Monitorul Oficial 71/1994

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::0071 - Partea I - Vineri, 18 martie year::1994

Legi și decrete

Lege privind constituirea și utilizarea Fondului special pentru dezvoltarea și modernizarea drumurilor publice

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. 1. - În completarea surselor de finanțare a lucrărilor de dezvoltare și modernizare a drumurilor naționale și locale se constituie Fondul special pentru dezvoltarea și modernizarea drumurilor publice.

Art. 2. - Fondul special pentru dezvoltarea și modernizarea drumurilor publice se formează, pe seama încasărilor realizate de producători și importatori, din vânzarea carburanților auto livrați la intern indiferent de forma de plată.

Art. 3. - Veniturile Fondului special pentru dezvoltarea și modernizarea drumurilor publice se calculează prin aplicarea cotei de 5% asupra:

a) prețului cu ridicata negociat, exclusiv accizele, pentru cantitățile de carburanți auto livrați de producătorii din țară și destinați consumului intern;
b) valorii în vamă, stabilită, potrivit legii, pentru carburanții auto importați.

Obligația calculării și vărsării acestei cote în contul Ministerului Transporturilor revine producătorilor, indiferent de forma de organizare și de titularul dreptului de proprietate, pentru produsele destinate consumului intern și importatorilor pentru produsele importate.

Art. 4. - Din Fondul special pentru dezvoltarea și modernizarea drumurilor publice 60% se va folosi pentru finanțarea drumurilor naționale, iar 40% pentru finanțarea drumurilor locale.

Din Fondul special pentru dezvoltarea și modernizarea drumurilor publice se vor putea efectua următoarele categorii de cheltuieli:

a) lucrări de investiții reprezentând tronsoane noi de drumuri naționale sau locale ale județelor și ale municipiului București, precum și lucrări de reparații și modernizări;
b) studii și lucrări de proiectare privind extinderea și modernizarea rețelei de drumuri.

Art. 5. - Gestionarea Fondului special pentru dezvoltarea și modernizarea drumurilor publice se efectuează de către Ministerul Transporturilor prin Administrația Națională a Drumurilor din România, în condițiile Legii nr. 10/1991 privind finanțele publice.

Art. 6. - Ministerul Transporturilor, prin Administrația Națională a Drumurilor din România, va stabili, de comun acord cu consiliile județene, al municipiului București sau consiliile locale, tronsoanele de drumuri locale, care se vor finanța pe seama cotei de 40% din veniturile fondului special.

Lucrările finanțate din fondul special pot fi executate de unitățile de specialitate ale Administrației Naționale a Drumurilor din România sau de cele din coordonarea consiliilor județene, al municipiului București și a consiliilor locale, după caz, precum și de agenți economici specializați, pe bază de contracte de prestări de servicii licitate în condițiile legii.

Art. 7. - Bugetul Fondului special pentru dezvoltarea și modernizarea drumurilor publice se aprobă anual ca anexă la legea bugetului de stat.

Art. 8. - Ministerul Transporturilor împreună cu Ministerul Finanțelor, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, vor emite instrucțiuni cu privire la modul de încasare a veniturilor și de alocare a sumelor pentru finanțarea cheltuielilor aprobate prin bugetul Fondului special pentru dezvoltarea și modernizarea drumurilor publice, de evidențiere și de raportare a acestui fond.

Art. 9. - Plata sumei datorate la Fondul special pentru dezvoltarea și modernizarea drumurilor publice se face de către agenții economici, lunar, până la data de 25 a lunii următoare.

Neplata la termenul stabilit atrage o majorare de 0,3% pentru fiecare zi de întârziere.

Controlul asupra calculului sumei datorate se face de către organele de specialitate ale Ministerului Finanțelor.

Această lege a fost adoptată de Senat în ședința din 24 februarie 1994, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

p. Președintele Senatului, Doru Ioan Tărăcilă

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 28 februarie 1994, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase

București, 17 martie 1994 | Nr. 13.

Decret pentru promulgarea Legii privind constituirea și utilizarea Fondului special pentru dezvoltarea și modernizarea drumurilor publice

În temeiul art. 77 alin. (1) din Constituția României, promulgăm Legea privind constituirea și utilizarea Fondului special pentru dezvoltarea și modernizarea drumurilor publice și dispunem publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

Președintele României, Ion Iliescu | București, 15 martie 1994 | Nr. 34.


Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 2/1993 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 1993

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Articol unic. - Se aprobă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 2/1993 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 1993, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 280 din 1 decembrie 1993.

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților și Senat în ședința comună din 2 martie 1994, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase
p. Președintele Senatului, Doru Ioan Tărăcilă

București, 17 martie 1994 | Nr. 14.


Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 2/1993 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 1993

În temeiul art. 77 alin. (1) din Constituția României, promulgăm Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 2/1993 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 1993 și dispunem publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

Președintele României, Ion Iliescu | București, 15 martie 1994 | Nr. 35.


Decret privind acordarea gradului de general-maior unui colonel din Ministerul Apărării Naționale

În temeiul art. 94 lit. b) din Constituția României,
Președintele României decretează:

Articol unic. - Se acordă gradul de general-major colonelului Palaghia Neculai Mihai.

Președintele României, Ion Iliescu

În temeiul art. 99 alin. (2) din Constituția României, contrasemnăm acest decret.
Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu

București, 15 martie 1994 | Nr. 33.


Decret privind eliberarea din funcție a unui consilier prezidențial

În temeiul art. 10 din Legea nr. 1/1990 privind organizarea și funcționarea serviciilor Președinției României și al art. 4 din Legea nr. 39/1990 privind înființarea, organizarea și funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării,
Președintele României decretează:

Art. 1. - Domnul general-locotenent Pancea Marin se eliberează din funcția de consilier prezidențial și de secretar al Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Art. 2. - Domnul general-locotenent Pancea Marin se trece în rezervă prin aplicarea art. 43 lit. a) din Statutul corpului ofițerilor.

Președintele României, Ion Iliescu

În temeiul art. 99 alin. (2) din Constituția României, contrasemnăm acest decret.
Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu

București, 16 martie 1994 | Nr. 36.



Hotărâri ale Camerei Deputaților

Hotărâre privind demisia unui deputat

În temeiul art. 67 alin. (2) din Constituția României și al art. 189 din Regulamentul Camerei Deputaților,
Camera Deputaților hotărăște:

Articol unic. - Camera Deputaților ia act de cererea de demisie, de la data de 1 martie 1994, prezentată de domnul Albert Csaba Takács, deputat ales în Circumscripția electorală nr. 22 Hunedoara, aparținând Grupului parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România, și declară vacant locul de deputat deținut de acesta.

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase | București, 14 martie 1994 | Nr. 10.



Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind transmiterea în administrarea Ministerului Justiției și a Ministerului Public a unor imobile din județul Neamț

În temeiul art. 125 alin. 3 din Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecătorească,
Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Clădirile și terenurile aferente acestora, prevăzute în anexă, se transmit în administrarea Ministerului Justiției și a Ministerului Public.

Art. 2. - Predarea-preluarea imobilelor prevăzute în anexă se face fără plată, pe bază de protocol.

Art. 3. - Anexa face parte integrantă din prezenta hotărâre.

p. Prim-ministru, Dan Mircea Popescu | București, 3 martie 1994 | Nr. 76.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
Ministrul învățământului,
Liviu Maior
Ministrul justiției,
Petre Ninosu


Anexă

Imobilele care se transmit în administrarea Ministerului Justiției și a Ministerul Public
Nr. crt. Adresa imobilului Persoana juridică de la care se transmite Persoana juridică la care se transmite
1. Orașul Bicaz, str. Republicii nr. 21, județul Neamț Ministerul Învățământului Ministerul Justiției
2. Orașul Tîrgu-Neamț, str. Ștefan cel Mare nr. 53, județul Neamț Consiliul Local al Orașului Tîrgu-Neamț Ministerul Justiției
3. Municipiul Piatra-Neamț, b-dul Republicii nr. 16, județul Neamț Consiliul Local al Municipiului Piatra-Neamț Ministerul Justiției
4. Orașul Tîrgu-Neamț, str. Calistrat Hogaș nr. 3, județul Neamț Consiliul Local al Orașului Tîrgu-Neamț Ministerul Public


Hotărâre privind asigurarea fondurilor necesare continuării activității de înființare a corpurilor gardienilor publici

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Pentru continuarea activității de înființare a corpurilor gardienilor publici potrivit art. 23 din Legea nr. 26/1993, fondurile necesare acesteia se asigură din bugetul de stat pe anul 1994.

