Monitorul Oficial 90/1993

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul V, Nr. issue::0090 - Partea I - Miercuri, 12 mai year::1993

Legi și decrete

Lege privind aprobarea volumului maxim de masă lemnoasă ce se va recolta în anul 1993

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. 1. - Volumul maxim de masă lemnoasă ce se va recolta în anul 1993 este de 15,0 milioane metri cubi, din care:

a) 11,0 milioane metri cubi pentru agenții economici cu capital de stat și privat, precum și pentru populația din mediul urban, rezultat după prelucrare;
b) 4,0 milioane metri cubi pentru acoperirea nevoilor populației din mediul rural.

Art. 2. - Volumul maxim de 15,0 milioane metri cubi se va recolta astfel:

a) 14,6 milioane metri cubi, din păduri administrate de Regia Autonomă a Pădurilor „Romsilva” și din păduri proprietate privată;
b) 0,4 milioane metri cubi din pășuni împădurite, aliniamente de arbori și alte terenuri cu vegetație forestieră.

Art. 3. - Volumul de masă lemnoasă provenit din doborâturi și rupturi de vânt și de zăpadă, precum și cel rezultat în urma fenomenului de uscare anormală, altul decât cel luat în considerare la stabilirea cuantumului pentru anul 1993, va fi valorificat cu prioritate, reținându-se un volum echivalent din masa lemnoasă pe picior prevăzută la tăiere.

Art. 4. - În vederea respectării posibilității pădurilor pe perioada 1991-1995, volumul maxim de masă lemnoasă ce urmează a fi recoltat în anii 1994-1995 va fi de 28,1 milioane metri cubi. Eșalonarea anuală, pe perioada rămasă, va fi reglementată prin lege în funcție de rezultatele obținute în studiile de actualizare a posibilității normale de tăiere și regenerare a pădurilor și în raport cu strategia de restructurare a industriei de prelucrare, adoptată de ministerul de resort.

Art. 5. - Masa lemnoasă destinată agenților economici cu capital de stat sau privat se vinde prin licitație sau negociere.

Art. 6. - Nomenclatorul și cantitățile de cherestea, furnire și celuloză care pot fi exportate se stabilesc de către Guvern, în funcție de asigurarea necesităților economiei.

Art. 7. - Se interzice exportul, peste cantitățile contingentate, a produselor lemnoase prevăzute în anexa nr. 1, precum și exportul produselor lemnoase prezentate în anexa nr. 2, care fac parte integrantă din prezenta lege.

Art. 8. - Încălcarea prevederilor art. 6 și 7 din prezenta lege se sancționează cu închisoare contravențională de la 3 la 6 luni sau cu amendă de la 500.000 la 2.000.000 lei, dacă fapta nu constituie infracțiune.

Materialul lemnos și fibros care a făcut obiectul contravenției se confiscă.

Când confiscarea nu se mai poate efectua în natură, se va dispune confiscarea echivalentului valoric în valută, iar dacă aceasta nu se poate realiza, se va dispune obligarea la plata echivalentului în lei al valutei, majorat de 3 ori.

Constatarea contravenției și aplicarea amenzii se fac de către organele vamale.

Prevederile prezentei legi se completează cu dispozițiile cuprinse în Legea nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor.

Art. 9. - Prevederile Legii nr. 42/1992 se abrogă, cu excepția art. 6, 7, 9 și 10.

Această lege a fost adoptată de Senat în ședința din 26 aprilie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Senatului, prof. univ. Oliviu Gherman

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 26 aprilie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase

București, 6 mai 1993 | Nr. 23.

Anexa nr. 1

Produse lemnoase contingentate [1]

1. Cherestea de rășinoase, fag, esențe moi și tari
2. Furnire
3. Celuloză
4. Palete simple, europaleți, palete și lăzi.

Anexa nr. 2

Produse lemnoase interzise la export

1. Bușteni, căpriori, lemn de mină, traverse de cale ferată, bile-manele
2. Lemn de foc și pentru celuloză
3. Cherestea de stejar și esențe valoroase (nuc, paltin, cireș, ulm și frasin)
4. Paleți, europaleți, box-paleţi din stejar.

Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea volumului maxim de masă lemnoasă ce se va recolta în anul 1993

În temeiul art. 77 alin. (1) din Constituția României, promulgăm

Legea privind aprobarea volumului maxim de masă lemnoasă ce se va recolta în anul l993

și dispunem publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

Președintele României, Ion Iliescu | București, 5 mai 1993 | Nr. 58.

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind unele măsuri pentru reforma serviciilor medicale

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - (1) Pentru a asigura înfăptuirea reformei serviciilor medicale, se aprobă Normele de experimentare a asistenței medicale în cadrul reformei serviciilor de sănătate, cuprinse în anexa nr. 1, și lista unităților sanitare în care se vor aplica aceste norme, cuprinsă în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre.

(2) Reglementările experimentale prevăzute în alin. (1) se aplică pe o perioadă de 2 ani.

Art. 2. - Ministerul Sănătății răspunde de aplicarea măsurilor cuprinse în Normele de experimentare a asistenței medicale, în care sens exercită - în mod direct - controlul unităților prevăzute în anexa nr. 2.

Art. 3. - Aplicarea experimentului se va face din fondurile bugetare și speciale alocate acțiunii de sănătate, în condițiile legii.

Art. 4. - Ministerul Sănătății va informa periodic Guvernul asupra modului în care se desfășoară experimentul, rezultatele obținute și concluziile desprinse cu privire la aplicarea reformei în ocrotirea sănătății.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 6 aprilie 1993 | Nr. 126.

Contrasemnează:

Ministrul sănătății, Iulian Mincu

Ministru de stat, președintele Consiliului pentru Coordonare, Strategie și Reformă Economică, Mișu Negrițoiu

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Anexa nr. 1

Norme de experimentare a asistenței medicale în cadrul reformei serviciilor de sănătate

Reconsiderarea asistenței medicale în cadrul organizării generale a asistenței medicale în România în etapa trecerii la economia de piață și asigurarea protecției sociale se vor face pe baza principiilor privind echitatea, accesibilitatea, acceptabilitatea socială, libera alegere a medicului, constituirea unui sistem coerent mixt public-privat, monitorizarea și evaluarea performanțelor calității îngrijirilor medicale.

În acest scop se emit următoarele norme:

A. În domeniul asistenței medicale primare:

1. Asistența medicală primară se asigură prin dispensare medicale, centre de sănătate și centre de investigații și tratament.

