Monitorul Oficial 322/1994
Monitorul Oficial al României
Anul VI, Nr. issue::0322 - Partea I - Vineri, 18 noiembrie year::1994
Hotărâri ale Senatului
Hotărâre privind majorarea numărului maxim de membri ai Comisiei economice
- Senatul adoptă prezenta hotărâre.
Articol unic. - Numărul maxim de membri ai Comisiei economice, stabilit prin Hotărârea Senatului nr. 38/1992, se majorează de la 11 la 13.
Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Senatului nr. 32/1993 privind aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Senatului
- În temeiul art. 30 alin. 3 din Regulamentul Senatului,
- Senatul adoptă prezenta hotărâre.
Articol unic. - Hotărârea Senatului nr. 32/1993 privind aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Senatului se modifică după cum urmează:
La anexa nr. I - Comisia economică:
- se includ în componența comisiei domnii senatori Victor Stoicescu (independent) și Constantin Moldovan (independent).
Decrete
Decret privind înaintarea în grad a unor generali și acordarea gradului de general-maior unor colonei din Ministerul de Interne
- În temeiul art. 94 lit. b) și al art. 99 alin. (1) din Constituția României,
- având în vedere propunerile ministrului de interne,
- Președintele României decretează:
Art. 1. - Se înaintează în gradul de general-locotenent următorii:
- general-maior Nițu Niculae Niculae
- general-maior Pitulescu Ion Ion.
Art. 2. - Se acordă gradul de general-maior următorilor:
- colonelului Arghiroiu Tudorache Ionel
- colonelului Berechet Constantin Nicolae
- colonelului Cârjan Ion Lazăr
- colonelului Dan Nicolae Ion
- colonelului Florea Florea Gheorghe
- colonelului Neagu Octavian Niculae
- colonelului Odangiu Constantin Andrei
- colonelului Păun Ioan-Vintilă Stelian-Ovidius.
Hotărâri ale Guvernului României
Hotărâre privind aprobarea Acordului economic și comercial dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Populare Chineze
- Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - Se aprobă Acordul economic și comercial dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Populare Chineze, semnat la București la 12 iulie 1994.
Contrasemnează: Ministrul comerțului, |
Acord economic și comercial între Guvernul României și Guvernul Republicii Populare Chineze
- Guvernul României și Guvernul Republicii Populare Chineze (denumite în cele ce urmează părți contractante),
- în scopul impulsionării, pe mai departe, a colaborării prietenești tradiționale dintre cele două țări, precum și al dezvoltării, pe baza egalității și avantajului reciproc, a cooperării economice și a relațiilor comerciale bilaterale,
- au convenit următoarele:
- Articolul 1
Părțile contractante vor adopta toate măsurile necesare pentru promovarea, în mod activ, a dezvoltării stabile și de lungă durată a cooperării economice și a relațiilor comerciale bilaterale, în conformitate cu legile și alte reglementări din țările lor, cu prevederile prezentului acord și cu necesitățile și posibilitățile lor.
- Articolul 2
Părțile contractante își acordă reciproc tratamentul națiunii cele mai favorizate cu privire la taxele vamale și alte taxe aplicate importurilor și exporturilor, la spezele bancare aferente plăților la import și export, precum și în ceea ce privește toate regulile și formalitățile în legătură cu importul și exportul.
Această prevedere nu se aplică:
- avantajelor acordate sau care vor fi acordate de una dintre părțile contractante vreunei țări vecine în vederea facilitării comerțului de frontieră;
- avantajelor acordate sau care vor fi acordate unui stat terț de către una dintre părțile contractante ca urmare a participării la zone de liber schimb, uniuni vamale, uniuni economice,uniuni monetare sau la orice alt acord preferențial.
- Articolul 3
Cooperarea economică și relațiile comerciale bilaterale se vor desfășura pe bază de contracte încheiate între persoane fizice și juridice din România și persoane juridice din Republica Populară Chineză, autorizate să efectueze asemenea activități, cu respectarea legilor și a altor reglementări în vigoare în cele două țări, precum și a prevederilor prezentului acord.
