Monitorul Oficial 342/1994
Monitorul Oficial al României
Anul VI, Nr. issue::0342 - Partea I - Vineri, 9 decembrie year::1994
Decizii ale Senatului
Decizie privind asigurarea conducerii Senatului pe perioada 7-10 decembrie 1994
- În conformitate cu art. 26 din Regulamentul Senatului,
- Președintele Senatului decide:
Articol unic. - Pe perioada absenței din țară a președintelui Senatului - 7-10 decembrie 1994 - conducerea Senatului va fi asigurată de domnul senator Ion Solcanu, vicepreședinte al Senatului.
Hotărâri ale Guvernului României
Hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate a obiectivului de investiții „Lucrări pentru continuarea exploatării zăcământului de huilă în perimetrul minier Lonea, județul Hunedoara, în vederea asigurării unei capacități de 774 mii t/an"
- Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă studiul de fezabilitate a obiectivului de investiții „Lucrări pentru continuarea exploatării zăcământului de huilă în perimetrul minier Lonea, județul Hunedoara, în vederea asigurării unei capacități de 774 mii t/an", cu caracteristicile principale și indicatorii tehnico-economici prevăzuți în anexa[1] la prezenta hotărâre.
Art. 2. - Finanțarea investiției se face din surse proprii, din credite bancare, din alte fonduri legal constituite cu această destinație și, în completare, de la bugetul de stat, conform listelor de investiții aprobate potrivit legii.
Contrasemnează: Ministrul industriilor, |
Hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate a obiectivului de investiții „Lucrări pentru deschiderea panourilor din zona estică a câmpului minier Valea de Brazi, județul Hunedoara, în vederea creării unei capacități de 650 mii t/an huilă"
- Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă studiul de fezabilitate a obiectivului de investiții „Lucrări pentru deschiderea panourilor din zona estică a câmpului minier Valea de Brazi, județul Hunedoara, în vederea creării unei capacități de 650 mii t/an huilă", cu caracteristicile principale și indicatorii tehnico-economici prevăzuți în anexa[2] la prezenta hotărâre.
Art. 2. - Finanțarea investiției se face din surse proprii, din credite bancare, din alte fonduri legal constituite cu această destinație și, în completare, de la bugetul de stat, conform listelor de investiții aprobate potrivit legii.
Contrasemnează: Ministrul industriilor, |
Hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate a obiectivului de investiții „Lucrări pentru continuarea exploatării zăcământului de huilă în perimetrul minier Dâlja, județul Hunedoara, în vederea asigurării capacității de 445 mii t/an"
- Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă studiul de fezabilitate a obiectivului de investiții „Lucrări pentru continuarea exploatării zăcământului de huilă în perimetrul minier Dâlja, județul Hunedoara, în vederea asigurării capacității de 445 mii t/an", cu caracteristicile principale și indicatorii tehnico-economici prevăzuți în anexa[3] la prezenta hotărâre.
Art. 2. - Finanțarea investiției se va face din surse proprii, din credite bancare, din alte fonduri legal constituite cu această destinație și, în completare, de la bugetul de stat, conform listelor de investiții aprobate potrivit legii.
Contrasemnează: Ministrul industriilor, |
Hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate a obiectivului de investiții „Deschiderea și punerea în exploatare a minei Borod, județul Bihor, la o capacitate de producție de 460.000 t/an"
- Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă studiul de fezabilitate a obiectivului de investiții „Deschiderea și punerea în exploatare a minei Borod, județul Bihor, la o capacitate de producție de 460.000 t/an", cu caracteristicile principale și indicatorii tehnico-economici prevăzuți în anexa[4] la prezenta hotărâre.
Art. 2. - Finanțarea obiectivului de investiții prevăzut la art. 1 se face din surse proprii, din credite bancare, din alte fonduri legal constituite cu această destinație și, în completare, de la bugetul de stat, conform listelor de investiții aprobate potrivit legii.
Contrasemnează: Ministrul industriilor, |
Hotărâre pentru aprobarea Acordului comercial dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Algeriene Democratice și Populare
- Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - Se aprobă Acordul comercial dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Algeriene Democratice și Populare, semnat la Alger la 28 iunie 1994.
