Monitorul Oficial 9/1994

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::0009 - Partea I - Luni, 17 ianuarie year::1994

Legi și decrete

Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 80/1992 privind pensiile și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor =

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. I. - Legea nr. 80/1992 privind pensiile și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor se modifică și se completează după cum urmează:

1. Alineatul (1) al articolului 5 va avea următorul cuprins:

„(1) Fondurile destinate plății pensiilor și celorlalte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor se constituie din contribuția persoanelor asigurate, a agenților economici și din alte surse. Fondurile astfel constituite sunt purtătoare de dobândă."

2. Alineatul (3) al articolului 5 va avea următorul cuprins:

„(3) Persoanele asigurate în condițiile prezentei legi, în vârstă de peste 18 ani, vor achita o contribuție de pensii și asigurări sociale stabilită în cotă de 7% asupra venitului mediu lunar asigurat și o cotă de 2% asupra aceluiași venit mediu lunar asigurat, pentru finanțarea ocrotirii sănătății.”

3. Alineatul (4) al articolului 5 va avea următorul cuprins:

„(4) Agenții economici cu personalitate juridică care produc, industrializează sau comercializează produse agricole și alimentare vor achita la fondul de pensii și asigurări sociale ale agricultorilor o contribuție cuprinsă între 2 și 4% din veniturile realizate din activitatea de producție agricolă sau de industrializare a produselor agricole și alimentare, după deducerea accizelor, respectiv din adaosul comercial, comisionul sau adaosul de alimentație publică realizat din activitatea de comercializare a produselor agricole și alimentare."

4. Alineatul (6) al articolului 5 va avea următorul cuprins:

„(6) Neplata contribuției prevăzute la alin. (4), la termenele prevăzute, atrage majorarea sumelor datorate cu 0,3% pentru fiecare zi de întârziere. Sumele reprezentând majorările de întârziere se fac venit la bugetul asigurărilor sociale pentru agricultori.”

5. La articolul 5, după alineatul (6) se introduce un alineat nou, (7), cu următorul cuprins:

„(7) Neplata contribuției prevăzute la alin. (3), pe o perioadă mai mare de 2 ani, atrage încetarea plății drepturilor de asigurări sociale pe perioada respectivă. Dacă în această perioadă persoana interesată solicită unele drepturi de asigurări sociale, acestea se vor acorda numai după achitarea contribuției datorate."

6. După articolul 5 se introduce articolul 51, având următorul cuprins:

„Art 51 - Persoanele asigurate care nu au achitat contribuția de pensii și asigurări sociale au posibilitatea de a achita această contribuție pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 2 ani în urmă."

7. După alineatul (5) al articolului 8 se introduc două alineate noi, (6) și (7), având următorul cuprins:

„(6) Pensia minimă integrală pentru limită de vârstă nu poate fi mai mică decât cuantumul pensiei minime integrale pentru limită de vârstă, majorată, indexată, compensată la data pensionării. Aceste prevederi se aplică și în cazul majorării salariului de bază minim brut pe țara în raport cu care se stabilește pensia minimă integrală pentru limită de vârstă.
(7) Pensia minimă pentru limită de vârstă cu vechime incompletă de minimum 10 ani se stabilește în raport cu cuantumul pensiei minime prevăzute la alineatul (5), proporțional cu numărul anilor perioadei de asigurare.”

8. Alineatul (2) al articolului 9 va avea următorul cuprins:

„(2) Se consideră perioadă de asigurare și timpul în care persoanele asigurate au fost în concediu pentru sarcină și lehuzie, au fost internate în spitale sau sanatorii, au îndeplinit obligații militare, dacă această perioadă nu a fost valorificată ca vechime în muncă în alte sectoare cu sisteme proprii de asigurare, chiar dacă nu a fost achitată contribuția de asigurări sociale în această perioadă."

