Monitorul Oficial 87bis/1990: Diferență între versiuni

Sari la navigare Sari la căutare
fără descrierea modificării
Fără descriere a modificării
Fără descriere a modificării
Linia 122: Linia 122:
Purticiparczt senatorilor la ședințele comisiilor este obligatorie. În caz de absenta nemotivată la 3 ședințe consecutive ale comisiei, senatorului în cauză i se reduce indemnizația cu până la 1/4 pe o lună, iar dacă absența continuă, comisia apreciază asupra altor sancțiuni. În cazul când. un membru al comisiei lipsește nemotivat la mai mult de 6 ședințe intr-o sesiune, el se consideră demisionat din comisie, iar grupul parlamentar care l-a propus va putea desemna un alt reprezentant în locul lui.
Purticiparczt senatorilor la ședințele comisiilor este obligatorie. În caz de absenta nemotivată la 3 ședințe consecutive ale comisiei, senatorului în cauză i se reduce indemnizația cu până la 1/4 pe o lună, iar dacă absența continuă, comisia apreciază asupra altor sancțiuni. În cazul când. un membru al comisiei lipsește nemotivat la mai mult de 6 ședințe intr-o sesiune, el se consideră demisionat din comisie, iar grupul parlamentar care l-a propus va putea desemna un alt reprezentant în locul lui.


Art. 30. - Ședințele comisiilor nu sunt publice. În mod excepțional, comisiile pot hotărî ca la dezbaterile lor să fie invitați delegați ai prcsel și, după caz, să fie transmise de radio sau televiziune, dacă acest lucru nu aduce atingere unor interese de stat care rece«mândra păstrarea sccrctului acestor dezbateri.
Art. 30. - Ședințele comisiilor nu sunt publice. În mod excepțional, comisiile pot hotărî ca la dezbaterile lor să fie invitați delegați ai prcsel și, după caz, să fie transmise de radio sau televiziune, dacă acest lucru nu aduce atingere unor interese de stat care recomandă păstrarea secretului acestor dezbateri.
Art. 3l. - Comisia, în funcție de problemele ce le
 
analizează, poate invita la lucrările sale membri ai
Art. 31. - Comisia, în funcție de problemele ce le analizează, poate invita la lucrările sale membri ai guvernului. Guvernul trebuie înștiințat, prin președintele Senatului, de data la care au loc ședințele comisiilor respective.
guvernului. Guvernul trebuie înștiințat, prin președintele Senatului, de data la care au loc ședințele comisiilor respective.
Membrii guvernului pot lua cuvântul, răspund la întrebări, dar nu pot fi prezenți în timpul votării.
Membrii guvernului pot lua cuvântul, răspund la
 
întrebări, dar nu pot fi prezenți în timpul votării.
Art. 32. - Comisia poate invita să participe la ședințele sale și alte persoane interesate, specialiști calificați din partea unor organe de stat sau a altor organisme specializate. La ședințele comisiilor au dreptul să participe senatorii care au făcut propuneri ce stau la baza lucrărilor acestora (autori de propuneri legislative, amendamente, de anchetă parlamentară etc.), precum și, la cererea președintelui comisiei, specialiști din compartimentul tehnic-legislativ. Persoanele prevăzute în prezentul articol pot fi ascultate în ședința comisiei, dar nu pot fi prezente în timpul votării.
Art. 32. - Comisia poate invita să participe la ședințele sale și alte persoane interesate, specialiști cale-
 
Art. 33. - Pentru ca ședințele comisiilor să aibă loc în mod legal, este necesar să participe cel puțin jumătate plus unu din numărul membrilor lor.
Hotărârile comisiilor se adoptă cu votul a cel puțin jumătate plus unu din numărul membrilor lor.
 
Art. 34. - Președinții comisiilor, în acord cu președințele Senatului, vor stabili zilele consacrate activității în comisii.
 
