Monitorul Oficial 28/1994
Monitorul Oficial al României
Anul VI, Nr. issue::0028 - Partea I - Vineri, 28 ianuarie year::1994
Ordonanțe ale Guvernului României
Ordonanță privind măsuri pentru întărirea disciplinei financiare a agenților economici
În temeiul art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României lit. b) din Legea nr. 4/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe și autorizarea contractării și garantării unor credite externe,
Guvernul României emite prezenta ordonanță.
Art. I. - Legea nr. 76/1992 privind măsuri pentru rambursarea creditelor rezultate din acțiunea de compensare, regimul plăților agenților economici, prevenirea - incapacității de plată și a blocajului financiar, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 172 din 22 iulie 1993, se modifică și completează după cum urmează:
- Articolul 7 se modifică, având următorul cuprins:
„Art. 7. - În cazul neîndeplinirii în termen de 30 de zile de la data scadenței a obligațiilor prevăzute la art. 8 alin. 1, debitorii vor plăti o penalitate de 0,4% pentru fiecare zi de întârziere.
Se autorizează Guvernul să actualizeze nivelul penalității prevăzute la alin. 1 în raport cu evoluția ratei dobânzii la creditele bancare.
În convențiile comerciale dintre agenții economici, indiferent de forma în care acestea se încheie, părțile au obligația de a stabili cel puțin penalitatea prevăzută la alin. 1.
Penalitatea se va calcula pentru fiecare zi de întârziere.la plată, cu excepția situației în care în convenții sau în alte acte au fost stipulate penalități mai mari.
Totalul penalităților pentru întârziere în decontare prevăzute la alin. 1 nu poate depăși cuantumul sumei asupra căreia sunt calculate.
În cazul în care penalitățile prevăzute în prezentul articol nu acoperă integral prejudiciul suportat prin întârzierea efectuării plății, creditorul va putea solicita acordarea de daune în completare, potrivit dispozițiilor din dreptul comun.
Consiliile de administrație vor analiza lunar cauzele care au condus la plata penalităților și vor stabili răspunderea persoanelor vinovate.
Penalitățile datorate care nu se impută unor persoane se suportă de agenții economici și afectează cheltuielile care se suportă din rezultatele activității acestora.
În cazul nerespectării obligației de a urmări, în condițiile legii, încasarea penalităților respective, consiliile de administrație vor stabili răspunderea persoanelor vinovate.”
Art. II. - Băncile comerciale sunt obligate să efectueze decontările între conturile clienților în termenele și în condițiile stabilite de Banca Națională a României.
Băncile care nu respectă termenele stabilite de Banca Națională a României datorează beneficiarului plății penalități de 0,5% pentru fiecare zi de întârziere.
Aceste penalități se plătesc de către bănci în termen de 5 zile de la cererea justificată a beneficiarului sumei.
Art. III. - Ordonanța Guvernului nr. 14/1992 privind modificarea nivelului majorărilor de întârziere datorate pentru neplata în termen a veniturilor cuvenite bugetului, aprobată prin Legea nr. 114/1992, se modifică și se completează după cum urmează:
- După alineatul 1 al articolului 1 se introduc două noi alineate, având următorul cuprins:
„La același nivel se stabilesc și se încasează și majorările de întârziere pentru nevirarea sumelor datorate, potrivit legii, la bugetul asigurărilor sociale de stat; fondul de șomaj, fondul pentru pensia suplimentară, precum și la fondurile speciale; pentru cercetare-dezvoltare; pentru modernizarea drumurilor publice; pentru asigurările sociale ale agricultorilor: de risc și accident pentru protecția specială a persoanelor handicapate; pentru sănătate; pentru protejarea asiguraților; pentru învățământ; pentru dezvoltarea sistemului energetic.
Majorările de întârziere nu pot depăși cuantumul sumelor datorate.”
Art. IV. - În vederea consolidării regimului valutar în vigoare și întăririi disciplinei financiare privind disponibilitățile în conturile valutare, se stabilesc următoarele:
1. Persoanele juridice și fizice autorizate în condițiile legii, care produc și comercializează mărfuri, execută lucrări și prestează servicii pe teritoriul României, vor livra mărfurile, vor executa lucrările și vor presta serviciile numai cu plata în lei, cu excepția celor altfel reglementate în mod expres prin acte normative și numai pe baza autorizării exprese a Băncii Naționale a României.
