Monitorul Oficial 86/1994

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::0086 - Partea I - Luni, 4 aprilie year::1994


Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre referitoare la acordarea de alocații de la bugetul de stat producătorilor agricoli, în vederea procurării de efective matcă, reproducători și pentru menținerea în exploatare de efective matcă de vaci și bivolițe, precum și cu privire la aprobarea normelor de acordare, utilizare și control al utilizării alocațiilor

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - În baza prevederilor art. 5 alin. (1), (2) și (3) din Legea nr. 83/1993 privind sprijinul acordat de stat producătorilor agricoli, se acordă producătorilor agricoli, pentru anul 1994, alocații destinate procurării de efective matcă și reproducători pentru următoarele specii și categorii de animale:

a) vaci cu maximum două lactații încheiate;
b) juninci gestante;
c) tăurași de reproducție, în vârstă de peste 18 luni.

Nivelul alocațiilor acordate producătorilor agricoli pentru procurarea de efective matcă și reproducători este prevăzut în anexa nr. 1.

Art. 2. - În baza prevederilor art. 5 alin. (4) și (5) din Legea nr. 83/1993, se acordă producătorilor agricoli, începând cu anul 1995, alocații destinate menținerii în exploatare, pe întregul an 1994, a cel puțin 3 vaci de lapte sau 3 bivolițe.

Nivelul alocației de la bugetul de stat pentru animalele menținute în exploatare în anul 1994 este de 40.000 lei/cap animal.

Art. 3. - Se mandatează direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene să acorde alocațiile prevăzute în prezenta hotărâre.

Art. 4. - Se aprobă Normele privind acordarea, utilizarea și controlul utilizării alocațiilor de la bugetul de stat, destinate producătorilor agricoli care își procură efective matcă și reproducători și care mențin în exploatare efective matcă de vaci și bivolițe, prevăzute în anexa nr. 2.

Art. 5. - Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 4 martie 1994 | Nr. 81.

Contrasemnează:

Ministrul agriculturii și alimentației, Ioan Oancea

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Anexa nr. 1

Nivelul alocațiilor acordate producătorilor agricoli în anul 1994 pentru procurarea de efective matcă și reproducători, conform prevederilor Legii nr. 83/1993

  • Vaci cu maximum două lactații încheiate 400 lei/kg greutate vie;
  • Juninci gestante 450 lei/kg greutate vie;
  • Tăurași de reproducție în vârstă de peste 18 luni 450 lei/kg greutate vie.

Alocațiile de la bugetul de stat se acordă pentru animalele din următoarele rase:

  • Bălțată românească și Simmental;
  • Brună și Schwiz;
  • Bălțată cu negru românească și Holstein-Friză;
  • Pinzgau.

Pentru vacile și junincile procurate și care sunt metiși ai raselor menționate mai sus, nivelul alocațiilor de la bugetul de stat se diminuează cu 25%.


Anexa nr. 2

Norme privind acordarea, utilizarea și controlul utilizării alocațiilor de la bugetul de stat, destinate producătorilor agricoli care își procură efective matcă și reproducători și care mențin în exploatare efective matcă de vaci și bivolițe

Art. 1. - (1) În temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) și (2) din Legea nr. 83/1993, producătorilor agricoli care își procură efective matcă și reproducători li se acordă alocații pentru cumpărarea următoarelor specii și categorii de animale:

  • vaci cu maximum două lactații încheiate 400 lei/kg greutate vie;
  • juninci gestante 450 lei/kg greutate vie;
  • tăurași de reproducție de peste 18 luni 450 lei/kg greutate vie.

(2) Alocațiile de la bugetul de stat prevăzute la alin. (1) se acordă producătorilor agricoli care își procură animale din categoriile vaci, juninci și tăurași de reproducție, din următoarele rase:

  • Bălțată românească și Simmental;
  • Brună și Schwiz;
  • Bălțată cu negru românească și Holstein-Friză;
  • Pinzgau.

(3) Alocațiile de la bugetul de stat se acordă, în condițiile prezentelor norme, direct producătorilor agricoli care își procură animale din rasele specificate,

(4) Alocațiile pentru procurările de vaci, juninci și tăurași de reproducție se acordă numai pentru animalele în rasă curată din categoriile biologice menționate mai sus.

