Monitorul Oficial 359/1994

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::0359 - Partea I - Vineri, 23 decembrie year::1994

Legi și decrete

Lege pentru aprobarea unor ordonanțe ale Guvernului emise în baza Legii nr. 72/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Articol unic. - Se aprobă următoarele ordonanțe emise în temeiul art. 1 lit. a), d) și e) din Legea nr. 72/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe:

  • Ordonanța Guvernului nr. 23 din 18 iulie 1994 privind măsuri de reglementare a unor probleme de ordin financiar în activitatea Societății Naționale a Căilor Ferate Române, emisă în temeiul art. 1 lit. d) și e) din Legea nr. 72/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe și publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 205 din 9 august 1994;
  • Ordonanța Guvernului nr. 28 din 22 iulie 1994 privind plata majorărilor de întârziere și a unor sume restante datorate statului, emisă în temeiul art. 1 lit. e) din Legea nr. 72/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe și publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 205 din 9 august 1994, cu următoarele modificări și completări:
a) Articolul 2 alineatul 1 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Pentru a beneficia de amânarea la plată, agenții economici vor prezenta organelor fiscale teritoriale, până la 31 ianuarie 1995, situația majorărilor de întârziere datorate și neplătite până la 31 iulie 1994 inclusiv."

b) Articolul 2 se completează cu un nou alineat 3, care va avea următorul cuprins:

„Majorările de întârziere amânate la plată potrivit prezentei ordonanțe se vor reflecta în contabilitatea agenților economici în conturi de ordine și evidență, cu excepția cazurilor în care acestea au fost reflectate în conturi bilanțiere ale perioadelor anterioare anului 1994.";

  • Ordonanța Guvernului nr. 46 din 12 august 1994 privind măsuri pentru asigurarea finanțării acțiunilor legate de continuarea aplicării Legii fondului funciar nr. 18/1991, emisă în temeiul art. 1 lit. a) din Legea nr. 72/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe și publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 241 din 29 august 1994;
  • Ordonanța Guvernului nr. 58 din 19 august 1994 privind reglementarea rambursării unor rate scadente ale datoriei publice interne, emisă în temeiul art. 1 lit. d) din Legea nr. 72/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe și publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 245 din 30 august 1994;
  • Ordonanța Guvernului nr. 60 din 24 august 1994 privind asanarea situației financiare la Regia Autonomă „Romcereal", ca urmare a majorării nivelului dobânzilor bancare și al tarifelor de transport aferente livrărilor de grâu pentru panificație, emisă în temeiul art. 1 lit. d) din Legea nr. 72/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe și publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 245 din 30 august 1994, cu completarea articolului 2 cu un nou alineat 2, care va avea următorul cuprins:

„Suma va fi pusă la dispoziția beneficiarului, etapizat, numai pe măsura definitivării controalelor efectuate de Ministerul Finanțelor.";

Această lege a fost adoptată de Senat în ședința din 12 decembrie 1994, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Senatului, prof. univ. dr. Oliviu Gherman

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 12 decembrie 1994, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

p. Președintele Camerei Deputaților, Marțian Dan

București, 22 decembrie 1994 | Nr. 132.


Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea unor ordonanțe ale Guvernului emise în baza Legii nr. 72/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe

În temeiul art. 77 alin. (1) și al prevederilor art. 99 alin. (1) din Constituția României,
Președintele României decretează:

Articol unic. - Se promulgă Legea pentru aprobarea unor ordonanțe ale Guvernului emise în baza Legii nr. 72/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe și se dispune publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

Președintele României, Ion Iliescu | București, 20 decembrie 1994 | Nr. 274.



Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind acordarea unor fonduri bănești de la bugetul de stat pentru realizarea activităților și acțiunilor prevăzute la art. 13 din Legea nr. 83/1993

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - În baza prevederilor art. 13 din Legea nr. 83/1993 privind sprijinul acordat de stat producătorilor agricoli, se acordă de la bugetul de stat fonduri bănești - în cadrul sumelor aprobate din bugetul Ministerului Agriculturii și Alimentației - pentru următoarele activități și acțiuni:

a) editarea și distribuirea de reviste și materiale de specialitate;

b) organizarea de cursuri gratuite de instruire, perfecționare și atestare a agricultorilor, inclusiv de întreținere, reparare și exploatare a tractoarelor și mașinilor agricole;

c) punerea gratuit la dispoziția producătorilor agricoli, persoane fizice, a proiectelor și devizelor-model pentru construcții gospodărești și de producție agricolă, a instrucțiunilor și tehnologiilor de cultivare a plantelor, de creștere a animalelor și de folosire a produselor chimice în agricultură, de protecție a plantelor, animalelor și mediului înconjurător;

d) organizarea de târguri, loturi demonstrative și expoziții, anual.

Art. 2. - Se aprobă Normele metodologice privind acordarea, utilizarea și controlul utilizării fondurilor bănești acordate de la bugetul de stat pentru aplicarea prevederilor art. 13 din Legea nr. 83/1993 privind sprijinul acordat de stat producătorilor agricoli, potrivit art. 1, prevăzute în anexă.

Art. 3. - Anexa face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 2 decembrie 1994 | Nr. 863.

Contrasemnează:

Ministrul agriculturii și alimentației,
Valeriu Tabără
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu


Anexă

Norme metodologice
privind acordarea, utilizarea și controlul utilizării fondurilor bănești acordate de la bugetul de stat pentru aplicarea prevederilor art. 13 din Legea nr. 83/1993 privind sprijinul acordat de stat producătorilor agricoli

Art. 1. - (1) În conformitate cu prevederile art. 13 alin. (2) și (3) din Legea nr. 83/1993 privind sprijinul acordat de stat producătorilor agricoli, Ministerul Agriculturii și Alimentației asigură editarea și distribuirea de reviste și materiale de specialitate, organizează cursuri gratuite de instruire, perfecționare și atestare a agricultorilor, inclusiv de întreținere, reparare și exploatare a tractoarelor și mașinilor agricole, atribuie burse pentru tinerii care frecventează cursurile școlilor profesionale agricole și alte asemenea măsuri.

(2) Totodată, Ministerul Agriculturii și Alimentației, prin intermediul centrelor de perfecționare a personalului din agricultură, al direcțiilor generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București și al centrelor agricole comunale, pune gratuit la dispoziția producătorilor agricoli, persoane fizice, proiecte și devize-model pentru construcții gospodărești și de producție agricolă, instrucțiuni și tehnologii de cultivare a plantelor, de creștere a animalelor și de folosire a produselor chimice în agricultură, de protecție a plantelor, animalelor și mediului înconjurător, organizează anual târguri, loturi demonstrative și expoziții privind utilizarea exploatațiilor agricole private.

Art. 2. - Activitățile și acțiunile menționate la art. 1, finanțate de la bugetul de stat, se aprobă anual de către Guvern și se pun în aplicare prin ordin al ministrului agriculturii și alimentației, în limita fondurilor alocate prin legea bugetului de stat.

Art. 3. - Fondurile bănești alocate pentru desfășurarea activităților și acțiunilor menționate la art. 1 se derulează numai prin Ministerul Agriculturii și Alimentației și direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București, care pot încheia contracte cu centrele de perfecționare a personalului din agricultură, cu casele agronomului și cu alte unități desemnate în acest scop.

Art. 4. - (1) Pentru editarea publicațiilor de specialitate, Ministerul Agriculturii și Alimentației organizează licitații sau selecția ofertelor de preț, cu respectarea criteriilor de eficiență economică, conform prevederilor legale în vigoare.

(2) Cheltuielile suportate de la bugetul Ministerului Agriculturii și Alimentației sunt cele prevăzute în decontul justificativ prezentat în anexa nr. 1 la prezentele norme.

(3) Materialele de specialitate având ca obiect instrucțiuni și tehnologii de cultivare a plantelor și de creștere a animalelor, de folosire a produselor chimice în agricultură, de protecție a plantelor, animalelor și mediului înconjurător se distribuie gratuit producătorilor agricoli, persoane fizice.

