Monitorul Oficial 39/1994

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::0039 - Partea I - Vineri, 11 februarie year::1994

Decrete

Decret privind acreditarea unui ambasador

În temeiul art. 91 alin. (2) și al art. 99 alin. (1) din Constituția României,

Președintele României decretează:

Articol unic. - Domnul Niculae Micu se acreditează în calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar, reprezentant permanent al României pe lângă Consiliul Europei de le Strasbourg.

Președintele României, Ion Iliescu

În temeiul art. 99 alin. (2) din Constituția României, contrasemnăm acest decret.
Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu

București, 16 decembrie 1993 | Nr. 220.


Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind transmiterea unui imobil proprietate de stat, situat în municipiul Drobeta-Turnu Severin, județul Mehedinți

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Imobilul proprietate de stat, compus din construcții în suprafață construită desfășurată de 245 mp, împreună cu terenul aferent în suprafața de 2.158 mp, situat în municipiul Drobeta-Turnu Severin, b-dul Republicii nr. 3, județul Mehedinți, se transmite din patrimoniul Regiei Autonome „Lotus” Drobeta-Turnu Severin în administrarea, pe durată nedeterminată, a Direcției de muncă și protecție socială Mehedinți, din subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Art. 2. - Predarea-preluarea imobilului prevăzut la art. 1 se face pe bază de protocol încheiat între cele două părți.

Art. 3. - Regia Autonomă „Lotus” Drobeta-Turnu Severin își va diminua patrimoniul social cu valoarea imobilului transmis potrivit art. 1 din prezenta hotărâre.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 7 ianuarie 1994 | Nr. 10.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale, Dan Mircea Popescu

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Hotărâre privind reglementarea situației juridice a unor imobile situate în municipiul București

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă transmiterea, fără plată, din patrimoniul Societății Comerciale „Consultanță, Organizare și Cibernetică în Construcții” - S.A.[1] în patrimoniul societăților comerciale „Romproiect” - S.A.[2], „Institutul de Proiectare, Cercetare și Inginerie Tehnologică pentru Construcții” - S.A.[3] și al Fondului Proprietății de Stat, a următoarelor imobile:

a) corpul nou al clădirii situate în municipiul București, Calea Griviței nr. 6, sectorul 1, cu o valoare totală de inventar de 184,20 milioane lei, se transmite în patrimoniul Societății Comerciale „Romproiect” - S.A., care va elibera concomitent spațiile ocupate în str. Matei Millo nr. 13, sectorul 1, București;
b) corpul vechi al clădirii situate în municipiul București, Calea Griviței nr. 8-10, sectorul 1, cu o valoare totală de inventar de 81,873 milioane lei, se transmite în patrimoniul Societății Comerciale „Consultanță, Organizare și Cibernetică în Construcții” - S.A., Societății Comerciale „Institutul de Proiectare, Cercetare și Inginerie Tehnologică pentru Construcții” – S.A. și Fondului Proprietății de Stat, după cum urmează:
  • Societatea Comercială „Consultanță, Organizare și Cibernetică în Construcții” – S.A., parterul și etajele 1, 7 și 8;
  • Societatea Comercială „Institutul de Proiectare, Cercetare și Inginerie Tehnologică pentru Construcții” - S.A., subsolul și etajele 6 și 9;
  • Fondul Proprietății de Stat, etajele 2-5.

Părțile comune și terenul aferent acestora rămân în cote-părți indivize.

Art. 2. - Predarea-primirea se va face pe bază de protocol încheiat între Societatea Comercială „Consultanță, Organizare și Cibernetică în Construcții” - S.A., pe de o parte, și societățile comerciale „Institutul de Proiectare, Cercetare și Inginerie Tehnologică pentru Construcții” - S.A., „Romproiect” - S.A. și Fondul Proprietății de Stat, pe de altă parte.

Art. 3. - Capitalul social al Societății Comerciale „Consultanță, Organizare și Cibernetică în Construcții” - S.A. se va diminua în mod corespunzător, iar capitalul social al Societății Comerciale „Romproiect” - S.A. și al Societății Comerciale „Institutul de Proiectare, Cercetare și Inginerie Tehnologică pentru Construcții” - S.A. se va majora cu valorile preluate.

Fondul Proprietății de Stat va include în patrimoniul său valoarea preluată potrivit prevederilor din prezenta hotărâre.

Art. 4. - Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, orice alte dispoziții contrare acesteia se abrogă.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 11 ianuarie 1994 | Nr. 14.

