Monitorul Oficial 295/1992

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul IV, Nr. issue::0295 - Partea I - Sâmbătă, 21 noiembrie year::1992

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâri [1] cuprinse în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 102/1992, astfel cum a fost modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 258/1992, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 117 din 2 iunie 1992

Hotărâre pentru unele măsuri privind folosirea eficientă a personalului din transporturile navale

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Personalul navigant din unitățile de navigație civilă din subordinea Ministerului Transporturilor, în perioada în care nu poate fi utilizat din cauza reducerii planului de transport, a intrării în reparații a navelor sau din alte cauze obiective, poate să lucreze la societăți de navigație străine, cu acordul său și în condițiile ce se vor stabili prin contract între unitate și societatea de navigație străină.

Art. 2. - Prin contractul ce se încheie se va prevedea ca pentru munca prestată, societatea de navigație străină să plătească salariu] în valută corespunzător funcției personalului respectiv. Societatea de navigație străină va transfera unității de navigație române echivalentul în valută al salariului din țară al personalului navigant, la care se adaugă sporul de vechime neîntreruptă în muncă, impozitul asupra salariului, contribuția la asigurări sociale, alocația de stat pentru copii și orice alte drepturi de care beneficiază personalul respectiv, calculate la cursul de schimb în vigoare din România. Diferența rămasă se achită direct persoanei care a prestat munca.

Art. 3. - Personalul navigant care lucrează la societăți de navigație străine își menține contractul de muncă și beneficiază, pe perioada respectivă, de vechime neîntreruptă în muncă și în aceeași unitate, de alocație de stat pentru copii, precum și de toate celelalte drepturi prevăzute de legislația muncii.

Art. 4. - Pe perioada în care personalul navigant lucrează la societăți de navigație străine, acesta primește salariul în lei, plătit în țară potrivit postului pe care este încadrat, inclusiv celelalte drepturi în lei și diferența în valută stabilită conform prevederilor art. 2 din prezentă hotărâre.

Art. 5. - Condițiile de muncă, cazare, hrană, asistență medicală, celelalte drepturi care se cuvin la locul de muncă, concediul medical și de odihnă, transportul, precum și alte drepturi care se cuvin personalului angajat la societățile de navigație străine vor fi asigurate de societățile respective, potrivit contractului care se va încheia între unitatea de navigație română și partenerul extern, conținând clauze de deplină protecție pentru apărarea drepturilor unității și personalului.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 25 aprilie 1990 | Nr. 432.

Hotărâre pentru privind aprobarea documentației tehnico-economice pentru obiectivul de investiții „Racorduri la rețeaua de metrou din București, tronsonul I Sălăjan-Linia de centură și tronsonul II Gara de Nord-Basarab-Laromet”

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se aprobă studiul tehnico-economic pentru obiectivul de investiții „Racorduri la rețeaua de metrou din București, tronsonul I Sălăjan-Linia de centură și tronsonul II Gara de Nord-Basarab-Laromet”, cu caracteristicile principale, indicatorii tehnico-economici și prevederile din anexa la prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 3 mai 1990 | Nr. 467.

Anexă

Indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Racorduri la rețeaua de metrou din București, tronsonul I Sălăjan-Linia de centură și tronsonul II Gara de Nord-Basarab-Laromet”

- Faza studiu tehnico-economic -

1. Titular de investiții: Întreprinderea „Metroul” București, iar beneficiar de dotație - Întreprinderea de Exploatare a „Metroului” București, ambele din cadrul Ministerului Transporturilor.

2. Obiectivul de investiții constă în extinderea rețelei de metrou din municipiul București cu 2 tronsoane:

  • tronsonul I - stația Sălăjan - pe bulevardul Ion Şulea până la stația I.T.B. - linia de centură, în lungime de 2,7 km;
  • tronsonul II - Gara de Nord, pe Calea Griviţei și b-dul Bucureștii Noi, până în zona Uzinelor „Laromet”, în lungime de 6,4 km.

3. Indicatorii tehnico-economici:

  • Valoarea totală a investiției 4.550.000 mii lei

din care:

- construcții-montaj 3.710.000 mii lei
- utilaje și echipamente tehnologice 432.000 mii lei
din acestea:
- import pe relația Est 71.000 mii lei
- import pe relația Vest 6.000 mii lei
  • Capacitate:
- capacitate maximă capabilă pe fiecare tronson 50.000 căl./oră și sens
- număr de stații de metrou 10 buc.
- lungimea traseului 11,14 km
viteza comercială 36 km/oră
  • Valoarea veniturilor anuale de prestații și a cheltuielilor de producție se vor stabili prin planurile anuale, funcție de creșterea traficului de călători
  • Locuri de muncă nou create (maxime) 1.170 oameni
  • Durata de realizare a investiției 3,5 ani
  • Durata probelor tehnologice 2 luni

4. Factori de risc:

  • Construcții subterane, stații-galerii-tuneluri se proiectează pentru gradul de protecție 9 de seismicitate.
  • Alimentarea cu energie electrică a metroului se va asigura la nivelul de siguranță 1 al consumurilor de clasă A.

5. Stațiile de metrou de pe tronsoanele I și II se vor realiza cu funcții de apărare civilă, conform avizului Ministerului Apărării Naționale S/M 9299/1989.

6. Ministerul Energiei Electrice va realiza ca lucrări conexe alimentarea cu energie electrică a celor 2 tronsoane de metrou (amplificare ale stațiilor de transformare existente din zonă de 110/10 kV și trecerea acestora la tensiunea de 20 kV, precum și realizarea de stații noi), corelate ca termene cu cele ale obiectivului de bază, lucrări estimate de 242.820 mii lei investiții, din care construcții-montaj de 134.600 mii lei.