(5) Pentru vacile și junincile procurate și care sunt metiși ai raselor menționate mai sus, nivelul alocațiilor se diminuează cu 25%.

(6) Atestarea categoriei biologice din care face parte fiecare animal procurat se efectuează pe baza unei cereri adresate de producătorul agricol interesat oficiilor de reproducție și selecție a animalelor, care emit un certificat de origine și productivitate cuprinzând următoarele mențiuni: specia, categoria, rasa sau categoria de metis, vârsta, greutatea corporală la procurare și starea fiziologică, precum și celelalte date necesare pentru aprecierea valorii zootehnice a animalelor.

(7) Alocațiile se acordă numai pentru animalele care Îndeplinesc următoarele condiții minime, legate de Însușirile reproductive:

a) pentru vaci, să aibă maximum două lactații încheiate, o greutate corporală de minimum 500 kg, o vârstă maximă de 4 ani și jumătate și să fie aptă de reproducție;
b) pentru juninci, să aibă o greutate minimă de 500 kg, să fie cel puțin în luna a treia de gestație, la o vârstă - în acest moment fiziologic - nu mai mare de 31 de luni, deci să nu fi fost montată secund la o vârstă mai mare de 22 de luni;
b1) greutatea corporală minimă menționată la lit. a) și b) se stabilește la data procurării animalelor, în prezența medicului veterinar de circumscripție, care răspunde de exactitatea acestor date, având obligația să le menționeze în certificatul de origine și în certificatul de productivitate emise de oficiile de reproducție și selecție a animalelor;
b2) situația de „aptă de reproducție”, pentru vaci, și "gestante", pentru juninci, este stabilită de medicii veterinari de circumscripție, care avizează asupra acestor stări fiziologice pe certificatul de origine și pe certificatul de productivitate emise de oficiile de reproducție și selecție a animalelor;
c) pentru tăurașii de reproducție, să aibă o greutate corporală minimă de 600 kg și o vârstă maximă de 18 luni;
d) animalele trebuie să se înscrie în clasele „record” și „elită”, pentru tăurași de reproducție, și, respectiv, clasele „record”, „elită” și clasa I, pentru vaci și juninci gestante.

(8) Alocațiile pentru producătorii agricoli care își procură efective matcă și reproducători se acordă prin direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene, după următorul procedeu:

a) Producătorii agricoli individuali, asociați, sau societățile comerciale cu capital privat, de stat sau mixt adresează, pe propria răspundere, în ceea ce privește încadrarea în prevederile legale și ale normelor metodologice, o cerere centrului agricol sau direcției generale pentru agricultură și alimentație județeană în raza cărora își desfășoară activitatea, anexând la aceasta:
a1) actul de vânzare-cumpărare încheiat cu furnizorul de efective matcă și reproducători, în care se înscriu: specia, categoria și greutatea vie a fiecărui animal. Actul se certifică de primarul și medicul veterinar de circumscripție din localitatea în care a avut loc vânzarea, precum și de primarul localității de domiciliu al cumpărătorului, cu mențiunea expresă că animalele respective au fost înscrise în Registrul agricol;
a2)certificatul de origine și certificatul de productivitate emise pentru fiecare animal de oficiile de reproducție și selecție a animalelor, cu conținutul și atestările menționate la lit. a1).
b) Direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene, direct sau prin centrul agricol, verifică dosarele depuse de producătorii agricoli, cu cele trei documente de mai sus, și certifică pe fiecare îndeplinirea tuturor condițiilor legale care dau dreptul la primirea alocațiilor, întocmind lunar, pe fiecare localitate, lista (model anexă nr. 1).
c) Direcția generală pentru agricultură și alimentație județeană verifică legalitatea fiecărei solicitări a producătorilor agricoli pentru acordarea de alocații de la bugetul de stat pentru procurarea de efective de vaci, juninci și tăurași reproducători și centralizează lunar listele (model anexă nr. 1) în decontul justificativ (model anexă nr. 2), pe care îl prezintă spre verificare și avizare direcției generale a finanțelor publice și controlului financiar de stat județeană.
d) Direcția generală a finanțelor publice și controlului financiar de stat județeană verifică legalitatea solicitării alocațiilor, prin controale efectuate la direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene, la direcțiile sanitar-veterinare, la oficiile de reproducție și selecție a animalelor, precum și la producătorii agricoli.
e) Deconturile justificative, avizate de direcțiile generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat județene, se transmit lunar în două exemplare de către direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene la Ministerul Agriculturii și Alimentației.
f) Ministerul Agriculturii și Alimentației, după analiza și verificarea deconturilor justificative, solicită Ministerului Finanțelor deschiderea creditelor bugetare prevăzute la cap. 76.1. „Agricultură, silvicultură, ape și mediu înconjurător".
Cererea de deschidere a creditelor bugetare va fi însoțită de un exemplar din deconturile justificative (model anexă nr. 2).
g) Sumele virate de Ministerul Agriculturii și Alimentației în contul direcțiilor generale pentru agricultură și alimentație județene, pentru procurarea de efective de vaci, juninci și tăurași reproducători, vor fi plătite de aceste direcții în temeiul documentelor justificative, direct producătorilor agricoli, pe bază de liste de plată pentru cei individuali și prin virament pentru agenții economici.