2. Dispensarul medical asigură asistența medicală primară și funcționează în comune, orașe și municipii, asigurând activitățile profilactice și curative populației din teritoriul arondat, potrivit competențelor și atribuțiilor stabilite de Ministerul Sănătății.

3. în cadrul dispensarelor medicale sunt încadraţi medici, personal mediu și auxiliar sanitar, în limita numărului de posturi stabilit de Ministerul Sănătății.

4. Coordonarea activității de medicină primară pe un teritoriu dat (cca. 10-15 dispensare medicale în raport de dispersie, distanță etc.) se va asigura de către centrul de sănătate.

Centrele de sănătate se organizează ca instituții publice cu personalitate juridică, pe structura unuia dintre dispensarele medicale în subordinea direcției sanitare, și au ca sarcini îndrumarea și controlul de specialitate, finanțarea și administrarea dispensarelor medicale componente.

5. Până la înființarea și organizarea centrelor de sănătate în structura cărora vor funcționa dispensarele medicale în care se face experimentul, acestea trec în subordinea direcțiilor sanitare județene, care vor asigura finanțarea, dotarea, funcționarea acestora și încadrarea personalului, ținându-se seama de normele privând acreditarea unităților și personalului sanitar, stabilite de Ministerul Sănătății.

6. În acțiunea de experimentare a activității de asistență medicală primară, organele administrației publice locale au obligația de a asigura unităților medicale spațiul corespunzător. Organele administrației publice locale vor asigura mijloacele materiale necesare administrării, gospodăririi și finanțării serviciilor medicale primare pentru realizarea unei descentralizări și autonomii efective.

7. Asigurarea activității medicale primare se face prin realizarea pachetului de servicii medicale prestabilite, în funcție de numărul de persoane înscrise ca urmare a opțiunii exprimate.

În asigurarea asistenței medicale primare, populația are libertatea de a alege medicul de dispensar pe care îl preferă, iar acordarea asistenței medicale primare de către medic se face pe baza carnetului de sănătate.

8. Ministerul Sănătății va stabili modul de plată a personalului din unitatea supusă experimentului, ținând seama de drepturile salariale prevăzute în reglementările în vigoare pentru personalul sanitar și în raport cu numărul persoanelor care și-au depus opțiunea, precum și în funcție de serviciile medicale oferite acestora.

9. Se autorizează Ministerul Sănătății ca în localitățile supuse experimentului să desființeze unele unități medicale, activitatea și patrimoniul acestora fiind preluate de spitalele în structura cărora funcționează.

10. Asistența medicală ambulatorie de specialitate se va realiza în localitățile urbane prin înființarea unor centre de investigații și tratament, unități sanitare cu personalitate juridică, cu personal calificat și dotare corespunzătoare, cu aparatură și mobilier.

B. În domeniul asistenței medicale secundare

1. Asistența medicală secundară se asigură prin următoarele tipuri de unități sanitare:

  • spital de bolnavi acuți;
  • spital de bolnavi cronici;
  • spital-hotel sanitar pentru bolnavi acuți și cronici;
  • spital de zi;
  • secții medico-sociale pendinte de spitale.

2. Ministerul Sănătății va stabili, în cadrul experimentului, relațiile funcționale și de colaborare dintre unitățile sanitare care asigură asistența medicală primară și asistența medicală secundară (accesul bolnavilor, sistem informațional, relația medic curant-bolnav internat etc.).

C. În domeniul asistenței medicale de urgență

1. Reorganizarea unor stații de salvare prin transformarea formulei de unitate de transport de urgență în unitate medicală de intervenție de urgență și transport medical protejat.

Experimentarea autonomiei de funcționare ca unități cu personalitate juridică.

2. Experimentarea descentralizării asistenței medicale de urgență în colaborare cu alte instituții publice de urgență (Comandamentul trupelor de pompieri etc.), Ministerul Sănătății asigurând personalul de specialitate, echipamente și mijloace de transport specifice.

D. Prevederi comune

1. Până la constituirea fondului județean de asigurare pentru sănătate, Ministerul Sănătății va lua măsuri ca unitățile supuse experimentului să încheie contracte de management privind ofertele de servicii medicale cu comunitățile locale reprezentate plin organele administrației publice locale.

2. Ministerul Sănătății și direcțiile sanitare vor lua măsuri de asigurare a condițiilor corespunzătoare de funcționare a unităților sanitare supuse experimentului.

3. Experimentul se va desfășura în limitele bugetului și numărului de personal aprobat.

Personalul disponibilizat ca urmare a experimentului va fi redistribuit în alte unități sanitare.

4. Ministerul Sănătății va stabili, pentru tipurile de unități supuse experimentului, criteriile de ierarhizare, diferențele, acreditare, management etc., precum și următoarele modele de plată a prestațiilor medicale:

  • plata pe caz;
  • plata pe act;
  • plata în rată fixă;
  • plata pe persoană.

5. În cadrul experimentului, Ministerul Sănătății va negocia cu comunitățile locale reprezentate prin Organele administrației publice locale, cu alte persoane juridice și fizice, pentru instituirea unor taxe locale, sponsorizări, donații, în scopul creșterii calității și operativității asistenței medicale, introducerii autonomiei și descentralizării sistemului sanitar.

6. Experimentele vor fi explicate și discutate cu personalul sanitar și cu populația, pentru a se evita unele implicații nefavorabile de natură să întârzie reforma.

7. Ministerul Sănătății poate stabili, pe parcursul aplicării experimentului, măsuri complementare oare să conducă la creșterea operativității, calității și eficienței serviciilor sanitare.

Anexa nr. 2

Lista unităților sanitare în care se efectuează experimentul reformei în sectorul sanitar

