Monitorul Oficial 89/1993

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul V, Nr. issue::0089 - Partea I - Marți, 11 mai year::1993

Legi și decrete

Legea bugetului de stat pe anul 1993

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. 1. - Bugetul de stat cuprinde resursele financiare mobilizate la dispoziția statului și repartizate, în principal, pentru realizarea acțiunilor social-culturale, instructiv-educative, asigurarea.apărării țării, ordinii publice și înfăptuirii justiției, autorității publice, finanțarea de investiții și a unor activități de interes strategic, asigurarea protecției și refacerii mediului înconjurător, asigurarea măsurilor de protecție socială aprobate pentru populație, realizarea programelor de cercetare, în principal fundamentală.

Veniturile și cheltuielile bugetului de stat pe anul 1993 se stabilesc pe baza actelor normative în vigoare la data elaborării prezentei legi și pe baza unui raport de schimb mediu de 500 lei/dolar S.U.A. și se determină ținând seama de prognoza principalilor indicatori macroecanomici care caracterizează evoluția economiei în anul 1993, în condițiile eliminării integrale de la 1 mai 1993 a subvențiilor pentru acoperirea diferențelor de preț și tarif la produsele și serviciile cuprinse în programul de protecție socială a populației, precum și la alte produse, și indexarea corespunzătoare a salariilor, pensiilor, alocațiilor de stat pentru copii și a altor drepturi sociale, stabilite de lege.

Produsele și serviciile care beneficiază de subvenții pentru acoperirea diferențelor de preț și tarif sunt prevăzute în anexa nr. 1 a.

Bugetul de stat pe anul 1993 se stabilește la venituri în sumă de 2.185,13 miliarde lei, iar la cheltuieli în sumă de 2.611,2 miliarde lei, cu un deficit de 426,2 miliarde lei.

Sinteza bugetului de stat la venituri, pe capitole și subcapitole, și la cheltuieli pe acțiuni, pe anul 1993, se prezintă în anexa nr. 1 b.

Sinteza cheltuielilor bugetului de stat pe anul 1993, cu defalcarea pe articole de cheltuieli, se prezintă în anexa nr. 1 c, iar repartizarea acestora pe ordonatori principali de credite este prevăzută în anexe nr. 1 d[1].

Guvernul controlează și poartă răspunderea acoperirii cheltuielilor bugetului de stat, potrivit legii.

Art. 2. - Veniturile bugetului de stat se constituie din venituri curente în sumă de 2.166,4 miliarde lei și venituri din capital în sumă de 18,6 miliarde lei.

În cadrul veniturilor curente, veniturile fiscale sunt în sumă de 2.135,7 miliarde lei, din care 1.081,6 miliarde lei reprezintă impozitele directe și 1.054,1 miliarde lei impozitele indirecte.

Impozitele directe se constituie, în principal, din impozitul pe profit în sumă de 451,0 miliarde lei și impozitul pe salarii în sumă de 600,6 miliarde lei.

În cadrul impozitelor indirecte, impozitul pe circulația mărfurilor și accizele se stabilesc în sumă de 897,1 miliarde lei, iar taxele vamale, în sumă de 154,0 miliarde lei.

Veniturile nefiscale se stabilesc în sumă de 30,7 miliarde lei și provin, în principal, din vărsăminte din profitul net al regiilor autonome în sumă de 3,5 miliarde lei, vărsăminte de la instituțiile publice în sumă de 12,6 miliarde lei și alte venituri în sumă de 14,6 miliarde lei.

Veniturile din capital se constituie din valorificarea unor bunuri ale instituțiilor publice, în sumă de 17,5 miliarde lei, și din valorificarea stocurilor de la rezerva de stat, în sumă de 1,1 miliarde lei.

Art. 3. - Impozitele, taxele și alte venituri, precum și actele normative care le reglementează, în baza cărora se fac încasări în anul 1993 la bugetul de stat și la bugetele locale, după caz, sunt prevăzute în anexa nr. 2.

Art. 4. - Încasarea impozitelor, taxelor și celorlalte venituri ale bugetului de stat și ale bugetelor locale pe anul 1993 se efectuează în conformitate cu prevederile din actele normative care au ca obiect de reglementare aceste resurse financiare, precum și potrivit dispozițiilor prezentei legi.

Art. 5. - În structura economică, cheltuielile bugetului de stat pe anul 1993 se prezintă astfel:

- miliarde lei -

Total cheltuieli 2611,2
din care:
1. Cheltuieli curente 2.330,51
din care:
a) cheltuieli de personal
735,7
b) cheltuieli materiale și servicii
346,5
c) subvenții și transferuri
995,9
d) dobânzi aferente datoriei publice
145,0
2. Cheltuieli de capital 280,7
din care:
a) cheltuieli pentru investiții
278.3
b) cheltuieli pentru rezerva de stat
2,4

Cheltuielile prevăzute în bugetul de stat pe anul 1993 reprezintă limite maxime, care nu pot fi depășite iar modificarea lor se va face în condițiile legii.

Angajarea și efectuarea de cheltuieli se pot face numai în cadrul limitelor aprobate.

Art. 6. - Cheltuielile pentru acțiunile socia1-culturale ce se finanțează de la bugetul de stat se stabilesc în sumă de 731,4 miliarde lei, din care 453,0 miliarde lei pentru personal, 77,6 miliarde lei pentru materiale și servicii, 169,4 miliarde lei pentru subvenții și transferuri și 31,4 miliarde lei pentru cheltuieli de capital.

Art. 7. - Cheltuielile pentru învățământ finanțate de. la bugetul de stat sunt în sumă de 357,2 miliarde lei.

Încadrarea în limita cheltuielilor de personal stabilită la 265,8 miliarde lei, la acțiunea de învățământ, se asigură prin măsuri organizatorice.

Până la începerea anului școlar 1993-1994 se va menține cuantumul burselor pentru elevi și studenți la nivelul actual, stabilit potrivit dispozițiilor legale, iar de la această dată se va schimba sistemul de acordare a acestora, prin creșterea substanțială a nivelului bursei de merit și instituirea bursei sociale pentru elevi și studenți, în funcție de venitul mediu net pe membru de familie, stabilit în raport cu salariul minim net pe economie, și condiționată de un nivel mediu al pregătirii.

Art. 8. - Cheltuielile pentru sănătate finanțate de la bugetul de stat sunt în sumă de 213,0 miliarde lei.

Numărul de personal existent în domeniul sănătății se va diminua prin pensionări și măsuri organizatorice în rețeaua unităților de ocrotire a sănătății, astfel încât cheltuielile de personal aferente acțiunii de sănătate pe anul 1993 să se încadreze în limita aprobată de 185,7 miliarde lei.

Se scutesc de taxe vamale de import materiile prime pentru industria farmaceutică.

Se autorizează Guvernul să stabilească pozițiile tarifare de materii prime necesare industriei de medicamente, care să beneficieze de scutiri de taxe vamale potrivit alineatului precedent.

Art. 9. - Cheltuielile pentru cultură și artă finanțate de la bugetul de stat sunt în sumă de 14,6 miliarde lei.

Art. 10. - Cheltuielile pentru gospodărie comunală și locuințe se stabilesc în sumă de 23,2 miliarde lei.

Art. 11. - Cheltuielile pentru apărarea țării se stabilesc în sumă de 260,2 miliarde lei.

Valuta realizată din valorificarea la export a unor bunuri din dotarea armatei va fi reținută de Ministerul Apărării Naționale, cu plata contravalorii acesteia, la cursul valutar în vigoare la data încasării.

Art. 12. - Cheltuielile pentru ordinea publică se stabilesc în sumă de 126,9 miliarde lei.

Valuta realizată din valorificarea la export a unor bunuri din dotarea Ministerului de Interne va îi reținută de către acest minister, cu plata contravalorii acesteia, la cursul valutar în vigoare la data încasării.

Art. 13. - Cheltuielile pentru autoritățile publice se stabilesc în sumă de 137,4 miliarde lei.

Din totalul acestor cheltuieli, se stabilesc 1,4 miliarde lei pentru Președinția României, 2,3 miliarde lei pentru Senat, 5,5 miliarde lei pentru Camera Deputaților, 46,3 miliarde lei pentru autoritatea judecătorească, 3,4 miliarde lei pentru Curtea de Conturi, 225 milioane lei pentru Curtea Constituțională.

Cheltuielile pentru organele autorității executive se prevăd în sumă de 76,3 miliarde lei, din care 4,9 miliarde lei pentru Guvern și 73,4 miliarde lei pentru ministere și celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale.

Art. 14. - Cheltuielile din bugetul de stat pentru domeniul economic se stabilesc în sumă de 845,8 miliarde lei, din care 46,4 miliarde lei pentru personal, 62,9 miliarde lei pentru materiale și servicii, 579,0 miliarde lei pentru subvenții și transferuri și 157,5 miliarde lei pentru cheltuieli de capital.

Cheltuielile bugetului de stat pentru acțiunile economice cuprind:.

a) 14,2 miliarde lei pentru susținerea unor programe prioritate de cercetare științifică;
b) 348,1 miliarde lei pentru subvenții pe produse din sectorul extractiv, precum și pentru activități, diferențe de preț și tarif la produsele industriale și serviciile destinate populației, cuprinse în programul de protecție socială, și alte produse industriale, cheltuielile de capital la regiile autonome și societățile comerciale cu capital de stat.
Totodată, s-a prevăzut suma de 25,0 miliarde lei pentru plata la intern a contravalorii livrărilor de echipamente și prestări de servicii pentru Centrala Termoelectrica PUCHENG - China, reprezentând ratele scadente în anul 1993 la creditul fără dobândă, acordat României de către Republica Populară Chineză, în anul 1970;
c) 5,9 miliarde lei pentru cercetări fundamentale privind prospecțiunile și lucrările geologice de interes național pentru descoperiri de zăcăminte noi;
d) 277,4 miliarde lei pentru agricultură, silvicultură, ape și mediul înconjurător, diferențe de preț la produsele alimentare de bază pentru populație, la care prețurile cu amănuntul se mențin nemodificate până la 30 aprilie 1993, combaterea dăunătorilor și bolilor din sectorul vegetal, reproducția și selecția animalelor, irigații, desecări și combaterea eroziunii solului, susținerea programelor privind combaterea poluării mediului, cheltuieli de capital; cheltuielile pentru agricultură, silvicultură, ape și mediul înconjurător se completează în condițiile prezentei legi, cu sumele prevăzute la art. 33, privind fondul special pentru agricultură;
e) 111,6 miliarde lei pentru extinderea și întreținerea drumurilor și podurilor, navigația și aviația civilă, cheltuieli de capital în transporturi și comunicații;
f) 6,2 miliarde lei pentru rezerva de stat.

Art. 15. - În cadrul cheltuielilor bugetului de stat s-a prevăzut suma de 33,1 miliarde lei, reprezentând subvenții din bugetele unor ministere pentru completarea veniturilor proprii ale instituțiilor publice la care finanțarea cheltuielilor de funcționare și investiții se asigură, potrivit legii, din venituri extrabugetare și subvenții acordate de la buget.

Veniturile proprii, subvențiile din bugetele ministerelor și cheltuielile acestor instituții publice sunt prevăzute în anexa la bugetul fiecărui minister.

Art. 16. - Cheltuielile pentru datoria publică se stabilesc în sumă de 145,0 miliarde lei.

Art. 17. - Pentru anul 1993, cheltuielile destinate stimulării activității de export se derulează, potrivit reglementărilor legale, prin Banca de Export-Import a României - S.A. și se stabilesc în sumă de 20,0 miliarde lei, din care:

a) 15,0 miliarde lei destinate promovării și sprijinirii exportului, prin efectuarea de cheltuieli pentru stabilizarea ratei dobânzii la creditele acordate de bănci pentru activitatea de export, pentru livrări de mașini, utilaje, instalaţii complexe și executarea de obiective

în străinătate, potrivit prevederilor legale, precum și pentru alte exporturi creditate pe termen scurt; b) 5,0 miliarde lei cheltuieli pentru asigurarea, în numele și în contul statului, a creditelor de export împotriva riscurilor politice.

Eliberarea și utilizarea fondurilor prevăzute în bugetul de stat se fac potrivit legii și pe baza Programului privind competențele și criteriile de desfășurare a activității de creditare a comerțului exterior și de asigurare a creditelor de export, aprobat de Guvern.

Art. 18. - La partea de cheltuieli a bugetului de stat se prevede un fond de intervenție în sumă de 2,0 miliarde lei, care se utilizează, pe baza de hotărâri ale Guvernului, pentru înlăturarea efectelor calamitaților naturale.

În bugetul de stat este prevăzut un fond de rezervă la dispoziția Guvernului, în sumă de 12,4 miliarde lei, care se folosește pentru finanțarea unor acțiuni și sarcini noi intervenite în cursul anului, potrivit legii.

Art. 19. - În vederea creșterii autonomiei financiare a colectivităților locale, începând cu anul l993 categoriile de venituri prevăzute în anexa nr. 3 trec integral de la bugetul de stat la bugetele locale, iar din impozitul pe salarii se vor stabili și încasa la bugetele locale sume defalcate din acest venit cuvenit bugetului de stat, repartizate pe județe, municipiul București și sectorul agricol Ilfov, potrivit anexei nr. 4.

De asemenea, începând cu anul 1993, încasările din avansuri și rate scadente pentru locuințele construite din fondurile statului și vândute persoanelor fizice, care la data vânzării-cumpărării aveau calitatea de chiriași, se varsă integral la bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale pe raza cărora se află locuințele respective.

În anul 1993 se acordă transferuri din bugetul de stat la bugetele locale în sumă de 206,1 miliarde lei, potrivit anexei nr. 5.

În cadrul acestor transferuri totale, pentru anul 1993 se stabilesc transferuri cu afectație specială, după cum urmează:

  • pentru asigurarea protecției sociale a populației pentru energia termică și abonamentele pentru transportul urban de călători, în condițiile de subvenționare prevăzute la art. 1;
  • pentru cheltuieli de capital la obiective și lucrări de investiții de natura celor prevăzute în anexa nr. 5 a, integral sau în completarea surselor proprii, a altor fonduri legal constituite pentru finanțarea unor astfel de investiții și a alocațiilor aprobate cu această destinație prin bugetele locale.

Categoriile de venituri și cheltuieli aferente bugetelor locale avute în vedere la stabilirea sumelor defalcate din impozitul pe salarii și a transferurilor din bugetul de stat, pe anul 1993, sunt cuprinse în anexa nr. 6.

Art. 20. - În anul 1993, din bugetele locale se va asigura finanțarea cheltuielilor materiale și a celor privind prestările de servicii, cu excepția medicamentelor, materialelor sanitare și de laborator, aferente unităților sanitare, precum și a cheltuielilor aferente unităților de asistență socială din subordinea Secretariatului de Stat pentru Handicapați.

Cheltuielile de natura celor prevăzute mai sus, ale căror limite minime pe acțiuni sunt redate în anexa nr. 6 a, se vor asigura, pentru instituțiile respective, din bugetul local al unității administrativ-teritoriale pe a cărei rază se află instituția respectivă.

Categoriile de instituții publice ale căror cheltuieli materiale și de natura prestărilor de servicii se vor asigura, începând cu anul 1993, din bugetele locale sunt redate în anexa nr. 3.

Veniturile realizate de instituțiile de sănătate prevăzute la alin. 1 și care, până la 31 decembrie 1992, reprezentau venituri ale fondului special de sănătate, potrivit legii, rămân la dispoziția instituțiilor publice respective ca mijloace extrabugetare, pentru acoperirea unor cheltuieli materiale și prestări de servicii ale acestora, urmând a fi încasate, administrate și contabilizate de instituțiile în cauză, potrivit normelor pentru finanțele publice.

Art. 21. - Repartizarea veniturilor, cheltuielilor și transferurilor din bugetul de stat pe comune, orașe, municipii, sectoare zile municipiului București, județe, municipiul București și sectorul agricol Ilfov, pentru bugetele proprii ale acestora, se va realiza de către consiliul județean, al municipiului București și sectorului agricol Ilfov, după caz, cu asistența de specialitate a direcțiilor generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat, pe baza bugetului fiecărei unități administrativ-teritoriale, întocmit în condiții de autonomie, în cadrul sumelor aprobate pe total județ, municipiul București și sectorul agricol Ilfov.

Art. 22. - Ministerul Finanțelor este autorizat să emită obligațiuni, titluri și alte înscrisuri de stat pentru finanțarea datoriei publice interne consolidate, în vederea acoperirii deficitului bugetului de stat pe anul 1993, rambursării ratelor scadente aferente împrumuturilor de stat și răscumpărării obligațiunilor de stat contractate și, respectiv, lansate, pentru acoperirea deficitului bugetului de stat din anii precedenți.

Tranșele pentru emisiunea de obligațiuni, titluri și alte înscrisuri de stat vor fi stabilite de Ministerul Finanțelor în funcție de necesitățile de finanțare a datoriei publice interne consolidate.