Contractele vor fi încheiate ținându-se seama de practica internațională în domeniu și de nivelul prețurilor pe piața mondială pentru produse similare.
- Articolul 4
Organele de resort din cele două țări vor sprijini, în mod activ, cooperarea economică bilaterală în domenii de interes comun, respectiv: industria extractivă, industria construcțiilor de mașini, industria chimică și petrochimică, industria ușoară, agricultura și în alte domenii.
- Articolul 5
Decontările și plățile decurgând din contractele încheiate se vor efectua în conformitate cu legislația valutară în vigoare din fiecare țară, în valută liber convertibilă convenită de către părțile semnatare ale contractelor.
În conformitate cu legislația în vigoare din cele două țări, prin contracte se poate conveni efectuarea de activități economice și comerciale în diverse forme practicate în comerțul internațional, inclusiv operațiuni comerciale în barter.
Problemele tehnice legate de efectuarea plăților vor fi convenite de către băncile de resort din cele două țări.
- Articolul 6
Fiecare dintre părțile contractante va sprijini participarea, în țara respectivă, la târguri, expoziții, simpozioane economice și tehnice, ca și trimiterea reciprocă de delegații economice și comerciale.
- Articolul 7
Părțile contractante vor sprijini, în conformitate cu legislația în vigoare din cele două țări, persoanele juridice și fizice autorizate, care desfășoară activități economice și comerciale în cealaltă țară, pentru deschiderea de reprezentanțe permanente și înființarea de societăți comerciale în țara respectivă, precum și pentru desfășurarea normală a activității acestora.
- Articolul 8
În scopul promovării cooperării economice și a relațiilor comerciale bilaterale, părțile contractante vor încuraja schimbul reciproc de informații, îndeosebi în ceea ce privește legislația referitoare la comerțul exterior și cooperarea economică internațională, investiții, activitatea financiar-bancară, programele de dezvoltare ale celeilalte țări, ca și în legătură cu alte probleme de interes comun.
- Articolul 9
În baza acestui acord, organismele abilitate din cele două țări vor elibera, la cererea importatorului, certificate de origine conform regulilor de origine din această țară, pentru produsele care se exportă în cealaltă țară.
- Articolul 10
Părțile contractante vor lua toate măsurile necesare, în conformitate cu reglementările în vigoare în fiecare țară și cu prevederile acordurilor internaționale la care sunt parte, în vederea protejării produselor originare din cealaltă țară împotriva tuturor formelor de concurență neloială în tranzacțiile comerciale de pe teritoriile lor.
Părțile contractante vor lua măsuri pentru a asigura o protecție adecvată și efectivă a brevetelor, mărcilor de comerț și de serviciu, drepturilor de autor și altor drepturi de proprietate intelectuală, în conformitate cu legislația specifică în vigoare în fiecare țară și ținând seama de obligațiile lor în cadrul înțelegerilor internaționale privind proprietatea intelectuală, acceptate de cele două țări.
- Articolul 11
Părțile contractante sunt de acord ca denumirea Comisiei guvernamentale româno-chineze de colaborare economică și tehnică să devină „Comisia guvernamentală româno-chineză de colaborare economică și comercială" (comisia mixtă), iar activitatea acesteia să fie continuată.
Comisia mixtă este formată din președinți, membri și secretari ai celor două părți. Președintele în comisia mixtă al fiecărei părți va fi desemnat de guvernul țării respective.
