Monitorul Oficial 202/1995
Monitorul Oficial al României
Anul VII, Nr. issue::202 - Partea I – Joi, 31 august year::1995
Ordonanțe ale Guvernului României
Ordonanță privind măsuri pentru colectarea, reciclarea și reintroducerea în circuitul productiv a deșeurilor refolosibile de orice fel
În temeiul art. 107 alin. (1) și (3) din Constituție și al art. 1 lit. h) din Legea nr. 81/1995 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,
Guvernul României emite următoarea ordonanță:
Art. 1. - Deșeurile refolosibile sunt substanțe, materiale sau produse provenite din activități industriale, agricole, din construcții, transporturi, prestări de servicii și alte domenii de activitate, precum și din consumul populației, ale căror caracteristici și proprietăți permit reintroducerea lor ca atare sau ca materii prime secundare în circuitul productiv fără risc pentru mediul înconjurător și/sau sănătatea populației.
Art. 2. - Activitatea de colectare, prelucrare și livrare de deșeuri refolosibile în vederea reintroducerii în circuitul productiv se desfășoară de către persoane juridice, precum și de către persoane fizice, potrivit reglementărilor din prezenta ordonanță.
Art. 3. - Agenții economici sunt obligați să solicite Ministerului Industriilor autorizația pentru activitatea de colectare, prelucrare și livrare a deșeurilor refolosibile.
Art. 4. - Ministerul Industriilor va elibera agenților economici autorizația, pe baza îndeplinirii de către aceștia a următoarelor condiții minime:
- a) să dispună de spațiul de depozitare necesar desfășurării activității;
- b) să dețină dotarea corespunzătoare și/sau tehnologiile și instalațiile de colectare și prelucrare a deșeurilor refolosibile, conform normelor legale în vigoare;
- c) să achite taxa de autorizare de 200.000 lei, care se
face venit la bugetul de stat.
Art. 5. - Procedura de autorizare a agenților economici se va reglementa în termen de 30 de zile de la publicarea prezentei ordonanțe în Monitorul Oficial al României, prin norme ce se vor emite de către Ministerul Industriilor, cu avizul Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului, și de Ministerul Finanțelor.
Art. 6. - Agenții economici care în prezent desfășoară activități de colectare, reciclare și reintroducere în circuitul productiv a deșeurilor refolosibile sunt obligați ca în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe să solicite autorizația prevăzuta la art. 3.
Art. 7. - Agenții economici sunt obligați sa strângă, să depoziteze și să predea, de îndată, deșeurile refolosibile rezultate din activitatea lor centrelor de colectare sau să le valorifice direct diverșilor consumatori pentru a evita degradarea lor.
Art. 8. - Autoritățile administrației publice locale sunt obligate ca în termen de 3 luni de la publicarea prezentei ordonanțe să stabilească în fiecare localitate locuri adecvate pentru depozitarea deșeurilor refolosibile.
Este interzis persoanelor juridice și persoanelor fizice să depoziteze deșeurile refolosibile în spații publice - parcuri, străzi, piețe, căi rutiere, cursuri de apă, căi ferate și altele asemenea -, precum și în alte locuri în afara celor stabilite de autoritățile administrației publice locale.
Art. 9. - Agenții economici și instituțiile publice au obligația ca în termen de 6 luni de la data aprobării scoaterii din funcțiune a mijloacelor fixe amortizate integral, nevalorificate ca atare sau sub formă de ansambluri, subansambluri și piese de schimb, să le valorifice, ca deșeuri refolosibile, prin vânzare pe piața internă.
Art. 10. - Agenții economici care produc, colectează, reciclează sau consumă deșeuri refolosibile sunt obligați să le sorteze pe calități și mărci, să țină evidența lor și să furnizeze informații la cererea persoanelor cu drept de control, împuternicite de Ministerul Industriilor și de Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului.
