Monitorul Oficial 85/1994

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::0085 - Partea I - Vineri, 1 aprilie year::1994

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre cu privire la acordarea, utilizarea și controlul utilizării subvențiilor de la bugetul de stat destinate acoperirii parțiale a dobânzii aferente creditelor bancare pe termen scurt acordate producătorilor agricoli pentru creșterea și îngrășarea porcilor și pentru creșterea păsărilor

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - În baza prevederilor art. 7 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 83/1993 privind sprijinul acordat de stat producătorilor agricoli, se acordă producătorilor agricoli subvenții de la bugetul de stat destinate acoperirii a 60% din dobânda calculată la creditele bancare pe termen scurt contractate pentru creșterea și îngrășarea porcilor, pentru creșterea păsărilor, precum și pentru reproducția și selecția acestor specii.

Art. 2. - Se mandatează direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București să acorde subvențiile prevăzute la art. 1.

Art. 3. - Se aprobă normele metodologice - prevăzute în anexa la prezenta hotărâre - privind acordarea, utilizarea și controlul utilizării subvențiilor de la bugetul de stat menționate la art. 1.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 1 aprilie 1994 | Nr. 139.

Contrasemnează:

Ministrul agriculturii și alimentației,
Ioan Oancea
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu


Anexă

Norme metodologice privind acordarea, utilizarea și controlul utilizării subvențiilor de la bugetul de stat pentru acoperirea a 60% din dobânda calculată la creditele bancare contractate de producătorii agricoli pentru creșterea și îngrășarea porcilor și pentru creșterea păsărilor

1. Potrivit prevederilor art. 7 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 83/1993 privind sprijinul acordat de stat producătorilor agricoli, aceștia beneficiază, prin intermediul instituțiilor financiare sau bancare, de credite pe termen scurt cu dobândă anuală subvenționată în proporție de 60%, pentru creșterea și îngrășarea porcilor, creșterea păsărilor pentru carne și pentru ouă, pentru reproducția și selecția acestor specii, precum și pentru aprovizionarea materială.

2. De la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se subvenționează de la bugetul de stat, în proporție de 60%, dobânzile calculate de băncile comerciale la creditele pe termen scurt contractate de producătorii agricoli pentru creșterea și îngrășarea porcilor, creșterea păsărilor pentru carne și pentru ouă, precum și pentru reproducția și selecția acestor specii.

La creditele bancare pentru aprovizionarea materială necesară fabricării nutrețurilor combinate, precum și pentru cumpărarea furajelor combinate, dobânda se subvenționează în proporție de 60% numai pentru creditele contractate după data intrării în vigoare a prezentei hotărâri și în limita consumului propriu al producătorilor agricoli de carne de porc și pasăre în viu, precum și pentru reproducție și selecție.

3. Subvențiile se acordă numai producătorilor agricoli care dețin un efectiv minim de 50 capete porcine sau un efectiv minim de 500 capete găini ouătoare sau/și 1.000 capete păsări pentru carne.

4. Creditele bancare sunt acordate de băncile comerciale la cererea producătorilor agricoli, cu respectarea normelor bancare privind garantarea creditelor și a altor condiții stabilite de bănci.

5. În vederea stabilirii cu exactitate a dobânzii la aceste credite și a părții din aceasta ce se subvenționează de la bugetul de stat, producătorii agricoli au obligația să solicite, iar băncile comerciale să acorde, potrivit normelor proprii, în mod distinct, creditele prevăzute la pct. 2.

6. Producătorii agricoli au obligația să organizeze și să conducă o evidență separată a creditelor bancare cu dobândă subvenționată.

7. La stabilirea volumului creditelor contractate pentru creșterea și îngrășarea porcilor și pentru creșterea păsărilor nu se iau în calcul creditele bancare cu dobândă preferențială acordate în baza unor acte normative și nici cele acordate de Fondul Proprietății de Stat.

Dobânda subvenționată de la bugetul de stat reprezintă 60% din dobânda pieței la creditele acordate de băncile comerciale pentru activitățile prevăzute de prezentele norme.