Comisia mixtă are următoarele atribuții principale:
- să examineze realizarea prevederilor prezentului acord;
- să analizeze și să adâncească cunoașterea reciprocă a posibilităților de cooperare economică și de dezvoltare a schimburilor comerciale;
- să rezolve, conform reglementărilor în vigoare din fiecare țară, problemele care ar putea să apară în relațiile economice și comerciale dintre cele două țări și să facă recomandări pentru aducerea la îndeplinire de către organele de specialitate din cele două țări a acțiunilor de colaborare convenite;
- să facă propuneri menite să impulsioneze dezvoltarea relațiilor de cooperare economică și comerciale dintre cele două țări, pe care să le înainteze guvernelor respective.
Comisia mixtă se va reuni în sesiuni ordinare anuale, alternativ la București și Beijing. Data sesiunii și ordinea de zi se vor conveni, anterior sesiunii, de cele două părți.
Cu acordul ambelor părți, comisia mixtă se poate întruni și în sesiuni extraordinare.
Comisia mixtă adoptă, la sesiunile sale, măsuri care se consemnează în protocoale ale sesiunilor.
- Articolul 12
Prezentul acord intră în vigoare la data ultimei notificări prin care părțile contractante își comunică reciproc aprobarea acestuia potrivit prevederilor legale din fiecare țară.
Acordul va fi valabil pe o perioadă de 5 ani, după care valabilitatea acestuia va fi prelungită automat, pe perioade succesive de câte un an, dacă nici una dintre părțile contractante nu îl va denunța în scris cu cel puțin 6 luni înainte de expirarea perioadei de valabilitate respective.
Prezentul acord poate fi modificat sau completat cu acordul celor două părți contractante.
Modificările sau completările respective vor intra în vigoare în conformitate cu prevederile alin. 1 al prezentului articol.
- Articolul 13
În cazul încetării valabilității prezentului acord, prevederile sale vor continua să se aplice obligațiilor rezultând din contractele încheiate în perioada sa de valabilitate, până la completa executare a acestor obligații.
- Articolul 14
La data intrării în vigoare a prezentului acord își încetează valabilitatea:
- Acordul dintre Republica Socialistă România și Republica Populară Chineză privind colaborarea economică și tehnică pe termen lung, semnat la Pekin la 19 mai 1978;
- Acordul dintre Guvernul Republicii Socialiste România și Guvernul Republicii Populare Chineze privind constituirea Comisiei guvernamentale româno-chineze de colaborare economică și tehnică, semnat la București la 21 august 1978;
- Protocolul dintre Guvernul Republicii Socialiste România și Guvernul Republicii Populare Chineze privind colaborarea tehnică în producție, semnat la București la 21 august 1978;
- Acordul comercial dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Populare Chineze, semnat la Beijing la 28 noiembrie 1990.
Încheiat la București la 12 iulie 1994, în două exemplare originale, fiecare exemplar în limbile română și chineză, ambele texte fiind egal autentice.
Pentru Guvernul României, Teodor Viorel Meleșcanu |
Pentru Guvernul Republicii Populare Chineze, Li Lanqing |
Hotărâre privind stabilirea cotelor de cheltuieli necesare realizării, dezvoltării și modernizării producției în sectorul extractiv minier, țiței și gaze naturale
- În temeiul Legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unităților economice de stat ca regii autonome și societăți comerciale și al Legii nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale și necorporale,
- Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă cotele de cheltuieli prevăzute în anexa nr. 1, necesare completării surselor proprii de finanțare a obiectivelor de investiții din sectorul extractiv, pentru asigurarea realizării, dezvoltării și modernizării producției de substanțe minerale utile din sectorul extractiv minier, țiței și gaze naturale.
Art. 2. - Cotele de cheltuieli prevăzute la art. 1 sunt cuprinse în prețurile cu ridicata ale produselor specifice din sectorul extractiv și se adaugă la costul produselor livrate consumatorilor din economie.
Art. 3. - Cotele de cheltuieli necesare realizării, dezvoltării și modernizării producției sunt stabilite diferențiat pe unitatea fizică de produs și se recalculează corespunzător la stabilirea unor noi prețuri cu ridicata în cadrul acțiunilor de negociere.