(9) Înstrăinarea sau tăierea efectivelor matcă și a reproducătorilor pentru care s-au acordat alocații, cu încălcarea prevederilor art. 5 alin. (3) din Legea nr. 83/1993, se constată de direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene. Acestea verifică trimestrial, la fiecare producător agricol beneficiar de alocații, existența animalelor. Dacă se constată înstrăinarea sau tăierea animalelor înainte de termenele prevăzute de lege, direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene întocmesc documentele de constatare pe care le înaintează organelor de urmărire penală, în temeiul prevederilor art. 20 lit. a) din.Legea nr. 83/1993.

(10) În cazul în care, independent de voința producătorilor agricoli, animalul a murit sau a fost tăiat din necesitate, la cererea producătorilor agricoli, medicul veterinar de circumscripție în raza căreia s-a produs evenimentul va constata această situație și va emite un certificat sanitar-veterinar.

(11) Direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene răspund, potrivit legii, de manipularea, păstrarea și gestionarea sumelor primite de la bugetul de stat, precum și a documentelor care au stat la baza acordării alocațiilor.

(12) Organele de control ale Ministerului Agriculturii și Alimentației vor verifica permanent modul de stabilire, acordare și utilizare a alocațiilor de la bugetul de stat, precum și modul de ținere a evidențelor stabilite prin prezentele norme.

Art. 2. - (1) În temeiul prevederilor art. 5 alin. (4) și (5) ale Legii nr. 83/1993, producătorilor agricoli care mențin în exploatare, pe durata unui ciclu de producție, cel puțin 3 vaci de lapte sau 3 bivolițe li se acordă pentru anul 1994, pe fiecare animal, o alocație de 40.000 lei, pentru acoperirea parțială a cheltuielilor anuale de întreținere.

(2) Acordarea alocațiilor pentru anul 1994 se face în următoarele condiții:

a) producătorii agricoli trebuie să aibă în întreținere, pe întreaga perioadă cuprinsă între 1 ianuarie - 31 decembrie 1994, un număr de minimum 3 vaci de lapte sau 3 bivolițe. Nu se iau în considerare junincile gestante;
b) fiecare animal pentru care se acordă alocații trebuie ca în intervalul 1 ianuarie - 31 decembrie 1994 să fi încheiat un ciclu de producție, respectiv să fi fătat cel puțin o dată și să fi încheiat o lactație de minimum 270 de zile în total, însumate după fătare sau anterior și ulterior fătării. În această categorie intră și animalele care la 1 ianuarie erau juninci și care au fătat până la data de 31 martie 1994, încheind-și o lactație de minimum 270 de zile până la data de 31 decembrie 1994.

(3) În vederea acordării alocațiilor de la bugetul de stat pentru întreținerea pe durata unui ciciu de producție a cel puțin 3 vaci de lapte sau 3 bivolițe, producătorii agricoli vor depune o cerere la direcția generală pentru agricultură și alimentație județeană sau la centrul agricol, în care vor declara, pe propria răspundere că se încadrează în prevederile legale pentru obținerea alocației de la bugetul de stat.

Cererile respective sunt depuse de producătorii agricoli la direcția generală pentru agricultură și alimentație județeană sau la centrul agricol, la data la care întrunesc condițiile legale de a beneficia de alocații pentru hrana vacilor de lapte sau a bivolițelor ce urmează a fi întreținute pe durata unui ciclu de producție.

