Monitorul Oficial 70/1993

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul V, Nr. issue::0070 - Partea I - Luni, 5 aprilie year::1993

Decrete

Președintele României

Decret privind acreditarea unui ambasador

În temeiul art. 91 alin. (2) și al art. 99 alin. (1) din Constituția României,

Președintele României decretează:

Articol unic. - Domnul Ion Donca se acreditează în calitate de ambasador extraordinar $i plenipotențiar al României în Ungaria.

Președintele României, Ion Iliescu

În temeiul art. 99 alin. (2) din Constituția României, contrasemnăm acest decret.
Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu

București, 26 februarie 1993 | Nr. 19.

In temeiul art. 99 alin. (2) din Constituția României, contrasemnăm acest decret.


Hotărâri ale Guvernului României

Guvernul României

Hotărâre privind trecerea unui imobil în administrarea Centrului Național al Cinematografiei

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Imobilul proprietate de stat, situat în București, str. Dem. I. Dobrescu nr. 4-6 (fostă Onești), trece din patrimoniul Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” în administrarea Centrului Național al Cinematografiei, în vederea utilizării sale pentru desfășurarea activităților specifice acestuia.

Transmiterea se face prin protocol de predare-primire.

Art. 2. - Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, prevederile cuprinse în anexele nr. 1 și 2 la Hotărârea Guvernului nr. 313/1992 se modifică și se completează astfel:

1. Anexa nr. 1 se completează cu un nou punct:

„13. str. Dem. I. Dobrescu nr. 4-6 Centrul Național (fostă Onești) al Cinematografiei”.

2. La anexa nr. 2, punctul 64 se abrogă.

Art. 3. - Predarea imobilului prevăzut la art. 1 din prezenta hotărâre se va face cu respectarea prevederilor art. 1 alin. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 313/ 1992, asigurându-se în condițiile legii, spațiile necesare desfășurării activității specifice unităților și organizațiilor de tineret din sfera de activitate a Ministerului Tineretului și Sportului.

Spațiile necesare desfășurării activității unităților și organizațiilor prevăzute la alin. 1 se vor închiria acestora de Către Centrul Național al Cinematografiei, cu consultarea Ministerului Tineretului și Sportului.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 16 martie 1993 | Nr. 99.

Contrasemnează:

Ministrul tineretului și sportului, Gheorghe Angelescu

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Secretarul general al Guvernului, Viorel Hrebenciuc

Președintele Centrului Național al Cinematografiei, Petre Sălcudeanu


Guvernul României

Hotărâre privind înființarea Comitetului Național pentru Protecția Copilului

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se înființează, ca organ guvernamental, Comitetul Național pentru Protecția Copilului, prin comasarea Comitetului pentru Sprijinirea Instituțiilor de Ocrotire a Copilului cu Comitetul de Coordonare a Programelor Umanitare pentru România.

Art. 2. - Comitetul Național pentru Protecția Copilului este coordonat de ministrul de stat, ministrul muncii și protecției sociale, care îndeplinește funcția de președinte al acestui organism.

Art. 3. - Comitetul Național pentru Protecția Copilului este compus din 17 membri, respectiv câte doi specialiști din Ministerul Sănătății, Ministerul învățământului, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției, Secretariatul de Stat pentru Handicapați și câte un specialist din Ministerul de Interne, Ministerul Apărării Naționale, Departamentul pentru Administrație Publică Locală, Comitetul Român pentru Adopții, precum și secretarul executiv al Comitetului Național pentru Protecția Copilului.

Specialiștii care compun Comitetul Național pentru Protecția Copilului vor fi desemnați de conducerile ministerelor și ale celorlalte organe ale administrației publice centrale menționate.

Activitatea curentă a Comitetului Național pentru Protecția Copilului, este asigurată de un secretariat permanent format din 8 persoane, condus de secretarul executiv.

