Monitorul Oficial 287/1994

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::0287 - Partea I – Luni, 10 octombrie year::1994


Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind transmiterea unui imobil, situat în municipiul București, în administrarea Ministerului Finanțelor

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Imobilul proprietate publică a statului, compus din construcție și terenul aferent, situat în municipiul București, str. Jean Louis Calderon nr. 13, sectorul 2, identificat potrivit anexei, care face parte integrantă din prezenta hotărâre, se transmite din administrarea Regiei Autonome "Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" în administrarea Ministerului Finanțelor, în vederea folosirii ca sediu pentru organele teritoriale din subordinea acestui minister.

Art. 2. - Transmiterea se face la valoarea de inventar a imobilului prevăzută în evidența contabilă.

Art. 3. - Predarea-primirea imobilului prevăzut la art. 1 se face pe bază de protocol încheiat între părți, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 19 septembrie 1994 | Nr. 658.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă

Secretarul general al Guvernului, Viorel Hrebenciuc


Anexă

Datele de identificare
a imobilului din București, str. Jean Louis Calderon nr. 13, care se transmite, fără plată, în administrarea Ministerului Finanțelor

Nr. crt. Adresa imobilului Persoana juridică de la care se transmite imobilul Persoana juridică la care se transmite imobilul Caracteristici tehnice
1. București, str. Jean Louis Calderon nr. 13, sectorul 2 Regia Autonomă "Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" Ministerul Finanțelor Clădire compusă din:
- subsol 882 m2
- parter 921 m2
- etaj 1.931 m2
- etaj 2.884 m2
- etaj 3.884 m2
- etaj 4.598 m2
Teren în suprafață totală: 1.763 m2
Teren construit: 1.103 m2


Hotărâre pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 88/1994 privind Programul de participare a României la târgurile și expozițiile internaționale pe anul 1994

Guvernul României hotărăște:

Art. I. - Programul de participare a României la târgurile și expozițiile internaționale pe anul 1994 se completează cu următoarele manifestări expoziționale, cu finanțare în limitele fondurilor alocate prin Hotărârea Guvernului nr. 88/1994, și anume:

a) Târgul internațional general Lagos-Nigeria noiembrie 1994.
b) Săptămâna expozițională românească Chișinău-Moldova noiembrie 1994.

Art. II. - Participarea cu pavilion național la unele târguri, expoziții sau acțiuni de promovare a produselor românești în străinătate, subvenționate parțial de organisme locale sau internaționale, cu suportarea unor cheltuieli minime în limita fondurilor alocate prin Hotărârea Guvernului nr. 88/1994, și anume:

a) Dusseldorf - Germania - târg pentru confecții septembrie 1994
b) Dusseldorf - Germania - târg pentru încălțăminte septembrie 1994
c) Frankfurt - Germania - târg pentru țesături septembrie 1994
d) Roma - Italia - săptămâna expozițională românească septembrie 1994
e) Brabant - Olanda - expoziție românească trimestrul IV 1994
f) Londra - Anglia - târg pentru contacte economice și de cooperare noiembrie 1994.

Art. III. - Fondurile necesare pentru realizarea manifestărilor expoziționale prevăzute la art. I și II rezultă din economiile provenite din neparticiparea la unele manifestări expoziționale (Chișinău - Moldova, târg general, martie 1994; Leipzig - Germania, târg tehnic, martie 1994; Basel - Elveția, târg de bunuri de consum, martie 1994) și din finanțarea asigurată de organizatorul extern la alte participări cu pavilion național românesc.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 19 septembrie 1994 | Nr. 659.

Contrasemnează:

Ministrul comerțului, Cristian Ionescu

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Hotărâre privind aprobarea achiziționării unui imobil pentru Ambasada României la Canberra – Australia

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă achiziționarea imobilului din strada Dalman Crescent nr. 4 - O’Malley din Canberra, compus din parter și etaj, construit pe un teren de 2.864 m2 pentru Ambasada României la Canberra - Australia.

Prețul clădirii și al terenului concesionat este cel convenit pe baza celei mai avantajoase oferte, la care se adaugă taxele legale, în sarcina cumpărătorului, prevăzute de legislația locală privind înregistrarea proprietății statului român.