7. Ministerul Transporturilor va realiza ca lucrare conexă adaptarea funcționalității Gării de Nord, determinată de noua stație de metrou din Gara de Nord, corelată ca soluții tehnice și termene de execuție cu cele ale obiectivului de bază, lucrare estimată la 68.000 mii lei, din care 65.000 mii lei construcții-montaj.

8. Valoarea de 4.750 mii lei, prevăzută în devizul general pentru dezafectări de clădiri și ocupări de terenuri este orientativă, urmând a se definitivă pe baza legislației în vigoare la data ocupării acestora.

Hotărâre privind trecerea Institutului Național de Cercetări Economice în subordinea Academiei Române

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Pe data prezentei hotărâri, Institutul Național de Cercetări Economice trece în subordinea Academiei Române.

Art. 2. - Structura organizatorică a Institutului Național de Cercetări Economice, categoria de încadrare a acestuia și modul de finanțare sunt cele aprobate prin Decretul nr. 10/1990 și Hotărârea Guvernului nr. 107/1990.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 10 mai 1990 | Nr. 505.

Hotărâre privind unele măsuri pentru realizarea obiectivului de investiții „Centrala Electrică de Termoficare Pitești Sud II, cu funcționare pe cărbune”, din județul Argeș

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - În vederea realizării obiectivului de investiții „Centrală Electrica de Termoficare Pitești Sud II, cu funcționare pe cărbune”, precum și a strămutării aerodromului Pitești-Geamăna, afectat de execuția acestor lucrări, se aprobă cumpărarea de către Întreprinderea Electrocentrale Pitești, din subordinea Ministerului Energiei Electrice, a terenurilor în suprafață de 1.148.593,22 mp, situate în județul Argeș, identificate potrivit planului de situație anexat, proprietatea persoanelor prevăzute în tabelul anexă la prezenta hotărâre.

Prețul de vânzare a terenurilor prevăzute la alin. 1 se stabilește prin acordul părților și se va suporta din fondurile de investiții ale beneficiarului.

Art. 2. - Se aprobă scoaterea definitivă din producția agricolă a terenurilor în suprafață de 52.096,51 mp, precum și ocuparea până la data de 31 decembrie 1991, a terenurilor agricole în suprafață de 1.169.482 mp, situate în județul Argeș, identificate potrivit planului de situație anexat.

Se aprobă scoaterea din fondul forestier, până la data de 31 decembrie 1992, a terenurilor în suprafață de 1.410 mp, situate în județul Argeș, în raza Ocolului Silvic Pitești, în unitatea de producție I Slătioara, unitatea amenajistică 80 B, identificate potrivit planului de situație anexat, precum și defrișarea pădurii de pe aceste terenuri.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 12 mai 1990 | Nr. 509.

Anexă

Tabel cuprinzând proprietarii ale căror terenuri, situate în județul Argeș, se ocupă în vederea cumpărării acestora de către Întreprinderea Electrocentrale Pitești, din subordinea Ministerului Energiei Electrice

Nr. crt. Denumirea proprietarului Sediul proprietarului Locurile unde sunt situate Suprafaţa terenurilor - mp -
1. Asociația Economică de Stat și Cooperatistă Bascov comuna suburbană Bascov, municipiul Pitești județul Argeș municipiul Pitești 671.078,55
2. Cooperativa Agricolă de Producție Bascov comuna suburbană Bascov, municipiul Pitești, județul Argeș municipiul Pitești 11,00
3. Cooperativa Agricolă de Producție Bradu comuna suburbană Bradu, municipiul Pitești, județul Argeș municipiul Pitești 461.43l,59
4. Cooperativa Agricolă de Producție Moșoaia comuna Moșoaia, județul Argeș municipiul Pitești 16.072,09
TOTAL 1.148.593,22

Hotărâre privind obiectivul de investiții „Lucrări pentru menținerea și dezvoltarea capacității de producție de la 1.370.000 t/an la 1.400.000 t/an minereuri complexe și cuprifere la Întreprinderea Minieră Baia Borșa, județul Maramureș"

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se aprobă studiul tehnico-economic pentru Obiectivul de investiții „Lucrări pentru menținerea și dezvoltarea capacității de producție de la 1.370.000 t/an la 1.400.000 t/an minereuri complexe și cuprifere la Întreprinderea Minieră Baia Borșa, județul Maramureș”.

Principalii indicatori tehnico-economici și unele prevederi cu privire la realizarea acestui obiectiv de investiții se prevăd în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 14 mai 1990 | Nr. 525.

Anexă

Caracteristicile principale şi indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Lucrări pentru menținerea și dezvoltarea capacității de producție de la 1.370.000 tone/an la 1.400.000 tone/an minereuri complexe și cuprifere la întreprinderea Minieră Baia Borșa, județul Maramureș”

1. Beneficiar: Întreprinderea Miniere Baia Borșa.

2. Amplasamentul: în afara perimetrului construibil al orașului Borșa și parțial al orașului Vişeu de Sus (conform plenului anexat).

3. Necesitatea și oportunitatea: menținerea și dezvoltarea capacității de extragere și preparare a minereului complex și cuprifer pentru realizarea producției de metale neferoase în concentrate.

4. Indicatorii tehnico-economici:

  • Valoarea totală mii lei 1.032.000
din care:
- construcții-montaj mii lei 574.000
- utilaje mii lei 356.870
din acestea:
-import mii lei 13.673
  • Capacitatea mii tone 1.400
  • Valoarea anuală a producției-marfă mii lei 964.384
  • Cheltuielile la 1.000 lei producţie marfă lei 994
  • Valoarea acumulărilor anuale mii lei 5.832
din care:
- beneficii mii lei 5.832
  • Durata:
- de recuperare a investiției din amortizare și beneficiu ani 9
- de realizare a investiției ani 5
  • Personal muncitor număr 5.800
  • Locuri de munca noi număr -

5. Factori de risc: amplasamentele obiectelor investiției se situează în zona seismică de gradul 6 pe scara Richter, conform STAS nr. 11100/1-77.

