Monitorul Oficial 289/1994

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::0289 - Partea I – Miercuri, 12 octombrie year::1994


Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind declararea porumbului ca produs strategic și garantarea creditării stocului de porumb preluat de Regia Autonomă "Romcereal" din recolta anului 1994

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se declară porumbul produs strategic pentru economia națională.

Art. 2. - Se autorizează Ministerul Finanțelor să garanteze, în numele și în contul statului, creditele acordate Regiei Autonome "Romcereal" de către băncile comerciale, pentru achiziționarea cantității de 2.350 mii tone porumb, necesară asigurării consumului populației, producției de furaje și pentru operațiuni speciale, prevăzute în anexa la prezenta hotărâre.

Art. 3. - Băncile comerciale vor verifica la Regia Autonomă "Romcereal" existența faptică a garanției materiale a creditului acordat și vor dispune măsurile corespunzătoare pentru rambursarea împrumutului și plata dobânzilor în raport cu valorificarea stocurilor de porumb creditate cu garanția statului, prevăzute la art. 1, dar nu mai târziu de 30 septembrie 1995.

Art. 4. - Pentru acoperirea riscurilor financiare decurgând din garantarea creditelor acordate de către băncile comerciale Regiei Autonome "Romcereal", Ministerul Finanțelor, în calitate de garant, va negocia cu Regia Autonomă "Romcereal" un comision din care se va constitui fondul de risc aferent garanției.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 30 septembrie 1994 | Nr. 681.

Contrasemnează:

Ministrul agriculturii și alimentației, Valeriu Tabără

p. Ministru de stat, ministrul finanțelor, Dan Mogoș, secretar de stat


Anexă

Porumb
- recolta 1993-1994 –

  • Preluări prin Regia Autonomă "Romcereal" 2.350 mii tone.
din care:
  • pentru consumul uman (mălai, expandate etc.) 300 mii tone.
  • pentru consumul animalier (furaje) necesar pentru complexe 1.050 mii tone.
  • pentru operațiuni speciale 1.000 mii tone.


Acte ale Organelor Administrației Publice

Norme metodologice
de aplicare a Ordonanței Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranță a fondului construit existent

Ministerul Finanțelor
Nr. 30.654/5.VIII.1994
Ministerul Lucrărilor Publice
și Amenajării Teritoriului
Nr. 2.162/MC/5.VIII.1994

În temeiul art. 8 din Ordonanța Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranță a fondului construit existent, modificată prin Ordonanța Guvernului nr. 27/1994, se emit următoarele norme metodologice:


Capitolul I

Dispoziții generale

Art. 1. - Punerea în siguranță a fondului construit existent reprezintă ansamblul de măsuri care trebuie întreprinse pentru reducerea riscului de avariere gravă sau prăbușire în cazul unor seisme de mare intensitate și cuprinde: expertizarea construcțiilor, proiectarea lucrărilor de punere în siguranță a construcțiilor și executarea acestor lucrări.

Art. 2. - În aplicarea prevederilor art. 2 din Ordonanța Guvernului nr. 20/1994, conform cărora toți proprietarii construcțiilor grav afectate de seisme au obligația să ia măsurile de punere în siguranță a fondului construit, aceștia vor proceda la expertizarea construcțiilor, proiectarea lucrărilor de punere în siguranță și executarea acestora, cu respectarea măsurilor și procedurilor din prezentele norme metodologice.

Art. 3. - Măsurile de aplicare a Ordonanței Guvernului nr. 20/1994 se vor lua cu respectarea condițiilor de siguranță și a exigențelor tehnice precizate în Ordonanța Guvernului nr. 2/1994, în regulamentele emise în baza acesteia, în Normativul P.100/1992 - cap. 11 și cap. 12 -, precum și în alte acte normative specifice și în prezentele norme metodologice.

Art. 4. - Fondul construit existent, care trebuie pus în siguranță, cuprinde construcțiile situate în zonele seismice A, B, C și D, definite prin harta de zonare seismică a României, conform Normativului P.100/1992, aprobat de conducerea Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului prin Ordinul nr. 3/N/14.04.1992.

Art. 5. - Pentru punerea în siguranță a fondului de locuințe existent, conform prevederilor art. 5 și 6 din Ordonanța Guvernului nr. 20/1994, statul sprijină pe proprietarii sau administratorii construcțiilor cu destinație de locuință cu alocații de la bugetul de stat, pentru acoperirea integrală a lucrărilor de expertizare și a diferenței de dobânzi la creditele contractate de către aceștia pentru proiectarea și execuția lucrărilor de punere în siguranță a construcțiilor cu destinație de locuință.

În conformitate cu prevederile acelorași articole, proprietarii și/sau administratorii construcțiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, precum și instituțiile publice vor asigura fondurile necesare expertizării, proiectării și execuției lucrărilor de punere în siguranță din fondurile de dezvoltare proprii - în cazul agenților economici - și de la bugetul de stat sau local - în cazul instituțiilor publice -, în funcție de subordonarea acestora.


Capitolul II

Organizarea și conducerea activității de punere în siguranță a fondului construit existent

Art. 6. - (1) În aplicarea art. 4 al Ordonanței Guvernului nr. 20/1994, Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului organizează și conduce activitatea de intervenție pentru punerea în siguranță a fondului construit existent și asigură, în acest sens, cadrul normativ și legislativ, punându-l la dispoziția autorităților administrației publice locale interesate.

(2) În conformitate cu prevederile ultimului alineat al art. 4 din Ordonanța Guvernului nr. 20/1994, prin colaborarea Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului cu consiliile județene și locale se asigură organizarea și controlul, la nivel local, a derulării acțiunii de punere în siguranță a fondului construit existent cu destinație de locuință.

Aceasta se realizează de către consiliile județene și locale, care acționează concertat cu inspecțiile județene pentru controlul calității în construcții, lucrări publice, urbanism și amenajarea teritoriului.

Art. 7. - În conformitate cu prevederile art. 1 din Ordonanța Guvernului nr. 20/1994, prin care se precizează că punerea în siguranță a fondului construit existent constituie o acțiune de interes național, și potrivit prevederilor art. 100 alin. 1 lit. a) din Legea administrației publice locale nr. 69/1991, prefecții județelor, respectiv al municipiului București și sectorului agricol Ilfov, vor asigura și vor urmări realizarea prevederilor ordonanței, în spiritul și litera ei, în aria lor de autoritate.

Art. 8. - (1) Potrivit prevederilor art. 4 alin. 2 din Ordonanța Guvernului nr. 20/1994, în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, coordonarea, din punct de vedere tehnic, a activității de punere în siguranță a fondului construit existent se realizează de către Consiliul tehnic superior, al cărui secretariat permanent este asigurat de Direcția de protecție antiseismică și prevenire a dezastrelor.

(2) Controlul în teritoriu al activității de punere în siguranță a fondului construit existent afectat se realizează de Inspecția de stat în construcții, lucrări publice, urbanism și amenajarea teritoriului prin inspecțiile județene, în conformitate cu atribuțiile prevăzute în Ordonanța Guvernului nr. 2/1994 privind calitatea în construcții.

Art. 9. - (1) Potrivit prevederilor ultimului alineat al art. 4 din Ordonanța Guvernului nr. 20/1994, consiliile județene și locale colaborează cu Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, asigurând:

  • cuprinderea, în acțiunea de inventariere, a tuturor construcțiilor cu destinație de locuință afectate de seisme, indiferent de forma de proprietate și subordonare, situate în aria lor de autoritate;
  • desfășurarea lucrărilor de expertizare în conformitate cu prevederile ordonanței Guvernului și cu recomandările Consiliului tehnic superior pentru construcțiile cu destinație de locuință care nu au fost expertizate până la 1 ianuarie 1994 și estimarea necesarului de fonduri pentru a fi cuprinse în legea anuală de aprobare a bugetului de stat; prezentarea la Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului a sintezelor și rapoartelor de expertiză, cu încadrarea în clasele de urgență, conform Normativului de protecție antiseismic ă și recomandărilor Consiliului tehnic superior (anexa nr. 1 la prezentele norme, ale cărei date se centralizează conform modelului cuprins în anexa nr. 2).