Art. 35. - După încheierea dezbaterilor sau efectuarea lucrării aflate în examinarea comisiei, aceasta desemnează, la propunerea președintelui, unul sau mai multi raportări dintre membrii săi. Raportorii vor redacta raportul sau avizul comisiei, care va fi supus aprobării acesteia prin vot.
Rapoartele și avizele vor cuprinde, în mod obligatoriu, pe lângă opinia majorității membrilor comisiei, și părerea contrară, motivată, a celorlalți senatori din comisie.


4 MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI Nr. 87 bis
iicati din partea unor organe de stat sau a altor organisme specializate.
La ședințele comisiilor au dreptul să participe senatorii care au făcut propuneri ce stau la baza lucrărilor
acestora (autori de propuneri legislative, amendamente,
de anchetă parlamentară etc.), precum și, la cererea
președintelui comisiei, specialiști din compartimentul
tehnic-legislativ.
Persoanele prevăzute în prezentul articol pot fi
ascultate î.n ședința comisiei, dar nu pot fi prezente
în timpul votării.
Art. 33. - Pentru ca ședințele comisiilor să aibă
loc în mod legal, este necesar să participe cel puțin
jumătate plus unu din numărul membrilor lor.
Hotărârile comisiilor se adoptă cu votul a cel puțin
jumătate plus unu din numărul membrilor lor.
Art. 34. - Președinții comisiilor, în acord cu pre-
ședințele Senatului, vor stabili zilele consacrate activității în comisii.
Art. 35. - După încheierea dezbaterilor sau efectuarea lucrării aflate în examinarea comisiei, aceasta
desemnează, la propunerea președintelui, unul sau mai
multi raportări dintre membrii săi.
Raportorii vor redacta raportul sau avizul comisiei,
care va fi supus aprobării acesteia prin vot.
Rapoartele și avizele vor cuprinde, în mod obligatoriu, pe lângă opinia majorității membrilor comisiei, și
părerea contrară, motivată, a celorlalți senatori din
comisie.
Art. 36. - Votul în comisie este, de regulă, deschis, dar în anumite situații, hotăritc prin vot de membrii acesteia, se poate recurge și la vot secret.
Art. 36. - Votul în comisie este, de regulă, deschis, dar în anumite situații, hotăritc prin vot de membrii acesteia, se poate recurge și la vot secret.
Art. 37. - Cu privire la desfășurarea ședințelor comisiilor se încheie procese-verbale; acestea pot fi puse
Art. 37. - Cu privire la desfășurarea ședințelor comisiilor se încheie procese-verbale; acestea pot fi puse
la dispoziția altor persoane decât membrilor Senatului
la dispoziția altor persoane decât membrilor Senatului numai cu încuviințarea președintelui comisiei, afară de cazul în care ședințele comisiei au fost publice. Orice membru al Senatului poate lua cunoștință de actele și documentele remise comisiilor, fără strămutarea lor și fără ca lucrările comisiilor să fie stânjenite. Președintele comisiei va putea hotărî stenografierea dezbaterilor acesteia.
numai cu încuviințarea președintelui comisiei, afară
 
de cazul în care ședințele comisiei au fost publice.
2. Comisiile permanente
Orice membru al Senatului poate lua cunoștință de
 
actele și documentele remise comisiilor, fără shamutarea lor și fără ca lucrările comisiilor să fie stânjenit.
Art. 38. - Comisiile permanente sunt alese pe toată durata legislaturii. Denumirea, domeniile de activitate și numărul membrilor comisiilor permanente se stabilesc potrivit art. 24 alin. 2.
Președintele comisiei va putea hotărî stenografierea
 
dezbaterilor acesteia.
Art. 39. - Un senator poate face parte din cel mult două comisii pemianente.
2. Cfimisiilt permanente
Calitatea de membru al comisiei încetează dacă grupul parlamentar care l-a propus hotărăște astfel. În acest caz, se poate propune un alt membru.
Art. 38. - Comisiile permanente sunt alese pe toată
 
durata legislaturii. Denumirea, domeniile de activitate și numărul membrilor comisiilor permanente se
Art. 40. - Comisiile permanente avizează proiecte și propuneri legislative, pot efectua anchete parlamentare, dezbat și hotărăsc asupra altor probleme trimise de biroul permanent.
stabilesc potrivit art. 24 alin. 2.
 
