Monitorul Oficial 90/1991

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare

Această pagină a fost migrată la Civvic.ro. Orice modificări veți aduce aici nu vor mai fi propagate pe Civvic.ro. Vă rugăm să faceți orice modificări doriți direct pe Civvic.ro.

Monitorul Oficial al României

Anul III, Nr. issue::0090 - Partea I - Joi, 25 aprilie year::1991

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind modificarea statutelor unor societăți comerciale cu capital integral de stat

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Pentru societățile comerciale cu capital integral de stat, hotărârea cu privire la mărirea sau reducerea capitalului social, modificarea numărului de acțiuni sau a valorii nominale a acestora, cesiunea acțiunilor, modificarea statutului, transformarea formei juridice a societății, comasarea, divizarea, dizolvarea și lichidarea societății, se adoptă de consiliile împuterniciților statului.

În cazul în care ca urmare a aplicării prevederilor alin. 1 societatea nu mai este cu capital integral de stat, potrivit Legii nr. 31/1990, activitatea consiliului împuterniciților statului încetează, iar interesele statului în adunarea generală a acționarilor vor fi reprezentate de ministerul de resort.

Corespunzător prevederilor alin. 1 și 2 se modifică statutele societăților comerciale cu capital integral de stat, înființate potrivit Legii nr. 15/1990.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 5 aprilie 1991 | Nr. 250.


Hotărâre privind instituirea taxei pentru folosirea terenurilor în alte scopuri decât pentru producția vegetală, agricolă sau silvică

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Pentru folosirea cât mai eficientă a suprafețelor de teren și pentru înlăturarea risipei sau degradării acestuia, se instituie o taxă anuală, potrivit anexei la prezenta hotărâre.

Art. 2. - Taxa prevăzută la art. 1 se datorează de către regiile autonome, societățile comerciale cu capital de stat, precum și de celelalte persoane juridice, pentru terenurile aflate în administrarea sau în folosința acestora și care sunt utilizate în alte scopuri decât producția vegetală, agricolă sau silvică.

Art. 3. - Prevederile prezentei hotărâri se aplică începând cu data de 1 ianuarie 1991.

Unitățile plătitoare prevăzute la art. 2 vor vărsa la buget prima rată din taxa datorată pe acest an, în termen de 15 zile de la data publicării prezentei hotărâri. În același termen, vor vărsa diferențele de taxă, ce rezultă, potrivit prezentei hotărâri, și cei care au efectuat vărsămintele în baza reglementării anterioare.

Art. 4. - Constituie contravenții de la dispozițiile prezentei hotărâri următoarele fapte, dacă potrivit legii penale nu sunt considerate infracțiuni:

a) refuzul de a pune la dispoziția organelor de control documentele privind calculul și vărsarea taxei;
b) întocmirea unor documente eronate cu privire la suprafața de teren, care conduc la diminuarea taxei legal datorate.

Contravenția de la lit. a) se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei, iar contravenția de la lit. b), de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Contravențiilor menționate la alin. 1 li se aplică dispozițiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor, cu excepția art. 25 și 26.

Art. 5. - Ministerul Finanțelor va elabora instrucțiuni de aplicare a prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 5 aprilie 1991 | Nr. 251.


Anexă

Taxa pentru folosirea terenurilor proprietate de stat în alte scopuri decât pentru producția vegetală, agricolă sau silvică

I. Taxa se datorează pentru terenurile proprietate de stat, aflate în administrarea sau folosința agenților economici, utilizate în alte scopuri decât producția vegetală, agricolă sau silvică.

Taxa este anuală, stabilită în lei pe metru pătrat de teren, diferențiată pe categorii de localități, iar în cadrul localităților pe zone, după cum urmează:

A. Pentru localitățile urbane:

- lei/mp -

Zona în cadrul localității Categoria localității
I II III IV
A 30,00 20,00 8,00 4,00
B 16,00 11,00 4,50 3,00
C 9,00 6,00 3,00 -
D 6,00 4,00 - -

Încadrarea localităților urbane în categoriile de mai sus se face în funcție de gradul de dezvoltare economică și socială, după cum urmează:

1. Municipiul București se încadrează în categoria I de localități.

2. Municipiile reședință de județ, precum și municipiul Hunedoara se încadrează în categoria a II-a de localități.

3. Celelalte localități urbane fac parte din categoriile III sau IV. Încadrarea acestora în categoriile III sau IV de localități se face de prefecturi și de Primăria municipiului București, după caz.