Art. 4. - Sumele calculate pe baza cotelor de cheltuieli aprobate prin prezenta hotărâre se colectează la nivelul regiilor autonome și al societăților comerciale, pe măsura valorificării și încasării producției. Fondurile astfel constituite se vor utiliza pentru finanțarea categoriilor de lucrări prevăzute în anexa nr. 2, asigurându-se cu prioritate sumele necesare executării lucrărilor de cercetare geologică pentru descoperirea de noi rezerve în vederea dezvoltării producției, precum și pentru rambursarea ratelor scadente de la obiectivele a căror finanțare s-a asigurat prin credite externe.
Art. 5. - Gestionarea fondurilor pentru realizarea, dezvoltarea și modernizarea producției se face de către regiile autonome și societățile comerciale în baza instrucțiunilor elaborate de Ministerul Finanțelor și Ministerul Industriilor, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
Art. 6. - Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
Contrasemnează: Ministrul industriilor, |
Anexa Nr. 1
cotelor de cheltuieli necesare realizării, dezvoltării și modernizării producției din sectorul extractiv cuprinse în prețurile cu ridicata
Produsul | Lei/U.M. |
---|---|
Lignit extras | 204 lei/t |
Cărbune brun extras | 190 lei/t |
Huilă brută extrasă | 155 lei/t |
Antracit extras | 90 lei/t |
Minereu cuprifer extras | 1.600 lei/t |
Minereu cuprifer sărac extras | 150 lei/t |
Minereu complex extras | 1.600 lei/t |
Minereuri auro-argintifere extrase | 840 lei/t |
Minereuri de fier brut și mangan extrase | 2.600 lei/t |
Minereu de aluminiu extras | 3.250 lei/t |
Minereu de uraniu extras | 2.000 lei/t |
Substanțe nemetalifere, sare și roci utile | 6% din prețul cu ridicata |
Țiței extras | 50.477 lei/t |
Gaz metan extras | 7.360 lei/1.000 m3. |
Anexa Nr. 2
categoriilor de lucrări ce se finanțează din fondurile constituite prin aplicarea cotelor de cheltuieli necesare realizării, dezvoltării și modernizării producției cuprinse în prețurile cu ridicata
Sectorul minier
- Cărbuni (antracit, huilă, cărbune brun, lignit);
- Minereuri auro-argintifere, feroase, neferoase, de aluminiu, radioactive și de elemente rare și disperse, substanțe nemetalifere, sare și roci utile:
- a) studii geologice tehnico-economice în vederea reevaluării potențialului de rezerve valorificabile ale perimetrelor în exploatare;
- b) cercetări geologice și tehnologice pentru stabilirea posibilităților de acces și de exploatare a zăcămintelor aflate în condiții geominiere și hidrogeologice grele;
- c) cercetări geologice cu foraje și lucrări miniere pentru descifrarea tectonicii de detaliu sau a modului de dezvoltare a straturilor de cărbuni și a zonelor mineralizate ce urmează să fie programate la exploatare, în măsura necesară proiectării și desfășurării în condiții corespunzătoare a lucrărilor de deschidere, pregătire și explorare.
Sectorul de extracție țiței și gaze naturale
- Lucrări de cercetare geologică:
- a) lucrări seismice, foraje cu sonde de deschidere și sonde de explorare preliminară și de detaliu, pe uscat și pe mare;
- b) lucrări de foraj de exploatare pe uscat;
- c) lucrări de foraj de cercetare geologică și exploatare pentru zăcămintele de pe platoul continental românesc al Mării Negre.
În categoriile de lucrări de mai sus se includ și taxele pentru terenuri, despăgubiri, drumuri, conducte, linii electrice, probe de producție, echipamente, instalații tehnologice, conducte magistrale, separatoare gaze, stații de compresoare, instalații de tratare și de depozitare, ateliere, dotări cu instalații și echipamente, scule, redări terenuri în circuitul agricol și silvic etc.
