Monitorul Oficial 297/1992

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul IV, Nr. issue::0297 - Partea I - Luni, 23 noiembrie year::1992

Hotărâri ale Camerei Deputaților

Hotărâre privind demisia unui deputat

În temeiul art. 67 alin. (2) din Constituția României și al art. 166 din Regulamentul Camerei Deputaților,

Camera Deputaților hotărăște:

Articol unic. - Camera Deputaților ia act de cererea de demisie prezentată de domnul Gheorghe Boboc, deputat în Circumscripția electorală nr. 30 Prahova, aparținând Grupului parlamentar al Frontului Democrat al Salvări Naționale, și declară vacant locul de deputat deținut de acesta.

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase | București, 16 noiembrie 1992 | Nr. 61.



Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind modificarea și completarea hotărârilor Guvernului nr. 1289/1990 și nr. 1286/1990, precum și unele măsuri privind activitatea Regiei Autonome pentru Metale Rare de recuperare și valorificare a metalelor rare și prețioase rezultate din prelucrarea nisipurilor aluvionare și din balastiere

Guvernul României hotărăște:

Art. I. - Patrimoniul net al Regiei Autonome pentru Metale Rare, prevăzut în art. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 1289/1990, se majorează cu suma de 5,2 mil. lei, prin transferul fără plată al mijloacelor fixe la valoarea rămasă, aferente Secției de preparare Argeș - Pitești, de la Regia Autonomă a Sării, al cărei patrimoniu se diminuează cu aceeași valoare.

În mod corespunzător se modifică art. 6 al cap. III din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1289/1990, precum și art. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 1286/1990 și art. 6 al cap. III din anexa nr. 2 la aceeași hotărâre.

Art. II. - Prevederile art. 4 pct. 4.3. din Regulamentul de organizare și funcționare a Regiei Autonome pentru Metale Rare, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1289/1990, se completează cu următoarele alineate:

„- recuperarea și valorificarea metalelor rare și prețioase existente în simbioză în nisipurile aluvionare și din toate balastierele de pe teritoriul țării;
- executarea de lucrări de cercetări geologice și tehnologice în balastierele de pe teritoriul țării pentru creșterea gradului de cunoaștere;
- efectuarea pentru parcul auto propriu, a inspecției și verificării tehnice anuale."

Art. III. - Recuperarea, prelucrarea și valorificarea metalelor prețioase din nisipurile aluvionare și balastiere de către Regia Autonomă pentru Metale Rare se vor efectua cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind regimul metalelor prețioase în România.

Art. IV. - Activitatea Secției de preparare Argeș - Pitești, activul și pasivul se vor preda, respectiv se vor prelua, prin protocol, pe baza bilanțului încheiat la 31.12.1991.

Art. V. - Personalul angajat al Secției de preparare Argeș - Pitești, la data prezentei hotărâri, care trece la Regia Autonomă pentru Metale Rare, se consideră transferat.

Art. VI. - Regia Autonomă pentru Metale Rare va stabili pentru fiecare balastieră de pe teritoriul țării programe speciale privind determinarea conținuturilor geologice de metale rare și prețioase, rezervele și condițiile economice de valorificare.

Regia Autonomă pentru Metale Rare va colabora cu deținătorii de balastiere, în vederea amplasării, în fluxul tehnologic al acestora, a instalațiilor proprii de recuperare a metalelor rare și prețioase din nisipurile aluvionare.

Decontarea cheltuielilor se va face pe bază de contracte încheiate între părți.

Art. VII. - Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă Hotărârea Guvernului României nr. 502 din 9 mai 1990.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 25 septembrie 1992 | Nr. 585.

Contrasemnează:
Ministrul industriei,
Dan Constantinescu
Ministrul economiei și finanțelor,
George Danielescu
p. Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar,
Nicolae Văcăroiu,
secretar de stat

Hotărâre privind recuperarea unor documente aparținând Fondului Arhivistic Național

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se alocă Ministerului de Interne, pentru Direcția generală a arhivelor statului, suma de 41.000 mii lei, din rezerva bugetară la dispoziția Guvernului, în vederea acoperirii cheltuielilor necesare pentru efectuarea unor cercetări în arhivele Federației Ruse, precum și pentru microfilmarea unor documente importante care privesc istoria României.

Art. 2. - Ministerul Economiei și Finanțelor va introduce modificările corespunzătoare în rezerva bugetară la dispoziția Guvernului, precum și în bugetul de venituri și cheltuieli al Ministerului de Interne pe anul 1992.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 10 noiembrie 1992 | Nr. 717.

Contrasemnează:
Ministrul economiei și finanțelor,
George Danielescu
Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar,
Florian Bercea
p. Ministrul de interne,
Nicolae Crăciun
Ministrul afacerilor externe,
Adrian Năstase


Hotărâre privind înființarea Centrului Național de Formare, Consultanță și Management pentru Asigurarea Calității

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se înființează Centrul Național de Formare, Consultanță și Management pentru Asigurarea Calității, persoană juridică română, fără scop lucrativ, cu sediul în municipiul București.

Centrul Național de Formare, Consultanță și Management pentru Asigurarea Calității este condus de un consiliu de coordonare, având componența prevăzută în anexa la prezenta hotărâre, și își desfășoară activitatea după principiile organismelor neguvernamentale, conform legii și regulamentului propriu aprobat de acest consiliu.

