Monitorul Oficial 68/1994
Monitorul Oficial al României
Anul VI, Nr. issue::0068 - Partea I - Marți, 15 martie year::1994
Hotărâri ale Senatului
Hotărâre privind eliberarea, la cerere, a domnului senator Doru Ioan Tărăcilă din funcția de vicepreședinte al Senatului
Senatul adoptă prezenta hotărâre.
Articol unic. - Domnul senator Doru Ioan Tărăcilă, Grupul parlamentar al P.D.S.R., se eliberează, la cerere, din funcția de vicepreședinte al Senatului, ca urmare a numirii sale în funcția de ministru de interne.
Hotărâre pentru alegerea unui vicepreședinte al Senatului
În temeiul art. 61 alin. (2) și (5) din Constituția României și al art. 16 și 20 din Regulamentul Senatului,
Senatul adoptă prezenta hotărâre.
Articol unic. - Domnul senator Ion Solcanu, Grupul parlamentar al P.D.S.R., se alege în funcția de vicepreședinte al Senatului.
Hotărâri ale Camerei Deputaților
Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Camerei Deputaților nr. 59/1992 privind aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Camerei Deputaților
Camera Deputaților adoptă prezenta hotărâre.
Articol unic. - Hotărârea Camerei Deputaților nr. 59/1992 privind aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Camerei Deputaților se modifică după cum urmează:
- domnul deputat Horia Mircea Rusu, membru al Grupului parlamentar liberal, trece de la Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională (anexa nr. 12) la Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice (anexa nr. 4);
- domnul deputat Iosif Alfréd Mazalik, membru al Grupului parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România, trece de la Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională (anexa nr. 12) la Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții (anexa nr. 14);
- domnul deputat Ludovic Rákoczi, membru al Grupului parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România trece de la comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport (anexa nr. 9) la Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională (anexa nr. 12).
Hotărâri ale Guvernului României
Hotărâre privind calcularea și reflectarea amortizării în cheltuielile de producție sau de circulație de către agenții economici în anul 1993
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Agenții economici vor calcula și reflecta amortizarea în: cheltuielile de producție sau de circulație ale anului 1993 conform metodologiei aprobate de Legea nr. 62/1968 privind amortizarea fondurilor fixe, republicată în Buletinul Oficiul nr. 6-7 din 19 ianuarie 1977.
Art. 2. - Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă art. 15 din Hotărârea Guvernului nr. 412 din 30 iulie 1992, cu modificările ulterioare.
Contrasemnează:
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Hotărâre cu privire la asigurarea fondurilor necesare în anul 1994 pentru continuarea aplicării Legii fondului funciar nr. 18/1991
Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - În proiectul de lege al bugetului de stat pe anul 1994 se va stabili ca poziție distinctă, pe baza documentației specifice elaborate de Ministerul Agriculturii și Alimentației și Ministerul Finanțelor, nivelul fondurilor alocate pentru continuarea aplicării Legii fondului funciar nr. 18/1991.
Contrasemnează:
Ministrul agriculturii și alimentației, Ioan Oancea
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Hotărâre cu privire la nivelul salariului de bază minim brut pe țară
Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - (1) Începând cu data de 15 martie 1994, salariul de bază minim brut pe țară indexat se stabilește la 60.000 lei lunar pentru un program complet de 170 ore în medie pe lună, ceea ce reprezintă 352,95 lei/oră, care cuprinde și compensația în sumă fixă acordată începând cu 1 mai 1993.
(2) În aplicarea prevederilor alin. (1) se vor majora numai salariile de bază individuale de până la 60.000 lei lunar brut.