Art. 39. - Un senator poate face parte din cel
Art. 41. - Biroul permanent înaintează, spre dezbatere și avizare, proiectele de lege, propunerile legislative și amendamentele comisiei permanente sesizată în fond, în competenta căreia intră materia reglementată prin proiectul sau propunerea respectivă. El poate sesiza și alte comisii pentru a-și da avizul cu privire la lucrarea respectivă.
mult două comisii pemianente.
 
Calitatea de membru al comisiei încetează dacă
Art. 42. - Orice comisie permanentă care se socotește competentă pentru a-și da avizul asupra unui proiect de lege, propunere legislativă sau amendament trimis de biroul permanent altei comisii, informează pe președintele acestuia că intenționează să-și dea avizul.
Grupul parlamentar care l-a propus hotărăște astfel.
În caz de refuz din partea biroului, Senatul hotărăște prin vot.
n acest caz, se poate propune un alt membru.
 
Art. 40. - Comisiile permanente avizează proiecte
Art. 43. - Dacă o comisie permanentă consideră că un proiect de lege sau o propunere legislativă este de competenta în fond a altei comisii, ea poate cere biroului permanent trimiterea lor către acea comisie.
și propuneri legislative, pot efectua anchete parlamentare, dezbat Și hotărăsc asupra altor probleme trimise
În caz de refuz din partea acestuia, se va proceda potrivit art. 42 alin. 2. La fel se va proceda și în caz de conflict de competentă între comisii.
de biroul permanent.
 
Art. 41. - Biroul permanent înaintează, spre dezbatere și avizare, proiectele de lege, propunerile legislative și amendamentele comisiei permanente sesizată în
Art. 44. - Comisia permanentă sesizată în fond va putea stabili un termen în care să-i fie remise avizul sau avizele celorlalte comisii care examinează proiectul sau propunerea legislativă. În caz de nerespectare a acestui termen, comisia sesizată în fond își va putea redacta raportul fără a mai
fond, în competenta căreia intră materia reglementată
aștepta avizul sau avizele respective.
prin proiectul sau propunerea respectivă. El poate sesiza și alte comisii pentru a-și da avizul cu privire la
 
lucrarea respectiva.
Art. 45. - La cererea comisiilor sesizate pentru avize, comisia sesizată în fond va putea încuviința ca la lucrările ei să participe, cu vot consultativ, raportorul sau raportorii comisiilor sesizate pentru avize.
Art. 42. - Orice comisie permanentă care se socotește competentă pentru a-și da avizul asupra unui proiect de lege, propunere legislativă sau amendament trimis de biroul permanent altei comisii, informează pe
 
președintele acestuia că intenționează să-și dea avizul.
Art. 46. - În raportul comisiilor sesizate în fond se va face referire la avizele celorlalte comisii care au examinat proiectul sau propunerea respectivă. Raportul va cuprinde propuneri motivate privind admiterea fără modificări a actului examinat, respingerea acestuia sau admiterea lui cu modificări și se înaintează biroului permanent.
În caz de refuz din partea biroului, Senatul hotărăște
 
prin vot.
Art. 47. - Dacă biroul permanent stabilește un termen înăuntrul căruia comisia sesizată în fond trebuie să-și depună raportul, modificarea acestui termen poate fi aprobată numai de Senat. Raportul va fi imprimat și distribuit senatorilor cu cel puțin 3 zile înainte de data stabilită pentru dezbaterea proiectului sau propunerii legislative în plenul Senatului.
Art. 43. - Dacă o comisie permanentă consideră că
 
un proiect de lege sau o propunere legislativă este de
Art. 48. - Avizarea amendamentelor scrise, depuse de senatori cu cel puțin 7 zile înainte de data dezbaterii în plen, se va face de către comisia sesizată în fond și, numai dacă aceasta consideră necesar, și de o alta comisie.
competenta în fond a altei comisii, ea poate cere biroului permanent trimiterea lor către acea comisie.
Pentru amendamente orale prezentate în plen cu privire la probleme de redactare sau alte aspecte mai puțin însemnate, avizarea se va putea face oral de către raportorul comisiei sesizate în fond, la solicitarea președintelui Senatului.
În caz de refuz din partea acestuia, se va proceda
 