2. Persoanele juridice și fizice prevăzute la art. 1 sunt obligate să încaseze sumele în valută aferente exporturilor de mărfuri, executărilor de lucrări și prestărilor de servicii în străinătate, precum și din orice alte operațiuni și tranzacții externe, prin conturile deschise în România la bănci autorizate.
3. În cazul operațiunilor de încasare la vedere, repatrierea valutei rezultate în urma producerii actului de comerț internațional se va face în maximum 5 zile de la data încasării, dar nu mai târziu de 90 de zile calendaristice, calculate de la data atestării documentare a trecerii mărfii prin frontiera română, sau, după caz, a executării lucrărilor și prestării serviciilor în străinătate, în funcție de zona geografică a partenerului extern.
Pentru operațiunile cu încasare la termen între 90 și 360 de zile, cât și pentru cele pe credit de peste 1 an, pentru care Ministerul Comerțului a eliberat licențe în limita unui plafon stabilit anual de Banca Națională a României, termenul de repatriere este de maximum 15 zile calendaristice calculate de la data scadenței plății, stabilite conform clauzelor contractuale.
În cazul plăților în avans pentru importuri, pentru care nu s-a livrat marfa, nu s-a executat lucrarea sau nu s-a prestat serviciul, sau pentru care nu s-a restituit avansul plătit, se aplică aceeași perioadă de 15 zile calendaristice calculate de la de la data ultimului termen de livrare contractual.
Ministerul Comerțului, în raport cu obiectivele politicii comerciale, va propune Guvernului, în vederea aprobării, lista grupelor de produse care pot fi exportate cu plata până la 90 de zile calendaristice de la data livrării, precum și lista grupelor de produse eu plata peste 1 an de la data livrării, produsele necuprinse în cele două categorii de grupe de produse putând fi exportate cu plata la termene între 90 și 360 de zile calendaristice.
4. Deținerea de disponibilități valutara în conturi bancare în străinătate de către persoanele juridice: și fizice prevăzute la pct. 1 poate fi făcută numai pe baza și în condițiile autorizării prealabile a Băncii Naționale a României.
5. Operațiunile de transferuri externe privind investițiile directe în străinătate, investițiile de portofoliu și alte transferuri de sume în valută, efectuate potrivit normelor legale, se pot face numai cu, avizul prealabil al Ministerului Finanțelor și cu autorizarea Băncii Naționale a României.
Pentru operațiunile prevăzute ia alineatul precedent se va asigura repatrierea sumelor în valută rezultate din aceste operațiuni, după cum urmează:
- în termen de 30 de zile calendaristice de la data stabilirii și disponibilizării în valută convertibilă a sumelor reprezentând dividende din activitatea de investiții în străinătate, precum și a cotelor-părți provenind din lichidarea acestor investiții, ținând seama de reglementările legale și de datele calendaristice de început și de sfârșit ale anului financiar în țările în care s-au efectuat aceste investiții;
- în termen de 15 zile calendaristice calculate de la scadența plății stabilite conform clauzelor contractuale pentru celelalte operațiuni prevăzute la alin. 1.
6. Pentru operațiunile legate de export-import fără încasare efectivă de valută, destinate completării fondului de marfă pe piața internă, autorizate de organele abilitate în acest scop prin hotărâre a Guvernului, persoanele juridice și fizice prevăzute la pct. 1 sunt obligate; în situația efectuării în prealabil a exporturilor, să realizeze importurile corespunzătoare în termen de maximum 90 de zile calendaristice de la data efectuării exporturilor. În caz contrar, acestea sunt obligate la repatrierea în valută a contravalorii exporturilor într-un termen suplimentar de maximum 15 zile calendaristice.
7. În cazul constatării nerespectării termenelor menționate la pct. 3, 5 și 6. precum și a celor menționate în autorizația Băncii Naționale a României eliberată conform pct. 4, privind repatrierea încasărilor în valută, se vor aplica următoarele amenzi contravenționale reprezentând:
- 10%, în lei, asupra sumelor în valută nerepatriate, pentru întârzieri de până la 3-0 de zile calendaristice;
- 15%, în lei, asupra sumelor în valută nerepatriate, pentru întârzieri între 30 și 60 de zile calendaristice:
- 20%, în lei, asupra sumelor în valută nerepatriate, pentru fiecare lună calendaristică care depășește primele 60 de zile de întârziere.