Contrasemnează: Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale, Dan Mircea Popescu
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Acte ale Băncii Naționale a României și ale organelor Administrației Publice
0rdinul nr. 123
Având în vedere prevederile pct. 15 din Normele privind organizarea și funcționarea pieței valutare bancare (anexa nr. 3 la Regulamentul nr. V/3616/2/1992 privind efectuarea operațiunilor valutare), emise de Banca Națională a României,
- în temeiul prerogativelor conferite prin Legea nr. 34/1991 privind Statutul Băncii Naționale a României și prin Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancară,
Guvernatorul Băncii Naționale a României emite următorul ordin:
Art. 1. - Începând cu data de 1 martie 1994, Comisia de licitații valutare însărcinată cu organizarea și desfășurarea ședințelor de licitații valutare în Banca Națională a României, instituită prin Ordinul guvernatorului Băncii Naționale a României nr. 257 din 5 iunie 1992, cu modificările ulterioare, va avea următoarea componență:
Președinte: George Mucibahici - director, Direcția credite și operațiuni de piață (D.C.O.P.)
Înlocuitori: Maria Constantinescu - director adjunct, D.C.O.P.
- Adrian Grigoriu - șef Serviciul administrarea rezervelor internaționale (S.A.R.I.)
Secretar: Gheorghe Danielopolu - consilier bancar, D.C.O.P.
Înlocuitor: Simona Şerbanescu - șef Birou Back-Office, S.A.R.I.
Cotator: Enache Jiru - șef birou arbitraj, S.A.R.I.
Înlocuitor: Adrian Radu - inginer, S.A.R.I.
Membru: Stere Paris - economist, Serviciul de relații cu trezoreria
Înlocuitor: Magdalena Manea - economist, S.A.R.I.
Membru: Irina Cârstea - economist, Oficiul de control al devizelor (O.C.D.)
Înlocuitor: Daniel Bărbulescu - economist, O.C.D.
Art. 2. - Prezentul Ordin se publică în Monitorul Oficial al României.
Guvernatorul
Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu
București, 1 martie 1994.
Circulara nr. 8 privind plățile externe autorizate de Banca Națională a României
În conformitate cu prevederile pct. 7 alin. 3 din Regulamentul privind efectuarea operațiunilor valutare, emis de Banca Națională a României cu nr. V/3616/2/1992, toate încasările valutare realizate după data de 4 mai 1992, provenind din exportul de de mărfuri, executările de lucrări și prestările de servicii internaționale, efectuate anterior acestei date, puteau fi utilizate pentru executarea plăților externe autorizate de Banca Națională ai României, conform reglementărilor valutare anterioare.
După executarea integrala a acestora, încasările valutare, ulterioare datei de 4 mai 1992, aferente exporturilor de mărfuri, executărilor de lucrări și prestărilor de servicii internaționale, efectuate anterior datei de 4 mai 1992, trebuiau virate la rezerva valutară a statului în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data încasării acestora de la extern (Circulara nr. 17/ 1992 a Băncii Naționale a României).
De asemenea, băncilor comerciale le revine obligația de a vira în conturile externe de corespondent ale Băncii Naționale a României sumele datorate rezervei valutare a statului în termenele stabilite prin circularele Băncii Naționale a României emise în acest scop (circularele nr. 33/1992, 1/1993, 3/1993 și 12/1993).
În situațiile în care nu au fost respectate termenele de virare prevăzute prin reglementările Băncii Naționale a României menționate mai sus, urmează ca băncile comerciale să vireze la rezerva valutară a statului dobânzi penalizatoare în valută calculate la nivelul LIBOR, pentru depozitele în dolari S.U.A. la 6 luni, cotate de Reuters la pagina Libor, plus o marjă de 2% pe an.
Calculul în dolari S.U.A. al penalizărilor se va face astfel:
- sumele în valută datorate se vor transforma în dolari S.U.A. la cursul de schimb din ziua încasării de la extern, utilizând lista de cursuri publicată zilnic de Banca Națională a României;
- dobânda penalizatoare se va aplica asupra sumei, în echivalent dolari S.U.A., începând cu a 4-a zi de la data încasării de la extern până în ziua (data valutei) virării sumei la rezerva valutară a statului (exclusiv această zi).