(2) În acest scop, proprietarii de construcții cu destinație de locuință sau administratorii acestora vor depune la consiliile locale, la termenele stabilite de acestea, rezultatele inventarierii, rapoartele de expertizare și propunerile de realizare a măsurilor de punere în siguranță a fondului construit existent.

(3) Tot în cadrul colaborării cu Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, consiliile județene și consiliile locale vor lua măsuri de popularizare, prin presa locală și afișaj, a actelor normative și a reglementărilor în domeniu, pentru a fi cunoscute de către populație și agenții economici. De asemenea, în conformitate cu prezentele norme metodologice, vor informa proprietarii și/sau administratorii construcțiilor cu destinație de locuință asupra termenelor de depunere a documentațiilor necesare elaborării programelor de punere în siguranță și a ordinii de prioritate a efectuării expertizărilor, proiectelor sau lucrărilor de consolidare, după caz.


Capitolul III

Finanțarea

Art. 10. - (1) În conformitate cu prevederile art. 5 lit. b) din Ordonanța Guvernului nr. 20/1994, instituțiile publice vor asigura expertizarea construcțiilor, altele decât cele cu destinație de locuință, din fonduri solicitate de la bugetul de stat sau din bugetele locale, după caz, în funcție de subordonare.

În acest scop, fundamentarea se va sprijini pe prevederile ordonanței sus-menționate.

(2) Potrivit prevederilor art. 6 lit. b) din Ordonanța Guvernului nr. 20/1994, proiectarea și execuția lucrărilor de punere în siguranță a construcțiilor aflate în administrarea instituțiilor publice se va asigura din fonduri de natura investițiilor, solicitate anual de către acestea, din bugetul de stat sau din bugetele locale, după caz, în temeiul Ordonanței Guvernului nr. 20/1994. Instituțiile publice finanțate integral din venituri extrabugetare vor asigura punerea în siguranță a fondului construit existent, din venituri proprii.

(3) De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 5 lit. c) din Ordonanța Guvernului nr. 20/1994, expertizarea construcțiilor aflate în proprietatea sau administrarea agenților economici se asigură din fonduri proprii.

(4) În conformitate cu prevederile art. 6 lit. c) din Ordonanța Guvernului nr. 20/1994, finanțarea cheltuielilor de natura investițiilor privind proiectarea și execuția lucrărilor de punere în siguranță a construcțiilor, altele decât cele cu destinație de locuință, aflate în proprietatea sau în administrarea agenților economici, se face din fondurile de dezvoltare proprii.

(5) Potrivit prevederilor art. 6 lit. a) din Ordonanța Guvernului nr. 20/1994, pentru proiectarea și execuția lucrărilor de punere în siguranță a construcțiilor cu destinație de locuință, agenții economici - societăți comerciale cu capital majoritar de stat și regii autonome - pot beneficia, în afara fondurilor din surse proprii sau din despăgubirile acordate de societățile de asigurare, și de credite bancare pe termen lung și dobândă redusă, pentru care vor acționa potrivit prevederilor art. 12 din prezentele norme.

Art. 11. - (1) Pentru fundamentarea necesarului de alocații de la bugetul de stat pentru expertizarea construcțiilor cu destinație de locuință, proprietate privată a persoanelor fizice, sau din fondul locativ de stat se procedează astfel:

  • consiliile locale primesc prin asociațiile de locatari sau de la proprietari, persoane fizice, ai unor locuințe individuale, cererile de includere în lista clădirilor ce urmează a fi expertizate, conform modelelor din anexele nr. 3 și 4 la prezentele norme;
  • consiliile locale stabilesc prioritățile și transmit consiliilor județene lista construcțiilor cu destinație de locuință până cel mai târziu la data de 1 mai a anului în curs, pentru anul următor, în care se va estima și valoarea cheltuielilor de expertizare (anexa nr. 5 la prezentele norme);
  • consiliile județene examinează și centralizează situațiile primite din teritoriu, stabilesc prioritățile la nivel de județ și transmit la Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, până la data de 15 mai a anului în curs pentru anul următor, valoarea cheltuielilor totale necesare pentru expertizare, însușită de Direcția de urbanism și amenajare a teritoriului din cadrul consiliilor județene și al municipiului București, potrivit anexei nr. 5 la prezentele norme;
  • Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului controlează și examinează propunerile consiliilor județene și prezintă Ministerului Finanțelor estimările proprii pentru includerea în proiectul bugetului de stat.

Art. 12. - (1) În mod similar se procedează și pentru fundamentarea necesarului de fonduri pentru acoperirea diferențelor de dobândă la creditele pentru proiectarea și execuția lucrărilor de punere în siguranță a construcțiilor cu destinație de locuință proprietate privată sau aflate în proprietatea sau în administrarea agenților economici - societăți comerciale cu capital majoritar de stat și regii autonome.

(2) Modelele de fundamentare utilizate sunt cele prevăzute în anexele nr. 6, 7 și 8 la prezentele norme.

(3) Pentru creditele angajate în anii anteriori, scadente în anul pentru care se face fundamentarea, necesarul de alocații pentru diferențele de dobânzi se va fundamenta pe baza situațiilor comunicate la Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului de către Banca Română pentru Dezvoltare - S.A., potrivit anexei nr. 9 la prezentele norme, până la data de 30 iulie a anului precedent.

Art. 13. - Pentru anul 1994, fundamentările necesarului de alocații pentru expertizare și diferențele de dobândă la creditele bancare acordate pentru lucrări de proiectare și pentru execuția lucrărilor de punere în siguranță a construcțiilor cu destinație de locuință vor fi transmise conform modelelor din Adresa Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului nr. 37/TG/9.02.1994.

Art. 14. - (1) În limita alocațiilor aprobate prin legea anuală a bugetului de stat la cap. "Gospodărie comunală și locuințe", Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, în baza fundamentărilor efectuate, va repartiza și va comunica consiliilor județene și Consiliului Local al Municipiului București plafoanele aprobate pentru punerea în siguranță a fondului construit existent, cu destinație de locuință, potrivit prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 20/1994, astfel:

  • alocații pentru expertizarea construcțiilor cu destinație de locuință;
  • alocații pentru diferențe de dobânzi la creditele bancare acordate pentru proiectarea și execuția lucrărilor de punere în siguranță a construcțiilor cu destinație de locuință.

(2) În baza și în limitele plafoanelor primite de la Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, consiliile județene și Consiliul Local al Municipiului București, în funcție de prioritățile stabilite, vor repartiza și vor transmite, pe structura prevăzută de alineatul precedent, la consiliile locale, plafoanele aprobate pentru punerea în siguranță a construcțiilor cu destinație de locuință.

(3) Totodată, Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului transmite Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A. nivelul alocațiilor pentru acoperirea diferenței de dobândă la creditele bancare acordate pentru proiectarea și execuția lucrărilor de punere în siguranță a construcțiilor cu destinație de locuință pe anul respectiv.

(4) Banca Română pentru Dezvoltare - S.A. va transmite la sucursalele sale teritoriale plafoanele primite de la Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, în vederea urmăririi încadrării în nivelurile respective.

Art. 15. - În cadrul priorităților stabilite, consiliile județene și consiliile locale vor urmări ca fondurile repartizate să asigure realizarea expertizării sau a proiectării și execuției, după caz, a întregului imobil care face obiectul acțiunii de punere în siguranță a fondului construit existent, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 20/1994.

Art. 16. - Consiliile județene și/sau consiliile locale, după caz, înștiințează beneficiarii despre facilitățile ce li se pot acorda în baza Ordonanței Guvernului nr. 20/1994, conform modelelor cuprinse în anexele nr. 10 și 11 la prezentele norme.

Art. 17. - (1) Persoanele fizice, societățile comerciale cu capital majoritar de stat, precum și regiile autonome, după caz, proprietari sau administratori ai locuințelor, după primirea înștiințărilor, vor putea încheia contracte de expertizare cu persoane fizice sau juridice autorizate, precum și contracte de proiectare și apoi de execuție, cu respectarea reglementărilor legale și cu viza consiliului local sau județean, după caz.

(2) Atât contractele de proiectare, cât și contractele de execuție, în cazul blocurilor de locuințe, se pot încheia de către proiectant, respectiv constructor, cu asociațiile de locatari, condiționat însă de anexarea la contract a acceptului scris al fiecărui proprietar, prin care aceștia recunosc clauzele contractuale, și cu viza consiliului local sau județean, după caz.

(3) În contractele de proiectare, cât și în contractele de execuție se pot include numai acele cheltuieli strict legate de punerea în siguranță a construcțiilor cu destinație de locuință existente. Repartizarea pe proprietari a costurilor se face în raport cu suprafața construită a fiecărui apartament.

(4) Pe baza contractelor de proiectare, respectiv a contractelor de execuție, vizate de inspecțiile județene pentru controlul calității în construcții, persoanele fizice sau juridice îndreptățite să beneficieze, în temeiul prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 20/1994, de sprijinul statului prin acoperirea unei părți din dobândă, pot încheia contracte de împrumut cu unitățile Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A., până la limita plafoanelor de credite aprobate pentru proiectare și execuție.

(5) În aceste contracte, în afara condițiilor și clauzelor uzuale în practica Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A. se vor include și următoarele clauze asiguratorii:

  • alocația de la bugetul de stat pentru acoperirea diferenței de dobândă nu se datorează și nu se poate plăti dacă beneficiarul creditului bancar nu a rambursat ratele și nu a plătit dobânda la scadențele prevăzute în contract;
  • penalitățile datorate pentru nerambursarea ratelor scadente și neplata dobânzilor revin integral în sarcina beneficiarului creditului bancar.

(6) Alocațiile de la bugetul de stat pentru acoperirea diferenței de dobândă se vor plăti Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A. numai condiționat de prezentarea de către aceasta a achitării integrale a datoriilor scadente, inclusiv a penalităților, de către beneficiarii de credite.

Art. 18. - Pentru plata contravalorii expertizărilor, beneficiarii se vor prezenta la consiliile județene cu următoarele documente:

  • cerere de plată a alocației;
  • comunicarea consiliului județean (anexa nr. 10);
  • actul de proprietate;
  • contractul pentru efectuarea expertizării, încheiat cu experți atestați, conform prevederilor art. 2 lit. a) din Ordonanța Guvernului nr. 20/1994;
  • un exemplar din raportul de expertiză, însușit de beneficiar.

Art. 19. - (1) Consiliile județene și Consiliul Local al Municipiului București verifică documentația primită, acordă viza de control financiar preventiv și întocmesc decontul justificativ, care, cu viza inspecțiilor județene și a municipiului București pentru controlul calității în construcții, lucrări publice, urbanism și amenajarea teritoriului, se va remite, până la data de 5 a fiecărei luni, la Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, în 2 exemplare, potrivit modelului cuprins în anexa nr. 12 la prezentele norme.

(2) Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, pe baza deconturilor justificative va solicita Ministerului Finanțelor deschiderea de credite în cadrul alocațiilor bugetare aprobate.

(3) Creditele bugetare deschise se vor vira cu dispoziție de plată în contul "Disponibil din fonduri cu destinație specială la instituțiile publice de subordonare locală", după caz, la Banca Comercială Română - S.A., în contul 65.11 sau la trezorerii în contul 50.02, cu analitic distinct, pe seama consiliilor județene și a Consiliului Local al Municipiului București, la care se va anexa un exemplar din decontul justificativ, verificat și avizat de Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului.

(4) Consiliile județene și Consiliul Local al Municipiului București, la primirea sumelor în cont, în termen de 3 zile, vor efectua plățile în conturile experților nominalizați în decontul aprobat de Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului.

Art. 20. - (1) În cazul alocațiilor pentru acoperirea diferențelor de dobânzi la creditele bancare acordate, în condițiile art. 6 lit. a) din Ordonanța Guvernului nr. 20/1994, pentru lucrările de proiectare și de execuție a lucrărilor de punere în siguranță a construcțiilor cu destinație de locuință, beneficiarii se vor prezenta la sucursalele Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A. cu următoarele documente:

  • cererea pentru acordarea creditului;
  • înștiințarea consiliului județean (conform modelului cuprins în anexa nr. 11 la prezentele norme);
  • actul de proprietate;
  • contractele pentru proiectarea și execuția lucrărilor de punere în siguranță a construcțiilor cu destinație de locuință, încheiate conform prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 20/1994, cu avizul inspecțiilor județene pentru controlul calității în construcții, lucrări publice, urbanism și amenajarea teritoriului;
  • adeverință de venituri;
  • documentul de instituire a ipotecii asupra locuinței până la rambursarea integrală a creditului.

(2) Pe baza cererilor primite, a documentelor anexate, precum și a normelor interne de creditare a Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A., banca va încheia contractul de acordare a creditului pe perioada convenită cu beneficiarul, dar nu mai mult de 20 de ani.

(3) În contract se vor prevedea rata dobânzii de 15% pe an plătită de beneficiarii creditelor, termenele de rambursare, precum și obligația de instituire a ipotecii asupra locuinței.

(4) Banca Română pentru Dezvoltare - S.A. va transmite, până la data de 20 a fiecărei luni, la Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, decontul justificativ după modelul din anexa nr. 13 la prezentele norme, însoțit de situația contractelor noi încheiate și eventualele acte adiționale, în condițiile prevăzute la art. 17 alin. (6).

(5) Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului analizează decontul justificativ primit de la Banca Română pentru Dezvoltare - S.A. și solicită, în baza acestuia, Ministerului Finanțelor, deschiderea de credite bugetare pentru acoperirea diferenței de dobândă aferente lucrărilor de proiectare și de execuție a lucrărilor de punere în siguranță a construcțiilor cu destinație de locuință.

(6) În termen de 3 zile, alocația bugetară acordată se va vira la Banca Română pentru Dezvoltare - S.A. în contul deschis cu această destinație.

Art. 21. - În aplicarea prevederilor art. 6 lit a) din Ordonanța Guvernului nr. 20/1994, cu privire la posibilitatea vânzării locuinței, Banca Română pentru Dezvoltare - S.A. va asigura, la data vânzării locuinței respective, evidența rambursării creditului, inclusiv a dobânzilor aferente, urmând ca pentru radierea ipotecii să existe dovada achitării integrale a creditului bancar acordat și a dobânzilor aferente confirmate de bancă.

Art. 22. - Trimestrial, Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului împreună cu consiliile județene și Consiliul Local al Municipiului București vor analiza situația beneficiarilor înștiințați care nu au încheiat contracte, urmând să se completeze listele cu alte priorități.

Art. 23. - Sumele rămase neutilizate la sfârșitul anului se vor vira în contul de finanțare bugetară al Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului de la Banca Comercială Română - S.A., potrivit prevederilor art. 72 alin. 2 din Legea nr. 10/1991 privind finanțele publice.

Art. 24. - Modul de derulare a finanțării cheltuielilor de natura investițiilor privind proiectarea și execuția lucrărilor de punere în siguranță a fondului construit existent, potrivit prevederilor art. 6 lit. a) din Ordonanța Guvernului nr. 20/1994, se va stabili prin convenție încheiată între Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, Banca Națională a României și Banca Română pentru Dezvoltare - S.A., vizată și de Ministerul Finanțelor.