Obligațiunile, titlurile și alte înscrisuri de stat se vor vinde prin subscripție publică, licitație sau alte modalități specifice agreate de către Ministerul Finanțelor și pot fi cumpărate de populație, agenți economici, instituții financiare și de credit, în vederea mobilizării resurselor interne și externe neangajate, pentru finanțarea datoriei publice interne consolidate. Operațiunile se vor derula direct de Ministerul Finanțelor sau prin intermediari autorizați de acesta.

Ministerul Finanțelor va stabili elementele fiecărei emisiuni privind valorile nominale, dobânda, semnele caracteristice ale obligațiunilor, titlurilor și altor înscrisuri de stat, scadențele, precum și modalitățile de răscumpărare a acestora.

Deficitul bugetar se va acoperi, până la emiterea și lansarea obligațiunilor de stat, în condițiile legii, prin împrumuturi fără dobândă, acordate de Banca Națională a României, pe seama resurselor de creditare normală ale acesteia, fără a depăși 10% din totalul cheltuielilor bugetului de stat și, respectiv, dublul capitalului Băncii Naționale a României și fondul de rezervă al acesteia constituit potrivit legii. Acest împrumut urmează să fie rambursat în maximum 6 luni.

Art. 23. - La propunerea justificată a ordonatorilor principali de credite, în funcție de derularea procesului investițional și de evoluția prețurilor, se autorizează Guvernul, prin Ministerul Finanțelor, să aprobe modificări valorice între obiectivele de investiții înscrise în listele de investiții aprobate ca anexe la bugetele ministerelor și celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, cu excepția majorării poziției de „dotări independente”, cu încadrarea în volumul cheltuielilor de capital aprobate la capitolul respectiv.

Art. 24. - Veniturile și cheltuielile bugetului fondului special pentru cercetare-dezvoltare se stabilesc potrivit anexei nr. 7.

Veniturile fondului special pentru cercetare-dezvoltare se constituie din contribuția agenților economici, indiferent de forma de organizare și tipul de proprietate, cu excepția agenților economici scutiți prin lege de plata impozitului pe profit, în cotă de 1% aplicată asupra încasărilor realizate din activitatea industrială, de construcții-montaj, agricolă, silvică, transporturi, telecomunicații, comerț, turism și prestări de servicii, după deducerea impozitului pe circulația mărfurilor și a accizelor.

Pentru produsele și serviciile subvenționate de la bugetul de stat potrivit legii, pe calea diferențelor de preț și tarif sau a subvențiilor pentru activitatea desfășurată, agenții economici nu datorează taxa menționată la alineatul precedent.

Din fondul special pentru cercetare-dezvoltare se asigură finanțarea programelor naționale de cercetare-dezvoltare, inclusiv cercetarea fundamentală din domeniul tehnic, a altor teme de interes major pentru economie, de prospecțiuni și lucrări geologice de cercetare pentru descoperiri de zăcăminte noi, subvenționarea literaturii tehnice, științifice, activității de informare-documentare și acțiuni de promovare a rezultatelor cercetării românești, precum și cheltuieli de capital. Cu excepția instituțiilor de învățământ superior, nu se vor finanța din fondul special pentru cercetare-dezvoltare cercetările efectuate în instituțiile susținute de bugetul de stat.

Gestionarea fondului special pentru cercetare-dezvoltare se face, în condițiile prevederilor Legii privind finanțele publice, de către Ministerul Cercetării și Tehnologiei, care, împreună cu Ministerul Finanțelor, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, va emite instrucțiuni cu privire la modul de încasare a veniturilor și de alocare a fondurilor pentru finanțarea cheltuielilor aprobate, de evidențiere și raportare a acestui fond.

Prevederile alin. 2, 3, 4 și 5- se vor aplica până la data de 31 decembrie 1993.

Art. 25. - Până la aprobarea Legii învățământului, o parte din cheltuielile necesare funcționării unităților de învățământ superior se finanțează din veniturile proprii realizate, în condițiile prevederilor legale, de către aceste instituții, constituind-se fondul special pentru învățământ, care, în anul 1993, se stabilește la venituri și la cheltuieli potrivit anexei nr. 8.

Art. 26. - Veniturile și cheltuielile bugetului fondului special pentru sănătate pe anul 1993 sunt stabilite potrivit anexei nr. 9.

Din veniturile fondului special pentru sănătate se vor efectua cheltuieli pentru compensarea preţurilor la medicamente, compensarea prețurilor pentru proteze medicale interne, precum și cheltuieli cu medicamentele, materiale sanitare și de laborator pentru unitățile sanitare.

Art. 27. - Veniturile și cheltuielile bugetului fondului de risc și accident pentru protecţia specială a handicapaților, pe anul 1993, sunt stabilite potrivit anexei nr. 10.

Art. 28. - Veniturile și cheltuielile bugetului fondului special pentru asigurările sociale ale agricultorilor sunt cele prevăzute în anexa nr. 11.

În anul l993, pentru echilibrarea bugetului fondului special pentru asigurările sociale ale agricultorilor se acorda transferuri din bugetul de stat în sumă de 124,7 milioane lei.

Art. 29. - Veniturile și cheltuielile bugetului fondului special pentru dezvoltarea și modernizarea punctelor de control pentru trecerea frontierei, precum și a celorlalte unității vamale se stabilesc potrivit anexei nr. 12.

Veniturile acestui fond se constituie din perceperea unui comision de 0,5% pentru prestarea serviciilor vamale, aplicat asupra valorii în vamă a mărfurilor importate sau exportate.

Plătitorii comisionului pentru servicii vamale sunt agenții economici și celelalte persoane juridice care efectuează operațiuni de import-export.

Din resursele fondului special pentru dezvoltarea și modernizarea punctelor de control pentru trecerea frontierei, precum și a celorlalte unități vamale se pot efectua cheltuieli de capital privind deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei și unități vamale, extinderea și modernizarea celor existente.

Administrarea acestui fond se face de către Ministerul Finanțelor, prin Direcția Generală a Vămilor, iar eventualele disponibilități rămase nefolosite la finele anului se reportează în anul următor, cu aceeași destinație.

Art. 30. - Veniturile și cheltuielile bugetului fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic pe anul 1993 se stabilesc în sumă de 67,3 miliarde lei, potrivit anexei nr. 13.

Veniturile fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic se constituie din taxele de dezvoltare cuprinse, potrivit dispozițiilor legale, în tarifele stabilite pentru energia electrică și energia termică livrată de Regia Autonomă de Electricitate „Renel” consumatorilor din economie.

Din fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic se asigură finanțarea investițiilor din acest sistem.

Gestionarea fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic se face, în condițiile Legii privind finanțele publice, de către Ministerul Industriilor, prin Regia Autonomă de Electricitate „Renel”, care, împreună cu Ministerul Finanțelor, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, va emite instrucțiuni cu privire la modul de încasare a veniturilor și de alocare a fondurilor pentru finanțarea cheltuielilor aprobate, de evidențiere și raportare a acestui fond.

Prevederile alin. 2, 3 și 4 se vor aplica până la data de 31 decembrie 1993.

Art. 31. - Veniturile și cheltuielile bugetului fondului special pentru modernizarea drumurilor publice pe anul 1993 se stabilesc în sumă de 7,5 miliarde lei, potrivit anexei nr. 14.

Veniturile fondului special pentru modernizarea drumurilor publice se constituie prin aplicarea cotei de 5% asupra încasărilor realizate din vânzările în numerar prin stațiile de distribuție a benzinei și motorinei.

Din fondul special pentru modernizarea drumurilor publice se asigură finanțarea lucrărilor vizând dezvoltarea și modernizarea drumurilor naționale și locale.

Gestionarea fondului special pentru modernizarea drumurilor publice se face, în condițiile prevederilor Legii privind finanțele publice, de către Ministerul Transporturilor, prin Administrația Națională a Drumurilor, care, împreună cu Ministerul Finanțelor, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, va emite instrucțiuni cu privire la modul de încasare a veniturilor și de alocare a fondurilor pentru finanțarea cheltuielilor aprobate, de evidențiere și raportare a acestui fond.

Prevederile alin, 2, 3 și 4 se vor aplica până la data de 31. decembrie 1998.

Art. 32. - Veniturile și cheltuielile bugetului fondului special pentru protejarea asiguraților se stabilesc în sumă de 0,2 miliarde lei, potrivit anexei nr. 15. Veniturile fondului special pentru protejarea asiguraților se constituie prin aplicarea unei cote de 1% asupra volumului de prime brute încasate de societățile de asigurare.

Din fondul special pentru protejarea asiguraților se asigură finanțarea, în proporție de 100% a sumelor asigurate datorate pentru asigurările de viața și 70% din volumul despăgubirilor datorate la celelalte categorii de asigurări, în caz de faliment al societăților asigurate.

Gestionarea fondului special pentru protejarea asiguraților se face de către Ministerul Finanțelor, prin Oficiul de Supraveghere a Activității de Asigurare și Reasigurare, iar eventualele disponibilități rămase nefolosite la finele anului se reportează în anul următor, cu aceeași destinație.

Art. 33. - Se aprobă, pentru anul 1993, fondul special pentru agricultură, în sumă de 35,3 miliarde lei, potrivit anexei nr. 16.

Veniturile fondului special pentru agricultură se constituie din contribuția agenților economici indiferent de forma de organizare și tipul de proprietate, cu excepția agenților economici scutiți prin lege de plata impozitului pe profit, în cotă de 0,5% aplicată asupra încasărilor realizate din activitatea industrială, de construcții-montaj, transporturi, telecomunicații, comerț, turism și prestări de servicii, după deducerea impozitului pe circulația mărfurilor și a accizelor.

Pentru produsele și serviciile subvenționate de la buget potrivit legii, pe calea diferențelor de preț și tarif sau subvențiilor pentru activitatea desfășurată, agenții economici nu datorează taxa menționată la alineatul precedent.

Din fondul special pentru agricultură se asigură finanțarea programelor naționale de prevenire și combatere a epizootiilor, de asanare a efectivelor de animale purtătoare de boli transmisibile la om și refacerea șeptelului, combaterea bolilor și dăunătorilor din sectorul vegetal, reproducția și selecția animalelor, prevenirea și combaterea inundațiilor și ghețurilor, creșterea și ameliorarea cailor de rasă.

Gestionarea fondului special pentru agricultură se face, în condițiile prevederilor Legii privind finanțele publice, de către Ministerul Agriculturii și Alimentației, care, împreună cu Ministerul Finanțelor, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, va emite instrucțiuni cu privire la modul de încasare și de alocare a fondurilor pentru finanțarea cheltuielilor aprobate conform anexei nr. 16, de evidențiere și raportare a acestui fond.

Art. 34. - Regiile autonome și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat pot efectua din profitul realizat, în limita unei cote de până la 1,5% aplicată asupra fondului de salarii realizat anual, cheltuieli privind funcționarea corespunzătoare a grădinițelor, creșelor, cabinetelor medicale, cantinelor, bazelor sportive, cluburilor, căminelor de nefamiliști, acoperirea unei părți din cheltuielile ocazionate de procurarea unor daruri pentru copiii salariaților și acoperirea parțială a costului transportului la și de la locul de muncă al salariaților, suportarea costului parțial sau integral al biletelor de tratament sau odihnă pentru salariații proprii și membrii de familie ai acestora, inclusiv transportul dus și întors, acordarea de ajutoare unor salariați care au suferit pierderi însemnate în gospodăriile proprii, datorate calamităților naturale, precum și pentru acoperirea unei părți din cheltuieli în cazul unor boli grave sau incurabile.

În limita cotei prevăzute la alin. 1 se pot efectua și cheltuieli pentru sprijinirea activităților cu caracter direct umanitar, filantropic, cultural, artistic, educativ, științific, religios, sportiv sau care sunt destinate protecției calității mediului înconjurător și pentru persoane juridice din afară unității, care sunt autorizate să desfășoare asemenea activități.

Art. 35. - Plătitorii de impozit pe profit, alții decât cei prevăzuți la articolul precedent, pot efectua anual prelevări și donații în scopuri umanitare, precum și cheltuieli pentru sprijinirea activităților sociale, culturale și sportive, cheltuieli cu caracter filantropic, educativ, științific, religios sau destinate protecției mediului înconjurător, care se scad din veniturile realizate în vederea determinării profitului impozabil, în limita unei cote de 2% aplicate asupra diferenței rezultate între totalul veniturilor încasate într-un an și cheltuielile aferente activității desfășurate corespunzătoare veniturilor încasate, evidențiate în costuri.

Art. 36. - Agenții economici plătitori de impozit pe profit pot efectua cheltuieli de protocol, reclamă și publicitate, deductibile din profitul impozabil, în limita unei cote de 3% aplicate asupra diferenței rezultate între totalul veniturilor încasate într-un an și cheltuielile aferente activității desfășurate corespunzătoare veniturilor încasate, evidențiate în costuri, impozitul pe circulația mărfurilor, accizele, contribuția la fondul special pentru cercetare-dezvoltare și alte contribuții prevăzute de lege.

Art. 37. - În anul 1993, Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci va putea utiliza o cota de 27% din veniturile în lei și în valută, obținute din înregistrarea națională de mărci și denumiri de origine, examinarea de mărci internaționale, precum și din taxele pentru cererile de brevet de invenție și pentru brevetele de invenție, pentru realizarea activităților legate de dotarea tehnică a bazei de date informatizate, pentru organizarea de saloane sau expoziții de invenții în țară, participarea la acțiuni similare din afară țării, precum și pentru premierea celor mai valoroase soluții tehnice prezentate.

Modul de constituire și utilizare a acestui fond se va stabili prin instrucțiuni elaborate de Ministerul Finanțelor, în conformitate cu prevederile art. 6 din Legea nr. 120/1992.

Art. 38. - Pentru încasarea unor amenzi, despăgubiri, contribuții, taxe, cheltuieli de judecată, transmise spre urmărire și încasare aparatului fiscal de către organele competente care le-au stabilit, organele din subordinea direcțiilor generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat pot folosi, pentru localitățile unde volumul debitelor o justifică, personal angajat prin convenții civile, plătit pe bază de tarife din încasări.


Tarifele pentru plata personalului care efectuează operațiuni de încasare a veniturilor bugetare, pentru care nu se justifică încadrarea de salariați cu contract de muncă, se stabilesc de Ministerul Finanțelor și Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Din încasările realizate din comisioanele percepute pentru prestarea de servicii și încasarea, potrivit legii, de către organele din subordinea Ministerului Finanțelor a unor venituri cuvenite altor beneficiari decât bugetul de stat, bugetele locale și bugetele fondurilor speciale, se pot acorda stimulente personalului care contribuie la realizarea acestor operațiuni.

Metodologia de acordare, din comisionul, perceput, a stimulentelor pentru personalul care contribuie la prestarea serviciului și la încasarea unor venituri pentru alte unități se stabilește de către Ministerul Finanțelor.

Art. 39. - În cazul neachitării la termen a impozitelor, a taxelor și a altor vărsăminte obligatorii datorate, potrivit legii, bugetului de stat și bugetelor locale, organele fiscale ale Ministerului Finanțelor pot dispune retragerea sumelor respective din conturile agenților economici, prin introducerea de dispoziții de încasare, care constituie titluri executorii, pe care organele bancare sunt obligate a le onora fără acceptul debitorilor, în condițiile legii.

În cazul lipsei disponibilităților bănești în conturile bancare, lichidarea creanțelor statului se face prin aplicarea gradelor de urmărire silită prevăzute de lege asupra elementelor patrimoniale ale debitorilor.

Art. 40. - Sumele reprezentând, potrivit prevederilor legale, 2% din fondul de salarii pentru premierea în cursul anului, pentru acordarea celui de-al 13-lea salariu, precum și cele aferente unor posturi neocupate la instituțiile publice, pentru anul 1993, sunt prevăzute în bugetul de stat într-o poziție distinctă.

Guvernul, prin Ministerul Finanțelor, va asigura acoperirea financiara corespunzătoare a numărului suplimentar de personal peste cel avut în vedere la stabilirea limitelor de cheltuieli prin prezenta lege, fiecărui ordonator principal de credite, fără a depăși numărul de posturi legal aprobat, din sumele prevăzute la alineatul precedent, iar diferența urmează a fi repartizată în funcție de prevederile legale privind salarizarea personalului din instituțiile publice.

Art. 41. - În anul 1993 se interzic contractarea, achiziționarea și plata de obiecte de inventar și mobilier, aparatură audio-video în scop administrativ de către instituțiile publice, asigurarea acestora urmând a se face prin redistribuire din sectorul public, în condițiile legii.

Instituțiile publice nou-înființate și cele a căror activitate se extinde potrivit legii pot efectua cheltuieli de natura celor de la alineatul precedent, pe baza aprobării Guvernului, la propunerea ordonatorului principal de credite, cu avizul Ministerului1 Finanțelor, în cadrul limitelor de cheltuieli aprobate.

Art. 42. - Guvernul poate prezenta Parlamentului propuneri de rectificare a bugetului de stat pe anul 1993 ca urmare a unor măsuri fiscale, a schimbărilor intervenite în evoluția prețurilor, din adaptarea legislației la condițiile economiei de piață sau a altor cauze justificative.