Art. 2. - Ministerul Finanțelor va aduce la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 4 martie 1994 | Nr. 79.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală,
Octav Cozmâncă


Hotărâre privind contractarea unor credite în valută pentru realizarea Sistemului național informatic de evidență a populației

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă contractarea unor credite externe în limita plafonului de 31 milioane U.S. $ în scopul asigurării resurselor financiare necesare finalizării Sistemului național informatic de evidență a populației, al cărui titular este Ministerul de Interne.

Contractarea și derularea creditelor externe se fac de către Banca Română de Comerț Exterior - S.A. pentru Ministerul de Interne, cu avizul Ministerului Finanțelor.

Art. 2. - Ministerul de Interne rambursează în lei, Băncii Române de Comerț Exterior - S.A., ratele scadente, dobânzile, spezele, comisioanele și alte obligații aferente creditelor externe prevăzute la art. 1, din fondurile prevăzute anual, cu această destinație, în bugetul Ministerului de Interne.

Art. 3. - Ministerul de Interne asigură realizarea Sistemului național informatic de evidență a populației, iar împreună cu Ministerul Finanțelor va urmări derularea creditelor contractate, precum și modul de folosire, informând periodic Guvernul cu privire la aceste probleme.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 4 martie 1994 | Nr. 80.

Contrasemnează:

Ministru de interne,
George Ioan Dănescu
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu


Hotărâre privind subvenționarea unor produse din industria cărbunelui, minereurilor feroase, neferoase, radioactive, rare și nemetalifere, precum și aprobarea criteriilor de fundamentare a subvențiilor

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Produsele din industria cărbunelui, minereurilor feroase, neferoase, radioactive, rare și nemetalifere, prevăzute în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre, livrate de către regiile autonome de interes național, se subvenționează temporar de la bugetul de stat.

Subvențiile se administrează de către Guvern și se utilizează numai în scopurile pentru care au fost aprobate, potrivit legii.

Art. 2. - Se aprobă criteriile de fundamentare a subvențiilor de la bugetul de stat pentru produse și activități industriale, prevăzute în anexa nr. 2.

Art. 3. - Ministerul Industriilor împreună cu regiile autonome de interes național interesate vor reexamina anual lista produselor pentru care se solicită subvenții de la bugetul de stat potrivit prevederilor din programele de restructurare și o va prezenta spre aprobare Guvernului, cu avizul Ministerului Finanțelor, până la data de 1 iunie din anul anterior celui pentru care se fundamentează volumul subvențiilor.

Pentru anul 1994, produsele subvenționate sunt cele prevăzute în anexa nr. 1.

Art. 4. - Ministerul Industriilor, Ministerul Finanțelor și regiile autonome de interes național care realizează produse subvenționate vor aduce la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri.

Art. 5. - Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 4 martie 1994 | Nr. 82.

Contrasemnează:

Ministrul industriilor,
Dumitru Popescu
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu


Anexa Nr. 1

Lista produselor din industria cărbunelui, minereurilor feroase, neferoase, radioactive, rare și nemetalifere care se subvenționează temporar de la bugetul de stat
  1. Huilă brută
  2. Huilă spălată pentru cocs
  3. Huilă spălată pentru semicocs
  4. Huilă energetică sortată
  5. Huilă energetică spălată[1]
  6. Huilă mixtă și șlam
  7. Lignit
  8. Cărbune brun
  9. Antracit
  10. Cupru în concentrate de cupru
  11. Cupru în rest concentrate
  12. Plumb în concentrate de plumb
  13. Plumb în rest concentrate
  14. Zinc în concentrate de zinc
  15. Zinc în rest concentrate
  16. Minereu de fier marfă
  17. Sulf tehnic cu 99% sulf
  18. Sulf în concentrate neferoase
  19. Uraniu în concentrat
  20. Concentrat de zirconiu
  21. Concentrat de ilmenit - 45% titan
  22. Concentrat de molibden
  23. Aur în concentrat aurifer
  24. Aur în nămol
  25. Aur în amalgam
  26. Aur în concentrat aluvionar.