Contrasemnează:

Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului, Marin Cristea

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Directorul general al Fondului Proprietății de Stat, Emil Dima


Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 356/1993 privind utilizarea Fondului de contrapartidă constituit din contravaloarea în lei a ajutoarelor primite din partea Comisiei Comunităților Europene

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Hotărârea Guvernului nr. 356/1993 privind utilizarea Fondului de contrapartidă constituit din contravaloarea în lei a ajutoarelor primite din partea Comisiei Comunităților Europene, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 197 din 18 august 1993, se modifică după cum urmează:

  • Textul de la punctul III, subpunctul 1 (Sectorul social), coloana 0, din anexă va avea următorul cuprins:

„Cofinanțarea programelor Comitetului Național pentru Protecția Copilului/PHARE privind protecția copilului (reabilitare instituții, formare personal, dezinstituționalizare).”


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 14 ianuarie 1994 | Nr. 21.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale, Dan Mircea Popescu

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Hotărâre privind transmiterea, fără plată, în administrarea Serviciului Român de Informații a unor apartamente din municipiul Baia Mare, Județul Maramureș

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă transmiterea, fără plată, de la Regia Autonomă de Gospodărie Locativă „Gama” Baia Mare, aflată în subordinea Consiliului Local al Municipiului Baia Mare, în administrarea Serviciului Român de Informații, a unui număr de 20 apartamente din imobilul, proprietate publică, situat în municipiul Baia Mare, str. Vasile Alecsandri nr. 97/A, județul Maramureș, cu terenul aferent, conform anexei.

Art. 2. – Predarea-preluarea apartamentelor prevăzute la art. 1 se va face prin protocol încheiat între părți, pe bază de bilanț contabil, cu întreg activul și pasivul existent la data transmiterii.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 14 ianuarie 1994 | Nr. 22.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Directorul Serviciului Român de Informații, Virgil Măgureanu

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă


Anexă

Imobilul situat în municipiul Baia Mare, str. Vasile Alecsandri nr. 97/A, scara A, județul Maramureș, având destinația de locuință, are următoarele caracteristici:

  • suprafața construită 230 mp
  • suprafața desfășurată 1.150 mp
  • nr. total de apartamente 20
din care:
  • 17 cu 2 camere
  • 3 cu 3 camere
  • suprafața de teren aferentă 280 mp.

Spațiul respectiv va fi reamenajat corespunzător nevoilor beneficiarului.


Hotărâre privind școlarizarea solicitanților de azil și a refugiaților în România

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Până la adoptarea legii privind statutul și regimul refugiaților în România, școlarizarea solicitanților de azil și a refugiaților pe perioada studiilor preuniversitare, se face fără perceperea de taxe de școlarizare.

Art. 2. - Fondurile necesare acestei acțiuni se asigură din bugetul de venituri și cheltuieli aprobat Ministerului Învățământului.

Art. 3. - (1) Ministerul Învățământului stabilește, pe baza actelor de studii prezentate de solicitanții de azil și de refugiați, anul de studii (clasa) în care au dreptul să se înscrie fiecare.

(2) În lipsa actelor de studii, solicitanții pentru învățământul general (clasele I-VIII) vor susține examene de verificare globală a cunoștințelor, în vederea stabilirii nivelului lor de pregătire și a anului de studii pentru care corespund, în consens cu normele care se aplică elevilor români.

(3) Pentru învățământul general (clasele I-VIII), solicitanții care nu au acte de studii vor susține integral examene pentru cel mult 2 ani de studii (clase) într-un an școlar.

(4) Înscrierea la liceu sau la studii postliceale este condiționată de promovarea concursului de admitere corespunzător, în aceleași condiții și în sesiunile legal organizate pentru cetățenii români.

Art. 4. - Refugiații care doresc sa efectueze studii liceale, universitare sau postuniversitare pot fi înscriși în condițiile art. 1 al prezentei hotărâri, la cursurile anului pregătitor organizat pentru cetățenii străini.

În acest sens, cei în cauză vor fi repartizați în grupele de studiu, peste efectivul de 10-12 cursanți prevăzuți de reglementările în vigoare.

Art. 5. - Solicitanții de azil se bucură de drepturile prevăzute în prezenta hotărâre pe o perioadă stabilită de Ministerul Învățământului și Comitetul Român pentru Migrări, în funcție de rezolvarea formalităților privind obținerea statutului de refugiat.

