Monitorul Oficial 53/1994
Monitorul Oficial al României
Anul VI, Nr. issue::0053 - Partea I – Marți, 1 martie year::1994
Hotărâri ale Guvernului României
Hotărâre privind declararea produselor agricole de importanță națională, stabilirea primelor ce se acordă producătorilor agricoli, a organismelor de stat mandatate să le acorde, precum și a normelor de acordare, utilizare și control al acestora
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - În temeiul art. 1 din Legea nr. 83/1993 privind sprijinul acordat de stat producătorilor agricoli se declară ca fiind de importantă națională, pentru anul 1994, următoarele produse:
- a) grâu pentru panificație;
- b) lapte de vacă cu 3,5% grăsime.
Art. 2. - În temeiul art. 8 din Legea nr. 83/1993, pentru produsele de importantă națională prevăzute la art. 1, cât și pentru vițeii obținuți de la vacile și junincile însămânțate artificial sau prin montă cu reproducători atestați, producătorii agricoli beneficiază de prime.
Cuantumul primelor este prevăzut în anexa nr. I la prezenta hotărâre.
Art. 3. - Se aprobă normele de acordare, utilizare și control al primelor de la bugetul de stat pentru grâul pentru panificație, laptele de vacă cu 3,5% grăsime și pentru vițeii obținuți de la vacile și junincile însămânțate artificial sau prin montă cu reproducători atestați, prevăzute în anexa nr. II.
Art. 4. - Pentru acordarea primelor cuvenite producătorilor agricoli se mandatează direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene.
Art. 5. - Anexele nr. I și II fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 6. - Se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 536/1993 privind majorarea primelor de producție la unele produse agricole și alimentare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 243 din 12 octombrie 1993, cu excepția art. 2 și a pozițiilor 4 și 5[1] din anexă, Hotărârea Guvernului nr. 331/1993 cu privire la acordarea de la bugetul de stat a primei pentru grâul preluat la fondul de consum, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 170 din 21 iulie 1993, precum și orice alte dispoziții contrare.
Contrasemnează:
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Ministrul agriculturii și alimentației, Ioan Oancea
Anexa nr. I
Nivelul primelor acordate de stat producătorilor agricoli pentru produsele agricole vegetale și animale de importanță națională livrate la fondul de consum, precum și pentru vițeii obținuți de la vacile și junincile însămânțate artificial sau prin montă cu reproducători atestați
Nr. crt. | Produsul | U.M. | Primă de la bugetul de stat - lei/U.M. – |
1. | Grâu pentru panificație | tone | 40.000 |
2. | Lapte de vacă cu 3,5% grăsime | hl | 10.000 |
3. | Viței obținuți de la vaci și juninci însămânțate artificial | capete | 75.000 |
4. | Viței obținuți de la vaci și juninci prin montă cu reproducători atestați | capete | 50.000 |
Anexa nr. II
Norme de acordare, utilizare și control al primelor de la bugetul de stat pentru grâul pentru panificație, laptele de vacă cu 3.5% grăsime, cât și pentru vițeii obținuți de la vacile și junincile însămânțate artificial sau prin montă cu reproducători atestați
Pentru acordarea primelor cuvenite producătorilor agricoli pentru grâu și lapte de vacă, livrate la fondul de consum la prețurile de contractare și de achiziție garantate de stat, precum și pentru vițeii obținuți de la vacile și junincile însămânțate artificial sau prin montă cu reproducători atestați se emit următoarele norme:
Art. 1. - (1) Primele de la bugetul de stat pentru grâul pentru panificație se acordă producătorilor agricoli pentru cantitățile STAS preluate la fondul de consum de către Regia Autonomă „Romcereal” prin sucursalele sale județene, de către societățile comerciale de morărit și panificație cu capital majoritar de stat din coordonarea Ministerului Agriculturii și Alimentației și de către unități ale CENTROCOOP.