Contrasemnează: Ministrul comerțului, |
Acord comercial între Guvernul României și Guvernul Republicii Algeriene Democratice și Populare
- Guvernul României și Guvernul Republicii Algeriene Democratice și Populare, denumite în continuare părți,
- ținând seama de perspectivele de cooperare economică și comercială între cele două țări,
- animate de dorința de a dezvolta relațiile comerciale bilaterale, pe baza avantajului și interesului reciproc,
- au convenit cele ce urmează:
- Articolul 1
Schimburile comerciale dintre România și Republica Algeriană Democratică și Populară privesc ansamblul produselor disponibile la export în fiecare dintre cele două țări.
- Articolul 2
Cele două părți se angajează să încurajeze și să faciliteze schimburile de mărfuri dintre România și Republica Algeriană Democratică și Populară, în conformitate cu legile și reglementările privind importul și exportul, în vigoare în fiecare dintre cele două țări.
- Articolul 3
Importul și exportul de mărfuri din sau către una dintre cele două țări se vor face în conformitate cu legislația în vigoare în fiecare dintre cele două țări, pe bază de contracte ce vor fi încheiate între persoane fizice sau juridice române și persoane fizice sau juridice algeriene, abilitate să desfășoare operațiuni de comerț exterior.
- Articolul 4
Mărfurile care fac obiectul prezentului acord nu vor putea fi reexportate către terțe țări fără autorizarea prealabilă a exportatorului țării de origine.
- Articolul 5
Operațiunile de reglare a plăților pentru produsele schimbate conform prezentului acord se vor efectua în devize liber convertibile, conform legislației în domeniu privind regimul valutar în vigoare în fiecare dintre cele două țări.
- Articolul 6
Pentru dezvoltarea schimburilor comerciale, cele două părți vor depune eforturi pentru promovarea și a altor forme de decontare, conform legislației în vigoare în fiecare dintre cele două țări.
- Articolul 7
Cele două părți vor încuraja aplicarea de instrumente de promovare a schimburilor comerciale între agenți economici din cele două țări, îndeosebi prin participarea la târguri și expoziții, schimburi de informații, contacte de afaceri.
- Articolul 8
Cele două părți contractante își acordă reciproc tratamentul cel mai favorizat posibil privind taxele vamale și toate celelalte taxe cu efect similar, aplicabile produselor importate-exportate, cu excepția avantajelor specifice acordate în cadrul acordurilor regionale sau ca rezultat al angajamentelor asumate față de țările limitrofe.
- Articolul 9
Importul mostrelor și materialelor publicitare se supune reglementărilor și legislației în vigoare în cele două țări.
Vânzarea acestor bunuri și mostre se va putea efectua numai cu aprobarea autorităților competente ale țării în care acestea au fost introduse și după plata taxelor vamale și a altor taxe impuse asupra bunurilor importate.
- Articolul 10
Prețurile mărfurilor livrate în baza prezentului acord vor fi negociate și convenite de către agenții economici din cele două țări, pe baza prețurilor practicate pe piața internațională.
- Articolul 11
Cele două părți vor lua măsuri pentru a asigura o protecție adecvată și efectivă a brevetelor de invenții, a mărcilor de fabrică, de comerț și de serviciu, a drepturilor de autor și topografiilor de circuite integrate, care prezintă drepturi de proprietate intelectuală ale persoanelor fizice și juridice autorizate ale celeilalte părți, în conformitate cu legislația specifică în vigoare în fiecare țară și ținând seama de obligațiile lor în cadrul acordurilor internaționale în domeniu și la care ele sunt părți.
- Articolul 12
În vederea sprijinirii, promovării și dezvoltării schimburilor comerciale, cele două părți își vor acorda reciproc, în măsura în care va fi posibil, facilități de credit și de plată.
- Articolul 13
Dispozițiile prezentului acord nu vor putea fi interpretate într-o manieră de a împiedica părțile în adoptarea și îndeplinirea, de către fiecare parte, de măsuri necesare pentru protecția securității naționale, a vieții și sănătății persoanelor, animalelor și plantelor, precum și pentru protecția patrimoniului național de valori artistice, istorice și arheologice.
- Articolul 14
Cele două părți au convenit asupra necesității redinamizării Comisiei mixte româno-algeriene de cooperare economică, științifică și tehnică și pentru a da acesteia o nouă dimensiune, pentru a o face eficientă în dezvoltarea relațiilor comerciale dintre cele două țări.