Ministerul Industriilor, prin Comisia Națională pentru Reciclarea Materialelor, va urmări trimestrial pe baza datelor deținute de agențiile teritoriale de protecția mediului și, respectiv, de Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului, mișcarea deșeurilor refolosibile.
Art. 11. - Agenții economici care colectează și prelucrează deșeuri refolosibile au obligația să solicite predătorilor, persoane juridice și persoane fizice, iar aceștia au obligația să declare proveniența deșeurilor refolosibile predate, care se consemnează în documentele legale de predare-primire, ce se vor stabili prin normele prevăzute la art. 5.
Deșeurile refolosibile a căror proveniență nu poate fi dovedită și care fac obiectul unor acte sau fapte de comerț se confiscă și se valorifică, în condițiile legii, contravaloarea lor făcându-se venit la bugetul de stat.
Art. 12. - Agenții economici autorizați să recicleze deșeuri refolosibile sunt obligați să livreze materialele secundare produse, numai însoțite de certificat de calitate și marcă, conform prevederilor standardelor în vigoare.
Art. 13. - Consumatorii de materiale secundare rezultate din reciclarea deșeurilor refolosibile pot utiliza aceste resurse pe baza certificatului de calitate și, respectiv, a mărcii.
Art. 14. - Autoritățile administrației publice locale, precum și agenții economici care desfășoară activități de colectare și depozitare a reziduurilor menajere sunt obligați să adopte măsuri, în funcție de specificul zonei, pentru asigurarea condițiilor și dezvoltarea sistemelor de colectare selectivă a deșeurilor refolosibile provenite din gospodăriile populației, constând în:
- a) amplasarea de conteinere, pentru depunerea selectivă a deșeurilor provenite de la asociațiile de locatari, de la cetățenii necuprinși în asociațiile de locatari, din locuri publice și altele asemenea;
- b) organizarea de sisteme adecvate de transport;
- c) înființarea de unități zonale de preselecție a deșeurilor refolosibile.
Art. 15. - Persoanele juridice și persoanele fizice necuprinse în asociații de locatari vor asigura utilizarea conteinerelor destinate depunerii selective a deșeurilor refolosibile, numai în scopul pentru care acestea au fost amplasate.
Art. 16. - Nerespectarea obligațiilor prevăzute în prezenta ordonanță constituie contravenții, dacă, potrivit legii penale, nu sunt considerate infracțiuni și se sancționează, după cum urmează:
- a) cu amendă de la 5.000.000 lei la 10.000.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor art. 6, 7, 8 alin. 2, 9, 12;
- b) cu amendă de la 3.000.000 lei la 5.000.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor art. 8 alin. 1 și art. 13;
- c) cu amendă de la 2.000.000 lei la 3.000.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor art. 11 alin. 1 și art. 14;
- d) cu amendă de la 1.000.000 lei la 1.500.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor art. 10 alin. 1.
Nerespectarea condițiilor tehnice de calitate prevăzute în standardele și normele în vigoare, în mod repetat, atrage după sine retragerea autorizației prevăzute la art. 3.
Art. 17. - Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de persoane împuternicite în acest scop de Ministerul Industriilor, Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului, Ministerul Finanțelor și Ministerul de Interne.
Contravențiilor prevăzute la art. 16 le sunt aplicabile dispozițiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor, cu modificările ulterioare.
Art. 18. - Prezenta ordonanță intră în vigoare la 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României. Pe aceeași dată se abrogă prevederile art. 1-26, art. 37-45, art. 47 și 48, art. 50 lit. a)-h) și j), art. 51 alin. 1 lit. a) și c) și art. 52-58 din Decretul nr. 465/1979 privind recuperarea și valorificarea resurselor materiale refolosibile, utilizarea și circulația ambalajelor, publicat în Buletinul Oficial nr. 1 din 3 ianuarie 1980, precum și orice alte dispoziții contrare.