Art. 2. - Cheltuielile aferente achiziționării imobilului prevăzut la art. 1 se suportă din alocațiile bugetare aprobate Ministerului Afacerilor Externe pe anul 1994 la poziția "Dotări independente și alte cheltuieli de investiții" din cadrul cheltuielilor de capital, în limita a 1.245 milioane lei.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 19 septembrie 1994 | Nr. 665.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul afacerilor externe, Teodor Viorel Meleșcanu

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Hotărâre pentru aprobarea Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii India privind cooperarea în domeniul turismului

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se aprobă Acordul dintre Guvernul României și Guvernul Republicii India privind cooperarea în domeniul turismului, semnat la București la 2 iunie 1994.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 19 septembrie 1994 | Nr. 666.

Contrasemnează:

p. Ministrul turismului, Adrian Neacșu, secretar de stat

Ministru de stat, ministrul afacerilor externe, Teodor Viorel Meleșcanu


Acord între Guvernul României și Guvernul Republicii India privind cooperarea în domeniul turismului

Guvernul României și Guvernul Republicii India, denumite în cele ce urmează părți,

  • în dorința reciprocă de a dezvolta în continuare legăturile de prietenie între cele două țări și de a adânci cooperarea turistică între ele,
  • apreciind importanța turismului ca factor de dezvoltare economică și de înțelegere între națiuni,

au convenit asupra celor ce urmează:

Articolul 1

Părțile sunt de acord să ia toate măsurile necesare pentru a promova și a dezvolta schimburile turistice între cele două țări și a facilita formalitățile de călătorie dintre ele.

Articolul 2

Părțile vor acorda prioritate specială pentru realizarea de obiective turistice în țările lor și pe terțe piețe, prin acțiuni comune de cooperare, în spiritul legislației proprii, care încurajează și facilitează crearea de societăți mixte.

Articolul 3

Părțile vor încuraja asistența tehnică în domeniul turismului și al industriei hoteliere prin schimburi de experți și informații, inclusiv în domeniul formării profesionale.

Articolul 4

Părțile vor organiza călătorii de documentare pentru ziariști, reporteri radio-TV, scriitori și experți în turism, în scopul cunoașterii și informării asupra potențialului și specificului ofertei lor turistice.

Articolul 5

Părțile vor efectua schimburi de materiale de promovare turistică și vor încuraja agențiile de voiaj și alți participanți la activitatea de turism să ia parte la manifestări cu caracter comercial și cultural-turistic organizate în cele două țări.

Toate materialele publicitare și documentare, precum și mostrele fără valoare comercială destinate expozițiilor turistice vor fi scutite de taxe vamale, dacă expoziția a fost în prealabil aprobată de autoritatea de turism a țării de destinație.

Dacă astfel de materiale sunt vândute în țara importatoare, se va aplica taxa și reglementările vamale ale țării respective.

Articolul 6

Părțile vor face schimb de informații privind resursele lor turistice, experiența în domeniul managementului hotelier și al altor tipuri de unități de cazare, reglementările și legislația în turism și în domeniul protejării și conservării resurselor naturale și culturale ca atracții turistice, studii și cercetări în turism, inclusiv manuale de turism menite a contribui la perfecționarea pregătirii personalului lor tehnic și de specialitate.

Articolul 7

Părțile, în limita posibilităților, vor încuraja cooperarea agențiilor de turism pe piețe din terțe țări și vor colabora în promovarea călătoriilor din terțe țări spre țările lor.

Articolul 8

Părțile vor facilita și își vor acorda asistență la deschiderea și funcționarea de birouri naționale de turism în Republica India și în România, potrivit legislației proprii.

Articolul 9

Cele două părți vor coopera strâns în cadrul Organizației Mondiale a Turismului și în alte organizații interguvernamentale legate de turism.

Articolul 10

Pentru punerea în aplicare a prezentului acord se constituie un grup de lucru format din reprezentanți ai celor două părți.

Grupul de lucru se va întruni o dată la 2 ani, alternativ în cele două țări, pentru a analiza dezvoltarea relațiilor și cooperarea turistică bilaterală și a stabili programe de acțiuni concrete pentru perioada următoare.

Aplicarea prevederilor prezentului acord este guvernată de principiul reciprocității.

Articolul 11

Prezentul acord este supus aprobării în conformitate cu prevederile legislației naționale a fiecărei țări și va intra în vigoare la data notificării privind îndeplinirea, de către ambele părți, a procedurilor legale interne.

Acordul se încheie pe o perioadă de 5 ani și se va prelungi automat pe noi perioade de 5 ani, dacă nici una dintre părți nu va comunica în scris, cu 6 luni înainte de expirarea perioadei de valabilitate, intenția sa de a-l denunța.

