Monitorul Oficial 51/1993

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul V, Nr. issue::0051 - Partea I - Luni, 8 martie year::1993

Hotărâri ale Academiei Române

Hotărârea Adunării generale a Academiei Române, din 17 februarie 1993, privind revenirea la „â” și „sunt” în grafia limbii române

Adunarea generală a Academiei Române întrunită în ziua de 17 februarie 1993, în conformitate cu art. 4 din Statutul Academiei Române, hotărăşte:

1. Se va reveni în grafia limbii române la utilizarea lui â în interiorul cuvintelor și a formei sunt (suntem, sunteți), în conformitate cu hotărârile adoptate de Academia Romană înainte de 1948, consecință a unui îndelungat proces istoric.

2. Modul de aplicare a hotărârii de la pct. 1 va fi stabilit de Prezidiul Academiei Române.

3. Pentru celelalte reguli ortografice se cere Comisiei de cultivare a limbii române, institutelor de lingvistică ale Academiei Române să facă acele propuneri pe care le consideră necesare ca urmare a dezbaterilor și propunerilor care au avut loc în Adunarea generală a Academiei, la întrunirile lingviștilor și în presă. Aceste propuneri vor fi supuse Secției de filologie și literatură a Academiei, care le va înainta, cu eventuale amendamente, Adunării Generale a Academiei Române, spre dezbatere și aprobare.

Președintele Academiei Române academician Mihai Drăgănescu

Notă:

Regulile "Sextil Puşcariu" pentru scrierea literelor â şi î au fost publicate în Monitorul oficial al României, Partea I, nr. 21 din 18 februarie 1992.

Hotărâri ale Camerei Deputaților

Hotărâre privind demisia unui deputat

În temeiul art. 67 alin. (2) și al art. 68 alin. (2) din Constituția României, precum și al art. 166 din Regulamentul Camerei Deputaților,

Camera Deputaților hotărăște:

Articol unic. - Camera Deputaților ia act de cererea de demisie prezentată de domnul Ioan Bogdan, deputat ales în Circumscripția electorală nr. 33 Sibiu, aparținând Grupului Parlamentar al Partidului Unității Naționale Române, și declară vacant locul de deputat deținut de acesta.

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase | București, 1 martie 1993 | Nr. 21.

Hotărâre privind demisia unui deputat

În temeiul art. 67 alin. (2) din Constituția României și al art. 166 din Regulamentul Camerei Deputaților,

Camera Deputaților hotărăște:

Articol unic. - Camera Deputaților ia act de cererea de demisie prezentată de domnul Ioan Hariga, deputat ales în Circumscripția electorală nr. 34 Iași, aparținând Grupului parlamentar al Frontului Democrat al Salvării Naționale, și declară vacant locul de deputat deținut de acesta.

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase | București, 1 martie 1993 | Nr. 22.

Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Camerei Deputaților nr. 59/1992 privind aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Camerei Deputaților

Camera Deputaților hotărăște:

Articol unic. - Hotărârea Camerei Deputaților nr. 59/1992 privind aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Camerei Deputaților se modifică în sensul că domnul deputat Ferenc Pecsi, din Grupul parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România, trece de la Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare (anexa nr. 1) la Comisia de politică externă (anexa nr. 13).

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase | București, 1 martie 1993 | Nr. 23.

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind alocarea unei sume din rezerva bugetară la dispoziția Guvernului pentru Uniunea Centrală a Cooperativelor Meșteșugărești

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Pentru acoperirea diferențelor de preț la produsele înscrise în anexa la prezenta hotărâre, pentru cantitățile livrate până la 31 martie 1991, se aprobă alocarea sumei de 102,6 milioane lei Uniunii Centrale a Cooperativelor Meșteșugărești, din rezerva bugetară la dispoziția Guvernului.

