Monitorul Oficial 325/1992

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul IV, Nr. issue::0325 - Partea I - Luni, 14 decembrie year::1992

Decrete

Decret privind acordarea gradului de general-maior în retragere unor colonei în retragere, veterani de război

În temeiul art. 94 lit. b) din Constituția României,

Președintele României decretează:

Articol unic. - Se acordă gradul de general-maior în retragere următorilor colonei în retragere, veterani de război:

  • colonelului Dumitrescu Ioan Valeriu
  • colonelului Grigore Moise Nicolae
  • colonelului Gurgui Constantin Gheorghe
  • colonelului Huzuneanu Costache Gheorghe
  • colonelului Laurențiu Ioan Pavel
  • colonelului Pruncu Gheorghe Dumitru
  • colonelului Şerbănescu Aurel Ştefan
  • colonelului Şerbănescu Ion Ion
  • colonelului Vlădescu Dumitru Gabriel.

Președintele României, Ion Iliescu

În temeiul art. 99 alin. (2) din Constituția României, contrasemnăm acest decret.
Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu

București, 30 noiembrie 1992 | Nr. 227.


Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre pentru modificarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 623/1992 privind transmiterea unor imobile în administrarea Ministerului Apărării Naționale

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Prevederile art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 623/ 1992 privind transmiterea unor imobile în administrarea Ministerului Apărării Naționale se modifică și vor avea următorul cuprins:

„Art. 1. - Se aprobă diminuarea volumului capitalului social al Societății Comerciale „Jupiter” - S.A. Mangalia, înființată prin Hotărârea Guvernului nr. 1041/1990, cu valoarea imobilelor reprezentând hotelurile și restaurantele „Rubin” și ,Coral” din stațiunea Cap-Aurora, județul Constanța.”

p. Prim-ministru, Dan Mircea Popescu | București, 19 noiembrie 1992 | Nr. 670.

Contrasemnează:

Ministrul apărării naționale, general-locotenent Niculae Spiroiu

p. Ministrul comerțului și turismului, Gheorghe Albu, secretar de stat


Hotărâre privind organizarea activității de întocmire și eliberare a cărții de alegător

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Cartea de alegător este documentul pe baza căruia se exercită dreptul de vot.

Începând cu anul 1993, exercitarea dreptului de vot pentru toate consultările electorale cu caracter național se face numai pe baza cărții de alegător.

Cărțile de alegător se întocmesc și se eliberează de către primari, pe baza listelor electorale permanente.

Art. 2. - Până la 30 noiembrie 1992 primarii vor întocmi listele electorale permanente, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1, liste care se păstrează într-un registru cu foi detașabile.

În acest scop, Ministerul de Interne pune la dispoziția primarilor datele privind cetățenii cu drept de vot, cu sprijinul Comisiei Naționale de Informatică.

Art. 3. - Ministerul Industriei va asigura materialele necesare confecționării cărților de alegător până la data de 20 noiembrie 1992, iar Ministerul Culturii va asigura tipărirea acestora până la data de 30 noiembrie 1992.

Art. 4. - Difuzarea către prefecturi a cărților de alegător este organizată de către Departamentul pentru Administrația Publică Locală.

Prefecții distribuie de îndată primarilor din județe cărțile de alegător, în funcție de numărul alegătorilor din listele electorale permanente ale fiecărei localități.

Predarea-primirea se face la sediul consiliilor locale, pe bază de proces-verbal și sub semnătură, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 2.

Art. 5. - Cartea de alegător se întocmește de către primar și se eliberează tuturor alegătorilor înscriși în listele electorale permanente ale localității în care aceștia domiciliază; primarii organizează acțiunea de eliberare a cărților de alegător, astfel încât acestea să ajungă în posesia titularilor.

Art. 6. - Evidența cărților de alegător se ține prin listele electorale permanente ale localităților respective, de către secretarul consiliului local, care ia măsuri de depozitare, conservare și securitate a acestora.

Secretarul consiliului local întocmește și prezintă primarului, la cerere, situația gestiunii cărților de alegător.

Art. 7. - Fiecare carte de alegător poartă un număr care corespunde numărului de ordine din lista electorală permanentă.