potrivit art. 42 alin. 2.
Art. 49. - Dacă în urma dezbaterilor în plen intervin modificări importante pentru conținutul proiectului sau propunerii legislative, președintele Senatului apreciază asupra necesității supunerii proiectului spre reexaminare comisiei sesizate în fond și solicită Senatul să se pronunțe prin vot.
La fel se va proceda și în caz de conflict de competentă între comisii.
 
Art. 44. - Comisia permanentă sesizată în fond va
Art. 50. - Comisiile permanente pot ține ședințe comune cu aprobarea președintelui Senatului, care va statua, cu acest prilej, în ce mod se va asigura conducerea lucrărilor comisiilor reunite. În asemenea situații, comisiile pot conveni ca raportul sau avizul lor să fie comun.
putea stabili un termen în care să-i fie remise avizul
 
sau avizele celorlalte comisii care examinează proiectul
Art. 51. - Orice comisie permanentă poate porni o anchetă în cadrul competenței sale, privitoare la activitatea desfășurată de guvern, cu încuviințarea biroului permanent. Pentru a obține încuviințarea, comisia va prezenta o cerere scrisă, adoptată cu votul majorității membrilor comisiei, în care vor fi enunțate materiile ce formează obiectul anchetei, scopul ei, mijloacele necesare și termenul în care raportul comisiei urmează a fi prezentat
sau propunerea legislativă.
Senatului. Președintele Senatului va supune cererea aprobării biroului permanent și va comunica încuviințarea ei, dacă majoritatea membrilor acestuia este de acord sau, după caz, respingerea cererii. În vederea desfășurării anchetei, comisia permanentă va putea invita, pentru a da relații, orice persoană care are u calitate oficială, cu excepția Președintelui României, a președinților celor data camere parlamentare, zi judecătorilor Curții Supreme de Justiție și a procurorului general. Persoanele invitate pentru audiere vor fi înștiinnțate despre aceasta cu cel puțin 10 zile înainte, iar cheltuielile de deplasare și eventual, cazare, se vor suporta din fondurile Senatului. Prezența la audieri este obligatorie. În cadrul audierilor, persoanele invitate pot refuza să dea relații în cazul în care întrebările ce le sunt adresate privesc, hm condițiile prevăzute de lege, secrete de stat referitoare la apărarea țării sau secrete de stat de importanță deosebită. Refuzul celui invitat poate fi adus la cunoștința Senatului, care va decide în ședință secretă. Nu pot fi puse întrebări privind viața personală a celui audiat sau a familiei acestuia. Dacă dezbaterile asupra raportului comisiei relevă existența unor abateri grave în activitatea unui membru al guvemului, Senatul poate cere primului-ministru destituirea acestuia.
În caz de nerespectare a acestui termen, comisia sesizată în fond își va putea redacta raportul fără a mai
În ipoteza în care dezbaterile asupra raportului comisiei dezvăluie abuzuri și ilegalități în activitatea guvernului, Senatul poate înainta Adunării Deputaților o moțiune de cenzură asupra activității guvernului; Adunarea Deputaților va proceda potrivit propriului regulament.
aștepta avizul sau aiozele respective.
 