(2) Primele cuvenite de la bugetul de stat sunt achitate direct producătorilor agricoli, așa cum sunt definiți în Legea nr. 83/1993, de către unitățile achizitoare prevăzute la alin. (1), la primirea cantităților de grâu.
La predarea cantităților de grâu producătorii agricoli vor încasa atât prima de 40 lei/kg STAS, cât și prețul de contractare și achiziție.
(3) Unitățile achizitoare, respectiv sucursalele Regiei Autonome „Romcereal", societățile comerciale de morărit și panificație cu capital majoritar de stat din coordonarea Ministerului Agriculturii și Alimentației și unitățile CENTROCOOP, vor întocmi, decadal, deconturile justificative (model anexă nr. 1) pe care le transmit spre verificare și avizare direcțiilor generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat județene.
Direcțiile generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat județene vor verifica la unitățile achizitoare, în termen de 2 zile lucrătoare de la data primirii deconturilor justificative, realitatea și legalitatea primelor solicitate de la bugetul de stat.
(4) Unitățile achizitoare vor transmite, prin direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene, în termen de o zi de la primirea avizului direcției generale a finanțelor publice și controlului financiar de stat județeană, deconturile justificative (model anexă nr. 1) în două exemplare, la Ministerul Agriculturii și Alimentației.
Unitățile achizitoare sunt obligate să organizeze și să conducă corect și la zi evidențele privind primele ce se cuvin de la bugetul de stat pentru grâul preluat de la producătorii agricoli și răspund de realitatea și legalitatea primelor solicitat prin deconturile justificative.
(5) Ministerul Agriculturii și Alimentației, după analiza și verificarea deconturilor justificative, va solicita Ministerului Finanțelor, în termen de 2 zile lucrătoare, deschiderea creditelor bugetare prevăzute la cap. 76.1. „Agricultură, silvicultură, ape, mediu înconjurător”.
(6) În cel mult 3 zile lucrătoare, Ministerul Finanțelor va aproba cererile de credite bugetare, iar Ministerul Agriculturii și Alimentației va vira imediat primele cuvenite într-un cont special deschis de fiecare unitate achizitoare la bancă.
(7) Sumele virate de Ministerul Agriculturii și Alimentației în aceste conturi vor fi utilizate de unitățile achizitoare numai pentru plata primelor ce se cuvin producătorilor agricoli pentru cantitățile de grâu predate.
Art. 2. - (1) Prima pentru laptele de vacă cu 3,5% grăsime livrat la fondul de consum se acordă producătorilor agricoli, indiferent de forma de organizare și natura proprietății lor.
(2) Agenții economici, indiferent de forma de proprietate, care achiziționează lapte de vacă - materie primă -, în vederea industrializării, vor plăti producătorilor agricoli la preluarea cantităților de lapte atât prețul de contractare și achiziție, cât și prima de 10.000 lei/hl de lapte.
(3) Industrializarea laptelui de vacă reprezintă prelucrarea acestuia ca materie primă (3,5% grăsime) în secțiile de producție în care se obțin lapte de consum, unt și alte produse lactate.
(4) Primele de la bugetul de stat se acordă cu condiția respectării de către agenții economici a prețurilor de contractare și achiziție garantate de către stat, precum și a prețurilor de livrare cu ridicata la produsele din lapte, rezultate din industrializare, negociate de Ministerul Agriculturii și Alimentației sub supravegherea organelor Ministerului Finanțelor.
(5) Agenții economici care achiziționează lapte de vacă pentru industrializare și pentru care au dreptul la încasarea primelor de la bugetul de stat au obligația de a organiza și de a conduce evidența tehnico-operativă a operațiunilor de achiziții și industrializare a cantităților de lapte de vacă, în vederea asigurării posibilității verificării calculului primelor cuvenite.