I. Dispensare medicale

Județul Alba

  • Dispensarul Medical Rural Lunca Mureș

Județul Bacău

  • Dispensarul Medical Rural Răchitoasa
  • Dispensarul Medical Rural Sascut

Județul Bistrița-Năsăud

  • Dispensarul Medical Rural Căianu Mic
  • Dispensarul Medical Rural Ilva Mare

Județul Brăila

  • Dispensarul Medical Rural Grădiștea
  • Dispensarul Medical Rural Racovița

Județul Gorj

  • Dispensarul Medical Rural Teleşti

Județul Hunedoara

  • Dispensarul Medical Rural Bensuș

Județul Ialomița

  • Dispensarul Medical Rural Săveni
  • Dispensarul Medical Rural Ion Roată

Județul Satu Mare

  • Dispensarul Medical Rural Călinești-Oaș
  • Dispensarul Medical Rural Tiream

Județul Tulcea

  • Dispensarul Medical Rural Crișan
  • Dispensarul Medical Rural Jurilovca

Județul Vaslui

  • Dispensarul Medical Rural Ivănești
  • Dispensarul Medical Urban Huși

Județul Vrancea

  • Dispensarul Medical Urban nr. 3 Focșani
  • Dispensarul Medical Rural Câmpeni

II. Spitale

  • Spitalul Rural Răcari, județul Dîmbovița
  • Spitalul Orășenesc Câmpeni, județul Alba
  • Spitalul Orășenesc Brad, județul Hunedoara
  • Spitalul județean Satu Mare
  • Spitalul municipal Bîrlad, județul Vaslui
  • Spitalul de Boli Infecțioase Colentina, municipiul București
  • Spitalul de Urgență, municipiul București
  • Spitalul „Sfântul Pantelimon”, municipiul București
  • Spitalul de Copii Oradea, județul Bihor
  • Spitalul județean Sibiu
  • Spitalul județean Suceava
  • Spitalul Rural Dăbuleni, județul Dolj

III. Stații de Salvare

  • Stația de Salvare Tîrgu Jiu, județul Gorj
  • Stația de Salvare Reșița, județul Caraș-Severin
  • Stația de Salvare Bacău, județul Bacău
  • Stația de Salvare Brăila, județul Brăila

IV. Unități sanitare din cadrul proiectului "Reabilitarea sănătății", aprobat prin Legea nr. 79/1991

  • județul Brașov
  • județul Sibiu
  • județul Suceava
  • județul Vîlcea

Hotărâre privind transferarea obligațiilor și drepturilor ce revin părții române din Acordul de explorare și împărțire a producției din perimetrul NC-115 Libia

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă transferarea către Compania Repsol Exploracion - S.A. - Spania a obligațiilor și drepturilor care revin părții române din Acordul de explorare și împărțire a producției din perimetrul NC-115 Libia potrivit acordurilor de transfer semnate de Rompetrol cu companiile Național Oil Corporation - Libia și Repsol Exploracion-S.A. - Spania, prezentate în anexele nr. 1, 2 și 3.

Art. 2. - Transferarea obligațiilor și a drepturilor părții române va asigura recuperarea cheltuielilor din etapele de explorare și dezvoltare, inclusiv dobânzile aferente.

Condițiile de eșalonare a încasărilor sunt prezentate în anexa nr. 4.

Art. 3. - Sumele rezultate, ca urmare a negocierilor purtate, rămase după achitarea obligațiilor contractuale față de Național Oil Corporation - Libia și rambursarea creditelor aferente acțiunii, se vor vărsa la bugetul de stat.

Art. 4. - Anexele la prezenta hotărâre se comunică celor interesați.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 22 aprilie 1993 | Nr. 157.

Contrasemnează:

Ministrul industriilor, Dumitru Popescu

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Ministrul comerțului, Constantin Teculescu

Hotărâre pentru abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 619 din 2 octombrie 1992 privind fuziunea Societății Comerciale „Electronica” - S.A. cu Societatea Comercială „Electronica Service” - S.A.

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Hotărârea Guvernului nr. 619 din 2 octombrie 1992, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 259 din 16 octombrie 1992, privind fuziunea Societății Comerciale „Electronica” - S.A. cu Societatea Comercială „Electronica Service” - S.A. se abrogă.

Art. 2. - Societatea Comercială „Electronica” - S.A. cu Societatea Comercială „Electronica Service” - S.A. funcționează potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1224/1990, astfel cum a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 13 bis din 21 ianuarie 1991.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 3 mai 1993 | Nr. 199.

Contrasemnează:

Ministrul industriilor, Dumitru Popescu

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Acte ale organelor Administrației publice

Ordin pentru aprobarea Metodologiei privind angajarea, transferarea și detașarea medicilor, farmaciștilor, biologilor, biochimiștilor și chimiștilor în unitățile sanitare

Ministrul sănătății,

  • văzând Nota comună a Direcției generale resurse umane și formare profesională, a Direcției de

strategie, dezvoltare și management și a Direcției legislație și contencios, înregistrată la nr. I.M. 16.410/12.04.1993,

  • în scopul aplicării unitare, de către organele sanitare teritoriale și ministerele cu rețea sanitară proprie, a dispozițiilor legale referitoare la angajarea, transferarea și detașarea medicilor, farmaciștilor, biologilor, biochimiștilor și chimiștilor în unitățile sanitare, precum și pentru ocuparea funcției de șef de secție, șef de laborator, farmacist șef în unitățile sanitare și pentru descentralizarea unor competențe,
  • în temeiul Legii nr. 30/1990 și al celorlalte dispoziții legale în vigoare referitoare la angajare, avansare, transferare și detașare, precum și al prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 799/1992 privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății,

emite următorul ordin:

1. Se aprobă Metodologia privind angajarea, transferarea și detașarea medicilor, farmaciștilor, biologilor, biochimiștilor și chimiștilor în unitățile sanitare, precum și pentru ocuparea funcției de șef de secție, șef de laborator, farmacist șef în unitățile sanitare, cuprinsă în anexele nr. 1, 2 și 3, care fac parte integrantă din prezentul ordin.

2. Ordinul ministrului sănătății nr. 1319/1991, publicat în Buletinul Ministerului Sănătății nr. 1/l992 și completat prin Ordinul ministrului sănătății nr. 1234/1992, se abrogă.

3. Direcția generală resurse umane și formare profesională, celelalte direcții generale și direcții din Ministerul Sănătății, direcțiile sanitare județene și a municipiului București, unitățile direct subordonate Ministerului Sănătății, precum și ministerele cu rețea sanitară proprie vor aduce la îndeplinire dispozițiile prezentului ordin.

Ministrul sănătății, prof. dr. doc. Iulian Mincu

București, 12 aprilie 1993. Nr. 392.

Anexa nr. 1

Metodologia privind angajarea, transferarea și detașarea medicilor, farmaciștilor, biologilor, biochimiștilor și chimiștilor în unitățile sanitare

Capitolul I

Dispoziții generale

Art 1. - Angajarea, transferarea și detașarea medicilor, farmaciștilor, biologilor, biochimiștilor și chimiștilor în unitățile sanitare, precum și ocuparea funcției de medic șef de secție, șef de laborator și farmacist șef, se pot face numai pe posturi normate, vacante sau temporar vacante, potrivit legii și prezentelor norme.

Art. 2. - (1) Posturile vacante de medici, farmaciști, biologi, biochimiști și chimiști din unitățile sanitare se ocupă numai prin concurs, potrivit dispozițiilor legale și prezentelor norme.