Anexa Nr. 2

Criterii de fundamentare a subvențiilor de la bugetul de stat pentru produse și activități industriale

1. Subvenții de la bugetul de stat se acordă numai pentru produsele și activitățile prevăzute prin hotărâri ale Guvernului.

2. Ministerul Industriilor împreună cu regiile autonome de interes național care realizează produse subvenționate, prevăzute și în programele de restructurare proprii, aprobate în Colegiul ministerului, fundamentează anual subvențiile prin bugetele de venituri și cheltuieli și le supun analizei Ministerului Finanțelor în vederea includerii în bugetul de stat.

Fundamentarea subvențiilor se face respectând obiectivele prevăzute în programele de restructurare, cu privire la:

a) rentabilizarea la termenele prevăzute a produselor subvenționate;
b) reducerea subvențiilor unitare pe produse și activități, în totalul costurilor de producție[2];
c) fundamentarea subvențiilor numai pentru produsele cu desfacere asigurată și acordarea acestora pentru produsele livrate.

3. La fundamentarea subvențiilor se vor avea în vedere și următoarele:

a) Cheltuielile materiale vor fi dimensionate pe bază de norme de consum în expresie fizică sau, în cazurile în care aceasta nu este posibil, în expresie valorică, stabilite și aprobate în consiliile de administrație ale regiilor autonome de interes național.
Normele de consum vor fi corectate periodic în așa fel încât, la nivel de produs, evoluția cheltuielilor materiale în anul curent să nu depășească indicii de evoluție a prețurilor cu ridicata, prognozați la nivelul economiei naționale, iar la produsele obținute din minereuri neferoase, cheltuielile determinate ca mai sus să nu depășească 200% din prețul cu ridicata al produselor subvenționate, stabilite la nivelul prețurilor practicate pe piața externă.
b) Cheltuielile cu salariile și alte drepturi salariale se vor determina pe ansamblul activității ținând seama de fondul de salarii consumat în ultima lună din perioada anterioară fundamentării subvențiilor, indexat pentru perioada curentă, potrivit actelor normative valabile la data fundamentării și prognozelor avute în vedere la elaborarea bugetului de stat. Cheltuielile de această natură aferente produselor subvenționate vor fi repartizate în funcție de ponderile rezultate din perioada anterioară. Alte majorări de salarii pot fi făcute numai corelat cu creșterea productivității muncii.
c) Alte cheltuieli cu munca vie vor fi determinate și prezentate analitic în mod distinct, pe categorii de cheltuieli, cu respectarea prevederilor legale.
d) Prețurile produselor subvenționate se stabilesc prin negociere cu beneficiarii, sub supravegherea Ministerului Finanțelor - Departamentul de evoluție a prețurilor și protecție a concurenței - ținând seama de evoluția prețurilor pe piața externă și a cursului de schimb în lei al principalelor valute, prognozate pentru perioada de fundamentare a subvențiilor.

Pentru metalele în concentrate neferoase subvenționate, care sunt supuse prelucrării în alte sectoare, prețurile se stabilesc corespunzător criteriilor utilizate pe piața externă, pe baza normelor metodologice elaborate de către Ministerul Industriilor, prin institute de specialitate, și avizate de Ministerul Finanțelor.

4. La fundamentarea subvențiilor se va avea în vedere, de asemenea, corelarea cu criteriile de elaborare a bugetului de stat în ce privește:

a) prognoza evoluției prețurilor cu ridicata și a prețurilor de consum la nivelul economiei naționale și proporțiile de indexare a cheltuielilor bugetare, în funcție de această evoluție;
b) încadrarea în criteriile de echilibru al bugetului de stat.

5. Înscrierea în bugetul de stat și acordarea din acesta a subvențiilor fundamentate în baza prezentelor criterii se vor face cu respectarea prevederilor legale, în funcție de cantitățile livrate și de subvențiile unitare stabilite trimestrial și anual pe produse, potrivit normelor metodologice elaborate de Ministerul Finanțelor.



Referințe

  1. Huila energetică preparată prin spălare cu procent de cenușă sub 20% și cu preț de livrare diferit constituie sortiment distinct în cadrul acestui produs.
  2. Prin cost de producție al produselor subvenționate, în sensul prezentelor criterii, se înțelege toate cheltuielile care concură la realizarea produselor respective, inclusiv cele care la nivelul agentului economic în cauză se suportă direct din venituri, potrivit legii.