(6) Agenții economici care achiziționează lapte de vacă pentru industrializare de la producătorii agricoli, așa cum sunt definiți în Legea nr. 83/1993, vor întocmi, decadal, deconturile justificative (model anexă nr. 2), pe care le transmit spre verificare și avizare direcțiilor generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat județene.
Direcțiile generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat județene vor verifica la unitățile achizitoare, în termen de 2 zile lucrătoare de la data primirii deconturilor justificative, realitatea și legalitatea primelor solicitate de la bugetul de stat.
(7) Unitățile achizitoare vor transmite, prin direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene, la Ministerul Agriculturii și Alimentației în termen de o zi de la primirea avizului direcției generale a finanțelor publice și controlului financiar de stat județeană deconturile justificative (model anexă nr. 2) în două exemplare.
(8) Ministerul Agriculturii și Alimentației, după analiza și verificarea deconturilor justificative, va solicita Ministerului Finanțelor, în termen de 2 zile lucrătoare, deschiderea creditelor bugetare prevăzute la cap. 76.1. „Agricultură, silvicultură, ape, mediu înconjurător".
(9) În cel mult 3 zile lucrătoare, Ministerul Finanțelor va aproba cererile de credite bugetare, iar Ministerul Agriculturii și Alimentației va vira imediat primele cuvenite într-un cont special deschis de fiecare unitate achizitoare.
(10) Ministerul Agriculturii și Alimentației va lua măsuri ca unitățile achizitoare să-și deschidă conturi separate la bancă pentru derularea primelor de la bugetul de stat.
Sumele virate de Ministerul Agriculturii și Alimentației în aceste conturi vor fi utilizate de unitățile achizitoare numai pentru plata primelor ce se cuvin producătorilor agricoli pentru cantitățile de lapte predate.
Art. 3. - (1) Primele acordate de la bugetul de stat producătorilor agricoli pentru vițeii obținuți după data de 1 ianuarie 1994 de la vacile și junincile însămânțate artificial sau prin mentă cu reproducători atestați sunt condiționate de păstrarea și creșterea produșilor până la vârsta de 6 luni.
(2) Primele ce se acordă începând cu 1 iulie 1994 pentru vițeii obținuți din însămânțări artificiale sunt de 75.000 lei/cap, iar pentru vițeii obținuți prin montă cu reproducători atestați, de 50.000 lei/cap.
(3) Primele pentru viței se acordă producătorilor agricoli prin direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene, cu respectarea prevederilor Legii nr. 83/1993 și ale prezentelor norme.
(4) În acest scop, direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene vor organiza sistemul de evidență, urmărire și acordare a primelor de la bugetul de stat prin oficiile de reproducție și selecție a animalelor, urmărind:
- a) evidența producătorilor agricoli care vor beneficia de prime de la bugetul de stat pentru vițeii obținuți de la vacile și junincile pe care le dețin și care au fost însămânțate artificial sau prin montă cu reproducători atestați, dacă monta a fost înregistrată în registrul unic de însămânțări artificiale sau în registrul unic de montă naturală;
- b) înregistrările în registrul unic de însămânțări artificiale și registrul unic de montă naturală se efectuează de către oficiile județene de reproducție și selecție a animalelor prin punctele comunale de însămânțări și de către agenții economici care au organizate puncte de însămânțări artificiale sau care dețin reproducători atestați.
(5) Oficiile județene de reproducție și selecție a animalelor și agenții economici în cauză răspund, potrivit legii, de realitatea și corectitudinea datelor înregistrate în registrul unic de însămânțări artificiale și în registrul unic de montă naturală.
(6) Reproducători atestați se stabilesc de către oficiile județene de reproducție și selecție a animalelor.
(7) La fătare, producătorii agricoli individuali au obligația înregistrării în Registrul agricol comunal a vițeilor obținuți.
(8) În vederea obținerii primei de la bugetul de stat pentru viței, producătorii agricoli vor solicita în scris aceasta direcției generale pentru agricultură și alimentație județeană, prin centrul agricol comunal, făcând precizarea pe proprie răspundere că se încadrează în prevederile legale.