Capitolul IV

Contractarea lucrărilor de expertizare, proiectare și execuție realizate din fonduri publice, pentru punerea în siguranță a construcțiilor

Art. 25. - Contractarea lucrărilor de expertizare, proiectare și execuție pentru punerea în siguranță a construcțiilor realizate din fonduri publice sau din fonduri ale regiilor autonome se va face cu respectarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 12/1993 privind achizițiile de bunuri și investiții publice, ale Regulamentului privind procedurile de organizare a licitațiilor, prezentarea ofertelor și adjudecarea investițiilor publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 592/1993, și ale Regulamentului privind procedurile de organizare a licitațiilor, prezentarea ofertelor și adjudecarea proiectării investițiilor publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 727/1993.


Capitolul V

Dispoziții finale

Art. 26. - Proprietarii, administratorii sau chiriașii, după caz, sunt obligați, în condițiile prevăzute de lege, de a asigura accesul neîngrădit în locuință al constructorilor pentru realizarea integrală a lucrărilor de punere în siguranță a acesteia. Executanții sunt obligați să ia toate măsurile prevăzute de proiect pentru a limita la minimum perioada de timp și gradul de afectare al utilizatorilor locuinței. Împiedicarea accesului constructorului pentru realizarea lucrărilor de punere în siguranță a locuinței se sancționează conform legii.

Art. 27. - (1) Proiectele pentru punerea în siguranță a construcțiilor afectate de seisme care detaliază soluțiile propuse prin raportul de expertiză se vor verifica de specialiștii verificatori de proiecte atestați, în conformitate cu prevederile art. 13 din Ordonanța Guvernului nr. 2/1994.

(2) Contractele de proiectare vor fi vizate de inspecțiile județene pentru controlul calității în construcții, lucrări publice, urbanism și amenajarea teritoriului.

Art. 28. - Contractele pentru execuția lucrărilor de punere în siguranță a construcțiilor existente afectate de seisme se vor încheia în condițiile prevederilor art. 25 din prezentele norme, cu societăți comerciale care îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 23 lit. c) din Ordonanța Guvernului nr. 2/1994, confirmate prin vizarea acestora de către inspecțiile județene pentru controlul calității în construcții, lucrări publice, urbanism și amenajarea teritoriului.


Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

p. Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului, Teodor Gavrilă, secretar de stat


Anexa nr. 1

Sinteza raportului de expertiză

Proiectant:
Antet
Expert autorizat:
(nume, semnătură)
Obiect: (expertiză...)
Obiectiv: (imobil, adresă, destinația inițială/actuală);
(anul construirii)
Nr. proiect/contract:
Costul expertizei conform contractului:
Vedere generală a imobilului (foto)
Date generale Date tehnice rezultate din expertiză
Nr. niveluri: nr. apartamente
(S+P+nE)
Înălțimea curentă:
(S/P/E) m
Înălțimea liberă:
(S/P/E) m
Suprafața construită:
m2
Suprafața totală desfășurată:
m2
Suprafața subsolului:
m2
Tipul structurii:
Planșee:
Șarpantă:
Învelitoare:
Pardoseli:
Instalații electrice:
- încălzire:
- gaze:
- sanitare:
Zona de amplasare a construcției:
Coeficient seismic:
Ks=
Perioada de colt:
Tc=
Grad seismic:
Coeficient seismic global:
CL=
CT=
Clasa de importanță:
Grupa de construcție:
Categoria de construcție:
Avarii tipice constatate:
- la elemente structurale
- la elemente nestructurale
Metode de investigare:
Valoarea minimă a gradului de asigurare impus de normativ:
Rmin=
Gradul actual de asigurare seismică pe cele două direcții principale ale clădirii:
RL=
RT=
Categoria de urgență privind prioritatea lucrărilor de intervenție:
Limita maximă de timp pentru realizarea măsurilor de intervenție:
(ani)
Soluții de consolidare și estimare valori:
Valoarea gradului de asigurare după consolidare

în variantele propuse:
Rvar.1 =
Rvar.2 =


Anexa nr. 2.

Consiliul local .......................
Consiliul județean ................


Tabel centralizator
Construcții cu destinație de locuință expertizate și de expertizat

Nr. crt. Clădiri de locuit și apartamente expertizate până în anul 1993 Clădiri de locuit și apartamente de expertizat
Adresa Imobil
(P+…)
Nr. apartamente Forma de proprietate: stat, privată sau mixtă[1] Categoria de urgență Adresa Imobil
(P+…)
Nr. apartamente Forma de proprietate: stat, privată sau mixtă[1]
U1 U2 U3
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Total:

Președinte,

Întocmit,


Anexa nr. 3

Proprietar ...................................
(Asociația)


Către

Consiliul Local ........................


Având în vedere prevederile Ordonanței Guvernului nr. 20/1994 - art. 5 lit. a) - și ale Normelor metodologice comune ale Ministerului Finanțelor și Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului nr. 30.654/2162/MC/1994, vă rugăm să ne cuprindeți pe lista clădirilor cu destinație de locuință ce urmează a fi expertizate în anul .................., cu o valoare estimată de ............. lei.


Principalele caracteristici ale clădirii sunt următoarele:
- adresa;
- bloc P. + n.E;
- locuință individuală;
- categoria în care se încadrează construcția;
- număr de apartamente
din care:
- proprietate privată........;
- din fondul locativ de stat.........;
- anul dării în folosință.

În susținerea acestei cereri anexăm:
 :- actul (actele) de proprietate;
 :- estimarea contravalorii expertizei stabilite de expert, potrivit modelului cuprins în anexa nr. 4.


Semnătura,

Notă:

La categoria în care se încadrează construcția se va prevedea una dintre următoarele categorii:

  • construcții cu pereți structurali din zidărie de cărămidă;
  • construcții cu pereți structurali din beton armat executați:
    • monolit;
    • prefabricat;
  • construcții în cadre de beton armat;
  • construcții cu schelet metalic.


Anexa nr. 4

Expert tehnic autorizat .........................


Estimarea
contravalorii expertizei pentru clădirea cu destinație de locuință situată în (localitatea, str. nr.)


Urmare solicitării (proprietar, împuternicitul asociației de locatari etc. al clădirii cu destinație de locuință situată la adresa de mai sus) și examinării preliminare în vederea expertizării, am constatat:


Clădirea cu structura portantă ................................................. având P + .... etaje, o suprafață construită de .................... m2 și o suprafață desfășurată de ........ m2, a fost afectată de seismele din anii ................, suferind avarii la ..............................................; ......................................................................... ............................................................................................


Declar că mă pot angaja, pe bază de contract, să efectuez expertizarea construcției în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 20/1994, pentru care estimez o contravaloare de ........................................... mii lei, stabilită prin multiplicarea suprafeței desfășurate cu un tarif de ......................................... lei/m2.


Expert tehnic autorizat,

Localitatea ............. Nr. ...........


Anexa nr. 5

Consiliul Local ...................................
Consiliul Județean. ...........................


Lista
clădirilor cu destinație de locuință afectate de seisme, ce urmează a fi expertizate conform Ordonanței Guvernului nr. 20/1994

Nr. crt. Adresa imobilului
(str., nr.)
Nr. de apartamente Forma de proprietate
(S, P, M)[2]
Structura, rezistența
(C, Z, D, P.M., N)[3]
Regimul de înălțime
(P +...)
Anul de realizare a construcției Valoarea estimativă a cheltuielilor pentru expertizare
- mii lei –
din care: în anul
0 1 2 3 4 5 6 7 8

Total: X X X X X


Președintele consiliului,

Întocmit,


Anexa nr. 6

Proprietar ................................
(Asociația) ..................................


Consiliul Local


Având în vedere prevederile Ordonanței Guvernului nr. 20/1994 - art. 6 lit. a) - și ale Normelor metodologice comune ale Ministerului Finanțelor și Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului nr. 30.654/2162/MC/1994, vă rugăm să ne cuprindeți pe lista beneficiarilor de alocații de la bugetul de stat pe anul ............., în vederea plății diferenței de dobândă la creditul bancar cu o valoare estimată de .................................. lei, necesar proiectării și execuției lucrărilor de punere în siguranță a clădirii cu destinație de locuință.