Încetarea valabilității prezentului acord nu va afecta realizarea programelor și proiectelor convenite în perioada de valabilitate a acordului, cu condiția ca părțile să nu fi convenit altfel.

Articolul 12

Încheiat la București la 2 iunie 1994 în două exemplare originale, fiecare în limbile română, hindi și engleză, toate textele fiind egal autentice. În caz de divergențe de interpretare, textul în limba engleză va prevala.


Pentru Guvernul României, Dan Matei Agathon

Pentru Guvernul Republicii India, Salman Khurshyd


Acte ale Băncii Naționale a României

Circulara nr. 39
din 26 septembrie 1994

În conformitate cu dispozițiile art. 32 și art. 33 din Legea nr. 34/1991 privind Statutul Băncii Naționale a României, pentru buna desfășurare a activității pe piața valutară interbancară, în vederea autorizării în calitate de dealer sau broker, societățile bancare vor prezenta Băncii Naționale a României - Oficiul control devize - o cerere însoțită de o documentație din care să rezulte îndeplinirea următoarelor condiții minimale:

1. Structura organizatorică distinctă și spațiul specific pentru activitatea de arbitraj valutar.

2. Norme proprii prin care să reglementeze cel puțin următoarele:

a) procedurile de lucru cu clienții;
b) relația cu alți intermediari (modul de comunicare, de confirmare și de decontare a tranzacțiilor);
c) penalizările convenite în relația cu clienții, precum și cu alți intermediari, în cazul nerespectării termenelor de decontare a tranzacțiilor;
d) modalități și proceduri de înregistrare a operațiunilor în evidențele proprii, sintetice și analitice;
e) sistemul de evidență contabilă.

3. Personalul implicat în activitatea de arbitraj, respectiv:

a) lista nominală a arbitrajiștilor, vechimea în bancă, din care vechimea în arbitraj valutar, vârsta, precum și nominalizarea de către societatea bancară a arbitrajistului șef;
b) confirmarea atestării profesionale a arbitrajiștilor de către Forex Club România;
c) norme interne ale societății bancare prin care sunt stabilite competențele și limitele valorice de angajare a fiecărui arbitrajist, precum și răspunderea acestora.

4. Conturi de corespondent deschise în străinătate pentru cel puțin șase valute (USD, GBP, DEM, FRF, CHF, ITL).

5. Sistem operațional specific:

a) linii telefonice directe interne și internaționale;
b) sistem de înregistrare a convorbirilor telefonice;
c) echipament de suport informațional (Reuters sau Telerate, Telex, Swift etc.).

6. Cererile însoțite de documentația aferentă vor fi depuse la Banca Națională a României - Oficiul control devize - cel mai târziu până la data de 17 octombrie 1994 inclusiv.

Totodată, prevederile Circularei Băncii Naționale a României nr. 32 din 1 august 1994 își prelungesc valabilitatea până la data de 31 octombrie 1994.


Viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Vladimir Soare


Acte ale Organelor Administrației Publice

Instrucțiuni
privind constituirea și utilizarea Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic

Ministerul Finanțelor
Nr. 92.514/9 septembrie 1994
Ministerul Industriilor
Nr. 175.805/9 septembrie 1994

În conformitate cu prevederile art. 4 din Ordonanța Guvernului nr. 29 din 22 iulie 1994 privind constituirea și utilizarea Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic, se emit următoarele instrucțiuni:


Capitolul I

Constituirea veniturilor Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic

1. Veniturile Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic se constituie, potrivit art. 2 din Ordonanța Guvernului nr. 29/1994, din taxele de dezvoltare cuprinse în tarifele stabilite pentru energia electrică și termică livrată de Regia Autonomă de Electricitate "Renel" consumatorilor din economie, cu excepția consumatorilor casnici.

2. Taxele de dezvoltare stabilite în cuantum de 12% din costul total al energiei electrice și de 3% din cel al energiei termice vor fi menționate ca nivel în notele de negociere a tarifelor energiei electrice și termice, încheiate de Ministerul Industriilor sub supravegherea Ministerului Finanțelor, și vor fi actualizate o dată cu aceste tarife. Volumul veniturilor Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic va fi adaptat în mod corespunzător.

3. Filialele de centrale și de rețele electrice din cadrul Regiei Autonome de Electricitate "Renel" au obligația să defalce din încasările zilnice, aferente contravalorii energiei electrice și termice livrate consumatorilor, taxa de dezvoltare pentru sistemul energetic, inclusă în tarife.