- Articolul 15
Eventualele diferende în legătură cu interpretarea sau aplicarea prezentului acord vor fi soluționate de către Comisia mixtă româno-algeriană de cooperare economică, științifică și tehnică sau de către cele două părți, prin consultări bilaterale, inclusiv pe cale diplomatică, la cererea uneia dintre cele două părți.
- Articolul 16
Prezentul acord poate fi completat sau modificat prin consimțământul mutual al celor două părți. Completările sau modificările respective vor intra în vigoare conform dispozițiilor art. 19 al prezentului acord.
- Articolul 17
Acest acord va continua să producă efecte și după expirarea valabilității sale pentru contractele semnate în timpul valabilității sale și neexecutate.
- Articolul 18
Prezentul acord, la data intrării sale în vigoare, anulează și înlocuiește dispozițiile Acordului comercial semnat la Alger la 23 septembrie 1976 între guvernele celor două țări.
- Articolul 19
Prezentul acord va intra în vigoare la data ultimei notificări prin care cele două părți își vor comunica reciproc că procedurile lor legale pentru intrarea în vigoare a prezentului acord au fost îndeplinite.
Acordul va fi valabil pentru o perioadă de cinci (5) ani și va putea fi prelungit, prin tacită reconducțiune, pe noi perioade de doi (2) ani, dacă nici una dintre părți nu îl va denunța, în scris, cu un preaviz de trei (3) luni înainte de expirarea lui.
Încheiat la Alger la 28 iunie 1994, în două exemplare originale, fiecare în limbile română, arabă și franceză, fiecare dintre texte fiind egal autentic.
Hotărâre privind exceptarea temporară de la plata taxelor vamale a importului de conducte de polietilenă de înaltă densitate și a accesoriilor pentru lucrări de refacere a rețelelor de alimentare cu apă
- Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se exceptează de la plata taxelor vamale importul de conducte de polietilenă de înaltă densitate și accesoriile pentru lucrări de refacere a rețelelor de alimentare cu apă, în limita unui contingent tarifar de 430 mii $, conform anexei.
Administrarea contingentului tarifar se efectuează prin licențe eliberate de Ministerul Comerțului.
Art. 2. - Prevederile prezentei hotărâri se aplică până la 31 martie 1995.
Art. 3. - Anexa face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Contrasemnează: Ministru de stat, ministrul finanțelor, |
Anexă
produselor exceptate temporar de la plata taxelor vamale
Poziția tarifară | Denumirea produsului | Valoarea |
3917.21.10 | Fără sudură sau lipire și cu o lungime care să depășească dimensiunea maximă a tăieturii transversale, chiar fasonate, dar nu altfel lucrate | 340 mii $ |
3917.40.90 | Altele | 45 mii $ |
3923.90.90 | Altele | 45 mii $ |
430 mii $ |
Hotărâre cu privire la acordarea unui ajutor din partea statului pentru construirea Catedralei Ortodoxe cu hramul „Ștefan cel Mare și Sfânt", în cinstirea martirilor Revoluției din decembrie 1989 în municipiul Timișoara
- Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă un ajutor financiar de 300 milioane lei, ca o contribuție din partea statului pentru completarea fondurilor proprii Parohiei Ortodoxe Timișoara III din cadrul Mitropoliei Timișoarei și Caransebeșului necesare construirii Catedralei Ortodoxe cu hramul „Ștefan cel Mare și Sfânt", în cinstirea martirilor Revoluției din decembrie 1989 în municipiul Timișoara.
Art. 2. - Fondurile care fac obiectul art. 1 se aprobă din rezerva bugetară la dispoziția Guvernului, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, beneficiarul fiind Parohia Ortodoxă Timișoara III din cadrul Mitropoliei Timișoarei și Caransebeșului.
Art. 3. - Ministerul Finanțelor va introduce modificările ce decurg din aplicarea prezentei hotărâri în bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte și în bugetul de stat pe anul 1994.
Art. 4. - Secretariatul de Stat pentru Culte și alte organe abilitate de lege vor controla respectarea destinației fondurilor ce fac obiectul art. 1.