Guvernul este autorizat să introducă în veniturile și cheltuielile bugetului de stat pe anul 1993 modificările care decurg din aplicarea legilor adoptate, fără a depăși deficitul bugetar aprobat prin prezenta lege.

Art. 43. - Guvernul va prezenta Parlamentului, până la 31 mai 1993, spre adoptare, proiecte de legi privind constituirea și utilizarea fondurilor speciale pentru: cercetare-dezvoltare, dezvoltarea și modernizarea punctelor de control pentru trecerea frontierei și a celorlalte unități vamale, dezvoltarea sistemului energetic, modernizarea drumurilor publice, protejarea asiguraților, precum și pentru agricultură.

Art. 44. - Se autorizează Guvernul ca din resursele financiare, peste cele prevăzute în bugetul de stat sau altele identificate în procesul execuției bugetare, să efectueze repartizări pentru finanțarea următoarelor domenii: apărare, ordine publică, cultură și artă, învățământ, sănătate.

Art. 45. - Anexele nr. 1-16 fac parte integrantă din prezenta lege.

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților și Senat în ședința comună din 21 aprilie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase

Președintele Senatului, prof. univ. Oliviu Gherman

București, 6 mai 1993 | Nr. 21.

Anexa nr. 1 a

Lista produselor și serviciilor subvenționate de la buget în anul 1993

A. Subvenții pentru acoperirea diferențelor de preț și tarif la produsele și serviciile cuprinse în programul guvernamental de protecție socială pentru primele 4 luni din anul 1993

A1. De la bugetul de stat

  1. Combustibili - lignit sortat și nesortat, brichete din cărbuni, huilă energetică spălată, lemne de foc, combustibil tip M și tip P, combustibil lichid de calorifer, gaze lichefiate (butelii aragaz) și gaze naturale livrate populației pentru încălzit și prepararea hranei, precum și diferențe de tarif și de adaos comercial la transportul combustibililor solizi către populație
  2. Energie electrică livrată populației
  3. Pâine
  4. Lapte de consum, inclusiv lapte praf
  5. Unt
  6. Grâu din import pentru panificație
  7. Zahăr și ulei comestibil din producția internă, aferente cotelor nevândute populației în perioada de pană la 31 august 1992, inclusiv diferența de adaos comercial la zahăr
  8. Diferențe de tarif la transportul cu metroul [2]
  9. Diferențe de tarif la transportul fluvial în Delta Dunării și pe relațiile Orșova -Moldova Nouă și Brăila-Hîrşova, pentru localnici
  10. Diferențe de preț la produse ortopedice

A2. De la bugetele locale

  1. Energia termică livrată populației[2]
  2. Abonamente pentru transportul urban de calători[2]

B. Alte diferențe de preț care se suportă de la bugetul de stat în anul 1993

B1. Pe primele 4 luni din anul 1993

  1. Primele cuprinse în prețurile de contractare și achiziţie la lapte de vacă, animale și păsări vii pentru tăiere ce se preiau la fondul de consum
  2. Furajele din import (cereale furajere, făinuri proteice, inclusiv lapte praf furajer și drojdie furajeră, aditivi furajeri)

B2. Pe întregul an 1993

  1. Îngrășăminte chimice (cu azot, fosfor, potasiu, azotat de amoniu), substanțe de combatere a dăunătorilor și medicamente de uz veterinar, din producția internă
  2. Diferențe de tarif la lucrările de întreținere și reparare a sistemelor de îmbunătățiri funciare și pentru aducțiunea apei în sistemele de irigații

Notă:

Diferențele de preț și de tarif pentru produsele și serviciile cuprinse în această anexă sunt cele în vigoare la 1 ianuarie 1993.

Anexa nr. 1 b

Bugetul de stat pe anul 1993

- Sinteză -

- mii lei-

1993
Program
I. Venituri - Total 2.185.016.600
A. Venituri curente 2.166.416.600
1. Venituri fiscale 2.135.704.600
1.1. Impozite directe 1.081.644.600
- Impozitul pe profit 451.000.000
- Impozitul pe salarii 600.624.600
- Impozitul pe salarii - Total 673.679.000
- Sume defalcate din impozitul pe salarii pentru bugetele locale -73.054.400
- Alte impozite directe 30.020.000
- Impozitul pe veniturile realizate de persoanele fizice și juridice nerezidente 450.000
- Impozitul pe sumele din vânzarea activelor societăților comerciale cu capital de stat 6.000.000
- Impozitul pe dividende la societățile comerciale 23.000.000
- Impozitul pe profit obținut din activități comerciale ilicite sau din nerespectarea Legii privind protecția consumatorilor 500.000
- Alte încasări din impozite directe 70.000
1.2. Impozite indirecte 1.054.060.000
- Impozitul pe circulația mărfurilor și accize 897.100.000
- Taxe vamale 154.000.000
- Taxe vamale de la persoane juridice 146.000.000
- Taxe vamale și alte venituri încasate de la persoane fizice prin unitățile vamale 8.000.000
- Alte impozite indirecte 2.960.000
- Penalități și majorări pentru venituri nevărsate la termen 2.700.000
- Alte încasări din impozite indirecte 260.000
2. Venituri nefiscale 30.712.000
Vărsăminte din profitul net al regiilor autonome 3.500.000
Vărsăminte de la instituțiile publice 12.630.000
Taxe de metrologie 50.000
Taxe pentru brevete de invenții și înregistrarea mărcilor de fabrică 180.000
Venituri din activitatea de navigație și alte prestări de servicii în porturi și taxe pentru folosirea drumurilor și aeroporturilor civile 1.800.000
Taxe consulare 7.000.000
Taxe pentru analize efectuate de laboratoare, altele decât cele sanitare, de pe lângă instituții 150.000
Venituri din încasarea contravalorii lucrărilor de combatere a dăunătorilor și bolilor în sectorul vegetal 700.000
Veniturile unităților de reproducție și selecție a animalelor 35.000
Veniturile circumscripțiilor, laboratoarelor și dispensarelor veterinare 720.000
Vărsăminte din veniturile instituțiilor publice și activităților autofinanțate 45.000
Taxe și alte venituri din protecția mediului 550.000
Alte venituri de la instituțiile publice 1.400.000
Diverse venituri 14.582.000
Venituri din aplicarea prescripției extinctive 550.000
Venituri din amenzile aplicate, potrivit dispozițiilor legale 3.600.000
Încasări din cota reținută, conform Legii nr. 6/1973 550.000
Restituiri de fonduri din finanțarea bugetară a anilor precedenți 1.010.000
Încasarea ratelor scadente la creditele externe acordate de la buget 551.000
Încasarea dobânzilor aferente creditelor externe acordate de la buget 258.000
Vărsăminte de la unitățile economice comerciale din sectorul public, reprezentând plusuri de mărfuri și produse, constatate cu ocazia inventarierilor rămase definitive 600.000
Venituri din concesiuni 3.000
Venituri din penalizări încasate conform Hotărârii Guvernului nr. 90/1991 650.000
Încasarea dobânzilor aferente ratelor lunare din vânzarea locuințelor construite din fondurile statului 810.000
Încasări din alte surse 6.000.000
B. Venituri din capital 16.600.000
Venituri din valorificarea unor bunuri ale statului 18.600.000
Venituri din valorificarea unor bunuri ale instituțiilor publice 17.500.000
Venituri din valorificarea stocurilor de la rezerva de stat 1.100.000
II. Cheltuieli - Total 2.611.216.600
Cheltuieli curente 2.330.526.822
Cheltuieli de personal 735.730.402
Cheltuieli materiale și servicii 346.495.096
Subvenții și transferuri 995.860.575
Subvenții pentru instituțiile publice 33.059.955
Subvenții pe produse și activități 192.775.200
Subvenții pentru acoperirea diferențelor de preț și tarif 341.698.667
Transferuri 428.326.753
Dobânzi aferente datoriei publice 145.022.000
Cheltuieli de capital 280.689.778
Partea I - Cheltuieli social-culturale 731.358.345
Cheltuieli curente 699.994.518
Cheltuieli de personal 453.001.193
Cheltuieli materiale și servicii 77.613.085
Subvenții și transferuri 169.380.240
Subvenții pentru instituțiile publice 14.559.955
Subvenții pe produse și activități 400.000
Transferuri 154.420.285
Cheltuieli de capital 31.363.827
Învățământ 357.218.200
Cheltuieli curente 343.554.900
Cheltuieli de personal 265.792.400
Cheltuieli materiale și servicii 57.262.300
Subvenții și transferuri 20.500.200
Subvenții pentru instituțiile publice 1.350.000
Transferuri 19.150.200
Cheltuieli de capital 13.663.300
Sănătate 213.018.000
Cheltuieli curente 198.552.273
Cheltuieli de personal 185.718.282
Cheltuieli materiale și servicii 12.833.991
Cheltuieli de capital 14.465.727
Cultură și artă 14.577.100
Cheltuieli curente 11.421.000
Cheltuieli de personal 1.472.700
Cheltuieli materiale și servicii 2.210.000
Subvenții și transferuri 7.738.300
Subvenții pentru instituțiile publice 6.238.300
Subvenții pe produse și activități 400.000
Transferuri 1.105.000
Cheltuieli de capital 2.156.000
Asistență socială 1.669.200
Cheltuieli curente 5.590.400
Cheltuieli de personal 17.011
Cheltuieli materiale și servicii 5.306.704
Subvenții și transferuri 265.795
Subvenții pentru instituțiile publice 265.795
Cheltuieli de capital 78.800
Alocații și alte ajutoare pentru copii 77.479.280
Cheltuieli curente 77.479.280
Subvenții și transferuri 77.479.280
Transferuri 77.479.280
Pensii și ajutoare I.O.V.R., militari și alte persoane 55.485.805
Cheltuieli curente 55.485.805
Subvenții și transferuri 55.485.805
Transferuri 55.485.805
Activitatea sportivă și de tineret 7.910.860
Cheltuieli curente 7.910.860
Subvenții și transferuri 7.910.860
Subvenții pentru instituțiile publice 6.710.860
Transferuri 1.200.000
Partea a III-a - Gospodărie comunală și locuințe 23.210.400
Cheltuieli pentru gospodărie comunală și locuințe 23.210.400
Cheltuieli curente 15.365.400
Subvenții și transferuri 15.365.400
Transferuri 15.365.400
Cheltuieli de capital 7.845.000
Partea a IV-a - Apărarea națională 260.217.400
Apărare 260.217.400
Cheltuieli curente 199.800.100
Cheltuieli de personal 98.150.000
Cheltuieli materiale și servicii 101.650.100
Cheltuieli de capital 60.417.300
Partea a V-a - Ordinea publică 126.929.200
Ordinea publică 126.929.200
Cheltuieli curente 118.929.200
Cheltuieli de personal 60.000.000
Cheltuieli materiale și servicii 40.429.200
Subvenții și transferuri 18.500.000
Subvenții pentru instituțiile publice 18.500.000
Cheltuieli de capital 8.000.000
Partea a VI-a - Autoritățile publice 137.399.330
Cheltuieli curente 124.379.490
Cheltuieli de personal 62.928.780
Cheltuieli materiale și servicii 54.611.510
Subvenții și transferuri 6.839.200
Transferuri 6.839.200
Cheltuieli de capital 13.019.840
Cheltuieli pentru Președinția României 1.441.500
Cheltuieli curente 1.178.800
Cheltuieli de personal 278.800
Cheltuieli materiale și servicii 900.000
Cheltuieli de capital 262.700
Cheltuieli pentru organele autorității legislative 7.770.100
Cheltuieli curente 5.535.200
Cheltuieli de personal 4.235.000
Cheltuieli materiale și servicii 1.300.200
Cheltuieli de capital 2.234.900
Cheltuieli pentru organele autorității judecătorești 46.314.700
Cheltuieli curente 43.557.600
Cheltuieli de personal 11.804.100
Cheltuieli materiale Și Servicii 31.753.500
Cheltuieli de capital 2.757.100
Cheltuieli pentru organele autorității executive 78.274.930
Cheltuieli curente 71.032.990
Cheltuieli de personal 44.028.780
Cheltuieli materiale și servicii 20.165.010
Subvenții și transferuri 6.839.200
Transferuri 6.839.200
Contribuții și cotizații la organisme internaționale 6.839.200
Cheltuieli de capital 7.241.940
Cheltuieli pentru alte organe ale autorității publice 3.598.100
Cheltuieli curente 3.074.900
Cheltuieli de personal 2.582.100
Cheltuieli materiale și servicii 492.800
Cheltuieli de capital 523.200
Partea a VII-a - Acțiuni economice 845.799.444
Cheltuieli curente 688.257.133
Cheltuieli de personal 46.451.529
Cheltuieli materiale și servicii 62.851.737
Subvenții și transferuri 578.953.867
Subvenții pe produse și activități 192.375.200
Subvenții pentru acoperirea diferențelor de preț și tarif 341.528.667
Transferuri 45.050.000
Cheltuieli de capital 157.542.311
Cercetare științifică 14.201.377
Cheltuieli curente 13.432.337
Cheltuieli de personal 3.987.200
Cheltuieli materiale și servicii 9.445.137
Cheltuieli de capital 769.040
Prospecțiuni și lucrări geologice de cercetare pentru descoperiri de zăcăminte noi 5.870.000
Cheltuieli curente 5.870.000
Cheltuieli materiale și servicii 5.870.000
Industria extractivă, energetică, metalurgică, chimică și alte subramuri ale industriei 373.131.100
Cheltuieli curente 298.600.200
Subvenții și transferuri 298.600.200
Subvenții pe produse și activități 178.600.200
Subvenții pentru acoperirea diferențelor de preț și tarif 95.000.000
Transferuri 25.000.000
Cheltuieli de capital 74.530.900
Agricultură, silvicultură, ape, mediu înconjurător 277.395.667
Cheltuieli curente 238.793.667
Cheltuieli de personal 24.245.000
Cheltuieli materiale și servicii 15.500.000
Subvenții și transferuri 199.048.667
Subvenții pe produse și activități 775.000
Subvenții pentru acoperirea diferențelor de preț și tarif 198.273.667
Cheltuieli de capital 38.602.000
Transporturi și comunicații 111 605.000
Cheltuieli curente 70.605.000
Cheltuieli de personal 14.000.000
Cheltuieli materiale și servicii 29.300.000
Subvenții și transferuri 27.305.000
Subvenții pe produse și activități 13.000.000
Subvenții pentru acoperirea diferențelor de preț și tarif 14.255.000
Transferuri 50.000
Cheltuieli de capital 41.300.000
Alte acțiuni economice 63.696.300
Cheltuieli curente 60.955.929
Cheltuieli de personal 4.219.329
Cheltuieli materiale și servicii 2.736.600
Subvenții și transferuri 54.000.000
Subvenții pentru acoperirea diferențelor de preț și tarif 34.000.000
Transferuri 20.000.000
Cheltuieli de capital 2.640.371
Partea a VIII-a - Alte acțiuni 27 674.864
Cheltuieli curente 25.173.364
Cheltuieli de personal 15.198.900
Cheltuieli materiale și servicii 9.339.464
Subvenții și transferuri 635.000
Subvenții pentru acoperirea diferențelor de preț și tarif 170.000
Transferuri 465.000
Cheltuieli de capital 2.501.500
Alte acțiuni 27.674.864
Cheltuieli curente 25.173.364
Cheltuieli de personal 15.198.900
Cheltuieli materiale și servicii 9.339.464
Subvenții și transferuri 635.000
Subvenții pentru acoperirea diferențelor de preț și tarif 170.000
Transferuri 465.000
Cheltuieli de capital 2.501.500
Partea a IX-a - Transferuri 206.186.868
Transferuri din bugetul de stat 206.186.868
Transferuri din bugetul de stat către bugetele locale 206.062.200
Transferuri din bugetul de stat către fondul special privind asigurările sociale ale agricultorilor 124.668
Partea a X-a - Datoria publică 145.022.000
Dobânzi aferente datoriei publice 145.022.000
Partea a XI-a - Rezerve 107.418.749
Fond de intervenție la dispoziția Guvernului 2.000.000
Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului 12.354.023
Sume rezervate pentru asigurarea fondurilor necesare posturilor vacante, premiilor de 2% și celui de-al 13-lea salariu 93.064.726
Deficit -426.200.000

Anexa nr. 1 c

|Sinteza
Cheltuielilor Bbugetului de stat pe anul 1993
- detalierea pe articole de cheltuieli –