Principalele caracteristici:
- adresa;
- bloc P. + n E;
- categoria în care se încadrează construcția;
- numărul de apartamente;
din care:
- proprietate privată.......;
- din fondul locativ de stat;
- anul și luna dării în folosință...

În susținerea acestei cereri anexăm:
- centralizatorul persoanelor proprietare (conform modelului cuprins în anexa nr. 7);
- actul (actele) de proprietate;
- declarația de însușire a expertizei;
- valoarea estimată a lucrărilor de proiectare și execuție potrivit rapoartelor de expertiză.


Semnătura,

Notă:

La categoria în care se încadrează construcția se va prevedea una dintre următoarele categorii:

  • construcții cu pereți structurali din zidărie de cărămidă;
  • construcții cu pereți structurali din beton armat executați:
    • monolit;
    • prefabricat;
  • construcții în cadre de beton armat;
  • construcții cu schelet metalic.


Anexa nr. 7

Asociația De Locatari
..............................................


Situația
necesarului de credite bancare pentru proiectarea și execuția lucrărilor de punere în siguranță a clădirilor cu destinație de locuință

- mii lei -

Nr. crt. Numele și prenumele Valoarea totală a lucrărilor
(estimată)
din care:
credite bancare
Semnătura
0 1 2 3 4
1.
2.
3.
4.
.
.
.
.
Total:

Notă:

Conform prevederilor art. 6 din Ordonanța Guvernului nr. 20/1994, beneficiarii de credite suportă o dobândă de 15% pe an.


Anexa nr. 8

Consiliul Județean ...........................


Lista
clădirilor cu destinație de locuință din urgența U1 pentru care se solicită credite bancare necesare pentru proiectarea și execuția lucrărilor de punere în siguranță a acestora

- mii lei -

Nr. crt. Adresa imobilului
(str., nr.)
Nr. de apartamente Valoarea totală a lucrărilor de proiectare și execuție din care: Total fonduri pentru anul .....
pe surse de finanțare
realizări până la 31.12 necesar pentru a.c. surse proprii despăgubiri credite B.R.D. - S.A. pentru proiectare și execuție
0 1 2 3 4 5 6 7 8

Notă:

Necesarul de alocații de la bugetul de stat pentru acoperirea diferenței de dobândă se calculează de Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului având în vedere dobânda de referință a Băncii Naționale a României, plus comisionul aferent Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A. și dobânda de 15% pe an datorată de beneficiarii de credite bancare, în baza prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 20/1994.


Direcția de urbanism și amenajare a teritoriului

Președintele consiliului,

Director,


Anexa nr. 9

Banca Română Pentru Dezvoltare - S.A.


Situația
privind alocațiile de la bugetul de stat pentru anul ... necesare acoperirii diferențelor de dobânzi la creditele bancare pentru proiectarea și execuția lucrărilor de punere în siguranță a clădirilor cu destinație de locuință, acordate în anii anteriori, care intră sub incidența Ordonanței Guvernului nr. 20/1994

-mii lei -

Nr. crt. Beneficiar Nr. și data contractului de credit Credit acordat Dobânda datorată în anul.....
Total din care: Total din care:
sold credite curente rambursabil în anul... suportată de beneficiar suportată din alocații bugetare
0 1 2 3 4 5 6 7 8


Președinte,


Anexa nr. 10

Consiliul Județean ............................


CĂTRE .............................................................

(asociația de locatari sau proprietari)
Str. .............................................. nr. ....., sectorul ....
Codul poștal ................


Urmare cererii dvs. nr. .......... din ........................, vă comunicăm că ați fost cuprins pe lista beneficiarilor de alocații pentru expertizarea stării tehnice a construcțiilor cu destinație de locuință, situată în localitatea ................................., str. ......................... nr. ........, pe anul .........., cu o valoare estimată de ........................ mii lei.

În baza acestei comunicări, aveți posibilitatea de a încheia contracte de expertizare în condițiile Ordonanței Guvernului nr. 20/1994.

Pentru plata alocației urmează să prezentați la consiliul județean documentele prevăzute la art. 18 din Normele metodologice nr. 30.654/2162/MC/1994.


Președinte,


Anexa nr. 11

Consiliul Județean ............................


CĂTRE ...............................................................

(asociația de locatari sau proprietari)
Str. .............................................. nr. ....., sectorul ....
Codul poștal ................


Urmare cererii dvs. nr. .......... din .........................., vă comunicăm că ați fost cuprins pe lista beneficiarilor de alocații pentru acoperirea diferențelor de dobânzi la creditele pentru proiectarea și execuția lucrărilor de punere în siguranță a construcțiilor cu destinație de locuință, situată în str. ............................ nr. ......., pe anul ..........., cu o valoare de ........................ mii lei.

În baza acestei comunicări, aveți posibilitatea de a solicita credite bancare de la Banca Română pentru Dezvoltare - S.A., în condițiile Ordonanței Guvernului nr. 20/1994.


Președinte,


Anexa nr. 12

Consiliul Județean............................


Decont Justificativ
privind alocațiile de la bugetul de stat pentru expertizare, acordate în baza Ordonanței Guvernului nr. 20/1994, pe luna ...............

- mii lei-

Nr. crt. Beneficiarul Nr. și data depunerii documentelor la consiliul județean Nr. și data contractului de expertizare Denumirea expertului Contul și banca expertului Valoarea expertizei prevăzută prin contract Alocația de la bugetul de stat necesară Disponibilul la finele lunii precedente
0 1 2 3 4 5 6 7 8

Total x x


Președinte,

vizat,
Inspecția județeană pentru controlul
calității în construcții, lucrări publice,
urbanism și amenajarea teritoriului

Întocmit,

Direcția de urbanism
și amenajare a teritoriului


Anexa nr. 13

Banca Română Pentru Dezvoltare - S.A.


Decont Justificativ
privind alocațiile pentru acoperirea diferențelor de dobânzi la creditele bancare pentru proiectarea și execuția lucrărilor de punere în siguranță a construcțiilor cu destinație de locuință, acordate în baza Ordonanței Guvernului nr. 20/1994 pe luna ...............

-mii lei-

Nr. crt. Beneficiarul Nr. și data contractului de credit cu B.R.D. - S.A. Volumul creditului acordat Sold credite la data de ... Dobânda
Total din care:
plătită de beneficiar de plătit din alocații bugetare
0 1 2 3 4 5 6 7

Total x x


Director,


Ordinul Nr. 316
din 5 septembrie 1994

În scopul reducerii numărului de accidente de circulație și a consecințelor acestora, al necesității de a adopta măsuri de prevenire în sensul realizării unui grad sporit de siguranță a circulației rutiere, în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 452/1994 privind organizarea și funcționarea Ministerului Transporturilor,

ministrul transporturilor emite următorul ordin:

Art. 1. - Agenții economici deținători de parc auto din România vor lua măsurile necesare pentru cunoașterea, aplicarea și respectarea normelor legale, a ordinelor și instrucțiunilor care reglementează circulația autovehiculelor, de către salariații cu atribuții care concură la siguranța circulației, astfel încât transporturile auto să se efectueze în deplină siguranță prin eliminarea cauzelor generatoare de evenimente rutiere.