Art. 8. - Pentru primirea cărții de alegător, titularii acestora vor prezenta actul de identitate și vor semna în listele electorale permanente. Primarul va aduce la cunoștința alegătorului obligațiile acestuia în ceea ce privește păstrarea și folosirea cărții de alegător.

Art. 9. - În cazul pierderii sau distrugerii cărții de alegător, precum și în cazul furtului acesteia, se eliberează un duplicat.

Eliberarea duplicatului se face pe baza cererii titularului, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 3, adresată primarului localității de domiciliu sau reședința, cerere care va conține declarația pe proprie răspundere a împrejurărilor în care s-a produs fapta.

Eliberarea duplicatului se înscrie în listele electorale permanente, la numărul de ordine respectiv.

Duplicatul poartă același număr cu originalul cărții de alegător și poartă mențiunea „duplicat”.

Originalul cărții de alegător declarat pierdut, furat, deteriorat sau distrus este nul de drept, utilizarea acestuia pedepsindu-se potrivit legii.

Pe baza declarației alegătorului, primarul va înștiința prefectul, care va publica în Monitorul Oficial al României, cel mai târziu cu 30 de zile înainte de scrutin; lista cărților de alegător pierdute, furate, distruse sau deteriorate.

Art. 10. - La schimbarea numelui, prenumelui sau domiciliului, alegătorului i se eliberează o nouă carte de alegător.

Alegătorul care se găsește în situațiile prevăzute la alin. 1 solicită primarului eliberarea unei noi cărți da alegător, pe baza actului de identitate și a cărții de alegător pe care o posedă.

Primarul anulează cartea de alegător prezentată și face toate mențiunile necesare în listele electorale permanente. Cărțile de alegător anulate se distrug de către primari pe bază de proces-verbal.

Eliberarea noii cărți de alegător se înregistrează în listele electorale permanente ca operațiune nouă.

Art. 11. - În cazul decesului titularului cărții de alegător, aceasta va fi depusă, o dată cu actul de identitate, la consiliul local - starea civilă - al comunei, orașului sau municipiului în care a avut loc decesul.

În cazul în care, din diferite motive, nu se depune cartea de alegător, persoana care depune actul de identitate al decedatului anexează și o declarație privind pierderea cărții de alegător.

Această declarație este trimisă primarului care a întocmit și eliberat cartea de alegător a decedatului.

Primarul înștiințează prefectul pentru ca acesta să publice în Monitorul Oficial al României dispariția cărții respective de alegător, în condițiile art. 9 alin. 6.

Art. 12. - Departamentul pentru Administrația Publică Locală și Comisia Națională de Informatică vor elabora până la 30 iunie 1993, sistemul informatic privind registrul cuprinzând listele electorale, permanente. Datele privind persoana vor fi puse la dispoziție de către Ministerul de Interne.

Art. 13. - Departamentul pentru Administrația Publică Locală va elabora, până la data de 30 noiembrie 1992, metodologia privind activitatea de întocmire a cărților de alegător și va asigura instruirea personalului care participă la realizarea acestei activități.

Art. 14. - Fondurile necesare efectuării operațiunilor prevăzute în prezenta hotărâre, în suma de 1,0 miliarde lei, se suportă din bugetul secretariatului General al Guvernului, care va fi suplimentat în acest scop cu suma de 500 milioane lei din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, iar 500 milioane lei din prevederile bugetare aprobate Secretariatului General al Guvernului pe anul 1992, până la crearea condițiilor de afectare în mod corespunzător a fondului de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului sau modificarea bugetului Secretariatului General al Guvernului printr-o lege rectificativă.

Art. 15. - Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Economiei și Finanțelor, Ministerul de Interne, Ministerul Industriei, Ministerul Culturii, Departamentul pentru Administrația Publică Locală și Comisia Națională de Informatică vor asigura punerea în aplicare a prezentei hotărâri.

Art. 16. - Anexele nr. 1, 2 și 3 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 10 noiembrie 1992 | Nr. 729.