(4) Proiectele și devizele-model pentru construcții gospodărești și de producție agricolă vor fi distribuite, cu prioritate, în mod gratuit, tinerilor care au calitatea de producător agricol și care se stabilesc și lucrează în mediul rural.

(5) Distribuirea gratuită a materialelor prevăzute la art. 4 alin. (3) se organizează prin direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București.

(6) Verificarea distribuirii materialelor de specialitate prevăzute la art. 4 alin. (3) se face prin controale periodice efectuate de către specialiștii Ministerului Agriculturii și Alimentației.

Art. 5. - (1) Ministerul Agriculturii și Alimentației organizează cursuri gratuite de instruire, perfecționare și atestare a agricultorilor, inclusiv de întreținere, reparare și exploatare a tractoarelor și mașinilor agricole.

(2) Tematicile-cadru abordate la cursurile de instruire, perfecționare și atestare a agricultorilor se vor referi la:

a) tehnici și tehnologii actuale în cultura plantelor de câmp, a pomilor și arbuștilor fructiferi, a viței de vie și a legumelor;
b) tehnici și tehnologii actuale în creșterea animalelor;
c) mecanizarea lucrărilor din agricultură;
d) întreținerea, repararea și exploatarea tractoarelor și mașinilor agricole;
e) folosirea substanțelor chimice în agricultură;
f) elemente de gestiune economică și managementul exploatațiilor agricole.

Tematicile-cadru se vor completa, adapta, diversifica și detalia potrivit condițiilor locale, nivelului de pregătire generală a cursanților, tipului și scopului cursurilor etc., de către direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene, a municipiului București și centrele de perfecționare a personalului din agricultură.

(3) Selectarea cursanților în funcție de gradul de pregătire a acestora, se face de către:

  • direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București, la propunerea centrelor agricole comunale, pentru agricultori, persoane fizice;
  • Ministerul Agriculturii și Alimentației și direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București, pentru specialiști.

(4) Cursurile de instruire, perfecționare și atestare a agricultorilor, necesare ridicării nivelului de pregătire profesională a producătorilor agricoli și de perfecționare a specialiștilor, se realizează prin centrele de perfecționare a personalului din agricultură, casele agronomului și grupurile școlare agricole, care asigură în același timp și publicitatea acestora.

(5) Fondurile necesare desfășurării acțiunilor de la art. 5 alin. (1) se acordă direcțiilor generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București, pentru cursurile organizate de acestea prin centrele de perfecționare a personalului din agricultură, casele agronomului și grupurile școlare.

(6) Cheltuielile suportate din bugetul Ministerului Agriculturii și Alimentației sunt cele prevăzute în decontul justificativ prezentat în anexa nr. 2 la prezentele norme.

(7) Cursurile de instruire și perfecționare se organizează periodic, pentru ridicarea nivelului de cunoștințe al producătorilor agricoli, persoane fizice, și al specialiștilor și se certifică cu adeverințe de participare.

Cursurile de instruire, perfecționare și atestare vor fi urmate de examinarea și eliberarea de certificate care atestă absolvirea acestora.

Art. 6. - (1) În cadrul programului de asistență tehnică și de consultanță de specialitate, Ministerul Agriculturii și Alimentației organizează anual, prin intermediul direcțiilor generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București:

a) târguri și expoziții agricole în județe și în municipiul București, ținând seama de specificul local, de sărbători și perioade calendaristice ale anului, cu participarea producătorilor agricoli privați și a altor agenți economici, precum și a unităților de cercetare și de învățământ din zona de influență. Cu acest prilej se organizează concursuri pentru cei mai buni producători agricoli, persoane fizice;

b) loturi demonstrative la nivel de centru agricol comunal, sub îndrumarea directă a specialiștilor de la aceste centre, a specialiștilor de la direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București, în colaborare cu specialiștii din cercetarea și învățământul agricol.

De asemenea, loturi demonstrative se vor organiza și în unitățile de cercetare și învățământ agricol din zonă, în vederea popularizării noutăților tehnice în domeniu.