În toate situațiile se menține obligația repatrierii sumelor în valută în termen de 30 de zile calendaristice de la data constatării contravenției.
În cazul depășirii termenului de la alineatul precedent, penalitățile stabilite la art. 7 din Legea nr. 76/1992, astfel cum a fost modificat prin prezenta ordonanță, se majorează cu 50%.
8. Agenții economici care dețin valută în cont și au datorii la intern, scadente și neachitate de peste 80 de zile sunt obligați ca într-un termen, de 15 zile să o schimbe în lei pentru achitarea datoriilor respective, cu excepția cazurilor în care există obligații de plată la extern cu scadența până la 30 de zile. pentru importurile deja efectuate.
Nerespectarea prevederilor alineatului precedent atrage după sine sancționarea conducerii executive a agentului economic în cauză cu amenzi cuprinse între 1 milion lei și 5 milioane lei.
Agenții economici care au datorii la intern, neachitate la scadență, au obligația ca, înainte de a solicita băncilor comerciale participarea la licitații bancare în vederea cumpărării de valută, să-și achite aceste datorii.
9. Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunilor prevăzute la pct. 1 și 8 revin organelor Ministerului Finanțelor și Băncii Naționale a României împuternicite în acest scop.
10. Dispozițiile prezentei ordonanțe, referitoare la sancțiunile contravenționale se completează cu prevederile Legii nr. 32/1958 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor, cu excepția art. 25 și 26.
Pentru calcularea amenzilor contravenționale prevăzute la pct. 7 se utilizează cursul ele schimb valutar în vigoare la.data constatării contravenției.
Art. V. - În termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe. Ministerul Finanțelor și Banca Națională a României vor emite instrucțiuni de aplicare.
Pe data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe se abrogă orice dispoziții contrare.
Contrasemnează:
Ministru de stat, ministrul finănțelor, Florin Georgescu
Ministrul comerțului, Cristian Ionescu
Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu
Ordonanță privind stimularea investițiilor pentru realizarea unor lucrări publice și construcții de locuințe
În temeiul art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României și al art. 1 lit. h) din Legea nr, 4/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe și autorizarea contractării și garantării unor credite externe,
Guvernul României emite prezenta ordonanță.
Art. 1. - Lucrările tehnico-edilitare, conexe ansamblurilor de locuințe necesare punerii în funcțiune a locuințelor aflate în diferite stadii de execuție, se vor efectua corelat cu programul de realizare și punere în funcțiune a locuințelor, iar finanțarea se va asigura din sursele proprii ale beneficiarilor, din credite bancare angajate de agenții economici și din alocații de la bugetele locale, inclusiv pe seama transferurilor de la bugetul de stat destinate investițiilor în infrastructură, conform prevederilor legii bugetare anuale.
Pentru lucrările tehnico-edilitare ai căror beneficiari finali sunt agenți economici, autoritățile publice locale, în condițiile în care, pentru realizarea acestor lucrări, au contribuit cu fonduri din bugetele locale, vor încheia convenții pentru recuperarea de la agenții economici respectivi a sumelor astfel avansate; sumele încasate pe baza unor asemenea convenții se vor face venit la bugetele locale ale unităților administrative pe a căror rază teritorială au fost realizate investițiile respective.
Art. 2. - Pentru finalizarea blocurilor de locuințe aflate în diferite stadii de execuție, depozitul constituit în anul 1993 pe seama consiliilor județene și a Consiliului Local al Municipiului București se va completa anual din bugetul de stat, în limita prevederilor care se vor aproba cu această destinație.
La constituirea depozitului prevăzut la alineatul precedent vor contribui și resursele realizate din valorificarea, în condițiile Legii nr. 85/1992 și ale prezentei ordonanțe, a apartamentelor și a spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință din blocurile de locuințe, precum și sumele care se vor încasa potrivit prevederilor art. 5 din prezenta ordonanță.