Încadrarea terenurilor pe zone în cadrul localităților urbane se face de către primăriile municipiilor și orașelor, în funcție de poziția terenurilor față de centrul localităților, de caracterul zonei respective (zonă de locuit sau industrială), apropierea sau depărtarea față de căile de comunicație, precum și în funcție de alte elemente care să asigure aplicarea unei taxe mai ridicate pentru folosirea terenurilor situate în zonele centrale de locuit ale localităților.

Primăriile vor efectua încadrarea localităților în categoriile III sau IV și, respectiv, a terenurilor pe zone în cadrul localităților, în termen de 90 de zile de la data prezentei hotărâri.

Pe măsura dezvoltării economice și sociale a localităților, prefecturile și Primăria municipiului București vor reexamina încadrarea localităților în categoriile a III-a și a IV-a, în vederea încadrării lor într-o categorie superioară.

Trecerea localităților din categoria a IV-a în categoria a III-a este de competența prefecturilor și Primăriei municipiului București.

Modificarea încadrării terenurilor pe zone în cadrul localităților se face de către primăriile municipiilor și orașelor.

Modificările prevăzute la cele două alineate precedente se pot face anual, până la 1 august, cu aplicare de la 1 ianuarie al anului următor.

Schimbarea încadrării localităților de la categoriile III sau IV la categoria a II-a se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

În cazul în care o localitate rurală trece în categoria celor urbane, taxa corespunzătoare noii încadrări se aplică începând cu 1 ianuarie al anului următor celui în care a survenit această modificare.

B. Pentru localitățile rurale

- lei/mp -

Specificare Zona de fertilitate
I II III IV V
Taxa lei/metru pătrat 7,50 6,00 4,50 3,00 2,00

Încadrarea localităților rurale în zone de fertilitate este aceea prevăzută de normele legale privind impunerea veniturilor realizate din activități agricole în vigoare de la data de 31 decembrie 1990.

II. Taxa pentru terenurile ocupate de linii ferate și drumuri este anuală, în lei/km de drum și cale ferată, diferențiată după cum urmează:

  • pentru linii ferate normale 2.000 lei/km
  • pentru linii ferate înguste 1.000 lei/km
  • pentru drumuri 1.000 lei/km

Unitățile de transport feroviar datorează numai taxa în funcție de lungimea căii ferate. La stabilirea taxei se are în vedere lungimea totală a căii ferate, inclusiv lungimea desfășurată a rețelei de linii ferate din depouri, stații de cale ferată, rampe, triaje, precum și alte obiective de exploatare feroviară.

Ceilalți agenți economici datorează această taxă numai pentru liniile ferate și drumurile până la accesul în incinta unității.

III. Taxa anuală pentru folosirea terenurilor proprietate de stat nu se datorează pentru:

  • terenurile aflate în administrarea sau folosința instituțiilor publice, definite potrivit legii;
  • terenurile care prin natura lor și nu prin destinația dată sunt improprii pentru agricultură sau silvicultură, inclusiv cele ocupate de iazuri, bălți sau lacuri de acumulare, precum și terenurile utilizate pentru exploatările din subsol, în măsura în care nu afectează folosirea suprafeței solului. Încadrarea terenurilor în aceste categorii se face de organele de specialitate competente;
  • terenurile pe care sunt în curs de execuție obiective de investiții.

IV. Taxa pentru folosirea terenurilor proprietate de stat se datorează în funcție de situația terenurilor existente la 1 ianuarie al fiecărui an, pe baza declarației depusă de plătitor.

Plata taxei se face în patru rate trimestriale egale, până la 15 (inclusiv) a ultimei luni a fiecărui trimestru.

Obligația calculării și răspunderea pentru achitarea în termen a taxei revine plătitorilor.

Pentru neplata în termen a taxei se datorează majorări de 0,05% pentru fiecare zi de întârziere la plată.

Taxa nestabilită la timp se datorează pe o perioadă de doi ani în urma celui în care are loc constatarea.

V. Contestațiile privind stabilirea și încasarea taxei, precum și a majorărilor de întârziere aferente, se depun în termen de 30 de zile de la data înștiințării unității plătitoare și se rezolvă de direcțiile generale ale finanțelor publice județene și a municipiului București, după caz, în cel mult 30 de zile de le înregistrare.