- Dezvoltarea capacităților de înmagazinare gaze, modernizarea și dezvoltarea sistemului de transport și distribuție gaze;
- Lucrări pentru protecția mediului înconjurător;
- Cheltuieli pentru studii, proiecte etc.;
- Retehnologizarea și modernizarea instalațiilor și echipamentelor din dotare.
Hotărâre privind unele măsuri în aplicarea hotărârilor de organizare și funcționare a ministerelor
- Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - Aplicarea structurilor organizatorice aprobate prin hotărârile de organizare și funcționare a ministerelor, adoptate în perioada iulie - octombrie 1994, se va finaliza în termenul prevăzut pentru încadrarea în numărul de posturi stabilit fiecărui minister.
Contrasemnează: Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale, |
Hotărâre privind corectarea impozitului prevăzut la poziția 2 din anexa nr. 2 la Legea nr. 42/1993
- În temeiul prevederilor Legii nr. 42/1993 privind accizele la produsele din import și din țară, precum și impozitul la țițeiul din producția internă și gazele naturale,
- Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Impozitul la gaz metan, gaz de sondă, precum și la amestecul de gaze naturale din producția internă și din import livrate consumatorilor finali prevăzuți la poziția 2 din anexa nr. 2 la Legea nr. 42/1993, astfel cum a fost modificat prin Hotărârea Guvernului nr. 169/1994, se stabilește astfel:
- 56.000 lei/1.000 m3 pentru Regia Autonomă a Gazelor Naturale „Romgaz" Mediaș;
- 30.550 lei/1.000 m3 pentru Regia Autonomă a Petrolului „Petrom" București.
Art. 2. - Nivelul impozitului stabilit la art. 1, pentru gazele din producția internă, se aplică până la 31 decembrie 1994.
Art. 3. - Hotărârea Guvernului nr. 169/1994 privind corectarea impozitului prevăzut la poziția 2 din anexa nr. 2 la Legea nr. 42/1993 se abrogă.
Contrasemnează: Ministru de stat, ministrul finanțelor, |
Hotărâre privind prelungirea aplicării Hotărârii Guvernului nr. 245/1994
- În temeiul art. 35 din Ordonanța Guvernului nr. 26/1993 privind Tariful vamal de import al României,
- Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - Exceptarea de la plata taxelor vamale de import pentru contingentul tarifar valoric deschis prin Hotărârea Guvernului nr. 245/1994 se aplică până la 31 decembrie 1994.
Contrasemnează: Ministrul tineretului și sportului, |
Hotărâre privind transmiterea Centralei termice „Casa presei libere" din administrarea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" în administrarea Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice București
- Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - (1) Centrala termică „Casa presei libere", situată în imobilul din str. Băiculești nr. 1, sectorul 1, București, se transmite din administrarea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" de sub autoritatea Secretariatului General al Guvernului în administrarea Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice București din subordinea Consiliului Local al Municipiului București.
(2) Transmiterea se va face prin protocol de predare-primire, pe bază de bilanț, cu activul și pasivul existente la data transmiterii.
(3) În baza protocolului se modifică în mod corespunzător patrimoniului celor două regii autonome.
Art. 2. - Personalul aferent centralei termice se consideră transferat, fiind preluat de Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice București începând cu data încheierii protocolului de predare-primire.
Art. 3. - În anul 1994, cu fondurile aferente finalizării obiectivului de investiții „Modernizarea Centralei Termice la Casa presei libere" se majorează transferul din bugetul de stat pentru investiții către bugetul local al municipiului București, prin diminuarea corespunzătoare a cheltuielilor de capital, prevăzute în bugetul Ministerului Culturii, cu suma de 405 milioane lei.
Art. 4. - Ministerul Finanțelor este autorizat să introducă modificările corespunzătoare în bugetul de stat.
Art. 5. - Anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 313/1992 și anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 119/1993 se modifică în mod corespunzător.
Contrasemnează: Secretarul general al Guvernului, |