Posturile necesare Secretariatului permanent al Comitetului Național pentru Protecția Copilului vor fi asigurate prin suplimentarea numărului de posturi aprobate pentru Secretariatul General al Guvernului.

Art. 4. - Principalele atribuții ale Comitetului Național pentru Protecția Copilului sunt:

a) elaborarea de proiecte de strategii guvernamentale și programe vizând îmbunătățirea condițiilor de viață ale copiilor din instituțiile de ocrotire a copilului, precum și ale altor categorii de copii;

b) elaborarea de propuneri de acte normative, în vederea perfecționării reglementărilor legale din domeniul protecției copilului;

c) coordonarea programelor umanitare de urgență și pe termen lung, vizând ocrotirea copilului și a familiei;

d) colaborarea cu organele administrației publice locale, cu organismele internaționale și organizații neguvernamentale române și străine, pe problemele protecției copilului;

e) colaborarea cu Ministerul învățământului la elaborarea programelor privind formarea și perfecționarea profesională a personalului implicat în ocrotirea copilului;

f) supravegherea, împreună cu ministerele interesate și prefecții, a respectării reglementărilor legale privind protecția copilului și a modului de aplicare a Convenției Organizației Națiunilor Unite cu privire la drepturile copilului.

Art. 5. - Hotărârea Guvernului nr. 1032 din 17 septembrie 1990, modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 833 din 14 decembrie 1991, precum și Hotărârea Guvernului nr. 35 din 27 ianuarie 1992 se abrogă.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 18 martie 1993 | Nr. 103.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale, Dan Mircea Popescu

Secretarul general al Guvernului, Viorel Hrebenciuc


Guvernul României

Hotărâre privind componența, organizarea și funcționarea Consiliului Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe Sociale

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe Sociale, înființat prin Hotărârea Guvernului nr. 795/1992 privind organizarea și funcționarea Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, se organizează în componența prevăzută în anexa la prezenta hotărâre.

Art. 2. - Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe Sociale analizează și avizează:

  • studiile de fezabilitate a lucrărilor publice finanțate integral sau în completarea de la bugetul de stat și care sunt aprobate de Guvern;
  • studiile de fezabilitate a obiectivelor de investiții care utilizează credite externe garantate de stat;
  • studiile de fezabilitate a lucrărilor publice de importanță deosebită și de interes național, finanțate din surse proprii ale agenților economici; se încadrează în această categorie lucrările publice a căror valoare este similară cu cea a lucrărilor stabilite prin Legea privind finanțele publice nr. 10/1991;
  • alte documentații privind activitatea de investiții; care se aprobă de Guvern, inclusiv programul și conceptul legislativ și instituțional al locuințelor sociale.

Art. 3. - Ordonatorii de credite și agenții economici vor prezenta documentațiile prevăzute la art. 2 însoțite de avizele și acordurile prealabile stabilite prin lege, inclusiv acordul prealabil al Ministerului Finanțelor menționat în Legea privind finanțele publice.

Art. 4. - Se interzice ordonatorilor de credite și agenților economici să execute obiective de investiții din categoria celor prevăzute la art. 2, fără avizul Consiliului Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe Sociale.

Se exceptează de la această prevedere obiectivele de investiții din „Programul pregătirii operative a teritoriului pentru apărare”, promovate de Ministerul Apărării Naționale.

Art. 5. - Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe Sociale emite avizul final care certifică necesitatea și oportunitatea investiției, compatibilitatea avizelor și acordurilor prealabile și îndeplinirea criteriilor de performanță privind rezistența, durabilitatea, și siguranța în utilizarea lucrărilor publice.

Art. 6. - Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe Sociale își desfășoară activitatea în plen sau în comisii de specialitate în funcție de natura și complexitatea obiectivului supus avizării.

Membrii Consiliului Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe Sociale sunt răspunzători pentru activitatea acestuia.

De asemenea, fiecare membru al acestui consiliu este răspunzător pentru propria sa activitate.