Contrasemnează:

Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu

p. Ministrul de interne, Nicolae Crăciun

Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar, Florian Bercea

Ministrul culturii, Ludovic Spiess

Ministrul industriei, Dan Constantinescu

Președintele Comisiei Naționale de Informatică, Damian Popescu

Secretarul general al Guvernului, Paul Jerbas


Anexa nr. 1

Lista electorală permanentă


Nr. crt. Numele și prenumele alegătorului Domiciliul Data și locul nașterii Nr. și seria actului de identitate Data eliberării cărții de alegător Semnătura de primire Eliberare duplicat și data eliberării Semnătura de primire Mențiuni


Anexa nr. 2

Proces verbal de predare-primire

Subsemnatul ...................................................................., prefect al județului ........................... și subsemnatul ....................................................., primar al localității ......................................... , am procedat, în baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 729/1992 privind organizarea activității dp întocmire și eliberare a cărții de alegător, la predarea-primirea unui număr de ............... cărți de alegător.

Procesul-verbal s-a întocmit în 2 exemplare, din care fiecare parte a primit câte unul.

Predător, Primitor,

Prefect, Primar,


Anexa nr. 3

Cerere tip pentru eliberarea unui duplicat al cărții de alegător


Domnule primar,


Subsemnatul ................................................................................, domiciliat în ............................................................., posesor al buletinului de identitate seria ................., nr. ...................., eliberat de ...................................................., vă rog să-mi eliberați un duplicat, pentru următoarele motive:

Cartea de alegător eliberată (am pierdut-o, s-a distrus, s-a deteriorat, mi-a fost furată) în următoarele împrejurări: .............................................................................................................................................................................................................................................................................

Cunosc prevederile legale privind folosirea unor documente nule de drept și declarații nesincere.


Semnătura,


Data ..............................



Hotărâre privind modificarea Regimului de zbor în spațiul aerian al României

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Alineatul 1 al articolului 73 din Regimul de zbor în spațiul aerian al României, aprobat prin H.C-M. nr. 793/1974, se modifică și va avea următorul cuprins:

„Zborul aeronavelor deasupra municipiului București este permis cu aprobarea ministrului apărării naționale, la solicitarea celor interesați în organizarea unor asemenea zboruri.”

p. Prim-ministru, Dan Mircea Popescu | București, 19 noiembrie 1992 | Nr. 751.

Contrasemnează:

Ministrul apărării naționale, general-locotenent Niculae Spiroiu

Ministrul transporturilor, Traian Băsescu



Hotărâre privind autorizarea înființării Institutului Teologic al Cultului Creștin după Evanghelie în municipiul București

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se autorizează înființarea, de către Cultul Creștin după Evanghelie, a Institutului Teologic al Cultului Creștin după Evanghelie de grad universitar, cu sediul în municipiul București, începând cu anul de învățământ 1993-1994.

Organizarea și funcționarea institutului prevăzut la alin. .1 se vor realiza cu respectarea dispozițiilor normative privind învățământul superior.

Art. 2. - Institutul va funcționa cu secțiile Teologie pastorală, Teologie-litere și Teologie-asistență socială.

Art. 3. - Cheltuielile de întreținere și funcționare a Institutului Teologic al Cultului Creștin după Evanghelie de grad universitar din București se asigură din fondurile proprii ale acestuia - provenite, în condițiile legii, din taxe și donații -, precum și din subvenții acordate de către Cultul Creștin după Evanghelie.

Salariile personalului institutului se stabilesc în condițiile prevăzute de lege.

Sumele necesare pentru plata salariilor se asigură din fondurile proprii ale Cultului Creștin după Evanghelie și dintr-o contribuție de Ia bugetul de stat, acordată prin Secretariatul de Stat pentru Culte, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 373/1992 privind salarizarea clerului și a altor categorii de personal al cultelor.

p. Prim-ministru, Dan Mircea Popescu | București, 20 noiembrie 1992 | Nr. 756.