Contrasemnează:
Ministrul industriilor, Dumitru Popescu
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
p. Ministrul comerțului, Ion Pârgaru, secretar de stat
Ministrul apelor, pădurilor și protecției mediului, Aurel Constantin Ilie
Ordonanță privind unele măsuri de reducere și de reglementare unitară a majorărilor de întârziere pentru neplata la termen a sumelor datorate bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetelor locale, bugetelor fondurilor speciale, precum și a primelor de asigurare prin efectul legii
În temeiul art. 107 alin. (1) și (3) din Constituție și al art. 1 lit. b) din Legea nr. 81/1995 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,
Guvernul României emite prezenta ordonanță.
Art. 1. - Majorările de întârziere datorate pentru neplata la termenele stabilite prin actele normative în vigoare a sumelor cuvenite bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetelor locale, bugetelor fondurilor speciale, precum și a primelor de asigurare prin efectul legii, se stabilesc la 0,12% pentru fiecare zi de întârziere.
Art. 2. - Majorările prevăzute la art. 1 se calculează începând cu ziua lucrătoare imediat următoare expirării termenului de plată a sumei datorate până în ziua plății, inclusiv.
Majorările de întârziere nu pot depăși cuantumul sumelor datorate.
Nu se datorează majorări de întârziere pentru sumele reprezentând sancțiuni contravenționale prevăzute de reglementările privind combaterea evaziunii fiscale și alte legi speciale, pentru sumele încasate electiv prin poprire pe salariu sau pensie de la persoane fizice și pentru majorările de întârziere prevăzute la art. 1 și neachitate. Pe perioada pentru care s-au acordat și respectat, potrivit legii, amânări și eșalonări la plată, ori s-au încheiat acorduri scrise pentru plata în rate, nu se datorează majorări de întârziere.
Pentru sumele care fac obiectul cererilor de revizuire și a contestațiilor, pe perioadele de soluționare a acestora, se calculează și se datorează majorări de întârziere.
Art. 3. - Termenele de prescripție pentru stabilirea și executarea silită a majorărilor de întârziere sunt aceleași cu cele prevăzute expres de lege pentru venitul la care se calculează.
În cazul în care legea nu prevede expres termen de prescripție, acesta va fi de 5 ani, atât la stabilirea majorărilor de întârziere, cât și pentru dreptul de a cere executarea silită.
Art. 4. - Prevederile articolelor precedente se aplică începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe și sumelor datorate bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetelor locale, bugetelor fondurilor speciale, precum și primelor de asigurare prin efectul legii, neachitate până la această dată.
Pentru perioada anterioară, calculul majorărilor de întârziere pentru sumele datorate și neachitate în termen se face conform reglementărilor în vigoare la acea dată.
Art. 5. - Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, consiliile județene și locale, precum și ceilalți ordonatori principali de credite care gestionează fonduri speciale pot acorda, de la caz la caz, la cererea justificată a contribuabililor, amânări, eșalonări, reduceri sau scutiri la plata majorărilor de întârziere datorate pentru neachitarea în termen a impozitelor, taxelor, contribuțiilor și altor venituri cuvenite bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetelor județene și locale și bugetelor fondurilor speciale.
Procedurile de soluționare a cererilor privind înlesnirile la plată prevăzute în prezentul articol se stabilesc prin ordin al ministrului finanțelor și al ministrului muncii și protecției sociale.
Art. 6. - Se abilitează Guvernul ca, periodic, la propunerea Ministerului Finanțelor, să actualizeze cota majorărilor de întârziere, în corelație cu rata anuală a dobânzii de referință a Băncii Naționale a României.
Art. 7. - Prezenta ordonanță intră în vigoare începând cu data de 1 a lunii următoare celei în care se publică în Monitorul Oficial al României.
Art. 8. - În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe Ministerul Finanțelor va emite norme metodologice de aplicare a acesteia.