Sumele astfel defalcate se virează în termen de 3 zile de la încasarea (compensarea) contravalorii energiei electrice și termice livrate consumatorilor, cu excepția consumatorilor casnici, cu dispoziție de plată, din contul curent al filialelor de centrale și de rețele electrice, prin Direcția generală de producere a energiei electrice și termice (D.G.P.E.E.T.) și Direcția generală de transport și distribuție a energiei electrice (D.G.T.D.E.E.), în contul Regiei Autonome de Electricitate "Renel", cont care se deschide astfel:

a) în județele în care nu funcționează trezorerii se deschide contul 6455x11.01. "Veniturile Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic" la sucursala județeană a Băncii Comerciale Române - S.A., pe seama Regiei Autonome de Electricitate "Renel" (acest cont funcționează la Banca Comercială Română - S.A. în cadrul contului 51 "Cont general al Trezoreriei statului mandat bănci");
b) în județele în care funcționează trezorerii se deschide contul 30.13.31 "Veniturile Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic", deschis pe seama Regiei Autonome de Electricitate "Renel".

Sumele colectate în aceste conturi se virează de titularul conturilor, pe datele de 15 și 25 ale lunii, în contul 64.55.30.101 "Disponibil din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic", deschis pe seama Ministerului Industriilor la Sucursala municipiului București a Băncii Comerciale Române - S.A.

Soldul contului "Veniturile Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic", deschis la sucursalele județene ale Băncii Comerciale Române - S.A., și soldul contului "Veniturile Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic", deschis la trezorerii, rămase la finele anului se virează de către titularul conturilor, în contul 64.55.30.101. "Disponbil din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic", deschis pe seama Ministerului Industriilor la Sucursala municipiului București a Băncii Comerciale Române - S.A.

Nevirarea în contul Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic a sumelor reprezentând taxa de dezvoltare în termenul prevăzut se penalizează cu 0,3% pentru fiecare zi de întârziere. Penalizările de întârziere stabilite de organele financiare întregesc Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic și se virează în contul special 64.55.30.101 al Ministerului Industriilor.

Trimestrial și anual, Ministerul Industriilor împreună cu Regia Autonomă de Electricitate "Renel" vor face regularizările vărsămintelor din taxele datorate Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic, în funcție de cantitățile de energie electrică și termică livrate și încasate efectiv.

4. Organele fiscale, cu ocazia verificării modului de îndeplinire a obligațiilor către stat ale Regiei Autonome de Electricitate "Renel", vor urmări și modul de calculare și de virare a sumelor cuvenite Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic.


Capitolul II

Gestionarea Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic și alocarea sumelor pentru finanțarea cheltuielilor de investiții

1. În vederea gestionării Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic, Ministerul Industriilor îndeplinește atribuțiile și răspunderile ordonatorului principal de credite stabilite în Legea nr. 10/1991 privind finanțele publice.

2. Din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic, Ministerul Industriilor alocă Regiei Autonome de Electricitate "Renel" sau altor unități beneficiare sumele necesare finanțării obiectivelor de investiții înscrise în listele anuale anexe la legea bugetului de stat, pe baza notelor de fundamentare (anexa nr. 1) și în limita disponibilului constituit pentru acest fond. Sumele se virează Regiei Autonome de Electricitate "Renel" sau altor unități beneficiare, în contul 64.28 "Disponibil pentru finanțarea investițiilor din fonduri speciale", deschis la unitățile Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A.

3. Pe baza notelor de fundamentare prezentate de beneficiarii de investiții, Ministerul Industriilor aprobă efectuarea cheltuielilor, din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic, avizate de către compartimentul împuternicit, potrivit legii, pentru controlul financiar preventiv, destinate finanțării obiectivelor de investiții înscrise în listele anuale anexe la legea bugetului de stat.

În cazul efectuării de compensări reciproce între Regia Autonomă de Electricitate "Renel", ca beneficiar al investițiilor, și antreprenorii de investiții sau furnizorii de echipamente (art. 5 din Ordonanța Guvernului nr. 29/1994), documentația de justificare va cuprinde și procesele-verbale de compensare a datoriilor.