Împotriva deciziei date se poate face contestație în termen de 30 de zile la Ministerul Finanțelor, care în cel mult 40 de zile de la înregistrare este obligat să o soluționeze.

Depunerea contestației nu absolvă plătitorul de obligația virării sumei la bugetul statului.


Hotărâre privind programul de participări ale României la târguri și expoziții internaționale în anul 1991

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă programul de participări ale României la târguri și expoziții internaționale în anul 1991, prevăzut în anexa la prezenta hotărâre.

Ministerul Comerțului și Turismului - Departamentul comerțului exterior se însărcinează cu realizarea acestui program.

Art. 2. - Pentru acoperirea parțială a cheltuielilor în lei și valută aferente participării agenților economici în cadrul pavilioanelor naționale ale României, se alocă următoarele fonduri:

a) 30 milioane lei pentru organizarea acestor participări;
b) 1 milion dolari S.U.A. pentru închirierea și amenajarea spațiilor de expunere, regie, transportul exponatelor și al materialelor de amenajare, propagandă generală, acțiuni de protocol.

Agenții economici vor suporta cheltuielile în lei și valută privind deplasarea delegaților proprii, inclusiv diurna și cazarea în valută, acțiuni de propagandă comercială.

Art. 3. - Fondurile în lei și valută prevăzute la art. 2 alin. 1, în sumă totală de 90,0 milioane lei, din care 60,0 milioane lei echivalentul în lei al valutei, se alocă Ministerului Comerțului și Turismului - Departamentul comerțului exterior, cu acoperire din rezerva bugetară la dispoziția Guvernului.

Art. 4. - Ministerul Finanțelor va introduce modificările ce decurg din aprobarea prezentei hotărâri în bugetul administrației centrale de stat pe anul 1991, capitolul „Cheltuieli privind alte acțiuni economice de la buget” și va modifica în mod corespunzător prevederile balanței de încasări și plăți externe.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 5 aprilie 1991 | Nr. 252.


Anexă

Programul de participări ale României la târgurile internaționale în anul 1991
Nr. crt. Denumirea târgului Ţara
———
Luna
Caracterul manifestării
—————
Modul de participare
Cheltuieli organizatorice
mii dolari mii lei
Trimestrul I
1. Abu Dhabi[1] E.A.U.
———
ianuarie
Târg bunuri de consum
—————
Birou comercial cu mostre
2,8 250
2. Cairo[1] Egipt
———
februarie
Târg general
—————
Mașini și utilaje, bunuri de consum
20,5 500
3. Basel[1] Elveția
———
martie
Târg bunuri de consum
—————
Birou comercial cu mostre
41,3 1000
4. Johannesburg[1] R.S.A.
———
martie
Târg general
—————
Birou comercial cu mostre
7,7 200
5. Leipzig[1] Germania
———
martie
Târg general
—————
Mașini și utilaje
119,9 2500
Trimestrul II
6. Hanovra Germania
———
aprilie
Târg tehnic
—————
Mașini și utilaje
61,8 1400
7. Paris Franța
———
aprilie
Târg general
—————
Birou comercial cu mostre
49 1250
8. Dubai E.A.U.
———
mai
Târg bunuri de consum
—————
Birou comercial cu mostre
37 550
9. Budapesta Ungaria
———
mai
Târg tehnic
—————
Mașini și utilaje
73 2100
10. Barcelona Spania
———
iunie
Târg general
—————
Birou comercial cu mostre
27 900
11. Berlin Germania
———
iunie
Târg general
—————
Birou comercial cu mostre
7 700
12. Milano Italia
———
iunie
Târg specializat pentru investiții, cooperare, dezvoltare
—————
Birou comercial
10 700
13. Poznan Polonia
———
iunie
Târg general
—————
Mașini și utilaje, bunuri de consum
53 2200
14. Damasc Siria
———
iunie
Târg general
—————
Birou comercial cu mostre
30 1000
Trimestrul III
15. Izmir Turcia
———
august
Târg general
—————
Birou comercial cu mostre
35 1000
16. Plovdiv Bulgaria
———
septembrie
Târg tehnic
—————
Mașini și utilaje
50 2200
17. Brno R. F. Cehă și Slovacă
———
septembrie
Târg tehnic
—————
Mașini și utilaje
55 2350
18. Salonic Grecia
———
septembrie
Târg general
—————
Birou comercial cu mostre
30 1000
19. Teheran Iran
———
septembrie
Târg general
—————
Birou comercial cu mostre
60 1550
20. Zagreb Iugoslavia
———
septembrie
Târg general
—————
Birou comercial cu mostre
35 1000
21. Goteborg Suedia
———
septembrie
Târg bunuri consum
—————
Birou comercial cu mostre
30 1200
22. Viena Austria
———
septembrie
Târg general
—————
Birou comercial cu mostre
35 1050
23. Moscova U.R.S.S.
———
septembrie
Târg specializat
—————
Expoziție
40 1000
Trimestrul IV
24. Santiago de Chile Chile
———
octombrie
Târg general
—————
Birou comercial cu mostre
35 600
25. Mechelem Belgia
———
octombrie
Târg general
—————
Birou comercial cu mostre
20 1200
26. New Delhi India
———
octombrie
Târg general
—————
Birou comercial cu mostre
35 600
Total: 1.000 30.000