Viceguvernatorul Băncii Naționale a României,
Vladimir Soare
București, 28 februarie 1994.
Instrucțiuni de aplicare a prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 18/1994 privind măsuri pentru întărirea disciplinei financiare a agenților economici
În temeiul art. V din Ordonanța Guvernului nr. 18 din 21 ianuarie 1994 privind măsuri pentru întărirea disciplinei financiare a agenților economici, se emit următoarele instrucțiuni:
1. Prevederile art.7 din Legea nr. 76/1992, modificată prin Ordonanța Guvernului nr. 18/1994, se aplică astfel:
- pentru convențiile comerciale încheiate între agenții economici, indiferent de forma în care au fost încheiate, înainte de data la care ordonanța a intrat în vigoare, penalitatea pentru fiecare zi de întârziere este de 0,15%;
- pentru convențiile comerciale dintre agenții economici, indiferent de forma în care se încheie, după data intrării în vigoare a ordonanței, penalitatea pentru fiecare zi de întârziere este de 0,4%.
2. Dispozițiile de încasare trebuie însoțite de actele emise de organele teritoriale ale Ministerului Finanțelor, care constituie, potrivit legii, titluri executorii și urmează regimul juridic al acestora. În cazul în care aceste titluri nu pot fi onorate imediat din lipsă de disponibil, banca comercială va urmări executarea acestora din încasările zilnice realizate până la lichidarea creanțelor sau până la începerea urmăririi silite asupra elementelor patrimoniale ale debitorilor.
3. Prevederile art. III din Ordonanța Guvernului nr. 18/1994 se aplică debitelor care devin scadente după data intrării ar vigoare a acesteia.
4. Documentele de încasare aferente exportului de mărfuri, executărilor de lucrări, prestărilor de servicii în străinătate, precum și cele rezultate din orice alte operațiuni și tranzacții externe vor fi remise partenerilor străini și, respectiv, băncilor acestora numai prin băncile comerciale române sau străine autorizate să funcționeze în România.
Băncile comerciale autorizate să funcționeze în România au obligația găsirii celor mai rapide căi și metode de transmitere a documentelor la extern și încasarea valutei aferente acestora, avizând despre aceasta clienții lor.
În sensul aplicării unitare a prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 18/1994 se definesc următoarele noțiuni:
- data trecerii frontierei române se consideră data înscrisă de organele vamale românești pe Declarația de încasare valutară (D.I.V.), dată care trebuie să coincidă cu cea înscrisă în Declarația vamală de export;
- termenul de încasare a valutei (scadența) este cel înscris în D.I.V., în cazul exporturilor de mărfuri, sau în documentele depuse la bănci pentru a fi remise la încasare, pentru celelalte operațiuni, în funcție de natura operațiunilor;
- data repatrierii valutei este data la care suma de încasat a fost creditată în contul de corespondent al băncii exportatorului, prestatorului de servicii și celorlalți agenți economici cărora le-a aparținut creanța externă. În cazul încasării în numerar, data repatrierii valutei se consideră data documentului care atestă depunerea sumei la ghișeele băncii exportatorului, prestatorului de servicii și celorlalți titulari cărora le-a aparținut creanța.
5. Băncile comerciale vor deconta în conturile valutare ale clienților sumele în valută încasate în favoarea acestora în termen de maximum 5 zile lucrătoare bancare de la primirea avizului de creditare de la coreepondentii externi.
Decontarea se va face cu data valutei la care suma a fost creditată în contul de corespondent.
În cazul depășiri termenului de 5 zile lucrătoare bancare menționat mai sus, băncile comerciale datorează beneficiarului plății penalitățile prevăzute la art. II din Ordonanța Guvernului nr. 18/1994.
