Monitorul Oficial 202/1992
Monitorul Oficial al României
Anul IV, Nr. issue::202 - Partea I - Marți, 18 august year::1992
Hotărâri ale Guvernului României
Hotărâre privind constituirea unui depozit la Banca Agricolă - S.A., destinat acordării de credite cu dobândă redusă societăților comerciale agricole de creștere și îngrășare a porcilor și creștere a păsărilor, precum și unele măsuri financiare ce urmează a se aplica acestor agenți economici
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Ministerul Economiei și Finanțelor constituie un depozit în lei la Banca Agricolă - S.A., cu dobândă de 13% pe an, în vederea asigurării surselor necesare pentru suplinirea temporară a capitalizării societăților comerciale agricole cu profil de creștere și îngrășare a porcilor și creștere a păsărilor în sistem industrial, depozitul urmând a fi stabilit anual în raport cu programul de capitalizare aprobat pentru aceste societăți.
Depozitul se constituie din echivalentul în lei aferent creditelor externe guvernamentale pe termen mijlociu și lung, de care beneficiază România, și din alte resurse ale trezoreriei.
Art. 2. - Banca Agricolă - S.A., pe baza depozitului constituit, acordă credite cu cu dobândă de 15% pe an societăților comerciale agricole cu profil de creștere și îngrășare a porcilor și creștere a păsărilor în sistem industrial, pentru finanțarea valorii animalelor de reproducție și, eventual, a animalelor tinere și la îngrășat.
Art. 3. - Pierderile înregistrate la finele anului 1991 la societățile comerciale agricole cu profil de creștere și îngrășare a porcilor și creștere a păsărilor în sistem industrial vor fi creditate de Banca Agricolă - S.A., cu dobândă de 15% pe an, din depozitul constituit potrivit art. 1, în măsura în care aceste pierderi se includ în programul prevăzut la art. 5 din prezenta hotărâre.
Art. 4. - Banca Agricolă - S.A. va acorda acestor societăți comerciale creditele ce fac obiectul acestei hotărâri, în condițiile respectării prevederilor normelor proprii de creditare, precum și a normelor tehnice și a plafoanelor stabilite de Ministerul Agriculturii și Alimentației, cu avizul Ministerului Economiei și Finanțelor.
Art. 5. - Ministerul Agriculturii și Alimentației, cu avizul Ministerului Economiei și Finanțelor, va prezenta Guvernului, în termen de 30 de zile de la adoptarea prezentei hotărâri, Programul de capitalizare și restructurare a activității societăților comerciale agricole din domeniul creșterii și îngrășării porcilor și al creșterii păsărilor în sistem industrial, precum și propuneri pentru constituirea resurselor valutare necesare rambursării creditelor externe contractate pentru importul de furaje.
Art. 6. - Ministerul Economiei și Finanțelor, Banca Agricolă - S.A. și Ministerul Agriculturii și Alimentației vor asigura aplicarea prevederilor prezentei hotărâri.
Contrasemnează: | |
Ministrul agriculturii și alimentației, Petru Mărculescu | |
Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu |
Hotărâre pentru aprobarea Protocolului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Populare Democrate Coreene privind lichidarea creanțelor în ruble
Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - Se aprobă Protocolul dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Populare Democrate Coreene privind lichidarea creanțelor în ruble, semnat la București la 21 mai 1992.
Contrasemnează: | |
Ministrul comerțului și turismului, Constantin Fota | |
Ministrul afacerilor externe, Adrian Năstase |
Protocol între Guvernul României și Guvernul Republicii Populare Democrate Coreene privind lichidarea creanțelor în ruble
- Guvernul României și Guvernul Republicii Populare Democrate Coreene (denumite în continuare părți contractante),
- având în vedere trecerea la o nouă formă de decontare a schimburilor comerciale și în scopul lichidări creanțelor în ruble din contul de cliring și din conturile de credit la 31 decembrie 1991,
- au convenit următoarele:
- Articolul 1
Banca Română de Comerț Exterior - S.A. și Banca de Comerț Exterior a Republicii Populare Democrate Coreene (denumite în continuare bănci), până la 31 mai 1992, vor verifica și își vor confirma reciproc creanțele existente la 31 decembrie 1991 în contul de cliring și în conturile de credite exprimate în ruble.