Hotărâre privind angajarea rezervei bugetare pentru dotarea Gărzii financiare

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se aprobă suplimentarea bugetului de venituri și cheltuieli al Ministerului Finanțelor pe anul 1991, cu suma de 400 milioane lei, pentru acoperirea cheltuielilor legate de înființarea și funcționarea Gărzii financiare, conform anexei, cu modificarea corespunzătoare a fondului de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 5 aprilie 1991 | Nr. 253.


Anexă

Necesar de dotare pentru aparatul Gărzii financiare
(personal 1200)
I. Ținută de vară și iarnă 25 mil. lei
- costume (veston cu 2 perechi pantaloni) 1200 seturi
- manta, căciuli 1200 seturi
- cămăși 2400 bucăți
- cravate 1200 bucăți
- șepci 1200 bucăți
- pantofi 1200 perechi
- încălțăminte iarnă 1200 perechi
- curele din piele cu diagonală 1200 bucăți
- porthart din piele 1200 bucăți
- însemne (2 epoleți, 1 pajură șapcă, 1 pajură piept și 1 pajură braț) 1200 seturi
- insigne 1200 bucăți
II. Mijloace de transport 100 mil. lei
- autoturisme 300 bucăți
- carburanți și lubrifianți
III. Aparatură 50 mil. lei
- radiotelefoane portabile 500 bucăți
- radiotelefoane mobile (pe autoturisme) 300 bucăți
- radiotelefoane fixe (la sediile Gărzii) 42 bucăți
- sirene pentru autoturisme 300 bucăți
IV. Mijloace tehnice de autoapărare 5 mil. lei
V. Salarii și alte drepturi de personal 120 mil. lei
VI. Cheltuieli de întreținere și amenajări sedii 100 mil. lei
Total 400 mil. lei


Hotărâre privind dotarea unităților vamale cu mijloace de transport

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se aprobă dotarea fiecărei unități vamale din subordinea Direcției generale a vămilor cu câte un mijloc de transport auto.

Tipul și marca mijlocului de transport vor fi stabilite de Ministerul Finanțelor la propunerea Direcției generale a vămilor.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 5 aprilie 1991 | Nr. 254.


Hotărâre cu privire la destinațiile diferențelor favorabile rezultate din reevaluarea stocurilor materiale existente la regiile autonome, societățile comerciale cu capital de stat și unitățile economice de stat la 31 martie 1991

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Diferențele favorabile rezultate din reevaluarea stocurilor existente la 31 martie 1991 inventariate potrivit art. 9 din Hotărârea Guvernului nr. 239/1991, vor fi utilizate pe măsura valorificării stocurilor, pentru acoperirea:

a) pierderilor înregistrate la 31 decembrie 1989, rămase neacoperite în urma aplicării etapei I de liberalizare a prețurilor și, respectiv, a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1157/1990;
b) subvențiilor și diferențelor de preț și de tarif cuvenite în anul 1990 potrivit prevederilor Hotărârilor Guvernului nr. 1092/1990 și 1109/1990, precum și pentru achizițiile de produse agricole, conform legii, rămase nedecontate de la buget;
c) soldului diferențelor nefavorabile înregistrate la exporturile efectuate în lunile noiembrie și decembrie 1990, în baza contractelor încheiate până la 31 octombrie 1990, determinat ca diferență între prețul extern transformat în lei la cursul oficial și prețul intern complex de export stabilit în condițiile legii, care urma să fie acoperite de la buget, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1241/1990;
d) pierderilor înregistrate la 31 decembrie 1990, inclusiv celor din calamități, la unitățile agricole de stat, rămase neacoperite după utilizarea fondurilor constituite în acest scop potrivit legii;
e) diferențelor nefavorabile la exporturile ce se efectuează în semestrul I 1991 în țările est europene, în contul contractelor restante din anul 1990, stabilite în aceleași condiții ca cele de la lit. c).