(2) Unitățile sanitare au obligația de a publica posturile vacante. În cazul în care posturile publicate rămân libere în urma concursurilor organizate, acestea vor putea fi ocupate temporar, pe o perioadă de maximum 6 luni, timp după care postul respectiv se va scoate din nou la concurs.

(3) Medicii, farmaciștii, biologii, biochimiștii și chimiștii, cetățeni străini sau fără cetățenie, cu domiciliul în România, pot fi angajați în unități sanitare publice, fără concurs, pe posturi temporar vacante, încheindu-se contracte de muncă pe durată determinată, cu avizul Ministerului Sănătății.

(4) Angajarea acestora se face cu respectarea condițiilor prevăzute în Statutul medicului în România, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 220/1992.

(5) Angajarea medicilor, farmaciștilor, biologilor, biochimiștilor și chimiștilor menționați la art. 1, la regii autonome, societăți comerciale și la alte persoane juridice se face având în`vedere criteriile de angajare și promovare pe bază de competență, stabilite prin statutul menționat, conform prezentului ordin.

Art. 3. - Prevederile din prezenta metodologie se aplică medicilor, farmaciștilor, biologilor, biochimiștilor și chimiștilor, menționați la art. 1, din toate unitățile sanitare, indiferent de subordonare.

Capitolul II

Angajarea medicilor, farmaciștilor, biologilor, biochimiștilor și chimiștilor în unitățile sanitare

Secțiunea 1

Încadrarea absolvenților

A. Încadrarea absolvenților facultăților de medicină și farmacie

Art. 4. - Absolvenții facultăților de medicină și farmacie sunt obligați să efectueze un stagiu de 1 an, potrivit normelor legale. Stagiul se poate efectua și prin internat, cu o durată de 2 ani, posturile ocupând-se numai prin concurs. Absolvenții care nu au intrat în stagiu de internat se repartizează pe posturi de stagiari pentru o durată de 1 an.

Art. 5. - Posturile în care se încadrează absolvenții facultăților de medicină și farmacie se stabilesc anual de Ministerul Sănătății.

Art. 6. - Absolvenții facultăților de medicină și farmacie se vor prezenta la posturile unde au fost repartizați ca stagiari, în vederea efectuării pregătirii stabilite de prevederile legale.

Pregătirea practică începe cu data stabilită prin repartiția absolventului.

Art. 7. - Unitățile sanitare încheie contracte individuale de muncă cu absolvenții, pe perioada stagiului sau a internatului-

Contractele încheiate asigură, potrivit legii, aceleași drepturi și obligații ca și contractele de muncă cu durată nedeterminată.

Art. 8. - Pregătirea practică a absolvenților instituțiilor de învățământ superior medical și farmaceutic se va efectua în unitățile sanitare la care au fost repartizați, după care aceștia se pot prezenta la concursurile de secundariat organizate de Ministerul Sănătății pentru dobândirea unei specialități medicale sau farmaceutice ori, după caz, se pot angaja prin concurs la unități sanitare, de învățământ și cercetare științifică medicală și farmaceutică, la regii autonome, societăți comerciale ori alte persoane juridice, sau pot desfășura activitate medicală sau farmaceutică în sistem privat.

B. Încadrarea absolvenților facultăților de biologie, biochimie și chimie

Art. 9. - încadrarea absolvenților facultăților de biologie, biochimie și chimie în unitățile sanitare se face prin concurs, conform prezentei metodologii.

Secțiunea a 2-a

Angajarea medicilor, farmaciștilor, biologilor, biochimiștilor și chimiștilor în unitățile sanitare, după încetarea raporturilor de muncă

Art. 10. - După încetarea raporturilor de muncă, angajarea în unități sanitare a medicilor, farmaciștilor, biologilor, biochimiștilor și chimiștilor se poate face numai prin concurs, în specialitatea confirmată prin ordinul ministrului sănătății, după caz, în profilul diplomei.

Art. 11. - Angajarea medicilor, farmaciștilor, biologilor, biochimiștilor și chimiștilor, pensionari de invaliditate, care își redobândesc capacitatea de muncă și sunt depensionați, se face fără examen sau concurs, în unitatea în care au funcționat anterior pensionării, conform prevederilor legale, sau în altă unitate sanitară unde există un post echivalent vacant.

Art. 12. - (1) Femeile care au copii în vârstă de până la 6 ani pot ocupa posturi cu 1/2 normă în unitățile sanitare, în condițiile stabilite de lege, fără exarnen sau concurs, pe posturi vacante sau temporar vacante.

(2) În cazul în care femeile cu copii în vârstă de până la 6 ani, precum și femeile care au încetat raporturile de muncă pentru creșterea copiilor până la vârsta de 7 ani, se încadrează pe posturi vacante cu 1/2 normă, angajarea se face fară examen sau concurs, în localitățile unde au interese familiale.

Art. 13. - (1) Medicii și farmaciștii care nu au exercitat profesia mai mult de 5 ani consecutiv în specialitatea dobândită, potrivit legii, vor fi supuși unui examen de verificare a cunoștințelor după efectuarea unui stagiu de pregătire, în scopul redobândirii dreptului de exercitare a profesiei.

(2) În această situație contractul individual de muncă se încheie pe durată determinată.

(3) Pentru specialitățile cu profil chirurgical și pentru stomatologie, durata stagiului de pregătire este de 12 luni, iar pentru celelalte specialități - inclusiv medicină generală și farmacie - este de 6 luni.

(4) În aceste cazuri, încadrarea se face cu aprobarea Ministerului Sănătății, la propunerea direcțiilor sanitare și a ministerelor cu rețea sanitară proprie, în specialitatea, funcția și gradul profesional avute la data întreruperii exercitării profesiei.

(5) La terminarea stagiului de pregătire, medicii și farmaciștii susțin un examen de verificare a cunoștințelor profesionale în fața unei comisii instituite de Ministerul Sănătății. Promovarea acestui examen dă dreptul personalului sanitar să exercite profesia în specialitatea respectivă.

(6) În caz de nepromovare a examenului, personalul sanitar aflat în această situație poate repeta stagiul de pregătire cu aprobarea Ministerului Sănătății. Dacă și de această dată nu se promovează examenul, Ministerul Sănătății hotărăște cu privire la exercitarea practicii medicale și farmaceutice, care nu va fi în nici un caz superioară sau echivalentă cu cea anterioară.

Art. 14. - Medicii și farmaciștii care redobândesc dreptul de exercitare a profesiei pot fi încadrați în unități sanitare, cu contracte de muncă pe durată nedeterminată, cu respectarea dispozițiilor legale și a prezentului ordin.