- Articolul 2
Creanțele care au apărut la 31 decembrie 1991, în conturi în ruble, menționate la art. 1 al prezentului protocol, vor fi lichidate în perioada 1 ianuarie 1992 - 31 decembrie 1992, prin livrări de mărfuri din contractele existente, precum și noi mărfuri asupra cărora organele de comerț exterior au convenit și care vor fi contractate până la 30 iunie 1992.
Contractele pentru mărfurile noi se vor încheia în condițiile Protocolului comercial pe anul 1990, al convențiilor de credit încheiate între cele două țări, precum și ale Condițiilor generale de livrare a mărfurilor dintre cele două țări, din 26 decembrie 1980.
Băncile celor două țări vor menține, până la 31 decembrie 1992, conturile de cliring și conturile de credit exprimat în ruble.
- Articolul 3
În cazul în care, la 31 decembrie 1992, se vor înregistra creanțe în ruble în contul de cliring și în conturile de credite, acestea vor fi achitate până la 30 iunie 1993, în valută liber convertibilă, la un coeficient rublă-dolar S.U.A. care va fi convenit între cele două părți contractante până la data de 31 martie 1993. În același timp, începând cu 1 ianuarie 1993, se va achita dobânda la creanțele menționate mai sus, până la lichidarea acestora, nivelul dobânzii urmând să se convină.
- Articolul 4
La propunerea uneia dintre părțile contractante, reprezentanții organelor competente din cele două țări se vor întâlni pentru examinarea stadiului de realizare a celor stabilite la art. 2 al prezentului protocol și convenirea de măsuri corespunzătoare.
- Articolul 5
Banca Națională a României și Banca de Comerț Exterior a Republicii Populare Democrate Coreene vor conveni, în termen de 2 luni de la data încheierii acestui protocol, modalitatea tehnică cu privire la operațiunile bancare pentru îndeplinirea prezentului protocol.
- Articolul 6
Prezentul protocol intră în vigoare la data semnării și este valabil până la îndeplinirea integrală a prevederilor sale.
Acest protocol a fost încheiat la București, la data de 21 mai 1992, în câte patru originale, două în limba română și două în limba coreeană, toate textele având aceeași valabilitate.
Din împuternicirea Guvernului României, Cornel Grigoruț, subsecretar de stat la Ministerul Comerțului și Turismului |
Din împuternicirea Guvernului Republicii Populare Democrate Coreene, Han Su Ghil, adjunct al ministrului comerțului exterior |
Hotărâre pentru aprobarea Minutei convenite a celei de-a XV-a sesiuni a Comisiei mixte guvernamentale româno-daneze de cooperare economică, industrială, tehnică și științifică
Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - Se aprobă Minuta convenită a celei de-a XV-a sesiuni a Comisiei mixte guvernamentale româno-daneze de cooperare economică, industrială, tehnică și științifică, semnată la Copenhaga la 20 iunie 1992.
Contrasemnează: | |
Ministrul comerțului și turismului, Constantin Fota | |
Ministrul afacerilor externe, Adrian Năstase |
Hotărâre pentru aprobarea Înțelegerii dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Elene cu privire la colaborarea dintre Ministerul de Interne al României și Ministerul Ordinii Publice al Republicii Elene în probleme din domeniul lor de competență
Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - Se aprobă Înțelegerea dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Elene cu privire la colaborarea dintre Ministerul de Interne al României și Ministerul Ordinii Publice al Republicii Elene în probleme din domeniul lor de competență.
Contrasemnează: | |
Ministru de interne, Victor Babiuc | |
Ministrul afacerilor externe, Adrian Năstase |
Republicări
Hotărârea Guvernului României nr. 140/1991[1] privind metodologia atribuirii în locație a gestiunii sau închirierii unor subunități prin licitație directă
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Toate subunitățile comerciale din comerțul interior și turism, cu capital de stat, precum și subunitățile de producție, prestatoare de servicii sau spațiile disponibile cu destinație de birouri, aparținând regiilor autonome înființate prin decizii ale prefecturilor și Primăriei municipiului București, care vor fi atribuite în locația gestiunii sau închiriate persoanelor fizice sau juridice, române sau străine, vor fi scoase la licitație directă.