Art. 7. - La lucrările Consiliului Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe Sociale și în comisiile de specialitate ale acestuia participă, în calitate de invitați, reprezentanți ai ministerelor și ai altor instituții ale administrației publice centrale sau, după caz, locale, ai asociațiilor profesionale, precum și experți ți specialiști atrași pe bază de contract.

Art. 8. - Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe Sociale colaborează cu ministerele și ixistituțiile de specialitate guvernamentale și neguvernamentale în activitatea sa.

Art. 9. - Pregătirea și desfășurarea lucrărilor Consiliului Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe Sociale se asigură de către secretariatul acestuia, care funcționează ca direcție în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului.

Art. 10. - Procedurile pentru pregătirea și desfășurarea avizării vor fi cuprinse într-un regulament ce se va elabora, în termen de 30 de zile, de către Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului și va fi aprobat de Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe-Sociale.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 24 martie 1993 | Nr. 112.

Contrasemnează:

p. Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului,Teodor Gavrilă, secretar de stat

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Anexă

Componența Consiliului Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe Sociale

Membrii permanenți

1. Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului președinte
2. Secretar de stat în Ministerul Finanțelor - vicepreședinte
3. Secretar de stat în Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului vicepreședinte
4. Reprezentantul Consiliului de Coordonare, Strategie și Reformă Economică - membru
5. Reprezentantul Comisiei Naționale de Prognoză - membru
6. Reprezentantul Ministerului Transporturilor - membru
7. Reprezentantul Ministerului Comunicațiilor - membru
8. Reprezentantul Ministerului Industriilor - membru
9. Reprezentantul Ministerului Agriculturii și Alimentației - membru
10. Reprezentantul Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului - membru
11. Reprezentantul Ministerului Apărării Naționale - membru
12. Reprezentantul Ministerului Muncii și Protecției Sociale - membru
13. Reprezentantul Ministerului Învățământului - membru
14. Reprezentantul Ministerului Sănătății - membru
15. Directorul Secretariatului Consiliului Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe Sociale - membru
16. Reprezentantul Departamentului pentru Administrație Publică Locală - membru
17. Reprezentantul Ministerului Cercetării și Tehnologiei - membru
18. Reprezentantul Agenției Române de Dezvoltare - membru


Guvernul României

Hotărâre privind trecerea unui imobil în administrarea Regiei de Administrare și întreținere a Fondului Locativ Cluj-Napoca

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Imobilul situat în Cluj-Napoca, str. Memorandumului nr. 28, construcție cu funcționalitate bancară, împreună cu terenul și utilitățile aferente prevăzute în anexa la prezenta hotărâre, trece din patrimoniul Societății „Institut Proiect Cluj” - S.A. în administrarea Regiei de Administrare și întreținere a Fondului Locativ Cluj-Napoca, spre a fi atribuit ca sediu Băncii „Dacia Felix”, în conformitate cu prevederile art. 2 și 3 din Hotărârea Guvernului nr. 308/1991.

Art. 2. - Predarea-primirea imobilului se va face pe bază de protocol.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 24 martie 1993 | Nr. 116.

Contrasemnează:

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă


Anexă

Elementele de identificare a imobilului ce face obiectul prevederilor prezentei hotărâri

  • Adresa: Cluj-Napoca, str. Memorandumului nr. 28
  • Nr. topografic: 354
  • Nr. înscrierii în Cartea funciară: 24737
  • Imobil compus din:

- subsol 474,30 mp

- parter 566,98 mp

- etaj I 599,45 mp

- mansardă 509,87 mp

  • Utilități aferente:

- centrală termică (încălzită în subsolul clădirii)

- garaj (corp anexat construcție - 92,06 mp)

  • Suprafața construită: 2,150,56 mp

- Teren curte: 113,1 mp


Guvernul României

Hotărâre privind completarea listei anexă nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr. 115/1990

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Lista anexă nr, 4 la Hotărârea Guvernului nr. 115/ 1990 privind aplicarea Decretul Lege nr. 30/1990 în legătură cu trecerea patrimoniului partidului comunist român în proprietatea statului se completează cu poziția nr. 11, având următorul cuprins:

„11. Căminul cu 54 garsoniere, situat în municipiul Bacău, str. Spiru Haret nr. 8.”