În conformitate cu prevederile art. 5 din Ordonanța Guvernului nr. 29/1994, Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic se utilizează pentru finanțarea următoarelor categorii de investiții din sistemul energetic:

  • amenajări hidroenergetice;
  • finalizarea capacităților în execuție precum și realizarea de capacități noi, altele decât cele nucleare, pentru producerea energiei electrice și termice;
  • amenajări de depozite de cărbune, păcură și cenușă;
  • lucrări pentru mărirea gradului de siguranță în funcționarea capacităților existente;
  • lucrări pentru protecția mediului înconjurător la obiective din sectorul energetic;
  • lucrări pentru conservarea energiei;
  • lucrări de transport și distribuție a energiei electrice, în special în mediul rural;
  • instalații de producere și furnizare a apei fierbinți, utilizarea aburului disponibil în cazanele centralelor de termoficare și alte obiective din sectorul energetic.

Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic poate fi utilizat și pentru rambursarea creditelor interne și externe contractate pentru finanțarea obiectivelor de investiții din sistemul energetic, potrivit bugetului aprobat.

Cheltuielile de capital finanțate din acest fond se stabilesc prin listele de investiții elaborate în condițiile legii.

Pentru lucrările de investiții cuprinse în listele anuale anexe la legea bugetului de stat, cu acoperire financiară din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic, se pot efectua compensări reciproce între Regia Autonomă de Electricitate "Renel", ca beneficiar al investițiilor, și antreprenorii de investiții și/sau furnizorii de echipamente, în limita sumelor încasate drept taxă de dezvoltare, pe baza situațiilor de lucrări și a facturilor pentru livrarea de echipamente.

4. În vederea efectuării cheltuielilor pentru finanțarea investițiilor din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic, se va proceda ca și în cazul investițiilor finanțate de la bugetul de stat, astfel:

a) listele pentru finanțarea investițiilor din acest fond se întocmesc cu respectarea prevederilor art. 19 din Legea nr. 10/1991 privind finanțele publice și a Ordinului ministrului finanțelor nr. 32 din 15 ianuarie 1993;
b) finanțarea lucrărilor se efectuează prin Banca Română pentru Dezvoltare - S.A., prin conturile unităților beneficiare, deschise la sucursalele bancare din teritoriu, care efectuează și controlul potrivit convențiilor încheiate cu Ministerul Finanțelor, astfel:
  • beneficiarii de investiții prezintă notele de fundamentare privind sumele necesare de alocat din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic, în vederea finanțării investițiilor, potrivit anexei nr. 1;
  • Ministerul Industriilor, pe baza cererilor de fonduri verificate și aprobate de organele în drept, virează sumele în conturile unităților beneficiare, deschise la sucursalele Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A., în ordinea de priorități propusă de Regia Autonomă de Electricitate "Renel" - Divizia strategie-dezvoltare economică - sau alți beneficiari.

Regia Autonomă de Electricitate "Renel" și, după caz, unitățile beneficiare efectuează plăți din sumele primite, cu respectarea destinației și a dispozițiilor legale în vigoare.

5. În condițiile legii, în cazuri bine justificate, ordonatorul principal de credite poate redistribui sumele alocate din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic pe obiectivele de investiții, în cadrul listei anuale anexe la legea bugetului de stat.

6. Beneficiarii sumelor primite din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic au obligația să respecte destinația sumelor primite, să le utilizeze cu maximă eficiență și să asigure contabilitatea și raportarea operațiunilor gestionate. Pentru sumele utilizate cu altă destinație se vor aplica celor vinovați amenzi contravenționale conform prevederilor legale în vigoare.

7. Bugetul Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic se aprobă anual, ca anexă la legea bugetului de stat.

8. Disponibilitățile Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic neutilizate în anul curent se reportează în anul următor cu aceeași destinație.


Capitolul III

Contabilitatea și prezentarea execuției Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic

1. Operațiuni contabile ce se efectuează la Regia Autonomă de Electricitate .Renel"

  • Înregistrarea producției de energie electrică și termică la filialele Direcției generale de producere a energiei electrice și termice (D.G.P.E.E.T.) și ale Direcției generale de transport și distribuție a energiei electrice (D.G.T.D.E.E.)
Clienți - 411 = %
704 - Venituri din lucrări executate și servicii prestate
4427 - T.V.A. colectată
  • Înregistrarea cheltuielilor ocazionate de constituirea Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic
cheltuieli cu alte impozite, taxe și vărsăminte asimilate 635 = 481 decontări între unitate și subunități
  • Încasarea producției de către filialele de producere și transport
conturi la bănci în lei 5121 = 411 clienți
  • sau în cazul efectuării de compensări reciproce între Regia Autonomă de Electricitate "Renel", ca beneficiar al investițiilor, și antreprenorii de investiții (404) sau furnizorii de echipamente (401)
furnizori de imobilizări (furnizori) 404 (401) = 411 clienți
  • Virarea sumelor încasate ca Fond special pentru dezvoltarea sistemului energetic către D.G.P.E.E.T. și D.G.T.D.E.E. (inclusiv cele corespunzătoare operațiunilor efectuate prin compensare)
decontări între unitate și subunități 481 = 5121 conturi la bănci în lei
  • Încasarea de către cele două direcții generale a sumelor virate ca Fond special pentru dezvoltarea sistemului energetic de filialele subordonate
conturi la bănci în lei 5121 = 481 decontări între unitate și subunități
  • Virarea sumelor de către cele două direcții generale în contul special al Regiei Autonome de Electricitate "Renel"
decontări între unitate și subunități 481 = 5121 conturi la bănci în lei
  • Încasarea de către Regia Autonomă de Electricitate "Renel" a sumelor livrate de către cele două direcții generale
conturi la bănci în lei 5121 = 481 decontări între unitate și subunități
  • Constituirea obligațiilor Regiei Autonome de Electricitate "Renel" de a vira sumele aferente Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic către Ministerul Industriilor
decontări între unitate și subunități 481 = 447 fonduri speciale - analitic distinct
  • Virarea sumelor de către Regia Autonomă de Electricitate "Renel" în contul Ministerului Industriilor
fonduri speciale - analitic distinct 447 = 5121 conturi la bănci în lei
  • Primirea de către beneficiar a sumelor din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic, virate de către Ministerul Industriilor
conturi la bănci în lei 5121 = 111 fond de dezvoltare

2. Operațiuni contabile ce se efectuează la Ministerul Industriilor

a) Conturi utilizate

Ministerul Industriilor asigură gestionarea Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic, precum și contabilitatea veniturilor încasate și a cheltuielilor (plăților) efectuate cu ajutorul conturilor:

347 - Fond special pentru dezvoltarea sistemului energetic
147 - disponibil din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic
447 - cheltuieli din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic

b) Operațiuni contabile

  • Evidențierea sumelor încasate de Ministerul Industriilor la Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic din cele virate de Regia Autonomă de Electricitate "Renel"
disponibil din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic 147 = 347 Fond special pentru dezvoltarea sistemului energetic
  • Virarea sumelor către unitățile beneficiare
cheltuieli din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic 447 = 147 disponibil din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic

3. La sfârșitul anului, închiderea contului de cheltuieli

Fond special pentru dezvoltarea sistemului energetic 347 = 447 cheltuieli din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic


Pe baza datelor din evidența contabilă, lunar, trimestrial și anual, Ministerul Industriilor raportează Ministerului Finanțelor - Direcția generală a bugetului de stat și Direcția generală de contabilitate publică și trezorerie a statului - execuția Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic, pe formularul-model din anexa nr. 2 la prezentele instrucțiuni, pe baza datelor transmise de Regia Autonomă de Electricitate "Renel" până la data de 18 a lunii următoare perioadei de raportare.


Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Ministrul industriilor, Dumitru Popescu


Anexa nr. 1

Ministerul Industriilor

Regia Autonomă de Electricitate "Renel"


Notă de Fundamentare privind sumele necesare de alocat pentru investiții din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic pentru luna .......................


OBIECTIVUL

- mii lei -

  1. Valoarea lucrării de investiții conform listei aprobate ................................................
  2. Valoarea situației de lucrări executate pentru investiții, cumulat de la începutul anului până la finele lunii ...............................................
  3. Sume alocate până la finele lunii (precedente) în baza cererilor justificative ................................................
  4. Sume de alocat (2-3) ................................................

Datele se confirmă pe răspunderea noastră.

Director general,

Director economic,


Anexa nr. 2

Ministerul Industriilor


Cont de execuție
a Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic la data de .................

- mii lei -

PROGRAM REALIZĂRI
anual la sfârșitul perioadei de raportare
I. VENITURI – TOTAL
1. Venituri curente
A. Venituri fiscale
A.2. Impozite indirecte
Alte impozite indirecte
Taxa de dezvoltare cuprinsă în tariful energiei electrice și termice[1]
II. CHELTUIELI – TOTAL
1. Cheltuieli de capital
Industria extractivă, energetică, metalurgică, chimică și alte subramuri ale industriei
2. Cheltuieli de capital
- Investiții ale regiilor autonome și societăților comerciale cu capital de stat
Din total capitol
Industria energetică
III. SOLD (I - II)


Referințe

  1. Volum de activitate:
    - energie electrică (mii MWh);
    - energie termică (mii Gcal).