6. În cazul operațiunilor de export de mărfuri cu încasare la vedere, termenele limită de repatriere a sumelor în valută, în funcție de zona geografică a partenerului extern, sunt următoarele:
- zona Europa și Orientul Mijlociu, maximum 5 zile de la data declarată în D.I.V., dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data trecerii frontierei române, atestată documentar;
- zona Australia, Oceania și Noua Zeelandă, maximum 5 zile de la data declarată în D.I.V., dar nu mai târziu de 90 de zile calendaristice de la data trecerii frontierei române, atestată documentar;
- celelalte zone, maximum 5 zile de la data declarată în D.I.V., dar nu mai târziu de 45 de zile calendaristice de la data trecerii frontierei române, atestată documentar.
La avizarea declarațiilor de încasări valutare, băncile comerciale vor solicita agenților economici să completeze și pct. 10 din D.I.V. (termenul de încasare).
Totodată, aceștia vor înscrie în D.I.V. (pct. 5-specificația mărfurilor vămuire) grupa de produse unde se încadrează exportul în cadrul listei elaborate de Ministerul Comerțului și aprobate de Guvern.
7. Agenții economici, la încheierea contractelor de export, vor ține seama de listele grupelor de produse, întocmite de Ministerul Comerțului și aprobate de Guvern, care pot fi exportate cu plata până la 90 de zile calendaristice de la data livrării, precum și pentru cele cu plata peste un an de la data livrării. Produsele necuprinse în cele două categorii de grupe pot fi exportate cu plata la termene între 90 și 360 de zile calendaristice.
Totodată, pentru operațiunile legate de export-import destinate fondului de marfă pe piața internă, agenții economici au obligația ca la încheierea contractelor externe să negocieze și să prevadă clauza obligativității plății în devize convertibile a exporturilor, astfel încât să se asigure încasarea acestora în cazul în care importul nu se realizează în maximum 90 de zile calendaristice de la efectuarea exporturilor.
8. Încasarea sumelor în valută aferente exporturilor de mărfuri efectuate de către persoanele juridice și fizice autorizate în condițiile legii se urmărește de către băncile comerciale prin care s-au derulat operațiunile, pe baza „Declarației de încasare valutară” (D.I.V.), în conformitate cu Regulamentul nr. V/3616/2/1992 privind efectuarea operațiunilor valutare și cu normele și circularele Băncii Naționale a României emise în aplicarea acestuia.
Pe baza raportărilor întocmite de băncile comerciale potrivit unor proceduri stabilite de Banca Națională a României, sucursalele Băncii Naționale a României (județene și a municipiului București) întocmesc săptămânal „Situația sumelor în valuta nerepatriate din exporturi de mărfuri conform prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 18/1994 și a normelor comune Banca Națională a României - Ministerul Finanțelor date în aplicare”.
Un exemplar se transmite la Direcția generală a finanțelor publice și controlului financiar de stat (județeană sau a municipiului București).
9. Urmărirea încasărilor valutare aferente executărilor de lucrări, prestărilor de servicii în străinătate și altor operațiuni și tranzacții externe se efectuează de către băncile comerciale pe baza documentelor primite de la executanții de lucrări, prestatorii dc servicii sau alte categorii de agenți economici, din care rezultă creanțele acestora față de străinătate.
Sucursalele Băncii Naționale a României (județene Şi a municipiului București), pe baza raportărilor băncilor comerciale întocmite potrivit unor proceduri stabilite de Banca Națională a României, vor întocmi bilunar „Situația documentelor remise la încasare aferente executărilor de lucrări, prestărilor de servicii în străinătate și altor operațiuni externe neîncasate în termen”.
Un exemplar se remite la Direcția generală a finanțelor publice și controlului financiar de stat județeană sau a municipiului București.
10. În cazul plăților în avans pentru importuri, pentru care nu s-a livrat marfa, nu s-a executat lucrarea sau nu s-a prestat serviciul, băncile comerciale autorizate vor aplica prevederile Normelor Băncii Naționale a României nr. 3/1993.