6. Măsuri privind protecția mediului înconjurător: epurarea apelor de mină și industriale, plantarea cu arbori și arbuști a zonelor de haldare (aviz M.A.P.M.I. nr. S.4/MN/12.04.1990).

7. Investițiile conexe: „Consolidarea și amenajarea DN 18 Vișeu Sesuri km 114-126” și „Consolidarea DN 17 C Săcel-Moisei km 71-82” se vor realiza de către Ministerul Transporturilor, ca titular și beneficiar de investiții, din fondurile de investiții ale Ministerului Minelor, la o valoare totală de 37.500 mil. lei.

Hotărâre privind trecerea Editurii Muzicale din componența Centralei Editoriale, în sistemul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Editura Muzicală trece, cu întreg activul și pasivul, din componența Centralei Editoriale a Ministerului Culturii, în sistemul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, cu personalitate juridică, având denumirea de Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, cu sediul în municipiului București, cu următorul obiect de activitate:

  • editarea de lucrări din domeniul muzicii, partituri din toate genurile, cele cu texte în limba română comportând și eventuale traduceri, precum și orchestrații, transcripții, redacții, prelucrări, știme, manuale școlare de profil muzical, material didactic muzical pentru toate specialitățile și pentru toate gradele de învățământ;
  • editarea de lucrări de muzicologie, originale și traduceri, din domeniile istoriografiei muzicale, etnomuzicologiei, bizantinologiei, lexicografiei, esteticii, criticii muzicale, educației muzicale și a altor lucrări muzicologice destinate uzului didactic;
  • editarea de romane și lucrări literare originale și traduceri cu tematică muzicală, enigmistică muzicală, cărți poștale cu tematică muzicală, cărți de colorat, jocuri muzicale.

Art. 2. - Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România va funcționa ca unitate economică independentă, de gradul I, în principiu, pe criteriile rentabilității și eficienței economice.

Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România va acorda subvenții Editurii Muzicale, dacă realizarea concretă a procesului de producție necesită acest lucru.

Art. 3. - Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România își va alcătui planurile editoriale de comun acord cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, acestea fiind elaborate de un consiliu editorial mixt, cu reprezentare pe bază de paritate.

Art. 4. - Orice prevederi contrare prezentei hotărâri nu se aplică.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 18 mai 1990 | Nr. 571.

Hotărâre privind unele măsuri pentru funcționarea filialelor, institutelor de cercetare și altor unități ale Academiei Române

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă suplimentarea cu 201 de posturi personal tehnic, economic, de altă specialitate, administrativ, de deservire și de pază, precum și muncitori și personal operativ pentru asigurarea funcționării filialelor, institutelor de cercetare și celorlalte unități ale Academiei Române.

Art. 2. - Filialele Academiei Române și institutele de cercetare științifică din subordinea Academiei sunt unități bugetare cu personalitate juridică.

Structura organizatorică și statele de funcții ale filialelor, institutelor de cercetare și celorlalte unități ale Academiei Române se aprobă de conducerea Academiei.

Art. 3. - Personalul încadrat la filialele Academiei Române, Editura Academiei, bibliotecile din cadrul filialelor și unităților de cercetare ale Academiei, Casa Oamenilor de Știință, precum și pe anumite funcții specifice, va fi salarizat potrivit anexei la prezenta hotărâre.

Limitările prevăzute la art. 172 alin. 6 din Legea nr. 57/1974, privind numărul de posturi de inginer, economist, chimist, fizician și alte asemenea principal I și II, nu se aplică personalului Academiei Române.

Art. 4. - Institutul de coloranți și compuși elementorganici Timișoara, din subordinea Academiei Române, își schimbă denumirea în Institutul de chimie Timișoara.

Art. 5. - Oficiul de calcul electronic din cadrul institutului național de cercetări economice se reorganizează ca Sector de cercetare economică asistată de calculator.

Art. 6. - Indemnizațiile membrilor Academiei Române stabilite prin Decretul-Lege nr. 5/1990 se plătesc din bugetul de venituri și cheltuieli al Academiei, capitolul „Cercetare științifică” - alte cheltuieli și sunt neimpozabile.

Art. 7. - Ministerul Resurselor și Industriei și Ministerul Finanțelor vor introduce în planul și bugetul Academiei Române pe anul 1990 modificările ce decurg din aplicarea prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 17 august 1990 | Nr. 966.

Anexă

Salarizarea personalului încadrat la filialele Academiei Române, Editura Academiei, bibliotecile din cadrul filialelor și unităților de cercetare ale Academiei, Casa Oamenilor de știință, precum și pe anumite funcții specifice