Contrasemnează:

Ministrul învățământului și științei, Mihail Golu

Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu

Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar, Florian Bercea

p. Ministrul muncii și protecției sociale, Gheorghe Brehoi, secretar de stat

Secretarul de stat pentru culte, Gheorghe Vlăduțescu



Hotărâre privind asimilarea funcției de guvernator din partea României în Consiliul guvernatorilor al Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (A.I.E.A.) și de vicepreședinte al acestui organism

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Funcția temporară de guvernator din partea României în Consiliul guvernatorilor al A.I.E.A. și de vicepreședinte al acestui organism guvernamental internațional se asimilează cu funcția de subsecretar de stat, eu acordarea drepturilor prevăzute în anexele nr. 1 și 2 la Hotărârea Guvernului nr. 620 din 26 mai 1990 privind drepturile personalului trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.

p. Prim-ministru, Dan Mircea Popescu | București, 19 noiembrie 1992 | Nr. 759.

Contrasemnează: Ministrul învățământului și științei, Mihail Golu

Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu


Hotărâre privind aprobarea Addendumului la Acordul comercial și de plăți dintre Guvernul României și Guvernul Republicii India

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se aprobă Addendumul la Acordul comercial și de plăți dintre Guvernul României și Guvernul Republicii India, semnat la București la 30 iulie 1992.

p. Prim-ministru, Dan Mircea Popescu | București, 20 noiembrie 1992 | Nr. 761.

Contrasemnează:

p. Ministrul comerțului și turismului, Gheorghe Albu, secretar de stat

p. Ministrul afacerilor externe, Constantin Ene, secretar de stat

Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu

Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar, Florian Bercea

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu


Addendum la Acordul comercial și de plăți dintre Guvernul României și Guvernul Republicii India[1]

Cu referire la prevederile Acordului comercial și de plăți, semnat la 25 iulie 1991, la București, între Guvernul României și Guvernul Republicii India, delegațiile comerciale ale celor două țări, care s-au întâlnit la București în perioada 26-30 iulie 1992, dorind să dezvolte și să diversifice, în continuare, relațiile comerciale și economice dintre țărilor lor și pentru a permite o mai mare flexibilitate acestora în concordanță cu obiectivele lor de dezvoltare economică și comercială,

au convenit să adauge un nou articol X.A. în Acordul comercial și de plăți, după cum urmează:

Pe lângă prevederile acordului, persoanele fizice și juridice din fiecare țară pot să importe și să exporte mărfuri și servicii din cealaltă țară pe bază de compensație, barter, schimb de mărfuri și operațiuni buy-back, atât în sfera listelor de mărfuri prevăzute în Protocolul-comercial anual, cât și în afara acesteia.

Asemenea tranzacții, în orice caz, trebuie să fie în conformitate cu legile și reglementările din cele două țări. Nici una dintre cele două părți contractante nu va fi responsabilă pentru obligațiile persoanelor sale fizice și juridice, apărute din astfel de tranzacții.

Banca Națională a României și Banca Rezervelor a Indiei vor stabili împreună procedura tehnică pentru aplicarea prezentului addendum la Acordul comercial și de plăți.

Prezentul addendum va fi aprobat în conformitate cu legile în vigoare în fiecare din cele două țări. Fiecare parte contractantă va notifica celeilalte părți îndeplinirea procedurii Cerute de legea sa pentru intrarea în vigoare a acestui addendum. Acest addendum va intra în vigoare la data primirii ultimei notificări și va rămâne valabil pe perioada de valabilitate a Acordului comercial și de plăți, respectiv până la 31 decembrie 1992. Ambele părți contractante au fost de acord, totuși, cu intrarea sa în vigoare, în mod provizoriu, la data semnării lui.

Acest addendum face parte integrantă din Acordul comercial și de plăți dintre cele două țări, din 25 iulie 1991.

Încheiat în București la 30 iulie 1992, în două exemplare originale în limba engleză, ambele texte fiind egal autentice.

Pentru Guvernul României, Napoleon Pop, secretar de stat la Ministerul Comerțului și Turismului

Pentru Guvernul Republicii India, B. P. Misra, subsecretar de stat la Ministerul Comerțului


Hotărâre privind finanțarea dezvoltării Centrului European ai UNESCO pentru Învățământul Superior (CEPES) din București

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - În scopul bunei funcționări și dezvoltării activității Centrului European al UNESCO pentru învățământul Superior din București, se alocă anual, începând cu anul 1993, prin bugetul Ministerului Învățământului și Științei, o subvenție egală cu echivalentul în lei, la cursul zilei, a sumei de 12.000 dolari.

p. Prim-ministru, Dan Mircea Popescu | București, 20 noiembrie 1992 | Nr. 766.

