenției Române de Dezvoltare

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Agenția Română de Dezvoltare se organizează și funcționează potrivit statutului anexat, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2. - Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Hotărârea Guvernului nr. 179 din 13 aprilie 1992 se abrogă.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 29 ianuarie 1993 | Nr. 35.

Contrasemnează:

Ministru de stat, președintele Consiliului pentru Coordonare, Strategie și Reformă Economică,
Mișu Negrițoiu
Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale,
Dan Mircea Popescu
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu


Agenția Română de Dezvoltare

Statut
Capitolul I
Dispoziții generale
Forma juridică și subordonare

Art. 1. - Agenția Română de Dezvoltare - denumită, în continuare, agenția - este organ central de specialitate în subordinea Guvernului.

Conducerea

Art. 2. - Agenția funcționează sub conducerea unui consiliu de administrație.

Obiective

Art. 3. - Agenția își desfășoară activitatea în baza prevederilor prezentului statut, având următoarele obiective:

a) atragerea investițiilor străine;
b) dezvoltarea întreprinderilor private mici și mijlocii.
Capitolul II
Atribuții
Atribuții

Art. 4. - Agenția are următoarele atribuții:

a) elaborarea și aducerea la îndeplinire a programelor pentru atragerea și orientarea investițiilor străine în economia națională a României, cu deosebire în sectoarele prioritare ale acesteia;
b) elaborarea și aducerea la îndeplinire a programelor pentru dezvoltarea întreprinderilor private mici și mijlocii;
c) pregătirea și prezentarea de propuneri Guvernului, în legătură cu strategia și acțiunile necesare în vederea atragerii și orientării investițiilor străine și dezvoltării întreprinderilor private mici și mijlocii;
d) înregistrarea, analizarea și confirmarea cererilor de investiții străine în România, în condițiile prevăzute de lege.
Colaborare

Art. 5. - Agenția își desfășoară activitatea în colaborare cu ministerele și celelalte organe ale administrației publice centrale de specialitate, precum și cu agenții economici - indiferent de tipul de proprietate și forma de organizare -, cu alte persoane juridice de drept public și privat din România și din străinătate.

Autorizări

Art. 6. - În exercitarea atribuțiilor sale, agenția este autorizată, cu respectarea obiectivelor sale și a prevederilor legii:

a) să furnizeze, prin oficii proprii, servicii de consultanță sau alte servicii, la cererea celor interesați;
b) să desfășoare acțiuni de publicitate în legătură cu atribuțiile agenției;
c) să folosească consultanți externi;
d) să întreprindă, prin reprezentanți, în țară și în străinătate, acțiunile necesare pentru promovarea obiectivelor agenției, inclusiv prin înființarea de birouri externe;
e) să stabilească, cu avizul Ministerului Finanțelor, tarifele și sumele aferente plății serviciilor, facilităților și bunurilor pe care le furnizează;
f) să primească, conform prevederilor legale, de la persoane fizice și juridice, mijloace materiale și bănești cu titlu gratuit și să le utilizeze cu respectarea destinației stabilite de transmițători și în conformitate cu statutul agenției.
Capitolul III
Organizare și funcționare
Structura organizatorică

Art. 7. - Structura organizatorică a agenției este prevăzută în anexa la prezentul statut.

Consiliul de administrație

Art. 8. - Consiliul de administrație al agenției este format din președinte și 12 membri și se numește prin decizia primului-ministru.

Numirea persoanelor în consiliul de administrație al agenției se face cu respectarea prevederilor art. 3 al Legii nr. 37/1990 privind organizarea și funcționarea Guvernului României.

Art. 9. - În funcția de președinte al consiliului de administrație va fi numită, în condițiile art. 8 al prezentului statut, o persoană cu experiență managerială și comercială recunoscută, fiind prin aceasta în măsură să contribuie în mod substanțial la realizarea obiectivelor agenției.

Art. 10. - Membrii consiliului de administrație vor fi persoane cu experiență, din cadrul următoarelor activități și persoane juridice:

a) întreprinderi private mici și mijlocii;
b) agenți economici cu capital integral sau majoritar de stat și agenți economici cu participare de capital străin;
c) persoane juridice de drept privat, fără scop lucrativ;
d) instituții financiare publice și private, române și străine;
e) Ministerul Finanțelor;
f) Ministerul Industriilor;
g) Ministerul Agriculturii și Alimentației;
h) Ministerul Comerțului;
i) Ministerul Turismului;
j) Agenția Națională pentru Privatizare, Fondul Proprietății de Stat și Fondurile Proprietății Private;
k) alte organe de specialitate ale administrației publice.

Membrii consiliului de administrație care au un interes în problemele abordate în ședința de consiliu nu pot participa la vot.