În acest scop se vor lua măsuri privind:

a) selecționarea, pe baza competenței profesionale, a personalului care se încadrează în funcții ce concură la siguranța circulației (anexa nr. 1);
b) instruirea și informarea salariaților cu atribuții care concură la siguranța circulației, cu privire la măsurile de prevenire și, respectiv, la consecințele accidentelor de circulație (anexa nr. 2);
c) organizarea activității de efectuare în termen a inspecțiilor tehnice periodice la autovehicule și remorci, conform Hotărârii Guvernului nr. 594/1991;
d) verificarea, înainte de plecarea în cursă, a capacității de muncă, precum și a respectării regimului de lucru pentru șoferii care conduc autovehicule ce execută transporturi pe bază de licențe conform Hotărârii Guvernului nr. 223/1992, republicată, și Ordinului ministrului transporturilor nr. 585/1992;
e) tratarea cu exigență a tuturor accidentelor de circulație, a oricăror nereguli care puteau favoriza producerea acestora, luându-se măsurile necesare înlăturării cauzelor care le-au provocat;
f) existența, la bordul fiecărui autovehicul, a documentelor de transport stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 223/1992, republicată, și prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 585/1992;
g) respectarea prescripțiilor cu privire la transport, manipulare, semnalizare, precum și a condițiilor specifice de efectuare a transporturilor agabaritice și cu tonaje deosebite;
h) efectuarea de analize semestriale cu privire la siguranța circulației, dinamica accidentelor de circulație pe cauze și adoptarea de măsuri care să conducă la ameliorarea situației.

Art. 2. - Clasificarea, cercetarea și tratarea accidentelor de circulație se fac potrivit normelor cuprinse în anexa nr. 3.

Art. 3. - Comunicarea accidentelor de circulație se face potrivit anexei nr. 4.

Art. 4. - Inspectoratul rutier va controla modul în care se aplică măsurile de prevenire a evenimentelor rutiere, precum și modul de cercetare și de tratare a acestora de către toți agenții economici deținători de parc auto.


Ministrul transporturilor, Aurel Novac


Anexa nr. 1

Funcții
care concură la siguranța circulației în transporturile auto

Funcțiile care concură la siguranța circulației sunt următoarele:

  • șofer;
  • maistru auto;
  • revizor tehnic;
  • maistru instructor;
  • director executiv;
  • șef autocoloană;
  • impiegat auto;
  • șef garaj;
  • persoană încadrată în funcție care răspunde de probleme de siguranță a circulației;
  • ingineri, subingineri și tehnicieni cu atribuții pe linia siguranței circulației;
  • personal autorizat pentru inspecții tehnice;
  • director general;
  • director;
  • inspector cu siguranța circulației;
  • recepționer cu reparații curente.


Anexa nr. 2

Instruirea personalului

1. În vederea prevenirii evenimentelor rutiere, agenții economici deținători de parc auto au obligația de a asigura pregătirea profesională a personalului cu activități pe linia siguranței circulației, prin instruiri săptămânale care cuprind forme de educare și de instruire audiovizuale.

2. Educarea și instruirea audiovizuală se realizează prin:

a) amenajarea, în locuri vizibile, la sediile unităților de bază și ale formațiilor fixe de transporturi auto din afara unității, a unor panouri cu fotografii ale accidentelor de circulație, fotomontaje și articole cu teme legate de siguranța circulației și disciplina muncii;
b) instalarea, la sediile unităților de bază și ale formațiilor fixe din afara unității, a unor panouri conținând indicatoare de circulație și marcaje, precum și afișe sugestive privind respectarea regulilor de circulație și a proceselor tehnologice de întreținere și reparații, editarea de pliante și alte lucrări având ca temă siguranța circulației;
c) utilizarea stațiilor de radioamplificare pentru difuzarea zilnică, în special dimineața, la plecarea autovehiculelor în cursă, a unor programe de instruire în legătură cu siguranța circulației pe drumurile publice, conducerea autovehiculelor în funcție de starea drumurilor și de condițiile meteorologice;
d) utilizarea stațiilor de radioamplificare din autogări pentru difuzarea unor programe de instruire și îndrumare a publicului călător în legătură cu normele de folosire a mijloacelor de transport și de circulație a pietonilor pe drumurile publice;
e) lunar, personalul din cadrul compartimentului de prevenire a evenimentelor rutiere va coordona ședința de instruire a șoferilor, cu expuneri cu tematică specifică activității de transporturi auto.


Anexa nr. 3

Clasificarea, cercetarea și tratarea accidentelor de circulație

Prin accident de circulație, în sensul prezentului ordin, se înțelege orice eveniment dăunător autovehiculelor și activității de transport, ce a avut loc în timpul circulației pe drumurile publice, pe șantiere, pe drumurile forestiere sau în orice alt loc de muncă unde pot circula autovehicule, datorate nerespectării regulilor de circulație sau unei stări tehnice necorespunzătoare a autovehiculelor, având drept consecințe victime omenești sau pagube materiale.

A. Clasificarea accidentelor de circulație

1. Accidentele de circulație se clasifică astfel:

a) accidente ușoare - cele care au drept consecință rănirea uneia sau mai multor persoane, determinând o incapacitate de muncă individuală până la 30 de zile inclusiv sau pagube materiale până la 60% din valoarea autovehiculului;
b) accidente grave - cele care au una sau mai multe dintre următoarele consecințe:
  • persoane accidentate mortal;
  • persoane rămase definitiv cu infirmități;
  • rănirea uneia sau mai multor persoane, determinând o incapacitate de muncă individuală de peste 30 de zile;
  • pagube materiale de peste 60% din valoarea autovehiculului.

2. La stabilirea pagubelor materiale, în vederea încadrării accidentului de circulație, se vor lua în calcul:

a) contravaloarea autovehiculelor distruse în accident sau a reparației celor avariate;
b) contravaloarea celorlalte bunuri, mărfuri transportate, distruse sau degradate.

B. Cercetarea și tratarea accidentelor de circulație

1. Toți agenții economici care au în obiectul lor de activitate și transporturile de mărfuri și persoane, în toate cazurile de accidente de circulație în care au fost angajate autovehicule din administrare, vor întreprinde o investigație pe linie administrativă, indiferent de gravitatea accidentului.

2. Organele care efectuează cercetările administrative vor fi stabilite de către consiliul de administrație al fiecărui agent economic, deținător de autovehicule.

3. În cazul accidentelor de circulație comise în trafic internațional, se va proceda astfel:

a) accidentele produse pe rutele interne vor fi tratate similar cu cele din traficul interurban;
b) accidentele pe rutele externe vor fi tratate ținând seama și de elementele primite de la ambasada sau de la agenția economică a României, de la firma străină cu care agentul economic are încheiat contract de asistență juridică sau de la organele penale ori instanțele de judecată din țara respectivă.

4. Elementele care fac obiectul cercetării sunt următoarele:

a) verificarea șoferului implicat în accident, sub toate aspectele, și anume:
  • vârsta și vechimea efectivă în conducerea autovehiculului;
  • permisul de conducere, inclusiv antecedentele sale extrase de la organele de poliție;
  • data încadrării în unitate;
  • examenul medical anual și periodic;
  • antecedentele penale și disciplinare;
  • capacitatea de muncă la volan (proba cu fiola alcoolscop, recoltarea sângelui pentru analiza de laborator);
  • participarea la ședințele de instruire;
b) date în legătură cu sarcina de transport în cursa în care a fost implicat în accident, după cum urmează:
  • eliberarea și înmânarea foii de parcurs (data, ora, beneficiarul, ruta);
  • locul de parcare stabilit, dacă acesta corespunde cu planul întocmit și dacă este menționat în foaia de parcurs;
  • respectarea mersului programat;
  • existența concordanței dintre desfășurarea foii de parcurs, înregistrările aparatului tahograf și verificarea vitezei de deplasare;
c) date în legătură cu starea tehnică a autovehiculului:
  • verificarea modului în care s-au efectuat procesele tehnologice de inspecție tehnică în raport cu reglementările în vigoare;
  • verificarea notelor de comandă privind reparațiile curente executate la autovehicule;
  • verificarea pe teren a modului în care s-a efectuat controlul stării tehnice a autovehiculelor;
  • dotarea autovehiculului cu scule, pene de calare, lampă portabilă, roată de rezervă, triunghi reflectorizant, trusă sanitară etc.;
d) cauzele producerii accidentului:
  • analiza împrejurărilor în care s-a produs accidentul;
  • abaterile comise de șofer de la normele de circulație pe drumurile publice;
e) stabilirea persoanelor care se fac vinovate de producerea accidentului, cu precizarea abaterilor săvârșite, precum și a măsurilor ce urmează a fi luate față de aceste persoane;
f) stabilirea măsurilor cu caracter organizatoric, tehnic și de instruire a șoferilor, necesare a se lua în scopul prevenirii unor cazuri similare de accidente.