Contrasemnează: Secretariatul de Stat pentru Culte, Secretar de stat, |
Hotărâre pentru aducerea la îndeplinire a unor prevederi ale Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru înființarea unui birou de schimburi româno-americane în domeniile învățământului și științei, încheiat la București la 30 iulie 1992
- Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - (1) Transferurile de la bugetul de stat pentru finanțarea acțiunilor care revin părții române din Acordul dintre Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru înființarea unui birou de schimburi româno-americane în domeniile învățământului și științei se asigură prin Ministerul Afacerilor Externe.
(2) Pentru anul 1994, se aprobă bugetul de cheltuieli al biroului în sumă de 210.000.000 lei, conform anexei.
(3) Începând cu anul 1995, Ministerul Afacerilor Externe va cuprinde anual în bugetul său sumele necesare acoperirii cheltuielilor ce revin părții române, iar după aprobarea legii bugetului de stat va supune aprobării Guvernului bugetul biroului pe anul respectiv.
Art. 2. - Spațiile de locuit și dotările aferente necesare cazării bursierilor americani în condițiile prevăzute în acordul menționat la art. 1 se asigură de către Ministerul Învățământului.
Contrasemnează: Ministru de stat, ministrul afacerilor externe, |
Anexă
al Biroului de schimburi româno-americane în domeniile învățământului și științei
Capitolul 51.1. Comisia Fulbright | - mii lei - |
Total cheltuieli | 210.000 |
din care: | |
I. Cheltuieli curente | 210.000 |
A. Cheltuieli de personal | 154.000 |
- deplasări, detașări, transferări[5] | 154.000 |
B. Cheltuieli materiale | 56.000 |
- cheltuieli de întreținere | 49.000 |
- încălzit | 1.500 |
- iluminat | 2.000 |
- apă, canal, salubritate | 500 |
- poștă, telefon | 10.000 |
- rechizite | - |
- materiale de curățenie | - |
- alte materiale și prestări servicii | 35.000 |
- reparații curente | 4.000 |
- alte cheltuieli | 3.000 |
Hotărâre privind alocarea unor fonduri din rezerva bugetară la dispoziția Guvernului
- Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - În vederea organizării unor acțiuni legate de declararea ca municipii a orașelor Aiud, Câmpulung, Dorohoi, Râmnicu Sărat, Medgidia, Caracal, Reghin, Câmpina, Rădăuți și Fălticeni, se alocă din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pe anul 1994 suma de 100 milioane lei, potrivit anexei, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Cu fondurile prevăzute la alineatul precedent se majorează sumele defalcate din impozitul pe salarii pentru bugetele locale ale municipiilor respective.
Art. 2. - Consiliile locale ale municipiilor prevăzute la art. 1 vor folosi sumele alocate numai pentru organizarea acțiunilor respective.
Art. 3. - Ministerul Finanțelor va introduce modificările corespunzătoare în volumul și în structura bugetului de stat pe anul 1994.
Contrasemnează: Ministru de stat, ministrul finanțelor, |
Anexă
municipiilor cărora li se alocă unele sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pe anul 1994
Nr. crt. | Denumirea municipiului | Județul | Suma alocată - mii lei - |
Total general | 100.000 | ||
1. | Aiud | Alba | 10.000 |
2. | Câmpulung | Argeș | 10.000 |
3. | Dorohoi | Botoșani | 10.000 |
4. | Râmnicu Sărat | Buzău | 10.000 |
5. | Medgidia | Constanța | 10.000 |
6. | Caracal | Olt | 10.000 |
7. | Reghin | Mureș | 10.000 |
8. | Câmpina | Prahova | 10.000 |
9. | Fălticeni | Suceava | 10.000 |
10. | Rădăuți | Suceava | 10.000 |
Referințe
- ↑ Anexa se comunică numai beneficiarului de investiție.
- ↑ Anexa se comunică numai beneficiarului de investiție.
- ↑ Anexa se comunică numai beneficiarului de investiție.
- ↑ Anexa se comunică numai beneficiarului de investiție.
- ↑ Se includ următoarele cheltuieli:
- alocațiile lunare în lei ale bursierilor americani care se stabilesc de către Ministerul Învățământului, în condițiile prevăzute în acord, prin asimilare cu profesorii sau lectorii universitari, după caz;
- deplasările în țară ale bursierilor americani pe distanța cuprinsă între București și localitatea de desfășurare a activității, precum și deplasările interne legate de îndeplinirea programului;
- costul transportului internațional pentru bursierii români care se deplasează în S.U.A., potrivit programului.