- mii lei -

Program 1993
II. Cheltuieli – Total 2.611.216.600
Cheltuieli curente 2.330.526.822
Cheltuieli de personal 735.730.402
Cheltuieli materiale și servicii 346.495.096
Subvenții și transferuri 995.860.575
Subvenții pentru instituțiile publice 33.059.955
Subvenții pe produse și activități 192.775.200
Subvenții pentru acoperirea diferențelor de preț și tarif 341.698.667
Transferuri 428.326.753
Dobânzi aferente datoriei publice 145.022.000
Cheltuieli de capital 280.689.778
Învățământ 357.218.200
Cheltuieli curente 343.554.900
Cheltuieli de personal 265.792.400
Cheltuieli cu salariile 203.227.100
Contribuții pentru asigurări sociale de stat 50.703.600
Cheltuieli pentru constituirea fondului pentru plata ajutorului de șomaj 10.060.800
Deplasări, detașări, transferări 1.800.900
Cheltuieli materiale și servicii 57.262.300
Drepturi cu caracter social 4.431.200
Hrană 14.688.500
Medicamente și materiale sanitare 51.000
Cheltuieli pentru întreținere și gospodărie 22.830.360
Materiale și prestări de servicii cu caracter funcțional 1.092.000
Obiecte de inventar de mică valoare sau scurtă durată și echipament 4.173.200
Reparații curente 5.019.000
Reparații capitale 2.953.400
Cărți și publicații 211.400
Alte cheltuieli 1.812.240
Subvenții și transferuri 20.500.200
Subvenții pentru instituțiile publice 1.350.000
Transferuri 19.150.200
Cheltuieli de capital 13.663.300
Investiții ale instituțiilor publice 13.663.300
Sănătate 213.018.000
Cheltuieli curente 198.552.273
Cheltuieli de personal 185.718.282
Cheltuieli cu salariile 141.428.748
Contribuții pentru asigurări sociale de stat 36.427.700
Cheltuieli pentru constituirea fondului pentru plata ajutorului de șomaj 7.016.300
Deplasări, detașări, transferări 845.534
Cheltuieli materiale și servicii 12.833.991
Drepturi cu caracter social 2.840
Hrană 2.528.100
Medicamente și materiale sanitare 4.138.931
Cheltuieli pentru întreținere și gospodărie 933.020
Materiale și prestări de servicii cu caracter funcțional 209.720
Obiecte de inventar de mică valoare sau scurtă durată și echipament 262.400
Reparații curente 212.300
Reparații capitale 5.900
Cărți și publicații 11.450
Alte cheltuieli 4.529.330
Cheltuieli de capital 14.465.727
Investiții ale instituțiilor publice 14.465.727
Cultură și artă 14.577.000
Cheltuieli curente 11.421.000
Cheltuieli de personal 1.472.700
Cheltuieli cu Salariile 981.600
Contribuții pentru asigurări sociale de stat 245.400
Cheltuieli pentru constituirea fondului pentru plata ajutorului de șomaj 49.100
Deplasări, detașări, transferări 196.600
Cheltuieli materiale și servicii 2.210.000
Cheltuieli pentru întreținere și gospodărie 135.700
Materiale și prestări de servicii cu caracter funcțional 480.150
Obiecte de inventar de mică valoare sau scurtă durată și echipament 24.000
Reparații curente 97.400
Reparații capitale 667.400
Cărți și publicații 55.350
Alte cheltuieli 750.000
Subvenții și transferuri 7.738.300
Subvenții pentru instituțiile publice 6.233.300
Subvenții pe produse și activități 400.000
Transferuri 1.105.000
Cheltuieli de capital 3.156.000
Investiții ale instituțiilor publice 3.156.000
Asistenta socială 5.569.200
Cheltuieli curente 5.590.400
Cheltuieli de personal 17.811
Cheltuieli cu salariile 13.693
Contribuții pentru asigurări sociale de stat 3.423
Cheltuieli pentru constituirea fondului pentru plata ajutorului de șomaj 685
Deplasări, detașări, transferări 10
Cheltuieli materiale și servicii 5.306.794
Drepturi cu caracter social 5.290.774
Hrană 8.500
Medicamente și materiale sanitare 400
Cheltuieli pentru întreținere și gospodărie 1.930
Obiecte de inventar de mică valoare sau scurtă durata și echipament 1.050
Reparații curente 2.000
Cărți și publicații 30
Alte cheltuieli 2.110
Subvenții și transferuri 265.795
Subvenții pentru instituțiile publice 265.795
Cheltuieli de capital 78.800
Investitii ale instituțiilor publice 78.800
Alocații și alte ajutoare pentru copii 77.479.280
Cheltuieli curente 77.479.280
Subvenții și transferuri 77.479.280
Transferuri 77.479.280
Pensii și ajutoare I.O.V.R., militari și alte persoane 55.485.805
Cheltuieli curente 55.485.805
Subvenții și transferuri 55.485.805
Transferuri 55.485.805
Activitatea sportivă și de tineret 7.910.860
Cheltuieli curente 7.910.860
Subvenții și transferuri 7.910.860
Subvenții pentru instituțiile publice 6.710.860
Transferuri 1.200.000
Cheltuieli pentru gospodărie comunală și locuințe 23.210.400
Cheltuieli curente 15.365.400
Subvenții și transferuri 15.365.400
Transferuri 15.365.400
Cheltuieli de capital 7.845.000
Investiții ale instituțiilor publice 7.845.000
Apărare 260.217.400
Cheltuieli curente 199.800.100
Cheltuieli de personal 98.150.000
Cheltuieli materiale și servicii 101.650.100
Cheltuieli de capital 60.417.300
Investiții ale instituțiilor publice 60.417.300
Ordinea publică 126.929.200
Cheltuieli curente 118.929.200
Cheltuieli de personal 60.000.000
Cheltuieli materiale și servicii 40.429.200
Subvenții și transferuri 18.500.000
Subvenții pentru instituțiile publice 18.500.000
Cheltuieli de capital 8.000.000
Investiții ale instituțiilor publice 8.000.000
Cheltuieli pentru Președinția României 1.441.500
Cheltuieli curente 1.178.800
Cheltuieli de personal 278.800
Cheltuieli cu salariile 198.300
Contribuții pentru asigurări sociale de stat 42.100
Cheltuieli pentru constituirea fondului pentru plata ajutorului de șomaj 8.400
Deplasări, detașări, transferări 30.000
Cheltuieli materiale și servicii 900.000
Cheltuieli pentru întreținere și gospodărie 195.000
Materiale și prestări de servicii cu caracter funcțional 167.000
Obiecte de inventar de mică valoare sau scurtă durată și echipament 8.800
Reparații curente 88.000
Cărți și publicații 22.000
Alte cheltuieli 419.200
Cheltuieli de capital 262.700
Investiții ale instituțiilor publice 262.700
Cheltuieli pentru organele autorității legislative 7.770.100
Cheltuieli curente 5.535.200
Cheltuieli de personal 4.235.000
Cheltuieli cu salariile 1.792.000
Contribuții pentru asigurări sociale de stat 443.000
Cheltuieli pentru constituirea fondului pentru plata ajutorului de șomaj 88.600
Deplasări, detașări, transferări 1.911.400
Cheltuieli materiale și servicii 1.300.200
Cheltuieli pentru întreținere și gospodărie 555.300
Materiale și prestări de servicii cu caracter funcțional 69.100
Obiecte de inventar de mică valoare sau scurtă durată și echipament 18.500
Reparații curente 82.600
Cărți și publicații 56.000
Alte cheltuieli 518.700
Cheltuieli de capital 2.234.900
Investiții ale instituțiilor publice 2.234.900
Cheltuieli pentru organele autorității judecătorești 46.314.700
Cheltuieli curente 43.557.600
Cheltuieli de personal 11.804.100
Cheltuieli cu salariile 8.964.300
Contribuții pentru asigurări sociale de stat 2.241.100
Cheltuieli pentru constituirea fondului pentru plata ajutorului de șomaj 448.200
Deplasări, detașări, transferări 150.500
Cheltuieli materiale și servicii 31.753.500
Cheltuieli pentru întreținere și gospodărie 1.092.900
Materiale și prestări de servicii cu caracter funcțional 1.896.900
Obiecte de inventar de mică valoare sau scurtă durată și echipament 68.900
Reparații curente 1.262.100
Reparații capitale 27.403.700
Cărți și publicații 18.500
Alte cheltuieli 10.500
Cheltuieli de capital 2.757.100
Investiții ale instituțiilor publice 2.757.100
Cheltuieli pentru organele autorității executive 78.274.930
Cheltuieli curente 71.032.990
Cheltuieli de personal 44.028.780
Cheltuieli cu salariile 31.746.170
Contribuții pentru asigurări sociale de stat 6.099.194
Cheltuieli pentru constituirea fondului pentru plata ajutorului de șomaj 1.220.221
Deplasări, detașări, transferări 4.963.195
Cheltuieli materiale și servicii 20.165.010
Drepturi cu caracter social 180
Cheltuieli pentru întreținere și gospodărie 12.037.820
Materiale și prestări de servicii cu caracter funcțional 984.685
Obiecte de inventar de mică valoare sau scurtă durată și echipament 544.286
Reparații curente 1.036.120
Reparații capitale 822.840
Cărți și publicații 258.195
Alte cheltuieli 4.480.884
Subvenții și transferuri 6.839.200
Transferuri 6.839.200
Contribuții și cotizații la organisme internaționale 6.839.200
Cheltuieli de capital 7.241.940
Investiții ale instituțiilor publice 7.241.940
Cheltuieli pentru alte organe ale autorității publice 3.598.100
Cheltuieli curente 3.074.900
Cheltuieli de personal 2.582.100
Cheltuieli cu salariile 1.844.420
Contribuții pentru asigurări sociale de stat 461.080
Cheltuieli pentru constituirea fondului pentru plata ajutorului de șomaj 92.236
Deplasări, detașări, transferări 184.364
Cheltu.ieli materiale și servicii 492.800
Cheltuieli pentru întreținere și gospodărie 206.900
Materiale și prestări de servicii cu caracter funcțional 115.000
Obiecte de inventar de mică valoare sau scurtă durata și echipament 10.000
Reparații curente 12.000
cărți și publicații 75.900
Alte cheltuieli 73.000
Cheltuieli de capital 523.200
Investiții ale instituțiilor publice 523.200
Cercetare științifică 14.201.377
Cheltuieli curente 13.432.337
Cheltuieli de personal 3.987.200
Cheltuieli cu salariile 2.787.815
Contribuții pentru asigurări sociale de stat 696.954
Cheltuieli pentru constituirea fondului pentru plata ajutorului de șomaj 139.431
Deplasări, detașări, transferări 363.000
Cheltuieli materiale și servicii 9.445.137
Cheltuieli pentru întreținere și gospodărie 373.000
Materiale și prestări de servicii cu caracter funcțional 2.383.060
Obiecte de inventar de mică valoare sau scurtă durată și echipament 4.100
Reparații curente 37.900
Reparații capitale 617.100
Cărți și publicații 135.600
Alte cheltuieli 5.894.377
Cheltuieli de capital 769.040
Investiții ale instituțiilor publice 393.000
Investiții ale regiilor autonome și societăților comerciale cu capital de stat realizate din penalizări încasate la buget conform Hotărârii Guvernului nr. 90/1991 376.040
Prospecțiuni și lucrări geologice de cercetare pentru descoperiri de zăcăminte noi 5.870.000
Cheltuieli curente 5.870.000
Cheltuieli materiale și servicii 5.870.000
Alte cheltuieli 5.870.000
Industria extractivă, energetică, metalurgică, chimică și alte subramuri ale industriei 373.131.100
Cheltuieli curente 298.600.200
Subvenții și transferuri 298.600.200
Subvenții pe produse și activități 178.600.200
Subvenții pentru acoperirea diferențelor de preț și tarif 95.000.000
Transferuri 25.000.000
Cheltuieli dc capital 74.530.900
Investiții ale regiilor autonome și societăților comerciale cu capital de stat 74.530.900
Agricultură, silvicultură, ape, mediu înconjurător 277.395.667
Cheltuieli curente 238.793.667
Cheltuieli de personal 24.245.000
Cheltuieli cu salariile 18.061.000
Contribuții pentru asigurări sociale de stat 4.516.000
Cheltuieli pentru constituirea fondului pentru plata ajutorului de șomaj 903.000
Deplasări, detașări, transferări 765.000
Cheltuieli materiale și servicii 15.500.000
Drepturi cu caracter social 1.700
Hrană 349.000
Medicamente și materiale sanitare 5.942.200
Cheltuieli pentru întreținere și gospodărie 2.200.000
Materiale și prestări de servicii cu caracter funcțional 3.597.800
Obiecte de inventar de mică valoare sau scurtă durată și echipament 1.510.000
Reparații curente 453.000
Reparații capitale 344.000
Cărți și publicații 10.500
Alte cheltuieli 1.091.000
Subvenții și transferuri 199.048.667
Subvenții pe produse și activități 775.000
Subvenții pentru acoperirea diferențelor de preț și tarif 198.273.667
Cheltuieli de capital 38.602.000
Investiții ale instituțiilor publice 4.508.000
Investiții ale regiilor autonome și societăților comerciale cu capital de stat 34.094.000
Transporturi și comunicații 111.605.000
Cheltuieli curente 70.605.000
Cheltuieli de personal 14.000.000
Cheltuieli cu salariile 10.266.000
Contribuții pentru asigurări sociale de stat 2.565.000
Cheltuieli pentru constituirea fondului pentru plata ajutorului de șomaj 513.000
Deplasări, detașări, transferări 656.000
Cheltuieli materiale și servicii 29.300.000
Drepturi cu caracter social 70.000
Hrană 38.000
Medicamente și materiale sanitare 4.750
Cheltuieli pentru întreținere și gospodărie 1.190.000
Materiale și prestări de servicii cu caracter funcțional 1.070.000
Obiecte de- inventar de mică valoare sau scurtă durată și echipament 390.000
Reparații curente 13.100.000
Reparații capitale 12.570.000
Cărți și publicații 11.600
Alte cheltuieli 655.650
Subvenții și transferuri 27.305.000
Subvenții pe produse și activități economice 13.000.000
Subvenții pentru acoperirea diferențelor de preț și tarif 14.255.000
Transferuri 50.000
Cheltuieli de capital 41.000.000
Investiții ale regiilor autonome și societăților comerciale cu capital de stat 41.000.000
Alte acțiuni economice 63.596.300
Cheltuieli curente 60.955.929
Cheltuieli de personal 4.219.329
Cheltuieli cu salariile 3.193.560
Contribuții pentru asigurări sociale de stat 798.440
Cheltuieli pentru constituirea fondului pentru plata ajutorului de șomaj 159.729
Deplasări, detașări, transferări 67.600
Cheltuieli materiale și servicii 2.736.600
Hrană 200
Cheltuieli pentru întreținere și gospodărie 1.324.400
Materiale și prestări de servicii cu caracter funcțional 30.200
Obiecte de inventar de mică valoare sau scurtă durată și echipament 286.000
Reparații curente 318.900
Reparații capitale 275.000
Cărți și publicații 640
Alte cheltuieli 501.200
Subvenții și transferuri 54.000.000
Subvenții pentru acoperirea diferențelor de preț și tarif 34.000.000
Transferuri 20.000.000
Cheltuieli de capital 2.640.371
Stocuri pentru rezerva de stat 2.395.171
Investiții ale instituțiilor publice 245.200
Alte acțiuni 27.674.864
Cheltuieli curente 25.173.364
Cheltuieli de personal 15.198.900
Cheltuieli cu salariile 2.420.300
Contribuții pentru asigurări sociale de stat 605.100
Cheltuieli pentru constituirea fondului pentru plata ajutorului de șomaj 121.000
Deplasări, detașări, transferări 2.500
Cheltuieli materiale și servicii 9.339.464
Cheltuieli pentru întreținere și gospodărie 25.700
Materiale și prestări de servicii cu caracter funcțional 64.300
Reparații curente 200
Cărți și publicații 800
Alte cheltuieli 181.100
Subvenții și transferuri 635.000
Subvenții pentru acoperirea diferențelor de preț și tarif 170.000
Transferuri 465.000
Cheltuieli de capital 2.501.500
Investiții ale instituțiilor publice 2.501.500
Transferuri din bugetul de stat 206.186.868
Transferuri din bugetul de stat către bugetele locale 206.062.200
Transferuri din bugetul de stat către fondul special privind asigurările sociale ale agricultorilor 124.668
Dobânzi aferente datoriei publice 145.022.000
Fond de intervenție la dispoziția Guvernului 2.000.000
Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului 12.354.023
Sume rezervate pentru asigurarea fondurilor necesare posturilor vacante, premiilor de 2% și celui de-al 13-lea salariu 93.064.726