5. Conținutul dosarului de cercetare și tratare a accidentului de circulație:

a) referat încheiat de comisia de cercetare;
b) declarația sau nota explicativă a șoferului, a salariaților care se fac vinovați de producerea accidentului, precum și a martorilor;
c) schița de la locul accidentului și fotografii;
d) proces-verbal de constatare la locul accidentului;
e) dovadă eliberată de poliție pentru stabilirea pagubelor necesare pentru repararea autovehiculului accidentat;
f) notă de constatare a stării tehnice a autovehiculului;
g) evaluarea antecalculată a pagubelor;
h) comunicarea făcută organelor de poliție sau procurorului asupra concluziilor privind cauzele accidentului.


Anexa nr. 4

Comunicarea accidentelor de circulație

1. Agenții economici care efectuează transporturi de marfă și persoane cu mijloace auto sunt obligați să înregistreze toate accidentele de circulație și să transmită serviciului rutier județean sau al municipiului București numai accidentele grave, imediat după aflarea producerii acestora.

2. Serviciile rutiere județene și al municipiului București vor comunica accidentele grave de circulație la Inspectoratul rutier, zilnic între orele 7,00 - 21,00, cu excepția zilelor de sărbătoare când comunicarea se poate face între orele 7,00 - 13,00, la numerele de telefon 618.06.67 și 617.07.98.

3. Nota informativă privind accidentele grave de circulație va cuprinde:

  • denumirea agentului economic;
  • data, ora și locul de producere a accidentului;
  • numele șoferului;
  • tipul autovehiculului și numărul de înmatriculare;
  • dacă se află în cursă legală;
  • descrierea împrejurărilor în care s-a produs accidentul;
  • aprecieri privind cauzele producerii accidentului;
  • evaluarea preliminară privind consecințele accidentului;
  • organele de constatare și cercetare care au intervenit la fața locului;
  • stabilirea vinovaților;
  • măsurile luate la fața locului pentru înlăturarea unor consecințe și cele luate împotriva celor vinovați;
  • denumirea altor organe din afara Ministerului Transporturilor care au fost înștiințate despre producerea accidentelor de circulație.


Ordin pentru aprobarea Metodologiei privind evidența, înmatricularea și scoaterea din evidență a navelor sub pavilion român

În conformitate cu prevederile din Cartea a II-a din Codul comercial, ale Decretului nr. 443/1972 privind navigația civilă și ale H.C.M. nr. 40/1973,

  • în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 452/1994 privind organizarea și funcționarea Ministerului Transporturilor,

ministrul transporturilor emite următorul ordin:

1. Se aprobă Metodologia privind evidența, înmatricularea și scoaterea din evidență a navelor sub pavilion român, prevăzută în anexa la prezentul ordin.

2. Dispozițiile cuprinse în prezenta metodologie sunt obligatorii pentru toate persoanele juridice și fizice care construiesc, dețin sau închiriază nave sub pavilion român.

Nu sunt supuse prevederilor prezentului ordin navele Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne.

3. Prezentul ordin se va publica în Monitorul Oficial al României.


Ministrul transporturilor, Aurel Novac

București, 8 septembrie 1994|Nr. 327.


Anexă

Metodologie
privind evidența, înmatricularea și scoaterea din evidență a navelor sub pavilion român


Capitolul I

Evidența navelor de categoria I în construcție

1. Persoanele juridice și fizice care construiesc, reconstruiesc sau modifică o navă în România trebuie să obțină, înaintea începerii lucrărilor, Autorizația de construcție, reconstrucție, modificare, care va fi emisă de căpitănia portului în raza căreia se execută această lucrare.

Nici o altă avizare sau aprobare nu poate absolvi persoanele fizice și juridice prevăzute în alineatul precedent de obținerea autorizației de construcție, reconstrucție, modificare.

La căpitănia portului se vor depune în dublu exemplar, cu 30 de zile înaintea începerii construcției, reconstrucției, modificării, următoarele acte:

  • cererea de obținere a autorizației de construcție, reconstrucție, modificare;
  • avizul tehnic emis de Registrul Naval Român sau alt registru naval, dacă documentația după care se efectuează construcția nu este întocmită de Registrul Naval Român;
  • copia contractului de construcție;
  • în cazul în care s-a obținut un credit prin gajarea (ipotecarea) navei sau a unei părți din navă, se va depune o copie a actului de constituire a gajului (ipotecii). În cazul în care creditul a fost obținut de la o bancă din străinătate, actele vor fi traduse și legalizate.

În aceste cazuri, noul titular de contract va depune, la căpitănia portului care a emis autorizația de construcție, reconstrucție, modificare, acordul fostului titular de renunțare la construcție, actul de constituire a gajului (ipotecii) - dacă este cazul, în traducere legalizată -, însoțit de documentul emis de șantierul de construcție pentru suma achitată până în momentul încheierii contractului de gaj (ipotecă).

2. În cazul în care pentru o navă se continuă construcția, reconstrucția, modificarea în alte șantiere care nu sunt în raza de jurisdicție a căpităniei portului care a emis autorizația, se procedează astfel:

  • căpitănia portului în a cărei rază de jurisdicție se află noul șantier ia nava în evidență în momentul în care titularul de contract de construcție prezintă autorizația de construcție, reconstrucție, modificare și contractul de construcție.

Orice modificare în situația juridică a navei - transmiteri de proprietate, constituiri și stingeri de drepturi reale asupra navelor - vor fi aduse la cunoștința căpităniei portului care a emis autorizația de construcție, reconstrucție, modificare.

Sunt opozabile față de terți numai înscrisurile din registrul navelor în construcție al căpităniei portului care emite autorizația de construcție, reconstrucție, modificare.

3. Inspectoratul Navigației Civile va ține o evidență centralizată a navelor în construcție în Registrul navelor în construcție.

Căpitănia portului care emite autorizația de construcție, reconstrucție, modificare transmite la Inspectoratul Navigației Civile următoarele date:

  • numărul autorizației de construcție, reconstrucție, modificare;
  • tipul navei;
  • șantierul de construcție;
  • numele titularului de contract;
  • numărul contractului;
  • gajuri (ipoteci) asupra navei.

De asemenea, va comunica eventualele transmiteri de proprietăți, constituiri sau stingeri de drepturi reale asupra navelor, intervenite până la semnarea actelor prin care se certifică intrarea navei în posesia proprietarului.


Capitolul II

Înmatricularea navelor de categoria I

4. Înmatricularea navelor (maritime și fluviale) de categoria I se face prezentând următoarele documente:

  • cererea proprietarului prin care acesta solicită înmatricularea navei la căpitănia portului;
  • actele din care rezultă cetățenia sau naționalitatea română a proprietarului, persoană fizică sau juridică română, cu domiciliul sau sediul în România, în vederea arborării pavilionului român;
  • actul de dobândire a proprietății navei (contract de vânzare-cumpărare, donație, contract joint-venture în care se menționează că nava reprezintă aportul în natură la capitalul societății mixte, factura, contractul de construcție și altele asemenea), inclusiv actul de radiere a înscrierilor anterioare - dacă este cazul;
  • actul doveditor al scoaterii din evidență, emis de autoritatea portuară competentă a țării în care s-a construit sau a fost înmatriculată nava, dacă nava nu a fost construită în România sau nu a fost dobândită de la un proprietar român;
  • certificatul emis de autoritatea statului unde s-a aflat înmatriculată nava sau unde a fost construită, care dovedește că aceasta nu este grevată de sarcini. În caz contrar, se vor prezenta documentele din care reies aceste sarcini și acceptul noului proprietar de a o prelua în aceste condiții;
  • certificatele care să ateste starea tehnică a navei, emise de Registrul naval de clasificare;
  • fotografia navei, format 13x18 cm.