Art. 45. - La cererea comisiilor sesizate pentru
3. Comisii speciale.
avize, comisia sesizată în fond va putea încuviința ca
la lucrările ei să participe, cu vot consultativ, raportorul sau raportorii comisiilor sesizate pentru avize.
Art. 46. - În raportul comisiilor sesizate în fond se
va face referire la avizele celorlalte comisii care au
examinat proiectul sau propunerea respectivă.
Raportul va cuprinde propuneri motivate privind admiterea fără modificări a actului examinat, respingerea acestuia sau admiterea lui cu modificări și se
înaintează biroului permanent.
Art. 47. - Dacă biroul permanent stabilește un termen înăuntrul căruia comisia sesizată în fond trebuie
să-și depună raportul, modificarea acestui termen poate
fi aprobată numai de Senat.
Raportul va fi imprimat și distribuit senatorilor cu
cel puțin 3 zile înainte de data stabilită pentru dezbaterea proiectului sau propunerii legislative în plenul
Senatului.
Art. 48. - Avizarea amendamentelor scrise, depuse
de senatori cu cel puțin '7 zile înainte de data dezbaterii în plen, se va face de către comisia sesizată în
fond și, numai dacă aceasta consideră necesar, și de o
alta comisie.
Pentru amendamente orale prezentate în plen cu
privire la probleme de redactare sau alte aspecte mai
puțin însemnate, avizarea se va putea face oral de că-
tre raportorul comisiei sesizate în fond, la solicitarea
președintelui Senatului.
Art. 49. - Dacă în urma dezbaterilor în plen intervin modificări importante pentru conținutul proiectului
sau propunerii legislative, președintele Senatului apreciază asupra necesității supunerii proiectului spre reexaminare comisiei sesizate în fond și solicită Senatul
să se pronunțe prin vot.
Art, 50. - Comisiile permanente pot ține ședințe
comune cu aprobarea președintelui Senatului, care va
statua, cu acest prilej, în ce mod se va asigura conducerea lucrărilor comisiilor reunite. În asemenea situații, comisiile pot conveni ca raportul sau avizul lor
să fie comun.
Art. 51. - Orice comisie permanentă poate porni o
anchetă în cadrul competenței sale, privitoare la activitatea desfășurată de guvern, cu încuviințarea biroului pen-nonent.
Pentru a obține lncuviintarea, comisia va prezenta
o cerere scrisă, adoptată cu votul majorității membrilor


MONITORUL OFICIAL AL României Nr. 87 bis 5
comisiei, în care vor fi enunțate materiile ce formează
obiectul anchetei, scopul ei, mijloacele necesare și termenul în care raportul comisiei urmează a fi prezentat
Senatului,
Prașêdintele Senatului va supune cererea aprobării
biroului permanent și va comunica încuviințarea ei,
dacă majoritatea membrifiilor acestuia este de acord sau,
dubă caz, respingerea cerefli.
*în vederea desfășurării anchetei, comisia permanentă
va putea invita, pentru a da relații, orice persoană
care are u calitate oficială, cu excepția Președintelui
României, a președinților celor data camere parlamentare, zi judecătorilor Curții Supreme de Justiție
și a procurorului general.
Persoanele invitate pentru audiere vor fi înșlilnțate
despre aceasta cu cel puțin 10 zile înainte, iar cheltuielile de deplasare și eventual, cazare, se vor suporta
din fondurile Senatului.
Prezența la audieri este obligatorie.
În cadrul audiex-ilor, persoanele invitate pot refuza
să dea relații în cazul în care întrebările ce le sunt
adresate privesc, hm condițiile prevăzute de lege, secrete
de stat referitoare la apărarea țării sau secrete de stat
de importanță deosebită. Refuzul celui invitat poatefî
adus la cunoștința Senatului, care va decide în ședință
secretă.
Nu pot fi puse întrebări privind viața personală n
celui audiat sau a familiei acestuia.
Dacă dezbaterile asupra raportului comisiei relevă
existența unor abateri grave în activitatea unui membru al guvemului, Senatul poate cere prima-lui-ministru clestituirea acestuia.
În ipoteza în care dezbaterile asupra raportului comisiei dezvăluie abuzuri și ilegalități în activitatea guvernului, Senatul poate înainta Adunării Deputaților-o
moțiune de cenzură asupra activității guvernului; Adunarea Deputaților va proceda potrivit propriului regulament.
3. Comisii Syelrlalt
Art. 52. - Senatul își va putea constitui comisii
Art. 52. - Senatul își va putea constitui comisii
speciale pentru avizarea unor acte legislative complexe,
speciale pentru avizarea unor acte legislative complexe,
1.680 de modificări

Meniu de navigare