Monitorul Oficial 3/1994

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::0003 - Partea I - Luni, 10 ianuarie year::1994


Legi și decrete

Lge privind datoria publică

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Capitolul I

Dispoziții generale

Art. 1. - Datoria publică reprezintă totalitatea obligațiilor pecuniare la un moment dat, rezultate din împrumuturi interne și externe, pe termen mediu sau lung, contractate de stat în nume propriu sau garantate de acesta.

Art. 2. - Activitățile privind contractarea și garantarea de împrumuturi interne și externe rambursabile, pe termen mediu sau lung, și gestionarea datoriei publice se exercită de către Guvern, prin Ministerul Finanțelor, în condițiile prezentei legi.

Art. 3. - Stabilirea condițiilor în care se pot contracta împrumuturi publice, interne și externe, negocierea și încheierea de acorduri și convenții, precum și utilizarea altor instrumente juridice generatoare de datorie publică se fac în cadrul instituțional reglementat prin această lege.

Capitolul II

Datoria publică internă

Art. 4. - Guvernul poate contracta, în limita sumei aprobate de Parlament, împrumuturi de stat de pe piața financiară internă, de la persoane juridice sau fizice, în vederea asigurării resurselor bănești necesare.

Art. 5. - Împrumuturile de stat pot fi angajate pentru acoperirea unor necesități determinate de:

a) deficitul bugetar prevăzut prin legea anuală de aprobare a bugetului de stat;
b) cheltuieli publice de interes național pentru obiective de investiții, care nu se pot finanța din resursele curente ale bugetului de stat;
c) refinanțarea datoriei publice interne;
d) alte necesități, aprobate prin legi speciale.

Art. 6. - Împrumuturile pentru necesități ale administrației publice locale pot fi angajate de către aceasta, în condițiile prevederilor din Legea nr. 10/ 1991 privind finanțele publice, din Legea nr. 69/1991 privind administrația publică locală, precum și ale dispozițiilor din prezenta lege.

Ministerul Finanțelor este împuternicit să avizeze contractarea împrumuturilor de către administrațiile publice locale după constatarea existenței posibilităților de rambursare.

Art. 7. - Împrumuturile de stat se realizează și prin emisiuni de valori mobiliare: obligațiuni, bonuri de tezaur, titluri de rentă sau alte înscrisuri de stat.

Emisiunile de valori mobiliare reprezentând împrumuturi de stat, vânzarea și răscumpărarea acestora, precum și plata dobânzilor și a altor speze aferente se fac direct de către Ministerul Finanțelor sau prin intermediul altor instituții financiare specializate, care dobândesc calitatea de agent al statului, în baza convențiilor încheiate.

Art. 8. - Valorile mobiliare reprezentând împrumuturi de stat se plasează prin subscripție publică sau prin alte procedee tehnice specifice.

Art. 9. - Plățile datorate pentru rambursarea datoriei publice interne, reprezentând ratele scadente într-o perioadă de un an, dobânzile și comisioanele aferente, precum și cheltuielile ocazionate de emisiunea și plasarea valorilor mobiliare, formează serviciul datoriei publice interne.

Art. 10. - Rambursarea împrumuturilor contractate se asigură, după caz, din excedentele bugetului de stat, din împrumuturile de stat pentru refinanțarea datoriei publice interne, precum și din alte resurse stabilite prin dispoziții legale.

Dobânda aferentă datoriei publice interne, precum și cheltuielile ocazionate de emisiunea și plasarea valorilor mobiliare reprezintă cheltuieli în bugetul de stat, dacă prevederile legale nu stabilesc altfel.

Art. 11. - Gestionarea datoriei publice interne se asigură de către Ministerul Finanțelor și constă în contractarea împrumuturilor de stat, organizarea și ținerea evidenței prin conturi specifice, rambursarea datoriei publice, calculul și plata dobânzii, comisioanelor și spezelor datorate, precum și în efectuarea de alte operațiuni specifice.

Capitolul III

Datoria publică externă

Art. 12. - Guvernul poate angaja, în condițiile legii, împrumuturi externe pe termen mediu sau lung, contractate direct sau de către societățile comerciale, regiile autonome și autoritățile publice locale cu garanția statului, pentru realizarea programelor de dezvoltare, restructurare economică, realizarea altor obiective sau acțiuni de interes public, crearea și menținerea rezervei valutare a statului, asigurarea resurselor necesare înlăturării efectelor determinate de calamități naturale sau în alte cazuri de forță majoră.

Art. 13. - Necesarul de împrumuturi externe se determină pe baza strategiei privind datoria publică externă, în limita plafonului de credite externe și de îndatorare externă, propuse de Guvern și aprobate de Parlament.

Art. 14. - Garantarea în numele și contul statului de către Ministerul Finanțelor a unor credite externe pentru realizarea de obiective de investiții de către societățile comerciale, regiile autonome și autoritățile publice locale se face pe baza analizelor de proiect ale Băncii de Export-Import a României - S.A. și cu aprobarea Comitetului Interministerial de Garanții și Credite de Comerț Exterior.