Nr. crt. Funcția Niveluri de salarizare prevăzute în anexele la Legea nr. 57/1974
1. Personalul filialelor Academiei Anexa nr. VI cap. I lit. A
2. Personalul de specialitate din bibliotecile filialelor Academiei și din bibliotecile unităților de cercetare ale Academiei Anexa nr. V cap. V lit. a; biblioteci categoria I A
3. Personalul redacțional din unitățile de cercetare ale Academiei care realizează reviste științifice, de specialitate Anexa nr. V cap. IV lit. a; unități de presă nivel A
4. Personalul Editurii Academiei Anexa nr. V cap. IV lit. a; edituri nivel I A
5. Personalul Casei Oamenilor de știință
- Funcții de conducere Anexa nr. IV cap. VII lit. B pct. a poz. 1-5; unități cu personalitate juridică, grupa de ramuri III și grad de organizare I
- Funcții de specialitate Anexa nr. V cap. V lit. a; unități de categoria I A
- Funcții tehnice, economice, de altă specialitate, administrative, de deservire și de pază Anexa nr. VII lit. A, grupa de ramuri III și grad de organizare I
- Personal operativ Anexa nr. IV cap. VII lit. A pct. a; unități de categoria I
6. Secretar științific (de secție, comisie sau altele similare)
- la aparatul Academiei Anexa nr. VI, cap. I lit. B pct. 11 poz. 3, nivel I
- la filialele Academiei Anexa nr. VI cap. I lit. B pct. 11 poz. 2
7. Contabil șef
- la aparatul Academiei Anexa nr. VI lit. A pct. 7 prima poziție
- La filialele Academiei Anexa nr. IV cap. I lit. B pct. a poz. 4; unități cu personalitate juridică, grupa de ramuri III și grad de organizare II
- la unitățile de cercetare ale Academiei Anexa nr. IV cap. I lit. B pct. a poz. 4; unități cu personalitate juridică, grupa de ramuri III, gradele de organizare II-V [2]


Hotărâre privind asigurarea realizării revistei „Academica” a Academiei Române

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă finanțarea de la buget a revistei „Academica” a Academiei Române, cu recuperarea la bugetul statului a veniturilor ce se vor realiza.

Art. 2. - Combinatul poligrafic „Presa Liberă” va asigura cu prioritate apariția bilunară a revistei „Academica".

Art. 3. - Tirajul revistei se stabilește de Academia Română.

Art. 4. - Se autoriză funcționarea redacției revistei „Academica” unitate bugetară, cu personalitate juridică în subordinea Academiei Române, cu un număr de 21 de posturi, la nivelul de salarizare A, conform anexei nr. V cap. IV lit. a din Legea nr. 57/1974.

Structura organizatorică și statul de funcții al redacției revistei se aprobă de Academia Română.

Art. 5. - Ministerul Resurselor și Industriei și Ministerul Finanțelor vor introduce în planul și bugetul Academiei Române pe anul 1990 modificările ce decurg din aplicarea prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 17 august 1990 | Nr. 967.

Hotărâre privind procurarea din import a unui minim de utilaje de gospodărie comunală, transport în comun, întreținere și reparat drumuri, strict necesare Primăriei municipiului București, în valoare de 15 milioane $ U.S.A.

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă procurarea din import, pentru Primaria municipiului București, de utilaje necesare gospodăriei comunale, transport în comun, întreținere și reparat drumuri, în valoare de 15 milioane $ S.U.A., pe credit, pe termene de 1-5 ani.

Art. 2. - Primăria municipiului București, prin beneficiarii utilajelor, va asigura contravaloarea în lei a utilajelor, la termenele prevăzute în convențiile de credit și contractele de import, cu suportarea în valută de la balanța de plăți externe pe 1990 și anii următori.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 6 octombrie 1990 | Nr. 1074.

Anexă

Utilaje import necesare în 1990 pe relația D.C.

Denumirea Cantitatea Valoarea mii $ Observații
1. Autogunoiere compactoare 25 3.750
2. Automăturători colectoare 10 1.250
3. Autocurățitoare canale 5 750
4. Tramvaie 60 1.500
5. Autobuze 80 3.200
6. Materiale și piese schimb diverse 200
7. Maxi-taxi 120 1.800
8. Instalație preparat mixturi asfaltice 1 1.800
9. Repartiz. mixturi asfaltice 2 170
10. Mașini frezat asfalt 4 580
Total: 15.000

Hotărâre privind înființarea Secretariatului de Stat pentru Handicapați

Guvernul României hotărăște:

Art. l. - Se înființează Secretariatul de Stat pentru Handicapați pe lângă ministrul de stat însărcinat cu calitatea vieții și protecția socială.

Art. 2. - În termen de 30 de zile se va prezenta spre aprobare proiectul de hotărâre privind atribuțiile, organizarea și funcționarea Secretariatului de Stat pentru Handicapați.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 13 octombrie 1990 | Nr. 1100.

Hotărâre privind înființarea Societății Comerciale „Mobest” - S.A.

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Pe data prezentei hotărâri se aprobă statutul Societății Comerciale „Mobest” - S.A., rezultat al reorganizării Întreprinderii de Mobilier și Decorațiuni Heliade, cu sediul în București, str. Heliade între Vii nr. 8, sectorul 2.

Art. 2. - Obiectul de activitate al societății îl constituie producția de mobilă, decorațiuni interioare, restaurări de mobilier și tapițerie, precum și comercializarea acestora, la intern și export-import.

Societatea comercială își va realiza obiectul de activitate pe bază de contracte, conform legislației în vigoare.

Contractarea mărfurilor supuse sistemului de repartiții prin balanțe materiale se va face conform modalităților stabilite de către Guvern.

Art. 3. - Capitalul social, pe baza cifrelor de bilanț de la 30 iunie 1990, este în valoare de lei 147.455.000, din care 43.272.000 lei reprezintă valoarea mijloacelor fixe și 104.183.000 lei reprezintă valoarea mijloacelor circulante.

Art. 4. - În perioada în care statul este acționar unic, atribuțiile adunării generale a acționarilor vor fi exercitate de consiliul împuterniciților statului, organizat conform statutului propriu. Atribuțiile ministerului de resort vor fi îndeplinite de Secretariatul General a1 Guvernului.

Art. 5. - Pe data înființării societății comerciale, Întreprinderea Heliade își încetează activitatea, activul și pasivul fiind preluat de Societatea Comercială „Mobest” - S.A.

Personalul care trece la această societate se consideră transferat în interesul serviciului și beneficiază, timp de trei luni, de salariul tarifar avut și de sporul de vechime corespunzător, dacă este încadrat sau transferat în funcții cu niveluri de salarizare mai mici.