Anexa nr. 2

Lista impozitelor, taxelor și a celorlalte venituri pe anul 1993

Denumirea impozitelor, taxelor și a celorlalte venituri Acte normative care reglementează încasarea impozitelor, taxelor și a celorlalte venituri
I. Pentru bugetul de stat
I. Venituri curente
A. Venituri fiscale
A 1. Impozite directe
1. Impozitul pe profit Legea nr. 12/1991 privind impozitul pe profit, modificată prin Legea nr, 55/1991 și Hotărârea Guvernului nr. 804/1991
2. Impozitul pe salarii Legea nr. 32/1991 privind impozitul pe salarii
3. Alte impozite directe
din care
a) impozitul pe veniturile realizate de persoanele fizice și juridice nerezidente
Decretul nr. 276/1973 privind reglementarea impunerii unor venituri realizate din România de persoanele fizice și juridice nerezidente, cu modificările aduse prin Decretul nr. 125/1977 pentru reglementarea impunerii unor venituri realizate din România de persoanele fizice și juridice nerezidente
b) impozitul pe sumele din vânzarea activelor societăților comerciale cu capital de stat
Legea nr. 54/1992 privind impozitul pe sumele obținute din vânzarea activelor societăților comerciale cu capital de stat
c) impozitul pe dividende la societățile comerciale
Legea nr. 40/1992 privind stabilirea impozitului pe dividende la societățile comerciale; Legea nr. 46/1992 privind stabilirea unor drepturi în favoarea persoanelor fizice care dețin acțiuni în temeiul art. 36 din Legea nr. 18/1991
d) impozitul pe profit obținut din activități comerciale ilicite sau din nerespectarea Ordonanței Guvernului privind protecția consumatorilor
Legea nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite, modificată și republicată în anul 1991; Ordonanța Guvernului nr. 21/1952 privind protecția consumatorilor
A 2. Impozite indirecte
1. Impozitul pe circulația mărfurilor și accizele Hotărârea Guvernului nr. 779/1991 privind impozitul pe circulația mărfurilor și accizele
2. Taxe vamale
a) taxe vamale de la persoane juridice
Legea nr. 30/1978 privind Codul vamal al României; Decretul nr. 337/1981 pentru aprobarea Regulamentului vamal;
Hotărârea Guvernului nr. 673/1991 privind tariful vamal de import al României
b) taxe vamale și alte venituri încasate de la persoanele fizice prin unitățile vamale
Legea nr. 30/1978 privind Codul vamal al României; Decretul nr. 337/1981 pentru aprobarea Regulamentului vamal;
Hotărârea Guvernului nr. 673/1991 privind tariful vamal de import al României; Hotărârea Guvernului nr. 685/1990 privind regimul vamal aplicabil persoanelor fizice; Hotărârea Guvernului nr. 1046/1990 privind aplicarea unor prevederi din regimul vamal al bunurilor aparținând persoanelor fizice;
Hotărârea Guvernului nr. 1107/1990 privind instituirea taxei unice de magazinaj asupra bunurilor reţinute de organele vamale la intrarea în țară
3. Alte impozite indirecte
a) majorări și penalități pentru venituri nevărsate la termen
Actul normativ care reglementează venitul respectiv; Ordonanța Guvernului nr. 14/1992 privind modificarea nivelului majorărilor de întârziere datorate pentru neplata în termen a veniturilor cuvenite bugetului, aprobată prin Legea nr. 114/1992
b) alte încasări din impozite indirecte||
- venituri din rezerve pentru cheltuielile preliminate rămase neconsumate în anul precedent și constatate în anul în curs la regiile autonome și societățile comerciale cu capital de stat Instrucțiunile Ministerului Finanțelor de aplicare a planurilor de conturi
- contravaloarea ambalajelor și paletelor care însoțesc mărfurile, incluse în prețul acestora, importate de regiile autonome și societățile comerciale cu capital de stat Decretul nr. 146/1980 privind unele măsuri de îmbunătățire a circulației, utilizării și recuperării ambalajelor pentru mărfurile ce se desfac prin comerțul cu amănuntul
B. Venituri nefiscale
1. Vărsăminte din profitul net al regiilor autonome Legea nr. 15/1990 privind reorganizarea unităților economice de stat ca regii autonome și societăți comerciale; Legea nr. 12/1991 privind impozitul pe profit
2. Vărsăminte de la instituțiile publice
a) taxe de metrologie
Ordonanța Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie
b) taxe pentru brevete de invenții și înregistrarea mărcilor de fabrică
Legea nr. 120/1992 privind taxele pentru cererile de brevet de invenții și pentru brevetele de invenție; Hotărârea Guvernului nr. 274/1991 privind taxele cu privire la mărci de fabrică, de comerț și de serviciu, precum și la denumiri de origine a produselor; Legea/ nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor industriale
c) venituri din activitatea de navigație și alte prestări de servicii în porturi şi taxe pentru folosirea drumurilor și aeroporturilor civile
Legea nr. 45/1992 privind stabilirea nivelului unor taxe în sume fixe, datorate statului, în lei, de persoanele fizice și juridice și introducerea plății taxei asupra mijloacelor de transport cu tracțiune mecanică și al mijloacelor de transport pe apă, deținute de regiile autonome, societățile comerciale și de ceilalți agenți economici organizați ca persoane juridice
d) taxe consulare
Ordonanța Guvernului nr. 24/1992 privind stabilirea serviciilor consulare și a taxelor percepute pentru prestarea acestora
e) taxe pentru analize efectuate de laboratoare, altele decât cele sanitare, de pe lângă instituții
Hotărârea Guvernului nr. 573/1992 privind atribuțiile, organizarea și funcționarea, competența Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, a Diviziei pentru Controlul Calității Vinului și Băuturilor Alcoolice
f) venituri din încasarea contravalorii lucrărilor de combatere a dăunătorilor și bolilor în sectorul vegetal
Decretul-lege nr. 43/1990 privind unele măsuri pentru stimularea țărănimii și activității economice a unităților agricole de stat
g) veniturile unităților de reproducție și selecție a animalelor
Decretul-lege nr. 43/1990 privind unele măsuri pentru stimularea țărănimii și activității economice a unităților agricole de stat
h) veniturile circumscripțiilor, laboratoarelor și dispensarelor veterinare
Decretul-lege nr. 43/1990 privind unele măsuri pentru stimularea țărănimii și activității economice a unităților agricole de stat
i) vărsăminte din veniturile instituțiilor publice și activităților autofinanțate
Decretul nr. 151/1975 privind autofinanțarea unor activități ale instituțiilor de stat, cu completările ulterioare
j) taxe și alte venituri din protecția mediului
Hotărârea Guvernului nr. 792/1992 privind organizarea Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului
k) alte venituri de la instituțiile publice
- venituri realizate din comercializarea de standarde și alte publicații de specialitate Hotărârea Guvernului nr. 483/1992 privind funcționarea Institutului Român de Standardizare ca organ de specialitate al administrației publice centrale în domeniul standardizării
- venituri din vânzarea reportajelor și din serviciile de știri realizate de „Rompres” Hotărârea Guvernului nr. 742/1992 privind măsuri de organizare a Agenției Naționale de Presă "Rompres”
- taxe pentru obținerea deciziilor de autorizare în domeniul audiovizualului Ordonanța Guvernului nr. 16/1992 privind taxele de eliberare a deciziilor de autorizare în domeniul audiovizualului
3. Diverse venituri
a) venituri din aplicarea prescripției extinctive
Decretul nr. 167/1958 privind prescripția extinctivă; Decretul nr. 219/1960 privind obligațiile unităților debitoare, ca urmare a prescripției extinctive.
b) venituri din amenzile aplicate potrivit dispozițiilor legale
Legea nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor; legile specifice desfășurării activității pentru care se stabilesc amenzi
c) încasări din cota reținută conform Legii nr. 6/1973
Legea nr. 6/1973 pentru modificarea Codului penal; Legea nr. 104/1992 pentru modificarea și completarea Codului penal, a Codului de procedură penală și a altor legi, precum și pentru abrogarea Legii nr. 59/1968 și a Decretului nr. 218/1977
d) restituiri de fonduri din finanțarea bugetară a anilor precedenți
Legea nr. 10/1991 privind finanțele publice
e) încasarea ratelor scadente la creditele externe acordate de la buget
Acorduri guvernamentale
f) încasarea dobânzilor aferente creditelor externe acordate de la buget
Acorduri guvernamentale
g) vărsăminte de la unitățile economice comerciale din sectorul public, reprezentând plusuri de mărfuri și produse constatate cu ocazia inventarierilor, rămase definitive
H.C.M. nr. 1397/1974 privind unele măsuri pentru realizarea de economii la cheltuielile unităților economice din sectorul public
h) venituri din concesiuni
Hotărârea Guvernului nr. 1223/1990 privind aprobarea metodologiei concesionării, închirierii și locației gestiunii;
Legea nr. 15/1990 privind reorganizarea unităților economice de stat ca regii autonome și societăți comerciale
i) venituri din penalizări încasate conform Hotărârii Guvernului nr. 90/1991
Hotărârea Guvernului nr. 90/1991 privind unele măsuri pentru motivația consumatorilor în utilizarea rațională a gazelor naturale, energiei electrice și termice
j) încasarea dobânzilor aferente ratelor lunare din vânzarea locuințelor construite din fondurile statului
Legea nr. 85/1992 privind vânzarea de locuințe și spații cu altă destinație, construite din fondurile statului și din fondurile unităților economice sau bugetare de stat
k) încasări din alte surse
- prețurile și tarifele stabilite sau practicate greșit Hotărârea Guvernului nr. 211/1991 cu privire la unele măsuri în domeniul prețurilor și tarifelor
- sumele obținute din valorificarea bunurilor și mijloacelor străine devenite proprietate de stat prin confiscări, abandonare, succesiuni Hotărârea Guvernului nr. 662/1991 privind modul de valorificare a bunurilor care au devenit proprietate de stat potrivit legii; Legea nr. 56/1992 privind frontiera de stat a României
- cauțiunea nerestituită, constituită conform Legii nr. 32/1990 Legea. nr. 32/1990 pentru modificarea și completarea unor dispoziții ale Codului de procedură penală
- încasarea a 85% din taxele pentru eliberarea documentelor de avizare și atestare a jocurilor de noroc în vederea funcționării Hotărârea Guvernului nr. 488/1992 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea și funcționarea Comisiei de coordonare, avizare și atestare a jocurilor de noroc și unele modificări la Hotărârea Guvernului nr. 181/1992
- taxe pentru eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor Legea nr. 71/1991 privind instituirea taxei pentru eliberarea titlurilor de proprietate asupra terenurilor; Ordonanța Guvernului nr. 6/1992 privind asigurarea fondurilor necesare în anul 1992 pentru aplicarea prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991, aprobată prin Legea nr. 114/1992
l) venituri din capital
1. Venituri din valorificarea unor bunuri ale statului
- venituri din valorificarea unor bunuri ale instituțiilor publice Legea nr. 10/1991 privind finanțele publice
- venituri din valorificarea stocurilor de la rezerva de stat și de mobilizare Legea nr. 82/1992 privind rezervele materiale naționale
II. Pentru bugetele locale
I. Venituri curente
A. Venituri fiscale
A 1. Impozite directe
1. Impozitul pe profit Legea nr. 12/1991 privind impozitul pe profit; Legea nr. 55/1991 pentru modificarea art. 5 din Legea hr. 12/1991 privind impozitul pe profit și Hotărârea Guvernului nr. 804/1991 privind impozitul pe profit
2. Impozite și taxe de la populație
a) impozitul pe terenurile agricole ale populației
Legea nr. 2/1977 privind impozitul agricol; Ordonanța Guvernului nr. 15/1992 cu privire la impozitele și taxele locale, aprobată prin Legea nr. 114/1592
b) impozitul pe veniturile liber-profesioniștilor, meseriașilor și altor persoane fizice, independente și asociații familiale
Decretul nr. 153/1954 privind impozitul pe veniturile populației, cu modificările ulterioare; Decretul-lege nr. 54/1990 privind organizarea și desfășurarea unor activități economice pe baza liberei inițiative; Hotărârea Guvernului nr. 201/1990 privind aprobarea normelor de aplicare a Decretului-lege nr. 54/1990; Ordonanța Guvernului nr. 11/1992 privind modul de desfășurare și impozitare a activității de taximetrie auto, aprobată prin Legea nr, 114/1992; Decretul nr. 394/1973 privind impunerea veniturilor realizate din închirieri de imobile
c) impozitul pe clădirile și terenurile populației
Legea nr. 25/1981 privind impozitele și taxele locale; Decretul nr. 425/1981 privind stabilirea și încasarea impozitelor și taxelor locale; Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării construcțiilor și unele măsuri pentru realizarea locuințelor; Ordonanța Guvernului nr. 15/1992 cu privire la impozitele și taxele locale, aprobată prin Legea nr. 114/1992
d) taxe asupra mijloacelor de transport deținute de persoane fizice
Legea nr. 25/1981 privind impozitele și taxele locale; Decretul nr. 425/1981 privind stabilirea și încasarea impozitelor și taxelor locale; Ordonanța Guvernului nr. 15/1992 cu privire la impozitele și taxele locale, aprobată prin Legea nr. 114/1992; Legea nr. 45/1992 privind stabilirea nivelului unor taxe în sume fixe datorate statului, în lei, de persoanele fizice și juridice și introducerea plății taxei asupra mijloacelor de transport cu tracțiune mecanică și a mijloacelor de transport pe apă, deținute de regiile autonome, societățile comerciale și de ceilalți agenți economici organizați ca persoane juridice
e) taxe de timbru asupra succesiunilor și alte taxe de timbru de la populație
Decretul nr. 199/1955 privind taxele de timbru; H.C.M. nr. 911/1955 privind stabilirea listei actelor și faptelor supuse taxelor de timbru, precum și a tarifului taxelor de timbru, cu modificările ulterioare; Legea nr. 71/1991 privind instituirea taxei pentru eliberarea titlurilor de proprietate asupra terenurilor; Legea nr. 45/1992 privind

stabilirea nivelului unor taxe în sume fixe datorate statului, în lei, de persoanele fizice și juridice și introducerea plății taxei asupra mijloacelor de transport cu tracțiune mecanică și a mijloacelor de transport pe apă, deținute de regiile autonome, societățile comerciale și de ceilalți agenți economici organizați ca persoane juridice; Hotărârea Guvernului nr. 1295/1950 privind taxele de timbru pentru acțiunile și cererile introduse la instanțele judecătorești precum și asupra actelor de notariat și a serviciilor prestate de acestea, cu modificările și completările ulterioare; Ordonanța Guvernului nr. 15/1992 cu privire la impozitele și taxele locale aprobată prin Legea nr. 114/1992

f) alte impozite și taxe de la populație
Legea nr. 25/1981 privind impozitele și taxele locale; Decretul nr. 425/1981 privind stabilirea și încasarea impozitelor și taxelor locale; Decretul nr. 504/1957 privind producția, vânzarea, circulația și desfacerea băuturilor alcoolice; Legea nr. 45/1992 privind stabilirea nivelului unor taxe în sume fixe datorate statului, în lei, de persoanele fizice și juridice și introducerea plății taxei asupra mijloacelor de transport cu tracțiune mecanică și a mijloacelor de transport pe apă, deținute de regiile autonome, societățile comerciale și de ceilalți agenți economici organizați ca persoane juridice; Ordonanța Guvernului nr. 15/1992 cu privire la impozitele și taxele locale, aprobată prin Legea nr. 114/1992; Legea nr. 18/1968 privind controlul unor bunuri ale persoanelor fizice, care nu au fost dobândite în mod licit
3. Alte impozite directe
a) taxa pentru folosirea terenurilor proprietate de stat
Hotărârea Guvernului nr. 251/1991 privind instituirea taxei pentru folosirea terenurilor în alte scopuri decât pentru producția vegetală, agricolă sau silvică; Ordonanța Guvernului nr. 15/1992 cu privire la impozitele și taxele locale, aprobată prin Legea nr. 114/1992
b) impozitul pe clădiri de la persoane juridice
Legea nr. 25/1981 privind impozitele și taxele locale; Decretul nr. 425/1981 privind stabilirea și încasarea impozitelor și taxelor locale; Ordonanța Guvernului nr. 15/1992 cu privire la impozitele și taxele locale, aprobată prin Legea nr. 114/1992
c) taxa asupra mijloacelor de transport deținute de persoanele juridice
Lege nr. 25/1981 privind impozitele și taxele locale; Decretul nr. 425/1981 privind stabilirea și încasarea impozitelor și taxelor locale; Legea nr. 45/1992 privind stabilirea nivelului unor taxe în sume fixe datorate statului, în lei, de persoanele fizice și juridice și introducerea plății taxei asupra mijloacelor de transport cu tracțiune mecanică și a mijloacelor de transport pe apă, deținute de regiile autonome, societățile comerciale și de ceilalți agenți economici organizați ca persoane juridice; Ordonanța Guvernului nr. 15/1992 cu privire la impozitele și taxele locale, aprobată prin Legea nr. 114/1992
A2. Impozite indirecte
1. Impozitul pe spectacole Hotărârea Guvernului nr. 679/1991 privind impozitul pe spectacole; Ordonanța Guvernului nr. 15/1992 cu privire la impozitele și taxele locale, aprobată prin Legea nr. 114/1992
2. Alte impozite indirecte
a) taxe de timbru de la persoane juridice
Decretul nr. 199/1955 privind taxele de timbru; H.C.M. nr. 911/1955 privind stabilirea listei actelor și faptelor supuse taxelor de timbru, precum și a tarifului taxelor de timbru, cu modificările ulterioare; Hotărârea Guvernului nr. 1295/1990 privind taxele de timbru pentru acțiunile şi cererile introduse la instanțele judecătorești, precum și asupra actelor de notariat și a serviciilor prestate de acestea, cu modificările și completările ulterioare
b) majorări și penalități de întârziere pentru venituri nevărsat la termen
Ordonanța Guvernului nr. 14/1992 privind modificarea nivelului majorărilor de întârziere datorate pentru neplata în termen a veniturilor cuvenite bugetului, aprobată prin Legea nr. 114/1992; actul normativ care reglementează venitul în cauză
c) alte încasări din impozitele indirecte
Decretul nr. 974/1968 privind condițiile de extragere a substanțelor minerale utile pentru construcții din carierele și balastierele aflate în administrarea directă a consiliilor locale; Legea fondului funciar nr. 18/1991
B. Venituri nefiscale
1. Vărsăminte din profitul net ai regiilor autonome de subordonare locală Legea nr. 12/1991 privind impozitul pe profit; Legea nr. 15/