(2) Costurile estimative de organizare și desfășurare a acestor manifestări se prezintă prin Nota de fundamentare a costului acțiunii (anexa nr. 3 la prezentele norme) de către unitățile organizatoare la direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București, pe baza căreia acestea vor solicita Ministerului Agriculturii și Alimentației acordarea sumelor necesare finanțării acestor acțiuni de la bugetul de stat.

După încheierea acțiunii, unitatea organizatoare va prezenta direcțiilor generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București decontul justificativ al cheltuielilor efectuate (anexa nr. 4 la prezentele norme) însoțit de toate actele primare pentru decontarea integrală a sumelor alocate.

Art. 7. - (1) Ministerul Agriculturii și Alimentației urmărește, la nivelul unităților organizatoare, modul de organizare și desfășurare a activităților și a acțiunilor respective.

(2) Ministerul Agriculturii și Alimentației, în urma verificării și analizei deconturilor justificative (anexele nr. 1-4 la prezentele norme), primite de la direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București, va solicita Ministerului Finanțelor deschiderea creditelor bugetare prevăzute la cap. 76.1. „Agricultură, silvicultură, ape, mediu înconjurător". Cererile de credite bugetare trimise Ministerului Finanțelor vor fi însoțite de un centralizator (anexa nr. 5 la prezentele norme) și de un exemplar din deconturile justificative.

După deschiderea creditelor bugetare, deconturile justificative se vor restitui ordonatorului principal de credite.

(3) Direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București și celelalte unități abilitate să organizeze activitățile și acțiunile menționate în prezentele norme metodologice răspund, potrivit legii, pentru utilizarea și gestionarea fondurilor alocate în acest sens prin bugetul Ministerului Agriculturii și Alimentației.

Art. 8. - Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.


Anexa Nr. 1 la normele metodologice
Ministerul Agriculturii și Alimentației
Verificat și avizat pentru suma de .................... lei
Direcția generală sinteze economice și financiare
Director general
Decont justificativ
privind fondurile alocate de la bugetul de stat pentru editarea și distribuirea de reviste și materiale de specialitate, conform art. 13 alin. (2) și (3) din Legea nr. 83/1993
Nr. crt. Specificație Costul
1. Cheltuieli de publicitate
2. Cheltuieli de editare
3. Cheltuieli de distribuire a revistelor și materialelor de specialitate
Total:
Avizat
Direcția pregătire și perfecționare personal,
consultanță și propagandă agricolă

Director,


Anexa Nr. 2 la normele metodologice
Direcția Generală pentru Agricultură și Alimentație a județului ............................ / municipiului București
    Nr. ........................ din ziua ...........
    luna ................ anul .......................
Ministerul Agriculturii și Alimentației
Verificat și avizat pentru suma de .................... lei
Direcția generală sinteze economice și financiare
Director general,
Data ………………../………
Decont justificativ
privind fondurile alocate de la bugetul de stat pentru organizarea și desfășurarea cursurilor gratuite de instruire, perfecționare și atestare a agricultorilor, inclusiv de întreținere, reparare și exploatare a tractoarelor și mașinilor agricole, conform art. 13 alin. (2) din Legea nr. 83/1993
Nr. crt. Specificație Costul cursului
1. Cheltuieli legate de închirierea spațiilor
2. Cheltuieli cu materiale didactice și rechizite
3. Cheltuieli legate de publicitatea cursurilor
4. Prestări servicii
Total:
Direcția Generală pentru Agricultură și Alimentație a județului ............................ / municipiului București
    Director,                       Contabil șef,
Unitatea organizatoare,
Avizat
Ministerul Agriculturii și Alimentației
Direcția pregătire și perfecționare personal,
consultanță și propagandă agricolă
Director,


Anexa Nr. 3 la normele metodologice
Notă de fundamentare
a costului acțiunii de organizare a .................

1. Denumirea manifestării:

2. Data și locul de desfășurare:

3. Numărul participanților:

4. Cheltuieli totale:

  • din care, alte sponsorizări

5. Cheltuieli ce se suportă de Ministerul Agriculturii și Alimentației

  • total
din care:
5.1. Cheltuieli legate de redactarea și expedierea corespondenței;
5.2. Cheltuieli de publicitate;
5.3. Cheltuieli cu editarea programelor, afișelor, conferințelor;
5.4. Cheltuieli legate de redactarea și tipărirea materialelor tehnice și științifice;
5.5. Cheltuieli legate de închirierea și amenajarea spațiilor necesare și de realizare a loturilor demonstrative.