Art. 6. - Orice dispoziții contrare prezentei hotărâri nu se aplică.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 1 noiembrie 1990 | Nr. 1180.

Statutul Societății Comerciale „Mobest” - S.A.

Capitolul I

Denumirea, forma juridică, sediul, durata

Articolul 1

Denumirea societății

Denumirea societății este Societatea Comercială "Mobest” - S.A.

În toate actele, facturile, anunțurile, publicațiile emanând de la societate, denumirea societății va fi urmată de cuvintele „societate pe acțiuni sau de inițialele „S.A.", capitalul social, numărul de înregistrare din Registrul comerțului și sediul societății.

Articolul 2

Forma juridică a societății

Societatea Comercială „Mobest” - S.A. este persoană juridică română, având forma juridică de societate pe acțiuni. Aceasta își desfășoară activitatea în conformitate cu legile române și cu prezentul statut.

Articolul 3

Sediul societății

Sediul societății este în România, București, str. Heliade între vii nr. 8, sectorul 2. Sediul societății poate fi schimbat în alt loc din România, pe baza hotărârii adunării generale a acționarilor, potrivit legii.

Societatea poate avea sucursale, filiale situate și în alte localități.

Articolul 4

Durata societății

Durata societății este nelimitată, cu începere de la data înmatriculării în Registrul comerțului de la Camera de Comerț și Industrie.

Capitolul II

Scopul (obiectul de activitate) al societății

Articolul 5

Scopul societății este producția de mobilă, decorațiuni interioare, restaurări mobilier și tapițerie, precum și comercializarea acestora la intern și export-import.

Capitolul III

Capitalul social, acțiunile

Articolul 6

Capitalul social

Capitalul social inițial al societății comerciale este în valoare de 147.455.000 lei și se compune din: mijloace fixe în valoare de 43.272.000 lei, mijloace circulante în valoare de 104.183.000 lei.[3]

Capitalul social inițial este deținut integral de stat, până la transmiterea acțiunilor din proprietatea statului către terțe persoane fizice sau juridice, române sau străine, în condițiile legii.

Articolul 7

Acțiunile

După transmiterea cotei de 30% din capitalul social către Agenția Națională pentru Privatizare, societatea va emite acțiuni cuprinzând următoarele mențiuni:

a) denumirea și durata societății;
b) data contractului de societate, numărul din Registrul comerțului sub care se află înscrisă societatea și numărul Monitorului Oficial al României, în care s-a făcut publicarea;
c) capitalul social, numărul acțiunilor și numărul de ordine, valoarea nominală a acțiunilor și vărsămintele efectuate;
d) avantajele acordate fondatorilor.

Acțiunile trebuie să fie de o egală valoare; ele acordă posesorilor drepturi egale.

Acțiunile vor purta timbrul sec al societății și semnătura a doi administratori, când sunt mai mulți, sau a unicului administrator.

Societatea va ține evidența acționarilor într-un registru numerotat, sigilat și parafat de președintele consiliului de administrație; registrul se păstrează la sediul societății sub îngrijirea consiliului de administrație.

Articolul 8

Majorarea capitalului

Capitalul social poate fi majorat pe baza hotărârii adunării generale extraordinare a acționarilor, prin emiterea de noi acțiuni reprezentând aport în numerar sau în natură.

Majorarea capitalului se poate face parțial sau total în natură prin hotărârea adunării generale a acționarilor, pe baza evaluării efectuate de experți desemnați de către acționari.

Articolul 9

Reducerea capitalului

Reducerea capitalului se poate face pe baza hotărârii adunării generale extraordinare a acționarilor.

Propunerea de reducere a capitalului trebuie comunicată comisiei de cenzori, de către consiliul de administrație, cu cel puțin 30 de zile înainte de data adunării generale a acționarilor care decide asupra acestei reduceri. Comisia de cenzori va trebui să refere asupra cauzelor și condițiilor reducerii.

Articolul 10

Majorarea sau reducerea capitalului societăților cu capital integral de stat se poate face numai cu aprobarea organului care a înființat societatea.

Articolul 11

Drepturi și obligații decurgând din acțiuni

Fiecare acțiune conferă acționarului dreptul la un vot în adunarea generală a acționarilor și de a participa la distribuirea dividendelor, potrivit legii.

Obligațiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social, iar acționarii răspund numai în limita acțiunilor ce le-au subscris.

Cota-parte din beneficiul ce se va plăti fiecărui asociat constituie dividend.

Dividendele se vor plăti asociaților proporțional cu cota de participare la capitalul social.

Nu se vor putea distribui dividende decât din beneficiile reale.

Articolul 12

Cesiunea acțiunilor

Acțiunile sunt indivizibile cu privire la societate, care nu recunoaște decât un singur proprietar pentru fiecare acțiune.

Cesiunea acțiunii se înregistrează în registrul de evidență a acțiunilor și se menționează pe titlu.

Articolul 13

Pierderea acțiunilor

În cazul pierderii uneia sau mai multor acțiuni, proprietarul va trebui să anunțe consiliul de administrație și să facă public faptul prin presă. După 6 luni se va putea obține un duplicat al acțiunii.

Capitolul IV

Adunarea generală a acționarilor

Articolul 14

Atribuții

Adunarea generală a acționarilor este organul de conducere al societății, care decide asupra activității acesteia.