1990 privind reorganizarea unităților economice de stat ca regii autonome și societăți comerciale

2. Vărsăminte de la instituțiile publice
a) taxe pentru examinarea conducătorilor de autovehicule, eliberarea permiselor de conducere și alte venituri privind circulația pe drumurile publice
Decretul nr. 328/1966 privind circulația pe drumurile publice, republicat în 1984, cu modificările ulterioare; Legea nr. 515/1992 privind stabilirea nivelului unor taxe în sume fixe datorate statului, în lei, de persoanele fizice și juridice și introducerea plății taxei asupra mijloacelor de transport cu tracțiune mecanică și a mijloacelor de transport pe apă, deținute de regiile autonome, societățile comerciale și de ceilalți agenți economici organizați ca persoane juridice
3. Diverse venituri
a) venituri din recuperarea cheltuielilor de judecată, imputații și despăgubiri
Codul penal, Codul civil, Codul muncii
b) venituri din amenzile aplicate potrivit dispozițiilor legale
Legea nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor; legile specifice desfășurării activității pentru care se stabilesc amenzi
c) restituiri de fonduri din finanțarea bugetară locală a anilor precedenți
Legea nr. 10/1991 privind finanțele publice
d) venituri din concesiuni
Hotărârea Guvernului nr. 1228/1990 privind aprobarea metodologiei concesionării, închirierii și locație gestiunii
C. Venituri din capital
1. Venituri din valorificarea unor bunuri ale statului
a) venituri din valorificarea unor bunuri ale instituțiilor publice
Legea nr. 10/1991 privind finanțele publice; Legea fondului funciar nr. 18/1991
b) venituri din vânzarea locuințelor construite din fondurile statului
Lega: nr. 79/1992 privind constituirea și utilizarea fondului special din sumele încasate din vânzarea locuințelor construite din fondurile statului

Anexa nr. 3

Categorii de venituri care trec integral de la bugetul de stat la bugetele locale, precum și categoriile de instituții publice ale căror cheltuieli materiale și de natura prestațiilor de servicii se vor asigura de la bugetele locale începând cu anul 1993

A. Categoriile de venituri care trec integral de la bugetul de stat la bugetele locale

  1. Taxe asupra mijloacelor de transport deținute de persoane juridice
  2. Taxe de timbru de la persoane juridice
  3. Taxe pentru examinarea conducătorilor de autovehicule, eliberarea permiselor de conducere și alte venituri privind circulația pe drumurile publice
  4. Venituri din recuperarea cheltuielilor de judecată, imputații și despăgubiri
  5. Restituiri de fonduri din finanțarea bugetară locală a anilor precedenți
  6. Venituri din vânzarea locuințelor construite din fondurile statului

B. Categoriile de instituții publice ale căror cheltuieli materiale și de natura prestațiilor de servicii se vor asigura din bugetele locale

1. În domeniul sănătății:

  • Dispensare
  • Spitale [3]
  • Sanatorii, preventorii și dispensare cu staționar TBC[3]
  • Creșe
  • Leagăne de copii
  • Centre de recoltare și conservare a sângelui [3]
  • Stații de salvare[3]
  • Alte instituții

2. În domeniul asistenței sociale:

  • Cămine de balcani și pensionari
  • Cămine-spital pentru invalizi și bolnavi cronici
  • Cămine pentru copii infirmi și cămine-atelier[3]

Notă:

Se finanțează în continuare, integral din bugetul ministerului de resort, unicățile medicale din subordinea directă a Ministerului Sănătății și a celorlalte ministere.

Anexa nr. 4

Sume defalcate
din impozitul pe salarii

- mii lei -

Sume Sume
Total 73.054.400 22. Hunedoara 300.500
1. Alba 1.180.300 23. Ialomița 909.900
2. Arad 1.765.100 24. Iași 2.075.700
3. Argeș 1.268.700 25. Maramureș 2.470.500
4. Bacău 3.026.800 26. Mehedinți 1.358.100
5. Bihor 1.930.200 27. Mureș 2.173.900
6. Bistrița-Năsăud 1.259.400 28. Neamț 2.095.200
7. Botoșani 2.163.400 29. Olt 1.606.400
8. Brașov 892.300 30. Prahova 1.833.100
9. Brăila 1.136.600 31. Satu Mare 2.240.600
10. Buzău 2.049.700
11. Caraș-Severin 1.825.600 32. Sălaj 1.199.700
12. Călărași 1.149.400 33. Sibiu 1.934.200
13. Cluj 2.426.800 34. Suceava 2.342.100
14. Constanța 1.878.300 35. Teleorman 1.521.200
15. Covasna 1.111.000 36. Timiș 3.766.400
16. Dîmbovița 1.613.200 37. Tulcea 1.312.100
17. Dolj 1.920.800 38. Vaslui 1.691.900
18. Galați 1.044.400 39. Vîlcea 1.402.300
19. Giurgiu 1.041.900 40. Vrancea 1.899.300
20. Gorj 1.011.500 41. Municipiul București 4.898.400
21. Harghita 1.255.600 42. Sectorul agricol Ilfov 1.071.900

Anexa nr. 5

Transferurile
din bugetul ale stat către bugetele locale pe județe și municipiul București

- mil lei -

Total transferuri din care pentru:
Asigurarea protecţiei sociale
a populaţiei
pentru energie termică
şi transport urban de călători
Investiţii
Total 206.062.200 106.502.200 99.560.000
1. Alba 2.317.000 1.351.000 966.000
2. Arad 3.854.100 2.085.100 1.769.000
3. Argeș 2.606.600 1.993.600 613.000
4. Bacău 3.653.500 2.491.500 1.162.000
5. Bihor 4.614.300 2.666.300 1.948.000
6. Bistrița-Năsăud 1.724.700 1.079.700 645.000
7. Botoșani 2.799.400 1.127.400 1.672.000
8. Brașov 6.309.700 4.676.700 1.633.000
9. Brăila 3.213.400 2.131.400 1.082.000
10. Buzău 1.787.400 1.006.400 791.000
11. Caraș-Severin 2.580.800 1.891.000 689.000
12. Călărași 1.568.800 1.207.800 361.000
13. Cluj 6.608.600 4.579.600 2.029.000
14. Constanța 6.300.500 3.353.500 2.947.000
15. Covasna 1.168.000 851.000 317.000
15. Dîmbovița 1.674.300 1.025.300 649.000
17. Dolj 5.491.500 3.007.500 2.484.000
18. Galați 6.949.300 3.188.300 3.761.000
19. Giurgiu 1.874.300 621.300 1.253.000
20. Gorj 1.432.700 727.700 705.000
21. Harghita 1.653.000 1.195.000 458.000
22. Hunedoara 5.635.800 2.686.800 2.949.000
23. Ialomița 1.998.400 845.400 1.153.000
24. Iași 4.607.800 3.187.800 1.420.000
25. Maramureș 3.843.500 2.276.500 1.567.000
26. Mehedinți 1.372.400 749.400 623.000
27. Mureș 4.332.200 3.268.200 1.064.000
28. Neamț 3.648.700 1.799.700 1.849.000
29. Olt 2.717.100 921.100 1.796.000
30. Prahova 6.399.800 3.059.800 3.340.000
31. Satu Mare 1.389.500 755.500 634.000
32. Sălaj 1.339.100 568.100 771.000
33. Sibiu 3.256.900 1.950.900 1.306.000
34. Suceava 3.341.200 1.965.200 1.376.000
35. Teleorman 1.442.000 799.000 643.000
36. Timiș 8.738.500 5.427.500 3.311.000
37. Tulcea 1.897.900 764.900 1.133.000
38. Vaslui 3.705.200 2.140.200 1.565.000
39. Vîlcea 4.302.100 1.449.100 2.853.000
40. Vrancea 3.424.200 2.170.200 1.254.000
41. Municipiul București 67.564.000 27.444.000 40.120.000
42. Sectorul agricol Ilfov 914.000 15.000 899.000

Anexa nr. 5 a

Lista categoriilor de obiective și lucrări de investiții finanțate din transferuri din bugetul de stat, integral sau în completarea surselor proprii, a altor fonduri legal constituite pentru finanțarea unor astfel de investiții și a alocațiilor aprobate cu această destinație din bugetele locale

  1. Lucrări noi, extinderi și modernizări de rețele, centrale și puncte termice
  2. Alimentări cu apă
  3. Stații de epurare, colectare și statii de pompare
  4. Canalizări
  5. Amenajări hidrotehnice de interes local, în intravilan
  6. Lucrări tehnico-edilitare conexe ansamblurilor de locuințe
  7. Construcții, extinderi și modernizări de drumuri și poduri locale, străzi, pasaje denivelate în localităţi
  8. Dezvoltarea rețelei de transport urban de călători, inclusiv dotări cu tramvaie, autobuze și troilebuze

Notă:

Celelalte obiective de investiții aflate, conform legii, în competența de finanțare a autorităților locale se vor acoperi financiar din fondurile proprii ale unităților, credite bancare, alte resurse constituite în acest scop, potrivit legii și în completare, din alocații de la bugetele locale

Anexa nr. 6

Categorii de venituri şi cheltuieli
avute în vedere la stabilirea sumelor defalcate din impozitul pe salarii și a transferurilor din bugetul de stat la bugetele locale pe anul 1993

Nr. crt. Denumirea veniturilor și cheltuielilor
CAPITOLUL I
Veniturile proprii și cheltuielile care se prevăd în bugetele proprii ale județelor, al sectorului agricol Ilfov și al municipiului București
A. Venituri proprii
(impozite, taxe și alte venituri)
1. Impozitul pe profit de la regiile autonome din subordonarea județului, sectorului agricol Ilfov și municipiului București
2. Taxe pentru folosirea terenurilor proprietate de stat
3. Taxe de timbru de la persoane juridice
4. Penalități și majorări pentru venituri nevărsate în termen la impozitele, taxele și veniturile cuprinse la Capitolul I litera A
5. Varsăminte din profitul net al regiilor autonome din subordonarea județului, sectorului agricol Ilfov și municipiului București
6. Restituiri de fonduri din finanțarea bugetară locală a anilor precedenți
7. Venituri din valorificarea unor bunuri ale instituțiilor pubice (subordonate județului)
B. Cheltuieli
1. Cultură și artă
2. Gospodărie comunală și locuințe
3. Cheltuieli pentru organele autorităților executive județene și ale municipiului București
4. Transporturi și comunicații
5. Alte acțiuni
6. Fondul de rezervă bugetară
CAPITOLUL II
Veniturile proprii și cheltuielile care se prevăd în bugetele proprii ale comunelor, orașelor, municipiilor și sectoarelor municipiului București
A. Venituri proprii
(impozite, taxe și alte venituri)
1. Impozitul pe profit de la regiile autonome din subordonarea orașelor, municipiilor și sectoarelor municipiului București
2. Impozitul pe clădiri de la persoane juridice
3. Taxe asupra mijloacelor de transport deținute de persoane juridice
4. Impozitul pe terenurile agricole ale populației
5. Impozitul pe veniturile liber-profesioniștilor, meseriașilor și altor persoane fizice independente și asociații familiale
6. Impozitul pe clădiri și terenuri de la populație
7. Taxe asupra mijloacelor de transport deținute de persoane fizice
8. Taxe de timbru asupra succesiunilor și alte taxe de timbru de la populație
9. Alte impozite și taxe de la populație
10. Impozitul pe spectacole
11. Alte încasări din impozite directe
12. Penalități și majorări pentru venituri nevărsate în termen la impozitele, taxele și veniturile cuprinse la capitolul II litera A
13. Vărsăminte din profitul net al regiilor autonome din subordonarea orașelor, municipiilor și sectoarelor municipiului București
14. Alte încasări din impozite indirecte
15. Taxe pentru examinarea conducătorilor de autovehicule, eliberarea permiselor de conducere și alte venituri privind circulația pe drumurile publice
16. Alte venituri de la instituțiile publice
17. Venituri din recuperarea cheltuielilor de judecată și despăgubiri
18. Venituri din amenzile aplicate potrivit dispozițiilor legale
19. Restituiri de fonduri din finanțarea bugetară a anilor precedenți
20. Venituri din concesiuni
21. Încasări din alte surse
22. Venituri din valorificarea unor bunuri ale instituțiilor publice
23. Venituri din vânzarea locuințelor construite din fondurile statului
B. Cheltuieli
1. Sănătate (cheltuieli materiale și prestări de servicii, cu excepția medlcamentelor, materialelor sanitare și de laborator pentru unitățile sanitare aparținând Ministerului Sănătății), exclusiv unitățile medicale din subordinea directa a acestui minister
2. Cultură și artă
3. Asistență socială
4. Gospodărie comunală și locuințe
5. Cheltuieli pentru organele locale ale autorității executive
6. Transporturi și comunicații
7. Alte acțiuni economice
8. Alte acțiuni
9. Fondul de rezervă bugetară

Notă:

Repartizarea cheltuielilor pe bugete se face în funcție de subordonarea unităților, precum și de localitatea în care își are sediul instituția, în cazul unităților care din anul 1993 au fost preluate cu finanţare parțială sau totală din bugetele locale.

Anexa nr. 6 a

Nivelurile
minime de cheltuieli aferente acțiunilor transferate autorităților publice locale

- mii lei -

Judeţul Sănătate Asistenţă socială
Total 23.200.000 8.866.600
1. Alba 379.500 226.707
2. Arad 634.800 197.138
3. Argeș 547.400 242.920
4. Bacău 717.600 511.485
5. Bihor 752.100 144.984
6. Bistrița-Năsăud 317.400 152.807
7. Botoșani 501.400 153.171
8. Brașov 570.400 82.740
9. Brăila 492.200 103.662
10. Buzău 418.600 103.980
11. Caraș-Severin 370.300 157.371
12. Călărași 285.200 56.926
13. Cluj 795.800 161.793
14. Constanța 1.212.100 265.834
15. Covasna 266.800 -
16. Dîmbovița 450.800 174.858
17. Dolj 729.100 198.249
18. Galați 529.000 93.040
19. Giurgiu 174.800 176.258
20. Gorj 391.000 157.362
21. Harghita 386.400 120.276
22. Hunedoara 690.000 133.876
23. Ialomița 204.700 91.344
24. Iași 1.018.900 199.625
25. Maramureș 754.300 186.685
26. Mehedinți 315.100 77.436
27. Mureș 669.300 389.374
28. Neamț 545.100 345.378
29. OLT 372.600 311.738
30. Prahova 692.300 270.574
31. Satu Mare 356.500 217.338
32. Sălaj 241.500 187.902
33. Sibiu 455.400 271.111
34. Suceava 535.900 293.507
35. Teleorman 368.000 121.245
36. Timiș 940.700 398.232
37. Tulcea 292.100 256.465
38. Vaslui 391.000 233.951
39. Vîlcea 358.800 241.016
40. Vrancea 395.600 142.522
41. Municipiul București 2.504.500 905.160
42. Sectorul agricol Ilfov 175.000 110.500

Anexa nr. 7

Bugetul
fondului special pentru cercetare-dezvoltare pe anul 1993

- mii lei -

Program 1993
I. Venituri – Total 143.300.000
1. Venituri din contribuția agenților economici asupra încasărilor din activitatea industrială, construcții-montaj, agricolă și silvică, transporturi și telecomunicații, comerț, turism și prestări servicii 141.600.000
2. Alte venituri 1.700.000
II. Cheltuieli – Total 145.400.000
1. Cheltuieli pentru finanțarea programelor naționale de cercetare-dezvoltare aprobate în condițiile legii, alte teme de importanță majoră pentru economia națională, subvenționarea literaturii tehnice, știintifice și a activității de informare-documentare, promovarea rezultatelor cercetării românești prin prezentarea de expoziții, simpozioane și alte asemenea activități 117.185.000
2. Cheltuieli pentru finanțarea programelor naționale privind prospecțiunile şi lucrările geologice de cercetare pentru descoperiri de zăcăminte noi şi evaluarea volumului şi caracteristicile zăcămintelor valorificabile 18.100.000
3. Cheltuieli pentru finanțarea investițiilor la 10.000.000
- „Casa Academiei” 4.000.000
- „Biblioteca Națională” 1 000.000
- obiective de învestiții pentru dezvoltarea bazei tehnico-materiale a unităților de cercetare potrivit listei de învestiții aprobate în condițiile legii 5.000.000
4. Cheltuieli pentru funcționarea colegiului consultativ pentru cercetare-dezvoltare a comisiilor acestuia, precum şi cele pentru administrarea fondului special 115.000
Din total cheltuieli 145.400.000
1. Cheltuieli curente 135.400.000
1.1. Cheltuieli de personal 115.000
1.2. Cheltuieli materiale 135.285.000
2. Cheltuieli de capital 10.000.000
III. Excedent (+) / Deficit (-) -2.100.000[4]

Notă:

Cheltuielile fondului special de cercetare-dezvoltare se vor efectua, până la aprobarea legii privind constituirea şi utilizarea acestui fond, pe baza hotărârilor Colegiului Consultativ pentru Cercetare Aplicativă şi Dezvoltare.