(T.V.A. este inclusă în structura cheltuielilor).

Executant,
Director,
Beneficiar,
Contabil șef,


Anexa Nr. 4 la normele metodologice
Direcția Generală pentru Agricultură și Alimentație a județului ............................ / a municipiului București
Unitatea organizatoare .........................................
Nr. ................... din ziua ........... luna ................
anul .......................
Ministerul Agriculturii și Alimentației


Direcția generală sinteze economice și financiare
Verificat și avizat pentru suma de .................... lei
Director general,
Data ……… ziua ……… luna ……….

Decont justificativ
privind fondurile alocate de la bugetul de stat pentru organizarea anuală de târguri, loturi demonstrative și expoziții cu specific agricol și de industrie alimentară, conform art. 13 alin. (3) din Legea nr. 83/1993
Nr. crt. Specificație
(Denumirea acțiunii întreprinse)
Credit acordat inițial Costul final al acțiunii Regularizarea costurilor acțiunii
1. Cheltuieli legate de redactarea și expedierea corespondenței
2. Cheltuieli de publicitate
3. Cheltuieli cu editarea programelor, afișelor, conferințelor
4. Cheltuieli legate de redactarea și tipărirea materialelor
5. Cheltuieli legate de închirierea și amenajarea spațiilor necesare și de realizarea loturilor demonstrative
Total:
Direcția Generală pentru Agricultură și Alimentație a județului ............................ / a municipiului București
    Director,                       Contabil șef,
Unitatea organizatoare,
Director,                     Contabil șef,
Avizat
Ministerul Agriculturii și Alimentației
Direcția pregătire și perfecționare personal,
consultanță și propagandă agricolă
Director,


Anexa Nr. 5 la normele metodologice

Ministerul Agriculturii și Alimentației
Direcția generală sinteze economice și financiare

Situația
centralizatoare privind fondurile solicitate pentru activitățile și acțiunile privind aplicarea prevederilor art. 13 din Legea nr. 83/1993, privind sprijinul acordat de stat producătorilor agricoli
Denumirea acțiunii și direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București Suma solicitată pe baza deconturilor (mii lei)
1. Acțiunea (activitatea)
din care:
- Direcția generală pentru agricultură și alimentație a județului/a municipiului București
2. Acțiunea (activitatea)
din care:
- Direcția generală pentru agricultură și alimentație a județului/a municipiului București
Total:
Director general,


Hotărâre pentru modificarea art. 1 alin. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 856/1994 privind garantarea unor credite bancare aferente Programului național de asigurare a resurselor energetice pentru sezonul rece 1994-1995

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Hotărârea Guvernului nr. 856/1994 privind garantarea unor credite bancare aferente Programului național de asigurare a resurselor energetice pentru sezonul rece 1994 - 1995, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 344 din 12 decembrie 1994, se modifică după cum urmează:

  • Alineatul 2 al articolului 1 va avea următorul cuprins:

„La creditele prevăzute la alineatul precedent se aplică o dobândă bonificată de 15% în condițiile art. 15 alin. 4 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1994, aprobată prin Legea nr. 116 din 2 decembrie 1994."

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 16 decembrie 1994 | Nr. 912.

Contrasemnează:

Ministrul industriilor,
Dumitru Popescu
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu


Hotărâre privind suplimentarea bugetului Camerei Deputaților pe anul 1994

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă suplimentarea bugetului Camerei Deputaților pe anul 1994, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, cu suma de 900 milioane lei la cap. 67.1 „Cheltuieli pentru organele autorității legislative" - cheltuieli de capital.

Art. 2. - Ministerul Finanțelor va introduce modificările ce decurg din aplicarea prezentei hotărâri în bugetul Camerei Deputaților și în bugetul de stat pe anul 1994.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 22 decembrie 1994 | Nr. 930.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
Secretarul general al Camerei Deputaților,
Acsinte Gaspar