Procesul investițional la blocurile de locuințe aflate în diferite faze de execuție se va desfășura în următoarea ordine:
a) terminarea lucrărilor la blocurile de locuințe cu structura închisă, în fază avansată de finisaj;
b) terminarea lucrărilor la blocurile de locuințe eu structura închisă, în fază de început de finisaj;
c) reluarea și terminarea lucrărilor la blocurile de locuințe aflate în fază de infrastructură și de structură de rezistența începute;
d) executarea blocurilor de locuințe în faza de fundație sau la cota zero, după caz.
Art. 3. - Locuințele finalizate în condițiile prezentei ordonanțe se vor atribui de către autoritățile publice locale, cu respectarea precontractelor și a contractelor încheiate, precum și a repartițiilor date de organele competente.
Art. 4. - Pentru realizarea locuințelor proprietate personală se acordă, o singură dată, o subvenție de la bugetul de stat cuprinsă între 500.000 lei și până la 30% din valoarea locuinței la dala emiterii repartiției, a încheierii precontractului sau a contractului inițial de vânzare-cumpărare, următoarelor categorii:
a) tinerilor căsătoriți care la data contractării locuinței au, fiecare, vârsta de până la 30 ani;
b) invalizilor de gradul I și II;
c) handicapaților;
d) răniților, familiilor și părinților celor decedați, ca urmare a participării la victoria Revoluției din decembrie 1989;
e) persoanelor și familiilor care își schimbă domiciliul din orașe la sate și lucrează în agricultură sau silvicultură;
f) personalului calificat din învățământ și sănătate care are sau își schimbă domiciliul la sate;
g) persoanelor și familiilor care își schimbă domiciliul dintr-un sat în alt sat pentru a lucra pământul pe care l-au primit conform Legii fondului funciar nr. 18/1991.
Persoanele fizice care, potrivit alin. 1, pot beneficia de subvenții în sume fixe vor depune cereri pentru acordarea subvențiilor respective, la consiliile locale care, după verificare, le vor înscrie în tabele nominale ce vor fi supuse spre aprobare comisiilor special constituite la nivelul consiliilor județene și la Consiliul Local al Municipiului București.
Art. 5. - Autoritățile publice locale sau agenții economici în ale căror evidențe sunt construcțiile de locuințe care fac obiectul prezentei ordonanțe vor încheia cu persoanele fizice, deținătoare de contracte, precontracte sau repartiții, contracte de împrumut sau de vânzare, după caz, cu plată în rate lunare, în termen de maximum 15 ani.
Dobânda la suma avansată din depozitul constituit este de 30% pe an și se suportă astfel:
1. 15% de către persoanele fizice care au achitat un avans de cel puțin 20% din valoarea locuinței la data contractării acesteia, precum și de către persoanele fizice prevăzute la art. 4, care au achitat un avans de minimum 10% din valoarea locuinței la data contractării acesteia;
2. 10% de către celelalte persoane fizice care nu sa încadrează la pct. 1.
Diferențele fața de dobânda de referință de 30% se vor suporta din depozitul constituit potrivit art. 2.
Nivelul dobânzilor prevăzut în prezentul articol se va adapta prin hotărâre a Guvernului în funcție de evoluția ratei dobânzilor.
Art. 6. - De prevederile art. 4 și 5 din prezenta ordonanță beneficiază, o singură dată, persoanele fizice care, împreună cu membrii familiei, nu au deținut și nu au în proprietate o locuință.
Prin familie, în sensul alineatului precedent, se înțelege soțul și soția, cu sau fără copii în întreținere.
Art. 7. - Până la restituirea integrală a sumelor datorate se instituie ipoteca asupra locuinței.
Înstrăinarea prin acte între vii, în decurs de 10 ani, a locuințelor pentru realizarea cărora s-au acordat subvenții se face numai după restituirea integrală a sumelor datorate și pe baza dovezii depunerii integrale a contravalorii sumelor obținute ca subvenții de la bugetul de stat, potrivit art. 4 și 5, în depozitul constituit potrivit prevederilor din prezenta ordonanță.
Art. 8. - La terminarea blocurilor de locuințe aflate în diferite stadii de execuție, în cadrul competențelor conferite de prevederile Legii nr. 69/1991 și în limitele fondurilor disponibile din depozitele special constituite, consiliile locale vor putea dispune începerea unor locuințe noi pentru facilitarea accesului Ia proprietate tinerilor căsătoriți și altor categorii de persoane prevăzute la art. 4, în condițiile prezentei ordonanțe.