Art. 15. - Emisiunea de titluri de valoare lansate pe piețele financiare externe se aprobă de către Guvern, la propunerea Ministerului Finanțelor, solicitând-se și avizul consultativ al Băncii Naționale a României.

Art. 16. - Derularea operațiunilor privind realizarea angajamentelor de datorie publică externă se efectuează de către Ministerul Finanțelor care, în acest scop, încheie convenții cu băncile comerciale și cu beneficiarii împrumuturilor contractate.

Art. 17. – Supravegherea generală a execuției de casă a angajamentelor de datorie publică externă se exercită de către Ministerul Finanțelor și Banca Națională a României, conform normelor metodologice elaborate în temeiul acestei legi.

Art. 18. - Răspunderea pentru gestionarea și utilizarea împrumuturilor externe contractate de societățile comerciale, regiile autonome și autoritățile publice locale cu garanția statului, precum și pentru constituirea resurselor necesare rambursării ratelor scadente și plății dobânzilor, spezelor și comisioanelor aferente revine beneficiarilor de împrumut.

Ministerul Finanțelor, Banca Națională a României și băncile comerciale poartă răspunderea pentru respectarea întocmai a destinației creditelor angajate sau/și garantate la extern.

Art. 19. - Plățile datorate pe o perioadă de un an pentru rambursarea datoriei publice externe, reprezentând ratele scadente, dobânzile, spezele și comisioanele aferente, constituie serviciul datoriei publice externe.

Rambursarea ratelor scadente și plata dobânzilor, spezelor și comisioanelor aferente angajamentelor de datorie publică externă se realizează din resursele cu această destinație prevăzute în bugetul de stat, în bugetul local și în bugetul propriu al beneficiarului de împrumut, după caz.

Art. 20. - Ministerul Finanțelor și Banca Națională a României vor asigura prevederea în balanța de plăți externe a resurselor necesare rambursării împrumuturilor externe, a plății dobânzilor spezelor și comisioanelor aferente.

Art. 21. - Pentru riscurile financiare decurgând din garantarea de către stat a împrumuturilor externe contractate de societățile comerciale și regiile autonome, Ministerul Finanțelor va constitui fondul de risc,care se va administra pe regim extrabugetar și se va alimenta din sumele încasate sub formă de comisioane de la beneficiarii împrumuturilor externe garantate, dobânzile încasate din plasamentele pe piață ale sumelor temporar disponibile din fondul de risc și alte sume, potrivit prevederilor legale.

Sumele datorate la fondul de risc de către beneficiarul împrumutului extern garantat se determină de către Ministerul Finanțelor prin aplicarea unor cote procentuale negociabile, diferențiate în funcție de bonitatea financiară a beneficiarului, perioada de grație și cuantumul ratei medii de rambursare.

Cuantumul sumelor datorate la fondul de risc, termenele de vărsare și celelalte obligații care revin beneficiarului împrumutului se prevăd în contractul încheiat de acesta cu Ministerul Finanțelor.

Art. 22. - Orice angajament de datorie publică externă se înregistrează în Registrul datoriei publice externe, instituit, prin această lege, la Ministerul Finanțelor.

Art. 23. - Ministerul Finanțelor urmărește constituirea resurselor de rambursare de către beneficiarii împrumuturilor externe garantate de stat, ține evidența creanțelor statului provenite din executarea garanțiilor acordate și acționează pentru recuperarea lor de la debitori.

Art. 24. - În calitate de garant al împrumuturilor externe în numele statului, Ministerul Finanțelor evaluează riscurile financiare, oportunitatea și condițiile de emitere a garanției pentru a nu afecta credibilitatea financiară a statului român pe plan internațional, participă la negocierea acordurilor și a altor instrumente juridice internaționale prin care se contractează împrumuturi externe garantate de stat.

Art. 25. - Ministerul Finanțelor și Banca Națională a României urmăresc sistematic evoluția resurselor valutare ale țării, analizează eventualele dificultăți în rambursarea datoriei publice externe și propun Guvernului măsuri de soluționare a acestora.

Art. 26. - Guvernul analizează, când situația o impune, oportunitatea și condițiile de reeșalonare sau refinanțare a datoriei publice externe și prezintă propuneri Parlamentului în vederea aprobării.

Art. 27. - Ministerul Finanțelor, în colaborare cu Banca Națională a României, elaborează anual proiectul balanței de plăți externe.

Banca Națională a României urmărește în execuție balanța de plăți externe și transmite trimestrial Ministerului Finanțelor situația drepturilor și angajamentelor externe ale statului.

Ministerul Finanțelor împreună cu Banca Națională a României prezintă semestrial Guvernului informări asupra modului de realizare a prevederilor balanței de plăți externe și propune soluții de acoperire a deficitului sau de utilizare a excedentului din contul curent al balanței de plăți externe.

Guvernul prezintă spre aprobare Parlamentului, până la 30 iunie, execuția anuală a balanței de plăți externe.