Pentru cazurile în care navele au fost dobândite sau construite în străinătate, actele menționate mai sus, referitoare la situația lor juridică, se vor prezenta în copii traduse și legalizate.

5. În momentul primirii acestor documente, căpitănia portului unde se înmatriculează nava completează foaia matricolă din Registrul de evidență și înaintează Inspectoratului Navigației Civile un set din documentele menționate mai sus.

6. Inspectoratul Navigației Civile înregistrează nava în Registrul de evidență centralizat, întocmește ordinul ministrului transporturilor prin care se acordă dreptul de arborare a pavilionului român și eliberează certificatul de naționalitate/ atestatul de bord.

Acolo unde este cazul, se operează și transferul de proprietate pe baza documentelor prevăzute la cap. III.

7. După semnarea certificatului de naționalitate/atestatului de bord, Inspectoratul Navigației Civile îl predă căpităniei portului de înmatriculare unde a fost înmatriculată nava, împreună cu documentele necesare eliberării.

8. Căpitănia portului predă, sub semnătură, comandantului sau armatorului, actul de naționalitate/atestatul de bord, pentru a fi atașat la celelalte acte de bord.

Dovada de primire se atașează la dosarul cazier.


Capitolul III

Modificarea certificatului de naționalitate/atestatului de bord în cazul transmiterii proprietății unei persoane fizice sau juridice române

9. În cazul schimbării proprietarului navei, noul proprietar este obligat să se prezinte, într-un termen de maximum 30 de zile, la căpitănia portului unde se află înmatriculată nava și să solicite modificarea certificatului de naționalitate/atestatului de bord.

Pentru modificarea certificatului de naționalitate/atestatului de bord, proprietarul va prezenta o cerere prin care va solicita un nou certificat de naționalitate/atestat de bord, la care se anexează, în dublu exemplar, următoarele acte:

  • copie după actul de dobândire a dreptului de proprietate: contract de vânzare-cumpărare, donație, contract joint-venture (în care se menționează că nava reprezintă aportul în natură la capitalul societății mixte), factura și altele asemenea.
    În cazul societăților comerciale cu capital majoritar de stat, este necesar să se prezinte și o copie după hotărârea adun ării generale a acționarilor (împuterniciților mandatați să reprezinte interesele capitalului de stat) prin care s-a aprobat vânzarea, donația, contractul de joint-venture (în care se menționează și faptul că nava reprezintă aportul în natură la capitalul societății mixte);
  • dovada că nava este liberă de orice fel de creanțe sau documentele referitoare la aceste creanțe, dacă ele există, și în acest ultim caz, acceptul noului proprietar de a o prelua în aceste condiții.

10. Căpitănia portului care a primit actele va înainta la Inspectoratul Navigației Civile câte un set din documentele menționate, pentru aprobarea schimbării certificatului de naționalitate/atestatului de bord.

Inspectoratul Navigației Civile eliberează noile certificate de naționalitate/atestate de bord și le transmite căpităniei portului unde se află înmatriculată nava.

11. La primirea noilor certificate de naționalitate/atestate de bord, căpitănia portului va înscrie modificările survenite în Registrul matricol.

Căpitănia portului va preda noile certificate de naționalitate/ atestate de bord numai la primirea și la anularea vechilor certificate de naționalitate/atestate de bord și la prezentarea celorlalte documente de bord care să ateste starea tehnică a navei, în cazurile în care navele se află în porturile românești.


Capitolul IV

Scoaterea din evidență a navelor

12. Scoaterea din evidență a navelor se face în următoarele situații:

1. pierderea naționalității române prin transmiterea dreptului de proprietate către o persoană fizică sau juridică străină

1.1. Armatorul român care a vândut nava unei persoane fizice sau juridice străine prezintă căpităniei portului o cerere privind radierea navei din Registrul matricol, precum și următoarele acte:

  • copie după actul de înstrăinare a navei: contract de vânzare-cumpărare, donație, contract joint-venture (în care se menționează că nava reprezintă aportul în natură la capitalul societății mixte), factura și altele asemenea.
    În cazul societăților comerciale cu capital majoritar de stat este necesar să se prezinte și o copie după hotărârea adunării generale a acționarilor (împuterniciților mandatați să reprezinte interesele capitalului de stat) prin care s-a aprobat înstrăinarea navei prin vânzare, donație, contract joint-venture;
  • dovada că nava este liberă de orice fel de creanțe sau documentele referitoare la aceste creanțe, dacă ele există, și în acest ultim caz, acceptul noului proprietar de a o prelua în aceste condiții.

În cazul în care transmiterea proprietății se face în străinătate, se vor respecta prevederile alin. 2 al art. 493 din Codul comercial, în sensul înregistrării vânzării în registrele oficiului consular, iar actele prevăzute la alineatele de mai sus vor fi traduse și legalizate.

Se vor prezenta copii traduse și legalizate numai ale părții din contract în care se prezintă clauzele referitoare strict la situația juridică a navei [transferul de proprietate, schimbarea numelui, aportul la capital, gajul (ipoteca) etc.].

1.2. Inspectoratul Navigației Civile întocmește ordinul ministrului transporturilor pentru retragerea dreptului de arborare a pavilionului român, în vederea arborării altui pavilion.

Inspectoratul Navigației Civile transmite ordinul ministrului transporturilor de radiere și restituie dosarul cazier al navei la căpitănia portului unde a fost înmatriculată nava, menționând anularea și arhivarea vechiului certificat de naționalitate/atestat de bord.

Căpitănia portului nu va permite plecarea navei decât după predarea certificatului de naționalitate/atestatului de bord, precum și a celorlalte acte de bord. Plecarea navei se face pe baza unui nou certificat de naționalitate/atestat de bord, eliberat de autoritatea portuară a țării în care urmează să se înmatriculeze nava sau pe baza unui permis provizoriu.

2. casarea, dezmembrarea și pierderea navei în urma unui naufragiu, incendiu, eșuare sau altor împrejurări

2.1. Armatorul depune la căpitănia portului de înmatriculare următoarele acte:

  • cererea de scoatere din evidență a navei;
  • copie după actul prin care se certifică casarea navei și procesul-verbal de dezmembrare (unde este cazul).

În cazul pierderii navei în urma unui naufragiu, incendiu, eșuare sau altor împrejurări, se prezintă:

  • actul de abandon;
  • copie după actul de cercetare, rămas definitiv;
  • certificatul de naționalitate/atestatul de bord sau celelalte acte de bord, dacă au fost recuperate;
  • actul oficial al autorităților române sau străine competente prin care se constată (se certifică) incendiul, naufragiul, eșuarea.

2.2. La primirea acestor documente, Inspectoratul Navigației Civile emite decizia de scoatere din evidență, care va fi transmisă căpităniei portului unde a fost înmatriculată nava.

Notă:

  1. Pentru toate cazurile - înmatriculări, scoateri din evidență, transmiteri de proprietate, reînmatriculări -, data emiterii ordinului ministrului transporturilor sau a deciziei Inspectoratului Navigației Civile reprezintă momentul efectiv al intrării în vigoare a operațiunii respective, indiferent de data la care se operează în Registrul centralizat de evidență a navelor la Inspectoratul Navigației Civile și în Registrul matricol la căpitănia portului.
  2. Orice document în care se face referire la situația juridică a navei, încheiat în străinătate sau emis de alte autorități decât cele române, va fi prezentat în copie tradusă și legalizată.


Referințe

  1. 1,0 1,1 Se notează, după caz, cu S; P; M.
  2. S = proprietate de stat.
    P = proprietate privată.
    M = mixtă.
  3. C = construcții în cadre de beton armat.
    Z = construcții cu pereți structurali din zidărie portantă.
    D = diafragme.
    P.M. = panouri mari.
    N = necunoscut.