Contrasemnează:

Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu

Ministrul învățământului, Mihail Golu



Hotărâre privind numirea Comisiei de recepție pentru obiectivul de investiții ”„Instalație pentru producerea lingourilor de zirconiu și titan” Ia Regia Autonomă „Zirom” Giurgiu

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se numește Comisia de recepție pentru obiectivul de investiții „Instalație pentru producerea lingourilor de zirconiu și titan” la Regia Autonomă „Zirom” Giurgiu, în componența prevăzută în anexa la prezenta hotărâre.

p. Prim-ministru, Dan Mircea Popescu | București, 20 noiembrie 1992 | Nr. 767.

Contrasemnează:

Ministrul industriei, Dan Constantinescu


Anexă

Comisia de recepție pentru obiectivul de investiții „Instalație pentru producerea lingourilor de zirconiu și titan” la Regia Autonomă „Zirom” Giurgiu, al cărui proiect de execuție a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 360/31.05.1991


Președinte Coșoiu Marian - director tehnic, „Zirom” - R.A. Giurgiu
Vicepreședinte Capac Damean - director general, „Zirom” - R.A. Giurgiu
Membri: Boca Nicolae - șef serviciu investiții, „Zirom” - R.A. Giurgiu
Botan Viorel - șef secție, „Zirom” - R.A. Giurgiu
Trofin Constantin - șef secție, „Zirom” - R.A. Giurgiu
Racașahu Mihai - șef secție, „Zirom” - R.A. Giurgiu
Mocioi Ion - șef secție, „Zirom” - R.A. Giurgiu
Mincă Corneliu - inginer, „Zirom” - R.A. Giurgiu
Noje Rodica - chimist, „Zirom” - R.A. Giurgiu
Luca Mitica - fizician, „Zirom” - R.A. Giurgiu
Bortos Petru - subingâner, „Zirom” - R.A. Giurgiu
Bușilă Gheorghe - secretar științific, Societatea Comercială „I.M.N.R.” - S.A. București
Velea Teodor - șef laborator metale rare, Societatea Comercială „I.M.N.R.” - S.A. București
Dragomirescu Ionel - inginer, expert, Ministerul Finanțelor
Lăcătuș Gheorghe - inginer, inspector de specialitate, Ministerul Industriei.


Hotărâre cu privire la reglementarea folosirii și gestionării formularelor tipizate comune și specifice

În legătură cu aplicarea taxei pe valoarea adăugată

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Formularele tipizate comune și specifice, care se folosesc începând cu data de 1 ianuarie 1992 în legătură cu aplicarea taxei pe valoarea adăugată, sunt cele din anexele nr. 1 și nr. 2.

Formularele prevăzute în anexa nr. 1 se tipăresc și se distribuie, cu plată, agenților economici prin grija direcțiilor generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat județene și a municipiului București.

Formularele de la pozițiile 2-4 din anexa nr. 1 sunt formulare cu regim special, care se înseriază și se numerotează de către tipografii potrivit, comenzilor emise de direcțiile generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat județene și a municipiului București.

Formularele prevăzute în anexa nr. 2 se tipăresc prin grija agenților economici utilizatori, care vor asigura și regimul special de gestionare, evidență și utilizare.

Modelele formularelor respective se difuzează utilizatorilor prin direcțiile generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat județene și a municipiului București.

Art. 2. - Agenții economici care folosesc tehnica de calcul pentru editarea și completarea formularelor pot folosi în continuare sistemul utilizat cu aprobarea direcțiilor generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat județene și a municipiului București, pe baza criteriilor stabilite de Ministerul Economiei și Finanțelor. Pentru formularele de la pozițiile 2-4 din anexa nr. 1, concomitent cu aprobarea se va atribui fiecărui agent economic seria și limitele numerelor ce se vor da pentru fiecare tip de formular

Art. 3. - Ministerul Economiei și Finanțelor va emite norme cu privire la completarea, circulația și folosirea formularelor prevăzute în anexa nr. 1, până la 15 decembrie 1992. Pentru formularele prevăzute în anexa nr. 2, normele respective se elaborează, în același termen, de Ministerul Economiei și Finanțelor, cu consultarea principalilor utilizatori.