Cei care îndeplinesc condițiile legale începând cu 1 ianuarie 1994 vor depune cererea în termen de 15 zile de la data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României.

(4) Direcția generală pentru agricultură și alimentație județeană ține evidența, într-un registru, a producătorilor agricoli care au depus cereri pentru acordarea de alocații de la bugetul de stat pentru animalele ce urmează a fi întreținute pe durata unui ciclu de producție, verificând permanent respectarea prevederilor legii și ale prezentelor norme, precum și existența efectivelor de vaci de lapte sau bivolițe pentru care se primesc alocații de la bugetul de stat pe anul 1994.

(5) La încheierea ciclului de producție, în cazul în care îndeplinesc toate condițiile legale de primire a alocației de la bugetul de stat pentru întreținerea în anul 1994 a 3 vaci de lapte sau a 3 bivolițe, producătorii agricoli respectivi vor depune în cursul lunii ianuarie 1995 la direcția generală pentru agricultură și alimentație județeană sau la centrul agricol următoarele acte:

a) o adeverință semnată de primar, din care să rezulte că în intervalul 1 ianuarie - 31 decembrie 1994 producătorul agricol a întreținut numărul minim de animale din categoriile prevăzute în prezenta hotărâre, iar animalele au fost înscrise în Registrul agricol;
b) o adeverință semnată de specialistul cu probleme de zootehnie de la direcția generală pentru agricultură și alimentație județeană sau de la centrul agricol, din care să rezulte să animalele pentru care se solicită alocație au fătat și au încheiat o lactație de minimum 270 de zile în anul 1994. Pe această adeverință specialistul din cadrul Oficiului de reproducție și selecție a animalelor va confirma datarea, pe baza registrului unic de însămânțări artificiale, a registrului unic de montă naturală sau prin constatări la fața locului, deplasându-se la solicitarea producătorului agricol.

(6) Dosarul întocmit pentru fiecare producător agricol care solicită alocație de la bugetul de stat este verificat de către direcția generală pentru agricultură și alimentație județeană în ceea ce privește îndeplinirea condițiilor legale.

(7) Pe baza dosarelor prevăzute la alin. (6) și a constatărilor efectuate la fața locului, direcția generală pentru agricultură și alimentație județeană va întocmi, pe fiecare localitate, lista producătorilor agricoli beneficiari ai alocațiilor pentru întreținerea a 3 vaci de lapte sau a 3 bivolițe (model anexă nr. 3).

(8) Datele cuprinse în listele (model anexă nr. 3) vor fi supuse spre verificare și avizare direcției generale a finanțelor publice și controlului financiar de stat județeană, de către direcția generală pentru agricultură și alimentație județeană, pe baza decontului justificativ (model anexă nr. 4).

(9) Direcțiile generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat județene vor verifica îndeplinirea condițiilor legale pentru acordarea alocațiilor, pe baza deconturilor justificative și prin controale efectuate atât la direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene, cât și la producătorii agricoli.

Direcțiile generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat județene vor efectua controale și în cursul anului asupra respectării reglementărilor legale referitoare la acordarea de la bugetul de stat a alocațiilor pentru întreținerea a cel puțin 3 vaci de lapte sau a 3 bivolițe.

(10) Deconturile justificative, avizate de direcțiile generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat județene, se transmit în două exemplare la Ministerul Agriculturii și Alimentației.

(11) Ministerul Agriculturii și Alimentației, după analiza și verificarea deconturilor justificative, solicită Ministerului Finanțelor deschiderea creditelor bugetare prevăzute la cap. 76.1. „Agricultură, silvicultură, ape și mediu înconjurător”.

Cererea de deschidere a creditelor bugetare va fi însoțită de un exemplar din decontul justificativ (model anexă nr. 4).

(12) Sumele virate de Ministerul Agriculturii și Alimentației în contul direcțiilor generale pentru agricultură și alimentație județene vor fi plătite de acestea, în temeiul documentelor justificative, direct producătorilor agricoli, pe bază de liste de plată pentru cei individuali și prin virament pentru agenții economici.

(13) Direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene răspund, potrivit legii, de manipularea, păstrarea și gestionarea sumelor primite de la bugetul de stat, precum și a documentelor care au stat la baza acordării alocațiilor de la bugetul de stat.