Adunarea generală a acționarilor are următoarele atribuții principale:

a) aprobă structura organizatorică a societății și numărul de posturi, precum și normativul de constituire a compartimentelor funcționale și de producție;
b) numește și revocă membrii consiliului de administrație și ai comisiei de cenzori, le stabilește atribuțiile și salariile;
c) numește și revocă directorii, le stabilește atribuțiile și salariile;
d) aprobă și modifică programele de activitate și bugetul societății;
e) analizează rapoartele consiliului de administrație privind stadiul și perspectivele societății, cu referire la profit și dividende, poziția pe piața internă și internațională, nivelul tehnic, calitatea, forța de muncă, protecția mediului, relațiile cu clienții. De asemenea, hotărăște asupra nivelului fondurilor pentru cercetări științifice care au ca obiect fundamentarea strategiilor de dezvoltare, creșterea calității produselor și serviciilor, elaborarea de produse și tehnologii noi, competitive;
f) hotărăște cu privire la contractarea de împrumuturi bancare pe termen lung, inclusiv a celor externe, la nivelul împrumuturilor bancare curente și la condițiile de acordare a garanțiilor; stabilește condițiile de acordare a creditelor comerciale și aprobă orice fel de credit financiar acordat de societate;
g) examinează, aprobă sau modifică bilanțul și contul de beneficii și pierderi după analizarea raportului consiliului de administrație și al comisiei de cenzori, aprobă repartizarea beneficiilor între acționari;
h) hotărăște cu privire la înființarea și desființarea de sucursale și filiale;
i) hotărăște cu privire la mărirea sau reducerea capitalului social;
j) hotărăște cu privire la adoptarea sau modificarea statutului, precum și la transformarea formei juridice a societății;
k) hotărăște cu privire la fuziunea sau dizolvarea societății;
l) hotărăște cu privire la executarea de reparații capitale și realizarea de investiții noi;
m) hotărăște, cu prilejul stabilirii bugetului, asupra modului de remunerare a membrilor consiliului de administrație; hotărăște asupra salariilor și primelor directorilor;
n) hotărăște cu privire la acționarea în justiție a membrilor consiliului de administrație, directorilor și adjuncților acestora și a cenzorilor, pentru paguba pricinuită societății;
o) hotărăște asupra oricăror altor probleme din competența sa potrivit legii sau prezentului statut.
Articolul 15

Felurile adunării

Adunările generale ale acționarilor sunt de două feluri: ordinare și extraordinare.

Adunarea generală ordinară are atribuțiile prevăzute la art. 14 lit. a)-g), m), și n), iar adunarea generală extraordinară, atribuțiile prevăzute la lit. h)-l), precum și celelalte atribuții ce le revin potrivit legii și prezentului statut.

Articolul 16

Convocarea adunării generale

Adunarea generală se convoacă de președintele consiliului de administrație sau de către unul dintre administratori, desemnat de președinte.

Adunările generale ordinare au loc cel puțin o dată pe an, la două luni de la încheierea exercițiului economico-financiar, pentru examinarea bilanțului și a contului de beneficii și pierderi pe anul precedent și pentru stabilirea programului de activitate și a bugetului pe anul următor.

Adunările generale extraordinare se convoacă potrivit alin. 1 ori de câte ori este nevoie, în condițiile prevăzute de lege. Administratorii sunt obligați să convoace adunarea la cererea acționarilor reprezentând 1/10 din capitalul social. În condițiile legii, adunarea se convoacă și la cererea comisiei de cenzori.

Convocarea adunării generale se face în conformitate cu dispozițiile din statut.

Convocarea va fi publicată în Monitorul Oficial al României și într-unul din ziarele de largă circulație răspândite în localitatea în care se află sediul societății sau din cea mai apropiată localitate.

Convocarea va cuprinde locul și data ținerii adunării, precum și ordinea de zi, cu arătarea explicită a tuturor modificărilor care vor face obiectul dezbaterilor adunărilor.

Când în ordinea de zi figurează propuneri pentru modificarea statutului, convocarea va trebui să cuprindă textul integral al propunerilor. Adunarea generală a acționarilor se întrunește la sediul societății sau în alt loc din aceeași localitate.

Hotărârile adunărilor se iau prin vot deschis.

Votul secret este obligatoriu pentru alegerea membrilor consiliului de administrație și a cenzorilor, pentru revocarea lor și pentru luarea hotărârilor referitoare la răspunderea administratorilor.

Articolul 17

Prezidarea lucrărilor adunării

Adunarea generală a acționarilor este prezidată de președintele consiliului de administrație, iar în lipsa acestuia, de către unul dintre administratori, desemnat de președinte.

Adunarea generală alege dintre membrii săi un secretar, care va întocmi procesul-verbal al ședinței.

Procesul-verbal se va scrie într-un registru sigilat și parafat. Procesul-verbal va fi semnat de persoana care a prezidat ședința și de secretar.

Articolul 18

Condiții de validitate

Adunarea generală ordinară este constituită valabil și poate lua hotărâri dacă la prima convocare acționarii prezenți sau reprezentați dețin cel puțin 2/3 din capitalul social, iar la a doua convocare, dacă dețin cel puțin 1/2 din capitalul social.

Adunarea generală extraordinară este constituită valabil și poate lua hotărâri dacă, la prima convocare, acționarii prezenți sau reprezentați dețin cel puțin 3/4 din capitalul social, iar la a doua convocare, dacă dețin cel puțin 1/2 din capitalul social.

Adunarea generală a acționarilor statutar constituită ia hotărâri cu majoritatea absolută de voturi a celor prezenți sau reprezentați.

Hotărârile adunării generale sunt obligatorii chiar pentru acționarii absenți sau nereprezentați.

Articolul 19

Consiliul împuterniciților statului

În perioada în care statul este acționar unic, atribuțiile adunării generale a acționarilor vor fi exercitate de consiliul împuterniciților statului, alcătuit și numit potrivit legii.

Consiliul împuterniciților statului își desfășoară activitatea în conformitate cu dispozițiile specifice prevăzute pentru adunarea generală.

Capitolul V

Consiliul de administrație

Articolul 20

Numire, organizare

Societatea este administrată de către un consili de administrație numit de adunarea generală a acționarilor pe o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de a fi numiți pe noi perioade de 4 ani, care pot avea calitatea de acționari. Numărul de administratori se stabilește de către adunarea generală în raport cu volumul și specificul activității societății comerciale.