Sunt exceptați de la licitația directă în vederea închirierii, din fondul de stat, a unor mici spații disponibile în suprafață de până la 50 m2, pentru activități de producție sau prestări de servicii, pensionarii de invaliditate care și-au pierdut total sau parțial capacitatea de muncă în lupta pentru victoria Revoluției din decembrie 1989[2].
Art. 2. - Organizarea licitației este de competența societății comerciale în structura căreia se află subunitatea care se atribuie în locație a gestiunii sau închiriere.
În cazul în care spațiul în care funcționează subunitatea ce urmează a fi atribuită în locație a gestiunii sau închiriere este proprietatea unei regii autonome sau a altei societăți comerciale, se organizează o singură licitație de către societatea comercială care îl utilizează, de comun acord cu proprietarul spațiului.
În această situație, se vor încheia separat, pentru aceeași perioadă, un contract pentru locație a gestiunii cu societatea comercială în structura căreia funcționează subunitatea și un contract de închiriere cu proprietarul spațiului.
La expirarea contractelor, atât în situația prelungirii acestora, cât și în cazul încheierii altor contracte - ca urmare a unor licitații directe - se vor avea în vedere prevederile prezentului articol.
Art. 3. - Profilul subunităților comerciale care vor fi scoase la licitație va fi stabilit de prefecturi sau Primăria municipiului București, cu consultarea Ministerului Comerțului și Turismului - Departamentul Reglementării Comerțului și Turismului, urmărindu-se asigurarea necesarului de suprafețe comerciale, diversificarea și amplasarea rațională a rețelei comerciale.
Pentru subunitățile din domeniul turismului (hoteluri, moteluri, vile, cabane, campinguri, bungalowuri, sate de vacanță și altele, cu unitățile de alimentație publică și de prestații aferente - restaurante, baruri, unități de agrement etc.), participarea la licitație implică asumarea de către ofertant a respectării criteriilor de clasificare și a realizării integrale a prevederilor din caietul de sarcini stabilit de societățile comerciale, al cărui conținut-cadru va fi elaborat de Departamentul Reglementării Comerțului și Turismului.
Caietul de sarcini va face parte integrantă din contractul de locație a gestiunii sau de închiriere.
Art. 4. - Organizarea licitației, inclusiv îndeplinirea formalităților de publicitate, se realizează de către o comisie numită de consiliul de administrație al societății comerciale.
Art. 5. - Comisia de organizare va elabora documentația licitației, care va fi distribuită ofertanților contra cost și care va cuprinde mențiuni referitoare la descrierea obiectului licitației, prețul de la care aceasta începe, durata locației gestiunii, criteriile și punctajul pe baza cărora va fi desemnat câștigătorul.
Aceasta va asigura publicitatea licitației prin întocmirea unor publicații, care vor cuprinde:
a) obiectul licitației și locul de amplasare unde poate fi vizitat;
b) locul unde poate fi procurată documentația licitației;
c) garanția de participare și contul de plată;
d) ziua, ora și locul desfășurării licitației.
Publicațiile de licitație vor fi afișate la locul unde aceasta se va desfășura și vor fi publicate în presa locală, precum și într-un ziar cu difuzare la nivelul întregii țări. Licitația se va desfășura după trecerea a 15 zile de la data apariției anunțului în presă.
La adjudecare pot fi prezenți reprezentanți ai prefecturilor sau consiliilor locale, ai Departamentului Reglementării Comerțului și Turismului și ai sindicatelor, pentru a supraveghea ca licitația să se desfășoare conform legii.
Art. 6. - Fiecare ofertant va achita o garanție de participare, reprezentând o cotă procentuală din valoarea obiectului licitației, stabilită de comisia de organizare.
Sumele vor fi consemnate la C.E.C. pe numele societății comerciale sau regiei autonome, după caz, chitanța fiind depusă de ofertant la secretariatul organizatorului cu cel puțin 3 zile înainte de data ținerii licitației. O dată cu chitanța, ofertantul va depune actele doveditoare privind bonitatea sau garanțiile materiale de care dispune.
Garanția de participare depusă de câștigătorul licitației i se restituie acestuia după încetarea contractului de locație a gestiunii sau de închiriere.
Celelalte garanții se restituie depunătorilor după adjudecare.