(9) Confirmarea obținerii vițeilor de la vaci și juninci însămânțate artificial sau prin montă cu reproducători atestați, precum și dovada creșterii și păstrării acestora până la vârsta de 6 luni se fac de către centrul agricol comunal, Oficiul județean de reproducție și selecție a animalelor, prin punctele comunale de însămânțări artificiale, și de către primarul comunei, pe baza evidențelor și a constatărilor faptice.
(10) Primele de la bugetul de stat pentru viței se acordă în luna următoare împlinirii vârstei de 6 luni.
(11) Centrele agricole comunale vor întocmi lunar listele cu producătorii agricoli (model anexă nr. 3) care au solicitat prime și care îndeplinesc condițiile legale de primire a acestora de la bugetul de stat, liste care vor fi verificate de Oficiul județean de reproducție și selecție a animalelor și vor fi supuse aprobării direcției generale pentru agricultură și alimentație județeană.
Cererile scriae de producătorii agricoli, confirmate de organele stabilite mai sus, vor fi anexate la listele depuse la Direcția generală pentru agricultură și alimentație județeană.
(12) Situația vițeilor, întocmită potrivit prevederilor legale în vederea obținerii primelor de la bugetul de stat, se prezintă lunar oficiilor județene de reproducție și selecție a animalelor, care o verifică sub aspectul legalității acesteia și o înaintează direcției generale pentru agricultură și alimentație județeană, spre aprobare.
(13) Direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene vor centraliza lunar listele (model anexă nr. 3) primite de la oficiile județene de reproducție și selecție a animalelor și vor întocmi decontul justificativ (model anexă nr. 4) pe care-l prezintă direcțiilor generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat județene, spre verificare.
(14) Direcțiile generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat județene vor verifica și vor aviza deconturile justificative prezentate de direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene sub aspectul legalității și realității sumelor solicitate a fi acoperite de la bugetul de stat.
(15) Ministerul Agriculturii și Alimentației, prin organele proprii de control, va verifica permanent modul de stabilire și de acordare a primelor de la bugetul de stat pentru viței, precum și modul de organizare și ținere a evidenței însămânțărilor, a vițeilor obținuți și a calculului sumelor acordate de la bugetul de stat.
(16) Direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene vor trimite lunar la Ministerul Agriculturii și Alimentației, în două exemplare, decontul justificativ (model anexă nr. 4).
(17) Ministerul Agriculturii și Alimentației, în urma verificării și analizei decontului justificativ (model anexă nr. 4), primit de la direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene, va solicita Ministerului Finanțelor deschiderea creditelor bugetare prevăzute la cap. 76.1. „Agricultură, silvicultură, ape, mediu înconjurător”. Cererile de credite bugetare trimise Ministerului Finanțelor vor fi însoțite de un exemplar din decontul justificativ (model anexă nr. 4).
(18) Sumele virate de Ministerul Agriculturii și Alimentației în contul direcțiilor generale pentru agricultură și alimentație județene pentru acordarea primelor pentru viței vor fi plătite de către acestea, pe baza documentelor justificative, direct producătorilor agricoli, pe bază de liste de plată pentru producătorii individuali și prin virament pentru agenții economici.
Art. 4. - Direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene răspund potrivit legii de manipularea, păstrarea și gestionarea sumelor primite de la bugetul de stat, precum și a documentelor care au stat la baza subvențiilor acordate.
Art. 5. - Achitarea primelor de la bugetul de stat, în mod necuvenit, prin înscrierea sau atestarea, pe documentele de acordare, de date sau situații nereale, atrage obligarea beneficiarului la restituirea primelor, precum și aplicarea sancțiunilor prevăzute de lege.
Salariații cărora le revin obligații de serviciu în legătură cu acordarea primelor răspund disciplinar, material, civil sau penal, după caz.