Art. 6 - Prezenta hotărâre se aplică începând cu anul de învățământ 1993/1994.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 27 ianuarie 1994 | Nr. 28.

Contrasemnează: Ministrul învățământului, Liviu Maior

Ministru de stat, ministrul afacerilor externe, Teodor Viorel Meleșcanu

Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale, Dan Mircea Popescu

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Hotărâre pentru aprobarea Acordului de cooperare științifică și tehnologică dintre Guvernul României și Guvernul Republicii India

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se aprobă Acordul de cooperare științifică și tehnologică dintre Guvernul României și Guvernul Republicii India, semnat la București la 18 octombrie 1993.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 27 ianuarie 1994 | Nr. 29.

Contrasemnează:

Ministrul cercetării și tehnologiei, Doru Dumitru Palade

Ministru de stat, ministrul afacerilor externe, Teodor Viorel Meleșcanu

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Acord de cooperare științifică și tehnologică între Guvernul României și Guvernul Republicii India

Guvernul României și Guvernul Republicii India, denumite mai jos părți contractante,

  • motivate de dorința de a întări legăturile tradiționale de prietenie existente între cele două popoare,
  • conștiente de interesul lor comun de a promova și de a crește progresul tehnico-științific și de avantajele reciproce care ar rezulta din cooperarea în domeniile de interes comun, și
  • convinse de importanța stabilirii mecanismelor pentru dezvoltarea programelor de cooperare tehnică și științifică, care să aibă influență efectivă asupra dezvoltării economice și sociale a țărilor respective,

au fost de acord asupra următoarelor:

Articolul I

1. Părțile contractante vor promova dezvoltarea cooperării științifice și tehnologice în domenii de interes comun pentru ambele țări, care pot fi identificate de comun acord, în cadrul posibilităților financiare și tehnice și în conformitate cu obiectivele de dezvoltare economică și socială a țărilor respective.

2. În acest scop, ele vor încuraja cooperarea științifică și tehnologică directă între agenții guvernamentale, întreprinderi, companii, organizații și instituții pe baza și în conformitate cu legile și reglementările din fiecare țară.

3. Ele vor promova încheierea înțelegerilor speciale între întreprinderi, companii, organizații și instituții din ambele țări.

Articolul II

Părțile contractante vor promova cooperarea științifică și tehnologică prin:

a) executarea de programe comune de cercetare și dezvoltare;
b) schimbul de specialiști, cercetători, profesori universitari și bursieri pentru a realiza investigații, cercetări și schimb de idei științifice;
c) cooperarea între institutele de cercetare stabilite, laboratoare și centre avansate de pregătire și cercetare în avantajul ambelor țări;
d) organizarea de expoziții, și manifestări științifice și tehnologice;
e) organizarea de seminarii științifice și tehnice bilaterale, simpozioane, ateliere de lucru și consultații în domeniul științei și tehnologiei pe probleme de interes pentru ambele țări;
f) schimbul de informații științifice și tehnice, publicații și alte materiale documentare;
g) furnizarea de servicii de consultanță;
h) orice alte forme de cooperare științifică și tehnologică care pot fi stabilite de comun acord între părțile contractante.
Articolul III

În concordanță cu cele de mai sus, părțile contractante vor dezvolta contactele existente și vor facilita contacte între agenții guvernamentale, instituții științifice, universități și organizații din România și Republica India în vederea încheierii, dacă este necesar, a contractelor sau protocoalelor corespunzătoare în cadrul acestui acord.

Aceste protocoale sau contracte vor conține termenii și condițiile financiare de punere în aplicare în producție și realizarea de rezultate, dacă se consideră necesar.

Articolul IV

Părțile contractante își vor acorda facilități administrative și alte facilități necesare pentru introducerea în și scoaterea din țările lor a echipamentului și materialelor pentru executarea proiectelor, în conformitate cu legile naționale respective.

Livrarea echipamentului necesar pentru cercetare în comun și pentru studii privind stațiile pilot existente și care vor fi stabilite în baza acestui acord vor fi efectuate într-un mod agreat de ambele părți contractante, în fiecare caz în parte.