Art. 2. - Utilizarea resurselor financiare rezultate din reevaluarea stocurilor, pentru destinațiile prevăzute la art. 1, lit. b), c) și e), se va face numai în cazurile în care subvențiile, diferențele respective de preț și de tarif și diferențele din activitatea de comerț exterior, nu au fost reflectate în rezultatele financiare ale anului 1990, sau nu pot fi acoperite din beneficiile rămase după constituirea fondurilor proprii și achitarea obligațiilor față de bugetul administrației centrale de stat, potrivit legii.

Art. 3. - Regiile autonome, societățile comerciale cu capital de stat și unitățile economice de stat, care nu vor putea să-și acopere integral pierderile și celelalte cheltuieli prevăzute la art. 1 din diferențele favorabile rezultate din aplicarea etapei a II-a de liberalizare a prețurilor, vor diminua cu suma respectivă fondul de rezervă constituit potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1157/ 1990.

Art. 4. - Sumele rămase din reevaluarea stocurilor după acoperirea pierderilor și a celorlalte cheltuieli prevazute la art. 1, vor avea următoarele destinații, pe măsura valorificării acestora:

  • 75 la sută pentru constituirea fondului de rezervă la dispoziția agenților economici, cu excepția unităților de desfacere a mărfurilor cu amănuntul și ridicata, la care cota respectivă va fi de 25 la sută;
  • diferența până la 100 la sută se varsă în ambele cazuri pentru constituirea fondului extrabugetar, în contul deschis la Banca Comercială Română, pe seama Ministerului Finanțelor.

Fondul extrabugetar astfel constituit se va utiliza cu prioritate pentru acoperirea pierderilor, subvențiilor, diferențelor de preț și tarif, diferențelor nefavorabile din activitatea de comerț exterior la regiile autonome, societățile comerciale cu capital de stat și unitățile economice de stat la care diferențele favorabile rezultate din reevaluarea stocurilor nu sunt suficiente pentru asemenea destinații.

La regiile autonome și societățile comerciale cu capital de stat, din domeniul agriculturii, industriei alimentare și al contractării și achizițiilor produselor agricole, sumele rămase din reevaluarea stocurilor, după acoperirea pierderilor și a celorlalte cheltuieli prevăzute la art. 1 vor avea următoarele destinații, pe măsura valorificării acestora:

  • 25 la sută pentru constituirea fondului de rezervă la dispoziția agenților economici;
  • 75 la sută pentru constituirea, la nivelul Ministerului Agriculturii și Alimentației, a unui fond de intervenție care se va utiliza pentru acoperirea temporară a unor diferențe de preț în industria cărnii și laptelui, potrivit normelor ce se vor elabora în acest scop de Ministerul Agriculturii și Alimentației cu avizul Ministerului Finanțelor.

Vărsămintele la fondul extrabugetar și la fondul de intervenție se vor efectua chenzinal în termen de 3 zile.

Pentru neefectuarea la termen a vărsămintelor se aplică penalități de întârziere de 0,05 la sută, pentru fiecare zi.

Art. 5. - Valorificarea stocurilor existente în unități la 31 martie 1991, reprezintă acțiunea de vânzare a acestora cât și trecerea în consum a materiilor prime, materialelor, combustibilului și a altora asemenea.

Art. 6. - Regiile autonome, societățile comerciale cu capital de stat și unitățile economice de stat vor raporta situația diferențelor favorabile rezultate din reevaluarea stocurilor, modul de utilizare a acestora și efectuarea vărsămintelor la fondul extrabugetar, potrivit normelor Ministerului Finanțelor.

Art. 7. - Operațiunile de determinare a diferențelor favorabile din reevaluarea stocurilor, precum și folosirea acestora pe măsura valorificării lor, se vor efectua sub controlul și cu avizul organelor financiare.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 5 aprilie 1991 | Nr. 256.



Referințe

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Târguri la care s-a participat.