Monitorul Oficial 71-72/1990: Diferență între versiuni

Sari la navigare Sari la căutare
Fără descriere a modificării
Linia 75: Linia 75:
* un învățător pentru 5-20 elevi;
* un învățător pentru 5-20 elevi;
* doi învățători pentru 21-40 elevi, de regulă unul la clasele I-III și al doilea la clasele II-IV;
* doi învățători pentru 21-40 elevi, de regulă unul la clasele I-III și al doilea la clasele II-IV;
* trei învățători pentru 41--60 elevi;
* trei învățători pentru 41-60 elevi;
* patru învățători pentru 60 elevi
* patru învățători pentru 60 elevi.


Art. 6. - învățământul gimnazial se organizează ca învățământ de zi cu clasele V-VIII
Art. 6. - Învățământul gimnazial se organizează ca învățământ de zi cu clasele V-VIII.


În mod excepțional, învățământul gimnazial se poate organiza și ca învățământ seral sau fără _frecvență nu-
În mod excepțional, învățământul gimnazial se poate organiza și ca învățământ seral sau fără frecvență numai pentru persoanele care au depășit vârsta școlarizării.


mai pentru persoanele care au depășit 'vârsta școlarizării
În învățământul gimnazial clasele se constituie, în medie, din 26 elevi, fără a depăși 30 elevi, dar nu mai puțin de 15 elevi, în funcție de baza materială existentă.


În învățământul gimnazial clasele se constituie, in medie, din 26 elevi, fără a depăși 30 elevi, dar nu mai
Art. 7. - În comunele și satele în care funcționează școli cu predare în limbile minorităților naționale se organizează și clase cu predarea în limba română, chiar dacă numărul elevilor este mai mic de 15.


puțin de 15 elevi, în funcție de baza materială existentă
Art. 8. - În cadrul învățământului primar și gimnazial, pentru copiii cu aptitudini artistice sau sportive se pot organiza școli cu clasele I-VIII cu program de muzică, arte plastice și coregrafie sau școli cu program de educație fizică și sport.


Art. 7. - În comunele și satele în care funcționează școli cu predare în limbile minorităților naționale se organizează și clase cu predarea în limba română,
Școlile cu program de educație fizică și sport se organizează pe ramuri sportive. Clase cu acest program se pot organiza și în cadrul altor școli cu clasele I-VIII.
chiar dacă numărul elevilor este mai mic de 15


Art. 8. - În cadrul învățământului primar și gimnazial, pentru copiii cu aptitudini artistice sau sportive se pot organiza școli cu clasele I-VIII cu pi ogiam de muzică, arte plastice și coregrafie sau școli cu p1 program de educație fizică și sport
Clasele de început din școlile cu program de muzică, arte plastice și coregrafie, precum și din școlile cu program de educație fizică și sport, se constituie din
25 elevi. Activitatea de învățământ din aceste școli se desfășoară pe clase, pe grupe sau individual. Numărul de elevi din care se constituie o grupă se stabilește prin norme, de către Ministerul Învățământului, în funcție de specificul activității.


Școlile cu program de educație fizică și sport se organizează pe ramuri sportive Clase cu acest program
Art. 9. - Pentru promovarea activității elevilor din învățământul primar, gimnazial și liceal cu aptitudini deosebite pentru sportul de performanță funcționează cluburi și cercuri sportive, ca instituții de învățământ cu profil special. Elevii acestor cluburi și cercuri sunt selecționați din toate clasele diferitelor școli unde se realizează pregătirea de bază.


se pot organiza și în cadrul altor școli cu clasele I-VIII
Cluburile sportive școlare pot funcționa ca unități independente sau pe lângă școli și licee.