Banca Națională a României, în urma analizelor efectuate, va transmite lunar Ministerului Finanțelor lista agenților economici care nu au repatriat avansurile plătite la extern potrivit art. IV pct. 3 alin. 3 din Ordonanța Guvernului nr. 18/1994.
11. Pentru urmărirea și controlul modului de efectuare a repatrierii sumelor în valută rezultate din operațiunile menționate la art. IV pct. 4 și 5 din Ordonanța Guvernului nr. 18/1994, sucursalele Băncii Naționale a României (județene și a municipiului București) vor comunica lunar la Banca Națională a României situația repatrierii de către agenții economici din raza lor teritorială a sumelor în valută încasate cu titlu de dividende din activitatea de investiții în străinătate, cote-părți provenite din lichidarea acestor investiții, rate și dobânzi aferente creditelor externe acordate, precum și alte venituri rezultate în urma unor transferuri externe de capital autorizate.
Situația va cuprinde și încasările în valută cuvenite agenților economici care au participat numai cu aport în natură la capitalul social al unor firme din străinătate.
Banca Națională a României va transmite lunar la Ministerul Finanțelor lista agenților economici care nu au respectat termenele de repatriere a valutei, precum și orice alte informații necesare pentru identificarea agenților economici care au efectuat transferuri de capital în străinătate și sunt obligați să repatrieze valuta cuvenită în urma efectuării unor astfel de operațiuni,
12. Persoanele juridice și fizice prevăzute la art. IV pct. 1 din Ordonanța Guvernului nr. 18/1994 au obligația ca în maximum 3 zile lucrătoare de la data înscrierii în conturile curente de valută să declare băncilor comerciale natura încasărilor, astfel încât acestea să poată identifica documentele care au stat la baza operațiunilor respective. Nerespectarea de către agenții economici a acestei obligații nu-i exonerează de la aplicarea prevederilor art. IV pot. 7 din Ordonanța Guvernului nr. 18/1994.
13. Pentru contravențiile menționate la art. IV pct. 3 alin. 2 din Ordonanța Guvernului nr. 18/1994, amenzile ce se aplică de către organele de specialitate ale Ministerului Finanțelor sunt:
- 1 milion lei pentru datorii la intern scadente și neachitate de peste 60 de zile;
- 3 milioane lei pentru datorii la intern scadente și neachitate de peste 90 de zile;
- 5 milioane lei pentru datorii la intern scadente și neachitate de peste 120 de zile.
14. În vederea participării la licitațiile bancare pentru cumpărarea de valută, agenții economici sunt obligați să prezinte o declarație semnată de conducerea executivă, din care să rezulte că nu au datorii la intern neachitate la scadență.
Băncile comerciale nu vor accepta participarea la licitațiile bancare, pentru cumpărarea de valută, a agenților economici care nu prezintă declarația prevăzută la alineatul precedent. Înscrierea în declarație a unor mențiuni neconforme cu realitatea constituie infracțiune și se pedepsește conform Codului penal.
15. Ministerul Finanțelor, în conformitate cu prevederile Legii nr. 30/1991 privind organizarea și funcționarea controlului financiar și a Gărzii financiare, va proceda la constatarea contravențiilor săvârșite de agenții economici și la aplicarea sancțiunilor prevăzute la art. IV pct. 7 și 8 din Ordonanța Guvernului nr. 18/ 1994 pe bază de proces-verbal de constatare a contravențiilor.
Banca Națională a României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 33/1991 privind activitatea bancară și cu prevederile Legii nr. 34/1991 privind Statutul Băncii Naționale a României, va organiza, la băncile comerciale autorizate să funcționeze în România, controlul privind respectarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 18/1994 și a prezentelor instrucțiuni.
Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
București, 2 martie 1994 | Nr. 1.