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 29 martie 1993 | Nr. 117.

Contrasemnează:

Ministrul apărării naționale, general-locotenent Niculae Spiroiu

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Guvernul României

Hotărâre privind autorizarea Băncii de Export-Import a României - S.A. de a acorda agenților economici credite cu dobândă redusă pentru sprijinirea activității de export în anul 1993

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - În scopul stimulării exporturilor și a producției destinate exportului, se autorizează Banca de Export-Import a României,- S.A. să acorde agenților economici cu capital de stat sau privat credite cu dobândă redusă, potrivit normelor de lucru ale băncii, în limita unui plafon de 15 miliarde lei din capitalul său social, vărsat de stat.

Plafonul de 15 miliarde lei include și creditele acordate potrivit Hotărârii Guvernului nr. 358/1992, cu termene de rambursare în anul 1993. Acest plafon se reîntregește pe parcursul anului 1993 cu suma creditelor ce se rambursează în acest an.

Acordarea acestor credite se va face cu respectarea următoarelor condiții:

a) existența unor contracte sau comenzi ferme de export, a căror derulare se realizează prin acreditive irevocabile sau prin alte forme de plată garantate bancar, care asigură și încasarea efectivă în valută liber convertibilă a exporturilor, în conturile de la bănci comerciale din țară;

b) dobânda la aceste credite va fi diferențiată în funcție de termenele de rambursare a creditelor astfel:

  • 25% din dobânda de refinanțare a Băncii Naționale a României, adică 17,5% pe an, în prezent, pentru exporturi efectuate și producție de export, care se încasează într-un interval de până la 60 de zile de la data acordării creditului;
  • 40% din dobânda de refinanțare a Băncii Naționale a României, adică 28% pe an, în prezent, pentru exporturi efectuate și producție de export, care se încasează într-un termen de 60 - 180 de zile de la data acordării creditului;
  • 50% din dobânda de refinanțare a Băncii Naționale a României, adică 35% pe an, în prezent, pentru exporturi și producție de export, care se încasează într-un termen de 180-360 de zile de la data acordării creditului.

Art. 2. - Nerambursarea creditelor la termenele stabilite mai sus atrage plata de către agenții economici a unei dobânzi penalizatoare, în plus, de 10% pe an peste nivelul dobânzii de refinanțare a Băncii Naționale a României, în vigoare la data scadenței creditului, pe toată durata de întârziere a rambursării creditului.

Art. 3. - Facilitățile de mai sus se acordă până la 31 decembrie 1993, rambursările de credite urmând a se face la scadențele stabilite prin contractele de credit.

Art. 4. - În completarea surselor de creditare prevăzute la art. 1, pentru asigurarea facilității menționate, se autorizează Ministerul Finanțelor să pună la dispoziția Băncii de Exporimport a României - S.A.; la cererea acesteia, pe măsura necesităților, mijloacele bănești necesare, provenite din echivalentul în lei al creditelor externe guvernamentale primite, prin constituirea unui depozit în lei cu dobândâ redusă.

Condițiile concrete privind volumul depozitului, nivelul dobânzii, rambursarea și celelalte obligații ale părților vor fi stabilite prin convenție între Ministerul Finanțelor și Banca de Export-Import a României - S.A.

Art. 5. - Banca de Export-Import a României - S.A. va acorda, direct sau prin intermediul băncilor comerciale, credite în lei cu dobândă redusă pe seama facilităților prevăzute la art. I și 4, în condițiile prevăzute la art. 1.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 29 martie 1993 | Nr. 118.

Contrasemnează:

Ministrul comerțului, Constantin Teculescu

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Președintele Băncii de Export-Import a României - S.A., Petru Rareș