(14) Organele de control ale Ministerului Agriculturii și Alimentației vor verifica permanent modul de stabilire, acordare și utilizare a alocațiilor de la bugetul de stat, precum și modul de ținere a evidențelor acestora.


Anexa nr. 1 la norme

Direcția Generală pentru Agricultură și
Alimentație a Județului ...................

Centrul agricol.................................

Nr........ Data (ziua.......... luna............... anul.........)

Lista
producătorilor agricoli care și-au procurat efective de vaci de lapte, juninci și tăurași de reproducție și care îndeplinesc condițiile legale de primire a alocației de la bugetul de stat în luna..........anul.....

Nr. crt. Producătorul agricol
(individual sau agent economic)
(domiciliul sau sediul)
Nr. de înregistrare la Registrul comerțului sau nr. și seria buletinului de identitate Animale cumpărate
(capete)
Greutate vie a animalelor la cumpărare
(kg)
Alocația ce se acordă pentru 1 kg greutate vie
(lei)
Total alocație ce se acordă
(col.5x7)+(col.6x8)
(lei)
În rasă curată Metiși În rasă curată Metiși În rasă curată Metiși
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
...

Consiliul local

Direcția Generală pentru Agricultură și Alimentație,
Director general,

Centrul agricol,

Notă:

Se întocmesc liste separate pentru:

  • vaci cu maximum două lactații încheiate;
  • juninci gestante;
  • tăurași de reproducție de peste 18 luni.


Anexa nr. 2 la norme

Direcția Generală pentru Agricultură și
Alimentație a Județului ...................

Nr........ Data (ziua.......... luna............... anul.........)

Direcția generală a finanțelor publice și controlului financiar de stat

Verificat și avizat pentru suma de................... lei
Director,

Data (ziua...... luna ........... anul.......)

Decont justificativ
privind alocațiile ce se acordă producătorilor agricoli pentru procurarea de efective matcă și reproducători în luna
.......anul.....

Nr. crt. Specia și categoria de animale Numărul de capete ce se încadrează în prevederile legale pentru primirea alocației Greutate vie totală a animalelor
(kg)
Alocația ce se acordă de la bugetul de stat pentru 1 kg greutate vie
(lei)
Total alocație
(col.4x6)+(col.5x7)
(lei)
În rasă curată Metiși În rasă curată Metiși În rasă curată Metiși
0 1 2 3 4 5 6 7 8
1. Vaci cu maximum două lactații încheiate
2. Juninci gestante
3. Tăurași de reproducție de peste 18 luni
Total:

Director general,

Director cu producția animală,

Contabil șef,


Anexa nr. 3 la norme

Direcția Generală pentru Agricultură și
Alimentație a Județului ...................

Nr........ Data (ziua.......... luna............... anul.........)

Lista cu producătorii agricoli care au menținut în exploatare, pe durata unui ciclu de producție, minimum 3 vaci de lapte sau 3 bivolițe de lapte și care îndeplinesc condițiile legale pentru primirea alocației de la bugetul de stat pe perioada............


Nr. crt. Producătorul agricol
(individual sau agent economic)
(domiciliul sau sediul)
Nr. de înregistrare la Registrul comerțului sau nr. și seria buletinului de identitate Număr de animale Alocație ce se acordă
- lei/cap -
Total alocații
- lei –
(col.3x6)
Total din care:
Vaci Bivoliţe
0 1 2 3 4 5 6 7
...

Consiliul local,

Direcția Generală pentru Agricultură și Alimentație
Director general,

Centrul agricol


Anexa nr. 4 la norme

Direcția Generală pentru Agricultură și
Alimentație a Județului ...................

Nr........ Data (ziua.......... luna............... anul.........)

Direcția generală a finanțelor publice și controlului financiar de stat

Verificat și avizat pentru suma de................... lei
Director,

Data (ziua...... luna ........... anul.......)

Decont justificativ
privind alocațiile ce se acordă producătorilor agricoli pentru menținerea în exploatare, pe durata unui ciclu de producție, a minimum 3 vaci de lapte sau 3 bivolițe pentru perioada...........

Nr. crt. Specia Numărul de animale Alocația de la bugetul de stat
(lei/cap)
Total alocație de la bugetul de stat
(col.2x3)
(lei)
0 1 2 3 4
1. Total
2. Din care:
- vaci
- bivolițe

Director general,

Director cu creșterea animalelor,

Contabil șef,