Anexa nr. 1 la norme
Agentul economic...................................
Nr. ........... Data ...................
Direcția Generală a Finanțelor Publice
și Controlului financiar de stat județeană
Verificat și avizat pentru sume de .....................lei,
Director,
(data avizării)
Decont justificativ privind încasarea de la bugetul de stat a primelor pentru grâul pentru panificație preluat la fondul de consum în perioada........ - ............... conform Hotărârii Guvernului nr. 72/1994
Produsul | U.M. | Cantitatea achiziționată - kg STAS - |
Primă de la bugetul de stat - lei/U.M. - |
Valoarea totală a primei (col.3x4) - lei - |
Suma de încasat de la bugetul de stat - lei – |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Grâu pentru panificație | kg | 40 |
Director,
Contabil șef,
Anexa nr. 2 la norme
Agentul economic...................................
Nr. ........... Data ...................
Direcția Generală a Finanțelor Publice
și Controlului financiar de stat județeană
Verificat și avizat pentru sume de .....................lei,
(cifre și litere)
Director,
(data avizării)
Decont justificativ privind primele ce se cuvin de la bugetul de stat conform Hotărârii Guvernului nr. 72/1994
Produsul | U.M. | Cantitatea totală preluată și industrializată | Primă de la bugetul de stat - lei/U.M. - |
Valoarea totală a primei (col.3x4) - lei - |
Suma de încasat de la bugetul de stat - lei – |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Lapte de vacă cu 3,5% grăsime, livrat la fondul de consum | litru | 100 | |||
Total | 100 |
Director,
Contabil șef,
Anexa nr. 3 la norme
Centrul agricol comunal...................................
Nr. ........... Data ...................
Direcția Generală pentru Agricultură
și Alimentație a județului.........
Director general,
Verificat,
Oficiul județean de reproducție și selecție a animalelor
Director,
Lista producătorilor agricoli care dețin viței obținuți de la vacile și junincile însămânțate artificial sau prin montă cu reproducători atestați și care îndeplinesc condițiile legale de primire a primei de la bugetul de stat în luna ..........
Nr. Crt. | Producătorul agricol (individual sau agent economic) | Nr. de înregistrare la Registrul comerțului sau nr. și seria buletinului de identitate | Numărul vițeilor | Primă (lei/cap) | Total prime (col.3x5)+(col.4x6) - lei – | ||
Din însămânțări artificiale | Din montă | Pentru însămânțări artificiale | Pentru însămânțări naturale | ||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
... | |||||||
... |
Primăria comunală
Punctul de însămânțări,
Centrul agricol comunal,
Anexa nr. 4 la norme
Direcția Generală pentru Agricultură
și Alimentație a județului......................
Nr. ........... Data ...................
Direcția Generală a Finanțelor Publice
și Controlului financiar de stat județeană
Verificat și avizat pentru sume de .....................lei,
Director,
(data avizării)
Decont justificativ privind primele ce se acordă de la bugetul de stat pentru vițeii obținuți de la vacile și junincile însămânțate artificial sau prin montă cu reproducători atestați, conform art. 8 din Legea nr. 83/1993 pe luna ................
Nr. crt. | Explicații | U.M. | Număr de capete care se încadrează în prevederile legale pentru primirea primei de la bugetul de stat | Prima de la bugetul de stat - lei/cap - |
Total sume de încasat de la bugetul de stat (col.2x4) - lei – |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1. | Viței obținuți de la vacile și junincile însămânțate artificial | capete | 75.000 | ||
2. | Viței obținuți de la vaci și juninci prin montă cu reproducători atestați | capete | 50.000 | ||
Total | capete | X |
Direcția Generală pentru Agricultură și Alimentație
Director general,
Oficiul județean de reproducție și selecție a animalelor
Director,
Referințe
- ↑ Poziția 5 din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 536/1993 a fost modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 40/1994, Publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 48 din 24 februarie 1994.