Art. 15. - (1) Prevederile art. 13 nu se aplică medicilor și farmaciștilor care ocupă funcții eligibile sau alte funcții în Parlament, prefecturi, consilii locale, ministere și alte organe ale administrației publice, precum și în alte unități bugetare, și care au dreptul, potrivit reglementărilor în vigoare, să desfășoare activitate profesională în unități sanitare, conform specialității și gradului dobândit.

(2) Pentru acest personal se rezervă un post în specialitate, în rețeaua sanitară publică.

(3) La încetarea mandatului în organele legislative sau a contractului de muncă în organele administrației publice, medicii și farmaciștii vor fi trecuți pe posturile rezervate în unitățile sanitare publice.

(4) Perioada lucrată în funcții eligibile sau în administrația publică constituie, potrivit legii, vechime în munca sanitară și în specialitate.

Art. 16. - Condițiile de echivalare a studiilor, stagiului și vechimii în specialitate se stabilesc de Ministerul Sănătății.

Art. 17. - Echivalarea diplomelor obținute de medici și farmaciști în străinătate se face în condițiile stabilite de lege.

Secțiunea a 3-a

Ocuparea funcției de medic șef de secție, șef de laborator și de farmacist șef

Art. 18. - Funcția de medic șef de secție, șef de laborator și farmacist șef se ocupă pe bază de concurs, organizat de Ministerul Sănătății, conform prevederilor prezentului ordin.

Art. 19. - La concursurile pentru ocuparea funcției de medic șef de secție și șef de laborator se pot prezenta medici primari încadrați și confirmați în specialitățile respective. Pentru funcția de farmacist șef pot concura farmaciștii specialiști.

Art. 20. - Concursul se desfășoară de două ori pe an, în lunile aprilie și noiembrie, la nivelul direcțiilor sanitare din centre universitare medicale stabilite de Ministerul Sănătății.

Art. 21. - Acordarea de delegație pentru funcția de medic șef de secție, sef de laborator și farmacist șef se va face în condițiile prevăzute de lege și numai pentru perioada cuprinsă între data vacantării postului și data finalizării concursului, dar nu mai mult de 6 luni. cu posibilitatea de reînnoire a delegației.

Art. 22. - Medicul șef de secție, șef de laborator sau farmacistul-șef promovat într-o altă funcție de conducere în aceeași unitate sanitară poate exercita și funcția de șef de secție, șef de laborator sau farmacist-șef.

Art. 23. - (1) Pentru medicii șefi de secție, șefi de laborator și pentru farmaciștii șefi, care ocupă funcții eligibile sau alte funcții în Parlament, prefecturi, consilii locale, ministere și alte organe ale administrației publice, se păstrează funcția de șef de secție, șef de laborator sau farmacist șef, pe care o vor putea reocupa, fără concurs, la terminarea mandatului de deputat, senator sau consilier sau a contractului de muncă încheiat cu un organ de specialitate al administrației publice.

(2) În aceste cazuri se va numi un medic șef de secție, șef de laborator sau farmacist șef, cu delegație, pe toată perioada absenței titularului.

Capitolul III

Organizarea și desfășurarea concursurilor și modul de ocupare a posturilor ca urmare a acestor concursuri

Secțiunea 1

Organizarea și desfășurarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de medici, farmaciști, biologi, biochimiști și chimiști, precum și pentru funcțiile de medic șef de secție, șef de laborator și farmacist șef

Art. 24. - La concursul pentru ocuparea posturilor vacante de medici, farmaciști, biologi, biochimiști și chimiști pot participa persoanele cu cetățenie română și, în mod excepțional, cetățeni străini aprobați de conducerea Ministerului Sănătății.

Art. 25. - (1) Concursul pentru ocuparea posturilor vacante de medici, farmaciști, biologi, biochimiști și chimiști se organizează și se desfășoară la nivelul unității sanitare unde se află postul vacant, sub controlul direcției sanitare sau, după caz, al ministerului cu rețea sanitară proprie în subordinea căruia se află unitatea sanitară care organizează concursul.

(2) Concursul poate fi organizat ori de câte ori este nevoie.

Art. 26. - (1) Pentru ocuparea funcției de medic șef de secție, șef de laborator sau de farmacist șef, concursul se organizează de Ministerul Sănătății, la nivelul direcțiilor sanitare din centrele universitare medicale, care se stabilesc de Ministerul Sănătății.

(2) În acest caz concursurile se organizează de două ori pe an, în lunile aprilie și noiembrie.

Art. 27. - Concursurile se susțin în fața comisiilor de examinare, constituite potrivit dispozițiilor prezentului ordin.

Art. 28. - (1) Înscrierea la concurs, pentru toate categoriile de posturi publicate, se face la nivelul unității sanitare care a publicat postul vacant pentru concurs.

(2) La înscrierea pentru concurs, a cărui publicitate a fost asigurată conform legii, candidații vor depune la unitatea sanitară care organizează concursul un dosar cu următoarele acte:

a) cerere privind postul pe care dorește să concureze, cu avizul Ordinului Medicilor;
b) acte doveditoare pentru calcularea punctajului prevăzut în anexa nr. 3;
c) declarație scrisă din care să rezulte că nu a fost condamnat penal pentru fapte care-l fac incompatibil cu postul pentru care dorește să concureze;
d) certificat privind starea de sănătate.

(3) Unitățile sanitare la nivelul cărora s-au depus dosarele de înscriere la concurs vor verifica și confirma actele din dosarele respective.

(4) Dosarele respinse se vor afișa la sediul unității, stabilind-se un termen de 5 zile lucrătoare pentru completarea lor.

(5) Contestațiile se adresează, în termen de 24 de ore din momentul luării la cunoștință, direcțiilor sanitare județene sau a municipiului București, respectiv ministerelor cu rețea sanitară proprie, care au obligația de a le rezolva în termen de 24 de ore din momentul depunerii.

(6) Dosarele definitive pentru concursurile de ocupare a funcțiilor de medic șef de secție, șef de laborator sau farmacist șef se trimit la direcția sanitară județeană sau a municipiului București, respectiv la ministerele cu rețea sanitară proprie, care le vor înainta Centrului de Perfecționare a Personalului Superior Sanitar.

Celelalte categorii de dosare rămân la unitatea sanitară care organizează concursul.

(7) După aprobarea dosarelor nu se mai pot depune acte suplimentare.

Art. 29. - Metodologia susținerii concursului se stabilește de Ministerul Sănătății.