Art. 4. - La propunerea principalilor utilizatori, Ministerul Economiei și Finanțelor aprobă introducerea de noi formulare tipizate comune și specifice privind taxa pe valoarea adăugată, precum și modificarea sau eliminarea celor aflate în uz.

Art. 5. - Răspunderea privind organizarea gestionării, evidenței și utilizării formularelor privind taxa pe valoarea adăugată revine conducătorului unității utilizatoare.

Art. 6. - Controlul respectării prevederilor prezentei hotărâri se efectuează de organele Ministerului Economiei și Finanțelor.

Art. 7. - Nerespectarea prevederilor prezentei hotărâri se sancționează potrivit legii.

p. Prim-ministru, Dan Mircea Popescu | București, 20 noiembrie 1992 | Nr. 768.

Contrasemnează:

Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu


Anexa nr. 1

Formulare tipizate comune privind activitatea financiară și contabilă în legătură cu aplicarea taxei pe valoarea adăugată


Nr. crt. Denumirea formularului Cod
1. Dispoziție de livrare 14-3-5A
2. Aviz de însoțire a mărfii 14-3-6 A
3. Factură 14-4-10A
4. Chitanță fiscală 14-4-2
5. Borderou de vânzare (încasare) din ziua de ..... 14-6-15/a
6. Jurnal pentru vânzări 14-6-12/a
7. Jurnal pentru cumpărări 14-6-17/b


Anexa nr. 2

Formulare tipizate comune și specifice adaptate taxei pe valoarea adăugată

Nr. crt. Denumirea formularului Cod
Distribuție produse petroliere
1. Dispoziție de livrare PECO 14-3-5A
2. Aviz de însoțire a mărfii PECO 14-3-6A
3. Factură PECO 14-4-10A
Distribuția energiei electrice
4. Factură RENEL 14-4-10A
Telecomunicații
5. Factură telefonică, abonați persoane juridice M.C. 14-4-10A
6. Chitanță telefonică, abonați persoane fizice M.C. 14-4-1/e
7. Chitanță pentru plata taxelor facturate și nefacturate M.C. 29-21-39
8. Chitanță pentru plata taxelor facturate și nefacturate pentru provincie M.C. 29-21-39/a
9. Registru chitanțier convorbiri telefonice cabină M.C. 29-21-75
10. Registru chitanțier telegrame prezentate M.C. 29-41-45
Transporturi de mărfuri
11. Scrisoare de trăsură pentru vagon 28-5-41A
12. Scrisoare de trăsură pentru grupuri de vagoane 28-5-41/aA
Vamă
13. Declarație vamală MFDGV 56-1-6
14. Declarație vamală complementară MFDGV 56-1-7
Comerț interior
15. Bon de vânzare 11-1-12
16. Bon de vânzare (pentru combustibil) MCT 11-2-8
17. Notă de plată (alimentație publică) 11-4-6
18. Notă de plată virament (alimentație publică) 11-4-6/a
19. Bon de primire (consignație) MCT 11-3-1
20. Borderou de primire a obiectelor în consignație în ziua de .......199... MCT 11-3-2
21. Borderou de ieșire a obiectelor din consignație în ziua de .......199... MCT 11-3-3
Turism
22. Notă de plată 27-3-14
23. Notă de plată virament 27-3-14/a
Prestări de servicii
24. Bon de comandă 6-8-1
25. Bon de reparații în termen de garanție 6-8-3
26. Bon de comandă (metale prețioase) 6-8-4
27. Bon de comandă-chitanță (îmbrăcăminte, tricotaje) 6-8-21
28. Bon de comandă-chitanță (încălțăminte) 6-8-22
29. Comandă-chitanță (foto) 6-8-23
30. Bon de comandă-chitanță 6-8-24
31. Bon de comandă-chitanță (prelucrare piei) 6-8-25
32. Bon de comandă-chitanță 6-8-26
33. Obligația-chitanță 6-8-28
34. Bon de comandă-chitanță (reparații) 6-8-29
35. Bon cu valoare fixă 6-8-31
36. Bon nr. (igienă, ceasuri, etc.) 6-8-33
37. Bon foto reportaj 6-8-34
38. Chitanță (operații service-auto) 14-4-l/c
39. Bon de comandă-chitanță (curățătorie-spălătorie) 14-4-l/d
Fondul locativ de stat
40. Chitanță (chirii) 14-4-l/b
Gospodărie comunală
41. Factură (gospodărie comunală-populație) 14-4-10/a
42. Factură (servicii comunale) 14-4-10/bA
Poștă
43. Registru chitanțier M.C. 14-4-l/f
44. Registru chitanțier mesagerii externe M.C. 14-4-1/i
45. Registru pentru încasarea diferitelor taxe poștale M.C. 14-4-l/g
16. Registru chitanțier pentru trimiterile poștale prezentate Ia agenți poștali, factori rurali și ghișee comune M.C. 14-4-l/h
47. Registru chitanțier pentru obiecte de mesagerii prezentate M.C. 14-4-l/j
48. Registru chitanțier - încasări taxe RTV-Radioficare M.C. 29-1-81