Art. 9. - În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului va definitiva și va înainta Parlamentului, în vederea supunerii spre aprobare, legea locuințelor.
Art. 10. - Pe data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe se abrogă orice dispoziții contrare, cu excepția Normelor metodologice, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 391/1993, care se completează, de către Ministerul Finanțelor și Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, cu prevederile din prezenta ordonanță.
Contrasemnează:
Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului, Marin Cristea
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Secretar de stat, șeful departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă
Ordonanță privind punerea în siguranță a fondului construit existent
În temeiul art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României și al art. 1 lit. h) din Legea nr. 4/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe și autorizarea contractării și garantării unor credite externe,
Guvernul României emite prezenta ordonanță.
Art. 1. - Punerea în siguranță a fondului construit existent constituie o acțiune de interes național, în contextul limitării sau evitării efectelor unui potențial dezastru.
Art. 2. - Proprietarii, persoane fizice sau juridice ai construcțiilor grav afectate de seisme, sunt obligați să ia măsuri pentru punerea în siguranță a acestora, în care se vor proceda la:
a) expertizarea construcțiilor în conformitate cu normativul protecție antiseismică, de către, experți atestați;
b) proiectarea lucrărilor de consolidare în conformitate cu soluțiile din raportul de expertiză și verificare a proiectelor de către specialiști atestați ca verificatori de proiecte și agenți economici care au angajate persoane fizice atestate;
c) executarea lucrărilor de consolidare de către societățile de construcții care au responsabili tehnici cu execuția, atestați pentru lucrări de acest gen.
Art. 3. - Intervenția pentru punerea în siguranță a construcțiilor se va realiza cu respectarea exigentelor de calitate, a condițiilor tehnica prevăzute de Normativul da protecție antiseismică, folosind în acest scop serviciile persoanelor fizice atestate și ale societăților comerciale de construcții care au specialiști în astfel de lucrări.
Art. 4. - Organizarea și conducerea activității de intervenție pentru punerea în siguranță a construcțiilor se realizează de către Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului.
Pentru coordonarea activității de punere în figuranți a fondului construit, se înființează, în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, Consiliul tehnic superior format din specialiști de înaltă calif care, al cărui Secretariat este asigurat de actuala Direcție de protecție antiseismică și prevenire a dezastrelor, fără majorarea numărului de personal.
Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului va acționa pentru:
- stabilirea ordinii de realizare a lucrărilor de intervenție, acordând prioritate clădirilor de locuit cu peste P+2 etaje și a celor cu aglomerări mari de oameni, în funcție de gradul de afectare;
- avizarea metodologiilor de tarifare, expertizare și stabilire a soluțiilor de intervenție de principiu;
- avizarea soluțiilor-cadru de intervenție pentru construcțiile realizate pe bază de proiecte tip și refolosibile;
- avizarea soluțiilor de intervenție pentru construcții unicat importante.
Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului colaborează cu consiliile județene și locale în acțiunea de punere în siguranță a fondului construit existent.
Art. 5. - Fondurile necesare expertizării construcțiilor afectate de seisme se vor asigura după cum urmează:
a) pentru construcțiile cu destinație de locuință proprietate privată a persoanelor fizice sau din fondul locativ de stat, în limita alocațiilor din bugetul Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, cu încadrarea în cuantumul aprobat anual prin legea bugetară;
b) pentru construcțiile aflate în administrarea instituțiilor publice, din bugetul de stat sau din bugetele locale, după caz, în funcție de subordonarea acestora;
c) pentru construcțiile aflate în proprietatea sau în administrarea agenților economici, din fondurile proprii ale acestora;
Art. 6. - Fondurile necesare pentru finanțarea cheltuielilor de natura investițiilor privind proiectarea și execuția lucrărilor de punere în siguranță a construcțiilor se vor asigura în ordinea de prioritate stabilită conform art. 4, după cum urmează:
a) pentru construcțiile cu destinația de locuință, proprietate privată ori aflate în proprietatea său în administrarea agenților economici societăți comerciale cu capital majoritar de stat, regii autonome sau instituții publice, după caz, din:
- sursele proprii ale proprietarilor;
- despăgubiri acordate de societățile de asigurare;
- credite bancare cu o durată de rambursare cuprinsă între 10 și 20 de ani și cu o dobândă de 15% pe an; în acest scop, Banca Națională a României vă deschide 6 linie de creditare cu dobândă de referință la Banca Română de Dezvoltare - S.A.; diferența dintre dobânda de referință și dobânda plătită de beneficiarii de creditele va suporta de la bugetul de stat; până la rambursarea integrală a creditului se instituie ipoteca asupra locuinței și aceasta nu poate fi vândută;
b) pentru construcțiile aflate în administrarea instituțiilor publice, cu respectarea termenelor prevăzute în normele tehnice în vigoare, potrivit prevederilor stabilite anual pentru acest gen de lucrări și aprobate prin bugetul de stat și bugetele locale, după caz, în funcție de subordonarea instituțiilor respective.