Când se creează un loc vacant în consiliul de administrație, adunarea generală a acționarilor numește un nou administrator pentru completarea locului vacant.

În perioada în care statul este acționar unic, consiliul de administrație al societății comerciale va fi numit de către consiliul împuterniciților statului, cu avizul ministerului de resort.

Consiliul de administrație este condus de președintele adunării generale a acționarilor, respectiv de președintele consiliului împuterniciților statului.

Consiliul de administrație se întrunește la sediul societății, ori de câte ori este necesar, la convocarea președintelui sau a 1/3 din numărul membrilor săi și ia decizii cu majoritate simplă de voturi din numărul total al membrilor consiliului. El este prezidat de președinte, iar în lipsa acestuia de unul din administratori, desemnat de președinte. Președintele numește un secretar, fie din membrii consiliului, fie din afara acestuia.

Dezbaterile consiliului de administrație au loc conform ordinii de zi stabilite pe baza proiectului comunicat de președinte, cu cel puțin 15 zile înainte. Acestea se consemnează în procesul-verbal al ședinței, care se înscrie într-un registru sigilat și parafat de președintele consiliului de administrație. Procesul-verbal se semnează de persoana care a prezidat ședința și de secretar.

Consiliul de administrație poate delega o parte din atribuțiile sale unui comitet de direcție compus din membri aleși dintre administratori.

La societățile ce au regimul celor cu capital integral de stat atribuția prevăzută la alineatul precedent se exercită cu acordul împuterniciților statului.

Președintele îndeplinește și funcția de director, în care calitate conduce și comitetul de direcție, asigurând conducerea curentă a societății, aducerea la îndeplinire a hotărârilor adunării generale și ale consiliului de administrație.

În relațiile cu terți, societatea este reprezentată de către președintele consiliului de administrație pe baza și în limitele împuternicirilor date de adunarea generală a acționarilor sau, în lipsa lui, de către unul din administratori, desemnat de consiliu.

Membrii consiliului de administrație vor putea exercita orice act care este legat de administrarea societății în interesul acesteia, în limita drepturilor care li se conferă.

Președintele consiliului de administrație este obligat să pună la dispoziția acționarilor și comisiei de cenzori, la cererea acestora, toate actele societății.

Președintele și ceilalți membri ai consiliului de administrație și directorii răspund față de societate pentru prejudiciile rezultate din faptele lor ilicite, pentru abaterile de la statut și pentru greșeli în administrarea societății.

În perioada cât statul este acționar unic, directorul este numit de consiliul de administrație, cu avizul consiliului împuterniciților statului.

Articolul 21

Atribuțiile consiliului de administrație

Consiliul de administrație are următoarele atribuții:

a) angajează și concediază personalul;
b) stabilește îndatoririle și împuternicirile personalului societății pe compartimente;
c) aprobă încheierea de contracte de închiriere (luarea sau darea cu chirie) pe baza hotărârii adunării generale ordinare a acționarilor;
d) stabilește modul de realizare a activității de cercetare și dezvoltare, de asigurare a calității, de protecție a mediului;
e) supune anual adunării generale a acționarilor, în termen de 60 de zile de la încheierea exercițiului economico-financiar, raportul cu privire la activitatea societății, bilanțul și contul de beneficii și pierderi pe anul precedent, precum și proiectul de program de activitate și proiectul de buget al societății pe anul următor;
f) rezolvă orice alte probleme stabilite de adunarea generală a acționarilor sau care privesc conducerea curentă a activității.
Capitolul VI

Controlul societății

Articolul 22

Controlul gestiunii

Gestiunea societății este controlată de acționari și de comisia de cenzori, numită în condițiile legii de adunarea generală a acționarilor, formată din 3-5 membri, care nu pot avea nici o altă funcție în societate și tot atâția supleanți.

La societățile care au regimul celor cu capital integral de stat, cenzorii sunt reprezentanți ai Ministerului de Finanțe, iar atribuțiile prevăzute de lege pentru acționari revin membrilor consiliului împuterniciților.

Articolul 23

Prezentarea de date

Pentru a putea exercita dreptul de control, acționarilor li se vor prezenta, la cerere, date cu privire la activitatea, situația patrimoniului, a beneficiilor și a pierderilor statului.

Articolul 24

Atribuțiile comisiei de cenzori

Comisia de cenzori are următoarele atribuții principale:

  • în cursul exercițiului financiar verifică gospodărirea fondurilor fixe și a mijloacelor circulante, a portofoliului de efecte, casa și registrele de evidență contabilă și prezintă consiliului de administrație rapoarte de activitate;
  • la încheierea exercițiului financiar, controlează exactitatea inventarului, a documentelor și informațiilor prezentate de consiliul de administrație asupra fondurilor societății, a bilanțului și a contului de beneficii și pierderi, prezentând adunării generale a acționarilor un raport scris, prin care se propune aprobarea sau rectificarea bilanțului, a contului de beneficii și pierderi;
  • la lichidarea societății, controlează operațiunile de lichidare;
  • prezintă adunării generale a acționarilor punctul de vedere privind propunerile de reducere a capitalului social.

Atribuțiile comisiei de cenzori se completează și cu alte obligații prevăzute de lege.

Articolul 25

Mod de lucru

Comisia de cenzori se întrunește la sediul societății și ia decizii în unanimitate. Dacă nu se realizează unanimitatea, raportul cu divergențe se înaintează adunării generale.

Comisia de cenzori poate convoca adunarea generală în cazul în care capitalul social s-a diminuat cu mai mult de 10%.