Art. 11. - Funcția de membru al consiliului de administrație se exercită personal.

Art. 12. - Durata mandatului consiliului de administrație este de 5 ani.

Art. 13. - Consiliul de administrație adoptă hotărâri valabile cu votul a cel puțin 7 din membrii săi.

Art. 14. - Consiliul de administrație se întrunește de cel puțin șase ori pe an și își stabilește propriul regulament de organizare și funcționare.

Art. 15. - Consiliul de administrație răspunde pentru politicile agenției destinate îndeplinirii obiectivelor fixate, conform prezentului statut.

Art. 16. - Consiliul de administrație analizează și aprobă propunerile comitetului executiv privind programul strategic pe 3 ani și programul anual.

Art. 17. - Consiliul de administrație primește periodic din partea comitetului executiv rapoarte privind modul de aducere la îndeplinire a programului anual aprobat.

Art. 18. - Consiliul de administrație analizează și aprobă propunerile elaborate în cursul anului de comitetul executiv, în vederea susținerii realizării obiectivelor agenției.

Președintele executiv

Art. 19. - Președintele executiv este membru de drept al consiliului de administrație, dar nu poate deține funcția de președinte al acestuia.

Art. 20. - Președintele executiv este numit pentru o perioadă de 5 ani de către primul-ministru al Guvernului, la propunerea consiliului de administrație al agenției.

Art. 21. - Președintele executiv este asimilat funcției de secretar de stat.

Comitetul executiv

Art. 22. - Comitetul executiv se compune din președintele executiv și patru directori generali executivi.

Art. 23. - Directorii generali executivi sunt numiți de consiliul de administrație, la propunerea președintelui executiv.

Art. 24. - Comitetul executiv se întrunește săptămânal și răspunde de politica operativă, conducerea și controlul activităților agenției, potrivit strategiei stabilite de consiliul de administrație. Comitetul executiv își îndeplinește atribuțiile sub conducerea președintelui executiv.

Art. 25. - Comitetul executiv numește în funcție directorii, la propunerea directorului general executiv care răspunde de sectorul respectiv de activitate al agenției.

Art. 26. - Comitetul executiv analizează lunar raportul cu privire la modul de aducere la îndeplinire a programului anual prezentat de președintele executiv.

Art. 27. - Comitetul executiv hotărăște cu privire la utilizarea personalului agenției conform cerințelor impuse de programul anual.

Capitolul IV
Personalul agenției
Angajarea personalului

Art. 28. - Agenția este autorizată să angajeze personal, cu respectarea prevederilor legii, în condițiile stabilite prin politica de personal aprobată de consiliul de administrație.

Art. 29. - Numărul maxim de angajați ai agenției este de 128 persoane, exclusiv președintele executiv și personalul oficiilor. În numărul maxim de posturi prevăzut se includ personalul aferent activității de registratură, dactilografiere, secretariat, administrativ, de servire, pază, curierii și muncitorii, care este de maximum 18 persoane.

Art. 30. - Salarizarea personalului agenției se va face conform reglementărilor legale privind instituțiile publice.

Personalul oficiilor de prestări servicii și editare al agenției este salarizat conform celor prevăzute în anexa nr. 10 la Hotărârea Guvernului nr. 307/1991, republicată.

Confidențialitatea informațiilor

Art. 31. - Membrii consiliului de administrație, salariații, precum și consultanții și colaboratorii agenției au obligația de a păstra confidențialitatea informațiilor obținute în cursul îndeplinirii sarcinilor lor.

Art. 32. - Încălcarea prevederilor art. 31 din prezentul statut atrage răspunderea disciplinară, civilă sau penală, după caz.

Capitolul V
Resurse financiare
Alocația bugetară

Art. 33. - Fondurile necesare desfășurării activității agenției se stabilesc anual prin bugetul de stat.

Venituri proprii

Art. 34. - Agenția Română de Dezvoltare are în structura organizatorică oficii de prestări servicii și editare, ale căror cheltuieli de funcționare și investiții se acoperă, în condițiile legii, din veniturile extrabugetare realizate.

Contabilitatea

Art. 35. - Agenția organizează și conduce contabilitatea propriilor operațiuni financiare, conform reglementărilor legale, și va include în raportul anual darea de seamă contabilă.

Capitolul VI
Rapoarte de activitate
Programul strategic

Art. 36. - Agenția prezintă Guvernului, cel puțin o dată la 3 ani, un program strategic de activitate.

Raportul anual

Art. 37. - Agenția prezintă Guvernului un raport anual de activitate în termen de 60 de zile după închiderea exercițiului financiar.

Raportul anual se dă publicității.


Anexă

Agenția Română de Dezvoltare

Mo28 93.jpg