Art. 2. - Centrul Național de Formare, Consultanță și Management pentru Asigurarea Calității are ca scop elaborarea strategiei naționale în domeniul asigurării și creșterii calității produselor și serviciilor, pe care o recomandă Institutului Român de Standardizare, în scopul promovării acesteia.

Art. 3. - În îndeplinirea scopului său, Centrul Național de Formare, Consultanță și Management pentru Asigurarea Calității realizează următoarele:

a) colaborarea cu organe ale administrației publice sau cu organisme neguvernamentale, precum și cu specialiști din țară sau din străinătate, în domeniul său de activitate;

b) documentarea, la nivel micro și macroeconomic, privind problematica asigurării calității pe plan național și internațional;

c) formarea profesională de specialitate în domeniul asigurării calității, prin cursuri și stagii de pregătire, pe diferite niveluri, a personalului de conducere și de execuție din regii autonome, societăți comerciale, instituții de interes public sau privat, reprezentanțe ale unor persoane juridice străine, precum și a persoanelor fizice interesate, din țară sau din străinătate;

d) desfășurarea de activități de consultanță, management și asistență de specialitate în domeniul asigurării calității;

e) organizarea de manifestări științifice, simpozioane și dezbateri pe probleme din domeniul său de activitate;

f) elaborarea, editarea, tipărirea și comercializarea de broșuri, cursuri, publicații și studii de specialitate, din domeniul său de activitate.

Art. 4. - Centrul Național de Formare, Consultanță și Management pentru Asigurarea Calității este abilitat să elibereze documente de atestare, recunoscute în România, a promovării cursurilor sale din domeniul asigurării calității.

Art. 5. - Activitățile de formare și atestare a cursanților se organizează prin colaborare cu parteneri de specialitate din țară și din străinătate.

Art. 6. - Institutul Român de Standardizare va asigura, printr-o direcție de specialitate cu 10 posturi care se organizează în cadrul acestuia, Secretariatul Centrului Național de Formare, Consultanță și Management pentru Asigurarea Calității. Personalul aferent acestei direcții se asigură în limita numărului maxim de posturi aprobat pentru institut.

Membrii Consiliului de coordonare al Centrului Național de Formare, Consultanță și Management pentru Asigurarea Calității nu sunt salarizați în această calitate.

Art. 7. - Finanțarea cheltuielilor de funcționare și investiții ale Centrului Național de Formare, Consultanță și Management pentru Asigurarea Calității se realizează integral din venituri proprii.

Încasările în lei, precum și contravaloarea în lei a valutei obținute din cursuri de formare, comercializarea publicațiilor, activități specifice de consultanță, management și asistență de specialitate, precum și din donații, constituie venituri proprii la dispoziția Centrului Național de Formare, Consultanță și Management pentru Asigurarea Calității, urmând a fi folosite pentru realizarea activităților specifice și dezvoltarea bazei materiale proprii.

Veniturile se vor administra și evidenția distinct, cu respectarea reglementărilor privind finanțele publice.

Art. 8. - Institutul Român de Standardizare va aduce la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 10 noiembrie 1992 | Nr. 721.

Contrasemnează:
Ministrul muncii și protecției sociale,
Dan Mircea Popescu
Ministrul economiei și finanțelor,
George Danielescu
Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar,
Florian Bercea


Anexă

Componența Consiliului de coordonare al Centrului Național de Formare, Consultanță și Management pentru Asigurarea Calității

Președinte: directorul general al Institutului Român de Standardizare

Vicepreședinte: un cadru didactic cu funcție de conducere la Academia de Studii Economice din București

Secretar: directorul Secretariatului Centrului Național de Formare, Consultanță și Management pentru Asigurarea Calității

Membri de drept: câte un reprezentant al următoarelor ministere și altor organe de specialitate ale administrației publice centrale:

  • Ministerul Industriei;
  • Ministerul Comerțului și Turismului;
  • Ministerul Agriculturii și Alimentației;
  • Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului;
  • Ministerul Învățământului și Științei;
  • Ministerul Transporturilor;
  • Ministerul Mediului;
  • Biroul Român de Metrologie Legală;
  • Oficiul pentru Protecția Consumatorilor.

Membri desemnați:

  • un reprezentant al Fundației „Centrul Român pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii”;
  • un reprezentant al Fondului Proprietății Private;
  • un reprezentant al Fondului Proprietății de Stat;
  • 3 reprezentanți ai asociațiilor patronale de nivel național, interesate;
  • 3 reprezentanți ai asociațiilor profesionale de nivel național, interesate;
  • 3 reprezentanți ai asociațiilor de protecție a consumatorilor, la nivel central, recunoscute, potrivit legii, ca parteneri sociali cu drept de reprezentare în organismele consultative cu rol în domeniul protecției consumatorilor și în care organele administrației publice sunt reprezentate.

Notă:

Președintele consiliului de coordonare va numi nominal membrii acestui consiliu, pe baza propunerilor înaintate de către ministerele, organele de specialitate ale administrației publice centrale, precum și de către asociațiile și organizațiile menționate în prezenta anexă.

Cu acordul membrilor numiți, președintele consiliului de coordonare poate aproba completarea componenței acestui consiliu, în limita unui număr total de maximum 35 membri.