Capitolul VII

Activitatea societății

Articolul 26

Exercițiul economico-financiar

Exercițiul economico-financiar începe la 1 ianuarie și se încheie la 31 decembrie ale fiecărui an. Primul exercițiu începe la data constituirii societății.

Articolul 27

Contabilitatea

Societatea va tine evidența contabilă, în lei, va întocmi anual bilanțul și contul de beneficii și pierderi, având în vedere normele metodologice elaborate de Ministerul Finanțelor.

Articolul 28

Beneficiul

Beneficiul societății se stabilește prin bilanțul aprobat de adunarea generală a acționarilor.

Plata beneficiului cuvenit acționarilor, respectiv statului, se face de societate în condițiile legii.

În cazul înregistrării de pierderi, părțile se obligă să analizeze cauzele și să ia măsuri de recuperare.

Articolul 29

Amortizarea fondurilor fixe

Consiliul de administrație stabilește, în condițiile legii, modul de amortizare a fondurilor fixe.

Capitolul VIII

Modificarea formei juridice, dizolvarea, litigiile

Articolul 30

Transformarea societății

Societatea va putea fi transformată în altă formă de societate prin hotărârea adunării generale extraordinare a acționarilor.

Societatea cu capital integral de stat va putea fi transformată numai cu aprobarea organului care a înființat-o.

Noua societate va îndeplini formalitățile de înregistrare și publicitate cerute de lege la înființarea societăților.

Articolul 31

Dizolvarea societății

Următoarele situații duc la dizolvarea societății:

  • imposibilitatea realizării obiectului social sau nerealizarea acestuia;
  • pierderea a cel puțin 1/2 din capitalul social, dacă adunarea generală a acționarilor nu decide completarea capitalului sau reducerea lui la suma rămasă;
  • numărul de acționari va fi redus sub 5;
  • în orice alte situații, pe baza hotărârii adunării generale a acționarilor.
Articolul 32

Lichidarea societății

Lichidarea se va face de unul sau mai mulți lichidatori, numiți de adunarea generală a acționarilor dintre acționari sau alte persoane.

Din momentul intrării în funcțiune a lichidatorilor, mandatul administratorilor și directorilor încetează, aceștia nemaiputând întreprinde noi operațiuni în numele societății.

Lichidatorii au aceeași răspundere ca și administratorii.

Lichidatorii își îndeplinesc mandatul sub controlul comisiei de cenzori.

Lichidatorii pot apărea în fața instanțelor judecătorești și pot încheia tranzacții și compromisuri cu creditorii societății.

Lichidatorii vor înștiința creditorii printr-un anunț public, cerându-le să-și prezinte pretențiile într-o anumită perioadă fixată. Creditorilor cunoscuți societății li se vor trimite un anunț separat, cerându-le să-și prezinte pretențiile.

Lichidatorii care efectuează noi operațiuni, ce nu sunt necesare scopului lichidării, sunt răspunzători personal și solidari de executarea acestora.

Din sumele rezultate din lichidare, vor fi lichidați mai întâi creditorii privilegiați și apoi ceilalți creditori.

După aceasta, lichidatorii vor întocmi bilanțul de lichidare și vor face propuneri de repartizare între acționari a rezultatelor financiare ale lichidării, proporțional cu cotele de participare la capitalul social.

Bilanțul de lichidare ca și propunerile de distribuire a mijloacelor rezultate din lichidare vor fi supuse spre aprobare adunării generale a acționarilor. După aprobarea acestui bilanț, se consideră că societatea a descărcat pe lichidatori de activitatea lor.

Pe baza bilanțului de lichidare, lichidatorii vor întocmi în formă autentică, un înscris constatator, care va fi înregistrat la Registrul comerțăului.


Articolul 33

Prevederile prezentului statut se vor modifica sau completa corespunzător reglementărilor Legii societăților comerciale, după intrarea acesteia în vigoare.

Hotărâre privind trecerea Laboratorului de chimie anorganică din Timișoara în subordinea Academiei Române

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Pe data prezentei hotărâri, Laboratorul de chimie anorganică din Timișoara, din cadrul Institutului de Energetică Chimică și Biochimică București, din subordinea Ministerului Resurselor și Industriei - Departamentul Industriei Chimice și Petrochimice, trece în subordinea Academiei Române, ca unitate de cercetare fără personalitate juridică, în cadrul filialei din Timișoara a academiei Române.

Art. 2. - Activul și pasivul, stabilite pe baza bilanțului încheiat la data de 30 septembrie 1990, împreună cu indicatorii economici și financiari aferenți laboratorului de la art. 1, trec de la Institutul de Energetică Chimică și Biochimică București, din subordinea Ministerului Resurselor și Industriei - Departamentul Industriei Chimice și Petrochimice, la Academia Română, pe bază de protocol.

Art. 3. - Fondurile necesare funcționării laboratorului de la art. 1 vor fi prevăzute în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 1990 aprobat de conducerea Academiei Române.

Art. 4. - Laboratorul de chimie anorganică va funcționa în continuare în imobilul din b-dul Mihai Viteazu nr. 24, Timișoara, al Academiei Române.

Art. 5. - Ministerul Resurselor și Industriei și Ministerul Finanțelor vor introduce modificările corespunzătoare în planul și bugetul de stat pe anul 1990, ca urmare a prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 7 decembrie 1990 | Nr. 1260.

Referinţe

  1. Hotărâri adoptate anterior intrării în vigoare a Constituției, care, pentru punerea în aplicare, au fost transmise, la data aprobării, organelor interesate.
    Textul acestor hotărâri va fi coroborat cu prevederile actelor normative adoptate ulterior.
  2. Nivelul de salarizare se stabilește în raport cu volumul și complexitatea activităţii financiar-contabile, pe baza aprobării conducerii Academiei Române.
  3. Se va completa după reevaluarea patrimoniului.