Art. 9. - Pe data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe se abrogă: Ordonanța Guvernului nr. 14/1992 privind modificarea nivelului majorărilor de întârziere datorate pentru neplata în termen a veniturilor cuvenite bugetului, aprobată prin Legea nr. 114/1992; pct. 8 din cap. I și pct. 12 din cap. II din anexa la Ordonanța Guvernului nr. 15/1992 cu privire la impozitele și taxele locale, aprobată și modificată prin Legea nr. 114/1992; art. III din Ordonanța Guvernului nr. 18/1994 privind măsuri pentru întărirea disciplinei financiare a agenților economici, aprobată prin Legea nr. 12/1995; art. 20 alin. (2) și (3) și art. 29 alin. (6) din Ordonanța Guvernului nr. 70/1994 privind impozitul pe profit și alte dispoziții legale privind majorările de întârziere pentru neplata la termenele stabilite a sumelor cuvenite bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetelor locale, bugetelor fondurilor speciale și primelor de asigurare prin efectul legii, cuprinse în acte normative speciale, precum și orice alte dispoziții contrare.
Contrasemnează:
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale, Dan Mircea Popescu
Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă
Ordonanță cu privire la perfecționarea unor reglementări referitoare la datoria publică internă, garantarea creditelor interne și la datoria publică externă, precum și în legătură cu formarea și utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului
În temeiul art. 107 alin. (1) și (3) din Constituție și al art. 1 lit. d) din Legea nr. 81/1995 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,
Guvernul României emite prezenta ordonanță.
Art. I. - Legea nr. 91/1993 privind datoria publică, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 3 din 10 ianuarie 1994, se modifică și se completează după cum urmează:
1. Articolul 1 se modifică și va avea următorul cuprins:
"Art. 1. - Datoria publică reprezintă totalitatea obligațiilor pecuniare la un moment dat, rezultate din împrumuturi în lei și în valută, pe termen scurt, mediu sau lung, contractate de stat în nume propriu sau garantate de acesta, precum și obligațiile statului către trezoreria proprie, pentru sumele avansate temporar în vederea acoperirii deficitelor bugetului de stat."
2. Articolul 2 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 2. - Activitățile privind contractarea și garantarea de împrumuturi interne și externe rambursabile, generatoare de datorie publică, și gestionarea datoriei publice se exercită de către Guvern, prin Ministerul Finanțelor, în condițiile prezentei legi."
3. Articolul 4 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 4. - (1) Guvernul, prin Ministerul Finanțelor, este autorizat să contracteze împrumuturi de stat, în lei sau în valută, de pe piața financiară internă și piața financiară externă, în vederea finanțării și refinanțării datoriei publice interne.
(2) Ministerul Finanțelor, în baza aprobărilor date de Guvern, este autorizat să garanteze, în numele și în contul statului, credite bancare interne, pe termen scurt, mediu sau lung, contractate de agenții economici de la băncile comerciale pentru:
- a) realizarea programelor de restructurare aprobate de organele și autoritățile legal constituite;
- b) constituirea stocurilor la principalele produse strategice necesare economiei naționale, stabilite de către Guvern;
- c) realizarea lucrărilor agricole;
- d) producția cu ciclu lung de fabricație destinată exportului;
- e) realizarea unor obiective de investiții de interes național.
(3) Garanțiile care se emit de Ministerul Finanțelor în baza prevederilor de la alin. (2) sunt condiționate de acceptarea de către acesta a clauzelor cuprinse în contractele de credit încheiate între agenții economici și băncile comerciale.
(4) Agenții economici răspund de constituirea resurselor necesare rambursării ratelor scadente și pentru plata costurilor aferente creditelor bancare garantate de stat în scopurile și pentru destinațiile prevăzute la alin. (2).