Acte ale Băncii Naționale a României

Normele nr. 11 privind modul de aplicare a reglementărilor în vigoare referitoare la mijloacele de plată străine, devenite proprietate de stat conform legii

În conformitate cu art. 165 din Codul de procedură penală, mijloacele de plată străine ridicate de organele de stat în vederea confiscării se depun în termen de 48 de ore de la ridicare la unitățile bancare.

Potrivit art. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 662 din 20 septembrie 1991 privind modul de valorificare a bunurilor care au devenit proprietate de stat potrivit legii, mijloacele de plată în valută liber convertibilă se depun la Banca Națională a României, contravaloarea acestora în lei urmând să se vireze, în termen de 5 zile, în contul bugetului de stat.

În aplicarea prevederilor legale de mai sus, se emit următoarele norme:

1. Mijloacele de plată străine reținute de organele de stat în vederea confiscării se depun, în termen de 48 de ore de la reținere, la sucursala Băncii Naționale a României din județ, respectiv la Sucursala municipiului București a Băncii Naționale a României. Se depun, de asemenea și mijloacele de plată străine abandonate.

2. Depunerea mijloacelor de plată străine prevăzute la pct. 1 se face pe bază de proces-verbal de predare-primire, întocmit în 5 exemplare, cu următoarele destinații:

  • 2 exemplare - la organul deponent;
  • 1 exemplar - la serviciul de contabilitate din sucursala Băncii Naționale a României;
  • 1 exemplar - la compartimentul tezaur și casierie al sucursalei Băncii Naționale a României;
  • 1 exemplar - la Serviciul contencios al sucursalei Băncii Naționale a României.

În procesul-verbal de predare-primire se va înscrie, pentru fiecare valută, seria și numărul biletelor care urmează a se prelua de către sucursala Băncii Naționale a României.

În cazul în care, cu ocazia preluării, se constată bancnote sau monede falsificate, pe versoul procesu-lui-verbal de predare-primire se înscriu seria, numărul și caracteristicile falsului și se certifică prin semnătura casierului șef al sucursalei Băncii Naționale a României și a delegatului organului deponent. Bancnotele și monedele falsificate sunt predate organelor de poliție în vederea cercetării și inițierii acțiunilor corespunzătoare, conform normelor specifice în materie, inclusiv pentru distrugerea acestora.

În mod similar se procedează și în cazul bancnotelor și monedelor constatate ca fiind scoase din circulație, cu mențiunea că acestea se restituie deponentului.

Preluarea, verificarea autenticității și păstrarea valutei în compartimentul de tezaur și casierie al sucursalei Băncii Naționale a României se fac potrivit Normelor Băncii Naționale a României privind operațiunile de casă.

3. Mijloacele de plată străine convertibile sau neconvertibile preluate conform pct. 2 de mai sus se constituie în gropuri de valută pentru fiecare cauză, cu valoarea de 1 leu/grop, pe numele organului care le-a depus, și se înregistrează în contul din afara bilanțului 03.21 „Valuta din confiscări primită spre păstrare”.