Art. 7. - În ziua stabilită pentru licitație, concurenții vor prezenta comisiei de organizare ofertele lor, care vor cuprinde toate elementele prevăzute în documentație, în plic sigilat.
Comisia de organizare va deschide plicurile în prezența concurenților și va adjudeca obiectul licitației în favoarea concurentului care a întrunit cel mai mare punctaj.
În caz de balotaj, în aceeași zi se desfășoară o nouă licitație numai cu ofertanții în cauză.
Criteriile de evaluare a ofertelor, pentru determinarea câștigătorului licitației, sunt cele prevăzute în anexă, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 8. - Competența de rezolvare a contestațiilor privind organizarea și desfășurarea licitației aparține consiliului de administrație al societății organizatoare a licitației.
Contestațiile se depun în termen de 5 zile de la data adjudecării și vor fi soluționate în 10 zile de la data înregistrării acestora.
Consiliul de administrație poate hotărî anularea licitației, în cazul în care se constată că aceasta a fost organizată și s-a desfășurat fără respectarea prevederilor prezentei hotărâri, sau refacerea punctajului, în cazul în care acesta a fost calculat eronat.
Art. 9. - Nerespectarea prevederilor prezentei hotărâri atrage răspunderea disciplinară, materială sau penală, după caz, a celor vinovați.
Art. 10. - Ministerele de resort sau organele administrației publice locale vor aplica sau adapta criteriile pentru efectuarea licitației din anexa la prezenta hotărâre pentru celelalte societăți comerciale cu capital integral sau majoritar de stat care desfășoară activitate de comerț sau turism.
Art. 11. - Prevederile prezentei hotărâri se completează cu cele din Hotărârea Guvernului nr. 1228/1990.
Art. 12. - Pe data prezentei hotărâri se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 84/1991, precum și orice alte dispoziții contrare.
Anexă
Criterii pentru efectuarea licitației
Punctajul acordat -puncte- | |
1. Menținerea profilului de activitate existent la data licitației | 25 |
2. Preluarea integrală a personalului din unitate existent la data licitației și menținerea acestuia, în condițiile legislației în vigoare, inclusiv cele din contractul colectiv de muncă | 25 |
3. Criterii de profesionalitate: | 10 |
3.1. Pentru persoane fizice: | |
a) cu pregătire sau activitate în comerț și turism, după caz, inclusiv pensionari | 10 |
b) cu pregătire și activitate în alte domenii | 5 |
3.2. Pentru persoane juridice: | |
a) au prevăzut în statut și practică activitate corespunzătoare profilului unității licitate | 10 |
b) au prevăzut în statut activitate corespunzătoare profilului unității licitate, dar nu o practică | 5 |
4. Ofertantul este salariatul societății comerciale din comerț și turism, deținătoare a activității licitate | 10 |
5. Prețul licitat pentru locația gestiunii sau chiria licitată în cazul închirierii | 15 |
6. Dezvoltarea și modernizarea unității licitate: | 15 |
a) pentru persoanele fizice sau juridice care se prezintă la licitație, dar nu au avut unitatea în cauză în locație sau închiriere și prezintă un program concret de dezvoltare și modernizare a acesteia | 10 |
b) pentru persoanele fizice sau juridice care au deținut unitatea în locație sau închiriere și au efectuat asemenea lucrări (dovedite cu documente legale) | 15 |
- Notă:
- Stabilirea punctajului acordat pentru valoarea locației gestiunii sau chiriei se va face procentual de la valoarea maximă spre valoarea minimă.
- Criteriile 1, 2, 5 și 6 a) vor fi incluse obligatoriu în contract. Nerespectarea oricăruia dintre acestea atrage, după sine, rezilierea de drept a contractului.
- Punctajul prevăzut la criteriul 4 se acordă numai persoanelor fizice care participă la licitație în nume propriu.
Referințe
- ↑ Republicată în temeiul art. II din Hotărârea Guvernului nr. 279/1992, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 139 din 22 iunie 1992, dându-se articolelor o nouă numerotare și actualizându-se unele denumiri.
Hotărârea Guvernului nr. 140 din 27 februarie 1991 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 48 din 11 martie 1991. - ↑ Alineat introdus prin Hotărârea Guvernului nr. 174 din 9 aprilie 1992, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea 1, nr. 81 din 4 mai 1992.