Instituțiile publice finanțate integral din venituri extrabugetare vor asigura acoperirea cheltuielilor din venituri proprii;
c) pentru construcțiile, altele decât cele-cu destinație de locuință, aflate în proprietatea sau în administrarea agenților economici, din fondurile de dezvoltare proprii.
Art. 7. - Contractarea lucrărilor de expertizare, proiectare și execuție, realizate din fonduri publice, pentru punerea în siguranță a - construcțiilor, se face în conformitate cu prevederile Legii nr. 10/1991 privind finanțele publice și ale Ordonanței Guvernului nr. 12/1993 privind achizițiile de bunuri și investiții publice;
Art. 8. - În termen de 30 de zile de la dată aprobării prezentei ordonanțe, Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului și Ministerul Finanțelor vor elabora norme metodologice de aplicare a prezentei ordonanțe.
Art. 9. - La data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe se abrogă prevederile Hotărârii Guvernului nr. 709/1991, precum și toate celelalte dispoziții contrare.
Contrasemnează:
Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului, Marin Cristea
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă
În temeiul art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României și al art. 1 lit. k) din Legea nr. 4/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe și autorizarea contractării și garantării unor credite externe,
Guvernul României emite prezenta ordonanță.
Art. 1. - Ministerul Industriilor, prin Regia Autonomă de Electricitate „Renel”, va dispune toate măsurile necesare pentru finalizarea lucrărilor de montaj și probe funcționale în vederea punerii în funcțiune a Unității nr. 1 de la Centrala Nuclearo-electrică Cernavodă în decembrie 1994, inclusiv pentru finalizarea lucrărilor aferente obiectivelor de investiții care condiționează punerea în funcțiune a acesteia.
Art. 2. - Ministerul Industriilor împreună cu Ministerul Finanțelor vor asigura resursele financiare necesare pentru realizarea lucrărilor prevăzute la art. 1, stabilite potrivit legii.
Contrasemnează:
Ministrul industriilor, Dumitru Popescu
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Ordonanță privind privind modificarea și completarea Legii nr. 65/1991 pentru ratificarea Acordului-cadru de cooperare financiară dintre România și Banca Europeană de Investiții și a Contractului financiar pentru retehnologizarea centralelor energetice dintre România și Banca Europeană de Investiții și Regia Autonomă de Electricitate „Renel”
Guvernul României emite prezenta ordonanță.
Articol unic. - Legea nr. 65/1991 pentru ratificarea Acordului-cadru de cooperare financiară dintre România și Banca Europeană de Investiții și a Contractului financiar pentru retehnologizarea centralelor energetice dintre România și Banca Europeană de Investiții și Regia Autonomă de Electricitate „Renel” se modifică și se completează după cum urmează:
1. Articolul unic devine articolul 1.
2. După articolul 1 se introduce articolul 2, cu următorul cuprins:
„Art. 2. - Se autorizează Guvernul României, prin Ministerul Finanțelor, să introducă de comun acord cu Banca Europeană de Investiții și Regia Autonomă de Electricitate „Renel” amendamente la contractul financiar, privind realocări de fonduri și alte modificări care privesc detaliile proiectului, care nu sunt de natură să sporească obligațiile financiare ale României față de Banca Europeană de Investiții.
Guvernul va raporta periodic Parlamentului în legătură cu aceste amendamente printr-un capitol distinct în cadrul raportului privind datoria publică externă a României.”
Contrasemnează:
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Ministrul industriilor, Dumitru Popescu