(5) Pentru acoperirea riscurilor financiare care pot surveni din garantarea de către stat a creditelor bancare contractate de agenții economici, în scopurile și pentru destinațiile prevăzute la alin. (2), se constituie Fondul de risc pentru garanții interne, care se va alimenta din:
- a) sumele încasate sub forma de comisioane negociate cu beneficiarii creditelor bancare;
- b) dobânzile bonificate la disponibilitățile Fondului de risc pentru garanții interne;
- c) penalitățile aplicate pentru neplata în termen a comisioanelor prevăzute la lit. a);
- d) sumele prevăzute în bugetul de stat cu această destinație, care se vor stabili și aproba anual în funcție de gradul minim de expunere la risc și de cuantumul celorlalte surse de alimentare a fondului de risc.
Fondul de risc pentru garanții interne se gestionează de Ministerul Finanțelor, în regim extrabugetar.
(6) Orice angajament de datorie publică internă, în lei sau în valută, se înregistrează în Registrul datoriei publice interne, instituit, în baza acestor prevederi, la MinisterulFinanțelor."
4. Articolul 11 se completează și va avea următorul cuprins:
"Art. 11. - Gestionarea datoriei publice interne se asigură de către Ministerul Finanțelor și constă în contractarea împrumuturilor de stat, organizarea și ținerea evidenței prin
conturi specifice, rambursarea datoriei publice, calculul și plata dobânzii, comisioanelor și spezelor datorate, precum și în efectuarea de alte operațiuni specifice, inclusiv cele care
decurg din gestionarea Fondului de risc pentru garanții interne."
5. Articolul 12 se completează cu un nou alineat, având următorul cuprins:
„Împrumuturile externe contractate direct de către stat pot fi destinate, în condițiile legii, unor beneficiari subsidiari de împrumuturi, care pot fi, după caz, societăți comerciale, regii autonome, autorități publice centrale și locale."
6. Alineatul (1) al articolului 18 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Răspunderea pentru gestionarea și utilizarea împrumuturilor externe contractate de societățile comerciale, regiile autonome și autoritățile publice locale cu garanția statului și împrumuturile subsidiare acordate din împrumuturile externe contractate direct de stat, precum și pentru constituirea resurselor necesare rambursării ratelor scadente și plății dobânzilor, spezelor și comisioanelor aferente revine beneficiarilor de împrumut."
7. Articolul 21 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 21. - Pentru riscurile financiare decurgând din garantarea de către stat a împrumuturilor contractate de societățile comerciale și regiile autonome și din acordarea de împrumuturi subsidiare societăților comerciale și regiilor autonome din împrumuturile externe contractate direct de către stat, Ministerul Finanțelor va constitui Fondul de risc pentru garanții externe și împrumuturi subsidiare, care se va administra în regim extrabugetar și se va alimenta din sumele încasate sub forma de comisioane de la beneficiarii de împrumuturi, dobânzile bonificate la disponibilitățile acestui fond de risc și penalitățile aplicate pentru neplata în termen a comisioanelor datorate.
În funcție de gradul minim de expunere la risc și de cuantumul surselor care alimentează fondul de risc, potrivit alineatului precedent, Fondul de risc pentru garanții externe și împrumuturi subsidiare se va completa de a bugetul de stat, în limita sumelor aprobate cu aceasta destinație.
Sumele datorate la fondul de risc de către beneficiarii de împrumuturi se determină de către Ministerul Finanțelor prin aplicarea unor cote procentuale negociabile, diferențiate în funcție de bonitatea financiară a beneficiarului, perioada de grație și cuantumul ratei medii de rambursare.
Cuantumul sumelor datorate la fondul de risc, termenele de vărsare și celelalte obligații care revin beneficiarului împrumutului se prevăd în convenția sau acordul de subîmprumut încheiat de acesta cu Ministerul Finanțelor."
8. Articolul 23 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 23. - Ministerul Finanțelor urmărește constituirea resurselor de rambursare de către beneficiarii împrumuturilor, ține evidența creanțelor statului provenite din executarea garanțiilor acordate și acționează pentru recuperarea lor."