9. Alineatul (2) al articolului 10 va avea următorul cuprins:

„(2) Pensia de invaliditate de gradul I se determină în report cu perioada de asigurare și cu venitul mediu lunar asigurat, în aceleași condiții ca și cele prevăzute la acordarea pensiei pentru limită de vârstă. Atunci când perioada de asigurare este mai mică de 10 ani, la calcularea pensiei se are în vedere media veniturilor lunare din perioada de asigurare. Pensia de invaliditate de gradul I rezultată din calcul nu va putea fi mai mică decât pensia minimă pentru limită de vârstă cu o vechime de 10 ani."

10. Articolul 13 va avea următorul cuprins:

„Art. 13. - Încadrarea și menținerea în grade de invaliditate se fac în condițiile aplicabile persoanelor cuprinse în sistemul asigurărilor sociale de stat."

11. Articolul 19 va avea următorul cuprins:

„Art. 19. - (1) Pensionarii, precum și membrii lor de familie au dreptul, în caz de îmbolnăvire, la asistență medicală și medicamente pe timpul internării în spitale și ambulatoriu și la tratament în stațiunile balneoclimaterice, în condițiile legii aplicabile în sistemul asigurărilor sociale de stat.
(2) De aceste drepturi beneficiază și persoanele asigurate, precum și membrii lor de familie, dacă au contribuit la fondul de asigurări sociale al agricultorilor și la fondul pentru finanțarea ocrotirii sănătății o perioadă de minimum 6 luni în ultimele 12 luni calendaristice.”

12. Articolul 25 va avea următorul cuprins:

„Art. 25. - (1) Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data stabilirii pensiei, continuă să contribuie la fondul de pensii, pot cere recalcularea acesteia, prin adăugarea perioadei de asigurare după pensionare, în momentul încetării contribuției către acest fond, dar nu mai devreme de un an. Recalcularea se face având-se în vedere baza de calcul folosită la stabilirea inițială a pensiei.
(2) Pensionarii care după data stabilirii pensiei pentru limită de vârstă au contribuit la fondul de pensii o perioadă de cel puțin 5 ani pot cerere recalcularea pensiei, folosind ca bază de calcul fie venitul mediu lunar asigurat avut în vedere la stabilirea inițială a pensiei, fie venitul mediu lunar asigurat la care s-a plătit contribuția în ultimii 5 ani.
(3) Recalcularea se poate face o singură dată, la încetarea plății contribuției.”

13. Alineatul (2) al articolului 30 va avea următorul cuprins:

„(2) Pensia minimă pentru vechime integrală, stabilită pe baza legislației în vigoare până la data de 29 iulie 1992, indexată și majorată în condițiile alin. (1), devine 17.040 lei lunar, începând cu 1 decembrie 1993.”

14. Articolul 30 se completează cu două alineate noi, (3) și (4), având următorul cuprins:

„(3) Pensiile pentru vechime incompletă, stabilite în baza legislației în vigoare până la data aplicării prezentei legi, indexate și majorate în condițiile alin. (1), se modifică și se plătesc proporțional cu vechimea luată în considerare la stabilirea lor inițială, raportată la pensia minimă pentru vechime integrală, stabilită în condițiile alin. (2).
(4) Sumele cuvenite cu titlu de pensie suplimentară, acordate în baza legislației în vigoare până la data aplicării prezentei legi, se includ în cuantumul pensiei de bază și se plătesc din fondul de pensii și asigurări sociale al agricultorilor.”

15. Alineatul (4) al articolului 31 va avea următorul cuprins:

„(4) Persoanele care la împlinirea vârstei de pensionare prevăzute la art. 7 nu au realizat 10 ani vechime potrivit prevederilor alin. (2), dar au cel puțin 5 ani în fostele cooperative agricole de producție sau au achitat contribuția minimă prevăzută de Legea nr. 5/1977 și care nu au drept de pensie din alte sectoare cu sisteme proprii de asigurare, beneficiază, la cerere, de o pensie de 60% din cuantumul pensiei minime prevăzute la art. 8 alin. (6).”