Clasele de început din școlile cu program de muzică,
Cercurile sportive școlare vor fi organizate numai ca secții pe lângă școli și licee.
arte plastice și coregrafie, precum și din școlile cu program de educație fizică și sport, se constituie din
25 elevi Activitatea de învățământ din aceste școli se desfășoară pe clase, pe grupe sau individual Numărul de elevi din care se constituie o grupă se stabilește prin norme, de către Ministerul învățământului, în funcție de specificul activității


Art. 9. - Pentru promovarea activității elevilor din învățământul primar, gimnazial și liceal cu aptitudini deosebite pentru sportul de performanță funcționează cluburi și cercuri sportive, ca instituții de învățământ cu profil special Elevii acestor cluburi și cercuri sunt selecționați din toate clasele diferitelor școli unde se realizează pregătirea de bază
În cadrul cluburilor și cercurilor sportive școlare activitatea se organizează pe grupe; efectivele grupelor se stabilesc de Ministerul Învățământului.


Cluburile sportive școlare pot funcționa ca unități independente sau pe lângă școli și licee
Art. 10. - Pentru copiii cu deficiențe senzoriale și intelectuale se organizează școli cu clasele I-VIII.


Cercurile sportive școlare vor fi organizate numai ca secții pe lângă școli și licee
Pentru copiii orfani, fără susținători legali sau proveniți din familii dezorganizate se organizează case de copii școlari, în cadrul cărora pot funcționa și unități de învățământ.


In cadrul cluburilor și cercurilor sportive școlare ac-
În școlile pentru copii cu deficiențe senzoriale și intelectuale, clasele se constituie, în medie, din 10 elevi, dar nu mai mult de 14 elevi și nu mai puțin de 7 elevi. Pentru copiii cu deficiențe asociate, clasele se constituie din 4-8 elevi.


activitatea se organizează pe grupe; efectivele grupelor se stabilesc de Ministerul Învățământului
La casele de copii școlari care funcționează împreună cu școli speciale pentru copii cu deficiențe, clasele se constituie, în medie, din 10 elevi, dar nu mai mult de 14 elevi și nu mai puțin de 7 elevi. La casele de copii școlari, grupele se constituie din 15-20 copii.


Art. 10. - Pentru copiii cu deficiențe senzoriale și intelectuale se organizează școli cu clasele I-VIII
Art. 11. - Pentru a oferi elevilor posibilitatea de a desfășura și activități extrașcolare se organizează case ale elevilor și copiilor, ca instituții subordonate inspectoratelor școlare. În municipiul București funcționează Palatul copiilor, subordonat Ministerului Învățământului.


Pentru copiii orfani, fără susținători legali sau proveniți din familii dezorganizate se organizează case de copii școlari, în cadrul caroia pot funcționa și unități de învățământ
Activitatea în aceste instituții se desfășoară pe baza unor norme stabilite de Ministerul Învățământului.


In școlile pentru copii cu deficiențe senzoriale și intelectuale, clasele se constituie, în medie, din 10 elevi,
Art. 12. - Învățământul primar și gimnazial se desfășoară pe baza unor planuri de învățământ și programe unitare elaborate de Ministerul Învățământului.
dar nu mai mult de 14 elevi și nu mai puțin de 7 elevi Pentru copiii cu deficiențe asociate, clasele se constituie din 4-8 elevi
 
La casele de copii școlari care funcționează împreună cu școli speciale pentru copii cu deficiențe, clasele se constituie, în medie, din 10 elevi, dar nu mai mult de 14 elevi și nu mai puțin de 7 elevi La casele de copii școlari, grupele se constituie din 15-20 copii
 
Art. 11. - Pentru a oferi elevilor posibilitatea de a desfășura și activități extrașcolare se organizează case ale elevilor și copiilor, ca instituții subordonate inspectoratelor școlare În municipiul București funcționează Palatul copiilor, subordonat Ministerului Învățământului
 
Activitatea în aceste instituții se desfășoară pe baza unor noime stabilite de Ministerul Învățământului.
 
MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI Nr. 71--72 3
 
Art. 12. - învățământul primar și gimnazial se desfășoară pe baza unor planuri de învățământ și programe unitare elaborate de Ministerul Învățământului.


Art. 13. - Școlile primare și gimnaziale se înființează de către inspectoratele școlare.
Art. 13. - Școlile primare și gimnaziale se înființează de către inspectoratele școlare.

Meniu de navigare