9. Articolul 24 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 24. - În calitate de garant, în numele și în contul statului, pentru împrumuturile externe, Ministerul Finanțelor evaluează riscurile financiare, oportunitatea și condițiile de emitere a garanțiilor, pentru a nu afecta credibilitatea financiară a statului și participă, în baza mandatului primit de la Guvern, la negocierea acordurilor și a altor instrumente juridice internaționale prin care se angajează sau contractează împrumuturi externe direct de către stat.
Angajarea directă de împrumuturi externe de către societățile comerciale, regiile autonome și autoritățile publice locale pentru care se solicită garanția statului se poate face numai în condițiile și în limitele avizate de Ministerul Finanțelor.”
10. Articolul 26 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 26. - Guvernul analizează, când situația o impune, oportunitatea și condițiile de reeșalonare, refinanțare și/sau conversiune, după caz, a datoriei publice externe și prezintă propuneri Parlamentului în vederea aprobării.”
11. Articolul 30 literele d) și f) se modifică și vor avea următorul cuprins:
"d) încheie, în numele și în contul statului, acorduri, angajamente, contracte și alte instrumente juridice internaționale pentru împrumuturi care generează datorie publică de pe piața financiară internă și piața financiară externă; analizează, avizează, mandatează și/sau participă, după caz, la angajarea, contractarea sau garantarea împrumuturilor;”
„f) urmărește evoluția creditului și a dobânzii pe piața financiară internă și externă și face propuneri pentru operațiuni de reeșalonare, refinanțare și/sau conversiune a datoriei publice;”
12. Articolul 31 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 31. - În caz de necesitate, Ministerul Finanțelor, prin organele de control specializate, exercită controlul folosirii împrumuturilor garantate de stat și a împrumuturilor subsidiare, asupra modului de constituire a sumelor necesare pentru rambursarea împrumuturilor, precum și asupra modului în care sunt îndeplinite alte obligații care decurg din convențiile sau normele de subîmprumut încheiate.”
13. Articolul 33 se completează cu litera d), având următorul cuprins:
"d) întreruperea operațiunilor asumate în derularea importurilor cu garanția statului și a împrumuturilor subsidiare, fără notificarea prealabilă a instituțiilor față de care împrumutații sunt angajați prin convenții sau acorduri de împrumut.”
14. Alineatul (1) al articolului 35 se modifică, se completează și va avea următorul cuprins:
„Art. 35. - (1) Constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani următoarele fapte:
- a) utilizarea fondurilor în lei și în valută provenite din angajamente de datorie publică internă și externă în alte scopuri decât cele pentru care s-a aprobat contractarea sau garantarea acestora;
- b) furnizarea de informații eronate pentru fundamentarea, precum și pentru executarea garanției și/sau a împrumutului subsidiar;
- c) administrarea necorespunzătoare a bunurilor gajate, ipotecate ori a activelor asupra cărora acționează măsuri asiguratorii;
- d) înstrăinarea, fără acordul prealabil al Ministerului Finanțelor, a bunurilor mobile și imobile care constituie obiectul contractului de gaj, ipotecii sau altor măsuri asiguratorii.”
15. Articolul 36 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 36. - Ministerul Finanțelor va elabora și va actualiza normele interne de lucru care asigură punerea în aplicare a obligațiilor care-i revin în legătură cu datoria publică internă și externă a statului; normele metodologice date în aplicarea Legii privind datoria publică, nr. 91/1993, care reglementează probleme de interes pentru persoane juridice, actualizate, se vor publica în Monitorul Oficial al României.”
Art. II. - Legea nr. 91/1993 privind datoria publică, cu modificările și completările din prezenta ordonanță, se va republica în Monitorul Oficial al României.
Art. III. - Pe data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe se abrogă Ordonanța Guvernului nr. 34/1994 privind acordarea de către stat de garanții pentru credite interne contractate de agenții economici de la băncile comerciale și constituirea fondului de risc pentru garanții acordate, Legea nr. 121/1994, pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 34/1994, Ordonanța Guvernului nr. 5/1995 privind acordarea de către stat, prin intermediul Ministerului Finanțelor, de garanții pentru credite bancare pe termen scut și Legea nr. 56/1995 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 5/1995.
Art. IV. - Ordonanța Guvernului nr. 66/1994 privind formarea și utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 243 din 30 august 1994, aprobată prin Legea nr. 128/1994, se modifică și se completează după cum urmează:
1. Anicolul 2. până la prima liniuță se modifică și va avea următorul cuprins:
„Trezoreria generală a statului cuprinde operațiuni de încasări și plăti în lei și în valută care, după caz, privesc:..... ”
2. La articolul 5, prima liniuță se modifică și va avea următorul cuprins:
„- acoperirea temporară a deficitului din anul precedent și din anul curent al bugetului de stat;”
3. La articolul 5, liniuță a treia se modifică și va avea următorul cuprins:
"- acoperirea temporară a deficitelor din anul precedent și din anul curent înregistrate de bugetul asigurărilor sociale de stat și de bugetele fondurilor speciale;”
4. Alineatul 2 al articolului 10 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Bugetul trezoreriei statului cuprinde, atât la venituri, cât și la cheltuieli, dobânzile, comisioanele și majorările de întârziere încasate, respectiv plătite la și din trezoreria statului, precum și alte încasări și plăți pentru operațiunile care decurg din împrumuturi, avansuri, plasamente, ori din păstrarea și administrarea depozitelor în trezoreria statului."
5. După alineatul 6 al articolului 10 se introduc două noi alineate, având următorul cuprins:
„Excedentul anual rezultat din execuția bugetului trezoreriei statului se reportează în anul imediat următor ca resursă temporară a trezoreriei statului; angajarea de cheltuieli publice din excedentul trezoreriei statului se aprobă de Parlament, la propunerea Guvernului, prin legea anuală a bugetului de stat sau prin legi speciale.
Guvernul, în situații speciale și fundamentate, poate aproba ca din excedentul rezultat din execuția anuală definitivă a bugetului trezoreriei statului să compenseze, parțial
sau total, dobânzile datorate pentru disponibilitățile temporar destinate acoperirii deficitului bugetului de stat din anul precedent și anul curent, precum și împrumuturile temporare și dobânzile aferente acestor împrumuturi acordate bugetelor fondurilor speciale."
Art. V. - Ordonanța Guvernului nr. 66/1994 privind formarea și utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, aprobată prin Legea nr. 128/1994 cu modificările și completările din prezenta ordonanță, se va republica în Monitorul Oficial al României.
Contrasemnează:
Ministrul industriilor, Dumitru Popescu
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Hotărâri ale Guvernului României
Hotărâre privind eliberarea din funcție a subprefectului județului Sălaj
În temeiul dispozițiilor art. 96 alin. 3 din Legea administrației publice locale nr. 69/1991.
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Domnul Vigvari Iosif se eliberează din funcția de subprefect al județului Sălaj, începând cu data de 1 septembrie 1995.
Art. 2. - Hotărârea Guvernului nr. 270 din 15 iunie 1993 se abrogă.
Contrasemnează:
Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă
Hotărâre privind numirea în funcția de subprefect al județului Sălaj
În temeiul art. 96 alin. 3 din Legea administrației publice locale nr. 69/1991,
Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - Domnul Nicoschi Mircea se numește în funcția de subprefect al județului Sălaj, începând cu data de 1 septembrie 1995.
Contrasemnează:
Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă
Hotărâre privind aprobarea Înțelegerii de colaborare dintre Ministerul Învățământului din România și Ministerul Culturii și Învățământului Public din Republica Ungară pentru perioada 1995-1997
În conformitate cu prevederile art. 5 din Legea nr. 4/1991 privind încheierea și ratificarea tratatelor,
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă Înțelegerea de colaborare dintre Ministerul Învățământului din România și Ministerul Culturii și Învățământului Public din Republica Ungară pentru perioada 1995-1997.