16. Alineatul (1) al articolului 33 va avea următorul cuprins:

„(1) Persoanele care primesc pensie din sistemul de asigurări sociale al agricultorilor beneficiază de această pensie chiar dacă li se cuvine o pensie și din alte sectoare cu sisteme proprii de asigurare. Acestor persoane nu li se aplică prevederile art. 42 din Legea nr. 3/1977 privind pensiile de asigurări sociale de stat și asistență socială.”

17. Alineatele (2) și (6) ale articolului 34 vor avea următorul cuprins:

„(2) Patrimoniul Casei Autonome de Pensii și Asigurări Sociale a Țărănimii se preia de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale prin Direcția generală de pensii, asigurări sociale și tratament balnear pentru agricultori. De asemenea, se preia în administrare, de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale, patrimoniul fostei Uniuni Naționale a Cooperativelor Agricole de Producție și al uniunilor sale județene, până la clarificarea situației juridice a acestui patrimoniu.”

„(6) În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii se va stabili, prin hotărâre a Guvernului, ca unitățile de odihnă și tratament balnear pentru agricultori să funcționeze ca societăți comerciale."

18. După articolul 34 se introduce articolul 341, având următorul cuprins:

„Art 341. - (1) În vederea asigurării și dezvoltării bazei materiale necesare organizării și funcționării sistemului de pensii și asigurări sociale al agricultorilor, Ministerul Muncii și Protecției Sociale poate utiliza până la 10% din dobânda constituită la fondurile destinate plății pensiilor și celorlalte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor.
(2) Pentru dotarea cu obiecte de inventar, mijloace de transport și efectuarea reparațiilor necesare la unitățile de odihnă și tratament balnear ale agricultorilor, aflate în administrarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, acesta poate utiliza sume de până la 10% din dobânda constituită la fondurile destinate plății pensiilor și celorlalte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor. ”

Art. II. - Persoanele asigurate prin contracte de Asigurare încheiate până la intrarea în vigoare a prezentei legi nu datorează cota de 2% prevăzută de art. 5 alin. (3) din Legea nr. 80/1992 astfel cum a fost modificat prin prezenta lege, pentru finanțarea ocrotirii sănătății.

Art. III. - Legea nr. 80/1992 privind pensiile și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor, cu modificările ulterioare, se republică, dându-se articolelor și alineatelor o nouă numerotare.


Această lege a fost adoptată de Senat în ședința din 29 decembrie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Senatului, prof. univ. dr. Oliviu Gherman

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 29 decembrie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase

București, 12 ianuarie 1994 | Nr. 1.


Decret cu privire la promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 80/1992 privind pensiile și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor

În temeiul art. 77 alin. (1) din Constituția României, promulgăm

Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 80/1992 privind pensiile și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor

și dispunem publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

Președintele României, Ion Iliescu | București, 11 ianuarie 1994 | Nr. 1.


Lege pentru declararea municipiului Cluj-Napoca „Oraș-martir al Revoluției din decembrie 1989”

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Articol unic. - În semn de cinstire pentru jertfele date și pentru eroismul manifestat în lupta pentru victoria Revoluției din decembrie 1989, municipiul Cluj-Napoca se declară „Oraș-martir al Revoluției din decembrie 1989”.

Această lege a fost adoptată de Senat în ședința din 27 decembrie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Senatului, prof. univ. dr. Oliviu Gherman

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 28 decembrie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase

București, 12 ianuarie 1994 | Nr. 2.


Decret privind promulgarea Legii pentru declararea municipiului Cluj-Napoca „Oraș-martir al Revoluției din decembrie 1989”

În temeiul art. 77 alin. (1) din Constituția României, promulgăm

Legea pentru declararea municipiului Cluj-Napoca „Oraș-martir al Revoluției din decembrie 1989”

și dispunem publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

Președintele României, Ion Iliescu | București, 11 ianuarie 1994 | Nr. 2.