Anexa nr. 8

Bugetul
fondului special pentru învăţământ pe unui 1993

- mii lei -

Program 1993
I. Venituri – Total 10.181.880
1. Venituri din sumele ce se încasează de către instituții drept regie de cămin și cantină 500.000
2. Taxe de admitere în învățământul superior 90.000
3. Taxe de la studenți români admiși peste cifra de școlarizare aprobată 600.000
4. Venitul net al activității de integrare a învățământului superior cu producția, cercetarea, proiectarea și prestarea de servicii 100.000
5. Venturi din contribuția unităților pentru acoperirea cheltuielilor cursurilor postuniversitare 25.000
6. Venituri din valorificarea cursurilor și publicațiilor neperiodice 15.000
7. Venituri din manifestările artistice ale instituțiilor de învățământ superior și artistic 500
8. Taxe de școlarizare de la cetățeni străini care studiază pe cont propriu valutar 8.751.380
9. Alte venituri ale instituțiilor de învățământ 100.000
II. Cheltuieli – Total 12.574.880
din care:
1. Cheltuieli curente 10.574.880
1.1. Cheltuieli de personal 2.393.000
1.2. Cheltuieli materiale 8.181.880
2. Cheltuieli de capital 2.000.000
III. Excedent (+) / Deficit (-) -2.393.000[5]

Nota:

Veniturile realizate de instituțiile de învățământ preuniversitar care, în condițiile legii, se cuvin acestora, se vor administra pe regimul extrabugetar potrivit prevederilor Legii privind finanțele publice nr. 10/1991.

Anexa nr. 9

Bugetul
fondului special pentru sănătate pe anul 1993

- mii lei -

Program 1993
I. Venituri – Total 70.912.000
Venituri curente 70.912.000
Venituri din contribuția de asigurări sociale de 2% 65.360.000
Venituri din taxe asupra unor activități și din publicitatea lor 4.500.000
Venituri din activitatea unităților sanitare 1.052.000
II. Cheltuieli – Total 73.912.000
Sănătate 52.356.000
1. Cheltuieli curente 50.356.000
1.1. Cheltuieli materiale și servicii 50.356.000
2. Cheltuieli de capital 2.000.000
Alte cheltuieli sociale 21 556.000
1. Cheltuieli curente 21.556.000
1.1. Cheltuieli materiale 21.556.000
- Cheltuieli pentru compensarea prețurilor la medicamente 20.556.000
- Cheltuieli pentru compensarea prețurilor pentru proteze medicale interne și unele materiale sanitare stabilite de Ministerul Sănătății 1.000.000
III. Excedent (+) / Deficit (-) -3.000.000[6]

Anexa nr. 9 a

Bugetul
fondului special pentrul sănătate pe anul 1993

Ministerul Sănătăţii

- mii lei -

Program 1993
I. Venituri – Total 70.860.000
Venituri curente 70.860.000
Venituri din contribuția de asigurări sociale de 2% 65.360.000
Venituri din taxe asupra unor activități și din publicitatea lor 4.500.000
Venituri din activitatea unităților sanitare 1.000.000
II. Cheltuieli - Total 73.860.000
Sănătate 52.304.000
1. Cheltuieli curente 50.304.000
1.1. Cheltuieli materiale și servicii 50.304.000
2. Cheltuieli de capital 2.000.000
Alte cheltuieli sociale 21.556.000
1. Cheltuieli curente 21.556.000
1.1. Cheltuieli materiale 21.556.000
- Cheltuieli pentru compensarea prețurilor la medicamente 20.556.000
- Cheltuieli pentru compensarea prețurilor pentru proteze medicale interne și unele materiale sanitare stabilite de Ministerul Sănătății 1.000.000
III. Excedent (+) / Deficit (-) -3.000.000[7]

Anexa nr. 9 b

Bugetul
fondului special pentrul sănătate pe anul 1993

Ministerul Transporturilor

- mii lei -

Program 1993
I. Venituri – Total 52.000
Venituri curente 52.000
Venituri din activitatea unităților sanitare 52.000
II. Cheltuieli – Total 52.000
Sănătate 52.000
1. Cheltuieli curente 52.000
1.1. Cheltuieli materiale și servicii 52.000
III. Excedent (+) / Deficit (-) -

Anexa nr. 10

Bugetul
fondului de risc și accident pentru protecția specială a persoanelor handicapate pe anul 1993

- mii lei -

Program 1993
I. Venituri – Total 33.247.000
1. Contribuția agenților economici (regii autonome, societăți comerciale, organizații cooperatiste, organizații economice străine cu sediul în România, reprezentanțe din România ale societăților străine care angajează personal român și persoane fizice, care utilizează munca salariată) 27.639.000
2. Vărsăminte lunare ale persoanelor juridice pentru sumele aferente numărului de persoane handicapate neîncadrate 5.600.000
3. Donații ale persoanelor fizice și juridice din țară și străinătate 8.000
II. Cheltuieli – Total 36.459.700
1. Asigurarea asistenței medicale 4.273.800
2. Plata taxelor de abonament pentru deținătorii de aparate radio și televizoare 64.400
3. Acoperirea reducerii costului biletelor de intrare la spectacole, muzee, manifestări artistice sl sportive 200.000
4. Plata taxelor de instalare, transferare și abonament telefonic, precum și a costului unui număr de impulsuri 213.600
5. Acoperirea gratuității transportului urban cu mijloace de transport în comun 3.490.000
6. Acoperirea gratuității transportului interurban 3.600.400
7. Salarii pentru persoanele care au în îngrijire, supraveghere și acordă ajutor permanent minorului sau adultului handicapat 6.209.500
8. Ajutoare speciale lunare 10.500.000
9. Pensii sociale 4.620.000
10. Alocația de stat pentru copii 2.554.800
11. Cheltuieli ocazionate de plata drepturilor prevăzute de lege pentru persoanele handicapate 673.200
din care:
- cheltuieli pentru personalul care gestionează „Fondul de risc și accident” 83.200
12. Ajutor special de urmaș 60.000
III. Excedent (+) / Deficit (-) -3.212.700[8]

Anexa nr. 11

Bugetul
fondului special pentru asigurările sociale ale agricultorilor pe anul 1993

- mii lei -

Program 1993
I. Venituri – Total 43.065.718
A. Venituri proprii 42.941.050
1. Contribuția persoanelor asigurate 3.675.000
2. Contribuția agenților economici 39.000.000
3. Alte resurse 266.050
B. Subvenții de la bugetul de stat 124.668
II. Cheltuieli – Total 48.597.918
1. Pensii de asigurări sociale 41.862.993
2. Indernnizații pentru incapacitate temporară de muncă din cauză de boală sau accident 34.588
3. Indemnizații pentru concedii de maternitate și îngrijirea, copiilor 378.000
4. Ajutoare de deces 222.450
5. Tratament balnear 1.093.750
6. Cheltuieli pentru plata pensiilor 1.674.520
7. Asistență medicală și compensarea prețurilor la medicamente pentru asigurați 2.405.000
8. Restituire din împrumutul de 6.408,1 mil. lei acordat în anul 1991 de la bugetul asigurărilor sociale de stat, conform Hotărârii Guvernului nr. 154/1991 776.617
9. Alte cheltuieli pentru asigurări sociale 150 000
III. Excedent (+) / Deficit (-) -5.532.200 [9]

Anexa nr. 12

Bugetul
fondului special pentru dezvoltarea și modernizarea punctelor de control pentru trecerea frontierei, precum și a celorlalte unități vamale pe anul 1993

- mii iei -

Program 1993
I. Venituri – Total 17.750.000
1. Încasări din comisionul de 0,5% pentru servicii vamale 16.000.000
2. Alte venituri 1.750.000
II. Cheltuieli – Total 24.647.000
Alte cheltuieli economice 24.647.000
1. Cheltuieli de capital 24.647.000
III. Excedent (+) / Deficit (-) -6.897.000[10]

Anexa nr. 13

Bugetul
fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic pe anul 1993

- mii lei -

Program 1993
I. Venituri – Total 67.270.000
1. Venituri din taxa de dezvoltare cuprinsă în tariful energiei electrice și termice 67.270.000
II. Cheltuieli – Total 67.270.000
1. Cheltuieli de capital 67.270.000
- din care, pentru sectorul nuclear 27.000.000
III. Excedent (+) / Deficit (-) -

Anexa nr. 14

Bugetul
fondului special pentru modernizarea drumurilor publice pe anul 1993

- mii lei –

Program 1993
I. Venituri – Total 7.500.000
1. Venituri reprezentând cota de 5% din încasările realizate din vânzarea benzinei și motorinei auto prin stațiile de distribuție 7.500.000
II. Cheltuieli – Total 7.500.000
1. Cheltuieli curente 6.256.000
1.1. Cheltuieli materiale 6.256.000
2. Cheltuieli de capital 1.244.000
III. Excedent (+) / Deficit (-) -

Notă:

Din totalul fondului de 7,5 miliarde lei, 70% se alocă drumurilor naționale și 30% drumurilor locale.

Anexa nr. 15

Bugetul
fondului special pentru protejarea asiguraților pe anul 1993

- mii lei -

Program 1993
I. Venituri – Total 200.000
1. Venituri din aplicarea unui coeficient de 1% asupra volumului de prime brute 200.000
II. Cheltuieli – Total 200.000
1. Cheltuieli curente 200.000
1.1. Transferuri 200.000
III. Excedent (+) / Deficit (-) -

Anexa nr. 16

Bugetul
fondului special pentru agricultură pe anul 1993

- mii lei -

Program 1993
I. Venituri – Total 35.300.000
1. Venituri din contribuția agenților economici asupra încasărilor din activitatea industrială, construcții-montaj, transporturi și telecomunicații, comerț, turism și prestări servicii 35.300.000
II. Cheltuieli – Total 35.300.000
1. Cheltuieli materiale, pentru: 27.300.000
- combaterea bolilor și dăunătorilor din sectorul vegetal 6.000.000
- prevenirea și combaterea epizootiilor 7.500.000
- prevenirea și combaterea inundațiilor și ghețurilor 400.000
- reproducția și selecția animalelor 3.000.000
- programe pentru asanarea efectivelor de animale purtătoare de boli transmisibile la om și refacerea șeptelului[11] 10.400.000
2. Subvenții pentru acoperirea diferențelor de tarif la exploatarea și întreținerea lucrărilor de îmbunătățiri funciare 3.000.000
3. Acoperirea pierderilor rezultate ca urmare a calamităților naturale 2.000.000
4. Cheltuieli de capital[12] 3.000.000
- susținerea programelor privind creșterea și ameliorarea cailor de rasă 1.000.000
- aparatură pentru rețeaua sanitar-veterinară 500.000
- lucrări de îmbunătățiri funciare 1.500.000
Din total cheltuieli: 35.300.000
1. Cheltuieli curente 32.300.000
1.1. Cheltuieli materiale 27.300.000
1.2. Subvenții și transferuri 5.000.000
- subvenții pentru acoperirea diferențelor de tarif la exploatarea și întreținerea lucrărilor de îmbunătățiri funciare 3.000.000
- transferuri 2.000.000
2. Cheltuieli de capital 3.000.000

Decret pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 1993

În temeiul art. 77 alin. (1) din Constituția României, promulgăm

Legea bugetului de stat pe anul 1993

și dispunem publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

Președintele României, Ion Iliescu | București, 5 mai 1993 | Nr. 56.

Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 1993

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. 1. - (1) Bugetul de asigurări sociale de stat pe anul 1993 cuprinde resursele financiare centralizate și repartizarea acestora, pentru acordarea drepturilor de pensii, indemnizaţiilor în caz de boală, accident, maternitate, recuperare precum și alte măsuri de protecție ce se acordă, potrivit legii, în cadrul asigurărilor sociale de stat.

(2) Fondurile de asigurări sociale de stat se păstrează în conturile Ministerului Muncii și Protecției Sociale la bănci sau la C.E.C. și sunt purtătoare de dobânzi.

(3) Veniturile și cheltuielile au fost stabilite în baza reglementărilor legale, ținându-se seama și de influenţele ce decurg din indexarea salariilor, pensiilor și altor drepturi stabilite de lege.

Art. 2. - (1) Bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 1993 se stabilește la venituri în sumă de 768.510.000 mii lei, iar la cheltuieli în sumă de 689.700.000 mii lei, cu un excedent de 78.810.000 mii lei, conform anexei nr. 1.

(2) Veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat sunt următoarele:

  • contribuția datorată de persoanele juridice și fizice care utilizează muncă salariată - 766.243.100 mii lei
  • contribuția salariaților și pensionarilor pentru bilete de tratament balnear și odihnă, precum și alte venituri - 2.266.900 mii lei.

(3) Cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 1993 se repartizează astfel:

  • pensii de asigurări sociale de stat, ajutoare sociale și alte ajutoare acordate pensionarilor și salariaților, precum și cheltuieli de transmitere a acestora și funcționare a Oficiului Central de Plată a Pensiilor și a Oficiului de Evidență a Documentelor de Asigurare - 594.896.600 mii lei
  • indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă din cauză de boală sau accident, indemnizații pentru concedii de maternitate și îngrijirea copiilor - 85.854.300
  • trimiterea la tratament balnear și odihnă - 87.500.000
  • cheltuieli cu funcționarea Corpului de control asigurări sociale și alte cheltuieli ale asigurărilor sociale - 199.100 mii lei.

Art. 3. - Fondurile pentru pensia suplimentară care completează sistemul asigurărilor sociale, se stabilesc la 119.646.200 mii lei la venituri şi 58.205.100 mii lei la cheltuieli, conform anexei nr. 2.

Art. 4. - Veniturile bugetului asigurărilor sociale ale agricultorilor se stabilesc în sumă de 42.760.718 mii lei, iar cheltuielile se stabilesc în sumă de 48.292.918 mii lei, conform anexei nr. 3.

Art. 5. - Veniturile fondului special pentru plata ajutorului de șomaj se stabilesc în sumă de 225.572.163 mii lei şi cheltuielile în sumă de 198.984.187 mii lei, conform anexei nr. 4.

Art. 6. - Semestrial, Guvernul va prezenta Parlamentului rapoarte și propuneri privind modificările intervenite în volumul veniturilor și cheltuielilor bugetului de asigurări sociale de stat pe anul 1993, precum și destinația excedentelor bugetare ca urmare a schimbărilor intervenite în evoluția măsurilor de protecție socială și din modificarea legislației.

Art. 7. - Anexele nr. l-4 fac parte integrantă din prezenta lege.

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților și Senat în ședința comună din 22 aprilie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase

Președintele Senatului, prof. univ. Oliviu Gherman

București, 6 mai 1993 | Nr. 22.