Art. 2. - Cheltuielile necesare pentru realizarea acțiunilor prevăzute în înțelegerea menționată la art. 1 se vor efectua cu respectarea prevederilor legale și se vor suporta din bugetul aprobat Ministerului Învățământului la acțiunea de învățământ.
Contrasemnează:
Ministrul învățământului, Liviu Maior
Ministru de stat, ministrul afacerilor externe, Teodor Viorel Meleșcanu
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Hotărâre privind organizarea și desfășurarea Concursului Internațional de Urbanism „București 2000”
În temeiul art. 23 lit. b) din Legea bugetului de stat pe anul 1995, nr. 22/1995,
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - (1) Se aprobă organizarea Concursului Internațional de Urbanism "București 2000”, în vederea stabilirii soluțiilor edilitare, de promovare a dezvoltării urbane a zonei centrale a Capitalei.
(2) Concursul Internațional de Urbanism „București 2000” se va desfășura în perioada 30 august 1995 - 20 septembrie 1996, potrivit anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 2. - Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, Consiliul Local al Municipiului București și Uniunea Arhitecților din România vor definitiva, pană la data de 30 august 1995, caietul documentar, tema și regulamentul Concursului Internațional de Urbanism „București 2000”.
Art. 3. - (1) Se aprobă suplimentarea cu 83 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pe anul 1995 a sumelor necesare pentru acoperirea unor cheltuieli destinate pregătirii și organizării concursului, sumă care se va pune la dispoziția Consiliului Local al Municipiului București.
(2) Ministerul Finanțelor va introduce modificările corespunzătoare în bugetul de stat pe anul 1995 conform prevederilor prezentei hotărâri.
Art. 4. - Cheltuielile necesare desfășurării, în continuare, a Concursului Internațional de Urbanism „București 2000" se vor asigura din bugetul Consiliului Local al Municipiului București.
Contrasemnează:
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului, Marin Cristea
Secretar de stat, setul Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă
Anexă
Calendarul Concursului Internațional de Urbanism „București 2000”
Etapa I
Lansarea concursului - afiș și condiții de participare
- 30 august 1995
Înscrieri și difuzarea caietului documentar - temă și regulament
- 1 septembrie - 15 noiembrie 1995
Transmiterea de întrebări referitoare la conținutul temei și regulamentului, din partea participanților
- până la 1 decembrie 1995 - data limită a înregistrării
Redactarea și difuzarea răspunsurilor la întrebări
- până la 15 decembrie 1995 - data limită a expedierii
Predarea proiectelor - etapa I
- 1 martie 1996 - data limită pentru predare directă sau expediere prin poștă
- 22 martie 1996 - data limită pentru primirea proiectelor expediate prin postă
Examinarea proiectelor și elaborarea rapoartelor în vederea jurizării
- 22 martie - 3 aprilie 1996
Jurizare și selecționarea proiectelor pentru etapa a II-a
- 5-7 aprilie 1996
Etapa a II-a
Comunicarea rezultatelor etapei I către participanți
- 8-20 aprilie 1996
Elaborarea proiectelor - etapa a II-a - de către participanții selecționați
- 30 aprilie - 30 iulie 1996
Predarea proiectelor - etapa a II-a
- 1 august 1996 - data limită pentru predare directă sau expediere prin poștă
- 22 august 1996 - data limită pentru primirea proiectelor expediate prin poștă
Examinarea proiectelor și elaborarea rapoartelor în vederea jurizării
- 22-29 august 1996
Jurizarea proiectelor, stabilirea premiilor și mențiunilor
- 30 august - 1 septembrie 1996
Conferința de presă și anunțarea oficială a rezultatelor concursului
- 2 septembrie 1996
Ceremonia decernării premiilor și deschiderea oficială a expoziției
- 20 septembrie 1996
Preluarea proiectelor de către Consiliul Local al Municipiului București
- 15 noiembrie 1996
Editarea catalogului concursului
- 30 decembrie 1996.