Art. 30. - (1) Rezultatul concursului, indiferent de categoria posturilor publicate pentru care s-a concurat, se consemnează într-un proces-verbal și se comunică candidaților în termen de 24 de ore.

(2) După comunicarea rezultatelor, contestațiile se depun, în scris, la comisia de examinare, în termen de 24 de ore, iar răspunsul se comunică, tot în scris, de către comisia de examinare, în termen de 24 de ore de la depunerea contestației.

Art. 31. - (1) Concursul pentru ocuparea posturilor de medici, farmaciști, biologi, biochimiști și chimiști se validează de către organul de conducere al unității sanitare.

(2) Contestațiile privind modul de validare a concursului se adreseaza Ministerului Sănătății, în termen de 15 zile de la afișarea rezultatelor finale.

Art. 32. – (1) Candidații declarați reușiți la concursul de ocuppare a funcțiilor de medic șef de secție, șef de laborator, farmacist șef se confirmă prin ordin al ministrului sănătății.

(2) Candidații la funcțiile de medic șef de secție, șef de laborator sau farmacist șef vor putea formula contestații împotriva hotărârii comisiei de examinare, la Ministerul Sănătății, în termen de 5 zile de la luarea la cunoștință.

Secțiunea a 2-a

Ocuparea posturilor de medici, farmaciști, biologi, biochimiști și chimiști, precum și a celor pentru funcțiile de medic șef de secție, șef de laborator și farmacist șef, ca urmare a concursurilor

Art. 33. - (1) În cazul concursurilor pentru ocuparea posturilor de medici, farmaciști, biologi, biochimiști și chimiști, candidații, care la proba scrisă a examenului de specialitate prevăzut în anexa nr. 3 pct. III au obținut minimum 120 puncte, vor putea continua concursul.

Candidații care nu au obținut punctajul sus-menționat vor fi declarați respinși și nu vor continua concursul.

(2) În urma susținerii tuturor probelor, vor fi declarați promovați candidații care au realizat un punctaj minim de 150 puncte.

Art. 34. - (1) În cazul concursurilor pentru ocuparea funcției de medic șef de secție, șef de laborator sau farmacist șef, candidații care la proba scrisă a examenului de specialitate, prevăzut în anexa nr. 3 pct. III, au obținut minimum 140 puncte, vor putea continua concursul.

Candidații care nu au obținut punctajul sus-menționat vor fi declarați respinși și nu vor continua concursul.

(2) În urma susținerii tuturor probelor vor fi declarați promovați candidații care au realizat un punctaj minim de 200 puncte.

Art. 35. - Clasificarea candidaților promovați se întocmește pentru fiecare post publicat și pentru care s-a candidat, alegerea postului respectiv făcându-se strict în ordinea descrescândă a punctajului realizat.

Art. 36. - (1) În cazul concursurilor pentru ocuparea posturilor de medici, farmaciști, biologi, biochimiști și chimiști, confirmarea candidaților declarați reușiți se face, pe postul pe care au candidat și l-au ales, de către conducerea unității sanitare respective.

(2) În cazul concursurilor pentru ocuparea funcției de medic șef de secție, șef de laborator sau farmacist șef, confirmarea candidaților declarați reușiți se face, pe postul pe care au candidat și l-au ales, prin ordin al ministrului sănătății.

Art. 37. - Medicii, farmaciștii, biologii, biochimiștii și chimiștii care nu se prezintă la posturile pe care și le-au ales în termenul stabilit de lege pierd dreptul câștigat prin concurs.

În cazul în care neprezentarea se datorează unor situații obiective, unitatea poate prelungi termenul de prezentare la post cu 80 de zile.

Art. 38. - Posturile care se vacantează în termen de 1 an (posturi similare, vacantate în unitatea unde a existat postul pentru care s-a concurat), pot fi atribuite, la cerere, candidaților care urmează în clasificare. Aplicarea acestei prevederi este facultativă, unitatea fiind îndreptățită să organizeze un nou concurs pentru ocuparea posturilor vacante.

Art. 39. - Numirea medicilor, farmaciștilor, biologilor, biochimiștilor și chimiștilor, care au ales post în urma concursurilor, se face de către consiliul de administrație al unității sanitare care a publicat postul vacant.

Secțiunea a 3-a

Organizarea concursurilor de secundariat, a examenelor de acordare a titlurilor de medic și farmacist specialist și a concursului de medic primar

Art. 40. - (1) Ministerul Sănătății organizează și validează concursul de secundariat în toate specialitățile medicale și farmaceutice, examenul de acordare a titlului de medic specialist și farmacist specialist, precum și concursul de medic primar.

(2) Normele de organizare și desfășurare a acestor concursuri și examene se aprobă de Ministerul Sănătății, prin metodologia elaborată pentru fiecare concurs sau examen în parte.

Capitolul IV

Transferarea medicilor, farmaciștilor, biologilor, biochimiștilor și chimiștilor în unități sanitare

Art. 41. - Transferarea medicilor, farmaciștilor, biologilor, biochimiștilor și chimiștilor se poate face în condițiile prevăzute de reglementările în vigoare și ale prezentelor norme metodologice.

Art. 42. - Transferarea, ca urmare a concursurilor organizate pentru ocuparea posturilor vacante în unități sanitare publice, a medicilor, farmaciștilor, biologilor, biochimiștilor și chimiștilor se face cu acordul unităților sanitare sau al direcțiilor sanitare interesate, respectiv al ministerelor cu rețea sanitară proprie.

Art. 43. - (1) Transferarea medicilor, farmaciștilor, biologilor, biochimiștilor și chimiștilor se face, potrivit legii, în specialitatea confirmată prin ordinul ministrului sănătății sau, după caz, în profilul diplomei și în același grad profesional.

(2) Transferarea cadrelor didactice și de cercetare științifică în rețeaua de asistență medicală se face numai în gradul și specialitatea confirmate prin ordinul ministrului sănătății pentru această rețea. Transferul se va putea efectua cu avizul Academiei de Științe Medicale, după caz, al Universității de Medicină și Farmacie și cu acordul direcției sanitare în care urmează a se face transferul.

Art. 44. - Contestațiile în legătura cu soluționarea cererilor de transfer se depun și se rezolvă de către consiliul de administrație al direcțiilor sanitare interesate sau, după caz, de conducerea ministerelor cu rețea sanitară proprie.

Art. 45. - Medicii și farmaciștii aflați în pregătire de specialitate pot susține concursuri pentru angajare în învățământul superior medical și farmaceutic și în cercetarea științifică medicală.