Art. 28. - Ministerul Finanțelor întocmește și prezintă Guvernului rapoarte semestriale privind evoluția datoriei publice externe și transmite organismelor financiar-bancare internaționale date statistice privind datoria publică externă, conform obligațiilor decurgând din calitatea României de membru al acestor organisme.

Art. 29. - Datele privind realizarea fiecărui împrumut în contul datoriei publice externe se raportează la Ministerul Finanțelor de către beneficiarii împrumuturilor și de către băncile comerciale prin care acestea se derulează, potrivit normelor metodologice elaborate în aplicarea prezentei legi.

Capitolul IV

Dispoziții finale

Art. 30. - În aplicarea prezentei lei, Ministerului Finanțelor îi revin următoarele atribuții:

a) elaborează strategia atragerii și utilizării capitalului disponibil pe piața internă și externă;
b) acționează pentru aplicarea prevederilor oricăror legi vizând contractarea împrumuturilor de stat;
c) elaborează și propune Guvernului proiecte de acte normative în domeniul împrumuturilor de stat;
d) încheie, în numele statului, contracte de împrumut de pe piața financiară internă; analizează, avizează și participă la negocierea contractării sau garantării de împrumuturi externe;
e) asigură, împreună cu Banca Națională a României, resursele necesare rambursării împrumuturilor;
f) urmărește evoluția creditului și a dobânzii pe piața financiară și face propuneri pentru operațiuni de conversiune a datoriei publice;
g) organizează și ține evidența tuturor angajamentelor de plată interne și externe asumate prin contracte, acorduri, convenții și alte instrumente juridice și urmărește execuție acestor angajamente;
h) informează Guvernul, Parlamentul și organismele internaționale cu care are încheiate înțelegeri în acest sens asupra evoluției și utilizării împrumuturilor de stat și a datoriei publice;
i) supraveghează utilizarea împrumuturilor generatoare de datorie publică conform destinației aprobate;
j) angajează și reprezintă statul în relațiile cu persoanele fizice și juridice, precum și în fața instanțelor judecătorești, în domeniul împrumuturilor de stat;
k) evaluează riscurile financiare decurgând din garantarea împrumuturilor externe, oportunitatea și condițiile de emitere a garanției;
l) ține evidența garanțiilor acordate și urmărește ca angajamentele decurgând din acordarea de garanții să nu afecteze credibilitatea financiară a statului român pe plan internațional.

Art. 31. - Ministerul Finanțelor, prin organe de control specializate, exercită controlul folosirii resurselor împrumutate potrivit destinațiilor aprobate, în condițiile legii.

Art. 32. - Banca Națională a României, regiile autonome, societățile comerciale, instituțiile și alte organisme guvernamentale și neguvernamentale sunt obligate să transmită informațiile necesare, solicitate, în legătură cu datoria publică.

Art. 33. - Constituie contravenții la prevederile prezentei legi următoarele fapte, dacă, potrivit legii penale, nu constituie infracțiuni:

a) neprezentarea documentelor juridice prin care s-au contractat împrumuturi generatoare de datorie publică externă sau împrumuturi externe cu garanția statului, în termenele stabilite de Ministerul Finanțelor;
b) neraportarea datelor referitoare la execuția împrumuturilor privind datoria publică internă și externă;
c) refuzul de a pune la dispoziția organelor de control documentele, datele și informațiile solicitate privind datoria publică internă și externă.

Contravențiile prevăzute mai sus se sancționează cu amendă de la 1.000.000 lei la 3.000.000 lei.

Art. 34. - Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către Ministerul Finanțelor și unitățile sale teritoriale împuternicite în acest scop.

În măsura în care prezenta lege nu dispune altfel, contravențiilor prevăzute la art. 33 li se aplică prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor, cu excepția art. 25, 26 și 27.

Art. 35. - Constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 6 1uni la 5 ani următoarele fapte:

a) utilizarea fondurilor în lei și în valută provenite din angajamente de datorie publică externă în alte scopuri decât cele pentru care s-a aprobat contractarea sau garantarea acestora;
b) furnizarea de date eronate pentru fundamentarea garanției publice la contractarea de împrumuturi externe.

Constatarea faptelor prevăzute la alineatul precedent se face de către Ministerul Finanțelor și unitățile sale teritoriale, precum și de către alte organe abilitate în acest scop prin lege.

Art. 36. - În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Finanțelor va elabora normele metodologice de aplicare.

Art. 37. - Pe data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă orice dispoziții contrare.


Această lege a fost adoptată de Senat în ședința din 21 decembrie 1993 , cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Senatului, prof. univ. dr. Oliviu Gherman

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 20 decembrie 1993 , cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

p. Președintele Camerei Deputaților, Ion Rațiu

București, 30 decembrie 1993 | Nr. 91.


Decret pentru promulgarea Legii privind datoria publică

În temeiul art. 77 alin. (1) din Constituția României, promulgăm

Legea privind datoria publică

și dispunem publicarea ei în Monitorul Oficial al României.


Președintele României, Ion Iliescu | București, 29 decembrie 1993 | Nr. 227.