4. Organul de stat depunător are obligația să transmită sucursalei Băncii Naționale a României titlul executoriu definitiv sau să comunice acesteia, în scris, expirarea termenelor prevăzute de lege de la care mijloacele de plată străine depuse la bancă devin proprietate de stat.

5. Pe baza titlurilor executorii definitive sau a comunicărilor prevăzute la pct. 4, mijloacele de plată străine convertibile se fac venit la bugetul de stat în termen de 5 zile de la data primirii de către bancă a titlului executoriu definitiv sau a comunicării, prin debitarea contului 22.10 „Valute efective în casă” și creditarea contului 60.22.3.20 „încasări din alte surse” deschis la sucursala județeană a Băncii Comerciale Române - S.A.

Echivalentul în lei se va stabili la cursul din data efectuării operațiunii de virare la bugetul de stat.

Anterior virării la bugetul de stat, se va face înregistrarea mijloacelor de plată în contul 03.21 în coloana „Ieșiri”.

Celelalte mijloace de plată străine, atât cele devenite proprietate de stat pe baza titlului executoriu definitiv sau pe baza comunicării prevăzute Ia pct. 4, cât și cele pentru care nu s-au emis astfel de titluri sau comunicări, rămân înregistrate în evidența sucursalei Băncii Naționale a României, conform celor prevăzute Ia pct. 3.

6. Restituirea mijloacelor de plată străine către persoanele îndreptățite se face de către sucursalele Băncii Naționale a României, cu avizul consilierului juridic al acestora, pe baza titlului executoriu definitiv, conform legislației în vigoare și în termen legal de prescripție, astfel:

a) în cazul mijloacelor de plată străine convertibile al căror echivalent în lei a fost virat la bugetul de stat conform pct. 5, sucursalele Băncii Naționale a României vor solicita, în scris, acordul direcțiilor generale a finanțelor publice și controlului financiar de stat, în care scop, în scrisoarea de solicitare a acordului se vor menționa numărul, data și valoarea documentului cu care s-a efectuat virarea sumei la bugetul de stat. La această scrisoare se anexează, în fotocopie, titlul executoriu definitiv în baza căruia urmează a se efectua restituirea sumei în valută.

După primirea acordului sus-menționat, anterior restituirii, se efectuează reevaluarea valutei la cursul din ziua restituirii, prin creditarea (debitarea) contului 83.99 „Alte decontări”. Operațiunea de restituire se va face prin preluarea, din contul 60.22.3.20, a sumei virate bugetului de stat, urmând ca diferența dintre echivalentul în lei la data restituirii și suma preluată de la bugetul de stat să se înregistreze în contul 83.99 „Alte decontări”.

b) în cazul mijloacelor de plată străine neconvertibile, precum și în cazul celor convertibile al căror echivalent în lei nu a fost virat încă la bugetul de stat, restituirea se va face numai prin înregistrarea în contul 03.21 în coloana „Ieșiri”.

7. În situațiile în care organul deponent solicită restituiri de valută ca urmare a soluționării unor contestații la nivelul acestora, sucursalele Băncii Naționale a României vor restitui sumele respective pe baza următoarelor documente:

  • cerere scrisă a organului deponent;
  • delegație de împuternicire pentru persoana desemnată de organul deponent să ridice valuta de la bancă;
  • proces-verbal de predare-primire în care se vor menționa cantitățile și cuplurile de valută restituite și cauza la care se referă.

Procesul-verbal se întocmește în 3 exemplare, cu următoarea destinație: un exemplar Ia compartimentul tezaur și casierie, un exemplar la serviciul contabilitate, iar un exemplar se înmânează delegatului împuternicit să ridice valuta.

În baza exemplarului primit, serviciul contabilitate înregistrează restituirea în contul 03.21, în coloana „Ieșiri”.

8. Prevederile prezentelor norme se aplică în mod corespunzător și pentru mijloacele de plată străine, existente Ia sucursalele Băncii Naționale a României, provenind din depuneri, în vederea confiscării, indiferent de data depunerii lor.

9. Operațiunile de preluare, înregistrare și restituire a mijloacelor de plată străine care fac obiectul prezentelor norme se efectuează fără percepere de comision.

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu

București, 18 noiembrie 1992.


Referințe

  1. Traducere.