Capitolul V

Detașarea medicilor, farmacișiilot, biologilor, biochimiștilor și chimiștilor în unități sanitare

Art. 46. - Medii, farmaciștii, biologii, biochimiștii și chimiștii pot fi detașați în unități sanitare, cu respectarea prevederilor legale, după cum urmează:

a) între unitățile sanitare publice din același județ, de către direcția sanitară județeană sau a municipiului București;
b) între unități din subordinea aceluiași minister sau altui organ de specialitate cu rețea sanitară proprie, de către conducerea acestor organe;
c) între unități sanitare situate în județe diferite sau cu subordonare diferită, de către direcțiile sanitare sau ministerele cu rețea sanitară proprie.

În cazul în care necesitățile impun ca detașărea să se facă pe o durată mai mare care depășește două perioade consecutive a câte 6 luni fiecare, acestea se pot efectua numai cu consimțământul persoanei detașate.

Art. 47. - Ministerul Sănătății poate detașa personal sanitar, indiferent de subordonarea unității sanitare în care este încadrat, în caz de epidemii, calamități sau alte situații deosebite.

Art. 48. - Detașarea medicilor, farmaciștilor, biologilor, biochimiștilor și chimiștilor se face pe posturi vacante sau temporar vacante, pe funcții și grade profesionale egale și în aceeași specialitate.

Art. 49. - Detașarea medicilor, farmaciștilor, biologilor, biochimiștilor și chimiștilor cu studii superioare din unitățile sanitare, pentru a acorda asistență de specialitate în alte țări, se face în condițiile prevăzute de dispozițiile legale în baza cărora cetățenii români desfășoară activitatea salariată. Pe timpul detașării pe posturile celor plecați, rămase temporar vacante, poate fi încadrat personal de specialitate cu contract de muncă încheiat pe perioadă determinată sau prin detașări.

Capitolul VI

Dispoziții comune și finale

Art. 50. - Dispozițiile cuprinse în prezenta metodologie se completează cu prevederile Legii nr. 30/1990, precum și ale celorlalte norme legale privind angajarea pe post a salariaților din unitățile de stat, organele administrației publice și din orice altă unitate bugetară, precum și cu normele specifice emise de Ministerul Sănătății privitoare la angajarea și avansarea categoriilor de personal prevăzute în metodologia de față.

Dispozițiile prezentei metodologii nu afectează drepturile câștigate de medici, farmaciști și ceilalți specialiști cu studii superioare sub regimul actelor normative anterioare.

Art. 51. - Medicii, farmaciștii, biologii, biochimiștii și chimiștii care nu se prezintă la postul unde au fost transferați ca urmare a concursului dat în termenul stabilit pot fi menținuți la vechiul loc de muncă numai dacă postul nu a fost ocupat. În situația în care postul a fost ocupat, cel în cauză poate concura pentru ocuparea unui alt post vacant.

Art. 52. - Pentru medicii și farmaciștii din unitățile sanitare, care ocupă funcții eligibile sau alte funcții în Parlament, prefecturi, consilii locale, ministere și alte organe ale administrației publice, precum și în alte unități bugetare, se rezervă un post, conform specialității și gradului profesional.

Art. 53. - (1) Medicii și farmaciștii care sunt disponibilizați din unitățile sanitare publice, ca urmare a aplicării reformei sanitare, pot ocupa fără concurs un post vacant într-o altă unitate sanitară publică, din localitate sau din alte localități de același nivel, din județul respectiv sau din alte județe, dacă încadrarea are loc în termen de 30 de zile.

(2) Orice alt post se poate ocupa numai prin concurs.

Anexa nr. 2

Metodologia-cadru privind ocuparea, prin concurs, a posturilor vacante de medici, farmaciștii, biologi, biochimiști și chimiști, precum și a funcției de medic șef de secție, șef de laborator, farmacist șef în unități sanitare

I. Organizarea concursului

1. Solicitările unităților sanitare și farmaceutice vor fi analizate în consiliile de administrație ale direcțiilor sanitare județene, direcției sanitare a municipiului București și ministerelor cu rețea sanitară proprie care, pe baza normativelor în vigoare și apreciind necesitățile reale, vor aproba numărul de posturi, pe unități sanitare și pe specialități, ce vor fi scoase la concurs.

2. Anunțarea acestor posturi se va face în publicații stabilite de Ministerul Sănătății cu minimum 30 de zile înainte de data fixării concursului.

3. Publicația de concurs va cuprinde:

a) unitatea sanitară, specialitatea, posturile nominalizate (pe funcții și grade, la care nu poate participa decât personalul cu studii superioare de nivelul respectiv: medici primari, medici specialiști, medici secundari, medici, farmaciști specialiști, farmaciști, biologi, biochimiști, chimiști);
b) condiții de înscriere (nu se admite îngrădirea participării în funcție de domiciliu, vârstă sau locul de muncă al candidaților);
c) condiții pe care le oferă unitatea sanitară;
d) conținutul dosarului de înscriere, termenul și locul de înscriere, conform prezentului ordin;
e) taxa de înscriere.

4. Pentru ocuparea posturilor de medici, farmaciști, biologi, biochimiști și chimiști, concursul se va organiza de către unitatea sanitară, respectiv direcția sanitară.

5. Pentru ocuparea funcției de medic șef de secție, șef de laborator, farmacist șef, concursul se va organiza de Ministerul Sănătății, de două ori pe an, în lunile aprilie și noiembrie. Concursul se va desfășura la nivelul direcțiilor sanitare din centre universitare, stabilite de Ministerul Sănătății.

6. Comisiile vor fi formate din:

A. Pentru concursurile de ocupare a funcției de medic șef de secție, șef de laborator și farmacist șef:

a) Președinte - profesor universitar sau conferențiar universitar din disciplina de profil
b) Membri - două cadre didactice din disciplina de profil
  • reprezentant al direcției sanitare din centrul universitar unde se desfășoară concursul
  • reprezentant al Ministerului Sănătății
c) Secretar.

B. Pentru concursurile de ocupare a posturilor de medici, farmaciști, biologi, biochimiști și chimiști:

a) Președinte - cadru didactic din disciplina de profil.
b) Membri - reprezentant al direcției sanitare județene sau a ministerului cu rețea sanitară proprie
  • directorul unității sanitare care scoate postul la concurs
  • medicul șef al secției de profil
  • un medic primar din profilul postului publicat
c) Secretar.

Pentru concursurile de ocupare a posturilor de medici, farmaciști, biologi, biochimiști și chimiști, comisiile de examinare vor fi nominalizate prin decizii ale direcțiilor sanitare și, respectiv, de ministerele cu rețea sanitară proprie.