8. Dobânda aferentă creditelor bancare nerambursate la scadență se suportă integral de către producătorii agricoli.

9. Producătorii agricoli care înregistrează pierderi în balanțele contabile lunare nu mai beneficiază - începând cu luna următoare, până la recuperarea integrală a pierderilor respective - de subvenționarea de la bugetul de stat a 60% din dobânda calculată la creditele bancare prevăzute în prezentele norme.

10. Producătorii agricoli vor întocmi și vor depune lunar, la direcția generală pentru agricultură și alimentație județeană, decontul justificativ (model anexă) avizat de banca comercială creditoare și de direcția generală a finanțelor publice și controlului financiar de stat județeană.

La decontul justificativ se va anexa în copie contractul de credit bancar, din care să rezulte datele la care sunt scadente ratele de rambursare a creditelor bancare acordate.

Producătorii agricoli răspund, potrivit legii, de realitatea și legalitatea datelor înscrise în deconturile justificative.

11. Băncile comerciale creditoare răspund de realitatea și legalitatea dobânzilor calculate la creditele acordate cu dobândă subvenționată.

12. Direcția generală a finanțelor publice și controlului financiar de stat județeană verifică realitatea și legalitatea subvențiilor solicitate prin deconturile justificative, efectuând controale la producătorii agricoli și controlul conturilor acestora din băncile comerciale creditoare.

13. Direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene vor transmite lunar Ministerului Agriculturii și Alimentației deconturile justificative în două exemplare, avizate de organele prevăzute la pct. 10, anexând în copie contractele de credit bancar.

14. Ministerul Agriculturii și Alimentației, în urma analizei deconturilor justificative primite de la direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene, va solicita Ministerului Finanțelor deschiderea creditelor bugetare prevăzute la cap. 76 „Agricultură, silvicultură, ape, mediu înconjurător”.

Cererile de credite bugetare vor fi însoțite de un exemplar din deconturile justificative.

15. Ministerul Agriculturii și Alimentației, prin organele proprii de control, va verifica permanent modul de stabilire și acordare a subvențiilor de la bugetul de stat pentru acoperirea a 60% din dobânda calculată la creditele bancare pe termen scurt, precum și modul de organizare și ținere a evidențelor la direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene.

16. Sumele transmise de Ministerul Agriculturii și Alimentației în contul direcțiilor generale pentru agricultură și alimentație județene cu titlu de subvenții de la bugetul de stat vor fi virate de acestea, pe baza deconturilor justificative, direct în contul din Bancă al producătorilor agricoli.

În acest sens, Ministerul Agriculturii și Alimentației va transmite direcțiilor generale pentru agricultură și alimentație județene sumele aprobate pentru fiecare producător agricol.

17. Direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene răspund, potrivit legii, de manipularea, păstrarea și gestionarea sumelor primite de la bugetul de stat sub formă de subvenții, precum și a documentațiilor care au stat la baza acestora.

18. Achitarea subvențiilor de la bugetul de stat în mod necuvenit, prin înscrierea și/sau certificarea, pe documentele de acordare, de date sau situații nereale, atrage obligația beneficiarului de restituire a sumelor, precum și aplicarea sancțiunilor prevăzute de lege.

Persoanele cărora le revin obligații de serviciu în legătură cu acordarea subvențiilor răspund disciplinar, material, civil sau penal, după caz, potrivit legii.

19. Subvențiile primite de producătorii agricoli vor fi utilizate numai în scopul prevăzut de art. 7 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 83/1993.