Anexa nr. 1

BUGETUL
asigurărilor sociale de stat pe anul 1993

- mii lei -

I. Venituri – Total 768.510.000
din care:
- Contribuții pentru asigurări sociale de la persoane juridice și fizice care utilizează munca salariată 766.243.100
- Contribuția salariaților și pensionarilor pentru bilete de tratament și odihnă 2.187.500
- Alte venituri ale asigurărilor sociale de stat 79.400
II. Cheltuieli – Total 689.700.000
din care:
- Pensii de asigurări sociale de stat 569.932.800
- Indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă din cauză de boală sau accident 33.863.000
- Indemnizații pentru concedii de maternitate și îngrijirea copiilor 51.991.300
- Ajutoare sociale acordate potrivit legii 2.498.700
- Ajutoare de deces și proteze pentru salariați 730.000
- Ajutoare de deces și proteze pentru pensionari 1.700.000
- Tratament balnear și odihnă 8.750.000
- Cheltuieli pentru transmiterea pensiilor și funcționarea Oficiului Central de Plată a Pensiilor și a Oficiului de Evidență a Documentelor de Asigurare, total 20.035.100
din care:
- cheltuieli pentru transmiterea pensiilor 19.416.300
- cheltuieli pentru funcționarea Oficiului Central de Plată a Pensiilor și a Oficiului de Evidență a Documentelor de Asigurare 618.800
- Cheltuieli cu funcționarea Corpului de control asigurări sociale 147.200
- Alte cheltuieli ale asigurărilor sociale 51.900
Excedent / Deficit +78.810.000

Notă:

La capitolul venituri se adaugă excedentul bugetar înregistrat la sfârșitul anului 1992, în sumă de 71.254.952

Anexa nr. 2

Bugetul
fondului pentru pensia suplimentară pe anul 1993

- mii lei -

I.Venituri – Total 119.646.200
din care:
- Contribuții pentru pensia suplimentară de la persoane fizice 90.146.200
- Alte venituri 29.500.000
II. Cheltuieli – Total 58.205.100
din care:
- Cheltuieli cu pensiile suplimentare 56.236.800
- Cheltuieli cu transmiterea pensiilor 1.968.300
Excedent / Deficit +61.441.100

Notă:

La capitolul venituri se adaugă excedentul bugetar înregistrat la sfârșitul anului 1992, în sumă de 122.829.315

Anexa nr. 3

Bugetul
fondului pentru asigurările sociale ale agricultorilor pe anul 1993

- mii lei -

I. Venituri – Total 42.760.718
din care:
A. Venituri proprii 42.636.050
- Contribuția persoanelor asigurate 3.675.000
- Contribuția agenților economici 38.695.000
- Alte resurse 266.050
B. Subvenții de la bugetul de stat 124.668
II. Cheltuieli – Total 48.292.918
din care:
- Pensii de asigurări sociale 41.862.993
- Indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă din cauză de boală sau accident 34.588
- indemnizații pentru concedii de maternitate și îngrijirea copiilor 378.000
- Ajutoare de deces 222.450
- Tratament balnear 1.093.750
- Cheltuieli pentru plata pensiilor 1.674.520
- Asistență medicală și compensarea prețurilor la medicamente pentru asigurați 2.100.000
- Restituirea din împrumutul de 6.108,1 mil. lei acordat asigurărilor sociale de stat, conform Hotărârii Guvernului nr. 154/1991 776.617
- Alte cheltuieli pentru asigurări sociale 150.000
III. Excedent / Deficit (I - II) -5.532.200[13]

Notă:

La capitolul venituri se adaugă excedentul bugetar înregistrat la sfârșitul anului 1992, în sumă de 5.532.200

Anexa nr. 4

Bugetul
fondului pentru plata ajutorului de șomaj pe anul 1993

- mii lei –

I. Venituri – Total 225.572.163
din care:
- Contribuții pentru fondul de șomaj de la persoane juridice și fizice care utilizează munca salariată 168.129.300
- Contribuții pentru fondul de șomaj de la salariați 26.900.688
- Dobândă 30.542.175
II. Cheltuieli – Total 198.984.187
din care:
- Ajutor de șomaj - total 120.735.000
din care:
- ajutor de șomaj 119.349.000
- cheltuieli cu plata absolvenților din învățământul superior și liceal 1.386.000
- Alocația de sprijin 24.284.400
- Cheltuieli cu efectuarea plății ajutorului de șomaj și alocației de sprijin 5.027.169
- Cheltuieli cu calificarea și recalificarea șomerilor 45.114.433
- Cheltuieli cu personalul din cadrul oficiilor muncii și alte cheltuieli 3.823.185
III. Excedent / Deficit +26.587.976

Notă:

Le capitolul venituri se adaugă excedentul bugetar înregistrat la sfirsitul anului 1992, în sumă de 124.875.116

Decret pentru promulgarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 1993

În temeiul art. 71 alin. (1) din Constituția României, promulgăm

Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 1993

și dispunem publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

Președintele României, Ion Iliescu | București, 5 mai 1993 | Nr. 57.

Decizii ale Curții Constituționale

Decizie cu privire la constituționalitatea art. 39 din Legea bugetului de stat pe anul 1993

Curtea Constituțională a fost sesizată, la data de 27 aprilie 1993, de către 50 de deputați, respectiv de domnii Alexandru Kónya Hamar, Stefan Sisko, Matei Barna Elek, Eugen Mátis, Ervin Zoltan Székely, Ladislau Borbély, Gheorghe Tokay, Arpad-Francisc Marian, Csaba Albert Takács, Imre Andras, Zoltán Szilagyi, Nicolae Alexandru, Victor Babiuc, Attila Varga, Lazăr Madaras, Teodor Vintilescu, Laurențiu Priceputu, Viorel Lixandroiu, Emilian Bratu, George Stănescu, Ion Berciu, Vasile Gheorghe Victor Pop, Ion Hui, Gheorghe Comănescu, Costel Păunescu, Gavril Dejeu, Ioan Victor Pica, Viorel Pavel, Vasile Popovici, Horia Mircea Rusu, doamna Teodora Bertzi și domnii Doru- Mihai Dobrescu, Ion Hristu, Francisc Baranyi, Sergiu Cunescu, Otto-Ernest Weber, Mihail Nica, Valentin Vasilescu, László Zsigmond, Ferenc Asztalos, Ioan Nemeth, Benedek Nagy, István Antal, Mihnea-Tudor Ioniță, Károly Kerekes, Iosif Alfred Mazalik, Vasile Mandroviceanu, Alexandru Athanasiu, Ludovic Rakoczi, Zsolt Szilágyi, asupra neconstituționalității art. 39 din Legea bugetului de stat pe anul 1993, adoptată de Camera Deputaților și Senat în ședința comună din 21 aprilie 1993.

În sesizare, grupul de deputați susține că prevederile art. 39 din Legea bugetului de stat pe anul 1993 sunt neconstituționale întrucât, conform lor, în cazul neachitării în termen a impozitelor, taxelor și altor vărsăminte obligatorii datorate, potrivit legii, bugetului de stat și bugetelor locale, organele fiscale ale Ministerului Finanțelor pot să dispună retragerea sumelor respective din conturile agenților economici, prin dispoziții de încasare, care constituie titluri executorii, ceea ce este contrar art. 41 alin. (1) și (2) și art. 135 alin. (1) și (6) din Constituția României și încalcă principiul separației puterilor în stat.

Curtea Constituțională, în temeiul art. 3 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, constată că este competentă să soluționeze sesizarea, care s-a făcut cu respectarea prevederilor art. 144 lit. a) din Constituție și art. 17 alin. (1) din Legea nr. 47/1992.

Potrivit art. 19 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, s-a solicitat celor două Camere ale Parlamentului, precum și Guvernului, punctul lor de vedere în legătură cu sesizarea primită.

În punctul de vedere al Camerei Deputaților se arată, în esență, că garantarea și ocrotirea, în mod egal, a proprietății private, indiferent de titular, potrivit art. 41 din Constituție, ca și consacrarea caracterului său inviolabil, prin art. 135 alin. ultim, trebuie interpretate în contextul prevederilor constituționale referitoare la consacrarea și ocrotirea proprietății publice - art. 135 alin. (1) și (2) -, la obligația statului de a asigura protejarea intereselor naționale în activitatea economică, financiară și valutară - art. 134 alin. (2) lit. b) - și la obligația cetățenilor de a contribui prin impozite și taxe la cheltuielile publice - art. 53 alin. (1). Dacă se au în vedere și prevederile art. 136 alin. (1) din Constituție, potrivit cărora formarea, administrarea, întrebuințarea și controlul resurselor financiare ale statului și unităților administrativ-teritoriale sunt reglementate prin lege, rezultă că, prin lege se pot stabili instrumente juridice, inclusiv de ordin financiar, pentru protejarea intereselor naționale, cum sunt cele ale art. 39 din Legea bugetului de stat pe anul 1993, care, de aceea, nu au semnificația instituirii unei situații privilegiate a proprietății publice față de cea privată. O asemenea măsură nu contravine principiului separației puterilor în stat, din moment ce art. 372 din Codul de procedură civilă permite ca executarea silită să se poată face și pe temeiul altui titlu executoriu decât o hotărâre judecătorească, iar legislația în vigoare - Decretul nr. 221/1960 - permite ca un asemenea titlu să fie actul prin care s-a stabilit impozitul, taxa sau amenda datorate bugetului de stat. De altfel, potrivit legii, orice parte ce se consideră vătămată în drepturile sale prin acte de executare silită se poate adresa instanței e judecată printre-o contestație la executare.

În punctul de vedere al Guvernului se precizează că în legislația în vigoare.nu există un sistem de control judecătoresc asupra stabilirii, urmăririi și încasării veniturilor bugetului de stat, titlurile de creanță fiscală constituindu-se pe cale financiar-administrativă. De aceea, un titlu de creanță fiscală devenit executoriu poate fi pus în aplicare fără acceptul plătitorului. În consecință, prevederea art. 39 din Legea bugetului de stat pe anul 1993 nu constituie o încălcare a garantării proprietății private, prevăzute de art. 41 alin. (1) din Constituție, întrucât, potrivit alin. (6) al acestui articol, dreptul de proprietate obligă la respectarea sarcinilor care, conform legii, revin proprietarului, în cadrul acestora fiind și cele fiscale. De altfel, neplata impozitului este și o încălcare a obligației prevăzute de art. 53 alin. (1) din Constituție, referitoare la îndatorirea cetățenilor de a contribui, prin impozite și taxe, la cheltuielile publice. De aceea, instituirea prin lege a unui sistem de urmărire silită a obligațiilor fiscale pentru sumele la care a expirat scadența și după ce debitorul a fost înștiințat asupra obligației de plată neachitată este legitimă, astfel asigurând-se ca debitorii neplatnici să nu poată sustrage aceste sume, o perioadă de timp, de la îndeplinirea obligației fiscale spre a le folosi în alt scop, dereglând în acest fel ritmicitatea constituirii veniturilor bugetare. Aceasta nu împiedică pe agenții economici lezați printr-un abuz al autorității fiscale să se adreseze instanței judecătorești, pe calea contestației la executare.

În ce privește ocrotirea dreptului de proprietate, art. 39 din Legea bugetului de stat pe anul 1993 se referă la realizarea unor drepturi de creanță, nu la regimul proprietății, iar oportunitatea măsurii rezultă din faptul că în anul 1992 au rămas neîncasate peste 65 miliarde lei.

Senatul nu a comunicat punctul său de vedere.

Curtea Constituțională

examinând sesizarea grupului de deputați, punctele de vedere ale Camerei Deputaților și Guvernului, precum și concordanța dintre textul legal ce face obiectul sesizării și dispozițiile constituționale, reține următoarele:

Potrivit art. 39 din Legea bugetului de stat pe anul 1993, în cazul neachitării la termen a impozitelor, taxelor și altor vărsăminte obligatorii datorate bugetului de stat și bugetelor locale, organele fiscale ale Ministerului Finanțelor pot dispune retragerea sumelor respective din conturile agenților economici, prin introducerea de dispoziții de încasare, care constituie titluri executorii, pe care organele bancare sunt obligate a le onora, fără acceptul debitorilor, în condițiile legii. În cazul lipsei disponibilităților bănești în conturile bancare, lichidarea creanțelor statului se face prin aplicarea gradelor de urmărire silită prevăzute de lege asupra elementelor patrimoniale ale debitorilor.

În sesizare se contestă constituționalitatea acestor prevederi pe motiv că ar fi contrare garantării dreptului de proprietate potrivit art. 41 alin. (1) din Constituție.

Garantarea dreptului de proprietate implică, însă, potrivit alin. (6) al art. 41 din Constituție, și respectarea de către proprietar a obligațiilor ce îi revin în această calitate. În cadrul obligațiilor respective sunt și sarcinile fiscale, întrucât ele se stabilesc în raport cu valoarea proprietății.

De aceea, în ipoteza în care debitorul obligației fiscale nu a executat-o la scadență, instituirea unui instrument de executare silită este legitimă și nu constituie o violare a dreptului de proprietate privată, Dimpotrivă, executarea silită, în aceste condiții, sancționează încălcarea obligației constituționale ce revine debitorului cu privire la sarcinile ce afectează propriul său drept de proprietate - în speță, plata impozitului și taxelor fiscale - și pe care titularul acestui drept nu și le-a respectat. Executarea făcându-se în condițiile legii, se desfășoară potrivit ordinii legale de preferință.

Pe de altă parte, inviolabilitatea dreptului de proprietate, potrivit art. 135 alin. (6), nu poate avea caracter absolut, însuși textul constituțional prevăzând că limitele sale sunt cele stabilite prin lege, iar art. 39 din Legea bugetului de stat pe anul 1993 se încadrează în aceste limite, întrucât asigură executarea silită a unei obligații constituționale.

De altfel, îndatorirea proprietarului de a-și îndeplini sarcinile fiscale este în concordanță cu obligația constituțională a fiecărui cetățean de a contribui prin impozite și prin taxe la cheltuielile publice, consacrată de prevederile art. 53 alin. (1) din Constituție.

În sesizare se mai susține că prevederile art. 39 din Legea bugetului de stat pe anul 1993 contravin principiului prevăzut de art. 41 alin. (2) din Constituție, potrivit căruia proprietatea privată este ocrotită în mod egal, indiferent de titular.

Sub acest aspect este de observat că prevederile art. 39 nu disting între formele de proprietate - publică sau privată - și nici între titularii sau deținătorii ei. Agentul economic va fi supus aceluiași sistem de urmărire silită a creanțelor fiscale, indiferent dacă patrimoniul său cuprinde bunuri din proprietatea publică, pe care le are în administrare, închiriate sau concesionate, sau bunuri în proprietate privată. În ce privește creanțele fiscului, cât timp debitorul nu și-a adus la îndeplinire obligația la scadență, executarea lui silită printr-un titlu executoriu constituit în considerarea obligației statului de a proteja interesele naționale în activitatea financiară, potrivit art. 134 alin. (2) lit. b) din Constituție, este justificată prin necesitatea asigurării certitudinii în constituirea ritmică a resurselor financiare ale statului și unităților administrativ-teritoriale și combaterii evaziunii fiscale. Or, este în afară de orice îndoială că încasarea impozitelor și taxelor constituie sursa principală de venituri a statului, fiind una dintre expresiile cele mai evidente ale apărării intereselor naționale pe plan financiar. În stadiul actual al legislației, obținerea de titluri executorii pe cale judecătorească ar duce la întârzieri foarte mari în încasarea impozitelor și taxelor, care ar paraliza întreaga viață social-economică și culturală a țării.

Sub alt aspect, în sesizare se arată că prevederile art. 39 din Legea bugetului de stat pe anul 1993 ar constitui o încălcare a principiului separației puterilor în stat, întrucât permit executarea silită a creanțelor fiscale fără constituirea titlului executoriu printr-o hotărâre judecătorească.

Este de menționat, însă, că însuși Codul de procedură civilă, la art. 372, prevede posibilitatea executării silite pe baza de hotărâre judecătorească sau alt titlu executoriu. Deci, potrivit legii, nu numai hotărârile judecătorești investite cu formulă executorie constituie titluri executorii, ci și alte titluri, în cazul în care legea le conferă această calitate. Astfel sunt, de exemplu, titlurile notariale, iar legiuitorul poate, cu respectarea prevederilor constituționale și din motive de oportunitate, să instituie asemenea instrumente legale de executare. Ele nu au semnificația încălcării regimului de separație între puterea legiuitoare și cea judecătorească, cât timp debitorul are posibilitatea ca, pe calea contestației la executare, să supună litigiul ce ar rezulta din opunerea sa la executare instanței judecătorești.

Având în vedere considerentele expuse,

văzând și dispozițiile art. 144 lit. a) și ale art. 145 alin. (2) din Constituție, precum și prevederile art. 20 alin. (2) și (3) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale,

Curtea Constituțională

În numele legii

Decide:

1. Dispozițiile cuprinse în art. 39 din Legea bugetului de stat pe anul 1993 sunt constituționale.

2. Prezenta decizie se comunică Președintelui României și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Deliberarea a avut loc la data de 5 mai 1998 și la ea au participat Vasile Gionea, președinte, Viorel Mihai Ciobanu, Mihai Constantinescu, Miklós Fazakas, Ion Filipescu, Antonie Iorgovan, Ioan Muraru, Florin Vasilescu și Victor Dan Zlătescu, judecători.

Președintele Curții Constituționale, prof. dr. Vasile Gionea

Magistrat-asistent, Constantin Burada

București, 5 mai 1993 | Nr. 25.

Referinţe

  1. Anexa nr. 1 d se publică ulterior și se difuzează celor interesați.
  2. 2,0 2,1 2,2 Guvernul va stabili condițiile și criteriile de subvenționare a transportului urban de călători și a energiei termice produse și livrate populației de către alți agenți economici decât Regia Autonomă de Electricitate "Renel", care se vor aplica după data de 1 mai 1993.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Exceptând unităţile care, potrivit prezentei legi, rămân în subordinea ministerului de resort.
  4. Se acoperă din disponibilităţile existente în cont la finele anului 1992.
  5. Deficitul se acoperă din disponibilitățile din anul precedent
  6. Deficitul se acoperă din disponibilitățile din anul precedent de 3.000,0 milioane lei.
  7. Deficitul se acoperă din disponibilitățile din anul precedent de 3.000,0 milioane lei.
  8. Deficitul se acoperă din disponibilitățile din anul precedent de 3.720,0 milioane lei.
  9. Deficitul se acoperă din excedentul anului precedent.
  10. Deficitul se acoperă din disponibilitățile anului precedent de 6.897.205 mii lei.
  11. Aprobarea programelor respective și modul de utilizare a fondurilor prevăzute se face prin hotărâre de Guvern, la propunerea Ministerului Agriculturii și Alimentației.
  12. Listele cu obiectivele de investiții finanțate din aceste fonduri se stabilesc de Ministerul Agriculturii și Alimentației, cu avizul Ministerului Finanțelor.
  13. Deficitul se acoperă din excedentul anului precedent.