Articolul V

Părțile contractante vor crea un comitet mixt pentru cooperare științifică și tehnologică, denumit în continuare comitet mixt alcătuit din reprezentanți ai celor două guverne și experți desemnați de fiecare parte contractantă, pentru a planifica și coordona cooperarea în știință și tehnologie și pentru a evalua progresul unei astfel de cooperări. Comitetul mixt va acționa pentru:

a) studierea și definirea domeniilor prioritare de cooperare științifică și tehnică între cele două țări;
b) elaborarea planurilor și programelor de cooperare științifică și tehnică și a termenelor respective;
c) urmărirea și trecerea în revistă a punerii în aplicare a programelor în curs de desfășurare și a acordului ca un întreg;
d) propunerea, dacă este necesar, de măsuri concrete pentru obținerea de rezultate industriale în activitățile de cooperare.

Agențiile de coordonare vor fi nominalizate de părțile contractante în cadrul programului de cooperare.

Comitetul mixt se va întruni la fiecare doi ani, sau la cererea uneia dintre părți, alternativ, la București și la New Delhi.

Articolul VI

Obiectivele acestui acord vor fi realizate prin implementarea programului de cooperare care se convine periodic. Aceste programe vor specifica temele și normele de cooperare, inclusiv termenele și condițiile financiare.

Articolul VII

Orice informații obținute de o parte contractantă sau de personalul ei, în baza acestui acord, nu va fi divulgată unei terțe părți fără consimțământul expres al celeilalte părți care a furnizat informațiile.

Articolul VIII

În scopul de a coopera în cadrul acestui acord, fiecare parte contractantă, în concordanță cu legile și reglementările în vigoare, va depune eforturi pentru a examina posibilitatea acordării de vize scutite de taxe pentru persoanele care participă la punerea în aplicare a acestui acord.

Fiecare parte contractantă va crea facilitățile necesare de intrare, de ședere și de ieșire personalului care participă în mod oficial la proiectele comune. Acest personal se va supune legilor în vigoare din țara respectivă și nu se poate angaja în nici un fel de activități în afara funcțiilor sale fără aprobarea anterioară a părților contractante.

Articolul IX

Acest acord va intra în vigoare la data la care fiecare parte contractantă va notifica celeilalte părți, prin canale diplomatice, aprobarea acestuia în conformitate cu procedurile constituționale ale țării respective și va rămâne în vigoare pentru o perioada de cinci ani. După această perioadă va fi automat reînnoit pentru următoarea perioadă de cinci ani, cu condiția ca nici una dintre părți să nu trimită o notificare scrisă celeilalte părți, prin canale diplomatice, cu șase luni înainte, asupra intențiilor sale de a denunța acordul.

La intrarea în vigoare a prezentului acord, Acordul de Cooperare Științifică și Tehnologica dintre Guvernul Republicii Socialiste România și Guvernul Republicii India, semnat la 15 octombrie 1969 la New Delhi își încetează aplicabilitatea.

Încetarea valabilității acestui acord nu va afecta executarea proiectelor în curs de desfășurare, precum și îndeplinirea drepturilor și obligațiilor care decurg din acestea.

Acest acord poate fi modificat sau îmbunătățit de comun acord.

Articolul X

Ministerul Cercetării și Tehnologiei, în numele Guvernului României, și Ministerul Științei și Tehnologiei, Departamentul Știință și Tehnologie (D.S.T.), în numele Guvernului Republicii India, vor fi responsabile pentru urmărirea și punerea în aplicare a acordului pentru România și, respectiv, Republica India.

Articolul XI

Semnat la București la 18 octombrie 1993 în două exemplare originale, fiecare în limbile romană, hindi și engleză, toate textele fiind în mod egal autentice.

În caz de diferențe de interpretare, textul în limba engleză va fi text de referință.

Pentru Guvernul României, Doru Dumitru Palade

Pentru Guvernul Republicii India, Julio Francis Ribeiro




Referinţe

  1. Societatea Comercială "Consultanță, Organizare și Cibernetică în Construcții” - S.A. a fost înființată prin Hotărârea Guvernului nr. 1340/1990 (anexa nr. 1, nr. crt. 10), publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 29 din 2 februarie 1991
  2. Societatea Comercială „Romproiect" – S.A. a fost înființată prin Hotărârea Guvernului nr. 1340/1990 (anexa nr. 1, nr. crt. 2), publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 29 din 2 februarie 1991
  3. Societatea Comercială „Institutul de Proiectare, Cercetare și Inginerie Tehnologică pentru Construcții" - S.A. a fost înființată prin Hotărârea Guvernului nr. 1340/1990 (anexa nr. 1, nr. crt. 4), publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 29 din 2 februarie 1991