Pentru concursurile de ocupare a funcției de medic șef de secție, șef de laborator, farmacist șef, comisiile de examinare vor fi nominalizate prin ordin al ministrului sănătății.

II. Desfășurarea concursului

7. Pentru ocuparea posturilor vacante de medici, farmaciști, biologi, biochimiști și chimiști sau de medic șef de secție, șef de laborator și de farmacist șef, concursul va consta din:

A. Proba scrisă (obligatorie)

  • Proba scrisă este secretă.
  • Ea va consta din alegerea, prin tragere la sorți, a 10 subiecte din tematica corespunzătoare specialității și nivelului postului respectiv. Pentru posturile de medic primar, proba scrisă se va susține după tematica prevăzută la probele clinice pentru examenul de medic primar.
  • Fiecare subiect va putea fi notat între 0-20 puncte, conform unui barem întocmit de comisia de examinare, înainte de începerea corectării. Astfel, la proba scrisă, candidații pot obține maximum 200 puncte.
  • Proba scrisă este eliminatorie, fiind obligatorie obținerea a cel puțin 120 puncte, pentru candidații care concurează pentru ocuparea unui post de medic, farmacist, biolog, biochimist sau chimist, respectiv minimum 140 puncte pentru candidații care concurează pentru ocuparea funcției de medic șef de secție, șef de laborator sau fzmnacist șef. În caz contrar, candidatul este eliminat din concurs, chiar dacă nu are contracandidat.

B. Proba clinică sau practică (în funcție de particularitățile specialității și a postului scos la concurs)

  • La proba clinică sau practică se pot obține maximum 50 puncte, conform unui barem stabilit de comisie înainte de începerea probei.
  • Proba clinică și proba practică pentru medici se susțin în fața comisiei de examinare după metodologia obișnuită a examenului de medic specialist sau de medic primar.
  • Conținutul probei practice pentru farmaciști, biologi, biochimiști și chimiști va fi stabilit de comisie, conform specificului specialității și postului.

C. Analiza și evaluarea, de către comisia de examinare, a activității profesionale și științifice, pe baza documentelor depuse de candidat la înscriere și consemnate de secretar în fișa de concurs.

8. După desfășurarea tutumr probelor vor fi declarați promovați candidații care au obținut minimum 150 puncte, pentru cei care concurează pentru ocuparea posturilor de medici, farmaciști, biologi, biochimiști și chimiști, respectiv 200 puncte pentru cei care concurează pentru funcția de medic șef de secție, șef de laborator sau farmacist șef.

După întocmirea clasificării, conform înscrierii candidaților pe posturi, se trece la alegerea posturilor, în ordinea descrescătoare a punctajului obținut.

9. Examenul se va desfășura după tematica corespunzătoare specialității și gradului profesional:

  • post de medic – tematica de medic, profil adulți, copii sau stomatologie
  • post de farmacist – tematica de farmacist
  • post de medic secunddar ultimul an – din tematica de specialitate
  • post de medic specialist - tematica de medic specialist
  • post de farmacist specialist - tematica de farmacist specialist
  • post de medic primar - tematica de medic primar
  • funcția de medic șef de secție, șef de laborator, farmacist șef – tematica de medic primar, farmacist specialist
  • post de biolog, biochimist, chimist - tematica corespunzătoare.

III. Prevederi finale

10. După alegerea posturilor, candidații declarați reușiți vor primi dispoziții din partea direcțiilor sanitare sau a ministerelor cu rețea sanitară proprie, transferul făcându-se între unitățile interesate, conform prevederilor legale în vigoare.

11. Pentru înscrierea la concurs se va percepe o taxă, stabilită potrivit normelor legale, anunțată prin publicația de concurs.

Anexa nr. 3

Metodologia privind calcularea punctajului la concursurile pentru ocuparea posturilor vacante de medici, farmaciști, biologi, biochimiști și chimiști, precum și a funcției de medic șef de secție, șef de laborator și farmacist șef în unități sanitare

Punctaj
I.
1. Media de absolvire a facultății *
2. Secundariat prin concurs 2 puncte
3. Media obținută la examenul de specialitate **
4. Media obținută la examenul/concursul de medic primar ***
5. Doctorat 5 puncte
6. Doctorand la data concursului (atestat de Rectoratul U.M.F. sau de Academia de Științe Medicale la data înscrierii la concurs) 2 puncte
II.
1. Cursuri de perfecționare în ultimii 5 ani, atestate de C.P.P.S.S. și U.M.F. 2 puncte/curs
2. A doua specialitate 5 puncte
3. Competența atestată 2 puncte
4. Activitate științifică
- lucrări de specialitate publicate 2 puncte/lucrare
- cărți de specialitate publicate 5 puncte/carte
- lucrări de „educație pentru sănătate” publicate 1 punct/lucrare
5. Activitate de organizare (minimum 1 an)
- directori de spital sau de alte unități sanitare 3 puncte
- Direcția sanitară 4 puncte
- Ministerul Sănătății 4 puncte
- șef secție 2 puncte
- șef policlinică 2 puncte
6. Activitate metodologică
- conducere societăți profesionale 2 puncte
- membru „Ordinul Medicilor” 2 puncte
- coordonator județean de specialitate 2 puncte
- îndrumător stagiari și secundari 2 puncte
III. Examen de specialitate
- proba scrisă (eliminatorie sub 120 puncte pentru cei care concurează pentru ocuparea unor posturi de medici, farmaciști, biologi, biochimiști și chimiști, respectiv sub 140 puncte pentru cei care concurează pentru ocuparea funcției de medic șef de secție, șef de laborator, farmacist șef) 200 puncte
- proba clinică sau practică 50 puncte

* = media de absolvire a facultății calculată după foaia matricolă, conform următoarei formula:

media pentru fiecare an de studiu + media (nota) de la lucrarea de diplomă (examen de stat) / numărul anilor de studiu + 1

În cazul în care pe foaia matricolă apar calificative, echivalarea acestora în note se va calcula astfel:

  • f. bine - 9,50
  • bine - 7,50
  • suficient - 5,50

** = media obținută la examenul de confirmare ca medic specialist se va înscrie astfel:

  • în cazul notării de la 0 la 10 media se adună ca atare;
  • în cazul notarii de la 0 la 20 se vor scădea 10 puncte din media obținută.

*** = media obținută la concursul/examenul de medic primar.

Referinţe

  1. Interdicția de contingentare nu se aplică în cazul în care marfa se exportă în cadrul unui contract de instalații complexe, de construcții-montaj sau ca ambalaj pentru alte produse finite.