Model-anexă la norme

Producător agricol .........................
Banca ........................... contul ............................
Nr. ............. data .....................
Direcția generală a finanțelor publice și controlului financiar de stat
.........................................................
Verificat și avizat pentru suma de ................. mii lei
Director,
(data și nr. de înregistrare)
Decont justificativ privind subvențiile de la bugetul de stat pentru acoperirea a 60% din dobânda calculată la creditele contractate de producătorii agricoli pentru creșterea și îngrășarea porcilor și pentru creșterea păsărilor în luna ...................... anul 1994
Nr. crt. Producția Efectivele de animale sau păsări existente la finele perioadei
- capete -
Valoarea efectivelor la costurile de înregistrare
- mii lei -
Soldul mediu zilnic al creditelor din lună
- mii lei -
Nivelul mediu al dobânzii practicat la creditele din lună
- % -
Volumul dobânzii calculate de bancă
(col. 4 × 5)
- mii lei -
Volumul dobânzilor subvenționate de la bugetul de stat
col. 6 × 60/100
- mii lei -
0 1 2 3 4 5 6 7
1. Creșterea și îngrășarea porcilor
2. Creșterea păsărilor
Total:
Avizat,
Banca comercială,
Director,
Producător agricol,



Acte ale organelor administrației publice

Ministerul Sănătății

Ordin privind titulatura medicilor și farmaciștilor beneficiari ai unor titluri științifice dobândite

Ministrul sănătății,
văzând nota comună a Direcției generale resurse umane, formare profesională și relații externe și a Direcției legislație și contencios, înregistrată la nr. 15194 din 23 martie 1994,
având în vedere dispozițiile legale în vigoare privind asigurarea sănătății populației, precum și cele referitoare la acordarea titlurilor științifice în România,
în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 799/1992 privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății, cu modificările ulterioare,
emite următorul ordin:

1. - (1) Medicii și farmaciștii încadrați în unități sanitare publice - clinice și neclinice -, precum și medicii și farmaciștii care desfășoară activitate în unități sau cabinete din sistemul privat vor purta, cu începere de la data prezentului ordin, următoarele titulaturi în raport cu titlurile științifice dobândite potrivit legii:

A. Medici
a) Medic primar doctor în științe medicale (M.P.D.);
b) Medic primar doctor-docent (M.P.D.D.);
c) Medic specialist doctor în științe medicale (M.S.D.);
d) Medic doctor în științe medicale (M.G.D.).
B. Farmaciști
a) Farmacist primar doctor în farmacie (F.P.D.);
b) Farmacist primar doctor-docent (F.P.D.D.);
c) Farmacist specialist doctor în farmacie (F.S.D.);
d) Farmacist doctor în farmacie (F.D.).

(2) Titulatura de mai sus va fi înscrisă de medicii și farmaciștii beneficiari pe parafă și pe documente medicale, după caz, pe firma unității sau a cabinetului particular.

2. Medicii și farmaciștii beneficiari ai titlurilor științifice dobândite potrivit legii au, pe lângă drepturile recunoscute de lege personalului salariat, și următoarele drepturi:

a) să ocupe cu prioritate funcții manageriale și didactice - medicale și farmaceutice - potrivit pregătirii profesionale și specialității dobândite;
b) să facă parte din comisiile de examene și concursuri pentru rezidențiat și să participe la pregătirea rezidenților în specialitățile medicale și farmaceutice;
c) să participe la dezbaterea și soluționarea problemelor privind îmbunătățirea asistenței sanitare;
d) să facă parte din organele de îndrumare și control al activității sanitare publice și private;
e) să fie desemnați în comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății, ale direcțiilor sanitare și ale ministerelor cu rețea sanitară proprie;
f) alte drepturi prevăzute de lege.

3. Direcția strategie, dezvoltare și management împreună cu Direcția generală a asistenței medicale și Direcția bugetului sănătății vor elabora proiectul de hotărâre cuprinzând propunerea de acordare a unor salarii diferențiate medicilor și farmaciștilor beneficiari ai titlurilor științifice.

4. Direcțiile din cadrul Ministerului Sănătății, direcțiile sanitare județene și a municipiului București, ministerele cu rețea sanitară proprie și toate unitățile sanitare, indiferent de subordonare vor aduce la îndeplinire dispozițiile prezentului ordin.

Ministrul sănătății,
prof. dr. doc. Iulian Mincu
București, 23 martie 1994 | Nr. 414.