Art. 2. - Ministerul Finanțelor va introduce modificările corespunzătoare în bugetul de stat pe anul 1992.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 31 decembrie 1992 | Nr. 847.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Anexă

Situație privind alocarea, potrivit legii, din rezerva bugetară la dispoziția Guvernului, a sumei de 102,6milioane lei unităților UCECOM, reprezentând diferențe de preț la produsele livrate până la 31 martie 1991

- mil. lei -

Nr. crt. Denumirea grupei de produse Valoare diferențe de preț
1. Articole pentru nou-născuți și confecții pentru copii 50,8
2. Tricotaje pentru copii 43,3
3. Încălțăminte pentru copii 3,9
4. Caiete, maculatoare, rechizite școlare (inclusiv ghiozdane și serviete) 1,5
5. Proteze și produse ortopedice 3,1
Total: 102,6

Hotărâre privind unele măsuri pentru întărirea disciplinei financiare la agenții economici cu capital integral sau majoritar de stat

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Agenții economici cu capital integral sau majoritar de stat sunt obligați să-și păstreze disponibilitățile bănești în lei la societățile bancare, potrivit normelor în vigoare, și vor efectua toate operațiunile de încasări și plăți bancare prin două conturi distincte:unul pentru producție și alte activități curente și unul pentru investiții, deschise la o singură unitate bancară din țară, la alegere.

De asemenea, agenții economici prevazuți la alin. 1 își vor păstra disponibilitățile în valută în conturi deschise, de regulă, la aceeași unitate bancară la care au deschis contul de disponibilități pentru activitatea curentă.

Pentru evitarea plății comisioanelor aferente transferurilor de sume între bănci, agenții economici care efectuează operațiuni de import-export își pot păstra disponibilitățile în valută la banca prin care se derulează aceste activități.

Contul de investiții poate fi menținut la unitatea bancară la care este deschis în prezent, în cazurile în care au fost angajate și se derulează credite pe termen mijlociu și lung contractate cu aceasta, cât și în cazurile în care agentul economic are aprobate investiții care se finanțează de la bugetul de stat.

În conturile bancare ale agenților economici deschise pentru subunitățile acestora, situate în alte localități, se pot păstra disponibilități limitate la operațiunile bancare dispuse în mod expres de agenții economici care au subunități.

Art. 2. - Agenții economici vor comunica direcțiilor generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat județene și a municipiului București, după caz, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri sau de la înființare, unitatea sau unitățile bancare la care își au deschise conturile de disponibil în lei și în valută, inclusiv simbolurile acestora, cu precizarea contului pentru activitatea curentă.

Art. 3. - Agenții economici cu capital integral sau majoritar de stat au obligația să transmită lunar unității bancare la care au deschis contul pentru activitatea curentă situația disponibilităților, creanțelor și angajamentelor din celelalte conturi bancare.

Art. 4. - Membrii consiliilor de administrație ale agenților economici prevăzuți la art. 1 răspund solidar pentru îndeplinirea întocmai a prevederilor prezentei hotărâri.

Art. 5. - Constituie contravenții, în măsura în care, potrivit legii, nu sunt infracțiuni, următoarele fapte:

a) nerespectarea prevederilor art. 1 alin. 1 și 2;
b) nerespectarea prevederilor art. 2;
c) nerespectarea prevederilor art. 3.

Contravenția prevăzută la lit. a) se sancționează cu amendă de la 500.000 lei până la 1.000.000 lei, iar cele de la lit. b) și c), cu amendă de la 200.000 lei până la 300.000 lei.

Contravențiile se constată și amenzile se aplică de către organele de specialitate ale Ministerului Finanțelor.

Art. 6. - Amenzile prevăzute pentru contravențiile stabilite la art. 2 lit. a) și b) din Hotărârea Guvernului nr. 569/ 1991 pentru stabilirea și sancționarea unor contravenții la Regulamentul cu privire la operațiunile cu numerar se modifică după cum urmează:

a) amenda prevăzută la lit. a) va fi de 200.000 lei;
b) amenda prevăzută la lit. b) va fi de la 100.000 lei până la 200.000 lei.

Art. 7. - Contravențiilor prevăzute la art. 5 și 6 le sunt aplicabile dispozițiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor, cu excepția art. 25 și 26.

Art. 8. - Prevederile Hotărârii Guvernului nr. 842/1991 privind desemnarea și utilizarea contului principal al societăților comerciale cu capital integral sau majoritar de stat și al regiilor autonome se abrogă.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 31 decembrie 1992 | Nr. 847.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Ministrul justiției, Petre Ninosu

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu